Wstydzę się markowego ubrania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Wstydzę się markowego ubrania

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

Temat: Wstydzę się markowego ubrania

Cześć. Nie bardzo wiem jak poradzić sobie z dość trywialnym problemem.

Od pewnego czasu kupuję ciuchy w sklepie internetowym na literę Z.

Z uwagi na jakość i zachęcające ceny na przecenach zamawiam głównie ubrania marek "od projektantów".

Wcześniej chodziłem w szmatach, dosłownie. Tshirty, które przypominały szmaty od podłogi, bluzy znacznie słabiej prezentujące się od tych jakie mieli rówieśnicy z nike, czy adidas.

Byłem wychowywany przez mamę i siłą rzeczy nie stać było jej na coś porządniejszego - spodnie z lumpa, bluzy najtańsze jakie były.

Moje rzeczy często były za duże i nie miały nic wspólnego z byciem na czasie.

Teraz, gdy przez rok pracowałem lwią część pieniędzy przeznaczyłem na zakupy.

Jednak głupio mi ubierać zamówione rzeczy.

Przykładowo mam polo produkcji lacoste to głupio mi w nim wyjść na ulicę. W moim mieście nie ma sklepu Lacoste, więc lękam się że inni mogą pomyśleć, że mam jakąś podróbkę. Poza tym za bardzo mógłbym się wyróżniać. Podobnie z czapką z daszkiem, mam oryginalną od armaniego, a wstyd mi w niej się pokazać. Wszyscy mają nike, adidas, więc bym się za mocno wyróżniał - no bo skąd miałbym taką czapkę, skoro nie ma oficjalnego sklepu w mieście. Poza tym nie wiem czy inni nie odebraliby mnie za szpanera.

Wychodzę więc w starym, zniszczonym tshircie, a mam wrażenie że inni patrzą na mnie z wyższością, bo mają  lepsze ubrania. Wiem, że w szafie mam zestawy które zdeklasują rzeczy tych pyszałków, niemniej mi jest głupio jakoś wyjść w ubraniach od lacoste, hugo bossa, lagerfelda, armaniego itp.

Jak się przełamać i czy rzeczywiście problem istnieje, czy znajduje się wyłącznie w mojej głowie?

Tylko proszę o poważne podejście do tematu, nie chcę żebyście się śmiali.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Wstydzę się markowego ubrania

A obuwie zastępcze do szkoły już przygotowane? Jakiej marki?

3

I po co te złośliwości

4

Nie śmieję się, współczuję. Jeśli jesteś trollem - tym bardziej.

5

? o co wam ludzie chodzi

6 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2017-08-30 09:19:23)

Myślałam, że treść mego posta jest prosta.
Jeśli to, co napisałeś jest prawdą, współczuję takiego sposobu myślenia o ludziach i świecie, o sobie samym - też.
Jeśli jesteś trollem, współczuję formy wybranej zabawy.

7

Psychiatra pomoże.

Jeśli jesteś trollem, to tym bardziej powinien pomóc dobry specjalista.

8

A jak wyglądają szmaty do podłog?

Tak się pytam, bo używam markowego mopa zamówionego w internecie i teraz nie wiem... może moje t-shirty tez przypominają szmaty do podlogi?

Przynajmniej masz pewność, że Twoje t-shirty nie wyglądają jak wkład do mopa...

10

No tak, a ci wszyscy ludzie dookoła nie mają pojęcia o istnieniu sklepu internetowego na literę Z. Tylko Ty posiadasz tą wiedzę.

11 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-08-30 17:14:53)

Tiaaa.logo lacoste jest tak malutkie,że musieliby się przyglądać rzeczywiście niesamowicie by zobaczyć.Podobnie z bejsbolówką armani.Na czarnej czapce ledwo logo widać,jak się spojrzy pod światło.
Ja nigdy nie przyglądam się jakie kto i gdzie ma logo.Myślę,że 99% przechodniów tak samo guzik to obchodzi.
Wymyśl jakąś ciekawszą i inteligentniejszą prowokacyjkę.
A najlepiej to wyjdź z domu w tych szmatach co zawsze smile

12 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2017-08-30 13:41:25)

Allegreto napisał/a:

Mamy się nie śmiać, ale przyznasz, że trudno potraktować to poważnie.
Swoją drogą, zakładając, że rzeczywiście masz taki problem, to jeśli Ci wstyd wychodzić w ubraniach z logo znanych, a przy tym drogich marek, to po co je kupujesz???

CatLady napisał/a:

No tak, a ci wszyscy ludzie dookoła nie mają pojęcia o istnieniu sklepu internetowego na literę Z. Tylko Ty posiadasz tą wiedzę.

Nie wspominając, że szmat za krocie też tam całkiem sporo big_smile. Człowiek ogląda, patrzy i nie pojmuje skąd się biorą te chore ceny. Widocznie jednak są tacy, dla których metka ważniejsza jest od wszystkiego innego, w tym jakości i estetycznego wyglądu - w końcu bez popytu nie ma podaży.

13

Ja nie bardzo zrozumiałam, czy Ty się wstydzisz nosić sygnowanej odzieży, bo wszyscy mieliby wątpliwości, co do jej oryginalności, czy w ogóle się jej wstydzisz nosić?

Jak masz z tym problem, to zamawiaj odzież ze sklepu Z. od projektantów, którzy nie sygnują swojej marki w widocznych miejscach.

14 Ostatnio edytowany przez Mama Emigrantka (2017-08-30 18:51:32)

To najpierw wydajesz kase, by to nosic, a potem tego nie nosisz, bo myslisz o tym, co ludzie powiedza i czy bedziesz sie wyrozniac? A jesli nawet, to CO Z TEGO?

Chlopie, na zachodzie to kazdy ma w czterech literach, czy ty chodzisz w mopie na glowie, czy masz osiem kolczykow czy zniszczony T-Shirt czy markowy. Co to kogo obchodzi? Chodzisz, jak chcesz. I normalny czlowiek powinien wyjsc z takiego zalozenia. Wiem, ze mieszkasz w Polandii i moze byc troche inaczej, szczegolnie w malym miescie.

Ale ja bym wszystkich zawistnych/ zlosliwych zbyla krotko: moja kasa, moja sprawa, na co wydaje, do widzenia. Nie podobaja Ci moje ciuchy? To nie patrz w moim kierunku. To przejdz na druga strone ulicy,, jesli Cie w oczy kole.  Albo: " Poki za Twoje  nie  kupuje, nic Ci do tego."Odpowiedz ma byc krotka, celna, cieta. I ma zamykac mordy zawistnym/zlosliwym. Jestem pewna, ze cos znajdziesz w necie.

Ja to mam w tzw."glebokim powazaniu", co kto mysli o mnie lub moich ciuchach, gdy ide ulica. Gdy ide ulica, to zwracam uwage na swiatla, przejscia, auta i by nie wpadac na ludzi, a reszta mi dynda kolo czterech liter. Zycie jest za krotkie, by przejmowac sie opinia przypadkowcyh przechodniow. I tak wszystkich nie zadowolisz - nie ma takiej opcji.

Wyluzuj chlopie. A kiedy zaczniesz te markowe rzeczy nosic? Gdy bedziesz miec osiemdziesiatke na karku? Skoro kupujesz, uzywaj, tu i teraz. Ciesz sie mlodoscia, swoja niezaleznoscia, badz dumny z tego, ze sobie cos kupujesz, ze dbasz o siebie... Nie ma sie czego wstydzic, naprawde, a tym bardziej grac kogos, kim sie nie jest, by sie innym przypodobac, albo co gorsza, nie wyrozniac. Dla mnie wyrozniasz sie pozytywnie, dbajac o siebie. Badz dumny z tego, nos, co kupiles, a reszte miej w czterech literach.

15

Hmm zakładając, że jesteś dorosły, to trochę dziwny problem. Ja miałam takie dylematy w szkole kiedy rzeczywiście mama kupowała mi rzeczy np. z adidasa a miałam jedną koleżankę która zawsze zazdrościła i przygadywała, że pewnie nie mam co z pieniędzmi robić, więc chodziłam w starych brzydkich rzeczach a dziś jak oglądam stare zdjęcia to śmiać mi się chce z siebie smile
Nie warto przejmować się takimi rzeczami, bo jak ludzie będą chcieli się przyczepić do czegoś to zawsze coś znajdą.

16 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-08-31 10:36:22)

Kupuj markowe rzeczy,  gdzie logo jest niewidoczne, albo nie rzuca się w oczy z kilometra. Ja generalnie tez nie lubię chodzić z wywalonymi metkami i bardzo widocznym znakiem firmowym bo uwazam to za snobizm i obciach. Jednak chodzenie w przyslowiowych szmatach z tego powodu, ze ktoś cos sobie pomyśli,  uważam za przegiecie.

17

Allegreto napisał/a:

Jak się przełamać i czy rzeczywiście problem istnieje, czy znajduje się wyłącznie w mojej głowie?

tak, problem jest w twojej głowie, ale nie martw się... zapewnisz pracę jakiemuś pschoterapeucie

18 Ostatnio edytowany przez netkobietka83 (2017-09-04 22:34:37)

Myślę, że Twój problem wyniosłeś z dzieciństwa. Za dziecka nie miałeś takiej szansy, żeby czuć się równy z innymi pod względem finansowym, wizualnym. Czułeś się gorszy od innych a teraz kiedy stać Ciebie na rzeczy lepsze to wstydzisz się w nich pokazać, bo pewnie myślisz, że ludzie zaczną źle o Tobie mówić (że.: ten to się wygryzł, albo dociekać skąd na to wszystko masz). To niestety jest tylko w Twojej głowie. Może postaraj się myśleć, że to są tylko ubrania a nie myśleć nad tym jakie logo mają. Pomyśl, że jesteś czysty i zadbany a nie co ludzie myślą o Tobie. Nie myśl, że jesteś lepszy ale że jesteś równy z innymi.

19

Musisz się przestać przejmować innymi ludźmi. Zapracowałeś na te rzeczy, a ludzie będą i tak zawistni nie ważne co będziemy mieli.

To czy nosisz Lacoste czy bazarowe ciuszki nie ma nic do rzeczy. Najważniejsze, co należy ułożyć sobie w swojej głowie to swój własny styl. Nosisz to, co lubisz - masz własne zdanie i niekoniecznie musisz nosić to, co jest w danym sezonie modne. Lubisz "niemodne" jeansy - nosisz jeansy, lubisz czapkę z daszkiem - nosisz ją.
Naucz się tego, że to ty decydujesz o sobie, o tym co robisz, co ubierasz. Bądź panem swojego życia. Jeżeli teraz pracujesz i Cię stać na droższe ciuchy, to je noś. Nie ma w tym nic złego, że chcesz takiego stylu. Kiedyś nie było Cię stać i nosiłeś tańsze rzeczy - to także nie jest powód do wstydu smile

21

Jeszcze żadna nawet ulubiona marka nie zasłużyła sobie bym pokryła jej logo cała pierś.. Wiec jesli znaczki, to dyskretne- noszę fajne ubrania, oine sa dla mnie, a nie ja dla nich tablicą reklamową.

22

Autor to pewnie troll, ale jeśli nie to odpowiadam: nikt nie będzie patrzył na twoje ciuchy, normalny człowiek ma to gdzieś. No chyba że geje zakochani w modzie, ale zakładam że jesteś hetero

23

Rikitiki napisał/a:

(...) No chyba że geje zakochani w modzie, ale zakładam że jesteś hetero

Znam gejów, którzy nie przywiązują jakiejś szczególnej wagi do mody, a na pewno nie poświęcają jej więcej uwagi niż przeciętny mężczyzna, znam też facetów hetero, którzy większą część wypłaty wydają na ciuchy, siłownię i to wszystko, co ma sprawić, że są 'piękni'. Jednym słowem Twój komentarz uważam za stereotypowy i nietrafiony, bo że niepotrzebny, to już rozumie się samo przez się.

24 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-12-18 19:34:13)

Może odbierzecie mnie za złośliwca, ale chciałabym mieć takie problemy wink Na co dzień jednak oszczędzam jak mogę, a zakupy robię w sklepach internetowych (np. spam), a nie w sieciówkach. Autorze, ty chyba to napisałeś złośliwie tongue

25

W takim razie polecam Ci zakup ubrań w sklepie bombardina. Mają duży wybór damskiej jak i męskiej odzieży.

26

Ja polecam Bakalarską albo Różyka. Normalne ceny i duży wybór. Spodnie za 50 dych bez problemu.

27

agachmielak91 napisał/a:

W takim razie polecam Ci zakup ubrań w sklepie bombardina. Mają duży wybór damskiej jak i męskiej odzieży.

Mnie już mdli od tego nachalnego spamu bombardiny. Gdzie nie wejdę, tam udajecie, że warto u nich kupować.
Wyraźnie nie zdajecie sobie sprawy, że w ten sposób nie robicie reklamy, ale antyreklamę.

28

Allegreto napisał/a:

Cześć. Nie bardzo wiem jak poradzić sobie z dość trywialnym problemem.

Od pewnego czasu kupuję ciuchy w sklepie internetowym na literę Z.

Z uwagi na jakość i zachęcające ceny na przecenach zamawiam głównie ubrania marek "od projektantów".

Wcześniej chodziłem w szmatach, dosłownie. Tshirty, które przypominały szmaty od podłogi, bluzy znacznie słabiej prezentujące się od tych jakie mieli rówieśnicy z nike, czy adidas.

Byłem wychowywany przez mamę i siłą rzeczy nie stać było jej na coś porządniejszego - spodnie z lumpa, bluzy najtańsze jakie były.

Moje rzeczy często były za duże i nie miały nic wspólnego z byciem na czasie.

Teraz, gdy przez rok pracowałem lwią część pieniędzy przeznaczyłem na zakupy.

Jednak głupio mi ubierać zamówione rzeczy.

Przykładowo mam polo produkcji lacoste to głupio mi w nim wyjść na ulicę. W moim mieście nie ma sklepu Lacoste, więc lękam się że inni mogą pomyśleć, że mam jakąś podróbkę. Poza tym za bardzo mógłbym się wyróżniać. Podobnie z czapką z daszkiem, mam oryginalną od armaniego, a wstyd mi w niej się pokazać. Wszyscy mają nike, adidas, więc bym się za mocno wyróżniał - no bo skąd miałbym taką czapkę, skoro nie ma oficjalnego sklepu w mieście. Poza tym nie wiem czy inni nie odebraliby mnie za szpanera.

Wychodzę więc w starym, zniszczonym tshircie, a mam wrażenie że inni patrzą na mnie z wyższością, bo mają  lepsze ubrania. Wiem, że w szafie mam zestawy które zdeklasują rzeczy tych pyszałków, niemniej mi jest głupio jakoś wyjść w ubraniach od lacoste, hugo bossa, lagerfelda, armaniego itp.

Mam tak samo. Nie mam wszystkich markowych ciuchów ale rzeczywiście powiedzmy cos tam czasem sobie zaszaleje ciuchy, torebka lub zegarek i nie potrafię w tym chodzić bo się czuję głupio. Czuję sie jakbym udawała kogoś kim nie jestem gdy mam takie rzeczy na sobie.

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Wstydzę się markowego ubrania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024