Próba samobójcza bliskiej osoby - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Próba samobójcza bliskiej osoby

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Próba samobójcza bliskiej osoby

Potrzebuję pomocy. Dziś w nocy moja kuzynka próbowała popełnić samobójstwo. Dziewczyna jest po przejściach - była w dzieciństwie molestowana i szykanowana, a od kilku miesięcy miała także problemy z chłopakiem, który wczoraj zerwał z nią w bestialski sposób, mówiąc, że "pójdzie się pie*rzyć" z inną i że ta "inna" w przeciwieństwie do mojej kuzynki potrafi od razu poprawić mu humor. K. nie wytrzymała i najadła się tabletek na uspokojenie.

Co ja mogę zrobić w takiej sytuacji? Jak jej pomóc? To dla całej rodziny wielki wstrząs, ale wiem, że nie można też popadać za bardzo w emocje. Jak rozmawiać z taką osobą? Jak uświadomić jej, że ma po co żyć?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Próba samobójcza bliskiej osoby

Tu przydał by się psycholog aczkolwiek wsparcie rodziny zawsze jest nieocenione. Oczywiście z podstawowych spraw to musicie mieć ją na oku (tak bardziej dyskretnie) by zapobiec ewentualnej ponownej próbie.
Co możecie zrobić? Na pewno przebywanie z nią wiele daje, nie jest konieczna jakaś rozmowa a tym bardziej "pogadanka" o tym o się stało. dobrze by było znaleźć jej jakieś zajęcie by nie myślała a obyłym itd. najlepiej wspólne zajęcie. Sprawa z tym ogólnie nie łatwa by ta osoba nie poczuła się znów że "siadacie na niej" Może jakieś wspólne wyjście do kina itp... to jakiś początek.

3

W tej nagłej sytuacji na pewno potrzebna jest pomoc psychiatry tak aby przetrwała te najgorsze chwile. Z Twojej strony na pewno potrzebna jest cierpliwość, kontakt, okazywanie że jest dla Ciebie ważna, że ją kochasz. Pytaj się jak się czuje, pozwól się wygadać, wypłakać, wysłuchaj z uwagą. Może próbuj ją wyciągać na spacer, na zakupy, czy robić z nią coś co ją cieszy. Staraj się rozmawiać z nią pozytywnie, nawet czasem poczuciem humoru, tak aby ukazać jasne strony życia.

4

Po prostu z nią bądź

5 Ostatnio edytowany przez Hadar (2017-03-11 01:29:21)

Mogę się domyślać, że w takim stanie raczej nie będzie chciała iść do psychiatry.
Powiedz z kim ona zawsze miała najlepszy kontakt? Komu czujesz że może najbardziej ufać? Jeżeli jesteś to ty to przedewszstkim ROZMAWIAJ o wszystkim i o niczym. Żeby wiedziała że ma np.ciebie, żeby wiedziała i poczuła że tobie/wam na niej zależy, aby miała świadomość że ma dla kogo żyć. Po drugie postaraj się jej w jakiś delikatny sposób powiedzieć o jej mocnych stronach, porozmawiajcie razem o tym ile w niej wartościowych aspektów. Wysłuchaj i przyznaj rację, że coś dobrZe zrobiła, że to co się stało to nie jej wina. Nie krytykuj i nie oceniaj! tylko dodaj otuchy, rozśmieszaj, pokazuj smieszne filmiki, żartuj sobie. I w końcu weź ją poza dom np.na piwo-fajnie pomaga przy trudnych rozmowach, do kina, znajomych na zakupy itd.
Opowiedziałam ci co i jak na podstawie własnych doświadczeń z pracy z takimi osobami. Nie wiem na ile w tym prawdy ale tym samym sposobem podobno pommogłam trzem osobom-one tak twierdzą nie ja, a zatem chyba dobrze działa.
PoZdrawiam cię ciepło i daj znać jak poszło! smile

6

Postaraj się ją przekonać do wizyty u psychologa (ale dobrego, sprawdzonego). Dwie rzeczy są nieocenione w walce z depresją i myślami samobójczymi - profesjonalna pomoc i sieć społeczna. Czyli wszyscy bliscy.
Polecam nie mówić jej, że wiesz, co przeżywa. Raczej coś w stylu, że to musiało być dla niej bardzo trudne, ponad siły, Że widzisz, że czuje się zdradzona, smutna, oszukana, zraniona. Nie uciekaj od rozmów o samej próbie, o tym, co wtedy czuła. To co czuła, to chęć natychmiastowego przerwania tego cierpienia, które czuła. Jak bardzo trzeba cierpieć, żeby spróbować się zabić?
Unikaj osądzania i przerażenia, ale też pustych zdań "będzie dobrze" - bo nie wiesz, czy będzie. Możesz jej mówić, że będziesz przy niej, że CHCESZ być przy niej, że tobie zależy. Że wiesz, że boli i że chętnie ten ból byś zabrała, gdybyś mogła. Pomóż jej wyładować złość, pomóż jej ją znaleźć, zapytaj ją, czy jest wkurzona na tego chłopaka (niech na tego chłopaka się wkurzy, niech mu nawrzuca) - złość daje siłę.
Rób rzeczy, które lubi, nie wyciągaj na siłę w miejsca, w które nie chce iść. Chce spędzić dzień pod kocem, z popcornem, czekoladą i beznadziejnym filmem, to niech tak będzie.

To, co stoi przed nią, to wybór. Chce żyć albo nie. Nikt nie podejmie za nią tej decyzji. I w zależności od tego, co zdecyduje, tak się potoczą jej losy - albo zawalczy o siebie, albo się podda i skorzysta z następnej najbliższej okazji.

Dlatego też pomoc specjalisty nie jest opcją, tylko KONIECZNOŚCIĄ. I byłabym za tym, żeby był to psychoterapeuta, nie psychiatra. To trochę tak, że psychiatra będzie leczył jej mózg, kiedy cierpi jej dusza. Owszem, może pomóc lekami szybko, ale skuteczność terapii jest większa jeśli chodzi o takie sytuacje, nie wywołane zaburzeniem psychicznym, a trudnym przeżyciem.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Próba samobójcza bliskiej osoby

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024