Za półtorej tygodnia kończą mi się tabletki antykoncepcyje które brałam półtorej roku, chce je odstawić. I myślimy z narzeczonym o dziecku, czy któraś z Pan zaszła w ciążę ledwo po odstawieniu antykoncepcji ? Czy były jakieś komplikacje ? Chcieliśmy się z narzeczonym praktycznie od razu starać o dziecko, bo mam problemy z tarczyca i boje się ze za rok to będzie nie możliwe wiadomo jak to z tarczyca. Wiem ze niektóre kobiety nawet jak mają problemy z tarczyca nie mają problemu z zajściem w ciążę a drugie tak. Tylko boje się powikłań po tym jak brałam tabletki antykoncepcyjne MyWy przez półtorej roku. Slyszalam ze po odstawieniu tabletek powinno się odczekać pół roku, ale boję się po prostu ze wtedy juz może być za późno. Od jakiegoś czasu mam lekki stres z tego powodu że mogłabym mieć problemy z zajściem w ciążę dlatego właśnie nie chce czekać. No i niestety należę od osób "panikujacych"
a ginekologa mam dopiero za 2 tyg.
Podzielcie się Panie swoimi doświadczeniami Pozdrawiam
Ja po odstawieniu tabletek zaszlam w ciaze po 2 miesiącach .
Tylko.ja nie mialam problemow z tarczyca.
3 2017-04-19 11:45:14 Ostatnio edytowany przez senszyciax3 (2017-04-19 11:51:30)
Skyszalam ze niektore kobiety zaszly w ciaze od razu po odstawieniu tabletek, ale boję się że moje dziecko mogłoby być chore. Gdyby nie moje problemy z tarczyca, pewnie poczekalabym. Ale mam 23 lata na karku, jak bym urodziła miałabym 24 wiec sądzę że to jest odpowiedni wiek na ciążę. Czy którejś z Pan urodziło się chore i lekarz potwierdził ze to wina antykoncepcyji? Bo tego najbardziej się boje. No i jsk to jest z tą ciąża blizniacza?
4 2017-04-19 11:58:36 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-04-19 12:00:36)
Kobieto, przyjmowanie pigulek nie ma wplywu na zdrowie dziecka.
Problemem bedzie tylko jak szybko wroci ci pelna plodnosc. Pamietaj, ze dzieci z pigulkowych wpadek (czyli wtedy, kiedy ciaza jest wynikiem pominiecia tabletki) rodza sie zdrowe.
Owszem, utarlo sie takie przekonanie, że powinno sie odczekac kilka miesiecy, ale ono narodzilo sie 20 lat temu kiedy tabsy anty to byly bomby hormonalne. W dzisiejszych tabletkach dawka hormonow jest minimalna wiec staraj sie smialo.
Pamietaj tylko, ze pierwsze krwawienie po odstawieniu to krwawienie z odstawienia a nie okres, wiec dopiero po nastepnym krwawieniu mozesz oczekiwac powrotu plodnosci.
To, co mozesz zaczac robic od razu to zaczac sie zdrowo odzywiac z dieta bogata w zdrowe tluszcze, w tym zwierzece (maslo) plus kwas foliowy.
Nie przeczę ze naczytalam się trochę w internecie i dlatego mam takie obawy
tak to jest jak się czyta bzdury i jakieś głupawe mity
po tabletkach wraca normalna płodność
jeśli nie wraca, to znaczy, że masz jakiś problem zdrowotny, który należy leczyć - ale nie jest to wina tabletek
7 2017-04-19 13:11:00 Ostatnio edytowany przez senszyciax3 (2017-04-19 13:13:02)
Wiem ze mogę mieć problemy z zajściem w ciążę, bo mam problemy z tarczyca, właśnie dlatego chcemy starać się o dziecko teraz bo mam obawę ze potem moze byc za pozno Albo mogę w ogóle nie mieć dzieci.
Ja mam zdrowe dziecko. Poza tym nie.slyszalam aby dziecko urodzilo sie przez tabletki chore.. duzo dzieci rodzi sie bo zawiodla antykoncepcja..
Poza tym lepiej porozmawiać na ten temat z lekarzem niż czytac te wszystkie bzdury w internecie..
Wiem ale chciałam wiedzieć czy jakaś z Pan tak miała, teraz jak przeczytałam to co napisaliście to jestem spokojniejsza, tak jak mówię założyłam wątek bo byłam ciekawa opinie innych, a ginekologa mam za ok 2 tyg
Problemem nie jest zdrowie dziecka tylko bardziej twoja stabilnosc hormonalna, warto by bylo sie nie spieszyc za bardzo zeby sprawdzic jak twoj organizm zareaguje na odstawienie tabletek i przeczekac ze dwa-trzy cykle aby nie fundowac sobie zbyt gwaltownej burzy hormonalnej.
Taka hustawka hormonalna moze miec nie tyle wplyw na zdrowie dziecka, co na utrzymanie ciazy. A ostatnie co ci jest potrzebne to faszerowanie sie kolejnymi hormonami na podtrzymanie ciazy. Wiec pospiech pospiechem, ale badz tez rozsadna - pol roku czekac nie musisz, ale te dwa czy trzy miesiace nie zaszkodza
Zaszłam w ciążę tuż po odstawieniu antykoncepcji, dzieci są zdrowe. Nie przejmuj się na zapas, powodzenia!
12 2017-04-19 17:05:58 Ostatnio edytowany przez senszyciax3 (2017-04-19 19:11:09)
Tak też zrobie z 2 miesiące poczekam dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Jesli chodzi o tabletki to nie powinnaś mieć problemu, a tarczyca rzeczywiście może być problemem. Najlepiej udaj się do ginekologa, on powinien rozwiać wszystkie twoje wątpliwości. Ja też byłam po tabletkach (nawet dłuzej bo zażywałam ponad 2 lata). Jedyne, co zalecił mi ginekolog to zażywanie juz teraz mama dha premium - preparatu z kwasem foliowym, witaminami i magnezem - bo w ciązy jest duże zapotrzebowanie na kwas. Tobie pewnie zaleci zrobic badania tarczycy. Najważniejsze - nie spiesz się, bo chodzi o twoje zdrowie i twojego przyszłego dziecka
Jeśli chodzi o badania tarczycy to mam na bieżąco, od wcześnie robie praktycznie co 2 miesiące badania, wiem witamy są ważne ale do ginekologa idę dopiero za półtorej tyg, dlatego utworzyłam ten wątek żeby poznać doświadczenia innych
Podobno po odstawieniu dużo łatwiej zajść w ciążę.... Tak też było i w moim przypadku po odstawieniu tabletek niemal od razu zaszłam w ciążę....