Jak wepsrzeć osobę z lękami? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Jak wepsrzeć osobę z lękami?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Jak wepsrzeć osobę z lękami?

Dzień dobry,

moja siostra ma bezsenność i powiązane z tym lęki, boi się, że umrze. Dziś napisała mi "dzięki za wszystko". Wiecie, jak wesprzeć osobę z silnymi lękami? Czy wypierać jakoś z niej te lęki, czy mówić , że wszystko będzie dobrze, czy jeszcze coś innego? Będę wdzięczna za porady osób, które mają z tym jakieś doświadczenie

Lidia

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak wepsrzeć osobę z lękami?

Raczej nie wypierać lęków, bo to nic nie da, a już na pewno nie mówić, że "będzie lepiej", bo to jeszcze nikogo nie uleczyło z depresji, nerwicy czy tez innego zaburzenia, które ma Twoja siostra. Spróbuj koniecznie namówić ją do wizyty u psychiatry/psychologa.

annkar napisał/a:

Raczej nie wypierać lęków, bo to nic nie da, a już na pewno nie mówić, że "będzie lepiej", bo to jeszcze nikogo nie uleczyło z depresji, nerwicy czy tez innego zaburzenia, które ma Twoja siostra. Spróbuj koniecznie namówić ją do wizyty u psychiatry/psychologa.

Była u psychologa kilka dni temu, który rozpoznał lęki i u psychiatry wczoraj, ale wiadomo, tabletki jeszcze nie działają. Potrzeba 3-4 tygodni, a ona mi pisze, że się bardzo boi... Więc bardziej chodzi mi o ten czas na "przeczekaniu", zanim tabletki będą działać.

4

Moim zdaniem, powinna się skontaktować z  lekarzem, żeby zapytać  co robić.  Są różne objawy stanów lękowych, może wystarczy poczekać, a może udać się jeszcze raz do lekarza.

5

Czy ten lęk jest zupełnie irracjonalny, czy jednak wynika z jakichś traum, doświadczeń z przeszłości, może ktoś bliski, ważny dla siostry niedawno zmarł albo ona sama na coś choruje?

lidka9413@wp.pl napisał/a:

Potrzeba 3-4 tygodni, a ona mi pisze, że się bardzo boi... Więc bardziej chodzi mi o ten czas na "przeczekaniu", zanim tabletki będą działać.

Rozumiem, że ona najbardziej boi się w nocy? Jeśli zasypia sama, to niech przez ten okres ktoś śpi z nią w pokoju, a nawet w jednym łóżku. Niech siostra ma poczucie, że jest ktoś, do kogo w każdej chwili będzie mogła się odezwać, dotknąć go czy wręcz się do niego przytulić. Ona być może ani razu z tego nie skorzysta, ale sama świadomość czyjejś obecności da jej pewnego rodzaju poczucie bezpieczeństwa, co z kolei powinno pomóc nieco wyciszyć lęki i 'przełamać' bezsenność. Kiedy farmaceutyki zaczną działać, stopniowo powinno być coraz łatwiej.
Ponadto zalecałabym rozpoczęcie psychoterapii, bo leki będą dobre na początek, ale one nie wyleczą przyczyny, tym bardziej, że kiedyś nastąpi taki moment, kiedy trzeba je będzie odstawić.

6

Jeśli ktoś nie radzi sobie z lękami i decyduje się na leki to powinien połączyć to z psychoterapią. Bo leki nie leczą lęków. One tylko zagłuszają objawy i ułatwiają życie. Ale prędzej czy później trzeba je odstawić i bez odpowiedniego przepracowania całego tematu wszystko może wrócić. Krótko mówiąc powinna koniecznie iść na terapię.

7

lidka9413@wp.pl napisał/a:

Dzień dobry,

moja siostra ma bezsenność i powiązane z tym lęki, boi się, że umrze. Dziś napisała mi "dzięki za wszystko". Wiecie, jak wesprzeć osobę z silnymi lękami? Czy wypierać jakoś z niej te lęki, czy mówić , że wszystko będzie dobrze, czy jeszcze coś innego? Będę wdzięczna za porady osób, które mają z tym jakieś doświadczenie

Lidia

Niestety sama nie dasz rady pomóc siostrze,jedyne co, to być przy niej cały czas,ona nie może zostawać sama i najważniejsze załatw skierowanie  do psychologa - od lekarza rodzinnego  i udaj się do niego razem z siostrą.Nie możesz tej wizyty odwlekać, bo z każdym dniem może być coraz gorzej,aż dojdzie do najgorszego,przecież wystarczy chwila nieuwagi,siostra zostanie sama i nieszczęście gotowe. To nie są żarty,musisz działać i to niezwłocznie.

8

mam co raz silniejsze lęki od kilku lat, nawet samodzielnie udało mi się je rozpoznać co sprawiło, że objawy jeszcze bardziej się nasiliły, ale są prawie zawsze świadome. chodzi mianowicie o tanatofobię, oczywiście towarzyszy jej insomnia.

jest to jedna z najbardziej przerażających fobii.

nie potrafię udzielić informacji jak wspierać osobę z czymś takim, w ogóle mam wrażenie, że fobie to tak na prawdę nie żadna choroba tylko cecha charakteru wykształcona w nas przez społeczeństwo. wiem, że taką teorią skazuję się na baty.

9 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-05-29 20:38:22)

połamanylewak napisał/a:

mam co raz silniejsze lęki od kilku lat, nawet samodzielnie udało mi się je rozpoznać co sprawiło, że objawy jeszcze bardziej się nasiliły, ale są prawie zawsze świadome. chodzi mianowicie o tanatofobię, oczywiście towarzyszy jej insomnia.
.

W takim przypadku bez pomocy dobrego psychologa może być ciężko wklejanie linków na forum jest niezgodne z regulaminem Nie rozumiem czemu ludzie boją się pójść do psychologa. Przecież może tylko pomóc. Sama chodziłam do niego przez kilka lat.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Jak wepsrzeć osobę z lękami?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024