14 latka uprawia seks! co robić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » 14 latka uprawia seks! co robić?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 88 z 88 ]

66 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2015-02-27 14:15:46)

Odp: 14 latka uprawia seks! co robić?
Mussuka napisał/a:
NinaLafairy napisał/a:

Moje libido jest bardzo podobne teraz do tego, ktore mialam kiedy mialam 14 lat.

No to moje wyrazy wspolczucia, bo to akurat powinno ulec zmianie wraz z wiekiem. Chociaz poniekad teraz rozumiem zwiazek z duzo starszym mezczyzna.

Mialam na mysli ogromne. W wieku 14 lat chcialam seksu codziennie i teraz tez chce codziennie, a najlepiej dwa razy dziennie smile
A co do mojego meza, to nie zyje w typowym zwiazku.

Sorry, ale zakazany owoc sie nie sprawdza w moim wypadku, bo seks nie byl mi przez nikogo zakazany, ani nie byl zadna tajemnica bo wszyscy od matki przez ciotki do prababki ze mna o seksie rozmawiali od malego jak tylko zaczelam sie tym interesowac.
Od kiedy dowiedzialam sie co to jest seks, nie moglam sie doczekac kiedy bede "dorosla" i bede mogla w koncu go miec.
Coz, moze moja rodzina to po prostu dobra reklama udanego zycia seksualnego. Seks to dla mnie swietosc i zawsze byl swietoscia, wazna jak dla niektorych ceremonie religijne. I czekalam i marzylam o tym seksie jak niektore male dziewuszki o bialej sukni z welonem.

Dodam jeszcze wiecej - moje kolezanki nie wiedzialy o tym, ze uprawiam seks bo im o tym nie mowilam, one tez nie mowily czy to robia czy nie. Wiec przechwalanie sie odpada.
Z chlopakiem zwiazalam sie prawie na dwa lata tez z powodu seksu, bo czeste zmiany kochankow nie bylo w moim stylu nigdy i juz wtedy wiedzialam, ze nie bedzie.

Mozecie sobie dysiac razy dyskutowac czy ta dziewczyna ma libido czy nie.To nie zmienia faktu , ze nikt jej zakazami i grozbami nie zatrzyma. To po prostu nie dziala.

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-02-27 15:02:42)

NinaLafairy napisał/a:

seks nie byl mi przez nikogo zakazany, ani nie byl zadna tajemnica bo wszyscy od matki przez ciotki do prababki ze mna o seksie rozmawiali od malego jak tylko zaczelam sie tym interesowac.
Od kiedy dowiedzialam sie co to jest seks, nie moglam sie doczekac kiedy bede "dorosla" i bede mogla w koncu go miec.
Coz, moze moja rodzina to po prostu dobra reklama udanego zycia seksualnego. Seks to dla mnie swietosc i zawsze byl swietoscia, wazna jak dla niektorych ceremonie religijne. I czekalam i marzylam o tym seksie jak niektore male dziewuszki o bialej sukni z welonem.

czyli przerost formy nad trescia niestety:) bo kazdy seksuolog na swiecie powie Ci, ze do seksu trzeba dojrzec. A nie byc nim faszerowanym na codzien. Szczegolnie przez prababcie:)))

Jesli Twoje libido nie zmienilo sie od czasow bycia 14 latka, to naprawde jest kiepsko. Dziecko, ktore zyje caly czas tylko seksem, to chyba jakas kolejna fantazja:))
[treść bez związku z tematem wątku - usunięte przez moderatora]

NinaLafairy napisał/a:

Mozecie sobie dysiac razy dyskutowac czy ta dziewczyna ma libido czy nie.To nie zmienia faktu , ze nikt jej zakazami i grozbami nie zatrzyma. To po prostu nie dziala.

A czy ktos cos podobnego sugerowal? Mowa byla o wytlumaczeniu jej, dlaczego wspolzycie seksualne w tak wczesnym wieku nie jest wlasciwe i wskazane dla niej. I fizycznie i psychicznie.

68 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2015-02-27 14:21:22)

No to wytlumacz dlaczego psychicznie i fizycznie jest niewskazane? Tak jak jej bys tlumaczyla. No prosze?

69

NinaLafairy napisał/a:

No to wytlumacz dlaczego psychicznie i fizycznie jest niewskazane? Tak jak jej bys tlumaczyla. No prosze?

Dlatego, ze psychicznie to jest ledwie wyrosniete dziecko. Zakladam, ze mowimy o dziecku z normalnego, spokojnego domu, jak rowniez z kultury zachodniej, nie muzulmanskiej. Tam, gdzie ciepla w domu brak, dzieci "dorosleja" niestety szybciej i jakby przymusowo. Podobnie jak male Hinduski czy Afrykanki wydawane za maz w wieku 11 lat.

Dlatego, ze dziecko w tym wieku zwykle jeszcze samo potrzebuje dostawac cieplo od innych a seks wymaga wspolpartnerstwa i rownowagi w dawaniu. Dziecko nie bedzie w stanie podarowac czegos, czego samo nie posiada jeszcze. Taki seks nie bedzie w wielu przypadkach aktem milosci tylko takim zwierzecym kotlowaniem sie cial w poscieli (czy gdzie tam wypadnie), tak dla frajdy i sportu.

Ponadto warto, zeby dziewczynka nie utozsamiala milosci i zwiazku z samym seksem, zeby nauczyla sie emocji innych niz tylko cielesnych rozkoszy. Bo w milosci chyba najwazniejsza jest przyjazn do partnera, a seks jest tego dopelnieniem a nie odwrotnie. Uwazam, ze tak wczesne rozpoczecie wspolzycia ograbia dziewczynki z przezyc romantycznych i z ich dzieciecej naiwnosci.

Fizycznie taka 14-latka jest oczywiscie gotowa na wspolzycie, ale czy jest gotowa na wszystkie konsekwencje?

No i na co tu pozniej czekac az sie dorosnie, skoro wszystko juz za nami?

Jesli chcesz wiecej argumentow poczytaj opinie seksuologow i psychologow na ten temat.

70 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2015-02-27 14:46:09)

Mussuka napisał/a:
NinaLafairy napisał/a:

Dlatego, ze psychicznie to jest ledwie wyrosniete dziecko. Zakladam, ze mowimy o dziecku z normalnego, spokojnego domu, jak rowniez z kultury zachodniej, nie muzulmanskiej. Tam, gdzie ciepla w domu brak, dzieci "dorosleja" niestety szybciej i jakby przymusowo. Podobnie jak male Hinduski czy Afrykanki wydawane za maz w wieku 11 lat.

Dlatego, ze dziecko w tym wieku zwykle jeszcze samo potrzebuje dostawac cieplo od innych a seks wymaga wspolpartnerstwa i rownowagi w dawaniu. Dziecko nie bedzie w stanie podarowac czegos, czego samo nie posiada jeszcze. Taki seks nie bedzie w wielu przypadkach aktem milosci tylko takim zwierzecym kotlowaniem sie cial w poscieli (czy gdzie tam wypadnie), tak dla frajdy i sportu.

Ponadto warto, zeby dziewczynka nie utozsamiala milosci i zwiazku z samym seksem, zeby nauczyla sie emocji innych niz tylko cielesnych rozkoszy. Bo w milosci chyba najwazniejsza jest przyjazn do partnera, a seks jest tego dopelnieniem a nie odwrotnie. Uwazam, ze tak wczesne rozpoczecie wspolzycia ograbia dziewczynki z przezyc romantycznych i z ich dzieciecej naiwnosci.

Fizycznie taka 14-latka jest oczywiscie gotowa na wspolzycie, ale czy jest gotowa na wszystkie konsekwencje?

Jesli chcesz wiecej argumentow poczytaj opinie seksuologow i psychologow na ten temat.

I Tobie sie zdaje, ze ona poslucha takich tekstow?
Myslisz, ze chce uslyszec, ze jest dzieckiem?

Juz nie mowiac o tym, ze seks jako akt milosci to jest kwestia upodoban i pogladow, a nie prawda objawiona.
Seks jest tylko z partnerem?
To przeciez nie jest prawda. I ona od razu bedzie to wiedziala.

O ograbianiu z niewinnosci to lepiej nie wspominac , bo ona juz ten seks uprawiala. Wiec ten niewinnosci i naiwnosci nie ma.

Moze jej brak ciepla i uwagi - a moze nie. Watpie, zeby do niej dotarlo jak zaczna ja analizowac jak jakis okaz w zoo jak Ty tutaj to zrobilas.

71

NinaLafairy napisał/a:
Mussuka napisał/a:
NinaLafairy napisał/a:

I Tobie sie zdaje, ze ona poslucha takich tekstow?
Myslisz, ze chce uslyszec, ze jest dzieckiem?

Juz nie mowiac o tym, ze seks jako akt milosci to jest kwestia upodoban i pogladow, a nie prawda objawiona.
Seks jest tylko z partnerem?
To przeciez nie jest prawda. I ona od razu bedzie to wiedziala.

O ograbianiu z niewinnosci to lepiej nie wspominac , bo ona juz ten seks uprawiala. Wiec ten niewinnosci i naiwnosci nie ma.

Moze jej brak ciepla i uwagi - a moze nie. Watpie, zeby do niej dotarlo jak zaczna ja analizowac jak jakis okaz w zoo jak Ty tutaj to zrobilas.

to bylo do Ciebie, nie do 14-latki, ale widze, ze ni wychwycilas roznicy.

Skoro dla jednych seks to jak codzienne przegryzienie bulki z serem, to i tak samo bedzie juz zawsze smakowal:)

Moze ten tekst do niej by trafil, co?

72

do czego to doszło zacytuję sama siebie wink

in_ka napisał/a:

porozmawiaj z nią dlaczego i po co pojawił się sex w jej zyciu?
czy potrzeba akceptacji ?
czy braku miłości?
czy budzą się hormony?
rozmawiaj z nią i słuchaj co mówi
nie atakuj, rozliczaj i strasz ...

nie wierzę, że tak 14 latki ciśnie libido, że muszą koniecznie, jak to mówią się "seksić"
nie przeczę, że bywają jednostki takie, jak Nina
zdecydowanie należy o sexie rozmawiać
ale najczęściej  nie potrafimy ...
i do dzisiaj nikt problemu nie rozwiązał,  nie ma jasno powiedziane - tak, należy robić
albo tak, nie należy
a efekt jest jaki jest wink

73

Mussuka kolejny bardzo mądry post. Obawiam się jednak, że do Niny nie za wiele dotrze. Ona miała inne doświadczenia życiowe. Dla niej seks w wieku 14-stu lat nie jest niczym zaskakującym gdyż jak mówi sama "nie był jej obcy i miała na niego parcie codziennie". Obawiam się, że nie da się jej przetłumaczyć czym grozi zbyt wczesna inicjacja seksualna. Po prostu inne punkty widzenia big_smile

74

szakisz napisał/a:

Mussuka kolejny bardzo mądry post. Obawiam się jednak, że do Niny nie za wiele dotrze. Ona miała inne doświadczenia życiowe. Dla niej seks w wieku 14-stu lat nie jest niczym zaskakującym gdyż jak mówi sama "nie był jej obcy i miała na niego parcie codziennie". Obawiam się, że nie da się jej przetłumaczyć czym grozi zbyt wczesna inicjacja seksualna. Po prostu inne punkty widzenia big_smile

Ja rozumiem czym grozi oraz to, ze jestem byc moze czyms co czasami bywa, a nie wszystkimi ludzmi.
Nie wiem jak jest z ta 14 latka, dlatego mowie nie grozby i szarpanie sie tylko rozmowa i dowiedzenie sie co nia kieruje. Nie przyklada sie szablonu i nie traktuje sie wszystkich tak samo, bo nie na kazdego wszystko dziala.

Ja nie prosilam, zeby Mussuka mi tlumaczyla to co juz wiem. Ja poprosilam ja zeby mi pokazala jak dziewczynie wytlumaczylaby dlaczego ma seksu nie uprawiac.

Trzeba realnie myslec, a nie 'bede prawic kazanie, pogroze policja i zabiore laptopa no i cudownie. seksu nie bedzie' haha, no juz big_smile

75

heisenberg napisał/a:

Bardzo proszę o radę nie wiem co robić. Siostrzenica jest u mojej mamy w rodzinie zastępczej. O jej wybrykach dowiedziałam sie z facebooka ponieważ nie wylogowała się z mojego tel. Rozmawiałyśmy z nią, wszystkiego się wypiera, twierdzi że jest dziewicą. Niestety z rozmów ze znajomymi wynika co innego. Ciągle zapewnia nas że się poprawi, zeszły semestr w szkole wciąż nie zaliczony. Gdzie się udać po pomoc? Już nie boimy się tylko niechcianej ciąży ale przede wszystkim tego jak Ona zaczyna swoje młode życie. Wiemy ze seks nie był jednorazowy, chłopak lub dwóch z którymi go uprawiała mają około 17 lat.

Jak to jak?! Ostro!
Słuchaj młodzież, jak mi w ciąże zajdziesz wygonie Cie z domu, wyprę się Ciebie, oddam Cię do domu dziecka, zostaniesz kompletnie sama, nikt Ci nie pomoże. Dzieciaka Ci odbiorą bo co ty mu możesz zaoferować!?

Powinnaś być wdzięczna, ze w ogóle tu jesteś, powinniśmy Cię do domu dziecka oddać. Ale zobaczysz jak zaczniesz sprawiać problemy to tak zrobimy!

I warunek. Poprawiasz semestr, poprawiasz swoje zachowanie, jesteś odpowiedzialna, nie sprawiasz kłopotów, albo Cię oddajemy, wybieraj!

Z takimi typami to trzeba ostro. Utemperować. Bo bardzo wątpię, że cierpliwością i tłumaczeniem coś zyskacie. U takiego dzieciaka trzeba wzbudzać szacunek i respekt. Musi znać swoje miejsce!

76

Ludmiłaa napisał/a:
heisenberg napisał/a:

Bardzo proszę o radę nie wiem co robić. Siostrzenica jest u mojej mamy w rodzinie zastępczej. O jej wybrykach dowiedziałam sie z facebooka ponieważ nie wylogowała się z mojego tel. Rozmawiałyśmy z nią, wszystkiego się wypiera, twierdzi że jest dziewicą. Niestety z rozmów ze znajomymi wynika co innego. Ciągle zapewnia nas że się poprawi, zeszły semestr w szkole wciąż nie zaliczony. Gdzie się udać po pomoc? Już nie boimy się tylko niechcianej ciąży ale przede wszystkim tego jak Ona zaczyna swoje młode życie. Wiemy ze seks nie był jednorazowy, chłopak lub dwóch z którymi go uprawiała mają około 17 lat.

Jak to jak?! Ostro!
Słuchaj młodzież, jak mi w ciąże zajdziesz wygonie Cie z domu, wyprę się Ciebie, oddam Cię do domu dziecka, zostaniesz kompletnie sama, nikt Ci nie pomoże. Dzieciaka Ci odbiorą bo co ty mu możesz zaoferować!?

Powinnaś być wdzięczna, ze w ogóle tu jesteś, powinniśmy Cię do domu dziecka oddać. Ale zobaczysz jak zaczniesz sprawiać problemy to tak zrobimy!

I warunek. Poprawiasz semestr, poprawiasz swoje zachowanie, jesteś odpowiedzialna, nie sprawiasz kłopotów, albo Cię oddajemy, wybieraj!

Z takimi typami to trzeba ostro. Utemperować. Bo bardzo wątpię, że cierpliwością i tłumaczeniem coś zyskacie. U takiego dzieciaka trzeba wzbudzać szacunek i respekt. Musi znać swoje miejsce!

big_smile

Szczęście dla Twoich dzieci, że je opiekunka wychowywała... big_smile

77

Ludmiłaa napisał/a:

Jak to jak?! Ostro!

Nie no, szacunek wzbudzać strachem, piękna perspektywa, nie ma co big_smile
Czekać tylko, aż za 2-3 lata zaczną się pyskówki, rozbijanie się po imprezach, ucieczki z domu. Ot tak, na złość rodzicom, a co

BTW: było już takich dwóch słynnych co szacunek chcieli wzbudzać strachem i terrorem: jeden zwał się Hitler, drugi Stalin big_smile

78

Ktoś nagle przypomniał sobie, że ma dziecko.
Na kogo zrzucić za to odpowiedzialność? Na dziecko, które upomina się o należną mu uwagę? Na dziecko, które pragnie poczuć się potrzebne...

79

NinaLafairy napisał/a:

Trzeba realnie myslec, a nie 'bede prawic kazanie, pogroze policja i zabiore laptopa no i cudownie. seksu nie bedzie' haha, no juz big_smile

Pokaz post, w ktorym cos podobnego napisalam.

Caly czas podkreslam rozmowe ale bez zadnego niuniusiania sie, tylko szczera prawde, ze wszystko ma swoj czas i miejsce. I na pewno seks w wieku 14 lat poniekad ograbia dziecko z dziecinstwa.

Jesli dziecko, nastolatka ma taki swiat wokol siebie, w ktorym czuje sie emocjonalnie bezpieczna, to mysl o zblizeniu fizycznym pojawi sie w jej glowie jako cos, co kiedys bedzie chciala zrobic, ale jak bedzie"duza", a nie juz teraz i zaraz. Nie twierdze, ze nie rodzi sie ciekawosc seksu, jak to jest itp. , ale od ciekawosci do realizacji jest dluga droga.

Z dziecmi nalezy duzo rozmawiac i spedzac z nimi czas, dowiadywac sie, co mysla i czuja, na tyle na ile jest to mozliwe (sekrety zawsze beda). Przeciez uwazny rodzic szybko zauwazy, ze z jego dzieckiem cos sie dzieje, nastapily jakies zmiany w zachowaniu. Bo nie uwierze, ze inicjacja seksualna nie zrobi na 14-latce zadnego wrazenia.

Tu jest juz po fakcie i dlatego rozmowa musi byc bardzo ostrozna. Jesliby cos podobnego wydarzylo sie mojej corce, to z pewnoscia pierwszym pytaniem w rozmowie, byloby: dlaczego to zrobila i czy naprawde sama tego chciala. Nie wrzaski i grozby tylko znalezienie powodow do tak odwaznego (czy nawet desperackiego) kroku.

Ludmilaa, takie metody zastosowaliby z pewnoscia moi rodzice, ale czy to cos by pomoglo? Moze 20 lat temu tak, wtedy rzeczywiscie rodzicow wiecej sie bano niz rozmawiano z nimi.

80

No to ja chyba jestem najlepszym przykładem na to że miłość i wsparcie powinno byc, mialam identyczna sytuacje, tez zaczełam w mlodym wieku i co ? Zamiast wsparcia dostałam zakazy,chlopaka dorwali,zero wsparcia,rozmowy..i co ? Dwa lata poźniej przyszlam z niespodzianka.. Co z tego ze mialam pomoc pieniezna,materialna jak nie mialam od matki i ojczyma miłości.. Dopiero jak się wyprowadzilam dostrzegli chyba co stracili i uswiadomili sobie ze czulam sie niekochana i samotna..i tak jak Szakisz slyszalam obelgi,ponizanie i gadka w stylu : poki mieszkasz pod moim dachem bedzie tak jak ja chce... Żenada.. Teraz mam z nimi dobry kontakt ale za chiny nie chcialabym wrocic do domu chociaz i tak bede niedlugo bede chyba do tego zmuszona

81

Sarcia, a tak przez ciekawosc - czemu zaczelas wczesnie? Jak nie chcesz, to nie pisz, ale mnie to naprawde interesuje, czemu tak mloda dziewczyna, prawie jeszcze dziewczynka, juz chce uprawiac seks.

82

Mussuka napisał/a:

Sarcia, a tak przez ciekawosc - czemu zaczelas wczesnie? Jak nie chcesz, to nie pisz, ale mnie to naprawde interesuje, czemu tak mloda dziewczyna, prawie jeszcze dziewczynka, juz chce uprawiac seks.

Wlasnie dlatego ze nie mialam milosci u rodzicow- szukalam gdzie indziej i wyszlo jak wyszlo, niczego nie zaluje,mam wspanialego syna i jestem szczesliwa.

83

Sarcia_M napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Wlasnie dlatego ze nie mialam milosci u rodzicow- szukalam gdzie indziej i wyszlo jak wyszlo, niczego nie zaluje,mam wspanialego syna i jestem szczesliwa.

a dlaczego będziesz zmuszona do nich wrócić ...

84

in_ka napisał/a:
Sarcia_M napisał/a:
Mussuka napisał/a:

a dlaczego będziesz zmuszona do nich wrócić ...

Bo facetem się trochcę ostatnio kłócimy,chce z nim być ale chyba nie mieszkać. Może pomyśle jakiejś kawalerce bo tak bym wolała tylko kasy brak

85

Sarcia_M napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Naprawde nie zalujesz? Nie syna oczywiscie smile tylko, ze to wszystko moglo sie wydarzyc o pare lat pozniej? Ze mialabys czas najpierw zadbac o siebie?

86

Coz, dziewczyna z tematu podpada pod osobe, ktora czuje sie nie kochana.
Ale nie kazda mloda osoba, ktora decyduje sie na seks ma problemy w domu.

87

Mussuka napisał/a:
Sarcia_M napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Naprawde nie zalujesz? Nie syna oczywiscie smile tylko, ze to wszystko moglo sie wydarzyc o pare lat pozniej? Ze mialabys czas najpierw zadbac o siebie?

Właśnie tego trochę żałuje,byłam młoda,głupia i przede wszystkim zagubiona.Na szczęście wszystko się jakoś poukładało.

88

Tutaj chyba potrzeba psychologa nie tylko dla nastolatki ale także dla opiekunów. Wspólna terapia i "wywalenie" żalów mogłoby by być jakimś tam krokiem na przód.
Groźbą i zastraszaniem nie osiągniecie tego co zamierzacie. Rozumiem, że martwicie się i szukacie jakiegokolwiek wyjścia ale tak jak pisałam trzeba zacząć z dwóch stron. Smutne ale prawdziwe. Najciężej jest się samemu przed sobą przyznać, że gdzieś popełniło się błąd i poprosić o pomoc profesjonalistę. Sama na sobie i moim synu tego doświadczyłam - zupełnie inna sprawa ale chodzi o dobre praktyki.

Posty [ 66 do 88 z 88 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » 14 latka uprawia seks! co robić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024