Kogo jeszcze zafascynowała saga o ludziach lodu Margit Sandemo ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Kogo jeszcze zafascynowała saga o ludziach lodu Margit Sandemo ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Kogo jeszcze zafascynowała saga o ludziach lodu Margit Sandemo ?

Gdzieś natrafiłam na ten wątek, czytałam sagę jako młoda dziewczyna i uświadomiłam sobie że po raz kolejny chciałabym poczuć tę atmosferę.  Uczuciowość, wrażliwość  byłam tymi książkami pochłonięta bez końca. Może na forum znajdzie się jeszcze ktoś kto również czytał sagę, i chciałby się wymienić spostrzeżeniami. Czytałam kiedyś na jakimś forum że planowali zrobić serial ale niestety nic z tych planów bo dzisiejszy dzień nie wyszło.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kogo jeszcze zafascynowała saga o ludziach lodu Margit Sandemo ?

O rany, pamiętam,  czytałam to jakieś 15 lat temu. Teraz na youtube można znaleźć audiobooki,  ale nie wiem czy wszystkie, bo tam było z 50 części.  Niektóre tomy bardzo mi się podobały a inne były bez polotu. Ale fajna rozrywka.

3

ooooo, rossanko, dzięki za info o audiobookach.
choć nigdy nie przepadalam za takimi romansowymi ksiazkami, ale akurat saga ludzi lodu skradła moje serce (na rowni z Victoria Hilt).

probowalam jakis czas temu przeczytac ponownie cala sagę, ale skonczylam na trzydziestej czesci,bo kolejnych nie bylo w bibliotece.

mnie najbardziej chwytaly za serce losy Sol i Mikaela. chyba sama zawsze uwazalam sie, a przynajmniej chcialam byc taka Sol,która zyla jsk chciała i sama decydowala o sobie.

4

Czyli jest nas więcej:) Mnie osobiście urzekła historia Dominika i Villemo, oraz Mikaela,( pomijając Anette której nie cierpiałam )  Jeśli dobrze pamiętam to chyba Saga  była do kupienia z faktem na początku tamtego roku.

5

Miałam kilka ulubionych bohaterów,  oczywiście starych Silje i Tengel i ich dzieci, a z pozniejszych Heike,  Ingrid, Matthias, Tula.... A niektórych nie pamiętam,  bo byly słabe. Wszystko się kończy na poczatu xx wieku.

6

Oj, pamiętam....

Czytałam ją na bieżąco, jak ukazywała się w kioskach. Był rok 1992, akurat urodził się mój syn.
Też chciałam być taka jak Sol, a w Tengelu byłam wręcz zakochana wink

Chętnie bym ją sobie przypomniała.

7

Macie swoje ulubione tomy? Pomijając powiedzmy pierwsze trzy, bo to jest trzon całej Sagi, historia Tengela i Silje i ich dzieci, ale późniejsze tomy?
Moje to Córka Hycla, Martwe wrzosy, Zeby smoka - pamiętam, bo czytałam je kilka razy, a innych nawet dobrze nie pamiętam, ot tak przeczytałam, ale zaraz zapomniałam o co chodziło.
Czytałam kiedyś wywiad z M. Sandemo i ona sama mówiła, że w trakcie pisania czuła, że będzie dobra cześć, a niektóre tomy - uważa sama za kiepskie.
Trochę mnie tylko pod koniec już denerwowało, jak się te dwa światy przenikały i powróciły osoby z przed wieków- musiałam dobrze się zastanowić, kto był kim.
I nie podobało mi sie, wprowadzenie tych demonów, Lucyfera, trochę się już totalne sf zrobiło. Za bardzo się te światy przenikały.

8

ja musialam czesto zagladac do drzewa genealogicznego, bo w pewnym momencie nie ogarnialam wszystkich wink

9

_v_ napisał/a:

ja musialam czesto zagladac do drzewa genealogicznego, bo w pewnym momencie nie ogarnialam wszystkich wink

To to, ja też big_smile
Jeszcze początek pamiętałam, Silje z Tengelem mieli 2 dzieci Liv I Arego i 2 przybranych - Sol i Daga
Dag ożenił się z Liv i mieli Cecylie i Taralda (?), Sol miała córke Sunnive, która urodziła obciążonego Kolgrima. Are miał 3 synów, z tego jeden dożył starczego wieku.
A dalej to też musiałam sprawdzać. A najlepiej, jak parę setek lat potem oni się zaczęli żenić ze sobą, że to niby bardzo daleka rodzina, więc prawie nie rodzina smile

10

Aha,  czy wątek nie powinien być w zakładce książki,  kultura?

11 Ostatnio edytowany przez Mystique71 (2017-03-10 20:28:18)

Rossanka,jestem pełna podziwu dla Twojej pamięci.

Koniecznie muszę sobie tą sagę odświeżyć.

12

Mystique71 napisał/a:

Rossanka,jestem pełna podziwu dla Twojej pamięci.

Koniecznie muszę sobie tą sagę odświeżyć.

Przyznam się,  że ostatnio posłuchałam kilka audiobooków w youtube, stąd moja rewelacyjna pamiec:)
Ale faktycznie, bardziej pamiętałam pierwsze tomy.

13

Wiem, że czytałam, jak byłam w gimnazjum, i pamiętam odczucia - że książki były ciekawe, sprawiały mi przyjemność, wywoływały ciepło w sercu i że z niektórymi bohaterami mocno się utożsamiałam i czasem tęsknie za tymi uczuciami - ale za nic w świecie nie jestem sobie przypomnieć ani bohaterów, ani wydarzeń ;D Boję się teraz czytać, z obawy że czar pryśnie, że mi się tylko wydaje, że były takie super. (Miałam tak z paroma książkami i serialami, to co kiedyś było cudowne, teraz jest ckliwe i tandetne big_smile)

14

Ja w tej serii byłam zakochana. Zaczęłam czytać w wakacje miedzy 7 a 8 klasą podstawówki, zupełnie nie po kolei. Ciotka miała parę części, łyknęłam je, a potem wróciłam do szkoły, to zapisałam się do biblioteki dla dorosłych w moim mieście - tak się to wtedy nazywało smile A można się było zapisać dopiero od 16 lat, a mi dwóch brakowało do tego wieku big_smile Ale jakoś panie bibliotekarki dały się przekonać. I wypożyczałam, jak tylko były dostępne, czyli chronologii żadnej, ale jakoś mi to nie przeszkadzało. Po tylu latach najbardziej w głowie utkwiła mi historia Cecylii i Alexandra oraz przygody Heike.

15

Kocham ta sage, uwielbiam, znam prawie na pamiec :-).

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Kogo jeszcze zafascynowała saga o ludziach lodu Margit Sandemo ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024