Rzeczy koniecznie potrzebne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Rzeczy koniecznie potrzebne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Rzeczy koniecznie potrzebne

Hej wink
w październiku przeprowadzam się na nowe mieszkanie. Rzecz w tym, że to moja wyprowadzka z domu rodzinnego, więc zostanę pozbawiona "udogodnień", które bez problemu miałam dostępne w domu rodzinnym do tej pory.
W nowym mieszkaniu prawdopodobnie nie będzie niczego, bo obecni lokatorzy mieli wszystko swoje, więc ja i mój chłopak będziemy musieli wszystko skompletować.

Pytanie do bardziej doświadczonych ludzi,
co jest tak naprawdę najbardziej potrzebne do życia samodzielnie?
Wszyscy zarzucają mnie informacjami o firankach i obrusach i mam już całkowity mętlik w głowie, a chciałabym stworzyć sobie konkretną listę i zacząć kompletować rzeczy powoli, żeby potem nie wydać masy pieniędzy jednorazowo.

Póki co mam ogarnięte meble, garnki, czajnik, talerze, kubki, mikser i suszarkę na pranie i do włosów:D

co z doświadczenia naprawdę się przydaje, a co jest zbędnym wydatkiem na początek? Budżet mamy typowo studencki.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-03-09 18:17:10)

Odp: Rzeczy koniecznie potrzebne

Sztućce tongue chyba że palcami będziecie jeść big_smile

Tak szczerze, to ja po zeszłorocznej przeprowadzce nadal nie mam wszystkiego, co okazuje się przydatne (zostawiłam byłemu mężowi i nabywcy domu). Kupuję na bieżąco w miarę, jak wychodzą jakieś niespodzianki big_smile

3

a pralka? smile

4 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2018-03-09 18:19:12)

chłopak trochę ma big_smile po jednym widelcu się znajdzie. Ja jestem też z zamiłowania cukiernikiem, więc nie mam sztućców, ale mam kilka blach na ciasto, tortownic, blaszek i zestawów do zdobienia ciast big_smile

Właśnie jeszcze ogarniam ręczniki big_smile
pościel to będziemy wiedzieć, jak będziemy wiedzieć czy tam jest łóżko i jak duże.

Ale ogólnie jaram się jak pochodnia tymi zakupami i boję się, że przegnę, dlatego absolutnie muszę mieć listę, z której będę wykreślać rzeczy big_smile

edit. pralka powinna być na mieszkaniu big_smile (oby!) kuchnia i łazienka są wyposażone, my mamy do ogarnięcia salon/jadalnię i sypialnię smile

5

Zakladam, ze pralka i lodowka to podstawa na liscie?

Odkurzacz, nawet najtanszy.
Zelazko.
Mocne nozyczki.
Skrzynka z podstawowymi narzedziami (srubokrety, kombinerki, mlotek itp)

6

Prawda jest taka, że wszystko wychodzi w praniu. Najważniejsze jest mieć gdzie spać (łózko lub przynajmniej materac) gdzie przyrządzić jedzenie (talerze, kubki, sztućce) oraz podstawowe sprzęty AGD - kuchenka, lodówka, pralka. Reszta wyjdzie w praniu. Jeśli chodzi o drobiazgi to polecam sklep PEPCO bo jest tam masa gadżetów do domu w sensownym cenie.

7

zmartwiony86 napisał/a:

Prawda jest taka, że wszystko wychodzi w praniu. Najważniejsze jest mieć gdzie spać (łózko lub przynajmniej materac) gdzie przyrządzić jedzenie (talerze, kubki, sztućce) oraz podstawowe sprzęty AGD - kuchenka, lodówka, pralka. Reszta wyjdzie w praniu. Jeśli chodzi o drobiazgi to polecam sklep PEPCO bo jest tam masa gadżetów do domu w sensownym cenie.

Co do łóżka, to jeszcze nie wiemy. Jak coś to mamy tapczan do salonu, to najwyżej na początek styknie.

Ja jestem kobietą. Jak się mnie wsadzi do PEPCO bez listy zakupów i powie, że mam kupić rzeczy na mieszkanie, to będę mieć milion fajnych pudełek na makaron, a braknie nam np. żelazka.
Ja szukam rzeczy, które mogę kupować już, właśnie suszarka, żelazko, deska do prasowania. Coś, co wejdzie w każde mieszkanie. Od lipca będziemy je remontować, wtedy mogę kupować pudełeczka na przyprawy i inne rzeczy mniej ważne.

8

Właściwie to najważniejsze rzeczy (te większe) już Ci wskazano.
Jeśli jesteście kawoszami, to młynek do kawy plus ekspres/kawiarka.
Nici, igły itp. Potrzebne często.
Apteczka z podstawowymi składnikami (lekarstwa plus środki opatrunkowe).
Niby drobiazgi, ale kiedy zajdzie potrzeba, to trudno po nie biegać do sklepu.

9

Dzięki wielkie smile
po drodze jeszcze zrobiłam listę ważniejszych rzeczy do kuchni w stylu chochelek i łopatek no i nie zostaje nic jak powoli kompletować wyprawkę. (Bądź posag, jak to mówi moja siostra)

Szczotka do mycia butelek wewnatrz hihi -kiedys kazdy miał

11 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2018-03-10 22:25:50)

Pralka, lodówka, mikrofalówka.
Później kuchenka (palniki plus piekarnik).
Stojąca suszarka do prania, chyba, że macie balkon, a na nim zamocowane linki.

Edit: sztućce, parę talerzy i szklanek, jedna patelnia chociaż, jeden garnek. Odkurzacz!

12 Ostatnio edytowany przez Nirvanka87 (2018-03-11 02:11:24)

my własnie też jestesmy w nowej sytuacji, nasze pierwsze samodzielne mieszkanie bez rodziców.
podstawa to łóżko, stół, krzesła, kuchenka z piekarnikiem, pralka, działający kibelek i oświetlenie. Szafy- my nadal nie mamy gdzie się pomieścić.
z bzdurek, wieszak i szafka na buty.
ok a teraz to co potrzebne z przedmiotów: pościel, przynajmniej 2 komplety żeby naprzemiennie prać, sztućce, talerze, kubki, miseczki do zup, tłuczek do ziemniaków- serio sie mega przydaje, i tłuczek do mięsa chochla do zupy, garnki minimum 4, patelnie też ze 2-3, czajnik elektryczny, lub normalny, chlebak!. 
do pokojów to najważniejsza chyba jakas lampka dająca mniejsze światło niż światło górne.  a wycieraczka na zewnątrz drzwi i wewnątrz do przedpokoju.
No i taka proza życia: ściereczki do wycierania blatów, gabki do mycia naczyń, pojemniki na mydło, wieszaczki na ręczniki w łazience i owe ręczniki, też ścierki do naczyń. jakaś szczotka, miotła, szufelka, mop, odkurzacz. koniecznie suszarka do prania (jak nie macie sznurków) no i nam jeszcze z tego całego majdanu została deska do prasowania i żelazko.
to chyba najwazniejsze rzeczy, inne to juz rzeczy nie najważniejszej potrzeby do dopracowania czyli  kanapa do salonu, jakiś tv, szafki nocne, narzuty- koce, obrusy, a potem to już powielanie tych rzeczy co sie ma, czyli więcej pościeli, prześcieradeł, ręczników, ścierek.

A i jeszcze środki czystości: koniecznie coś do mycia podłóg z rozdzieleniem na drewno/ panele i płytki, jakiś cif, domestos, płyn do mycia naczyń, płyn do płukania, proszek/ kapsułki do prania,  szczotka do kibelka, osobne gabki i szmatki do mycia sanitariów, ooo dywanik przed wannę/ prysznic, bo na kafelkach można sie pięknie wyłożyć.

wieszaki do szafy na ubrania wiszące- cały czas cierpimy na niedobór.

13

Lady Loka - do października to ty masz jeszcze mnóstwo czasu, nie przejmowałabym się tym za bardzo, raczej zaoszczędziłabym kasę, by potem kupować wg potrzeb. Jeśli codziennie prasujesz koszulę do pracy, to wiesz, że potrzebujesz żelazka, deski (o tym nie trzeba ci pisać)... ale potem i tak będziesz się łapać na tym, że brakuje ci wieszaka, by powiesić wyprasowaną koszulę, albo że nie masz przedłużacza, by podłączyć żelazko w takim miejscu, gdzie wygodnie się prasuje.
Nie da się przewidzieć wszystkiego, co potrzeba, a poza tym jak zwalisz się z tym wszystkim do nowego domu, to nie będziesz wiedziała, gdzie to wszystko po upychać (by było funkcjonalnie tongue) a gdy już pochowasz, to po 5 min nie będziesz pamiętała, gdzie co jest smile

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Rzeczy koniecznie potrzebne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024