Sałatki - przepisy - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2007-08-05 23:11:08

Edyta
Niewinne początki

Sałatki - przepisy

Uwielbiam sałatki wszelkiego rodzaju, czasem tworzę je metodą kombinowaną i tak oto ostatnio wymyśliłam taką z Twarogu i czarnych oliwek, twardy twaróg kroimy w kostkę, wrzucamy pokrojone czarne oliwki i posiekaną  natkę pietruszki, dodajemyć sól i delikatnie mieszamy żeby nie zniszczyć kostek serowych:) szybka i smaczna no i zdrowa!!!

Ostatnio edytowany przez Edyta (2007-08-05 23:11:38)

#2 2007-08-05 23:23:22

joggerka75
Niewinne początki

Re: Sałatki - przepisy

Ja lubię pożywne sałatki, którymi można sie najeść smile Lubię taką: Sałatka kartoflana z jajkami i zielonym sosem
skłądniki: pól kg młodych ziemniaków, 4 -5 jajek ugotowanych na twardo, 2 pęczki natki pietruszki, 2 pęczki szczypiorku, 3 szalotki, 2 małę pojemniki jogurtu, sól , pieprz, sok z cytryny, szczypta mielone slodkeij czerwonej papryki

ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry, dodać pokrijone na ćwairtki jajka i z pozostałych składników zrobić sos: jogurt wymieszac ze szczyporkiem, natką, szalotkami , przyprawami, no i sosem polać jajka i ziemniaki:)

Prosta i naprawdę fajna i pożywna!!!

Ostatnio edytowany przez joggerka75 (2007-08-05 23:23:48)

#3 2007-08-08 19:59:41

mhmmm2007
Niewinne początki

spróbujcie Sałatki serowej z winogronami i orzechami, pyszna

potrzeba 40dkg ementalera pokrojonego w cieńkie plastry lub kosteczkę,25dkg ciemnych winogron(można usunąć pestki przkrajając owoce na pół), 100 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki octu z białego wina, 3 łyżki oleju z włoskich orzechów, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, cebula i pęczek natki pietruszki
wymieszać ser, winogrona i orzechy, posiekaną cebule i natkę,a z octu, oleju(może być zwykły) soli, pieprzu oraz świeżo startej gałki zrobić kremowy sos i wymiezać;)

SMACZNEGO!!!

#4 2007-08-24 23:29:31

vegana
Niewinne początki

Ja proponuję taką moją wersję greckiej:

sałata lodowa, pomidory, kukurydza z puszki, oliwki zielone, ogórki  świeże lub konserwowe, kiedyś była do tego feta a teraz ser tofu:) plus sos vinegret. Wszystko kroimy, drobimy siekamy, mieszamy doprawiamy do smaku i dodajemy sos:)

#5 2007-08-25 15:19:20

Madzia
Zaglądam tu coraz częściej

Przepis na Sałatkę z serem mozarellą i kiełkami

główka sałaty, 4 pomidory, 2 kulki sera mozarella, kiełki rzodkiewki lub inne, np  sojowe lub z soczewicy, ocet winny,sól, pieprz, oliwa

podrobione sładniki  wymieszać, oliwe ocet, sól i pieprz wymieszać, moża dodać startą gałkę muszkatołową, i tak przygotowanym sosem polać, najlepsza wersja to dużo sera i pomidorów;)

#6 2007-09-27 16:47:29

edka30
Gość Netkobiet

Mój przepis na sałatkę vega-owocową:
mieszam pokrojone banany, jabłuszka, winogrona, brzoskwinie, truskawki, grejpfruty i pomarańcze, zalewam wszystko świeżym soczkiem pomarańczowym, dodaję parę kropli cytryny i... voila! gotowa pyszna, zdrowa sałatka - pełna witaminek i minerałów! smile

#7 2008-02-17 12:42:34

Czarlie
Gość Netkobiet

Ja polecam sałatkę z papryki, bardzo prosta i zdrowa:)

Składniki:
2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, oliwa (kilka łyżek), ocet winny,półszklanki białego wina,sól pieprz, zioła najlepiej prowansalskie

Warzywa pokroić, zeszklić cebulę na oliwie, dodać parykę, ocet, wino, sól i pieprz, dusić do miękkości.Po wystudzeniu odsączyć i dodać zioła.Jest pyszna, jako taka surówko-sałatka do obiadu.

#8 2008-06-17 13:16:36

aniaso86
Do zakochania jeden krok

hmm uwilebiam sałatki i uwielbiam kombinowanie w tej dziedzinie smile
Kilkia najprostszych to:

- sałatka z wędzonego kurczaka i papryki. Kroimy takiego delikwenta w kosteczke, takowoż papryke żółtą i czerwoną (zielonej nie lubie) dodajemy do tego majonezu, przypraw i włola (matko jak to się piszę? ) . Przepis zaporzyczony od koleżanki mamy, ale super prosty i pyszny.

- selerowa. Kupjemy słoiczek tartego selera, najczęściej już jest z ananasem (i dobrze) dotego puszka kukurydzy i jakaś mortadelka z lodówki smile. Selerek i kukrydze odsączamy. Mortadelka na kosteczke, selerek takowoż jeśli za długi dodajemy majonezu, przypraw i smacznego.

narazie tyle jak mi sie coś przypomni albo uda mi sie wymyśleć cos zjadliwego to napewno napisze wink

#9 2008-08-14 11:23:49

stokrotka
Niewinne początki

A ja chcę zapytać. Czy znacie może jakąś sałatkę z makaronu nudle jaki jest w zupkach knorra np.? Słyszałam, że z nimi można zrobić idealną sałatkę.

#10 2008-08-20 16:33:48

Gosia1985
Słodka Czarodziejka

Moja sałatka: sałata, wędlina, ser żółty, jajko na twardo, pomidor, szczypior, ogórek, wszystko pokrojone posolone, wymieszane z majonezem

#11 2008-08-20 16:35:19

Gosia1985
Słodka Czarodziejka

Inna sałatka to ryżowa : 2torebki ryżu, papryka, filet z kurczaka ugotowany, pora, kukurydza, fasolka z puszki, wszystko pokrojone wymieszne z majnezem

#12 2008-08-20 18:04:00

Miranda
Szamanka

Pyszna - ugotować 2 woreczki ryżu i 4 jajka na twardo.Pokroić 4 ogórki kwaszone,2 czerwone papryki,2 cebule i jajka.Układać w dużej misce warstwami kolejno:ryż(pół woreczka), keczup, ryż, cebulę, ogórki, keczup, ryż, ok.400ml.majonezu, jajka, ryż , keczup, puszkę kukurydzy, paprykę.

#13 2008-08-21 14:48:16

Ansja
100% Netkobieta

Miranda - ta sałatka jest przepyszna smile
Mój przepis na sałatkę GYROS:

Składniki:
-pierś z kurczaka
-przyprawa gyros
-kukurydza
-ogórki konserwowe
-2 małe cebule
-kapusta pekińska
-ketchup
- majonez,

Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka smażymy w przyprawie gyros Kamisa + sól+pieprz+ bazylia (po usmażeniu odstawiamy na jakiś czas do ostygnięcia)
- Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki
-Ogórek konserwowy i cebulę kroimy w kostkę
- W odpowiednim szklanym naczyniu układamy wszystkie produkty następująco- jedno na drugim:
1. gyros
2. kapusta pekińska
3. ketchup
4. majonez
5. kukurydza
6  kapusta pekińska
7. ogórek konserwowy
8. cebula
9. ketchup
10. majonez
11. kapusta pekińska

Smacznego! smile

Ostatnio edytowany przez Ansja (2008-08-21 14:49:45)

"...a także ludzie pomniejsi, pasikoniki i ważki.. Lampy, puste ramy i grzechotki mają swoją wieczność.. I są raz na zawsze..."

#14 2008-08-21 18:53:24

Gosia1985
Słodka Czarodziejka

hm musze zrobic

#15 2008-08-22 11:48:28

Ansja
100% Netkobieta

Polecam smile Pyszności! smile

"...a także ludzie pomniejsi, pasikoniki i ważki.. Lampy, puste ramy i grzechotki mają swoją wieczność.. I są raz na zawsze..."

#16 2009-01-09 23:41:39

SylwiaFM
Przyjaciółka Forum

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

1) kapusta pekińska
2) tuńczyk w oleju
3) kukurydza
4) groszek
5) ogórek kwaszony
6) cebula czerwona
7) przyprawy - sól pieprz

sos czosnkowy albo majonez

kapustę pokroić w paski
Ogórki, cebula pokroić w kostkę

Wszystkie składniki wymieszać razem

Jak zrobić sos czosnkowy:
wymieszać zioła prowansalskie, majonez, jogurt, sól i pieprz

MNIAM MNIAM smile

W maleńkiej obrączce uczuć świat cały,
Miłość, obowiązek, wzniosłe ideały.
Maleńka obrączka, a znaczy tak wiele...
Na całe życie włożona w kościele.

#17 2009-01-10 10:40:53

malgolcia
100% Netkobieta

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM-inna wersja tongue

tuńczyk-najlepszy w sosie własnym, czerwona papryka, torebka ugotowanego ryżu (lub takiego małego makaronku o kształcie ryżu), trochę cebuli, kukurydza. Wszytsko razem doprawic solą, pieprzem i wymieszac z majonezem- pyszności!!!!!

W życiu piękne są tylko chwile, dlatego czasem warto życ smile

#18 2009-01-16 02:37:00

atina
Zbanowany

A ja polecę Wam moją ulubioną z pieczarek.smile
1kg pieczarek,6-7 jaj,por,majonez sól i pierz do smaku.

Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu tak aby wyparowała z nich woda,jaja gotujemy na twardo i także kroimy je w kosteczkę,por również.
Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy,jak dla mnie naprawdę pyszna.tongue

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

#19 2009-01-16 11:32:36

Ewel
100% Netkobieta

stokrotka napisał:

A ja chcę zapytać. Czy znacie może jakąś sałatkę z makaronu nudle jaki jest w zupkach knorra np.? Słyszałam, że z nimi można zrobić idealną sałatkę.

ten makaron świetnie się nadaje do sałatki z rybą surimi (są to tak zwane paluszki krabowe). Nie musi być to koniecznie makaron z zupek, może byc chiński, jakikolwiek -tylko nie za duży smile
rybe na mniejsze kawałki pokroić,dodać makaron ugotowany, warzywka:papryka, ogórek, przyprawy; oregano, bazylia, pieprz....wedle upodobań

Kobiety -bądźmy solidarne i nie odbijajmy sobie nawzajem facetów !!!! będziemy o wiele szczęśliwsze....
A ile wdechów do wzięcia i do oddania A ile słów do padnięcia i do powstania
A ile zwątpień do przeczekania, do wytrzymania A ile spojrzeń do ogarnięcia i wysłania

#20 2009-01-17 00:08:56

marteczka
Dobry Duszek Forum

Gorąco polecam , pyszna : 2 piersi kurczaka gotowane na kostce rosołowej, paczka ryżu gotowana w tej samej wodzie co kurczak, puszk kukurydzy, puszka ananasa; wszystko kroimy w kostkę , dodajemy majonez smile

#21 2009-02-08 23:03:37

Emilia
Moderator

Selerowonaciowa wink

Kilka gałązek selera naciowego
2 pomidory
1 czerwona papryka
czerwony grapefruit

seler naciowy obieram z włókien, kroję na plastereczki
obrane pomidory kroję w kostkę, pestki wyrzucam
czerwoną paprykę również w kostkę, niezbyt małą
grapefruita obieram, dzielę na czątki, każdą cząstkę obieram z błonek, kroję, albo raczej dzielę palcami na mniejsze części
wszystko to mieszam
solę, pieprzę
dodaję 2 łyżki jogortu naturalnego i łyżkę majonezu i ponownie mieszam

Dobre, a przede wszystkim zdrowe smile

Najlepsze rzeczy w życiu dostaje się za darmo wink.

#22 2009-02-09 10:50:21

oazuu
100% Netkobieta

ja liubie sąałatki szybkie i proste smile

więc tak :

cztery filety z piersi kurczaka
kapusta pekińska
cebula
ok. 4 pomidory
6 ogórków konserwowych
majonez
kefir
przyprawa do gyrosa

pierś kroimy w kosteczke, następnie posypujemy przyprawą do gyros i smażymy. kapustę pekińską kroimy. cebulę w kostkę. pomidory także. ogórki w plastry. natomiast kefir z majonezem mieszamy. i układamy to wszystko piętrowo w takiej kolejności : pierś, kapusta, cebula, pomidor, ogórki i całośc polewamy kefirem z majonezem smile
pychota.

jeśli chcesz wiedzieć coś o mnie, to coś Ci zdradzę.
miłość dla mnie to huśtawka, która stoi w równowadze.
bo chcę Cię z każdą wadą. Nic nie zmienię.

mój narkotyku, mój tlenie. < 3

#23 2009-02-09 11:24:52

Ewel
100% Netkobieta

oazuu napisał:

ja liubie sąałatki szybkie i proste smile

więc tak :

cztery filety z piersi kurczaka
kapusta pekińska
cebula
ok. 4 pomidory
6 ogórków konserwowych
majonez
kefir
przyprawa do gyrosa

pierś kroimy w kosteczke, następnie posypujemy przyprawą do gyros i smażymy. kapustę pekińską kroimy. cebulę w kostkę. pomidory także. ogórki w plastry. natomiast kefir z majonezem mieszamy. i układamy to wszystko piętrowo w takiej kolejności : pierś, kapusta, cebula, pomidor, ogórki i całośc polewamy kefirem z majonezem smile
pychota.

ja robie cos podobnego, ale troszeczke urozmaiciłam przepis smile
piersi smażę razem z pieczarkami i cebulą i na to warstwowo ogórek, marchewka, keczup, pomidor, kapustę daję na wierzch i ją smaruję majonezem. niektórzy daja też kukurydzę (ja akurat nie lubię).
nie powiedziałabym że szybko sie robi tą sałatkę - 1,5 h wyjęte z życia smile

aaa, no i proporcje....na dwie osoby to ja robię z jednej pojedynczej piersi, i warzywka wtedy też pojedynczo

Ostatnio edytowany przez Ewel (2009-02-09 11:25:50)

Kobiety -bądźmy solidarne i nie odbijajmy sobie nawzajem facetów !!!! będziemy o wiele szczęśliwsze....
A ile wdechów do wzięcia i do oddania A ile słów do padnięcia i do powstania
A ile zwątpień do przeczekania, do wytrzymania A ile spojrzeń do ogarnięcia i wysłania

#24 2009-03-24 15:11:00

kasiamruczek1
Przyjaciółka Forum

Sałatka z fileta z kurczaka będę pisać warstwami:1filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony na oleju i przyprawą do gyrosa,4 jajkaplastry,4 pomidory plastry,słoik ogórki konserwowe w kosteczkę,1 papryka czerwona-paseczki,na to warstwa majonezu na całą powierzchnię,następnie fasola czerwona wymieszana z kukurydzą(po puczce),kapusta pekińska i ketchup pikantny robimy nim na wierzchu szachownicę.Palce lizać,warto zrobić polecam:)Smacznego!!!

#25 2009-03-24 15:14:51

SylwiaFM
Przyjaciółka Forum

Hej
Jakie macie pomysły na sałatki na wesele??

W maleńkiej obrączce uczuć świat cały,
Miłość, obowiązek, wzniosłe ideały.
Maleńka obrączka, a znaczy tak wiele...
Na całe życie włożona w kościele.

Stopka forum