Witam
Jestem nowa na forum.
Chciałabym poprosić Was o radę, ponieważ od dłuższego czasu cierpię z powodu niskiej samooceny oraz słabej psychiki.Uważam się za osobę gorszej kategorii, rzadko wierzę w powodzenie moich działań, z reguły zakładam z góry,że nic się nie powiedzie zanim zacznę działanie. Wynika to głównie z negatywnych doświadczeń i niepowodzeń w przeszłości.Uważam się za osobę mało inteligentną i nic nie wartą, mimo że skończyłam studia oraz studia podyplomowe oraz kilka kursów. Regularnie uprawiam sport ( nawet z wieloma sukcesami w amatorskich zawodach), jednak w kwestii psychiki niewiele mi to pomaga. Nie mam zbyt wielu przyjaciół, nie mam pracy, mieszkam z rodzicami.Nigdy nie potrafiłam odnaleźć swoich mocnych stron ani zalet. Jedyne, co usłyszałam od znajomych, to to, że jestem uparta - może to i pozytywna cecha...
Czy znacie jakiś sposób, by poczuć się lepszą, atrakcyjniejszą osobą? Pragnę zrobić w życiu karierę, odnosić sukcesy. Proszę o poradę dotyczącą mojego samodzielnego działania, gdyż moi znajomi i rodzina twierdzą podobnie - że raczej jestem beznadziejna, więc mi nie pomogą. Raczej sama wolałabym ich przekonać,ze tak nie jest. Na wielokrotne sesje z psychologiem nie mam pieniędzy, więc to też odpada i muszę liczyć na samą siebie.
Dziękuję i pozdrawiam