wypowiadanie się w towarzystwie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » wypowiadanie się w towarzystwie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: wypowiadanie się w towarzystwie

Cześć,
mam pewien problem.

MOja młodsza siostram studentka czasem mam wrażenie, że za bardzo 'luzuje w życiu'.
Chodzi mi o zachowanie i o sposób wypowiadania się.
Jestem przewrażliwiona z tego powodu, ponieważ na każde zwrócenie uwagi ona reaguje obrażeniem itp.

Ja skończylam studia, ona kończy dośc wazny kierunek. Później chciałaby isc do pracy jak każdy.
Mam wrazenie, ze nie pracując przez studia jeszcze jest na mentalnym etapie dziewczynki.
Popełnia dużo błędów językowych, wysławia się jak licealista zwrotami - NOOO, NIE etc.

Mnie to denerwuje. Szczegolnie jest to widoczne w towarzystwie kiedy np spotykamy się razem ( ta sama branża) ze znajomymi ( nawet w jej wieku).
Wydaje mi się, że jej sposób wysławiania się jest młodzieżowy, wyczuwam tutaj jakby dziwne zwroty.
Nie smieszy mnie to bo mam wrazenie, ze jej znajomi nie traktują jej poważnie, profesjonalnie a jako taką zabawkę.

Mowilam jej o tym wiele razy, ona na to, że nie obchodzi ją nic, ze ja nie mam racji, ze ona się dobrze czuje, ze chce byc sobą i ze bedzie mowila jak bedzie chciala.

Ok ja rozumiem. Jednak są takie niepisane zasady, że na niektórych spotkaniach warto moze inaczej mowic, inaczej sie wyslawiać.
Oczywiscie nie ma tutaj mowy o książętach, szlachcie, królach i królowych. Kija w dupie też nie mam.

Mnie to przeszkadza, bo nikt sie tak nie wypowiada jak ona. Zle to znosze, bo mam wrazenie ze jest taką 'prostaczką].

Co o tym sądzicie?

Dziękuję,
ZL

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wypowiadanie się w towarzystwie
zatoka_lodowców napisał/a:

Cmłodsza siostra

2 minuty?
1 rok?
5 lat?
10 lat?

Rożnica "pokoleń"/epok?

zatoka_lodowców napisał/a:

Zle to znosze, bo mam wrazenie ze jest taką 'prostaczką].

Bo całe rodzeństwo musi mieć identyczne charaktery/IQ/temperament itd.

ps.
ENTER po każdej linii? Serio?
Straciłaś prawa do wypowiadania się na temat "poziomu" lol

3 Ostatnio edytowany przez Monoceros (2018-05-14 21:38:08)

Żyj i daj żyć innym. Mam wrażenie, że nie przejmujesz się tym, co ludzie o siostrze myślą, tylko jak to wpływa na ich postrzeganie Ciebie, że skoro jej taka słoma z butów wystaje, to pewnie ty nie lepsza.

Tak na serio, odpuść. Nie jesteś jej matką, żeby jej mówić, jak ma się wypowiadać, ani ona nie jest dzieckiem, żeby ktoś miał jakiekolwiek prawo ją poprawiać. Zwróciłaś z dobrego serca poradę raz, ona jej nie przyjęła, koniec gadki, to jej decyzja i jej konsekwencje. A te  konsekwencje wcale nie są poważne, przecież nie ćpa czy nie wiadomo co. Dorośnie, zobaczy, jak zachowują się ludzie w pracy, to się dostosuje. Albo i nie. Znów - jej decyzja, nic Ci do tego.

4

nic mnie tak nie oburza jak mówienie innym jak mają żyć.
postaram się więc wyrazić się delikatnie - nie masz prawa narzucać drugiej osobie swojego punktu widzenia. owszem, masz prawo wyrazić swoje zdanie. a ona ma prawo mieć je w dupie. zejdź z niej i zajmij się sobą. ona może być kim chce, zachowywać się jak chce, wyrażać się jak chce. a tobie nic do tego. zwłaszcza, że nikomu krzywdy swoim zdachowaniem nie czyni.
zwykle nie oceniam ludzi, ale trafiłaś swoim wpisem na mój czuły punkt - wolałabym mieć infantylną siostrę niż taką oceniającą pseudointelektualistkę jak ty.

5

nie kazdy od razu rodzi sie orlem elokwencji

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » wypowiadanie się w towarzystwie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024