Sałatki - przepisy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 92 ]

1 Ostatnio edytowany przez Edyta (2007-08-05 23:11:38)

Temat: Sałatki - przepisy

Uwielbiam sałatki wszelkiego rodzaju, czasem tworzę je metodą kombinowaną i tak oto ostatnio wymyśliłam taką z Twarogu i czarnych oliwek, twardy twaróg kroimy w kostkę, wrzucamy pokrojone czarne oliwki i posiekaną  natkę pietruszki, dodajemyć sól i delikatnie mieszamy żeby nie zniszczyć kostek serowych:) szybka i smaczna no i zdrowa!!!

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez joggerka75 (2007-08-05 23:23:48)

Odp: Sałatki - przepisy

Ja lubię pożywne sałatki, którymi można sie najeść smile Lubię taką: Sałatka kartoflana z jajkami i zielonym sosem
skłądniki: pól kg młodych ziemniaków, 4 -5 jajek ugotowanych na twardo, 2 pęczki natki pietruszki, 2 pęczki szczypiorku, 3 szalotki, 2 małę pojemniki jogurtu, sól , pieprz, sok z cytryny, szczypta mielone slodkeij czerwonej papryki

ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry, dodać pokrijone na ćwairtki jajka i z pozostałych składników zrobić sos: jogurt wymieszac ze szczyporkiem, natką, szalotkami , przyprawami, no i sosem polać jajka i ziemniaki:)

Prosta i naprawdę fajna i pożywna!!!

3

spróbujcie Sałatki serowej z winogronami i orzechami, pyszna

potrzeba 40dkg ementalera pokrojonego w cieńkie plastry lub kosteczkę,25dkg ciemnych winogron(można usunąć pestki przkrajając owoce na pół), 100 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki octu z białego wina, 3 łyżki oleju z włoskich orzechów, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, cebula i pęczek natki pietruszki
wymieszać ser, winogrona i orzechy, posiekaną cebule i natkę,a z octu, oleju(może być zwykły) soli, pieprzu oraz świeżo startej gałki zrobić kremowy sos i wymiezać;)

SMACZNEGO!!!

4

Ja proponuję taką moją wersję greckiej:

sałata lodowa, pomidory, kukurydza z puszki, oliwki zielone, ogórki  świeże lub konserwowe, kiedyś była do tego feta a teraz ser tofu:) plus sos vinegret. Wszystko kroimy, drobimy siekamy, mieszamy doprawiamy do smaku i dodajemy sos:)

5

Przepis na Sałatkę z serem mozarellą i kiełkami

główka sałaty, 4 pomidory, 2 kulki sera mozarella, kiełki rzodkiewki lub inne, np  sojowe lub z soczewicy, ocet winny,sól, pieprz, oliwa

podrobione sładniki  wymieszać, oliwe ocet, sól i pieprz wymieszać, moża dodać startą gałkę muszkatołową, i tak przygotowanym sosem polać, najlepsza wersja to dużo sera i pomidorów;)

6

Mój przepis na sałatkę vega-owocową:
mieszam pokrojone banany, jabłuszka, winogrona, brzoskwinie, truskawki, grejpfruty i pomarańcze, zalewam wszystko świeżym soczkiem pomarańczowym, dodaję parę kropli cytryny i... voila! gotowa pyszna, zdrowa sałatka - pełna witaminek i minerałów! smile

7

Ja polecam sałatkę z papryki, bardzo prosta i zdrowa:)

Składniki:
2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, oliwa (kilka łyżek), ocet winny,półszklanki białego wina,sól pieprz, zioła najlepiej prowansalskie

Warzywa pokroić, zeszklić cebulę na oliwie, dodać parykę, ocet, wino, sól i pieprz, dusić do miękkości.Po wystudzeniu odsączyć i dodać zioła.Jest pyszna, jako taka surówko-sałatka do obiadu.

8

hmm uwilebiam sałatki i uwielbiam kombinowanie w tej dziedzinie smile
Kilkia najprostszych to:

- sałatka z wędzonego kurczaka i papryki. Kroimy takiego delikwenta w kosteczke, takowoż papryke żółtą i czerwoną (zielonej nie lubie) dodajemy do tego majonezu, przypraw i włola (matko jak to się piszę? ) . Przepis zaporzyczony od koleżanki mamy, ale super prosty i pyszny.

- selerowa. Kupjemy słoiczek tartego selera, najczęściej już jest z ananasem (i dobrze) dotego puszka kukurydzy i jakaś mortadelka z lodówki smile. Selerek i kukrydze odsączamy. Mortadelka na kosteczke, selerek takowoż jeśli za długi dodajemy majonezu, przypraw i smacznego.

narazie tyle jak mi sie coś przypomni albo uda mi sie wymyśleć cos zjadliwego to napewno napisze wink

9

A ja chcę zapytać. Czy znacie może jakąś sałatkę z makaronu nudle jaki jest w zupkach knorra np.? Słyszałam, że z nimi można zrobić idealną sałatkę.

10

Moja sałatka: sałata, wędlina, ser żółty, jajko na twardo, pomidor, szczypior, ogórek, wszystko pokrojone posolone, wymieszane z majonezem

11

Inna sałatka to ryżowa : 2torebki ryżu, papryka, filet z kurczaka ugotowany, pora, kukurydza, fasolka z puszki, wszystko pokrojone wymieszne z majnezem

12

Pyszna - ugotować 2 woreczki ryżu i 4 jajka na twardo.Pokroić 4 ogórki kwaszone,2 czerwone papryki,2 cebule i jajka.Układać w dużej misce warstwami kolejno:ryż(pół woreczka), keczup, ryż, cebulę, ogórki, keczup, ryż, ok.400ml.majonezu, jajka, ryż , keczup, puszkę kukurydzy, paprykę.

13 Ostatnio edytowany przez Ansja (2008-08-21 14:49:45)

Miranda - ta sałatka jest przepyszna smile
Mój przepis na sałatkę GYROS:

Składniki:
-pierś z kurczaka
-przyprawa gyros
-kukurydza
-ogórki konserwowe
-2 małe cebule
-kapusta pekińska
-ketchup
- majonez,

Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka smażymy w przyprawie gyros Kamisa + sól+pieprz+ bazylia (po usmażeniu odstawiamy na jakiś czas do ostygnięcia)
- Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki
-Ogórek konserwowy i cebulę kroimy w kostkę
- W odpowiednim szklanym naczyniu układamy wszystkie produkty następująco- jedno na drugim:
1. gyros
2. kapusta pekińska
3. ketchup
4. majonez
5. kukurydza
6  kapusta pekińska
7. ogórek konserwowy
8. cebula
9. ketchup
10. majonez
11. kapusta pekińska

Smacznego! smile

14

hm musze zrobic

15

Polecam smile Pyszności! smile

16

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

1) kapusta pekińska
2) tuńczyk w oleju
3) kukurydza
4) groszek
5) ogórek kwaszony
6) cebula czerwona
7) przyprawy - sól pieprz

sos czosnkowy albo majonez

kapustę pokroić w paski
Ogórki, cebula pokroić w kostkę

Wszystkie składniki wymieszać razem

Jak zrobić sos czosnkowy:
wymieszać zioła prowansalskie, majonez, jogurt, sól i pieprz

MNIAM MNIAM smile

17

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM-inna wersja tongue

tuńczyk-najlepszy w sosie własnym, czerwona papryka, torebka ugotowanego ryżu (lub takiego małego makaronku o kształcie ryżu), trochę cebuli, kukurydza. Wszytsko razem doprawic solą, pieprzem i wymieszac z majonezem- pyszności!!!!!

18

A ja polecę Wam moją ulubioną z pieczarek.:)
1kg pieczarek,6-7 jaj,por,majonez sól i pierz do smaku.

Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu tak aby wyparowała z nich woda,jaja gotujemy na twardo i także kroimy je w kosteczkę,por również.
Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy,jak dla mnie naprawdę pyszna.:P

19

stokrotka napisał/a:

A ja chcę zapytać. Czy znacie może jakąś sałatkę z makaronu nudle jaki jest w zupkach knorra np.? Słyszałam, że z nimi można zrobić idealną sałatkę.

ten makaron świetnie się nadaje do sałatki z rybą surimi (są to tak zwane paluszki krabowe). Nie musi być to koniecznie makaron z zupek, może byc chiński, jakikolwiek -tylko nie za duży smile
rybe na mniejsze kawałki pokroić,dodać makaron ugotowany, warzywka:papryka, ogórek, przyprawy; oregano, bazylia, pieprz....wedle upodobań

20

Gorąco polecam , pyszna : 2 piersi kurczaka gotowane na kostce rosołowej, paczka ryżu gotowana w tej samej wodzie co kurczak, puszk kukurydzy, puszka ananasa; wszystko kroimy w kostkę , dodajemy majonez smile

21

Selerowonaciowa wink

Kilka gałązek selera naciowego
2 pomidory
1 czerwona papryka
czerwony grapefruit

seler naciowy obieram z włókien, kroję na plastereczki
obrane pomidory kroję w kostkę, pestki wyrzucam
czerwoną paprykę również w kostkę, niezbyt małą
grapefruita obieram, dzielę na czątki, każdą cząstkę obieram z błonek, kroję, albo raczej dzielę palcami na mniejsze części
wszystko to mieszam
solę, pieprzę
dodaję 2 łyżki jogortu naturalnego i łyżkę majonezu i ponownie mieszam

Dobre, a przede wszystkim zdrowe smile

22

ja liubie sąałatki szybkie i proste smile

więc tak :

cztery filety z piersi kurczaka
kapusta pekińska
cebula
ok. 4 pomidory
6 ogórków konserwowych
majonez
kefir
przyprawa do gyrosa

pierś kroimy w kosteczke, następnie posypujemy przyprawą do gyros i smażymy. kapustę pekińską kroimy. cebulę w kostkę. pomidory także. ogórki w plastry. natomiast kefir z majonezem mieszamy. i układamy to wszystko piętrowo w takiej kolejności : pierś, kapusta, cebula, pomidor, ogórki i całośc polewamy kefirem z majonezem smile
pychota.

23 Ostatnio edytowany przez Ewel (2009-02-09 12:25:50)

oazuu napisał/a:

ja liubie sąałatki szybkie i proste smile

więc tak :

cztery filety z piersi kurczaka
kapusta pekińska
cebula
ok. 4 pomidory
6 ogórków konserwowych
majonez
kefir
przyprawa do gyrosa

pierś kroimy w kosteczke, następnie posypujemy przyprawą do gyros i smażymy. kapustę pekińską kroimy. cebulę w kostkę. pomidory także. ogórki w plastry. natomiast kefir z majonezem mieszamy. i układamy to wszystko piętrowo w takiej kolejności : pierś, kapusta, cebula, pomidor, ogórki i całośc polewamy kefirem z majonezem smile
pychota.

ja robie cos podobnego, ale troszeczke urozmaiciłam przepis smile
piersi smażę razem z pieczarkami i cebulą i na to warstwowo ogórek, marchewka, keczup, pomidor, kapustę daję na wierzch i ją smaruję majonezem. niektórzy daja też kukurydzę (ja akurat nie lubię).
nie powiedziałabym że szybko sie robi tą sałatkę - 1,5 h wyjęte z życia smile

aaa, no i proporcje....na dwie osoby to ja robię z jednej pojedynczej piersi, i warzywka wtedy też pojedynczo

24

Sałatka z fileta z kurczaka będę pisać warstwami:1filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony na oleju i przyprawą do gyrosa,4 jajkaplastry,4 pomidory plastry,słoik ogórki konserwowe w kosteczkę,1 papryka czerwona-paseczki,na to warstwa majonezu na całą powierzchnię,następnie fasola czerwona wymieszana z kukurydzą(po puczce),kapusta pekińska i ketchup pikantny robimy nim na wierzchu szachownicę.Palce lizać,warto zrobić polecam:)Smacznego!!!

25

Hej
Jakie macie pomysły na sałatki na wesele??

26

Na wesele to nie wiem, ale ja podam przepis na pyszną sałatkę. Jadłam ją tylko raz i teraz męczyłam koleżankę o przepis na nią.

-makaron kokardka (1 paczka),
-2 piersi z kurczaka,
-2 pudełka sera feta (najlepszy jest Ser Favita sałatkowo-kanapkowy z Mlekovity niebieski, moim zdaniem),
-ogórki korniszony (słoik 1l )

Pierś podsmażyć z pieprzem i wegetą na patelni. Ogórki i fetę pokroić w kosteczkę. Jak mięso ostygnie wszystko wymieszać i dodać 2 łyżki majonezu smile:)

27

Delicious napisał/a:

Na wesele to nie wiem, ale ja podam przepis na pyszną sałatkę. Jadłam ją tylko raz i teraz męczyłam koleżankę o przepis na nią.

-makaron kokardka (1 paczka),
-2 piersi z kurczaka,
-2 pudełka sera feta (najlepszy jest Ser Favita sałatkowo-kanapkowy z Mlekovity niebieski, moim zdaniem),
-ogórki korniszony (słoik 1l )

Pierś podsmażyć z pieprzem i wegetą na patelni. Ogórki i fetę pokroić w kosteczkę. Jak mięso ostygnie wszystko wymieszać i dodać 2 łyżki majonezu smile:)

Szczerze mówiąc aż i ślinka poleciała:P

28

Ha!

Bo pyszna jest :] Sam kurczaczek smażony z wegetą i ogórki dają ostrzejszy smak, a feta go trochę neutralizuje, czy jak to nazwać... no same wiecie jak smakuje feta.

Nie mogłam się od niej oderwać w sylwestra wink A jak zobaczyliśmy tą dziewczynę wchodzącą z wielgachną michą tej sałatki to sie z niej śmialiśmy, że tyle przyniosła. Ale wiedziała co robi, bo poszło wszystko smile

29

Podaję jescze raz.

Sałatka z brokułów
0,5 kg brokułów
0,5 szkl. płatków migdałowych,
czerwona papryka,
0,5 szkl oleju
6 łyżek octu białego winnego,
czosnek, gorczyca,
pieprz, sól, cukier,
Wykonanie: Brokuły umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do wrzątku na 5 min.
Przelać zimną wodą. Paprykę pokroić w paseczki dodać do brokułów. Dodać płatki migdałowe. Z pozostałych składników  przygotować zalewę. Wymieszać z przygotowaną sałatką. Wstawić do lodówki i przemieszać ją kilka razy.

30

Przepis warty wypróbowania.Lubię sałatki,mam kilka smacznych przepisów.W wolnej chwilce-je podam.Choć większość,to eksperymenty.Dla mnie ważny jest smak,wygląd,podanie-danej potrawy.Nie robię z przepisów,ale "stwarzam "własne.

31

Czekam na Twoje przepisy. Też ich mam dużo. Kiedyś to była moja pasja.

32

KOLOROWA SAŁATKA

Składniki:
- Brokuły
- 2 średnie czerwone papryki
- Puszka kukurydzy
- 2 małe czerwone cebulki
- 2 jajka na twardo
- 2 ząbki czosnku
- Jogurt naturalny
- Majonez

Mieszamy ze sobą brokuły (ugotowane wcześniej w lekko posolonej wodzie), kukurydzę, cebulkę, paprykę i jajka. Dodajemy czosnek, jogurt naturalny i majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem. Robi furorę na każdej imprezie wink

33

na weselu mi przypadła sałatka z ananasem i z gyrosem i coś jeszcze było ale te 2 zapamiętałam bo były bardzo pyszne ! mmm

34

Moja ulubiona.Prosta, smaczna i kolorowa. Sałatka, w której proste składniki dają wspaniały efekt   smile

*  *puszka kukurydzy
    * *puszka czerwonej fasoli
    * *1 duża czerwona papryka
    * *1 duży por
    * *4-5 ogórków kiszonych (ja dałam konserwowe)
    * *25 dag żółtego sera
    * *majonez

Etapy przygotowania

Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy, paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę, tak samo białą część porów. Ser i ogórki też w kostkę. Wszystko wymieszać, dodać majonez i wymieszać. Można dodać sól i pieprz.

35

Mojej rodziny ulubiona sałatka

1puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka groszku
4 pomidory
3 cebule czerwone
majonez sól i pieprz

Puszki odsaczyc z zalewy i do miski ,dodac pomidory i cebule pokrojić w kostke  i dodac sól i pieprz ..majonez wymieszac ........przepyszna

36

Przeniesiony post kasiulka188

kasiulka188 napisał/a:

Znacie jakieś fajne przepisy na sałatki?

Ja znam dobra sałatkę z porów. Oto przepis:

Ok 10 porów
dwie puszki czerwonej fasolki
słoik ogórków kiszonych
dwie podwójne duże piersi z kurczaka
duży majonez(ja używam kieleckiego bo wg mnie jest najlepszy)
musztarda
ostra papryka
wegeta(kucharek)
pieprz do smaku.

Pory pokroić w kostkę ok 1cm/1cm i zasypać łyżką ewentualnie dwiema wegety. Pozostawić tak na jakiś czas żeby zmiękły najlepiej na noc. Ogórka kiszonego pokroić w plaserki, wypłukać fasolkę. Piersi z kurczaka pokroic w kostkę nie za dużą ale i nie za małą i usmażyć na oleju z dodatkiem przypraw(wegety, pieprzu do smaku i dużej ilości papryki). wysmażone mięso zostawię do wystygnięcia. Odcisnąć pory dodać do nich ogórka, fasolkę i wystygnięte mięso. Nastepnie dodać duży sloik majonezu tak żeby ta sałatka prawie pływała oraz ok3/4sloiczka musztardy(ja daje kozacką).Doprawić papryka i pieprzem do smaku oraz dodać troszkę wegety jeżeli zachodzi  taka potrzeba. Sałatka powinna mieć ostro -kwaśno-porowy smak:)

Zyczę smacznego i czekam na opinie po spróbowaniu

37

Przeniesiony post lida47

lida47 napisał/a:

Przyznam się, ze nigdy nie kroiłam pora w kostkę. Jak się to robi?

A moja ulubiona sałatka dla tych, którzy lubią czosnek i brokuły.

Składniki:
-duży brokuł (lub mrożonka)
-porcja sera feta pokrojona w kostkę
-puszka groszku
-4 jaja ugotowane na twardo
-pół główki czosnku
-pęczek pietruszki
-mały majonez light
-jogurt naturalny

Układamy warstwami:
2 jajka pokrojone w plastry, połowa ugotowanych na pół twardo w osolonej wodzie brokuł, połowa sera feta, puszka zielonego groszku, i znowu 2 jajka pokrojone w plastry, druga połowa ugotowanych na pół twardo brokuł, połowa sera feta.
To wszystko zalewamy sosem zrobionym z majonezu, jogurtu i drobno posiekanego lub przeciśniętego czosnku.
Na gorę sypiemy drobno posiekaną pietruszkę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Życzę smacznego i proszę o opinie.
Uwaga: nie dajemy soli!

38

lida47 ja dopóki nie jadłam tej sałatki też nigdy nie kroiłam pora w kostke hehehe
A robi to sie tak: bierzesz pora przecinasz na pól oczywiście wzdłuż i później każdą połówkę jeszcze raz wzdłuż na pół a później kroich na mniej więcej kosteczki:)

39

Dzięki, dzięki!
Całe zycie człowiek się uczy! A teraz jak już wiem oczywiście wypróbuję!

40

Moja ulubiona sałatka jest z Czerwonej fasoli.

Składniki:
   > około 30 dag sera żółtego
   > puszka czerwonej fasoli
   > puszka ananasów
   > 2 pory
   > 3 marchewki
   > 2 pietruszki
   > majonez
   > sól
   > pieprz
   // ewentualnie ostra papryka

Sposób wykonania:
Najlepiej zacząć od porów - trzeba je pokroić, następnie posolić i zostawić na około 10 min, po czym należy odcisnąć z nich wodę. Wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę. Jeśli chodzi o marchewkę i pietruszkę to ja je wcześniej gotują a dopiero potem kroję.
Wszystko należy zmieszać - fasolę, odciśnięte pory, pokrojoną pietruszkę, marchewkę, ser żółty i ananasy. Oczywiście doprawić jeszcze pieprzem i można papryką. I gotowe smile

Sałatkę uwielbiam i mogłabym ją jeść na śniadanie, obiad i kolację + drugie śniadanie i podwieczorek tongue
Życzę smacznego smile

41

Przeniesiony post Puma:

Puma napisał/a:

Jakie znacie przepisy na sałatki ziemniaczane ?

Mój przepis na sałatkę ziemniaczaną

Gotujemy ok. sześciu dużych ziemniaków uważając, by się nie rozgotowały, odcedzamy, studzimy. Następnie  kroimy je wzdłuż w plastry. Kroimy jedną małą cebulę na cieńcie pastereczki, wsadzamy do miseczki skrapiamy kilkoma kroplami cytryn - ale tylko wówczas gdy ktoś ni lubi smaku cebulki. Kroimy 4 średnie ugotowane pieczarki w plastry, dorzucamy do ziemniaków, do tego dodajemy kawałek drobno pokrojonego selera naciowego i trochę posiekanej pietruszki. Dorzucamy cebulę wraz z sokiem z cytryny i parę filecików anchovis. Doprawiamy pieprzem, odrobiną świeżego tymianku, skrapiamy oliwą. Przygotowujemy sos: ze 3 łyżki jogurtu naturalnego -  mieszamy z łyżeczką musztardy (czubatą lub niepełną, w zależności od upodobań). Mieszamy sałatkę z sosem, odstawiamy na chwilę i gotowe.

42

Przeniesiony post Pola34:

Pola34 napisał/a:

Sałatka z pomarańczy z miętą

Składniki:
5 pomarańczy, cukier, pieprz, 4 łyżki octu winnego, 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty, 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Owoce obrać ze skórki, pokroić w plastry i posypać świeżą miętą. Sok z cytryny zmieszać z octem winnym, dodać trochę cukru dla złagodzenia ostrego smaku sałatki. Popieprzone plastry pomarańczy polać sosem.

43

Pola34 napisał/a:

Norweska sałatka

Składniki:
1 duża wędzona makrela, 3 duże pokrojone w plastry pomidory, liście sałaty, 45 dag kartofli; SOS: 5 łyżeczek musztardy, 5 łyżki majonezu, sól.

Przygotowanie:
Nieobrane kartofle ugotować. Skórkę usunąć po ostudzeniu, ziemniaki pokroić w plasterki. Usunąć ości z ryby i podzielić na małe kawałki. Na talerzykach, obok ryby, ułożyć kilka plastrów kartofli, listki sałaty i kawałki pomidorów. Przygotować sos z podanych składników, polać nim makrelę.

44

Pola34 napisał/a:

Sałatka z pieczarek i kiełków sojowych

Składniki:
40dag pieczarek, 8 łyżek sosu francuskiego, 30 dag kiełków, 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki

Przygotowanie:
1. Aby przyrządzić sos francuski należy zmieszać w szczelnie zakręconym słoiku następujące składniki: 3/4 szklanki oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, pieprz oraz sól.
2. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Odłożyć na godzinę, mieszając co jakiś czas. Dodać paprykę i kiełki. Przed podaniem całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.

45

Sałatka z kalarepą
Składniki:
pęczek koperku i pietruszki, cebula, 4 łyżki oliwy, 4 kromki pieczywa tostowego, mała główka sałaty lodowej, 2 małe kalarepki, 50 dag pomidorów, sól, pieprz, 3 łyżki octu balsamicznego i 3 łyżki octu ziołowego, 15 dag szynki w plasterkach

Przygotowanie:
Pokrojony w kosteczkę chleb zarumienić na patelni. Umytą sałatę pokroić w paski, kalarepkę zetrzeć. Pomidory i szynkę pokroić w paseczki, cebulę posiekać. Resztę zieleniny należy również drobno posiekać. Z obu rodzajów octu, cebulki, natki i koperku przygotować sos. Przyprawić, dodać olej i dokładnie wymieszać. Sałatkę skropić sosem i posypać grzankami.

46

Przeniesiony post samotny aniol85

samotny aniol85 napisał/a:

Sałatka z kurczaka
Mialam ostatnio okazje jesc pyszna salatke z kurczaka mmmm....

Podaje przepis bardzo smaczna i prosta:

seler naciowy
gotowane piersi z kurczaka
swieze jabłka
majonez
natka pietruszki

Wszyskto kroimy, mieszamy i doprawiamy ewentualnie sola i pieprzem do smaku smile
Jesli ktos lubi mozna dodac orzechy włoskie.

Polecam, pycha smile

ps. ilosc produktów wg. wlasnego uznania ;p

Smacznego!

47

Przeniesiony post wampirek5:

wampirek5 napisał/a:

wpisujcie przepisy na pyszne sałatki na specjalne okazje oraz te na co dzień 

sałatka z porów

Smaczna sałatka z porów z dodatkiem jaj i ziemniaków.
Składniki:
30 dag porów
40 dag ziemniaków
2 jaja ugotowane na twardo
1/8 litra majonezu
3 - 4 łyżki kefiru
1 ogórek kwaszony
sól
cukier
musztarda
2 pomidory
zielona pietruszka     

Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować w łupinach, odcedzić, ostudzić. Ziemniaki, jaja, ogórek, obrać, pokroić w kosteczkę, dodać opłukane pory,pokrojone w poprzek. Majonez połączyć z kefirem, dobrze wymieszać, połowę majonezu wymieszać z pokrojonymi składnikami, doprawić do smaku solą, cukrem, musztardą, wyłożyć na salaterkę szklaną, oblać resztą majonezu. Przybrać cząstkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.

48

Przeniesiony post barbie:

barbie napisał/a:

tradycyjny bałagan:
jajko, ogórek kwaszony, jabłko, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, cebulka, marchew gotowana, seler może być, czasem ziemniaki, majonez, musztarda, śmietana, przyprawy;))
PYSZNOŚCI!!

49

Przeniesiony post mylenne:

mylenne napisał/a:

Taka na szybko: fasola czerwona, kukurydza, groszek, jajko na twardo, ogórek kiszony, majonez doprawić i sałatka na impreze gotowa.
Ale zwykle na imprezę szykujemy sałatkę z uszkami.
Wiadomo uszka z grzybami czy z mięsem gotujemy, jajka na twardo, ogórek zielony, pomidor. Można dodać coś od siebie oczywiście. Doprawić do smaku majonez i jest nieco inna ale bardzo dobra sałatka smile.

50

Przeniesiony post Anemonne:

Anemonne napisał/a:

Moje dwie ulubione to:
- paluszki krabowe, groszek konserwowy, jajko i majonez
- tuńczyk, kukurydza i majonez

ale wiadomo, że te z majonezem są bardziej kaloryczne, więc alternatywnie również pyszna jest sałatka z zielonej sałaty (najlepsza jest masłowa), rzodkiewek, jajka, świeżego ogórka z odrobiną śmietany i szczypiorku. Uwielbiam też surówkę z białej rzodkwi, a także często robię sobie sałatkę w stylu greckiej, ale lekko zmodyfikowanej;): sałata (rozmaite jej rodzaje), pomidor, ogórek (świeży, kiszony lub konserwowy, lub wszystkie naraz ), ser feta, oliwki, i w zależności od nastroju i tego co aktualnie mam w lodówce dodaję również: czosnek marynowany, paprykę marynowaną, kiełki, szparagi (ze słoika) i nie pamiętam co jeszcze...  to taka śmieciowa sałatka, ale pyyyyszna  Do tego robię zawsze sos vinegret z octu balsamicznego, świeżego czosnku, odrobiny soli i cukru, wody i oliwy.

51

Szybka i smakowita:)
Puszka kukurydzy
Tunczyk w zalewie(puszka)
jaja na twardo 4
szczypiorek
Maggi,pieprz,majonez
Wszystko razem mieszamy,jaka pokrojone w kosteczke,szczypiorek drobno posiekany,dodajemy pieprz i maggi(soli wogole),majonez-dokladnie wymieszac i gotowe.Bardzo ciekawy smak przez maggi

52

Ja lubię sałatkę z brokułami, słonecznikiem, kukurydzą. Pycha. tongue No i zwykła niezastąpiona jarzynowa też jest ok.

53

malgolcia napisał/a:

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM-inna wersja tongue

tuńczyk-najlepszy w sosie własnym, czerwona papryka, torebka ugotowanego ryżu (lub takiego małego makaronku o kształcie ryżu), trochę cebuli, kukurydza. Wszytsko razem doprawic solą, pieprzem i wymieszac z majonezem- pyszności!!!!!

To ja dam swoją wersję,bardzo podobną ( przepraszam ze ew.powtórzenie,jeśli było )...
2 ogórki kiszone
2 papryki
2 pomidory ( jak małe,to 3 )
sałata
ryż w torebce ugotowany i wystudzony
puszka groszku
p.kukurydzy
p.tuńczyka w oleju
sól,pieprz do smaku

Warzywa pokroić,groszek i kuk.przecedzić,zmieszać,doprawić i...SMACZNEGO ! smile

54

A salatka śledziowa??
Śledziki po wymoczeniu pokrojone w kostkę,  ugotowane buraczki w kostkę, jajko, cebulka, groszek, można wlaściwie dodać na co się ma ochotę bo to śledzie i buraki są najważniejsze, nadają smak to śledzie, i piękny różowy kolor to buraczki. Doprawić wedlug uznania, ale nie ma co kombinować sol i pieprz starczy;)

55

To i ja dodam swoją ulubioną sałatkę czosnkową:)

1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów-pokroić w mniejsze kawałki
30 dag sera żółtego-zetrzeć na tarce na grubych oczkach
czosnek-surowy lub granulowany-jak granulowany to z 2 łyżeczki czubate a jak surowy to według uznania,ale musi być go dużo
wszystko wymieszać
majonez,ja używam tylko Winiary

Jest przepyszna jak ktoś lubi czosnek.

56

Sałatka I

paczka gotowej mieszanki sałat (roszponka, endywia, lodowa, szpinak), marchewka starta na średnich oczkach, pomidory pokrojone w ósemki (trzeba koniecznie wyciągnąć z nich pestki), pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę, cukinia pokrojona w cienkie plastry, przesmażona minutkę na łyżeczce rafinowanej oliwy z oliwek, dymka pokrojona w półplasterki, pół garści orzechów nerkowca, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Mieszam wszystkie składniki ze sobą, solę, pieprzę, leję na nie trochę octu balsamicznego i oliwy z oliwek (nie tej, co do smażenia, tylko extra vergine), dodaję przyprawę "zioła włoskie" i mieszam jeszcze raz.

Sałatka II

gotowa mieszanka sałat (dowolna), pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona (można dodać nieco dowolnej przyprawy do kurczaka), orzechy nerkowca pół garści, pomidory pokrojone w ósemki, pół puszki kukurydzy, cukinia pokrojona w cienkie plastry podsmażona na łyżeczce rafinowanej oliwy z oliwek, dobrej jakości szynka wieprzowa pokrojona w paseczki, pół papryki czerwonej w kosteczce

Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Robię sos: pół opakowania serka koziego typu twaróg rozdrabniam, dodaję dwie łyżki majonezu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła włoskie, sól, pieprz. Zalewam nim sałatkę i mieszam.

Robię też drugą wersję powyższej sałatki. Nie dodaję kurczaka. Serek kozi kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Sos robię z kubeczka jogurtu naturalnego, soli, pieprzu, czosnku, ziół. Wtedy nie dodaję majonezu. Bazę drugiej wersji stanowi mieszanka sałat z rukolą. Rukola jest tutaj bardzo ważna ze względu na specyficzny aromat, dobrze się komponujący z czosnkiem, cukinią i serkiem kozim.

57

a ja ostatni ciagle jem sałatke-bombę kaloryczna:)
- biala kapusta poszatkowana
-marchewka starta
-odrobina startej cebulki
-i najwazniejsze- ogromna ilosc majonezu(jego zawartosc powinna byc rowna ok 40% objetosci salatki)

Sałatka jest przepyszna, a jej mala porcyjka daje ok 500 kalorii! Rewelacja, polecam.

58 Ostatnio edytowany przez Emilia (2010-07-16 17:42:17)

Naevia...do czego Ty nas namawiasz?;))

Poleciłabym Gyrosa ale już dziewczyny napisały co i jak, zachwalać nie trzeba. Za to często robię ostatnio sałatkę obiadową z bakaliami:)

59

A ja proszę o przestrzeganie regulaminu i niewklejanie linków do innych stron.

60

Smakowita sałateczka:

puszka ananasa pokrojonego w kostkę i odsączonego
słoiczek selera konserwowego pokrojonego i odsączonego
puszka kukurydzy
25dag szynki pokrojonej w grubszą kostkę
5 jajek
por
kilka ogórków konserwowych
Można układać ją warstwowo a można i wszystko wymieszać. Ma niesamowicie oryginalny smak.

61

Bardzo prosta i bardzo zaskakująca w smaku sałatka: kostka sera feta pokrojonego w kostkę, do tego ananas z puszki pokrojony w kostkę, majonez zmieszany z jogurtem, do tego 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę i gotowe.

62

Lilusia50, spróbuję Twojej sałatki, brzmi smakowicie smile.

63 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-09-26 12:12:26)

Makaronowa fantazja - mam ten przepis od dawna w zeszycie z sałatkami smile

250g kolorowego makaronu np. Conchligiette (muszelki) lub Route (przypomina koło rowerowe)
200g szynki
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
ogórek (ja używam połowę długiego)
sól, pieprz, bazylia, szczypiorek

Makaron gotuję, a w tym czasie kroję szynkę w kostkę lub słupki, a ogórek w półplasterki. Dodaję odsączoną fasolę i kukurydzę. Doprawiam solą i pieprzem, a także dodaję zioła. Po dokładnym wymieszaniu dodaję jogurt naturalny. Oczywiście jak najbardziej można dodać majonez. Ja osobiście lubie tę sałatkę również na ciepło bez jogurtu, nawet pomimo ogórka. smile
Świetnie sprawdza się makaron Route szczególnie od strony wizualnej, gdy składniki powpadają pomiędzy "szprychy" big_smile

https://lh6.googleusercontent.com/-jOxmR3X1cu8/ToBME3xmwEI/AAAAAAAAFLE/a6e_K-rlMdU/s512/P1100018.JPG

64

Zielonka:

1 mały brokuł
1 opakowanie sera feta
1 opakowanie płatków migdałów
4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem lub zwykła

Osoloną wodę zagotować. Do wrzątku wrzucić cały brokuł dosłownie na 5min. Ostudzić warzywo.
Ser feta pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płatki migdałów podsmażyć na złoto na odrobinie oliwy. Dodać do miski. Brokuł rozdrobnić na małe kawałki, przełożyć do reszty składników i delikatnie zamieszać. Polać odrobiną oliwy.

65

a ja podam przepis na taką:
- kalafior
- brokuły
- pomidory
- jajka

Gotujemy osobno różycznki, jajka i pomidory kroimy w ósemki.
Układamy w w/w kolejnosci.
Do tego robimy bardzo ostry sos z jogurtu greckiego.
Bardzo pyszna i szybka.

Posty [ 1 do 65 z 92 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024