Angielski - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Angielski

Na jakim poziomie jest wasz angielski? Ja mimo że angielskiego uczę się od podstawówki aż po studia (chociaż na studiach to tylko były 3 semestry) to wydaje mi się że angielski znam słabo. Najlepiej mi idzie rozumienie tekstu a największy problem to zrozumienie czegoś ze słuchu. Dla mnie po prostu w filmach czy piosence wymowa jest zbyt szybka i niezrozumiała. Poza tym mam takie coś że muszę sobie najpierw coś w głowie przetłumaczyć z polskiego na angielski lub odwrotnie. Nie umiem od razu załapać sensu.
A jak to jest u Was?
I jakie polecacie sposoby na podszkolenie języka? Myślałam żeby na razie polepszać słownictwo ucząc sie kilku słówek dziennie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Angielski

Słówek zawsze warto się uczyć, ale taka nauka nie pomoże Ci w zrozumieniu czegoś ze słuchu. Jedyną metodą jest... słuchanie. Słuchaj sobie radia po angielsku, oglądaj filmy po angielsku (nawet z napisami), włącz sobie coś na YT po angielsku itp. U mnie rozumienie ze słuchu przyszło niemalże samo i nie musiałam robić niczego, poza regularnym słuchaniem po angielsku - na początku wyłapywałam jakieś pojedyncze słowa, a potem stopniowo zaczynałam słyszeć już wszystko. Podobnie było z tym tłumaczeniem sobie w głowie, że z czasem po prostu przestałam tego potrzebować. Teraz często zdarza mi się nawet myśleć po angielsku, bo o niektórych rzeczach (np. o pracy, gdzie używam głównie angielskiego), trudno jest myśleć po polsku.

3

Za pisanie i czytanie odpowiedzialna jest inna część mózgu niż za słuchanie i mówienie. Częstym problemem osób uczących się języka obcego bez kontaktu z nim na co dzień jest "niedorozwój" w sferze słuchowej. Po prostu część mózgu odpowiedzialna za pamięć słuchową jest nieaktywna smile

Tak jak zostało napisane powyżej - trzeba słuchać (i mówić! słucha się też własnego głosu). Najlepsze efekty uzysluje się słuchając danego języka przynajmniwj 8 godzin dziennnie przez okres przynajmniej dwoch tygodni. Różnica po takim treningu jest kolosalna.

Jedną z bardziej skutecznych metod nauki mówienia/rozumienia ze słuchu jest też metoda z lustrem.

Po prostu rozmawia się z samym sobą w lustrze - nasz mózg odboera to jak rozmowę z innym człowiekiem smile

4 Ostatnio edytowany przez lukas25 (2017-03-07 23:01:38)

Mój angielski jest na poziomie C1- bardziej amerykański, niż brytyjski. A na jakim poziomie jest Twój? smile

Przede wszystkim dużo słuchaj, ale staraj się sluchać programów, filmików czy audiobooków które są na Twoim poziomie, żebyś mogła je zrozumieć. Rozmawiaj z kimś po angielsku i może to dziwnie zabrzmi, ale mów też sama do siebie w tym języku smile

Nie rozumiesz filmów i seriali dlatego, że nie jesteś obyta z akcentem. Możliwe, że skupiasz się też na tym aby zrozumieć wszystko, zamiast na tym aby wyczuć kontekst.

Słówek oczywiście zawsze warto się uczyć, jeśli masz braki i je nadrobisz, to będziesz też rozumiała więcej. Najlepiej ucz się ich w zdaniach, wtedy widzisz jak mogą być użyte smile

5 Ostatnio edytowany przez butterfly922 (2017-03-08 12:38:12)

lukas25 napisał/a:

Mój angielski jest na poziomie C1- bardziej amerykański, niż brytyjski. A na jakim poziomie jest Twój? smile

Ciężko stwierdzić ale u mnie chyba coś pomiędzy B1/B2 chociaż bardziej skłaniałbym się ku B1. Przez pierwszy rok studiów miałam B1, a potem na IV roku przez zaledwie 1 semestr był niby B2, ale prowadząca raczej nie szalała z poziomem, więc to chyba bardziej w B1 się mieściło.
A może są jakieś testy żeby z ciekawości sprawdzić na jakim się jest poziomie?

6

Jasne, wystarczy wpisać w google smile

na przykład taki: https://learnenglish.britishcouncil.org/en/content smile

7 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-03-12 13:44:51)

Dla porównania rozmowa dwóch Anglików uczących się języka polskiego po ponad 5 latach mieszkania w Polsce smile (pod konniec video)

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024