Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Uwielbiam sałatki wszelkiego rodzaju, czasem tworzę je metodą kombinowaną i tak oto ostatnio wymyśliłam taką z Twarogu i czarnych oliwek, twardy twaróg kroimy w kostkę, wrzucamy pokrojone czarne oliwki i posiekaną natkę pietruszki, dodajemyć sól i delikatnie mieszamy żeby nie zniszczyć kostek serowych:) szybka i smaczna no i zdrowa!!!
Ostatnio edytowany przez Edyta (2007-08-05 23:11:38)
Ja lubię pożywne sałatki, którymi można sie najeść
Lubię taką: Sałatka kartoflana z jajkami i zielonym sosem
skłądniki: pól kg młodych ziemniaków, 4 -5 jajek ugotowanych na twardo, 2 pęczki natki pietruszki, 2 pęczki szczypiorku, 3 szalotki, 2 małę pojemniki jogurtu, sól , pieprz, sok z cytryny, szczypta mielone slodkeij czerwonej papryki
ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry, dodać pokrijone na ćwairtki jajka i z pozostałych składników zrobić sos: jogurt wymieszac ze szczyporkiem, natką, szalotkami , przyprawami, no i sosem polać jajka i ziemniaki:)
Prosta i naprawdę fajna i pożywna!!!
Ostatnio edytowany przez joggerka75 (2007-08-05 23:23:48)
spróbujcie Sałatki serowej z winogronami i orzechami, pyszna
potrzeba 40dkg ementalera pokrojonego w cieńkie plastry lub kosteczkę,25dkg ciemnych winogron(można usunąć pestki przkrajając owoce na pół), 100 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki octu z białego wina, 3 łyżki oleju z włoskich orzechów, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, cebula i pęczek natki pietruszki
wymieszać ser, winogrona i orzechy, posiekaną cebule i natkę,a z octu, oleju(może być zwykły) soli, pieprzu oraz świeżo startej gałki zrobić kremowy sos i wymiezać;)
SMACZNEGO!!!
Ja proponuję taką moją wersję greckiej:
sałata lodowa, pomidory, kukurydza z puszki, oliwki zielone, ogórki świeże lub konserwowe, kiedyś była do tego feta a teraz ser tofu:) plus sos vinegret. Wszystko kroimy, drobimy siekamy, mieszamy doprawiamy do smaku i dodajemy sos:)
Przepis na Sałatkę z serem mozarellą i kiełkami
główka sałaty, 4 pomidory, 2 kulki sera mozarella, kiełki rzodkiewki lub inne, np sojowe lub z soczewicy, ocet winny,sól, pieprz, oliwa
podrobione sładniki wymieszać, oliwe ocet, sól i pieprz wymieszać, moża dodać startą gałkę muszkatołową, i tak przygotowanym sosem polać, najlepsza wersja to dużo sera i pomidorów;)
Mój przepis na sałatkę vega-owocową:
mieszam pokrojone banany, jabłuszka, winogrona, brzoskwinie, truskawki, grejpfruty i pomarańcze, zalewam wszystko świeżym soczkiem pomarańczowym, dodaję parę kropli cytryny i... voila! gotowa pyszna, zdrowa sałatka - pełna witaminek i minerałów! ![]()
Ja polecam sałatkę z papryki, bardzo prosta i zdrowa:)
Składniki:
2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, oliwa (kilka łyżek), ocet winny,półszklanki białego wina,sól pieprz, zioła najlepiej prowansalskie
Warzywa pokroić, zeszklić cebulę na oliwie, dodać parykę, ocet, wino, sól i pieprz, dusić do miękkości.Po wystudzeniu odsączyć i dodać zioła.Jest pyszna, jako taka surówko-sałatka do obiadu.
hmm uwilebiam sałatki i uwielbiam kombinowanie w tej dziedzinie
Kilkia najprostszych to:
- sałatka z wędzonego kurczaka i papryki. Kroimy takiego delikwenta w kosteczke, takowoż papryke żółtą i czerwoną (zielonej nie lubie) dodajemy do tego majonezu, przypraw i włola (matko jak to się piszę? ) . Przepis zaporzyczony od koleżanki mamy, ale super prosty i pyszny.
- selerowa. Kupjemy słoiczek tartego selera, najczęściej już jest z ananasem (i dobrze) dotego puszka kukurydzy i jakaś mortadelka z lodówki
. Selerek i kukrydze odsączamy. Mortadelka na kosteczke, selerek takowoż jeśli za długi dodajemy majonezu, przypraw i smacznego.
narazie tyle jak mi sie coś przypomni albo uda mi sie wymyśleć cos zjadliwego to napewno napisze ![]()
A ja chcę zapytać. Czy znacie może jakąś sałatkę z makaronu nudle jaki jest w zupkach knorra np.? Słyszałam, że z nimi można zrobić idealną sałatkę.
Moja sałatka: sałata, wędlina, ser żółty, jajko na twardo, pomidor, szczypior, ogórek, wszystko pokrojone posolone, wymieszane z majonezem
Inna sałatka to ryżowa : 2torebki ryżu, papryka, filet z kurczaka ugotowany, pora, kukurydza, fasolka z puszki, wszystko pokrojone wymieszne z majnezem
Pyszna - ugotować 2 woreczki ryżu i 4 jajka na twardo.Pokroić 4 ogórki kwaszone,2 czerwone papryki,2 cebule i jajka.Układać w dużej misce warstwami kolejno:ryż(pół woreczka), keczup, ryż, cebulę, ogórki, keczup, ryż, ok.400ml.majonezu, jajka, ryż , keczup, puszkę kukurydzy, paprykę.
Miranda - ta sałatka jest przepyszna
Mój przepis na sałatkę GYROS:
Składniki:
-pierś z kurczaka
-przyprawa gyros
-kukurydza
-ogórki konserwowe
-2 małe cebule
-kapusta pekińska
-ketchup
- majonez,
Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka smażymy w przyprawie gyros Kamisa + sól+pieprz+ bazylia (po usmażeniu odstawiamy na jakiś czas do ostygnięcia)
- Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki
-Ogórek konserwowy i cebulę kroimy w kostkę
- W odpowiednim szklanym naczyniu układamy wszystkie produkty następująco- jedno na drugim:
1. gyros
2. kapusta pekińska
3. ketchup
4. majonez
5. kukurydza
6 kapusta pekińska
7. ogórek konserwowy
8. cebula
9. ketchup
10. majonez
11. kapusta pekińska
Smacznego! ![]()
Ostatnio edytowany przez Ansja (2008-08-21 14:49:45)
hm musze zrobic
Polecam
Pyszności! ![]()
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
1) kapusta pekińska
2) tuńczyk w oleju
3) kukurydza
4) groszek
5) ogórek kwaszony
6) cebula czerwona
7) przyprawy - sól pieprz
sos czosnkowy albo majonez
kapustę pokroić w paski
Ogórki, cebula pokroić w kostkę
Wszystkie składniki wymieszać razem
Jak zrobić sos czosnkowy:
wymieszać zioła prowansalskie, majonez, jogurt, sól i pieprz
MNIAM MNIAM ![]()
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM-inna wersja
tuńczyk-najlepszy w sosie własnym, czerwona papryka, torebka ugotowanego ryżu (lub takiego małego makaronku o kształcie ryżu), trochę cebuli, kukurydza. Wszytsko razem doprawic solą, pieprzem i wymieszac z majonezem- pyszności!!!!!
A ja polecę Wam moją ulubioną z pieczarek.![]()
1kg pieczarek,6-7 jaj,por,majonez sól i pierz do smaku.
Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu tak aby wyparowała z nich woda,jaja gotujemy na twardo i także kroimy je w kosteczkę,por również.
Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy,jak dla mnie naprawdę pyszna.![]()
stokrotka napisał:
A ja chcę zapytać. Czy znacie może jakąś sałatkę z makaronu nudle jaki jest w zupkach knorra np.? Słyszałam, że z nimi można zrobić idealną sałatkę.
ten makaron świetnie się nadaje do sałatki z rybą surimi (są to tak zwane paluszki krabowe). Nie musi być to koniecznie makaron z zupek, może byc chiński, jakikolwiek -tylko nie za duży ![]()
rybe na mniejsze kawałki pokroić,dodać makaron ugotowany, warzywka:papryka, ogórek, przyprawy; oregano, bazylia, pieprz....wedle upodobań
Gorąco polecam , pyszna : 2 piersi kurczaka gotowane na kostce rosołowej, paczka ryżu gotowana w tej samej wodzie co kurczak, puszk kukurydzy, puszka ananasa; wszystko kroimy w kostkę , dodajemy majonez ![]()
Selerowonaciowa ![]()
Kilka gałązek selera naciowego
2 pomidory
1 czerwona papryka
czerwony grapefruit
seler naciowy obieram z włókien, kroję na plastereczki
obrane pomidory kroję w kostkę, pestki wyrzucam
czerwoną paprykę również w kostkę, niezbyt małą
grapefruita obieram, dzielę na czątki, każdą cząstkę obieram z błonek, kroję, albo raczej dzielę palcami na mniejsze części
wszystko to mieszam
solę, pieprzę
dodaję 2 łyżki jogortu naturalnego i łyżkę majonezu i ponownie mieszam
Dobre, a przede wszystkim zdrowe ![]()
ja liubie sąałatki szybkie i proste ![]()
więc tak :
cztery filety z piersi kurczaka
kapusta pekińska
cebula
ok. 4 pomidory
6 ogórków konserwowych
majonez
kefir
przyprawa do gyrosa
pierś kroimy w kosteczke, następnie posypujemy przyprawą do gyros i smażymy. kapustę pekińską kroimy. cebulę w kostkę. pomidory także. ogórki w plastry. natomiast kefir z majonezem mieszamy. i układamy to wszystko piętrowo w takiej kolejności : pierś, kapusta, cebula, pomidor, ogórki i całośc polewamy kefirem z majonezem ![]()
pychota.
oazuu napisał:
ja liubie sąałatki szybkie i proste
więc tak :
cztery filety z piersi kurczaka
kapusta pekińska
cebula
ok. 4 pomidory
6 ogórków konserwowych
majonez
kefir
przyprawa do gyrosa
pierś kroimy w kosteczke, następnie posypujemy przyprawą do gyros i smażymy. kapustę pekińską kroimy. cebulę w kostkę. pomidory także. ogórki w plastry. natomiast kefir z majonezem mieszamy. i układamy to wszystko piętrowo w takiej kolejności : pierś, kapusta, cebula, pomidor, ogórki i całośc polewamy kefirem z majonezem
pychota.
ja robie cos podobnego, ale troszeczke urozmaiciłam przepis ![]()
piersi smażę razem z pieczarkami i cebulą i na to warstwowo ogórek, marchewka, keczup, pomidor, kapustę daję na wierzch i ją smaruję majonezem. niektórzy daja też kukurydzę (ja akurat nie lubię).
nie powiedziałabym że szybko sie robi tą sałatkę - 1,5 h wyjęte z życia ![]()
aaa, no i proporcje....na dwie osoby to ja robię z jednej pojedynczej piersi, i warzywka wtedy też pojedynczo
Ostatnio edytowany przez Ewel (2009-02-09 11:25:50)
Sałatka z fileta z kurczaka będę pisać warstwami:1filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony na oleju i przyprawą do gyrosa,4 jajkaplastry,4 pomidory plastry,słoik ogórki konserwowe w kosteczkę,1 papryka czerwona-paseczki,na to warstwa majonezu na całą powierzchnię,następnie fasola czerwona wymieszana z kukurydzą(po puczce),kapusta pekińska i ketchup pikantny robimy nim na wierzchu szachownicę.Palce lizać,warto zrobić polecam:)Smacznego!!!
Hej
Jakie macie pomysły na sałatki na wesele??