Czy konstytucja RP zostanie zmieniona? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Czy konstytucja RP zostanie zmieniona?

Strony 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 216 ]

1

Temat: Czy konstytucja RP zostanie zmieniona?

„W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny, odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie, my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej, zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł, równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski, (...)”.
Tymi słowami zaczyna się preambuła obecnej Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, która weszła w życie 17 października 1997 roku. (Uchwalona 2 kwietnia 1997 roku przez Zgromadzenie Narodowe, zatwierdzona w ogólnonarodowym referendum 25 maja 1997 roku.)

W wystąpieniu z okazji Święta 3 Maja na Placu Zamkowym w Warszawie prezydent Andrzej Duda mówił o zmianie dotychczasowej ustawy zasadniczej. Podkreślał, że dokument należy konsultować z suwerenem.
„Każdy jej punkt powinien być omówiony, aby naród dokument przyjęty przez Zgromadzenie Narodowe mógł zatwierdzić w przekonaniu, że rozumie jego postanowienia i wie, co one oznaczają. Jest to niezwykle ważne w aspekcie obecnej konstytucji” - mówił prezydent.
Z przemówienia dowiadujemy się, że ustawia zasadnicza, zdaniem prezydenta, powinna chronić niepełnosprawnych, rodziny z dziećmi i gwarantować wiek emerytalny.

Jak myślicie, czy Polska potrzebuje nowej konstytucji?
Jak odczytujecie deklarację konsultowania jej punktów z narodem? Czeka nas referendum z powodu każdego zapisu?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy konstytucja RP zostanie zmieniona?

Czy jest już jakaś konkretka propozycja nowej treści?
Patrząc na to kto i jak rządzi, mam spore obawy...

3

Nie! Nie ma, przynajmniej podanych do publicznej wiadomości, żadnych konkretów. Jest tylko dzisiejsze wystąpienie prezydenta, które mnie również zatkało.
Nie mam pojęcia, czy mowa Andrzeja Dudy jest tylko gdybaniem z racji święta, czy konkretną zapowiedzią.
Polskie radio, program pierwszy, publikuje przemowę prezydenta. Stojące w opozycji łamy, aż huczą od domniemań i komentarzy.
Osobiście obawiam się, że za subtelne zmiany zapłaci podatnik. Władze będą drzeć łacha, a naród poniesie koszty refrenów.

4

Gdybać każdy może... W tej kadencji nie ma w Sejmie większości, która mogłaby zmienić Konstytucję chociażby o jotę.

5

Prezes Jarosław Kaczyński podczas wystąpienia w Sejmie z okazji Dnia Flagi (czyli dzień przed wystąpieniem prezydenta) zapowiedział prace nad nową konstytucją. Stwierdził, że jeśli nie uda się w tej kadencji, to będzie następna.

6

Szanse na większość konstytucyjną w następnej kadencji też są bliskie zeru.

7

Jacenty89 napisał/a:

Szanse na większość konstytucyjną w następnej kadencji też są bliskie zeru.

I życzyłabym sobie, aby tak pozostało.

8

Tak, ale prace zamierzają, przynajmniej wynika to z deklaracji, zacząć. Po co? Żeby trwonić czas, zabić nudę? A może ominąć wymaganą do uchwalenia ustawy zasadniczej większość parlamentarną powszechnym referendum?

9

ewelinaL napisał/a:

Tak, ale prace zamierzają, przynajmniej wynika to z deklaracji, zacząć. Po co? Żeby trwonić czas, zabić nudę? A może ominąć wymaganą do uchwalenia ustawy zasadniczej większość parlamentarną powszechnym referendum?

A może takie są oczekiwania?

10

ewelinaL napisał/a:

Nie będę chyba specjalnie odkrywcza pisząc, że obecna władza przyjęła metodę, że kiedy coś w czymś przeszkadza, to zamiast dostosować się do obowiązujących przepisów, kształtuje je sobie zgodnie z własnymi potrzebami. Zapisy obecnie obowiązującej Konstytucji RP są dla PiS-u wyraźnie niewygodne, weźmy pod uwagę choćby spór toczący się wokół Trybunału Konstytucyjnego czy dyskusję na temat zaostrzenia ustawy aborcyjnej. To dlatego zamiast szukać innych rozwiązań, będą dążyć, aby je po prostu zmienić.

11 Ostatnio edytowany przez Excop (2016-05-04 17:49:57)

Olinka napisał/a:

Nie będę chyba specjalnie odkrywcza pisząc, że obecna władza przyjęła metodę, że kiedy coś w czymś przeszkadza, to zamiast dostosować się do obowiązujących przepisów, kształtuje je sobie zgodnie z własnymi potrzebami. Zapisy obecnie obowiązującej Konstytucji RP są dla PiS-u wyraźnie niewygodne, weźmy pod uwagę choćby spór toczący się wokół Trybunału Konstytucyjnego czy dyskusję na temat zaostrzenia ustawy aborcyjnej. To dlatego zamiast szukać innych rozwiązań, będą dążyć, aby je po prostu zmienić.

Dlatego, Olinko, ograniczam swój udział w wątkach politycznych, bo wcześniej, czy później, zamieniają się one w pyskówki polegające na inwektywach o prowieniencji formacji z lewa, prawa i centrum, którymi zwolennikami są dyskutanci.
Niczemu to nie służy.
Dopóki PiS nie zdobędzie w koalicji z Kukizem15 i interesowną  zazwyczaj, jak praktyka pokazuje, częścią posłów z puli PSL i frakcji bliskiej Gowinowi w PO, nic z tego nie będzie.
Kaczyński jest może mikrego wzrostu i bezdzietnym kawalerem, ale głupi niestety, nie jest. Mało ma czasu, by przekonać tych, którzy zagłosowali na niego, że warto było to zrobić. A pozostaje jeszcze koło 30 procent tych, którzy olali wybory. Te pierwsze, prezydenckie i ważniejsze, parlamentarne.
Skoro wprost nie można, stosuje metodę "krótkimi skokami naprzód", jakby według podręcznika taktyki w rozpoznaniu walką pozycji przeciwnika, opracowanego dla pododziału piechoty.
Zaczęło się od TK, jako głównej tamy. Teraz próbować będzie kolejnych podchodów i badać reakcję w kraju i za granicą.
Bajanie o konieczności zmiany konstytucji i zamierzeniu zorganizowania  w związku z tym  referendum konstytucyjnym za kilka lat, to kolejny chwyt przy użyciu niezależnego ponoć od Prezesa prezydenta, pana Dudy.
Moim zdaniem, na dziś, skazany na porażkę.

12

Excop napisał/a:

Dlatego, Olinko, ograniczam swój udział w wątkach politycznych, bo wcześniej, czy później, zamieniają się one w pyskówki polegające na inwektywach o prowieniencji formacji z lewa, prawa i centrum, którymi zwolennikami są dyskutanci.
Niczemu to nie służy.

Zgadzam się. Mój udział w tych dyskusjach również jest niemal minimalny, tym razem zrobiłam wyjątek, przy czym trudno rozmawiać o potencjalnych zmianach konstytucji nie odnosząc się do obecnej władzy.

13

ewelinaL napisał/a:

Nie da się w taki sposób ominąć. Referendum konstytucyjne jest możliwe dopiero po akceptacji obu izb parlamentu, a na to jak już pisałem szanse są zerowe.

14

Excop napisał/a:
Olinka napisał/a:
ewelinaL napisał/a:

Nie będę chyba specjalnie odkrywcza pisząc, że obecna władza przyjęła metodę, że kiedy coś w czymś przeszkadza, to zamiast dostosować się do obowiązujących przepisów, to je sobie kształtuje zgodnie z własnymi potrzebami. Zapisy obecnie obowiązującej Konstytucji RP są dla PiS-u wyraźnie niewygodne, weźmy pod uwagę choćby spór toczący się wokół Trybunału Konstytucyjnego czy dyskusję na temat zaostrzenia ustawy aborcyjnej. To dlatego zamiast szukać innych rozwiązań, będą dążyć, aby je po prostu zmienić.

Niczemu to nie służy.
Dopóki PiS nie zdobędzie w koalicji z Kukizem15 i interesowną  zazwyczaj, jak praktyka pokazuje, częścią posłów z puli PSL i frakcji bliskiej Gowinowi w PO, nic z tego nie będzie.
Kaczyński jest może mikrego wzrostu i bezdzietnym kawalerem, ale głupi niestety, nie jest. Mało ma czasu, by przekonać tych, którzy zagłosowali na niego, że warto było to zrobić. A pozostaje jeszcze koło 30 procent tych, którzy olali wybory. Te pierwsze, prezydenckie i ważniejsze, parlamentarne.
Skoro wprost nie można, stosuje metodę "krótkimi skokami naprzód", jakby według podręcznika taktyki w rozpoznaniu walką pozycji przeciwnika, opracowanego dla pododziału piechoty.
Zaczęło się od TK, jako głównej tamy. Teraz próbować będzie kolejnych podchodów i badać reakcję w kraju i za granicą.
Bajanie o konieczności zmiany konstytucji i zamierzeniu zorganizowania  w związku z tym  referendum konstytucyjnym za kilka lat, to kolejny chwyt przy użyciu niezależnego ponoć od Prezesa prezydenta, pana Dudy.
Moim zdaniem, na dziś, skazany na porażkę.

W PO już nie ma czegoś takiego jak frakcja bliska Gowinowi, a nawet zakładając (co jest niemożliwe) poparcie ze strony wszystkich posłów PiS, Kukiz i PSL to i tak będzie brakowało około 30 posłów.

15

Excop napisał/a:

Wcale tak daleko mu do tego nie jest. Wystarczy, że opozycja w postaci PO i Nowoczesnej straci czujność. Już raz było takie posiedzenie Sejmu, gdzie dziennikarze policzyli, że PiS był bliski na sali wymaganej większości do przegłosowania zmiany konstytucji. Dlatego jest to męczące dla opozycji, bo nie może sobie pozwalać na duże braki frekwencji wśród swoich posłów. Swoją drogą to przyjemna nawet myśl, że muszą dranie siedzieć na tych posiedzeniach zamiast szlajać się gdzie popadnie smile

16 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-04 22:05:44)

Excop napisał/a:

(...) Kaczyński jest może mikrego wzrostu i bezdzietnym kawalerem, ale głupi niestety, nie jest.(...)

No nie jest. Polityka nie jest łatwa i nie dla wszystkich. To silny gracz. Może dużo ugrać. Mam nadzieję, że z korzyścią dla nas. Oby wink

17

Jacenty89 napisał/a:
ewelinaL napisał/a:

Nie da się w taki sposób ominąć. Referendum konstytucyjne jest możliwe dopiero po akceptacji obu izb parlamentu, a na to jak już pisałem szanse są zerowe.

Mam taką nadzieję. Mimo to, historia pokazuje, że różnie bywało. Jakoś się już przyzwyczaiłam do demokracji i ciężko byłoby odnaleźć się w innej rzeczywistości.

18

ewelinaL napisał/a:

Mam taką nadzieję. Mimo to, historia pokazuje, że różnie bywało. Jakoś się już przyzwyczaiłam do demokracji i ciężko byłoby odnaleźć się w innej rzeczywistości.

Jakiej? Konkretnie, co masz na myśli? Albo czego się obawiasz? Realne czy wydumane.

19

in_ka napisał/a:

To silny gracz. Może dużo ugrać. Mam nadzieję, że z korzyścią dla nas. Oby wink

Zazdroszczę Ci tego optymizmu.

20

Olinka napisał/a:
in_ka napisał/a:

To silny gracz. Może dużo ugrać. Mam nadzieję, że z korzyścią dla nas. Oby wink

Zazdroszczę Ci tego optymizmu.

Nie ma czego. Optymizmu można się nauczyć. smile

21

Ależ ja jestem optymistką, czasem wręcz niepoprawną, ba, ja nawet wciąż wierzę w ideały, ale jestem też obserwatorką i kiedy muszę twardo stąpającą po ziemi realistką. To o czym piszemy, to są niestety zbyt poważne sprawy, aby na siłę widzieć coś, co raczej nie ma prawa się zdarzyć.

Niemniej nie o mnie, a o konstytucji miało być smile.

22

Snake napisał/a:
Excop napisał/a:

Wcale tak daleko mu do tego nie jest. Wystarczy, że opozycja w postaci PO i Nowoczesnej straci czujność. Już raz było takie posiedzenie Sejmu, gdzie dziennikarze policzyli, że PiS był bliski na sali wymaganej większości do przegłosowania zmiany konstytucji. Dlatego jest to męczące dla opozycji, bo nie może sobie pozwalać na duże braki frekwencji wśród swoich posłów. Swoją drogą to przyjemna nawet myśl, że muszą dranie siedzieć na tych posiedzeniach zamiast szlajać się gdzie popadnie smile

Snake raczej coś pokręciłeś (albo dziennikarze). Musiałoby być nieobecnym mniej więcej 50 spośród ponad 180 posłów opozycji przy założeniu, że wszyscy posłowie PiS-Kukiz będą obecni i zagłosują za zmianą. To byłby dopiero matematyczny i strategiczny majstersztyk. Konstytucję zmienia się większością co najmniej 2/3 głosów w Sejmie  i Senacie.

23

Nie ma się nad czym rozwodzić. Nie zmieną. Za małe poparcie.

24

Jacenty89 napisał/a:

W PO już nie ma czegoś takiego jak frakcja bliska Gowinowi, a nawet zakładając (co jest niemożliwe) poparcie ze strony wszystkich posłów PiS, Kukiz i PSL to i tak będzie brakowało około 30 posłów.

Masz rację, bo niezbyt precyzyjnie się wyraziłem.
Mówiąc o "frakcji Gowina" w PO, miałem na myśli posłów z prawej strony klubu PO bliższych Kościołowi, którzy dotąd wierni są liberalnej z nazwy może, ale faktycznie centrowej jednak, twarzy partii w oczach społeczeństwa.
Jeśli ich nie odbierze, nic Kaczyński nie zdziała.
A im dłużej mu się to nie uda, tym bardziej nikłe będą nadzieję na zmianę konstytucji w sposób demokratyczny.
O referendum w tej sprawie nie wspominam. Mówiłem o tym już trochę wcześniej. Takie mam zdanie. smile

25

Excop napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:

Mówiąc o "frakcji Gowina" w PO, miałem na myśli posłów z prawej strony klubu PO bliższych Kościołowi, którzy dotąd wierni są liberalnej z nazwy może, ale faktycznie centrowej jednak, twarzy partii w oczach społeczeństwa.
A im dłużej mu się to nie uda, tym bardziej nikłe będą nadzieję na zmianę konstytucji w sposób demokratyczny.
O referendum w tej sprawie nie wspominam. Mówiłem o tym już trochę wcześniej. Takie mam zdanie. smile

A ja jednak powrócę do tego referendum. Być może posieję ziarno wątpliwości.
W 1962 roku, generał de Gaulle poddał pod referendum projekt zmiany w konstytucji o wyborze prezydenta. Nie oparł się on na procedurze, która wymagała zgody obu izb parlamentu, lecz na przepisach dotyczących referendum. 62 procent francuskiego społeczeństwa opowiedziało się za zmianą i weszła ona w życie. Działanie de Gaulle,a nie było do końca zgodne z prawem konstytucyjnym, jednak nie zostało zanegowane.

Art. 4 konstytucji RP brzmi:
1. Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu.
2. Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio.

Jeżeli oprzeć się na bezpośrednim sprawowaniu władzy, to czy Waszym zdaniem zmiana ustawy zasadniczej jest możliwa?

26

ewelinaL napisał/a:
Excop napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:

W 1962 roku, generał de Gaulle poddał pod referendum projekt zmiany w konstytucji o wyborze prezydenta. Nie oparł się on na procedurze, która wymagała zgody obu izb parlamentu, lecz na przepisach dotyczących referendum. 62 procent francuskiego społeczeństwa opowiedziało się za zmianą i weszła ona w życie. Działanie de Gaulle,a nie było do końca zgodne z prawem konstytucyjnym, jednak nie zostało zanegowane.

Jeżeli oprzeć się na bezpośrednim sprawowaniu władzy, to czy Waszym zdaniem zmiana ustawy zasadniczej jest możliwa?

Teoretycznie, jest możliwa
Tyle, że na razie, PIS narobił zamieszania i w najbliższych kilku latach nie zdobędzie się na to.
"Obywatelskie projekty" w tej sprawie mogą Kaczyńskiemu jedynie zaszkodzić, więc w sprawie projektu rozpisania referendum Konstytucyjnego, będzie je zwalczał tak szybko, że "nie ujrzą światła dziennego".
Pamięta przecież o tych nie zdecydowanych, którzy zostali w domu podczas ostatnich wyborów.
Oni przecież mogą dojść do wniosku (i powoli dochodzą chyba), że przestarzały ponoć pomysł na wygranie wyborów przez PO poprzez "straszenie PiS-em", wcale się nie zestarzał. smile

27

No tak ale pomysł zmiany ustawy zasadniczej, to nie nowość. Poprzedni rząd też chciał jej dokonać.

28

A mnie ciekawi czy jak PiS zmieni konstytucję, to KOD będzie dalej chodził z transparentami w rodzaju "zawsze wierni konstytucji"? W końcu jeśli będzie to akt prawny uchwalony przez wymaganą większość, to wypadałoby nie wycierać sobie gęby frazesami o przestrzeganiu prawa tylko się tej nowej konstytucji podporządkować, przestrzegać i szanować.

29

in_ka napisał/a:

No tak ale pomysł zmiany ustawy zasadniczej, to nie nowość. Poprzedni rząd też chciał jej dokonać.

Niezupełnie, Inko. smile
Propozycja zmian w Konstytucji RP, która zwiększałaby prerogatywy Prezydenta złożona została przez wybitbych konstytucjonalistów, którzy obecnie kojarzeni są z byłym obozem rządzącym. W zastrzeżenie, że nie reprezentują żadnej opcji politycznej, które umieścili w dokumencie i tak, nikt teraz nie uwierzy. smile
Przypomnę, że to PiS jednak zamiarował projekt zmiany Konstytucji RP (tak, przyznaję, w okresie rządów koalicji PO-PSL) z preambułą, której sens wytłumaczył "pitbull" Kaczyńskiego, ten od "dziadka z Wehrmahtu", obecny "tymczasowy" prezes publicznych radia i telewizji.
Innowiercy i ateiści, według jego interpretacji, bez uznania dominacji religii katolickiej, nie mieliby czego szukać w naszym kraju. smile
Upraszczam, ale myślę, że warto o tym wspomnieć w kontekście obecnych "przymiarek". smile

30

Excop, czy to o czym napisałeś dotyczy propozycji wyboru prezydenta przez Zgromadzenie Narodowe ?

31

Excop napisał/a:

Tyle, że na razie, PIS narobił zamieszania i w najbliższych kilku latach nie zdobędzie się na to.
"Obywatelskie projekty" w tej sprawie mogą Kaczyńskiemu jedynie zaszkodzić, więc w sprawie projektu rozpisania referendum Konstytucyjnego, będzie je zwalczał tak szybko, że "nie ujrzą światła dziennego".

Niekoniecznie. Weźmy pod uwagę, że Kaczyński jest nieprzewidywalny, bezkompromisowy, a przy tym jeśli czegoś bardzo chce, to swego dopina, nieważne przy pomocy jakich środków. Może nie w najbliższym czasie, ale temat prawdopodobnie powróci, być może nawet szybciej niż się tego spodziewmy, tym bardziej, że myśl już zakiełkowała. 

W tym miejscu przytoczę słowa Jarosława Kaczyńskiego, jakie padły z jego ust zaledwie kilka dni temu, dokładnie w poniedziałek:
– Konstytucja 3 maja przewidywała swoją weryfikację co 20 lat. W przyszłym roku będzie 20 lat od uchwalenia Konstytucji z 1997 roku. Czy to nie dobry moment do podjęcia pracy nad nową ustawą zasadniczą? To dobry moment. Wiem, że w tej kadencji pewnie się konstytucyjnej większości nie uzyska. Ale jest kadencja następna. Mamy wiele atutów, wiele społeczeństwu do zaoferowania. Możemy odnieść naprawdę wielkie zwycięstwo i sądzę, że będziemy mogli także znaleźć sojuszników. Dlatego najpierw na poziomie partii PiS, ale później w Sejmie powinniśmy te prace podjąć. Niewykluczone jest także referendum – ono nie będzie rozstrzygające. My nie będziemy próbowali, jak się kiedyś zdarzyło z Konstytucją, narzucić innego, pozakonstytucyjnego sposobu uchwalania. My prawa i Konstytucji przestrzegamy. Nowa Konstytucja musi być uchwalona zgodnie z regułami, które są ustalone w obecnej Konstytucji. Możemy zapytać społeczeństwa: czego chce, jakiej Polski: czy tej, która była, czy tej, która przed nami? Polski bezpieczeństwa, wolności, równości, sprawiedliwości i solidarności.
(źródło: serwis polskaniepodlegla.pl)

32

No bardzo rozsądnie Kaczyński mówił.

33

in_ka napisał/a:

Excop, czy to o czym napisałeś dotyczy propozycji wyboru prezydenta przez Zgromadzenie Narodowe ?

Trudno mi powiedzieć teraz, czy był tam pomysł powrotu do wyboru Prezydenta RP w sposób, w jaki wybrano Jaruzelskiego swego czasu. Nie pamiętam. Całkiem możliwe. smile

34 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-05 20:25:38)

Excop napisał/a:
in_ka napisał/a:

Trudno mi powiedzieć teraz, czy był tam pomysł powrotu do wyboru Prezydenta RP w sposób, w jaki wybrano Jaruzelskiego swego czasu. Nie pamiętam. Całkiem możliwe. smile

Był. No przynajmniej ja o tych zmianach myślałam, nie wiem jak Ty.
https://pbs.twimg.com/media/ChoSTnDWwAAE18p.jpg

35

in_ka napisał/a:
Excop napisał/a:
in_ka napisał/a:

Był. No przynajmniej ja o tych zmianach myślałam, nie wiem jak Ty.
https://pbs.twimg.com/media/ChoSTnDWwAAE18p.jpg

Czyli, mamy remis! smile

36 Ostatnio edytowany przez ewelinaL (2016-05-05 22:20:46)

Olinka napisał/a:

W tym miejscu przytoczę słowa Jarosława Kaczyńskiego, jakie padły z jego ust zaledwie kilka dni temu, dokładnie w poniedziałek:
– Konstytucja 3 maja przewidywała swoją weryfikację co 20 lat. W przyszłym roku będzie 20 lat od uchwalenia Konstytucji z 1997 roku. Czy to nie dobry moment do podjęcia pracy nad nową ustawą zasadniczą? To dobry moment. Wiem, że w tej kadencji pewnie się konstytucyjnej większości nie uzyska. Ale jest kadencja następna. Mamy wiele atutów, wiele społeczeństwu do zaoferowania. Możemy odnieść naprawdę wielkie zwycięstwo i sądzę, że będziemy mogli także znaleźć sojuszników. Dlatego najpierw na poziomie partii PiS, ale później w Sejmie powinniśmy te prace podjąć. Niewykluczone jest także referendum – ono nie będzie rozstrzygające. My nie będziemy próbowali, jak się kiedyś zdarzyło z Konstytucją, narzucić innego, pozakonstytucyjnego sposobu uchwalania. My prawa i Konstytucji przestrzegamy. Nowa Konstytucja musi być uchwalona zgodnie z regułami, które są ustalone w obecnej Konstytucji. Możemy zapytać społeczeństwa: czego chce, jakiej Polski: czy tej, która była, czy tej, która przed nami? Polski bezpieczeństwa, wolności, równości, sprawiedliwości i solidarności.

A już dzień później (3 maja) prezydent Andrzej Duda nazwał obecną konstytucję dokumentem "czasu przejściowego".

Dziś rzeczywiście, po prawie 20 latach funkcjonowania tej konstytucji, możemy powiedzieć tak: to była konstytucja, to jest konstytucja czasu przejściowego, nie wszystko udało się w niej na pewno dobrze uregulować, ale nie wolno nam nad tym przejść do porządku dziennego. Powinniśmy to naprawić po spokojnej debacie, po rozpatrzeniu wszystkiego, co przez te 20 lat miało miejsce, po rozpatrzeniu tego, co to znaczy silne państwo, silne siłą swoich obywateli, silne ich poczuciem bezpieczeństwa i gwarantujące im to bezpieczeństwo. I w tej przestrzeni wewnętrznej, i w tej przestrzeni zewnętrznej.
(źródło:polskieradio.pl)

In_ka, Excop, chyba dobrze się stało, że zmiana dotycząca wyboru na prezydenta RP nie została wówczas dokonana. Faktem jest, że trudno pracować władzy w opozycji z prezydentem, ale czas pokazuje, iż koalicyjny prezydent też dla dobra narodu nie jest najlepszym rozwiązaniem.

37

Witam
Co do konstytucji, to ta obecna nie jest najgorsza, co pokazuję choćby przykład jak TK dlugo może utrzymywać swoją niezależność przed różnymi zakusami ze strony większości parlamentarnej.
Pozatym do napisania nowego projektu konstutucji potrzeba naprawdę bardzo mądrych i wyważonych ludzi w parlamencie i gronie eksperckim. A ja takich nie widzę obecnie, i to po żadnej ze ston.

38

ewelinaL napisał/a:
Excop napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:

Francja w 1962 roku w Konstytucji miała coś czego my aktualnie nie posiadamy. Artykuł 11 Konstytucji brzmiący "Prezydent Republiki, na wniosek Rządu przedstawiony w okresie trwania sesji lub na łączny wniosek obu izb ogłoszony w „Journal Officiel”, może poddać pod referendum każdy projekt ustawy dotyczący organizacji władz publicznych, reform w zakresie polityki ekonomicznej, społecznej lub w zakresie środowiska naturalnego, Narodu i służb publicznych, które w tym uczestniczą, lub upoważniającej do ratyfikacji traktatu, który nie będąc sprzeczny z Konstytucją, wywierałby wpływ na funkcjonowanie instytucji."

39

ewelinaL napisał/a:
Olinka napisał/a:

A już dzień później (3 maja) prezydent Andrzej Duda nazwał obecną konstytucję dokumentem "czasu przejściowego".

Dziś rzeczywiście, po prawie 20 latach funkcjonowania tej konstytucji, możemy powiedzieć tak: to była konstytucja, to jest konstytucja czasu przejściowego, nie wszystko udało się w niej na pewno dobrze uregulować, ale nie wolno nam nad tym przejść do porządku dziennego. Powinniśmy to naprawić po spokojnej debacie, po rozpatrzeniu wszystkiego, co przez te 20 lat miało miejsce, po rozpatrzeniu tego, co to znaczy silne państwo, silne siłą swoich obywateli, silne ich poczuciem bezpieczeństwa i gwarantujące im to bezpieczeństwo. I w tej przestrzeni wewnętrznej, i w tej przestrzeni zewnętrznej.
(źródło:polskieradio.pl)

In_ka, Excop, chyba dobrze się stało, że zmiana dotycząca wyboru na prezydenta RP nie została wówczas dokonana. Faktem jest, że trudno pracować władzy w opozycji z prezydentem, ale czas pokazuje, iż koalicyjny prezydent też dla dobra narodu nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Prezydent tak czy siak jest raczej dekoracją, więc sensowne byłoby zaoszczędzić grube miliony za organizację wyborów.

40

Jacenty89 napisał/a:

Prezydent tak czy siak jest raczej dekoracją, więc sensowne byłoby zaoszczędzić grube miliony za organizację wyborów.

O nie zgadzam się z tym, że tylko dekoracją.

41

Jacenty89 napisał/a:

Zależy jaki prezydent. Są tacy, którzy - nawet pomimo przynależności do partii rządzącej - mają jednak własne zdanie i są głosem rozsądku, nie bojąc się przy tym wetować ustaw, które podsuwa im się do podpisu. Osobiście jestem zwolenniczką obecnej formy wyboru głowy państwa. To zresztą daje nam poczucie wpływu na ten wybór, co też nie jest bez znaczenia.

42

Jacenty89 napisał/a:
ewelinaL napisał/a:
Excop napisał/a:

Francja w 1962 roku w Konstytucji miała coś czego my aktualnie nie posiadamy. Artykuł 11 Konstytucji brzmiący "Prezydent Republiki, na wniosek Rządu przedstawiony w okresie trwania sesji lub na łączny wniosek obu izb ogłoszony w „Journal Officiel”, może poddać pod referendum każdy projekt ustawy dotyczący organizacji władz publicznych, reform w zakresie polityki ekonomicznej, społecznej lub w zakresie środowiska naturalnego, Narodu i służb publicznych, które w tym uczestniczą, lub upoważniającej do ratyfikacji traktatu, który nie będąc sprzeczny z Konstytucją, wywierałby wpływ na funkcjonowanie instytucji."

Owszem, Jacenty, ale we Francji faktyczną jednak, a nie malowaną jak dziś u nas,  głową państwa jest właśnie prezydent.

43 Ostatnio edytowany przez ewelinaL (2016-05-05 22:47:50)

Jacenty89 napisał/a:
ewelinaL napisał/a:
Excop napisał/a:

W naszej konstytucji jest Art.4, przytoczony przeze mnie, który można dwojako interpretować.

A wolą ścisłości, to Art. 89 francuskiej konstytucji z 4 października 1958 rok brzmi:
[Inicjatywa w przedmiocie zmiany Konstytucji przysługuje zarówno Prezydentowi Republiki, na wniosek premiera, jak i członkom parlamentu.
Projekt zmiany Konstytucji winien być uchwalony przez obydwie izby w identycznym brzmieniu. Zmiana wchodzi w życie po zatwierdzeniu jej w referendum.
Jednakże projektu zmiany Konstytucji nie poddaje się referendum, jeżeli Prezydent Republiki zdecyduje przedłożyć go parlamentowi zwołanemu w charakterze Kongresu; w takim przypadku projekt zmiany zostaje przyjęty, jeżeli wypowie się za nim większość trzech piątych ważnie oddanych głosów. Biurem Kongresu jest biuro Zgromadzenia Narodowego.
Żadne postępowanie w sprawie zmiany Konstytucji nie może być wszczęte, ani kontynuowane w przypadku zagrożenia integralności terytorialnej państwa.
Republikańska forma rządu nie może stanowić przedmiotu zmiany Konstytucji.]

Wówczas prezydent był we Francji wybierany przez parlament, co się zmieniło za przyczyną referendum z 1962 roku na wybór powszechny.

44

Dekorem raczej nie jest, to fakt, choć jest ładny i plastikowy ale jednak nadal to pleć brzydka. Ja tam lubię mówić Sekretarz, myślę że ten tytuł idealnie do niego mentalnie pasuje. A mój kolega mówi Andrzej " podpiszę zawsze i wszędzie " Duda - też ładnie smile

45

Olinka napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:

Zależy jaki prezydent. Są tacy, którzy - nawet pomimo przynależności do partii rządzącej - mają jednak własne zdanie i są głosem rozsądku, nie bojąc się przy tym wetować ustaw, które podsuwa im się do podpisu. Osobiście jestem zwolenniczką obecnej formy wyboru głowy państwa. To zresztą daje nam poczucie wpływu na ten wybór, co też nie jest bez znaczenia.

Ja zdecydowanie też chcę mieć wpływ na wybór prezydenta w moim kraju. Najlepiej, tak jak teraz. Wybiera obywatel.

46 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-05 22:56:45)

dziewan napisał/a:

Dekorem raczej nie jest, to fakt, choć jest ładny i plastikowy ale jednak nadal to pleć brzydka. Ja tam lubię mówić Sekretarz, myślę że ten tytuł idealnie do niego mentalnie pasuje. A mój kolega mówi Andrzej " podpiszę zawsze i wszędzie " Duda - też ładnie smile

No może kiedyś będzie płeć piękna. Była niczego sobie urody kandydatka p. Ogórek wink
Mi się bardzo podoba obecny prezydent smile

47

in_ka napisał/a:
dziewan napisał/a:

No może kiedyś będzie płeć piękna. Była niczego sobie urody kandydatka p. Ogórek wink

Myślę że w tym przypadku poziom prezydentury byłby ten sam co obecnie. Niski.....

48

dziewan napisał/a:

Myślę że w tym przypadku poziom prezydentury byłby ten sam co obecnie. Niski.....

Ale dziewan malkontent jesteś.
Ale chociaż doznania estetyczne pozytywne wink

49

dziewan napisał/a:

Pozwolisz, że Cię połowicznie skoryguję, może panom się ten dekor podoba, ale kobietom w przewadze nie, a skoro to typ niemęski, to  sekretarka będzie lepszym określeniem, niż sekretarz smile

50

in_ka napisał/a:
dziewan napisał/a:

W jakim sensie, Inko?
Bo Ogórek bardzo ładna jest, ale to akurat folklor był, bez znaczenia już na starcie. I wszyscy o tym wiedzieli, nawet ten, który zapewniał, że jest prawdziwym męzczyzną, którego poznać można po tym, "jak kończy". smile

51 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-05 23:15:52)

Excop napisał/a:

W jakim sensie, Inko?
Bo Ogórek bardzo ładna jest, ale to akurat folklor był, bez znaczenia już na starcie. I wszyscy o tym wiedzieli, nawet ten, który zapewniał, że jest prawdziwym męzczyzną, którego poznać można po tym, "jak kończy". smile

Ja mam nadzieję, że kiedyś kobieta zostanie naszym prezydentem. Wszystko przecież możliwe. Kwestia czasu tylko. Może pani Magda przecierała szlaki dla następnych. Odważnych.

52

annaJo napisał/a:
dziewan napisał/a:

Pozwolisz, że Cię połowicznie skoryguję, może panom się ten dekor podoba, ale kobietom w przewadze nie, a skoro to typ niemęski, to  sekretarka będzie lepszym określeniem, niż sekretarz smile

Sugerujesz że p. Andrzej będzie miał szczególnie dużo wyborców w środowisku lgbt? wink
A pani Ogórek nie powiem napewno zapewniłaby dużo pozytywnych doznan. Takie zdjęcia z wakacji np. z nad morza, miodzio wink
I poparcie by jej skończyło w grupie najmłodszych wyborców. ...

53

Właściwie tak przejrzeć spis tych naszych ostatnich prezydentów to przygnębiająco sad

54

in_ka napisał/a:

Właściwie tak przejrzeć spis tych naszych ostatnich prezydentów to przygnębiająco sad

Ale do czasu obecnego, to zawsze mimo wszystko byli ludzie z jakimś dorobkiem i przeszłością, lepszą i gorszą, ale jednak.
A teraz mamy czasy internetu i neonu. Oraz Andrzeja.

55

ewelinaL napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:
ewelinaL napisał/a:

W naszej konstytucji jest Art.4, przytoczony przeze mnie, który można dwojako interpretować.

A wolą ścisłości, to Art. 89 francuskiej konstytucji z 4 października 1958 rok brzmi:
[Inicjatywa w przedmiocie zmiany Konstytucji przysługuje zarówno Prezydentowi Republiki, na wniosek premiera, jak i członkom parlamentu.
Projekt zmiany Konstytucji winien być uchwalony przez obydwie izby w identycznym brzmieniu. Zmiana wchodzi w życie po zatwierdzeniu jej w referendum.
Jednakże projektu zmiany Konstytucji nie poddaje się referendum, jeżeli Prezydent Republiki zdecyduje przedłożyć go parlamentowi zwołanemu w charakterze Kongresu; w takim przypadku projekt zmiany zostaje przyjęty, jeżeli wypowie się za nim większość trzech piątych ważnie oddanych głosów. Biurem Kongresu jest biuro Zgromadzenia Narodowego.
Żadne postępowanie w sprawie zmiany Konstytucji nie może być wszczęte, ani kontynuowane w przypadku zagrożenia integralności terytorialnej państwa.

Wówczas prezydent był we Francji wybierany przez parlament, co się zmieniło za przyczyną referendum z 1962 roku na wybór powszechny.

Jednak artykuł 11 francuskiej Konstytucji ma znaczenie o charakterze praktycznym (odpowiada na 3 pytania praktyczne czyli kto?, na czyj wniosek? w jakiej sprawie i trybie?), a artykuł 4 w PL jest tak teoretyczny, że z niego nie wynika nic. Francuska Rada Konstytucyjna (w pewnym sensie ichniejszy TK) potwierdziła zgodność referendum z Konstytucją.

56

Olinka napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:

Amerykanie nie wybierają bezpośrednio prezydenta i też mają poczucie wpływu na ten wybór.

57 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-05-06 13:09:31)

in_ka napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:

O nie zgadzam się z tym, że tylko dekoracją.

Prawda jest taka, że poza wetem, które da się też łatwo obalić, nie posiada on żadnej realnej władzy.
Co do byłych prezydentów to poziom może nie powalał, ale też nie był jakoś żenująco niski.

-------------------
Nie pisz, proszę, postów jeden pod drugim – jest to sprzeczne z Regulaminem Forum. Jeśli chcesz coś dopisać, użyj funkcji „edytuj”.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, mod. Olinka

58

Jacenty89 napisał/a:
ewelinaL napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:

Jednak artykuł 11 francuskiej Konstytucji ma znaczenie o charakterze praktycznym (odpowiada na 3 pytania praktyczne czyli kto?, na czyj wniosek? w jakiej sprawie i trybie?), a artykuł 4 w PL jest tak teoretyczny, że z niego nie wynika nic. Francuska Rada Konstytucyjna (w pewnym sensie ichniejszy TK) potwierdziła zgodność referendum z Konstytucją.

Zdaje się, że twórcy francuskiej konstytucji w 1958 roku, nie brali pod uwagę możliwości zmiany ustawy zasadniczej w drodze referendum, czyli z pominięciem art 89, który określa, w jaki sposób zmiany winny się dokonywać. De Gaulle powołał się na art 11, bo jest w nim zapis o decydowaniu narodu w zakresie praw dotyczących organizacji władz publicznych. Wynik referendum rozwiał wątpliwości i spory władz.
Art 89 Konstytucji Republiki Francuskiej mówi o zatwierdzeniu zmian w referendum, a nie możliwości ich wprowadzania poprzez głos referendum.
Przykład francuski pokazuje, że nawet konstytucję można dwojako interpretować i znaleźć w niej furtkę, która pozwoli na jej zmianę.
W temacie Trybunału Konstytucyjnego, to nie ma się co rozpisywać.

59 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-06 10:45:23)

Jacenty89 napisał/a:

Amerykanie nie wybierają bezpośrednio prezydenta i też mają poczucie wpływu na ten wybór.

To prawda. Wybory prezydenckie są pośrednie.
Każdy stan wyznacza elektorów w liczbie równej jego reprezentacji w obydwu izbach Kongresu (Izba Reprezentantów – 435 i Senat – 100) i dopiero oni wybierają prezydenta. Wybory elektorskie są powszechne i bezpośrednie.
Warto również dodać, że faktycznie wyniki wyborów prezydenckich są już znane w chwili wyłonienia elektorów. Można bowiem obliczyć iloma głosami elektorskimi dysponuje każda z partii i stosownie do tego wskazać, kto wygra wybory (ponieważ mandaty nie mogą podzielić się po równo, bo trzeba je liczyć nie indywidualnie ale stanami). Można zatem powiedzieć, że wyborcy głosują nie tyle na kandydatów na elektorów, co na określonego kandydata na prezydenta, a więc wybory formalnie pośrednie stają się faktycznie bezpośrednimi.

Jacenty89 napisał/a:

(...) a artykuł 4 w PL jest tak teoretyczny, że z niego nie wynika nic.

Czy w konstytucji potrzebne nam są teoretyczne artykuły z których nic nie wynika?

60

in_ka napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:

To prawda. Wybory prezydenckie są pośrednie.
Każdy stan wyznacza elektorów w liczbie równej jego reprezentacji w obydwu izbach Kongresu (Izba Reprezentantów – 435 i Senat – 100) i dopiero oni wybierają prezydenta. Wybory elektorskie są powszechne i bezpośrednie.
Warto również dodać, że faktycznie wyniki wyborów prezydenckich są już znane w chwili wyłonienia elektorów. Można bowiem obliczyć iloma głosami elektorskimi dysponuje każda z partii i stosownie do tego wskazać, kto wygra wybory (ponieważ mandaty nie mogą podzielić się po równo, bo trzeba je liczyć nie indywidualnie ale stanami). Można zatem powiedzieć, że wyborcy głosują nie tyle na kandydatów na elektorów, co na określonego kandydata na prezydenta, a więc wybory formalnie pośrednie stają się faktycznie bezpośrednimi.

Jacenty89 napisał/a:

(...) a artykuł 4 w PL jest tak teoretyczny, że z niego nie wynika nic.

Czy w konstytucji potrzebne nam są teoretyczne artykuły z których nic nie wynika?

Dlatego ja jestem zwolennikiem niewrzucania ideologicznych bzdur do takiego dokumentu.
No dobrze, przykład USA może nie jest najszczęśliwszy, ale mamy jeszcze Niemcy, Włochy, Grecję, Węgry itd.

61 Ostatnio edytowany przez Paweło (2016-05-07 15:03:14)

in_ka napisał/a:
dziewan napisał/a:

Zerowe Twarz jak pupa niemowlaka afera za napis w szkole  Andrzej Dupa big_smile
Uderz w stół., głodnemu chleb na myśli bo Andrzej to wyjątkowe imię wink  Ty mówisz o mężczyźnie porównujesz Kijowskiego a ten cały Duda zachowuje się i wygląda jak kastrat na dodatek macha łbem jak marionetka.
Co do USA największy chamski przekręt był przy wyborach gdy George Busha ubiegał się o drugą kadencję konkurując z Al Gore. Wtedy to ludzie wybrali AL Gore ale cześć elektorów zdecydowała inaczej oddając głos na Busha..
W ogóle tak jest dziwnie w jednej grupie stanów gdy wygra partia A to ma większość a a partia B mniejszość w innej części gdy wygra, w innej grupie zaś gdy wygra partia A to automatycznie partia B traci wszystkie głosy. Różnica też jest w prawyborach ale o tym chyba decydują partyjni decydenci. U demokratów liczą się głosy proporcjonalnie tj wygrany i przegrany w danym stanie ma dokładnie tyle głosów ile zdobył . Dla odmiany u republikanów za to jest tak jak w wyborach tradycyjnych.

62

Paweło napisał/a:
in_ka napisał/a:
dziewan napisał/a:

Zerowe Twarz jak pupa niemowlaka afera za napis w szkole  Andrzej Dupa big_smile
Uderz w stół., głodnemu chleb na myśli bo Andrzej to wyjątkowe imię wink  Ty mówisz o mężczyźnie porównujesz Kijowskiego a ten cały Duda zachowuje się i wygląda jak kastrat na dodatek macha łbem jak marionetka.
Co do USA największy chamski przekręt był przy wyborach gdy George Busha ubiegał się o drugą kadencję konkurując z Al Gore. Wtedy to ludzie wybrali AL Gore ale cześć elektorów zdecydowała inaczej oddając głos na Busha..
W ogóle tak jest dziwnie w jednej grupie stanów gdy wygra partia A to ma większość a a partia B mniejszość w innej części gdy wygra, w innej grupie zaś gdy wygra partia A to automatycznie partia B traci wszystkie głosy. Różnica też jest w prawyborach ale o tym chyba decydują partyjni decydenci. U demokratów liczą się głosy proporcjonalnie tj wygrany i przegrany w danym stanie ma dokładnie tyle głosów ile zdobył . Dla odmiany u republikanów za to jest tak jak w wyborach tradycyjnych.

Żaden chamski przekręt. Wybory prezydenckie w USA są pośrednie, a nie bezpośrednie i tyle. I ludzie nie mogli wybrać Gore, bo nie głosuje się na kandydatów. W wyborach głosy całościowo idą stanami z wyjątkiem Maine i Nebraski gdzie przeliczane są proporcjonalnie. W prawyborach nie decydują partyjni decydenci tylko tradycja i nieprawdą jest, że u demokratów liczy się głosy proporcjonalnie, a republikanów całościowo,  poza kilkoma wyjątkami głosy liczy się proporcjonalnie (wyjątki to np. republikanie w Karolinie Pld oraz Portoryko). Dochodzą do tego dwa sposoby prawyborów: Caucuses (wieloszczeblowe, zamknięte) i Primaries (otwarte i bezpośrednie).

63

Założyłam ten temat ponad 2 lata temu. W obliczu prezydenckiej zapowiedzi projektu referendum i zmian w zapisie ustawy zasadniczej, pozwalam sobie przypomnieć.
Jak myślicie, czy konstytucja RP zostanie zmieniona?

64

ewelinaL napisał/a:

Założyłam ten temat ponad 2 lata temu. W obliczu prezydenckiej zapowiedzi projektu referendum i zmian w zapisie ustawy zasadniczej, pozwalam sobie przypomnieć.
Jak myślicie, czy konstytucja RP zostanie zmieniona?

Po co zmieniać, jak można bezkarnie złamać...

65

Obecnie (w mediach) pojawiła się teoria, by nie odpowiadać za złamanie.
Osobiście w zapowiedziach prezydenckiego projektu nad referendum dopatruję się głębszego dna.

Posty [ 1 do 65 z 216 ]

Strony 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Czy konstytucja RP zostanie zmieniona?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024