Sierpniowe Mamusie 2014 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Sierpniowe Mamusie 2014

Strony Poprzednia 1 2 3 4 34 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 2,151 ]

66

Odp: Sierpniowe Mamusie 2014

Kati, ja biorę tabletki Pregna Plus (warto kupować w aptece internetowej, bo będzie dużo taniej) oraz Vigantol (wit. D)

A co do słodyczy, to tak jak średnio miałam na nie ochotę w I trymestrze, gdy męczyły mnie wymioty i mdłości, to jak one ustały mam ogromnego smaka na słodkie. Muszę się pilnować, ale zupełnie nie jestem w stanie ich z diety wyeliminować.

Zobacz podobne tematy :

67

Ja również jestem sierpniowa mama z terminem na 20 sierpnia
Pozdrawiam

Julia UK - znasz już płeć?

69

Witajcie! Misiak1234 widzę, że jesteśmy w tym samym tygodniu smile

Patrycja Kornelia ja też na szczęście lubię owoce i warzywa, ale to fakt trzeba uważać na owoce- dużo cukru.

Dorota.f jestem po glukozie i jak niedobrze wspominam to w pierwszej ciąży (wymioty od razu i cukrzyca) to teraz dałam radę o dziwo i wypiłam-blee, po 2 godzinach pobrali krew i wynik na wizycie w piątek u pani dr- trzymajcie kciuki.

Z synem jadłam słodycze, w sumie wszystko i dużo, teraz już nie mam ochoty i wymiotuję dalej. Na słodycze ochoty nie mam.. Nie wiem co z tym cukrem wyjdzie. Ale jestem dużo więcej kg do przodu niż te kilka lat temu. Tzn. nie przytyłam w ciąży ale wcześniej.

Kati1989 witaminy biorę Prenatal classic. Na początku było mi niedobrze po nich, ale już się przyzwyczaiłam.

Witam Cię Julia UK, termin mamy podobny, z tym że ja podejrzewam u siebie rozwiązanie na początek sierpnia, po doświadczeniach z pierwszej ciąży.

70

dziewczynka będzie smile Dowiedziałam się na połówkowym.A Ty znasz płeć?
kiniak, to również moja druga ciąża i położna mi powiedziała, że kolejne ciąże często rozwiązują się szybciej-zazwyczaj w 38 tygodniu więc w 37 mam już siedzieć i czekać na torbie hehe big_smile

71

Julia UK ja syna właśnie urodziłam poprzez cc w 37 tygodniu.
Fajnie że znasz płeć i gratuluję dziewczynki. U mnie było mało widać smile A reszta dziewczyn wie? Dorota i Kati mają mieć chyba chłopców smile

72

Julia kiedy urodziłaś pierwsze dziecko?

73

Julia, witaj smile
Jak samopoczucie ciążowe? Masz już imię dla córeczki?

Kiniak, ta glukoza nie brzmi zachęcająco. Dla mnie najgorsze jest to że nie można przez 2 godziny po podaniu tej glukozy nic jeść.
Ja to rano mam taki niesmak w buzi i zarazem niezłą ssawkę, że szybkie śniadanie ratuje mi życie.
Na morfologię chodzę zawsze z kanapką i jeszcze dobrze nie wyjdę z gabinetu, a już jem tongue

74 Ostatnio edytowany przez kiniak1 (2014-04-23 16:40:04)

Dorota dla mnie ta glukoza nie była miłym przeżyciem, ale nie o to chodzi:)
niestety nie można jeść ani pić 2 godziny, mi w trakcie zrobiło się słabo, ale siedziałam, więc doszłam do siebie.
U Ciebie może być inaczej, może nawet ci posmakuje smile Dasz radę smile

Ja byłam źle nastawiona z powodu badania sprzed kilku lat..

A rano normalnie też muszę zjeść coś po wzięciu leku na tarczycę, bo inaczej niedobrze mi smile

75

Witaj Julia smile
Tak Kiniak u mnie i Doroty synowie mają być (chyba że jakaś zmiana nastąpi) smile
Ja właśnie biorę prenatal DHA i szczerze to do najtańszych one nie należą (prawie 50zł) i starczają zaledwie na miesiąc do tego mi jeszcze dochodzą prywatne wizyty u lekarza, kasa miesięcznie leci tylko gra hmm

A co do glukozy to robiłam tydzień temu, siostra i szwagierka mówiły że takie to straszne, ale byłam zaskoczona bo wcale tak źle nie było najgorzej było na końcu jak to wszystko opadło na dno i było najbardziej słodkie no i mylisz się Kiniak można pić ale tylko wode niegazowaną

76

Kati1989 mi nie pozwoliły pić niczego, żeby tego nie rozcieńczyć.
To dobrze, że nie było tak źle, aczkolwiek po moich dwukrotnych doświadczeniach mogę powiedzieć że było inaczej. Zależy jak ciężarna toleruje słodycze.

77

Ja pytałam i pozwolili mi. No ja słodycze toleruje bardzo dobrze, więc może dlatego dla mnie nie było tak źle smile

78

kiniak, no my szybcy jestesmy bo nasza pierworodna urodzila sie 7 miesiecy temu wink a dokladnie 20 wrzesnia wink
Lilly urodziła się 5 dni po terminie i to były najdluzsze 5 dni w moim zyciu tongue sam porod jak na pierworodke to mialam znosny i udalo mi sie urodzic bez znieczulenia z samym gazem ale w wodzie rodzilam wiec nawet nie moglabym prosic epiduralu
Chcialam bardzo miec drugiego synka ale i tak najwazniejsze, ze zdrowe bejbi wink
Ty nie znasz jeszcze plci?
I jak mozesz to napisz mi dlaczego musialas rodzic synka przez cc? Ja się bardzo boje ewentualnej cesarki i wywolywania sad

79

kati, ja biore tabletki Pregnacare Plus ale nie wiem czy w Polsce sa takie

dorotka, samopoczucie w drugim trymestrze wrecz znakomite w porownaniu z pierwsza to teraz jest bajka smile ale wiadomo jak to w ciazy tu zaboli tam zakluje do tego czuje ze pogorszyl mi sie wzrok i musze isc do okulisty by to sprawdzil
Druga corcia bedzie nosic imie Emily smile

Ja nie mialam badania obciazenia glukoza bo w Anglii tego nie robia rutynowo wszystkim ciezarnym . Badaja glukoze z krwi i moczu i wszystko ok u mnie

80

Julka, to masz niezłe tempo z produkcją wink
A na poważnie, to bardzo Ci ciężko? Brzuch rośnie, a tu małą dzidzię trzeba oporządzać i zabawiać. Chłop Cię musi wyręczać pewno.

81

Julia nie słyszałam tej nazwy witamin więc myślę że pewnie nie są w polsce dostępne.
Podziwiam kobiety takie jak Ty Julka, które dają radę z malutkim dzieckiem na ręku a drugim w drodze smile

82

Ohoho ale się opuściłam w czytaniu tongue widzę, że wątek się rozrasta wink)
Julia podziwiam po tak szybkiej decyzji o drugim dziecku big_smile mamy z tego co widzę podobny termin. U mnie też ma być dziewczynka wink)
Co do jedzenia to mój lekarz aż tak drastycznie nie mówi co jeść a czego nie mówi tylko żeby ze wszystkim mieć umiar wink) też mam dużą ochotę na owoce i pomidorki big_smile aczkolwiek czekolady też nie odmawiam:p choć staram się jej nie mieć pod ręką żeby nie kusiła  tongue ja jeszcze przed badaniem glukozy ale ostatni raz jak maiłam robioną to nie było źle więc i teraz nie powinno wink)
Pozdrawiam jeszcze raz dziewczyny wink)
A czy tylko ja nie mogę się już doczekać? wink)) a jeszcze 4 miesiące wink)

83

dorotka, produkcja nieplanowana big_smile Na pewno nie decydowałabym się na ciąże w tym wieku i na dodatek jedno po drugim.Ale stało się i teraz są chciane wink
Ciężko mi to wszystko ogarnąć samej zwłaszcza na tym etapie ciąży gdzie na dokładkę Lila jest w bardzo absorbującym wieku i mimo, ze jest w miare spokojnym i przesypiającym całe noce bobasem to jednak zajmowanie się nią w moim stanie jest hardcordem  i dlatego mój mąż teraz więcej pracuje w domu by być z nami ale gdy go nie ma to mam nianie do pomocy tym bardziej, że uczę się jeszcze i po prostu nie wyrabiam sad a po porodzie robię sobie rok przerwy...
U Ciebie jak samopoczucie? To Twoja pierwsza ciąża?
Dziewczyny, pobolewa was rownież podbrzusze?

84

misiak, moja połozna nic m nigdy nie mówiła co mam jeść a czego nie.Ja jestem z natury bardzo szczupła i na każdej wizycie pyta sie mnie czy nie zapominam przypadkiem jeść tongue bo nie tyje dużo ale mówię jej co i ile jem więc taka moja natura smile
Te 4 miesiące szybko zlecą i nim się obejrzyć a będziesz tulić maleństwo w ramionach. Ja to się boję jak to będzie z dwójką maluchów w domu:( Im bliżej tym bardziej przerażona jestem!
Pozdrawiam

85

Misiak, ja też bym już chciała, żeby był sierpień smile Choć tyle się u mnie dzieje, że czas wyjątkowo szybko mija, więc cierpliwości powinno wystarczyć wink

Julia, planowane czy nieplanowane, ważne, że chciane smile
Dobrze, że chłop pomaga, bo we dwójkę łatwiej. A jak jest i niania, to już pełne komfort. Z dwójeczką dzieciaczków na pewno dasz sobie radę. Będziesz już wtedy doświadczoną mamą, więc pewno będzie prościej wink
U mnie to pierwsza ciąża, tzn. pierwsza która zdrowo się rozwija. Ja to kobieta po przejściach niestety jestem, ale wreszcie szczęśliwa i spełniona smile

86

Julia UK to gratuluję córeczki smile mała i pewnie będzie ciężko na początku, za to potem świetna różnica wieku smile
Ja miałam cesarkę z powodu astmy, zatrucia ciążowego i cukrzycy. Miałam już bardzo wysokie ciśnienie i cała spuchnięta byłam, więc rozwiązanie było w 37 tygodniu. Teraz nie wiem co mnie czeka, ale chciałabym naturalnie rodzić.
Podbrzusze nie pobolewa, tylko nogi puchną już.
A płeć nieznana, nie chce pokazać:) Syn chce brata oczywiście smile

Misiak1234 idzie nam produkcja postów, więc musisz z nami być smile Ja też nie mogłam się doczekać, a teraz szybko jakoś leci, patrząc ile rzeczy nie mam dla dziecka, to mało czasu zostało.

Dorota.f dbaj o siebie i jako że po przejściach jesteś trzymam kciuki smile

87

Julia podbrzusze będzie boleć jeszcze przez jakiś czas (a być może nawet do rozwiązania), mam to samo i lekarz mi powiedział że to wiązadła się naciągają i podbrzusze będzie boleć przez rosnącą macice.
Kiniak nogi to na tą pogodę puchną, niestety też mam to samo, nogi spuchnięte że odczuwam jakbym miała ciężarki jakieś przywiązane do kostek smile przy takiej, słonecznej pogodzie smaruję stopy i nogi do kolan kremem chłodzącym (perfecta mama, chłodzący krem do nóg), przyjemne, chłodzące uczucie naprawdę polecam na te ciepłe dni.
Misiak ja już też się nie mogę doczekać narodzin małego, długo się o dziecko staraliśmy i jakoś się tak trochę czas wlecze, taki niby odległy ten termin (sierpień) smile Mąż też już by chciał żeby mały był z nami smile

88 Ostatnio edytowany przez Julia UK (2014-04-24 20:49:38)

dorota, masz za sobą poronienie? sad
Cieszę się, że czujesz się spełniona i szczęśliwa i współczuję złych przeżyć.

kiniak, oby teraz obeszło się bez problemów i by ciąża zakończyła się naturalnie smile Tego Ci życzę!Twój synek pewnie nie może doczekać się rodzeństwa?! A można wiedzieć w jakim wieku zostałaś po raz pierwszy mamą?

kati, mój mąż także nie może się doczekać narodzin drugiej córeczki wink Chłopy to mają dobrze hehe oni tylko czekają big_smile a my musimy się męczyć przez 9 mięsięcy i na koniec rodzić w bólach big_smile
Bóle podbrzusza miałam w pierwszym trymestrze a potem bolały mnie boki ciała-w pachwinach a teraz od poniedziałku podbrzusze znowu. W przyszłym tygodniu mam wizytę u położnej i popytam się dokładnie co i jak bo my 4 Maja jedziemy na nasz miesiąc poslubny i boję się trochę a mój T to już w ogóle panikuje i jest gotów zrezygnować z wyjazdu.Zobaczymy..

edit,
nie poślubny a tylko miesiąc miodowy miało być tongue big_smile

89

Julia żebyś wiedziała że mają dobrze, mojego męża ostatnio naleciało na imprezę ja padnięta po gościach, po świętach i tym całym zamieszaniem a jego na imprezy naleciało smile A jak ogólnie samopoczucie u Ciebie? Dobrze przechodzisz ciążę?
No pewnie że popytaj, zarówno lekarz tak i położna są po to żeby nam udzielać informacji odnośnie ciąży, niepokojących bóli, itp.
Ja też przy każdej wizycie mam dziesięć nowych pytań do swojego lekarza odnośnie ciąży:)

90

No ładnie to ja chyba nie powinnam narzekać tylko raz w ciągu ciąży miałam spuchnięte nogi i oby tak do końca zostało :) zazdroszczę wyjazdu ja też bym chciała jeszcze w czerwcu gdzieś jechać na małe wakacje, ale mój Mąż się chyba boi...
Dziś byłam wieczorkiem na wizycie u ginekologa mówił, że puki co nie widzi nic niepokojącego tylko kazał mi zwolnić tryb życia i odpoczywać więcej :P a ja chyba nie umiem ;)) mam tak jak moja mała istotka i mój pies adhd chyba:P hihihi

91

Kiniak, no u mnie też wyprawka jeszcze praktycznie nie ruszona. Mam tylko trochę ciuszków w spadku.
Niby jest jeszcze czas, ale mój brzuch już jest duży, a jak jeszcze urośnie, to się do sklepów przestanę mieścić wink

Julka, no ja mam dwie straty za sobą, ale teraz już mam nadzieję ta ciąża jest bezpieczna.
Co do bólu podbrzusza i pachwin, to czasami jest to zwykłe rozciąganie się narządów. Moja ginka mówi, że jak tylko się zaczyna, to żeby w miarę możliwości się położyć i przeczekać. Jeśli przechodzi, to nie powinno to niepokoić.
Mnie raczej nie boli brzuch, za to plecy są nie do wytrzymania czasami.
Są dni, gdy świat oglądam z podłogi, bo tylko to mi ulgę przynosi tongue

Misiak, no ja też nie potrafię usiedzieć. No chyba, że leżę, bo plecy bolą, ale tak to jestem w ciągłym ruchu.
Nadrabiam zaległości z pierwszego trymestru, kiedy to moja jedyną aktywnością było wiszenie na muszli klozetowej tongue

92

Witam WAS!

Kati1989 nogi od pogody teraz to normalne że puchną, masz rację, tyle że ja się muszę pilnować ze względu na zatrucie w poprzedniej ciąży. Zaczęło się od opuchnięć i ciśnienie wysokie. Na razie opuchlizna zeszła, ale ciśnienie takie na granicy, z tym że kiepski mam ciśnieniomierz.. Więc mam pilnować tych nóg, jeśli nie schodzą obrzęki.  Tego kremu też chyba spróbuję:)

Julia UK ja też mam nadzieję bezproblemowo urodzić, czego także Wam życzę smile
Syn nie może się doczekać, w końcu 9 lat to najwyższa pora, nie będzie chyba już zazdrosny w tym wieku smile
Urodziłam go jak miałam 23 lata, w tym roku skończę 32 już smile
Miłego miesiąca miodowego smile! Póki się da, szalejcie smile

Dorota.f ja mam trochę rzeczy po synku, ale trzeba dokupić dużo innych. A brzuch coraz większy i naprawdę duży. Na muszli klozetowej to ja wiszę nadal sad

Byłam dziś na wizycie i jestem w szoku- pozytywnym- cukrzyca się nie powtórzyła, cukier po glukozie w normie smile Strasznie się cieszę, a byłam przygotowana. Dostałam skierowanie na echo serca płodu i badania za miesiąc. A jak nogi spuchną znowu i nie zejdzie to wtedy się pokazać.

93

Misiak1234 zwolnić to już powinnyśmy wszystkie smile a jeśli lekarz tak zalecił to słuchać trzeba.

94

Witam smile
Jak się czujecie dzisiaj? U mnie bóle głowy od rana:(
kati, ogólnie czuję się dobrze.Nie mam żadnych poważniejszych problemów ciążowych więc grzechem byłoby narzekać smile Ja brałam sśub w niedzielę oraz chrzciliśmy córeczkę więc również dochodzę do siebie i mój Tmimo, że w ciąży nie jest tongue również nie ma ochoty na rozrywki  wink zwłaszcza po nalocie mojej rodzinki i stresu jaki przezywaliśmy w związku z uroczystościami smile Teraz cieszymy się sobą w domowym zaciszu:)
dorota, Przykro mi z powodu dwóch poronień sad 
Położna cały czas powtarza bym się nie przemęczała i dużo odpoczywała a mój mąż jak to słyszy gdy jest ze mną na wizytach  to potem w domu nie pozwalał mi nic robić-nawet przy dziecku! Ja tak nie potrafię i często dochodziło między nami do spięć hmm A jak wasi faceci reagują na ciążę? Są tak samo przewrażliwieni czy na zasadzie "ciąża nie choroba"?
Nie wyobrażam sobie ciągle leżeć ale gdy czuje ucisk i pobolewania to w miarę możliwości kładę się .Nie noszę też córeczki bo to już ponad 8 kg klocek jest big_smile  I dołują mnie coraz bardziej te ograniczenia w kontaktach z małą sad no ale co zrobić? Codziennie modlę się o szczęśliwe donoszenie i bezproblemowy poród siłami natury smile

kiniak, Super, że wyniki w porządku! Ja urodziłam Lilę 4 dni po 21 urodzinach smile

uciekam bo mężuś wrócił :)chyba od godziny ten post pisałam zajmując sie przy okazji 5 innymi sprawami tongue
Miłego wieczorku zyczę smile

95

Oj u mnie też dzisiaj ciężko samopoczucie dzisiaj to masakra  sad głowa bolała i nie wiem czy jakieś zatrucie czy coś zjadłam, co nie pasowało Małemu smile Na tyle czasu co w ciązy jestem, dzisiaj pierwszy raz mnie przemęczyło hmm i do tego zgaga okropna...

Julia gratuluję ślubu i życzę dużo szczęścia smile  Mój mąż jak już jest w domu to sam nawet podłogi myje żebym ja się nie przemęczała, jedynie co mogę robić jak on jest to ścieranie kurzy i ewentualnie mycie naczyń smile Teściowa też woli sama podłogę umyć niż żebym ja miała to zrobić, czasem się czuję jakby mnie traktowali jak niepełnosprawną a nie jak kobietę w ciąży, nie powiem bo czasem nie mam sił na takie domowe czynności ale najczęściej jest to po prostu denerwujące. Ja sama wychodzę z założenia że ciąża to nie choroba, ale teściowa z mężem wolą "dmuchać na zimne" hmm

Kiniak wiem że to wina pogody, ale kremem smaruje bo to daje mi trochę ulgę, nogi nie są tak bardzo ciężkie. No ja przynajmniej jak narazie ciśnienie mam idealne (tak lekarz to ujął smile ) od 11 tyg ciśnienie mi się wogóle praktycznie nie zmienia, więc jest dobrze.
Tylko jakoś tak od dwóch dni czuję takie niby kłocie w okolicy nerek i zaczyna mnie to niepokoić. Jak nie przejdzie do poniedziałku to chyba będę dzwonić do swojego lekarza albo pójdę do rodzinnego lekarza.

96

kati, dziękuję bardzo wink Moi teściowie mieszkają ponad godzinę drogi od nas ale jak ich odwiedzamy w weekendy to tak samo skaczą nade mną jakbym była dzieckiem wink
A jak się czujesz dzisiaj ? Dalej odczuwasz te kłucia?

97

Oj dziewczyny dziewczyny... ja muszę radzić sobie sama, jedynie o skoszenie trawy poproszę Tatę bo troszkę się boję a reszta obowiązków na mojej głowie wink ale nie narzekam smile dziś wogóle chyba przez tą pochmurną pogodę mam doła jak stąd do warszawy tongue dlatego sobie i Wam życzę uśmiechu dużo na cały weekend...

Na poczatku ciąży to mnie wszyscy we wszystkim wyręczali, teraz radzę sobie ze wszystkim. Jedynie co mnie rodzina wyręcza to w dźwiganiu zakupów (co mnie niezmiernie wkurza) tongue Ale męża też mam wspaniałego smile
Ja właśnie mam wielkie słuchawki na brzuszku i puszczam Maleństwu godzinną dawkę Mozarta big_smile big_smile
Niech słucha klasyki wink

99

Mozarta ładnie big_smile moja Mała słucha od początku ciąży muzykę starych lat... Rynkowski, Jantar itd wink) hihihi tak się zastanawiam tylko czy już zacząć czytać dzieciątku? Czy jeszcze za wcześnie wink) żeby nie była taką analfabetką jak mama,że nie lubi czytać tongue

100

Julia dzisiaj czuję się bardzo dobrze w porównaniu do wczorajszego dnia. A te kłucia zdarzają się czasami, ale lekarz mnie uspokoił bo to nic niepokojącego, tylko kazał mi odpoczywać w miarę możliwości jak będzie bolało, kuło czy "ciągnęło". To kłucie/ból było spowodowane naciskiem narządów lub kopniakami synka prosto w przeponę (prawdopodobnie) smile
No ja mieszkam z teściami więc teksty typu "Ty się za to nie bierz, ja to zrobię" są na porządku dziennym smile jeszcze trochę to zechcą mi śniadanie do łóżka przynosić, żebym po schodach nie chodziła, bo się przecież pośliznąć mogę smile Tak na poważnie to na początku nic ne reagowałam ale teraz to już mówie żeby ze mnie nie robili nie wiadomo jak chorej bo jestem tylko w ciąży, zaczyna chyba powoli docierać bo pozwolili mi dzisiaj podłogi umyć w domu smile

101

Cześć! Jak się macie? Mnie nie było przez weekend, bo mąż w domu, a w tygodniu go nie ma.
Co do samopoczucia, ja mam silne bole głowy tak co ok. 3 dzień. Wcześniej tego nie było, tzn. przed ciążą.

Tak to na razie w porządku. Znowu wolne od szkoły 4 dni będą, a w sobotę mam komunię u szwagra. Mój syn ma w 3 klasie dopiero.

Co u Was?

102

Jak tam u Was Dziewczyny? Ja mam parę pytań z innej bajki? Czy mówicie już do brzuszka? Bo mój Mąż jak przyjeżdża to ucina sobie z małą pogawędki przez brzuch:P co wogóle myślicie o czytaniu dziecku już teraz?
Druga sprawa co myślicie o wakacjach w 7 mcu ciąży? Myślicie, że to bardzo niebezpieczne? Czy 2 godzinny lot samolotem może zaszkodzić dziecku? A może wręcz przeciwnie taki tygodniowy odpoczynek może dobrze by nam zrobił?
W czwartek byłam u lekarza dostałam skierowanie na badania m.in toxoplazmozę i cukier wink)

103

Misiak mój mąż jak był na Święta też do synka mówił, siebie też już kilkakrotnie złapałam na tym że mówię do brzuszka tak jakoś samo to wychodzi smile Nigdy nie brałam pod uwagę żeby czytać synkowi smile A co do wakacji to musisz się dopytać szczegółów swojego lekarza prowadzącego, bo na lot samolotem nie wiem czy nie będzie musiał Ci wydać pozwolenia, jakby nie było ciąża już będzie bardzo widoczna i zaawansowana. Ja niestety na wakacje nie mam możliwości bo mąż siedzi za granicą prawie przez cały czas hmm ale w czerwcu będzie na kilka dni w domu to może jakiś wspólny wyjazd nad Białe uda nam się zorganizować (mam nadzieję)  smile

104

Cześć misiak1234! Czasem coś tam mówimy jak kopie, tzn. ja, bo mój jest rzadko w domu. Co do czytania, podobno słyszy więc myślę że nie zaszkodzi smile
A wakacje zależy gdzie, itd. ale to trzeba faktycznie lekarza zapytać jak pisze kati1989, każda ciężarna może mieć inne przeciwwskazania.  Ja raczej nigdzie się nie wybieram.

Jak byłam na wizycie ostatnio to też dostałam skierowanie standardowo na mocz, morfologię i teraz na toxoplazmozę.

105

Dziewczyny wy na każdej wizycie dostajecie skierowania na badania np. na morfologie mocz itp.? Ja chodzę prywatnie do gin. i skierowanie dostaje na co 2-3 wizycie?!
Jak dobrze pamiętam to dziecko już chyba słyszy od 22tyg ale nie jestem pewna.
A jak tam Wasze pocieszki w brzuszkach dają już znać o sobie poprzez kopniaki? :) Ja do ok 22 tygodnia nie czułam żeby maluch kopał, ale teraz za to czasami nadrabia, szczególnie wieczorem jak już leże :)

106

Hej smile
Jak minął weekend? Naszej córuni wykluł się drugi ząbek i mieliśmy radochę z mężem big_smile
Byłam na wizycie u położnej i wszystko ok:)  Dostałam zgodę na podróż więc już zaczynamy pakowanie. Nie wiem co zabrać dla małej a co i czy kupię na miejscu, chodzi mi o pampersy, obiadki, owoce itp. pewnie wszystko jest ale wiadomo, że zawsze są obawy...

kiniak,mnie też ostatnio pobolewa głowa sad
misiak, ja czytam Lilce bajeczki i śpiewam piosenki po Polsku bo chcę by nauczyła się tez mojego ojczystego języka więc i to brzuchowe dziecię też słucha smile a jej tatuś po angielsku z nią rozmawia i do brzuszka też duuużo mówi i to bardzo fajne jest wink
Odnośnie Twojego pytania o lot  to my 4 Maja lecimy do Aten liniami British Airways i ten przewoznik  zezwala na podróż do 36 tygodnia ciąży a od 28 tygodnia proszą zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podróży. Będziemy tam 10 dni więc zdążę wrócić przed tym 28 tygodniem smile Z kolei  z Aten do Corfu gdzie mamy zarezerwowany hotel i pobyt mamy lot liniami Aegean i oni na tych samych zasadach a dokładnie to od 27 tygodnia wymagają  zaświadczenie lekarskie.
Musisz się dowiedzieć u przewoznika u którego planujecie podróż jakie tam panuja zasady bo wiem, że LOT aż do 32 tygodnia nie wymaga zaświadczenia lekarskiego

107 Ostatnio edytowany przez kiniak1 (2014-04-28 17:42:18)

kati1989 zależy co ile masz wizytę prywatnie, jak byłam w ciąży pierwszej miałam raz na 2 tyg prywatnie, teraz na nfz 1 raz w miesiącu i mam mocz i krew robić. Ja czuje od 5 tyg ruchy, teraz już kopniaki smile wcześniej niż w pierwszej ciąży o ok 2 tyg smile szczególnie rano i wieczorem jak leżę to mocno czuć smile

Julia UK fajnie z córeczką teraz masz smile a i świetnie dla ciebie że możesz jechać na wakacje, odpoczniesz smile

Ja jutro mam echo serca płodu, bo na ostatnim usg mało było widać i lekarka dała mi skierowanie.

108

Hej czy mogę dołączyć do sierpniowych a może lipcowych mamusiek ?? smile bo  termin mam na 4 sierpnia.

To mój pierwszy dzidziuś i będzie synek:)
na początku ciąży chodziłam i nadal chodzę  do lekarza na Nfz a teraz od dwóch miesięcy chodzę też prywatnie.
Badania na na nfz mam około co 2 miesiące (morfologia i mocz)  a prywatnie co wizyta muszę mieć mocz i morfologię.
W ogóle gdybym chodziła tylko na nfz to jeszcze bym nie wiedziała kto w brzuszku mieszka bo lekarz ma słaby sprzęt (chociaż na samego lekarza nie mogę narzekać) a tak prywatnie od razu się dowiedziałam i w piątek podczas wizyty potwierdzony synek:) 

co do samopoczucia to nie narzekam, tylko wydaje mi się że mam już straaaaaaaaaaasznie duży brzuch ale wszyscy wokół mówią że malutki (miałam płaski może dlatego wydaj mi się duży:D) wcześniej strasznie dokuczały mi wymioty ale z początkiem drugiego trymestru uspokoiło się.   

Co do wyprawki to ja jestem w czarnej dziurze bo mam 2 pary body i to wszystko:D haha poza tym nie za bradzo wiem w jaki rozmiar celować może któraś doświadczona mamusia podpowie??  Na dodatek  czekam aż skończymy remont pokoju to wtedy będę kupować łóżeczko, wózek  i inne rzeczy dla dzieciaczka bo teraz to nawet nie mam gdzie tego składować.

Mój syneczek już porządnie kopie i się czasem bardzo wypina:)

Dziewczyny piszcie co u Was?

109

Ja dostaję skierowania na badania średnio co 3,4 wizytę a chodzę co 3 tygodnie prywatnie.
Co do wyjazdu to nie wiem czy się uda wszystko zgrać ale bardzo bym chciała gdzieś jechać i ciut wypocząć po całorocznej pracy na kilka frontów wink ale 15 maja idę do lekarza to zapytam dokładnie co On myśli na ten temat.
Witamy Cie ciepluśko asienka smile
kolejny synek na froncie wink) gratuluje smile a ja tu się uczę warkoczyki pleść hihihi 
Co do kopniaków moja Mała długo nie kopała a teraz już czuję porządnie co i jak.... a ubranka staram się raczej kupować już z długim rękawkiem bo mam termin na 23 sierpnia w rozmiarze 62. ani ja ani mąż nie jesteśmy niscy więc nie sądzę by na długo zdały się te 56tki wink

110

Witaj Asienka, widzę że mamy podobny termin (ja mam na 2 sierpnia) i również synek będzie smile
Wizyty prywatne mam tak co 4 tyg i właśnie badania mam zlecane co 2-3 wizytę, nie jest to trochę dziwne że tak rzadko mam robione badania?
Jeszcze pytanie co do kopniaków smile W ciągu dnia też odczuwacie ruchy maluchów? Czy tylko rano i wieczorem? Zadaje tyle pytań odnośnie ruchów bo wydaje mi się że mój synek nie jest zbyt ruchliwy smile czyżby leniuszek siedziała w brzuchu? smile

111

Ja tez bede plesc warkoczyki :-) Termin mamy na 23.08 potwierdzony w kazdym badaniu.

Badania mam zlecane co wizyte (morf i mocz) a jak cos jest nie tak to wtedy dostaje dwa skierowania na teraz i przed wizyta. Chodze prywatnie i wizyty mam co 3-4 tygodnie.

Kopniaki czuje od 18 tygodnia i od jakiegos czasu Mania aktywna jest caly dzien z krotkimi przerwami na sen. Pierwsze ruchy poczulam gdzies w 16 tygodniu wiec szybko.

Z wyprawki do zakupienia zostal nam juz tylko wozek i kosmetyki i rzeczy dla mnie :-) Mamy troche ubranek ja 56 ale wiekszosc od 62, bo na usg Mania wychodzi na dluzsza niz srednia dla danego tygodnia:-)

112

kiniak, ja też teraz wcześniej ruchy pierwsze poczułam-w 16 tygodniu wink
Napisz po wizycie!

kati, mnie  czeka badanie krwi w 28 i 34 tygodniu.Teraz na wizycie miałam badanie moczu, pomiar brzucha i cisnienia krwi.Kolejny pomiar w 31 tyg.No ale ja mieszkam w uk więc trochę inaczej chyba? Usg miałam dwa razy tutaj robione -w 12 i 20 tygodniu na prenatalnych, które są w Anglii za free.
Ja czuje najbardziej małą po przebudzeniu i wieczorem. Wypina sie też w ciągu dnia ale rzadko i nieraz z tego powodu sie niepokoję

113

kiniak koniecznie  daj znać jak po wizycie a może dowiesz się co nosisz pod serduszkiem;)  mój synek to jest aktywny przez większość dnia aż się czasem zastanawiam kiedy on spi:)   witaj Julia w Anglii to chyba właśnie inaczej troszkę do ciąży podchodzą. kulka i julia oraz misiak u was dziewczynki;)  a reszta dziewczyn gdzie uciekła?  jakie plany na dziś?

114

No właśnie Julia i ja się niepokoję czasami że nie jest aktywny w ciągu dnia, oczywiście czuję jak się rusza delikatnie ale to nie to samo co wieczorem, wtedy to aż brzuch podskakuje tak się wierci smile No w uk może to wszystko trochę inaczej wyglądać, co kraj to obyczaj, w każdym kraju myślę że inaczej podchodzą do ciąży. Ja usg mam robione na każdej wizycie, lekarz robi je za każdym razem bo chce mieć wszystko czarno na białym że jest w porządku, miałam wizytę 18 kwietnia i mierzył obwód głowki małego i rozwija się prawidłowo co do tygodnia. Więc jest dobrze z małym, tylko jeszcze będę się musiała wypytać o te ruchy małego czy to normalne że nie jest aktywny w ciągu dnia jak wieczorem.
Kulka chyba nowa jesteś na wątku więc witaj w sierpniowych mamuśkach smile z tego co czytam to już masz wyprawkę dla córeczki smile Ja też mam prawie przygotowaną wyprawkę właśnie brakuje mi takich kosmetycznych rzeczy dla dziecka bo ciuszki, wózek i kołyskę już mam smile
Widzę że co niektóre dziewczyny naprawdę szybko poczuły pierwsze kopniak maluchów smile

115

A i zapomniałam przywitać się z nowymi mamusiami smile Witajcie!:)
Kulka,Moja Lila urodziła się 53 cm długa i tez mówili, ze ma długie nózki i będzie wysoka i sie nie mylili bo teraz ma 7 miesięcy i mierzy 73 cm ale po narodzinach mieściła sie lekko w rozmiar 56 i to cały miesiąc! Pamiętam, że więcej ubranek kupowałam na 0-3 m (czyli 62 cm) i były na początku za duże. Mówię o ubrankach Mothercare a nie wiem jaka jest rozmiarówka w innych markach.
Do szpitala wzięłam dwa rozmiary te 0-3(62cm) i new baby(56cm). I jeszcze będąc w szpitalu mój T dokupił ubranka na 56 cm smile

116

Mi z tego co lekarz mówił ruchy zależą od trybu życia człowieka. Podobno gdy się ruszamy to dziecko kołysamy i wtedy ono śpi, a wieczorkiem szczególnie w łóżku zaczyna brykać wink) i to podobno zupełnie normalne. Moja Mała na każdym usg wierci się strasznie lekarz mówił, że ruchliwa strasznie wink) a co będzie się okaże smile
Witam nową koleżankę wink) z identycznym terminem jak mój:D
Skąd mniej więcej Dziewczyny jesteście? może na porodówce się spotkamy ?:P hihihi

117

Misiak, ja czasami coś tam do syna przemówię, ale niespecjalnie często. Dużo o nim myślę, gładzę brzuszek, ale nie mamy z mężem rytuałów gadania do niego. Chyba jeszcze u nas na ten etap za wcześnie wink
Co do podróży, to lekarz powinien wydać opinie.
Oczywiście ważne jest też Twoje samopoczucie.

Kati, ja podstawową morfologię, mocz robię co ok 1,5 miesiąca.
Słyszałam, że powinno się raz w miesiącu, ale ja się jakoś nie wyrabiam. Poza tym muszę się też kłóć na TSH i to mi wypada właśnie raz na ok 6 tygodni, więc wtedy robię hurtem.

Co do ruchów, to pierwsze poczułam ok 16 tyg. Były to takie bąbelki w brzuchu. Takie lekkie pukanie to czuję jakoś od 18/19 tygodnia. No i stopniowo z tygodnia na tydzień coraz częściej. Ponieważ jestem dość aktywna za dnia, to najlepiej odczuwam je wieczorami.
Bywa też, że syn odzywa się też jakiś czas po posiłkach.

Asieńka, Kulka witajcie smile

118

Misiak też słyszałam że gdy się ruszamy to kołyszemy malucha w brzuchu, dzisiaj mały jest wyjątkowo aktywny smile No ja ostatnio też prowadzę dość aktywne życie bo niemalże codziennie opiekuję się dziesięciomiesięczną córeczką szwagierki a za takim dzieckiem już trzeba trochę pobiegać smile no i przy okazji douczam się do roli mamy smile no a po za tym codzienne obowiązki domowe typu gotowanie sprzątanie też już teraz wymagają niemało siły smile

119

Witam wszystkie!
Witaj asienka88 smile
Ja nadal wymiotuję niestety i to nie rzadko. Mam ogromny brzuch, ale szczupła to nie byłam przed ciążą. Inaczej niż za pierwszym razem smile Ja narazie także mam mało rzeczy, rozmiar to zalęży bo rozmiar rozmiarowi nierówny, na początekz reguły na 50, 56 cm ale szybko wyrośnie z tego dzidziuś. Mój syn miał 50 cm jak się urodził, ciuszki na 56 cm i było duże na niego, ale na 2 miesiące w mało co się mieścił smile
Kati1989 ruchy to sprawa indywidualna, ja już czuję w ciągu dnia i wieczora. Tak jak pisze Dorota.f najbardziej czuję wieczorem jak leżę i po jedzeniu. Jestem w 24 tygodniu. Słyszałam że przy drugiej ciąży można wcześniej czuć ruchy i u mnie tak było.

Julia i asienka88 dziś byłam na echo serca płodu, trwało długo, wszystko pomierzone i w porządku, tylko brzuszek mały, ale mieści się w normie smile Syn też nie był wielki, więc to prawdopodobnie też. I jak tylko pani dr zaczęła badać brzuch to zaraz kopało smile
Widziałam nawet buźkę smile dostałam zdjęcia,a skierowanie miałam od pani dr, a chodzę na nfz.
Ze względu na cukrzycę i zatrucie ciążowe w poprzedniej ciąży wskazane monitorowanie płodu czy prawidłowo wzrasta.
Ale w porządku i cieszę się:) Gdy wracałam w korkach, strasznie siku mi się chciało, a małe jeszcze całą drogę się ruszało..

Misiak1234 ja jestem z Krakowa:) a Ty?

Witam nowe ciężarne smile

120

kiniak, cieszę się kochana, że wszystko w porządku i że ta druga ciąża przebiega bezproblemowo:)Cudowne wieści!!
Ja w pierwszej ciąży miałam do 12 tygodnia plamienia a nawet pojawiało się krwawienie więc wiem co to stres i tak samo po każdej wizycie jest jedno wielkie Uff...;) Współczuję wymiotów:( Mnie na początku ciąż mdliło i nieraz też zdarzały się wymioty ale sporadycznie.
Moja mała dzisiaj też bardzo ruchliwa i czuję ją niemal cały dzień wink bardzo pobudzona dzisiaj jest hehe

Dziewczyny, mój T zaglądał na pogodę w Grecji i tam nie najcieplej teraz !! sad Gdzieś około 20-22 stopni i deszcze były więc wątpię, że będziemy mogli popływać w morzu sad Wszędzie pisali, ze Maj to gorąco itp. hmm eh...
A może któraś z was była tam na wakacjach i mogłaby coś napisać o tym kraju?

121

Kiniak, fajnie że wszystko w porządku z Tobą i dzieckiem. A wymiotów szczerze współczuję, osobiście nie wiem co to znaczy bo ja na szczęście tego nie przechodziłam, jak do tej pory tylko raz mnie przemęczyło (mam nadzieję że tak zostanie smile )

122

Julka ale Ci zazdroszczę tej Grecji big_smile w maju upałów raczej bym się nie spodziewała ale jak wzrośnie do 25,26 to w naszym stanie już można fajnie wypocząć big_smile też lubię ciepło stąd ostatnie 3 wyjazdy to był Egipt w czerwcu (37stopni minimum:P) ale myślę,  że teraz bym takich upałów nie przetrwała więc o ile nam się uda gdzieś wybrać to właśnie do Grecji lub Hiszpanii. Także trzymaj kciuki za pogodę i bawcie się dobrze smile

Kiniak1 ja jestem z Tarnowa wink) na porodówce się nie spotkamy pewnie ale blisko siebie mieszkamy ;D

123 Ostatnio edytowany przez asienka88 (2014-04-29 20:37:06)

witam wszystkie dziewczyny;)                                                                                                        kiniak bardzo sie ciesze ze wszystko w porządku z dzidzia. ja mieszkam w woj. mazowieckim ale zamierzam rodzic 120km dalej -  w Białymstoku jestem dobrej mysli i mam nadzieje dojechac do kliniki z reszta lekarz tez jest tej myśli ale co bedzie to sie okaże.       podpowiedzcie co trzeba jeszcze kupic dla bobaska oprócz ubranek i pieluszek/pampersow.            ja jestem zielona  w kwesti butelek, smoczkow itd. nie wiem jakie i ile sztuk kupic mimo ze zamierzam karmic piersia ale to nigdy nic nie wiadomo jak to bedzie i wole miec juz cos kupionego niz pozniej meza wysyłać. przepraszam za brak znakow ale pisze z tableta.          julia tez Ci zazdroszcze tego wyjazdu a o pogode sie nie martw tylko wypoczywaj wink kiedy wyjezdzacie?

124

Asienka jeszcze nie zrobiłam tego typu zakupów jak butelka czy smoczki ale będę kupować identyczne jak siostra bo już są sprawdzone smile Butelkę zmierzam kupić firmy tommee tippee z termometrem w środku (praktyczne dla mamy pierwiastki smile ), a smoczki (kupuję dwa w razie zgubienia będzie drugi) firmy lovi, są naprawdę bardzo fajne, dostosowane do malutkiego podniebienia. Nad resztą zakupów się jeszcze nie zastanawiałam i przed zakupami mam zamiar się doradzić siostry gdzie i co kupić, no i co będzie mi potrzebna a co zbędne.

125

Julka, nie martw się pogodą. Teraz się wypada i na pewno będzie pięknie, jak tam dotrzecie. Najwyżej zamiast siedzieć w wodzie, będziecie sobie więcej spacerować.
Z Grecji pamiętam kilka fajnych miejsc, ale to na aktywne zwiedzanie, więc dla brzuchatej mamuśki, raczej odpada wink
Oczywiście wyjazdu też zazdroszczę wink

Asienka, ja też jeszcze żadnych z tych rzeczy nie mam. Zamierzam kupić, ale póki co jak najmniej, bo to nie wiadomo, czy się skoczek przyjmie, czy butelka dopasuje. Dzieci bywają wybredne, więc kupić trzeba na start, jak najmniej, a potem szybko coś dokupić, jak już będzie wiadomo, co się sprawdza i przyda.

A ja jestem z Warszawy, jeśli jeszcze nie pisałam. Ehh, ta pamięć ciążowa tongue
Też miewacie z nią problem?

126

Dzięki dziewczyny za  cieple słowa:) 
Dziś byłam u laryngologa i w końcu mogę brać coś na zatoki bo jest bardzo kiepsko, męczę się. Leczę się od kilkunastu lat, po operacjach jestem itd. Zobaczymy czy coś ten lek da.

Dorota.f ja też zauważyłam problemy z pamięcią:) ale nie wiem czy to od ciąży smile

Misiak1234 w sumie niedaleko mieszkasz, ja często jeżdżę bliżej Ciebie, mam rodzinę tam. A w sobotę mamy komunię i też niedaleko.

Ja mam dziś okropny ból głowy, nie spałam pół nocy, nos zatkany katar..

Ale syn już po szkole i odpoczywam w domu.

127 Ostatnio edytowany przez Julia UK (2014-04-30 17:22:31)

Hej wszystkim smile Jak samopoczucie? Dzisiaj moja mała (ta brzuchowa) mało aktywna była z rana po przebudzeniu i tak do południa więc stres OGROMNY i mąż był gotowy umówić nas na usg ale w końcu zjadłam sobie żelki i po nich zaczęła swoje akrobacje big_smile chyba energii jej dostarczyłam tymi żelkami hehe big_smile Druga moja córcia to z kolei zaskoczyła mnie dzisiaj bo po przebudzeniu się, sama z pozycji leżącej usiadła sobie trzymając się szczebelek smile Zaczyna raczkować i tak fajnie huśta się przód-tył gdy jest na czworakach smile

misiak, to widzę, ze ty tak jak mój mąż jesteś miłośniczką ciepłych krajów wink Mnie to do Egiptu nie ciągnie bo się nasłuchałam dużo negatywów o tym kraju ale do Grecji mnie ciągnie wink I nie liczę na upały bo to nie ten miesiąc ale myślałam , ze będzie cieplej!Thomas patrzył na pogodę w Atenach bo tam się zatrzymamy do poniedziałku i w niedziele ma być 21 stopnia a w pn - 25 stopnie czyli super smile tylko, że my tego dnia lecimy na wyspę a tam już  około 20-21 tylko hmm Chyba zostanę w Atenach tongue

dorota, a Ty gdzie w Grecji byłaś dokładnie ? Wiesz, mi aż tak bardzo nie zależy na codziennych kąpielach morskich bo tutaj też mamy morze nie tak daleko chociaż bez porównania pewnie tongue ale modlę się tylko by nie padało i było słoneczko !!!

edit.
dorota, ja strasznie nieraz rozkojarzona jestem i pamięć też zawodzi tongue  i w pierwszej ciąży tak samo było big_smile więc spoko -minie big_smile

128 Ostatnio edytowany przez dorota.f (2014-04-30 21:25:57)

Kiniak, współczuję dolegliwości zdrowotnych. A te bóle głowy to przez zatoki właśnie, czy masz migreny ciążowe?

Julia, ja zazwyczaj jak gdzieś jestem, to mało stacjonarnie, a raczej stale w przejeździe od miejsca do miejsca.
Z Grecji szczególnie miło wspominam wizytę w Atenach oraz Meteory. No ale to w głębi lądu.
Oczywiście greckie wyspy to sam urok! Ciasne uliczki, białe domki i wszystko to blisko morza.
Ehh, pojechałabym sobie na taką wycieczkę wink

Rozkojarzenie, problemy pamięciowe i z kojarzeniem - to coś co mnie dręczy regularnie w ciąży.
Dobrze, że nie jestem sama wink

129

Oj nie nie dorota.f nie tylko Ciebie... ja to chyba zły moment wybrałam na naukę niemieckiego bo nic nie mogę zapamiętać:P i wogóle rozkojarzona jestem jak nigdy pod prąd jeżdżę i wogóle... tongue

kiniak1 to jak będziesz miała ochotę i czas to wpadnij kiedyś na kawę smile na priv podam Ci numer tel wink)

Co do ciepłych krajów Julia UK to my oboje lubimy z Mężem się powygrzewać tyłeczki na słoneczku tongue poza tym dla nas Egipt ma taki swoisty urok no i tani jest, no ale najbliższe 2 lata trzeba sobie coś Europejskiego wybrać wink) także o ile wogóle gdzieś się w tym roku wybierzemy to będzie to Grecja lub Hiszpania <marzenia>

130

Hej laski, jak samopoczucie?
Brzuchy rosną?
Mój to już wygląda na końcówkę ciąży tongue

Jak sierpniówki spędzają majówkę? Chwalić się wink

Ja wczoraj zaliczyłam grila, a tak to mam trochę pracy i może jak się ogarniemy z mężem, to wieczorem na Mazury uderzymy.

Posty [ 66 do 130 z 2,151 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 34 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Sierpniowe Mamusie 2014

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024