Depresja - ciezka sprawa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Depresja - ciezka sprawa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: Depresja - ciezka sprawa

Od 3 miesiecy walcze z depresja.
Nie wiem co mam robic nie chce brac lekow. CZy jest jakies wyjscie z tego?
Psycholog tez nic nie pomoze.
Zaczelo sie przed zima i trwa tak duzo zlych chwil w tym czasie przezylam.
Wiem ze zalenie sie tu nic nie da ale moze....

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Depresja - ciezka sprawa

A chodzisz na terapię? Bierzesz aktualnie leki? Masz kontakt z psychologiem, że twierdzisz, że nie pomoże?

3

Na początek psychiatra, a nie psycholog. Nawet jeśli psycholog, to dobry w swoim fachu powinien Cię skierować do psychiatry bo może wchodzić w grę konieczność leczenia farmakologicznego.

4 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2018-02-14 10:56:34)

Skoro nie chcesz brać leków i chodzić na terapię, to nie chcesz wyzdrowieć.

Dopóki nie zechcesz, to nic się nie zmieni.

I Ty nie walczysz z depresją, Ty się jej poddałaś.

5

dlaczego nie chcesz sobie pomóc? a skoro nie chcesz to po co piszesz na forum? szukasz magicznego środka?
Możesz jeszcze poszukać książek o depresji i próbować sama dotrzeć do siebie, ale to trochę karkołomna droga.
Możesz poszukać wsparcia u bliskich, chociaż to bardzo obciąża tę drugą stronę, a i tak decyzje o twoim życiu należą do ciebie.

Nie ma nic złego w tym, że idziesz do lekarza gdy masz katar i gorączkę, tak samo gdy masz depresję.

6

W depresji na pewno pomaga wsparcie rodziny i znajomych - to są najważniejsi ludzie w Twoim życiu! smile

7

Leczenie depresji bez leków i terapii? Nie wyobrażam sobie tego. O ile rzeczywiście to depresja,bo wnioskuję z posta że u lekarza nie byłaś tylko sama postawiłaś sobie diagnozę. Psychiatra to pierwszy krok,powodzenia smile

8

JowitaMAZ napisał/a:

W depresji na pewno pomaga wsparcie rodziny i znajomych - to są najważniejsi ludzie w Twoim życiu! smile

Owszem, bliscy i ich wsparcie jest niezwykle ważne, ale jako jedna ze składowych leczenia, na pewno nie zastąpią profesjonalnej pomocy.

9

Dlaczego ludzie nadal bronią się przed wizytą u psychiatry ?? Nieleczona depresja może prowadzić do samobójstwa.

10

Każdy ma obawy przed pójściem do lekarza psychiatry. Ja też miałam, ale po pierwszej wizycie i otrzymaniu leków poczułam ulgę, że ktoś o mnie zadbał. Jeżeli nie lekarz, to można spróbować porozmawiać z najbliższymi - tylko ja nie miałam dobrego kontaktu z rodziną dlatego wolałam lekarza.

11

julkaZ napisał/a:

Od 3 miesiecy walcze z depresja.
Nie wiem co mam robic nie chce brac lekow. CZy jest jakies wyjscie z tego?
Psycholog tez nic nie pomoze.
Zaczelo sie przed zima i trwa tak duzo zlych chwil w tym czasie przezylam.
Wiem ze zalenie sie tu nic nie da ale moze....

Bardzo dobrze, że tutaj napisałaś smile Możesz również nam opowiedzieć o tym, dlaczego czujesz się przybita. Dobrze podzielić się swoimi zmartwieniami, może któraś z nas wysłucha i doradzi w problemie.

12 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-06-16 21:48:53)

Ja od wielu lat choruje na depresje, jestem po terapii, nie należy czekać trzeba walczyć. Mi pomógł cudowny psychoterpeuta z spam w warszawie. Wróciłam do życia.

13 Ostatnio edytowany przez Ajaks (2019-06-27 17:01:58)

Może ja coś podpowiem. :) Ja z tym niestety też mam problem. Generalnie zasada jest taka, żeby najlepiej iść do psychiatry, albo najlepiej psychoterapeuty. Psycholog to trochę kiepski pomysł na początek.

Najpierw trzeba przytłumić i wyciszyć organizm. Ja nawet chciałem brać leki, bo wiedziałem, że chcę z tego wyjść. Nie musisz się bać leków. :) Brałem dosyć długo i to różne kombinacje. Zmartwic Cię nie chcę, bo nie każdy musi działać i nie od razu. Niby gadam banały, ale tak jest. No, a potem to już szukanie źródła problemu.

Gdyby to było takie łatwe to pewnie ludzie nie mieliby problemów. Niestetety, ale w moim przypadku nie zadziałały ani leki, ani terapię. Krótko mówiąc depresja spychała mnie w ciemne otchłanie. Byłem i niestety jestem czasem bezsilny.

Pomagali mi ludzie i moja pasja, gdyby nie to,  to pewnie by mnie tu nie było, bo zrobiłbym sobie krzywdę. Czasem naprawdę warto z kimś szczerze pogadać, tylko tak naprawdę dosadnie. Służę pomocą jakby coś. Trzymaj się!

14

Odpowiadasz na post z ubiegłego roku..

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Depresja - ciezka sprawa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024