Nadmierne owłosienie w różnych częściach ciała - problem z hormonami? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Nadmierne owłosienie w różnych częściach ciała - problem z hormonami?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Nadmierne owłosienie w różnych częściach ciała - problem z hormonami?

Cześć.
Na wstępie - wiem, że takie wątki już istnieją dotyczące tego problemu, ale proszę osobiście o pomoc.

Wiele kobiet ma problem z nadmiernym owłosieniem - na rękach, brzuch, piersi, twarz itd. Mam niecałe 16 lat i takie owłosienie wokół ust, które niedość że jest dość bujne PLUS jestem brunetką sprawia, że unikam kontaktów w  cztery oczy bojąc się, że zostanę ponownie wyśmiana. Tak,wiem. Jeszcze dojrzewam, to się ureguluje, inni mają gorzej itp. (Moge zabrzmieć egoistycznie) Ale ja nie jestem inni i JA borykam się z tym problemem i MI to przeszkadza. Fałdki? Och,błagam wystarczy dostać kopa w tyłek i wziąć się za siebie. No niestety, z tym owłosieniem jest ciut trudniej. Za darmo, to ja moge sobie pęsetą wyrwać włoski.

Czytałam w necie, że to może mieć kilka przyczyn: zbyt wysoki poziom męskich hormonów, podłoże genetyczne czy coś tam jeszcze. Ale wiadomo, google ze zwykłego bólu głowy może ci zdiagnozować raka >.<

Ciemne włosy na rękach, wąsik na twarzy, brzuch, plecy, ramiona, piersi - ogólnie owłosienie występuje WSZĘDZIE i to dosłownie.

Unikając pytań - Nigdy nawet nie tykałam maszynką włosów w innych miejscach oprócz nóg i pach (to w sumie wiadome, że tam się golimy).

Mając kilkanaście lat i będąc w podstawówce, dokładniej w piątej/szóstej klasie miałam taką dżunglę na nogach, że już zaczęłam się sporadycznie golić. Problemem jest również to, że te włoski odrastają w oka mgnieniu - na nogach po niecałym 1 dniu już widać rosnące włoski.
Moja mama kiedy powiedziałam z czym się borykać, najzwyczajniej mnie wtedy wyśmiała i stwierdziła : "Błagam Cię Anka, pochodzimy od małp i to normalne że jesteśmy owłosione". Mamo, ty to chyba mnie z facetem pomyliłaś...

Ponownie boję się poprosić o pomoc i radę mojej mamy, która nigdy się nie borykała z nadmiernym owłosieniem. Nie wychodzę na plażę, nie chodzę w bluzkach na ramiączka, nie noszę często krótkich spodenek a rozmawiając z kimś, zwyczajnie zakrywam się dłońmi i jak najszybciej kończę konwersacje. Wąsy wokół ust to mój największy kompleks i wstydzę się tego niezmiernie, a niezrozumienie ze strony bliskich potęguje to.

Próbowałam się z tym pogodzić, że tak musi być,ale kiedy zaczęłam być wyśmiewana z powodu tego, że mam dłuższe wąsy od większości chłopaków, coś we mnie pękło i zaczęłam histeryzowac i być aspołeczniakiem.

Rady? Bardzo proszę o wsparcie!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nadmierne owłosienie w różnych częściach ciała - problem z hormonami?

hey ..

kłania się wizyta u endokrynologa smile
prawdopodobnie masz problem z nadnerczami
trzeba zbadać testosteron

poczytaj sobie na temat tego schorzenia
                                                              https://www.google.pl/search?q=hirsutyz … 8wfQxrHQBQ

3

Endokrynolog i badania hormonalne.

Na ten wąsik nad ustami jest sposób. Możesz depilowac lub rozjaśniać tak, by był mniej widoczny.

4

idź do kosmetyczki na wosk. Ja też jestem brunetką, wszystko mi widać, a po kilkunastu miesiącach chodzenia włoski są już tak słabe, że o ile na początku pojawiałam się co 2-3 tygodnie to teraz wystarcza mi spokojnie raz na 2 miesiące, bo nie odrastają w takim tempie.
Moją zmorą są pojedyncze włoski koło sutków, ale też nic nie zrobię poza regularną depilacją. Po prostu.
A co do nóg, to ostatnio odkryłam, że jak po goleniu maszynką zrobię peeling, a potem użyję jeszcze balsamu do ciała to mam jakieś 2-3 dni spokoju więcej smile (a normalnie muszę się golić co 2 dzień). Moja siostra się zawsze smieje, że maszynki idą w kąt jak idzie zima i coś w tym jest, bo sama chodzi w grubszych rajstopach i jest ok big_smile oczywiście też bez przesady, żeby się nie zapuścić. Ja w sumie patentu z rajstopami też używam, ale jeszcze jakoś nie jestem na tyle odważna, żeby pokazać jakieś większe odrosty mojemu chłopakowi, więc raczej golę na bieżąco smile

a i nie przejmuj się tym tak bardzo. Inni nie zwracają uwagi dopóki sama o tym nie powiesz, albo nie pokażesz, że masz problem.

5

badania nie szkodza, wiec nie rozumiem po co w ogole pytac na forach o takie rzeczy....

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Nadmierne owłosienie w różnych częściach ciała - problem z hormonami?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024