Problemy z wątrobą a włosy? Czy to możliwe? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » Problemy z wątrobą a włosy? Czy to możliwe?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Problemy z wątrobą a włosy? Czy to możliwe?

Witajcie, przez ostatnie 2 tygodnie pozbyłam się połowy kucyka przez wypadanie włosów. Zażywam teraz witaminy na włosy, olej z wiesiołka i wit. D3 + K2. włosy cały czas lecą z cebulkami. Mam już lekkie zakola przy czole i przerzedzone włosy.

Zrobiłam sobie badania i jak nigdy wszystko jest idealnie, krew, hormony, tarczyca. Włosy farbowałam pół roku temu, sporadycznie prostuje i tylko włosy które podwijają mi się przy twarzy.

Jedyne wyniki jakie złe mam i to od paru lat to wysoki poziom cholesterolu. Staram się zdrowo odżywać a on zawsze jest ponad normę. Tak samo ALAT i ASPAT. Kiedyś leczyłam się na trądzik izotekiem i musiałam zażywać leki żeby go obniżyć a i tak był wysoki. (Skończyłam kurację 2 lata temu i zastanawiam się też czy to nie ma jakiegoś związku z wypadaniem włosów? bo po kuracji tak samo wtedy zaczęły mi lecieć ale czy możliwe żeby to 2 lata później się znów pojawiło?).

Czy problemy z wątrobą mogą powodować wypadanie włosów? Może jest jakaś inna przyczyna? Do jakiego lekarza zgłosić się z tym problemem?
Mam też AZS i czasem pojawia mi się łupież i swędząca skóra głowy ale wystarczy że myje włosy szamponem dla dzieci i jest ok.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problemy z wątrobą a włosy? Czy to możliwe?

Jakie masz te próby wątrobowe?

Czy miałaś badane żelazo?

3

Małpa69 napisał/a:

Jakie masz te próby wątrobowe?

Czy miałaś badane żelazo?

Jestem w pracy i nie mam przy sobie wyników ale zawsze jak badałam to przekraczały normę (mimo że mam 23 lata, zdrowo się odżywiam, nie palę, rzadko pije alkohol, dużo ćwiczę w domu i chodzę na siłownie).

Żelaza samodzielnie nie badałam tylko ogólnie morfologie, miałam ostatnio badanie w kierunku anemii ale wyszło że nie mam.

Lekarka rodzinna kiedyś mi powiedziała że wysoki cholesterol może być taką moją urodą tzn. "odziedziczyłam go" jak to ona powiedziała. Czy jest sens zrobić badanie wszystkich ALAT, ALP, AspAT, GGTP, LDH, ChE, podziału na dobry i zły cholesterol? Już dość mnie kosztowały badania hormonalne więc nie wiem czy sens jest robić wszystkie?

Dodam ze ważę 61 kg przy 167 cm wzrostu więc wagę mam w normie.

Czy wątroba może aż tak oddziaływać na włosy? Myślę że spokojnie wypada ich od 300-500 dziennie sad

4 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2017-03-17 12:39:52)

Co do cholesterolu to taka prawda, możesz mieć taką urodę, wbrew pozorom wysoki poziom cholesterolu nie musi być niczym strasznym, to nie on odpowiada za miażdżycę.

Co do wątroby to ciężko mi powiedzieć cokolwiek nie znając dokładnych wyników, czy to jest norma przekroczona o kilka czy o kilkaset. O kilka to małe ma znaczenie i wpływ żaden.

I jeszcze czy przyjmujesz jakieś leki? Tabletki anty?

Podwyższone próby, jeśli są podwyższone znacznie są niepokojące w młodym wieku i przy jak twierdzisz zdrowej diecie. Czy byłaś kiedykolwiek badana na HCV?
Proszę po powrocie do domu podaj konkretne wyniki.

Morfologia podstawowa nawet dobra nie wyklucza niedoboru żelaza. Ja miałam przez wiele lat dobrą morfologię a żelazo na poziomie 20. Organizm zawsze zużywa zasoby na to co najważniejsze z punktu widzenia organizmu włosy są mało istotne wink

Ewentualnie wrzuć zdjęcie głowy.

Lekarz który zajmuje się wypadaniem włosów to dermatolog, ale dobrego dermatologa trudno znaleźć.

5

Jak wrócę do domu to postaram się znaleźć wyniki i napiszę smile Jutro jeszcze raz idę zbadać cholesterol i te inne rzeczy bo przez ostatni czas starałam się dbać o dietę bardziej i może coś się obniżyło.

Obecnie prócz witamin nie przyjmuje żadnych leków. Nigdy nie miałam badań na HCV (czy te badania które chce zrobić mogą nakierować lekarza że to może być to?).

Postaram się też zrobić zdjęcia tych miejsc przerzedzonych i na pewno zbadam też jutro poziom tego żelaza, jednak włosy zdobią kobietę a ja ich mam już mało (w porównaniu z tym co było sad ).

U mnie w okolicy nie ma już dermatologa który by miał dobrą opinię. Musiałabym jechać do większego miasta ale ciężko też tak iść w ciemno czy z polecenia kogoś z internetu bo wiadomo że różnie to może być.

6

a u endokrynologa bylas?

7

Ola_la napisał/a:

a u endokrynologa bylas?

Kiedyś chodziłam bo miałam podwyższony poziom prolaktyny. Dostałam bromergon ale tak się po nim źle czułam że po 2 miesiącach sama przerwałam leczenie. Od jakiegoś czasu łykam wiesiołka i siemię lniane i jestem w szoku jak chyba dzięki temu wyrównały mi się hormony.

8

Sprawdziłam wyniki i niestety alat i Aspat mam w karcie w ośrodku. W domu mam tylko cholesterol. Przy normie 3,5-5,2 na początku miałam 5,85 a potem 7,59 mmol/l.
Czy wystarczy zrobić cholesterol,alat i Aspat a jak wyjdą te wyniki źle to poprosic lekarza o skierowanie na bardziej szczegółowe badania? 
Czy można tutaj bezpośrednio wgrać zdj?

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » Problemy z wątrobą a włosy? Czy to możliwe?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024