Obrzęk nóg - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Obrzęk nóg

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez WaltonSimons (2016-11-23 12:27:24)

Temat: Obrzęk nóg

cześć,

do jakiego lekarza (kardiolog?) powinna udać się młoda kobieta (20 lat) z lekką nadwagą, która ma bardzo mocne obrzęki (zbieranie wody) kostek, łydek, stóp (takie kojarzone z 60-letnimi kobietami) ?

Czy któraś z Pań miała taki problem, i rozwiązała go?

2

Odp: Obrzęk nóg

Do lekarza pierwszego kontaktu, zrobic podstawowe badania, które pokażą co jest nie tak. A potem do specjalisty.

3 Ostatnio edytowany przez WaltonSimons (2016-11-23 13:23:14)

U pierwszego była. problem został zbagatelizowany i dostała jakieś homeopatyczne kropelki, które oczywiście nic nie dały.

Badania zrobiła na własną rękę (takie typowe morfologia z rozmazem, OB, jakieś podstawowe rzeczy typu Sód i Potas) - wszystko OK.

Dziewczyna jest załamana (to moja rodzina), nie ukrywam, że coś takiego nie wygląda najlepiej, niestety nie wiem, co jej doradzić. Pomyślałem, że dobrze byłoby olać niekompetentny pierwszy kontakt i prywatnie iść do specjalisty, ale nie wiem, który byłby odpowiedni.

4 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-11-23 13:36:11)

Ach, jezeli tak, to oczywiscie.

Obrzeki moga być spowodowane wieloma czynnikami - od banalnego siedzacego trybu zycia, poprzez problemy hormonalne do problemow z nerkami, sercem i wątrobą.

A na dodatek to moze byc objaw kilku polaczonych problemow. Trzeba szukac dalej albo zmienic lekarza pierwszego kontaktu, bo skoro zawalil raz i olał sprawę, to może i drugi.

Ja bym radziła zacząć od nefrologa bo w tak mlodym wieku nie powinna miec klopotow z sercem (chyba, ze ma jakies dodatkowe objawy kardiologiczne).

Czy OB miala rzeczywiście w normie?

5

Ach, dodam, że jej matka miała bardzo podobnie w jej wieku.

6

Czy opuchlizna utrzymuje sie przez caly czas, czy pojawia sie i znika?

7 Ostatnio edytowany przez WaltonSimons (2016-11-23 14:15:16)

cały czas, chociaż nasila się wieczorem i przy okresie.

jej nogi mają niestety podobny kształt do tego na obrazku nazwanego "severe/moderate edema"

http://blog.millervein.com/hs-fs/hub/35 … 8789273937

dodam, że dziewczyna nie odczuwa dolegliwości, poza problemami natury estetycznej.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Obrzęk nóg

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024