Witam , pisałam juz kiedys na temat dziwnego bicia serca, ale zauwazylam cos z czym chcialam sie poradzic bo moze ktos byl w takiej sytuacji albo moze podpowiedziec jak zachowac sie w takiej sytuacji. A więc zauwazylam ze codziennie zdarza mi sie tak , ze serce nagle uderza tak mocno , az czuje w gardle takie uczucie dziwne , i serce zaczyna tak jakby przeskakiwac , puls rosnie , serce bije mocno szybko a pozniej nagle cisza , bije normalnie. To trwa krotko, ale ja od razu wpadam w panike.Dzis w nocy lezalam juz powoli zasypialam i nagle to uczucie przeskakiwania serca, wpadlam w panike. Szybko wstalam, usiadlam na lozku i od razu lęk co sie stanie. Przeskoczylo tak kilka razy i serce zaczelo tak mocno szybko bic , polozylam sie i po chwili juz bilo normalnie. Zdarza mi sie to teraz praktycznie codziennie , raz na dzien. Ale boje sie bp nie wiem co mam w tej sytuacji robic? Jutro mam wizyte u kardiologa wiec wszystko mu opowiem , ale moze ma ktos tak z was ? Moze potrafi mi doradzic co robic w takiej sytuacji albo co to moze byc ? Bardzo prosze o pomoc.
Skoro idziesz do kardiologa, to się wszystkiego dowiesz. Może to być wada serca, może być coś związanego z psychiką. Też tak miałam, u mnie to było związane ze stresem, w jakim żyłam (mieszkałam z nienormalną dziewczyną w akademiku). Wyprowadzenie się do nowego miejsca, parę tabletek na uspokojenie, herbatki, spokojniejszy tryb życia i psycholog pomogły.
Ale wada serca chyba wyszlaby w echu serca ? Ja echo serca mam dobre , wydajnosc bardzo dobra , i EKG bylo w porzadku. Wiem ze ide jutro do kardiologa ale boje sie bo nie wiem ci zrobix jak dzis mi sie tak stanie. Ja tez choruje na nerwice i nerwy sa jak to w zyciu. Ale to mi sie dzialo kiedys juz co jakis dluzszy czas a teraz to juz codziennie
Ja miałam tak ze względu na stres i w sumie też jak było ciepło. Ciśnienie miałam w normie, puls też ok, ale jednak stresująca praca i to ze musiałam chodzić w slońcu w teren powodowało takie dziwne zachowania serca. Odkąd nie mam stresów nie mam tych problemów.
5 2018-03-27 12:44:35 Ostatnio edytowany przez Monoceros (2018-03-27 12:44:53)
Jeśli nic nie wyjdzie w badaniach, to będziesz miała pewność, że to przyczyny psychiczne. Ale lepiej dmuchać na zimne i zbadać się na wszelkie możliwe sposoby, żeby czegoś nie zaniedbać.
Co nie znaczy, że objawy psychiczne są mniej ważne. Je też musisz leczyć. Chodzisz do psychologa, jesteś lub byłaś w terapii? Twoje ciało daje ci do zrozumienia, że nie daje sobie z czymś rady - skoro lżejsze objawy nie doprowadziły do tego, żebyś zmieniła coś na tyle, by ciało poczuło się lepiej, to będzie sygnalizować coraz bardziej, nowe i silniejsze objawy, dopóki tego nie ogarniesz. Nie wiem, jakie są przyczyny, więc trudno mówić, co powinnaś zmienić, sama dobrze wiesz, z czym ci jest trudno i co powoduje u ciebie napięcie i stres, z którymi psychika już sobie nie radzi.
Ekg czy echo czegos takiego nie wykryje jesli nie bedzie przeprowadzone w momencie napadu arytmii. Do tego celu sluza np Holtery, ktore pacjent dostaje do domu i urzadzenie to monitoruje prace serca w sposob ciagly - wtedy jest mozliwosc zarejestrowania napadów, ich rodzaju i czestotliwosc.
O takich napadach trzeba poinformowac szczegolowo kardiologa podczas wizyty. Objawy arytmii moze tez dać niedobor zelaza, stress, leki, ataki paniki itp
Lecze sie u psychiatry na nerwice i depresje juz 9 lat. Zazywam leki. Sama nir wiem czemu sie tak dzieje no ale wlasnie , nie wyjdzie ze arytmia jak sie tak nie dzieje akurat
ja juz w glowie mysli tysiace i boje sie ze bede miec jakas operacje , wady itd
Zaledwie kilka dni temu założyłaś identyczny watek.
Z jakiego powodu nie możesz kontynuować w nim dyskusji ??
Proszę, zapoznaj się ponownie z regulaminem forum, z naciskiem na punkt nr 4 i nie mnóż wątków !
Dziękuję/ IsaBella77