Czy warto utrzymywać kontakt z byłym czy lepiej się odciąć? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Czy warto utrzymywać kontakt z byłym czy lepiej się odciąć?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Czy warto utrzymywać kontakt z byłym czy lepiej się odciąć?

Mam mieszane uczucia. 2-3 tygodnie temu po 5 miesiącach związku rozstał się ze mną chłopak, oboje mamy po 18 lat.  Nie był to mój pierwszy chłopak, ale najbardziej boli, bo kompletnie nie spodziewałam się takiego obrotu spraw. Wyjechał na kilka dni, wrócił i powiedział że nie jest w stanie ze mną być. Chyba ten wyjazd dał mu do myślenia, że nie jestem dla Niego. Szkoda, że ja poświęciłam się w 100% tej relacji by też naprawić błędy z poprzedniego związku. Powód rozstania: niedopasowanie charakterów.
W pełni rozumiem, to się zdarza ale boli potwornie, bo nawet nie widziałam, że aż tak się "męczył" jak to powiedział.

Problem jest taki, że mi mimo wszystko nadal bardzo zależy. Widziałam jego wady, wiem że nie jest bez wad, ale ja chciałam dalej tworzyć tą relację. On jest bardzo przyjacielski i wrażliwy i nie chce się odciąć w pełni, a chyba próbuje ze mnie zrobić koleżankę. Jedna szkoła -> przychodzi na przerwach, piszemy czasem ze sobą...  Próbuję się sama odciąć, ale za każdym razem jak zostaję sama zaczynam czuć pustkę i na przykład piszę do Niego.

Czy lepsze byłoby jednak zakończenie tej relacji? Zastanawiam się czy może jakbym zaczęła się od niego odsuwać, to może sam za mną zatęskni i wróci. Ale z drugiej strony obawiam się, że tak go stracę, bo przyzwyczai się do życia beze mnie.... Nie wyobrażam sobie nie wiedzieć co u Niego, ale takie stanie naprzeciwko siebie jak dalecy znajomi bardzo kłuje i też nie pomaga. Do tego kiedy go nie widzę jestem w stanie zobojętnienia, a kiedy chociaż chwilę z Nim porozmawiam dostaję dawkę energii i lepiej funkcjonuję.
Kompletnie nie wiem jak sobie poradzić z tą sytuację. Czy możecie mi coś doradzić na przykład  z własnego doświadczenia ? Byłabym wdzięczna za wszelkie rady :-)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy warto utrzymywać kontakt z byłym czy lepiej się odciąć?

Przede wszystkim musi do Ciebie dotrzeć, że ten etap jest zakończony. Więc on przyzwyczai się do życia bez Ciebie, a Ty musisz przyzwyczaić się do życia bez niego.
Urwij kontakt, tak będzie najlepiej. Choćby na czas dochodzenia do siebie. Jak do niego piszesz, to uczucia wracają, musisz sobie uciąć te możliwości, aby zacząć sobie radzić bez niego.

3

Utrzymywanie kontaktu z byłym/byłą jest bez sensu, chyba, ze sa dzieci.

4

Niby zdrowiej jest sie odciac, ale nie klotnia czy paleniem mostow. Chodzicie razem do szkoly, jakies relacje trzeba utrzymywac ale rzeczywiscie, musisz zrozumiec, ze tamten zwiazek jest skonczony.
Mysle, ze niech on nie opowiada Ci o nowych dziewczynach, wg mnie relacja bardziej kolezenska niz na sile przyjacielska.
Sama nie inicjuj kontaktow, ale tez nie uciekaj przed nim, skup sie na sobie, na innych ludziach.
Zaleta tego, ze chodzice do jednej szkoly jest to, ze on Ci sie szybciej opatrzy, niz np jakbys miala go zobaczyc niechcacy za miesiac i uczucia by wrocily.

5

Autoamatorka napisał/a:

Niby zdrowiej jest sie odciac, ale nie klotnia czy paleniem mostow. Chodzicie razem do szkoly, jakies relacje trzeba utrzymywac ale rzeczywiscie, musisz zrozumiec, ze tamten zwiazek jest skonczony.
Mysle, ze niech on nie opowiada Ci o nowych dziewczynach, wg mnie relacja bardziej kolezenska niz na sile przyjacielska.
Sama nie inicjuj kontaktow, ale tez nie uciekaj przed nim, skup sie na sobie, na innych ludziach.
Zaleta tego, ze chodzice do jednej szkoly jest to, ze on Ci sie szybciej opatrzy, niz np jakbys miala go zobaczyc niechcacy za miesiac i uczucia by wrocily.

Zgadzam się, po za ostatnim stwierdzeniem.
queenAlex, musisz spisać ten związek na straty, nie czekaj, aż mu się odmieni, nie rób sobie nadziei.
Przebolej, pogódź się z rozstaniem i wyjdź z tego z podnesioną głową, zdarza się.
Chłopak postąpił uczciwie, nie zdradzał, nie oszukiwał i myślę, że poinformowanie Cię o rozstaniu, nie było dla niego łatwe.
To zawsze jest trudny moment, gdy sprawia się przykrość drugiej osobie.
Uważam, że fakt, że widzicie się w szkole jest dla Ciebie trudnym wyzwaniem, ale właśnie możesz pokazać klasę.
Jest Ci przykro, przeżywasz, więc zdystansuj się do niego, nie koresponduj z nim, a gdy spotkacie się na przerwie, staraj sie być naturalna, ale nie przedłużaj rozmowy.
Jeśli on jest mądry, powinien zrozumieć Twoje zachowanie i to, że masz prawo do smutku i zawodu, ale jednak nie pokazuj się w roli cierpącej, załamanej, czy zapłakanej.
Trzymaj fason, powodzenia.

Według mnie utrzymywanie kontaktu z byłym, do którego się coś jeszcze czuje, jest totalnie bez sensu i tylko wydłuża żałobę po związku, daje niepotrzebną nadzieję (bo w każdym spojrzeniu czy wiadomości doszukuje się ukrytego "tęsknię i nadal cię kocham, tylko poczekaj chwilkę"). Ja osobiście się odcinam zawsze i na zawsze, chyba że nic do niego nie zdążyłam poczuć i nie traktuje go jak swoje terytorium wink

7

Mam podobną sytuację. Rozstaliśmy się trzy tygodnie temu. Początkowo w napiętej atmosferze, po pewnym czasie jednak wszystko sobie wyjaśniliśmy. Powiedział mi jednak, że on chce nadal utrzymywać ze mną kontakt, tylko koleżeński... Powiedziałam mu, ze ja nie dam rady, bo go kocham... a on, stwierdził, że skoro on daje rade, to ja też sobie dam. Po prostu na początku będziemy pisać dwa razy w tygodniu, później trzy... Tak mi napisał. Przez to teraz żyję nadzieją, że jeszcze coś z tego będzie.
Dlatego ja ucięłam kontakt. Na dniach ma mi oddać jeszcze pieniądze, i to będzie nasze ostatnie spotkanie. Po tym ucinam definitywnie kontakt, nie dałabym rady pisać z nim tak po koleżeńsku.

8

Problem jest taki, że my chodzimy do jednej szkoły. I od rozstania nadal się nic nie zmieniło. Codziennie go widzę i za każdym razem uczucia wracają. Mam ochotę wtedy do Niego podbiec i żeby wszystko było  w porządku. Jestem wykończona sytuacją, tym że nie umiem zapomnieć.  Zdarza mi się nadal do niego pisać, chociaż wiem że to nic nie da. On nawet na mnie nie patrzy jak przebywa koło mnie. Wiem, że powinnam unieść głowę do góry i się odciąć na miarę możliwości, ale ciągle przegrywam. Ciągle boję się, że jeśli przestanę pisać to wtedy o mnie zapomni, a w sumie i tak mnie nie chce...

9

Ja też tak pisałam... Że tęsknię, że go nadal kocham... I nic to nie dało. On mnie tylko od siebie odpychał.
Daj sobie spokój...
Wiem, mówię Ci tak, a sama nie jestem lepsza. Dziś poszłam do niego pod szkołę, licząc, że go spotkam. Na całe szczęście go nie spotkałam.
A ostatnio on dodał na instagramie zdjęcie, gdzie oznaczył swoją koleżankę. Zabolało, i popchnęło do tego, żeby usunąć go z instagrama, zablokować na czacie na fejsie i usunąć ze snapa. Kontaktujemy się tyko w sprawie pieniędzy, które ma mi na dniach oddać. Boję się cholernie tego spotkania, bo wiem, ze wszystko wróci i że będzie znów do dupy przez dłuższy czas. Mimo, że mogę wysłać siostrę, żeby wzięła od niego te pieniądze, to i tak wiem, że pójdę ja.
Tak cholernie chce go zobaczyć...
Rozum mówi jedno, serce drugie...
Dlatego staram się organizować czas i życie w taki sposób, żeby o nim nie myśleć. A dziś z tą szkołą, to po prostu miałam chwilę słabości...

10

queenAlex napisał/a:

Problem jest taki, że my chodzimy do jednej szkoły. I od rozstania nadal się nic nie zmieniło. Codziennie go widzę i za każdym razem uczucia wracają. Mam ochotę wtedy do Niego podbiec i żeby wszystko było  w porządku. Jestem wykończona sytuacją, tym że nie umiem zapomnieć.  Zdarza mi się nadal do niego pisać, chociaż wiem że to nic nie da. On nawet na mnie nie patrzy jak przebywa koło mnie. Wiem, że powinnam unieść głowę do góry i się odciąć na miarę możliwości, ale ciągle przegrywam. Ciągle boję się, że jeśli przestanę pisać to wtedy o mnie zapomni, a w sumie i tak mnie nie chce...

Ja myślę, że nie pisz do niego, bo całkiem Cię znielubi. Niech ma po Tobie dobre wspomnienia. Nie pisz do niego i dla siebie i dla niego. Daj mu spokój, to i Ty go szybciej osiągniesz - spokój :*

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Czy warto utrzymywać kontakt z byłym czy lepiej się odciąć?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024