Ciąża na I roku studiów - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża na I roku studiów

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Ciąża na I roku studiów

Na początku tygodnia dowiedziałam się, że jestem w ciąży.

Ale od początku:

Mam 21 lat, jestem na pierwszym roku studiów medycznych, dziennych. Ojciec dziecka to mój kolega jeszcze z liceum, również student. W tym miejscu zapewne powinnam opisać naszą historię, ale nie zrobię tego z bardzo prostej przyczyny – takiej historii po prostu nie ma. Wylądowaliśmy kilka razy w łóżku, ale między nami nie ma nic poza wzajemną sympatią.

Zanim jednak ocenicie mnie pochopnie pragnę zaznaczyć, że od trzech lat biorę tabletki antykoncepcyjne.

Jestem w szoku. Martwię się studiami, bo nie wyobrażam sobie brania „dziekanki”, ale nie chce również być mamą z „doskoku”.

Kiedy urodzę będzie sierpień, ale co później? Mam oddać takiego maluszka do żłobka? Mieszkam sama, więc nie mogę zostawić dziecka „z babcią”.

Jak się zorganizować? Jak być zarówno dobrą mamą, jak i dobrą studentką?
I najważniejsze – czy dziecko, którego rodzice JEDYNIE się lubią, może być szczęśliwe?

Ps. Na 100% będę miała cesarskie cięcie i panicznie się go boję. Czy rana bardzo dokucza przy gojeniu?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2016-11-12 01:16:22)

Odp: Ciąża na I roku studiów

Walburga po pierwsze: nie ma sytuacji bez wyjścia smile a Ty rozwiązania szukasz , więc już jest dobrze. Zabezpieczałaś się, jesteś dorosła i myślę, że odpowiedzialna - a wpadki niestety się zdarzają, trudno mleko się rozlało.. To, że z kolegą jedynie się lubicie, nie oznacza że będziecie przez to kiepskimi rodzicami. A wręcz przeciwnie może być, więc głowa do góry smile Ile dzieci przyszło "z miłości", a wychowuje się teraz w atmosferze gniewu, pretensji i żalu. Może to, że nie żywicie do siebie tak silnych emocji sprawi, że świetnie podzielicie się opieką- tego Wam życzę smile A ze studiami no to masz takie opcje: dziekanka i po roku żłobek, IOS ale będzie Ci tak czy siak potrzebny ktoś do pomocy lub żłobek właśnie. Chyba , że z ojcem dziecka podzielicie się jakoś równo zajęciami, tak poustalacie grafiki na studiach że będziecie mogli się wymieniać opieką. A co z rodziną chłopaka? Może oni pomogli by w opiece? Zastanówcie się spokojnie we dwójkę jak to rozwiązać, bo przecież nie tylko Twoje życie się zmieni i przede wszystkim nie załamujcie się, dacie sobie radę. To wszystko teraz przeraża, a potem stopniowo się wyjaśni. Tylko pamiętaj żeby od początku i już teraz w ciąży angażować we wszystko ojca dziecka - niech nie zapomni, że ma obowiązki - nie jesteś sama.
Co do porodu: nie wiem dlaczego musisz mieć cesarkę, ale kochana wierz mi - w 9 m - cu będziesz marzyć o porodzie, jaki by on nie był. smile Nie myśl teraz o tym, masz mnóstwo czasu, a natura tak to zorganizowała, że zamarzysz o rozwiązaniu sama.

3

chomik9911: Dziękuję za ciepłe słowa smile
Jeśli chodzi o rodzinę ojca dziecka - sprawa jest odrobinę skomplikowana. Mieszka z babcią, rodzice przebywają za granicą.

A CC muszę mieć przez bardzo dużą wadę wzroku i ryzyko odklejenia siatkówki.

4

Acha rozumiem. No tak czy siak o porodzie teraz nie myśl smile ciesz się nowym stanem! smile Pozostaje Wam po prostu razem podzielić się opieką, ewentualnie żłobek lub niania dochodząca na czas, gdy Wy razem się nie zgracie. Na pewno będzie Wam ciężej, ale wszystko jest wykonalne i na pewno sobie poradzicie. Zobaczysz po porodzie zresztą, czy na pewno od razu chcesz wracać na studia.

5

Witaj
Może warto  zastanowić  się  czy  ojciec  dziecka  może  być  kimś  więcej  niż  tylko  kolega  i spróbować  coś  z nim  zbudować.
Lepiej  będzie  wziąść ten  rok  dziekanki  podchować  maluszka  i wtedy  dać  go  do  żłobka. Na pewno  we  dwoje  było by wam  łatwiej  chociażby  po względem  finansowym.Masz  w ogóle  wsparcie  w rodzinie, będziesz  miała  za co  żyć  z dzieckiem? Wiesz  same  alimenty  nie  wystarczą

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża na I roku studiów

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024