ślub w innej parafii. Jak to jest ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » ślub w innej parafii. Jak to jest ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez senszyciax3 (2017-03-16 17:30:06)

Temat: ślub w innej parafii. Jak to jest ?

Oboje z narzeczonym jesteśmy z tej samej parafii, ale chcemy ślub w parafii 500 km oddalonej od naszej. Jak to jest w rzeczywistości  tym zezwoleniem czy licencja?
Słyszałam że za zezwolenie się nie płaci, a za licencję nawet 300 zł.
ja rozumiem ze płaci się za "papierek" ale żeby aż tyle ?
Miał ktoś z Was taka sytuacje?  Nie wiem czemu ale martwię się ze mógłby się nie zgodzić mój proboszcz na ślub w innym kosciele, chociaż nie słyszałam o takim przypadku.
Ślub mamy dopiero w lipcu 2018, ale ciekawi mnie to, najpierw iść do parafii w której chcemy wziąć ślub czy najpierw do naszej ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ślub w innej parafii. Jak to jest ?

Mój proboszcz zazyczyl sobie " półslubek" czyli 600zl. Powiedziałam mu, że nie ma mowy o takiej kwocie i zapytała za co.
- Muszę sprawdzić kiedy byłaś chrzczona
- Podałam datę
-  Musze prawdzić kiedy byłaś bierzmowania, a to schodzi, ksiąg jest dużo, parafia duża.. .
- Podałam datę
Proboszcz zdziwił się, ale strasznie się upierał przy swoim, po moich słowach, że ja żadnych polslubkow płacić nie będę i ja mogę żyć w grzechu. Jeżeli on weźmie jako ksiądz to na swoje sumienie to proszę bardzo, ale ja w tym momencie udaje się do biskupa opowiedzieć mu, jak to proboszcz dla pieniędzy chce mnie na zła drogę sprowadzić. Jak trzeba to i do Papieża się dostanę.
Za polslubek zapłaciłam 100zl, ale ja z tych pyskatych jestem.

3

Jesli ktos nie potrzebuje dobrych ukladow z ksiedzem, to ksiadz sakramentu odmowic nie moze. Dlatego nie ma oficjalnej koscielnej taryfy, bo byc nie moze. Z drugiej strony to jest jak z lekarzem. Niby nie trzeba, ale... .
Szwagier jak sie zenil, to mial wybor- albo da ksiedzu 300zl za slub, albo 300zl za papier. W drugiej parafii za kwitek zaplacil dyche. Tyle ze rodzina zony z kosciolem nie walczy.
Najprosciej isc do ksiedza i zapytac, bo to zalezy tylko od proboszcza.

4

Ale jak  innej parafii dyche? Przecież w jednej parafii są papieryl chyba że miałeś na myśli papiery żony ?
Dla mnie to jest chore dawać aż tyle pieniędzy za papierki, rozumiem te 100 zl ale nie 300.. ;/

5

Dla mnie w ogóle cennik w kościele jest czymś nie do pomyślenia i uważam, że ludzie przez to przestają chodzić do kościoła. Np u nas za pozwolenie na postawienie pomnika na cmentarzu ksiądz bierze 10% wartości pomnika. Za co? Za wypisanie kwitka miałam zapłacić 1500zl? Gdzie parę miesięcy wcześniej zapłaciłam nie małe pieniądze za pogrzeb. A gdybym na ten pogrzeb nie miała to co?
W moim mieście są dwie parafie gdzie nie ma cennika tylko jest " co łaska " i tak moim zdaniem powinno być.

6

troll napisał/a:

Jesli ktos nie potrzebuje dobrych ukladow z ksiedzem, to ksiadz sakramentu odmowic nie moze. Dlatego nie ma oficjalnej koscielnej taryfy, bo byc nie moze. Z drugiej strony to jest jak z lekarzem. Niby nie trzeba, ale... .
Szwagier jak sie zenil, to mial wybor- albo da ksiedzu 300zl za slub, albo 300zl za papier. W drugiej parafii za kwitek zaplacil dyche. Tyle ze rodzina zony z kosciolem nie walczy.
Najprosciej isc do ksiedza i zapytac, bo to zalezy tylko od proboszcza.

Ja nie walczę z księdzem, ale nie pozwolę się okradac. Chodzę do kościoła, przyjmuje go po kolędzie, spowiadam się.
A opowiem Ci przykład z mojej rodziny. Mężczyzna ciężko choruje i się ze umrze. Przyjmuje księdza po kolędzie i daje mu większą kwotę pieniędzy niż  zwykle żeby przy pogrzebie wszystko było jak należy. Mężczyzna umiera 
Żona idzie ustalić kwestie pogrzebu i słyszy, że oni księdza nie przyjęli, co jest totalna bzdura. Tak więc czy tam 10 czy 300 to chyba bez znaczenia.

7

Dokładnie jestem tego samego zdania że co "łaska" bo nie mowie tu ze nic księdzu nie chce dać ale 300 zł za głupi papierek to na prawdę mi szkoda...

8

samotnax4 napisał/a:

Np u nas za pozwolenie na postawienie pomnika na cmentarzu ksiądz bierze 10% wartości pomnika. Za co? Za wypisanie kwitka miałam zapłacić 1500zl? Gdzie parę miesięcy wcześniej zapłaciłam nie małe pieniądze za pogrzeb. A gdybym na ten pogrzeb nie miała to co?

Że ksiądz może być pazerny, to mnie nie dziwi ale, że ludzie wywalają 15 tysięcy na kawał kamienia nad kimś, kto i tak tego nie widzi dziwi mnie zawsze.

9

Snake napisał/a:
samotnax4 napisał/a:

Np u nas za pozwolenie na postawienie pomnika na cmentarzu ksiądz bierze 10% wartości pomnika. Za co? Za wypisanie kwitka miałam zapłacić 1500zl? Gdzie parę miesięcy wcześniej zapłaciłam nie małe pieniądze za pogrzeb. A gdybym na ten pogrzeb nie miała to co?

Że ksiądz może być pazerny, to mnie nie dziwi ale, że ludzie wywalają 15 tysięcy na kawał kamienia nad kimś, kto i tak tego nie widzi dziwi mnie zawsze.

A to pomnik stawiasz dla tego umarlego? Bo ja pomnik stawiałam po to, aby przyjemniej mi było tam posiedzieć i pomilczec, pomodlic się. A spędzam tam sporo czasu

10

Ja brałam ślub w parafii męża. Ksiądz z mojej parafii kręcił nosem ( bo on z tych pazernych i nie w smak mu było, że nie zgarnie za ślub ) i robił trochę problemów z wydawaniem dokumentów, ale zapłaciłam jakieś symboliczne kwoty. Generalnie jest tak, że nie musisz mieć zgody swojego proboszcza, możesz wziąć ślub , gdzie chcesz.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » ślub w innej parafii. Jak to jest ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024