Ech,czasem tu zaglądam bo nie mogę ostatnio czytać książek,przy telewizorze się zamyślam i w ogóle nie wiem co oglądam.
Dziś z mężem byłam na dobrym filmie-"Stare grzech mają długie cienie" w kinie studyjnym.
A potem poczytałam mądrości Ludmiłły i przyznam,że żal mi kobiety.Ale z drugiej strony,ludzie jak napisała Niki mają naprawdę ciężki zycie i nie narzekają.
Dziś mąż rozmawiał z kolegą i umawiali się na rejs w lipcu.Usłyszałam jak mówi,że nie wie czy na pewno się wybierze bo jego teść ma raka...I tak sobie uświadomiłam,że być może to wszystko dzieje się ostatni raz...I jak mu tego nie powiedzieć? Może chciałby wiedzieć...
43,811 2016-01-07 00:05:42
43,812 2016-01-07 05:53:56
Ja też na spacerze byłam.Mróz mniejszy to można sobie pochodzić.
Faktycznie,smutno ostatnio.Najpierw dziadek Poly a teraz tato Gojki.
Pigwa, Religa był lekarzem więc zdawał sobie sprawę jakie ma szanse.
PROFESORA RELIGĘ znałam osobiscie,byliśmy na wczasach na pojezierzu drawskim,mieszkaliśmy obok siebie
super człowiek,nie wywyższał się przed nikim
był zapalonym wędkarzem,łowili mu ryby ,on sam też
nie raz dostawaliśmy od niego sporo ryb
on nie czekał by mu powiedzieć dzień dobry,zawsze pierwszy to robił
nasz temat to papierochy,żona go ganiła ale na głupotę nie ma lekarstwa
43,813 2016-01-07 05:55:35
U nas śniegu nie ma.Wracałam teraz od kumpeli to zaczyna szczypać trochę,ale pocieszam sie że to juz ostatki takiego mrozu póki co.
Każdy z nas ma kłopoty większe lub mniejsze,mimo to ostatnio doszłam do wniosku że prawdziwe kłopoty to te zdrowotne,bo inne da się jakoś ogarnąć.
Dlatego w tym roku byle czym nie będę sobie zaprzątała głowy.
też tak uważam LENA że najgorsze kłopoty to zdrowotne!
jak nie ma zdrowia to nie ma nic!
43,814 2016-01-07 06:01:07
Ech,czasem tu zaglądam bo nie mogę ostatnio czytać książek,przy telewizorze się zamyślam i w ogóle nie wiem co oglądam.
Dziś z mężem byłam na dobrym filmie-"Stare grzech mają długie cienie" w kinie studyjnym.
A potem poczytałam mądrości Ludmiłły i przyznam,że żal mi kobiety.Ale z drugiej strony,ludzie jak napisała Niki mają naprawdę ciężki zycie i nie narzekają.
Dziś mąż rozmawiał z kolegą i umawiali się na rejs w lipcu.Usłyszałam jak mówi,że nie wie czy na pewno się wybierze bo jego teść ma raka...I tak sobie uświadomiłam,że być może to wszystko dzieje się ostatni raz...I jak mu tego nie powiedzieć? Może chciałby wiedzieć...
GOJKA nie wiem co ci doradzić,tata nie jest dzieckiem i pewnie dobrze wie co to choroby trzustki
wszystkie choroby są dokuczliwe,najgorszy jest rak kośći,płuc,trzustki
dawaj mu nadzieje na wyleczenie,nawet troszkę pozmyślaj by się nie umartwiał
a co ma być to nic na to ni poradzisz
43,815 2016-01-07 06:21:48
Gojka...sama nie wiem czy bym chciała wiedzieć że jestem chora na raka,ale z drugiej strony żyć w nieświadomości to też nie fajnie..
Pigwa Religa dużo pił alkoholu,ale się opamiętał.
43,816 2016-01-07 10:02:28
Moim zdaniem każda osoba chora powinna wiedzieć, że jest chora. Często ludzie chcą pozałatwiać swoje sprawy, pozamykać przed odejściem. Odchodzą wtedy spokojniejsi, mogą się pogodzić z tym, że odchodzą. Nie mówiąc im o tym możemy skazać ich na jeszcze większe cierpienie, kiedy swoich spraw nie pozamykają. Wtedy często źle się czują i są rozżaleni na bliskich. Najgorsza prawda jest lepsza od najelpszego kłamstwa. Niestety w mojej rodzinie ostatnimi czasy doświadczeń z rakiem jest sporo. Część pozytywnie zakończonych, część negatywnie. I przez to doszedłem do wniosku, że nie powinno się oszukiwać czy ukrywać. Chorzy powinni o tym wiedzieć. Być może sami chcą sobie ułożyć te ostatnie dni/miesiące. Świadomość też często przedłuża życie, kiedy jest do tego motywacja. Mam kolegę, który 2,5 roku temu dowiedział się, że ma wznowę raka krtani z przerzutami do wątroby. Nieoperacyjne. Leczenie już tylko paliatywne. I to leczenie paliatywne trwa te 2,5 roku i nie zapowiada się żeby się skończyło. On w ogóle nie zmienił trybu życia. Tak samo dalej trenuje na siłowni. Jakby spojrzeć to w życiu by nikt nie powiedział, że jest chory. Mówi, że widział dużo ludzi z lżejszymi niż on nowotworami, którzy już dawno nie żyją bo się poddali. On się nie poddał i stwierdził, że do końca będzie żył tak jak żył do tej pory. I tak właśnie żyje;) Widziałem go wczoraj:) U niego bez zmian.
43,817 2016-01-07 10:35:37
Gojka...sama nie wiem czy bym chciała wiedzieć że jestem chora na raka,ale z drugiej strony żyć w nieświadomości to też nie fajnie..
Pigwa Religa dużo pił alkoholu,ale się opamiętał.
takich rzeczy jeśli nawet widziałam nie będę pisać
był na urlopie,nie widziałam go pijanego
43,818 2016-01-07 11:13:11
Ja również jestem zdania że chory na nowotwór powinien o tym wiedzieć,zresztą na co innego też.
Nie ma co ukrywać,bo potem się okaże że takim ukrywaniem robimy więcej szkody niż pożytku.
Moja mama wiedziała od początku o chorobie.
43,819 2016-01-07 12:28:31
Cześć, Gojka dużo siły życzę Twojemu tacie i Tobie. Życie niestety przynosi też wiele przykrych niespodzianek,ale dopóki człowiek żyje to trzeba walczyć na wszelkie możliwe sposoby.
I teraz znowu coś co zabrzmi banalnie.. Chciałam się z Wami pożegnać, moje życie jest totalnie wywrócone do góry nogami czasami mam w głowie myśli że lepiej byłoby się rano nie obudzić, nic nie czuć nie przezywać,nie istnieć po prostu. Muszę podjąć bardzo ważne kroki,co będzie mnie sporo kosztować. Tak czy siak mam nadzieję że nie znikniecie
i za rok, dwa lub jak już będę umiała "oddychać" zacznę Was szukać i znajdę.
43,820 2016-01-07 12:31:17
Poly szkoda że "znikasz" ale rozumiem.
Ale pamiętaj że prywatnie jestem do twojej dyspozycji,pisz jak masz potrzebę.
Mam nadzieję że jakoś to wszystko się poukłada...
43,821 2016-01-07 12:46:40
Właśnie Poly. Zawze możesz się odezwać prywatnie jeśli będziesz potrzebowała pomocy.
Ja ostatnio też rzadziej piszę. Muszę pewne rzeczy poukładać, bo trochę słabo u mnie psychicznie znów.
43,822 2016-01-07 13:24:55
Cześć, Gojka dużo siły życzę Twojemu tacie i Tobie. Życie niestety przynosi też wiele przykrych niespodzianek,ale dopóki człowiek żyje to trzeba walczyć na wszelkie możliwe sposoby.
I teraz znowu coś co zabrzmi banalnie.. Chciałam się z Wami pożegnać, moje życie jest totalnie wywrócone do góry nogami czasami mam w głowie myśli że lepiej byłoby się rano nie obudzić, nic nie czuć nie przezywać,nie istnieć po prostu. Muszę podjąć bardzo ważne kroki,co będzie mnie sporo kosztować. Tak czy siak mam nadzieję że nie znikniecie
i za rok, dwa lub jak już będę umiała "oddychać" zacznę Was szukać i znajdę.
POLY życzę ci szybkiego rozwiązania problemów i powrotu do nas
nie załamuj się,walcz i do przodu
43,823 2016-01-07 13:27:19
Właśnie Poly. Zawze możesz się odezwać prywatnie jeśli będziesz potrzebowała pomocy.
Ja ostatnio też rzadziej piszę. Muszę pewne rzeczy poukładać, bo trochę słabo u mnie psychicznie znów.
kurna u kazdego z nas coś się dzieje nie dobrego!'
z końcem roku mówiłam aby ten rok już się zakończył,nowy wcale lepiej się nie zaczął ,pominąwszy kłopoty zdrowotne!
43,824 2016-01-07 13:55:54
poly trzymaj się...
U mnie też nie za ciekawie,dobrze że praca mi się trafiła,na jak długo nie wiem...
43,825 2016-01-07 14:09:09
Martainn napisał/a:Właśnie Poly. Zawze możesz się odezwać prywatnie jeśli będziesz potrzebowała pomocy.
Ja ostatnio też rzadziej piszę. Muszę pewne rzeczy poukładać, bo trochę słabo u mnie psychicznie znów.kurna u kazdego z nas coś się dzieje nie dobrego!'
z końcem roku mówiłam aby ten rok już się zakończył,nowy wcale lepiej się nie zaczął ,pominąwszy kłopoty zdrowotne!
Nazbierało się tego na koniec roku. Zobaczymy jak będzie dalej.
43,826 2016-01-07 15:17:16
Może ten nowy rok będzie lepszy..:(
43,827 2016-01-07 15:40:07
A może tak więcej optymizmu ludzie?
Wiem że ciężko w niektórych przypadkach,ale dołując się lepiej nie będzie na pewno.
Marcin co do Twojego tematu,uwierz ja też tak mam.A im jestem starsza tym bardziej to się nasila.
43,828 2016-01-07 16:12:53
To niedobrze. Nie powinno tak być. Za duże obciążenia psychiczne po prostu.
43,829 2016-01-07 16:16:28 Ostatnio edytowany przez Cayenne81 (2016-01-07 16:18:20)
To niedobrze. Nie powinno tak być. Za duże obciążenia psychiczne po prostu.
Wiem.
Dlatego staram się z tym walczyć,czasem się udaje.
Wraca gdy coś niespodziewanego się wydarzy.
Najgorsze jest to że włącza się nawet wtedy, gdy dotyczy to nawet obcych ludzi.
43,830 2016-01-07 16:52:27
Lena mi już brakuje optymizmu..
Nie rozumiem męża..może ktoś z was mi pomoże.
Jak nie pracuje to jeste pasożytem i lenie i wygania mnie do pracy a jak mi się trafia praca na miejscu to już fochy pokazuje że dziecko nie będzie pilnować, że za grosze będę pracować i mu się nie opłaca dziecko pilnować jak i tak teraz nie ma nadgodziny i ledwo żyjemy..nie ma sily do tego wszystkiego...
43,831 2016-01-07 16:59:09
Ale co znaczy nie opłaca mu się dziecka pilnować?
To jest jego dziecko,nie opłacać to mogło by mu się wtedy gdyby pracował jako opiekunka.
Pytałaś czego on właściwie oczekuje od Ciebie?
Za grosze,to znaczy za ile? on chciałby pewnie żebyś z 3 tysiące przynajmniej do domu przyniosła.
A w ogóle to ja już za wami nie nadążam.
43,832 2016-01-07 17:11:40
lena ma na początku zarabiać 1300 pożnie 1600 wiem że to mała 6 dni w tygodni jedna niedziela pracująca więcej kasy bym zarobiła na święta jak bym stała na kasie..
43,833 2016-01-07 19:25:31
Poly wracaj do nas jak sobie wszystko poukładasz.Nie wiem o co chodzi ale może za jakiś czas będzie lepiej.
Natka nie wiem co ci doradzić.Jak dla mnie twój mąż nie nadaje się do życia.
A 1300 zł to wcale nie jest mało.Szczególnie jak się ma mało pieniędzy.
43,834 2016-01-07 19:50:08
Niki dla mnie to dużo kasy..jak teraz gdzie ledwo żyjemy.
Ja już męża nie rozumiem..:|
43,835 2016-01-07 20:10:55
lena ma na początku zarabiać 1300 pożnie 1600 wiem że to mała 6 dni w tygodni jedna niedziela pracująca więcej kasy bym zarobiła na święta jak bym stała na kasie..
Jak dla Was jest mało 1300 zł to może faktycznie siedz w domu...
Nie rozumiem jakie Ty chciałabys zarabiać pieniądze w sklepie?
Przecież dopiero zaczynasz w ogole pracowac,wiec nie oczekujcie jakis cudów na kiju.
Co do tego że nue rozumiesz męża,to chyba podstawowym problemem jest to że Wy w ogóle nie umiecie o niczym ze sobą rozmawiać,ani podejmowac decyzji o czymkolwiek.
43,836 2016-01-07 20:43:48
Ale Natka nie napisała że dla niej 1300 to mało,tylko jej mąż mówi że mało.
Natka na twojego męża jest jeden sposób : rozejść się.
Nie pracujesz źle, pracujesz też źle.
Przecież niedawno wyganiał cię do pracy.
Dziecko to w ogóle traktuje jakby było tylko twoje.
Pisaliście o Relidze. Ja w nim lubiłam to że przyznawał się do swoich słabości,np z papierosami.
Tacy ludzie są dla mnie sympatyczniejsi niż ideały.
43,837 2016-01-07 21:12:41
Niki przecież Natka w poscie który zacytowałam napisała że to mało.Dopiero po Twoim poprawiła się.
Ale pomijając to,uważam tak jak Ty Niki,jej małżeństwo jest tylko na papierze,bo szczerze to nawet pod względem katolickim nieistnieje. ![]()
43,838 2016-01-07 21:36:35
Lena według męża to mało..dla mnie to dużo..dużo by to nam pomogło. W sklepie więcej nie wyciągniesz.
Ja to wiem że moje małżeństwo to pic na wodę.
Są chwilę dobre ale za chwilę źle..
43,839 2016-01-07 21:44:11
Wy to jesteście raczej jak wspólokatorzy co mieszkają z sobą z musu i nie za bardzo się lubią.
43,840 2016-01-08 08:17:48
Wy tak narzekacie na pis..a teraz od x lat nie ma zamieszania z lekarzami. Zawsze po nowym roku były zadamy z lekarza jedni nie przyjmowali inni coś tam.
Więc idzie ku lepszemu..
43,841 2016-01-08 08:43:40 Ostatnio edytowany przez Martainn (2016-01-08 08:46:38)
Nie ma? U nas wymiana kadry w szpitalu. Sporo lekarzy się zwolniło.
Poza tym aneksy do umów POZ na 2016 będą podpisywane do 30 czerwca 2016.
Czy zawarcie nowych umów między NFZ a lekarzami POZ przebiega bez emocji? Okazuje się, że nie. W sprawie konieczności składania stosownych wniosków przez lekarzy tylko do 10 grudnia interweniuje u prezesa NFZ kierownictwo Porozumienia Zielonogórskiego.
-Domagamy się podjęcia przez pana decyzji i przekazania jej do poszczególnych oddziałów wojewódzkich NFZ, by do czasu zakończenia rozmów prowadzonych z resortem zdrowia, zaprzestano przekazywania świadczeniodawcom POZ niewłaściwych, błędnych i niepopartych przepisami prawa informacji dotyczących zawierania umów i trwałości deklaracji wyboru – napisali do prezesa NFZ prezes Federacji Porozumienie Zielonogórskie Jacek Krajewski i wiceprezes Marek Twardowski.Interwencja ta jest związana z praktykami niektórych oddziałów funduszu, wprowadzających - zdaniem PZ - w błąd świadczeniodawców POZ. Według informacji części oddziałów, niezłożenie wniosków o aneksowanie umów do l0 grudnia b.r. skutkować będzie ich zawarciem dopiero w lutym 2016 roku. Ponadto oddziały informują, że w takiej sytuacji utracą ważność deklaracje wyboru lekarza, pielęgniarki i położnej POZ złożone przez pacjentów. Kierownictwo PZ pyta z kolei - na jakiej to podstawie prawnej miałoby się to opierać?
Prezes i wiceprezes Porozumienia Zielonogórskiego poinformowali Prezesa NFZ, że rozmowy z Ministrem Zdrowia na temat warunków kontraktowania świadczeń z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej nie są jeszcze zakończone. Ich efektem ma być osiągnięcie satysfakcjonującego dla wszystkich kompromisu.
W liście podkreślono, że warunki zawarte w zarządzeniu Prezesa NFZ z dnia 19.11.2015 r. w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w podstawowa opiece zdrowotnej zostały przez zrzeszonych w Federacji świadczeniodawców ocenione negatywnie.
43,842 2016-01-08 08:54:06
Wy tak narzekacie na pis..a teraz od x lat nie ma zamieszania z lekarzami. Zawsze po nowym roku były zadamy z lekarza jedni nie przyjmowali inni coś tam.
Więc idzie ku lepszemu..
U nas nie było nigdy zamieszania z lekarzami więc nie narzekam.
Natka co idzie ku lepszemu?
Ten rząd ma małe szanse utrzymać się 4 lata.
Ponad to co to za prezydent,przecież rządy nad tym krajem przejął Kaczyński,kreci głową Dudy i Szydło.
43,843 2016-01-08 09:03:31 Ostatnio edytowany przez Miriam (2016-01-08 09:04:48)
Wy tak narzekacie na pis..a teraz od x lat nie ma zamieszania z lekarzami.
Naprawdę? ![]()
Jest tylko się o tym nie mówi/nie pisze.
Zawsze po nowym roku były zadamy z lekarza jedni nie przyjmowali inni coś tam.
Dobrze sprawdź to się zdziwisz. ![]()
Wpisałam w Google ''lekarze/kontrakty na 2016 rok'' i wyskoczyło mi, że jak co roku nie wszystkie gabinety podpisały umowę z NFZ, więc nic nowego.
W Internecie masz listę gabinetów, które nie podpisały umów.
Więc idzie ku lepszemu..
I co ? Nadal twierdzisz, że idzie ku lepszemu? ![]()
Natalia, zanim coś napiszesz, najpierw sprawdź na ile dana informacja, którą podajesz jest prawdziwa.
43,844 2016-01-08 09:27:52
U mnie normalnie lekarze przyjmują i nie ma problemów.
Jakoś PO 8 lat rządziło i były różne afery i co nic..tylko takie gadanie że pis 4-5 lat nie będzie rządzić. Jakoś ucichły protesty o ten trybunał i tak będzie ze wszystkim.
Tylko mnie ciekawie te 500 zł jak to będzie,czy dalej będzie ta ulga 1100 zl na dziecko z Pitu..
43,845 2016-01-08 09:30:59
Tylko mnie ciekawie te 500 zł jak to będzie,czy dalej będzie ta ulga 1100 zl na dziecko z Pitu..
Nie będzie
, takim jak Ty zabiorą 1100zł żeby pijaczkom co miesiąc dać po 500zł ![]()
43,846 2016-01-08 09:34:20
Już kiedyś pisałam że PO i PiS to takie same gó....
Co do 500 zł,specjalnie weszłam sobie w taką grupę na FB 500 zł na dziecko.
Powiem tak,jeszcze to nie weszło a te baby tam gdyby spotkały się w realu to powybijałyby się nawzajem.
Normalny człowiek mający dziecko nie liczy na zasiłki,tylko robi wszystko aby zapewnić jakiś byt dzieciakowi.
43,847 2016-01-08 09:35:50
Nutka 23 napisał/a:Tylko mnie ciekawie te 500 zł jak to będzie,czy dalej będzie ta ulga 1100 zl na dziecko z Pitu..
Nie będzie
, takim jak Ty zabiorą 1100zł żeby pijaczkom co miesiąc dać po 500zł
tak,tak jak z tymi lekami po przeszczepach,przeciez dla tych ludzi to katastrofa.
43,848 2016-01-08 09:37:49
Ten rząd ma małe szanse utrzymać się 4 lata.
PiS-owcy już mieli swoje pięć minut. Nie pamiętam tylko czy po roku rządów czy po dwóch musieli się podać do dymisji.
Poza tym żadna władza nie trwa wiecznie. PO już nie wróci do władzy - za dużo przekrętów, PiS z uwagi na łamanie prawa też się nie utrzyma kolejne cztery lata, za to Petru ma szansę się wybić i kto wie czy to nie jego partia w przyszłych wyborach zdobędzie większość.
43,849 2016-01-08 09:54:19 Ostatnio edytowany przez Miriam (2016-01-08 09:55:11)
tak,tak jak z tymi lekami po przeszczepach,przeciez dla tych ludzi to katastrofa.
Bo PiS inwestuje w te grupy społeczne/zawodowe, które tworzą duży elektorat. Wszystkie służby mundurowe - żołnierze, policjanci strażnicy graniczni i strażacy dostali w tym roku takie podwyżki o jakich za rządów PO mogli tylko pomarzyć. Na przyszły rok dla mundurowych zapowiedziane są kolejne podwyżki - jak myślicie dlaczego? Dlatego, że jest to dokładnie ten sam mechanizm działania jak z tymi pięciuset złotymi na dziecko - my wam damy, wy na nas zagłosujecie. Po przeszczepach ludzi, w porównaniu do np. mundurowych, jest niewiele, stąd zainteresowanie PiS-owców tymi ludźmi żadne.
43,850 2016-01-08 10:14:55
No ja wiem że Ja nie dostane 500 zł chyba że w marzeniach.
Ale jak to będzie jak taka osoba dostawać te 500 zł to też jej będzie należała się ta ulga z Pitu? pytam z ciekawości..
43,851 2016-01-08 10:33:30
Cayenne81 napisał/a:Ten rząd ma małe szanse utrzymać się 4 lata.
PiS-owcy już mieli swoje pięć minut. Nie pamiętam tylko czy po roku rządów czy po dwóch musieli się podać do dymisji.
Poza tym żadna władza nie trwa wiecznie. PO już nie wróci do władzy - za dużo przekrętów, PiS z uwagi na łamanie prawa też się nie utrzyma kolejne cztery lata, za to Petru ma szansę się wybić i kto wie czy to nie jego partia w przyszłych wyborach zdobędzie większość.
MIRIAM też jestem za
ciekawe na kogo będą zwalać winę po 4 latach?
43,852 2016-01-08 10:36:21
Cayenne81 napisał/a:tak,tak jak z tymi lekami po przeszczepach,przeciez dla tych ludzi to katastrofa.
Bo PiS inwestuje w te grupy społeczne/zawodowe, które tworzą duży elektorat. Wszystkie służby mundurowe - żołnierze, policjanci strażnicy graniczni i strażacy dostali w tym roku takie podwyżki o jakich za rządów PO mogli tylko pomarzyć. Na przyszły rok dla mundurowych zapowiedziane są kolejne podwyżki - jak myślicie dlaczego? Dlatego, że jest to dokładnie ten sam mechanizm działania jak z tymi pięciuset złotymi na dziecko - my wam damy, wy na nas zagłosujecie. Po przeszczepach ludzi, w porównaniu do np. mundurowych, jest niewiele, stąd zainteresowanie PiS-owców tymi ludźmi żadne.
moim zdaniem nie powinni robić przeszczepów!
od razu eutanazja,kogo będzie stać kupić lek za 1400zł miesięcznie a i na pewno to nie jest jeden lek!
43,853 2016-01-08 10:58:10 Ostatnio edytowany przez Miriam (2016-01-08 10:58:41)
Ale jak to będzie jak taka osoba dostawać te 500 zł to też jej będzie należała się ta ulga z Pitu? pytam z ciekawości..
Tak, też.
ciekawe na kogo będą zwalać winę po 4 latach?
PiS na 2016 zwiększył deficyt budżetowy o 3,9mld zł, a to znaczy, że zadłużą państwo polskie o kolejne miliardy.
Za cztery lata będziemy drugą Grecją.
Grecy nam już pokazali jak kończą państwa żyjące na kredyt.
A to dopiero początek....
od razu eutanazja,kogo będzie stać kupić lek za 1400zł miesięcznie a i na pewno to nie jest jeden lek!
Ciekawa jestem ile moje leki podrożały, bo też ich trochę biorę. Do tej pory miesięcznie zostawiałam w aptece prawie stówkę, mimo, że większość z tych leków jest refundowana.
43,854 2016-01-08 11:21:59
No to fest będę mieli dobrze...
Ja za leki moja małej dużo płace bo niestety nie ma zniżek, tak samo moje leki też są drogie a nie zniżek..
43,855 2016-01-08 13:21:02
Cayenne81 napisał/a:Ten rząd ma małe szanse utrzymać się 4 lata.
Widziałaś w necie jak pewien pan na Petru jedzie?
Ogólnie to zwraca się do prezydenta.
Wpiszcie sobie na YT Prezydent RP film Adolfa Kudlińskiego.
Pigwa eutanazja za Pisu? To niezgodne z religią ![]()
43,856 2016-01-08 13:48:23
A dajecie coś na Owsiaka? chodzi to na WOŚP....
bo ja od lat ani grosza.
43,857 2016-01-08 13:49:06
No to fest będę mieli dobrze...
Nooo...
Oprócz tego 1000zł co miesiąc przez rok od porodu dla każdej niepracującej matki - motywacja do powrotu do pracy, że hej
, zwłaszcza jak się pracuje za najniższą średnią krajową.
Szczecin dodatkowo od stycznia wprowadził bon opiekuńczy w ramach którego 500 zł miesięcznie otrzymają ci rodzice, którzy zdecydują się zatrudnić nianię lub posłać dziecko do żłobka niepublicznego.
Ja za leki moja małej dużo płace bo niestety nie ma zniżek, tak samo moje leki też są drogie a nie zniżek..
Młoda Twoja ma bardzo dużą wadę wzroku - nie myślałaś, żeby starać się o zasiłek pielęgnacyjny? Mam koleżankę, której córka z uwagi na wadę wzroku posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym wydane na czas określony i na tej podstawie taki zasiłek pobiera.
Widziałaś w necie jak pewien pan na Petru jedzie?
Ogólnie to zwraca się do prezydenta.
Wpiszcie sobie na YT Prezydent RP film Adolfa Kudlińskiego.
Pan Adolf na ministra obrony narodowej !!! ![]()
A idąc tokiem rozumowania tego gajowego to należy wprowadzić stan wyjątkowy, tzn. wyprowadzić wojsko i policję na ulicę i strzelać do ludzi. Głupek!
43,858 2016-01-08 13:55:52
Pan Adolf na ministra obrony narodowej !!! big_smile
A idąc tokiem rozumowania tego gajowego to należy wprowadzić stan wyjątkowy, tzn. wyprowadzić wojsko i policję na ulicę i strzelać do ludzi. Głupek!
Co tam grunt że wywalił to wszystko z siebie ![]()
Natka zasiłek pielęgnacyjny fakt parę groszy ale lepiej mieć 150 zł niż nie miec.
Miriam taki bon to akurat chyba jest lepszy niż to tysiąc ,czy 500 zł na dziecko.
43,859 2016-01-08 13:58:08
Miriam moje małej wada się zmienia i ma tylko w jednym oczku na razie ma -6, (a było -7,5) zobaczymy jak się zmieni za 4 tygodnie ma wizytę 28.01. no ale czy na jedno oczko można?
43,860 2016-01-08 14:00:07
bo ja od lat ani grosza.
A dlaczego nie?
Za pieniądze ze zbiórki Twoja mała miała np. robione badanie słuchu w szpitalu.
43,861 2016-01-08 14:03:08
Nutka 23 napisał/a:A dajecie coś na Owsiaka? chodzi to na WOŚP....
bo ja od lat ani grosza.
A dlaczego nie?
A no miała..
43,862 2016-01-08 14:03:51 Ostatnio edytowany przez Miriam (2016-01-08 14:17:24)
bo ja od lat ani grosza.
Daję, bo mając syna w szpitalu (miał wtedy trzy lata) i sama leżąc w szpitalu widziałam, że ten sprzęt ofiarowany przez WOŚP faktycznie jest. Nie daję za to pieniędzy na Caritas i nie uczestniczę w zbiórkach pieniędzy/żywności organizowanych w sklepach.
A jak już jesteśmy przy WOŚP...
"Jeżeli funkcjonariusz publiczny zaangażuje się w hecę WOŚP, niech nazajutrz składa raport o zwolnienie ze służby" – tak poseł PiS Stanisław Pięta ostrzega służby mundurowe przed wsparciem finału WOŚP. Odbiło to się szerokim echem w wojskowym środowisku. Po tych uwagach, wiele jednostek i instytucji wojskowych, dotąd zaangażowanych w Wielką Orkiestrę, zrezygnowało z udziału w akcji charytatywnej. MSWiA poinformowało, że policja zapewnieni bezpieczeństwo uczestnikom imprez związanych z akcją WOŚP w ramach zadań ustawowych.
I co Wy na to? ![]()
43,863 2016-01-08 14:05:30 Ostatnio edytowany przez Cayenne81 (2016-01-08 14:08:46)
Cayenne81 napisał/a:Nutka 23 napisał/a:A dajecie coś na Owsiaka? chodzi to na WOŚP....
bo ja od lat ani grosza.
A dlaczego nie?
A no miała..
No i co w związku z tym?
Widzisz mój mały też miał,dzięki temu sprzętowi zostały wykryte nieprawidłowości w jednym uchu.Zostaliśmy skierowani do specjalistycznej poradni i w ciągu miesiąca wiedziałam co z czym.
A tak nie wiadomo co by było gdyby takiego sprzetu zabrakło.
Miriam daj spokój pod wzgedem WOSP Pis wku....wia mnie zajeb...cie.
Po cholerę się miesza?
Wrzucę tam,ale ani grosza nie dam na kościół,Caritas,kolędę i inne tego typu datki.
43,864 2016-01-08 14:23:13
Miriam daj spokój pod wzgedem WOSP Pis wku....wia mnie zajeb...cie.
Po cholerę się miesza?
Jak to po cholerę?
Konkurencję trzeba zwalczać, gdyby nie WOŚP więcej kasy trafiałoby do Caritasu. ![]()
Widzę, że moje dziecię w E-dzienniku ma już wystawione wszystkie oceny śródroczne. Teraz przydałyby się ferie a tu jeszcze trzy tygodnie nauki. ![]()
43,865 2016-01-08 14:35:15
Nie wszyscy ludzie są chyba tak tępi żeby wspierać kler.;) A co za tym idzie caritas itp.
U nas oceny do wczoraj miały być,ale jeszcze nie było jak się okazało.
Od 18 stycznia drugi semestr się zaczyna.
43,866 2016-01-08 14:45:06
Wszystko ma drugie dno..coś tam Owsiak kupi dla szpitali a resztę bierze dla siebie, za co urządza ten festiwal latem za co on żyje.. To wszystko to pić na wodę...
Caritas to pomaga ubogim ludzie,bezdomnym nie musisz im dawać kasę może co innego dać.
43,867 2016-01-08 15:04:00
Ale Ty Natka naiwna jestes.
Weź pomysl ile księża wyłudzają kasy,po przez caritas i inne.
Zły Owsiak, dobry Caritas – takiego zestawienia używają prawicowi komentatorzy w corocznej krytyce Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Gdyby jednak te same kryteria, które stosują do oceny WOŚP, przyłożyć do kościelnej organizacji, wyszłoby, że Caritas to "aferzyści" jeszcze więksi niż Owsiak, w dodatku o "szemranej" przeszłości. Co by było na przykład, jeżeli jeden z WOŚP-owców, tak jak kilka lat temu księża z Caritasu w Płocku, wyłudziłby z PFRON 1,7 mln złotych?
Za każdym razem, kiedy zbliża się kolejny finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, ze strony krytyków słychać jeden argument: ""WOŚP to pikuś, Caritas gra cały rok i w dodatku zbiera więcej". I mimo że sami przedstawiciele katolickiego ruchu takich porównań się wystrzegają, prawicowi publicyści (głównie oni) roszczą sobie prawo, by się za nich z Owsiakiem i jego ludźmi licytować.
43,868 2016-01-08 15:11:07
A niech każdy daje komu chce.
Ja owsiakowi złodziejowi grosza nie dam, od 10-11 lat nie daję i to się nie zmieni..
Wole dać komuś kto ma chore dziecko i potrzebuje na leczenie.
43,869 2016-01-08 15:15:47 Ostatnio edytowany przez Miriam (2016-01-08 17:35:26)
Wszystko ma drugie dno..coś tam Owsiak kupi dla szpitali a resztę bierze dla siebie
Coś tam kupił?? ![]()
Masz tu link do tego ''coś tam'': http://www.wosp.org.pl/medycyna/sprzet/ … any_sprzet
Tylko Szczecin otrzymał sprzęt wart ponad miliard, a szpitali, które do tej pory obdarowane zostały sprzętem WOŚP jest prawie pięćset. Policz sobie jakie to są pieniądze, albo nie licz, bo braknie Ci cyfr w kalkulatorze.
Rozumiem, że wypowiadając się tak negatywnie o WOŚP dysponujesz konkretnymi danymi, a nie po raz kolejny informacjami wyssanymi z palca. Jeśli tak, to poproszę o źródło.
Nie mam czasu przeszukiwać Internetu więc zacytuję post Olinki, który przeczy temu co piszesz.
Działalność polskich fundacji kontroluje Ministerstwo Pracy, a WOŚP co roku rozlicza się z działalności. Ministerstwo właśnie wydało oficjalne podsumowanie finansów Orkiestry za rok 2012 - wynika z niego, że aż 92 procent uzbieranej kwoty zostało wydane na zakup specjalistycznego sprzętu do szpitali.
Rzecznik ministerstwa ogłosił: "Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy ok. 92 proc. zebranych środków przeznacza na bezpośrednią pomoc charytatywną; koszty administracyjne to jedynie ok. 8 proc. Te dane mówią o wyjątkowo dużej skuteczności Fundacji."
Czytałam też, że w pierwszych dniach roku w trakcie konferencji prasowej Owsiak zapewnił, że nie jest zatrudniony w fundacji, a działalność samej WOŚP nie jest finansowana z pieniędzy ze zbiórki, a ze środków pozyskiwanych od sponsorów.
Zresztą nie chce mi się wierzyć, żeby tak potężna fundacja, której wszyscy patrzą na ręce, pozwalała sobie na jakieś rażące nieprawidłowości. Ta medialna nagonka nie wzięła się z nikąd, zapewne była komuś potrzebna i dla kogoś wygodna. Ja w każdym razie na pewno Orkiestrę także w tym roku wspomogę.
Koszty administracyjne WOŚP to jedynie ok. 8 proc. przychodów. Dla porównania fundacja Elbanowskich na same wynagrodzenia przeznaczyła 70 proc. przychodów. W kwestii Caritasu nie wypowiem się ponieważ cytuję: ''ostatnie sprawozdanie finansowe Caritas Polska na ich stronie internetowej jest za rok 2010. Caritasy diecezjalne w dużej mierze w ogóle nie udostępniają sprawozdań finansowych na swoich stronach.'' Ciekawe dlaczego? ![]()
za co urządza ten festiwal latem za co on żyje.. To wszystko to pić na wodę....
Potrafisz czytać?! Potrafisz czytać ze zrozumieniem?! Jeśli potrafisz to najpierw przejrzyj sprawozdanie WOŚP a dopiero potem pisz.
Woodstock nie jest finansowany z pieniędzy pochodzących z puszek! Finansują go sponsorzy, a kwota ta jest wykazana w corocznym sprawozdaniu.
Tutaj masz wykaz sponsorów WOŚP, z ich pieniędzy finansowany jest Woodstock:
http://www.wosp.org.pl/partnerzy_i_sponsorzy_finalu
43,870 2016-01-08 15:23:43 Ostatnio edytowany przez Cayenne81 (2016-01-08 18:52:43)
A niech każdy daje komu chce.
Ja owsiakowi złodziejowi grosza nie dam, od 10-11 lat nie daję i to się nie zmieni..
Wole dać komuś kto ma chore dziecko i potrzebuje na leczenie.
Weź przestań.
Idz wspomagaj złodziejski kler.
Wątpię żebyś teraz poszła i dała matce chorego dziecka np.100 zł na leki...
Wolę wspierać Wosp bo z tych pieniedzy zostanie zakupiony potrzebny sprzęt,bez którego do tej pory bardzo dużo dzieci nie miałoby szans naprzeżycie.
Gdyby Tobie urodziło się dziecko np w 26 tygodniu ciąży,to byś Owsiaka po dupie całowała z wdzięczoności za to, że Twoje dziecko może być podłączone do specjalistycznej aparatury.
43,871 2016-01-08 15:39:20
Natka przecież nie ma swojego zadania. Natka frondę powtarza jak katarynka i inne tego typu szmatławce. Jest tak przewidywalna, że głowa boli.
43,872 2016-01-08 21:19:06
Od 18 stycznia drugi semestr się zaczyna.
Niby tak, ale w praktyce, przynajmniej u nas, wygląda to zupełnie inaczej. We wtorek syn pisał sprawdzian z matematyki (oceny na półrocze wystawiane mieli w poniedziałek) i wczoraj przyszedł i mówi, że dostał czwórkę już na nowe półrocze, ale oceny pani wpisze dopiero po niedzieli jak uaktywniony w E-dzienniku zostanie drugi semestr. Dzisiaj pisał klasówkę z niemieckiego, ocena też już na nowy semestr.
43,873 2016-01-08 21:20:45
43,874 2016-01-08 21:27:41 Ostatnio edytowany przez Smużka (2016-01-08 21:28:24)
Nie muszę podawać linka. Bo ja wiem swoje i tyle..a w necie każdy może pisać co chce..tak samo cały ten Owsiak może nie prawdę pisać..
A co powiesz na to że jak On zakupił jakiś sprzęt i stoi nie używany bo szpitale nie wiedzą jak? Nie pamiętam jaki..
Kupi troche sprzętu a wy zadowoleni, a resztę kaski do kieszeni własnej..
43,875 2016-01-08 21:32:42
Z ciekawości zajrzałam na wykaz sprzętu jaki trafił na oddział Neonatologiczny w szpitalu którym rodziłam 2 dzieci.
Tak więc dzięki temu sprzętowi mój starszy syn mógł mieć wykonane naswietlania lampami w przypadku żółtaczki.
Młodszy mógł mieć wykonane przesiewowe badanie słuchu.
Tak więc dziękuję Owsiakowi że moje dzieci dostały taką szansę.
Mnie naprawdę przeraża jak wiele nienawisci jest wstanie wszczepić kler ludziom,swoim sługom takim barankom....