Jak żyć ze sobą po ślubie? Netkafejka :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Jak żyć ze sobą po ślubie? Netkafejka :)

Strony Poprzednia 1 670 671 672 673 674 764 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 43,616 do 43,680 z 49,633 ]

43,616

Odp: Jak żyć ze sobą po ślubie? Netkafejka :)

Marcin między innym chodzi mi autyzm...ale nie tylko.
To czemu wraca gruźlica i wiele innych chorób gdzie wszyscy są szczepieni na to? ( bo kiedyś był przymuś i nie można było nie szczepić).
Nie mówi się o tym jakie są powikłanie po danej szczepionce..

Zobacz podobne tematy :

43,617

Nutka 23 napisał/a:

Marcin między innym chodzi mi autyzm...ale nie tylko.
To czemu wraca gruźlica i wiele innych chorób gdzie wszyscy są szczepieni na to? ( bo kiedyś był przymuś i nie można było nie szczepić).
Nie mówi się o tym jakie są powikłanie po danej szczepionce..

Ty Natka coś czytasz ale w ogóle bez zrozumiena skoro zadajesz takie pytania.
Jak będę w domu wrzucę linka albo artykuł z newsweeka o gościu, który rozpętał antyszczepionkową aferę i w końcu przyznał, źe się mylił.

43,618

Mi mówili. Pani pielęgniarka pytała, czy chcę się dowiedzieć i zobaczyć ulotkę szczepionki.
Autyzm nawet w 97% jest dziedziczony o czym świadczy fakt, że autyzm najczęściej zdarza się w rodzinach gdzie już wcześniej był. Natomiast są państwa gdzie się nie szczepi, a liczba dzieci autystycznych jest taka sama. W Japonii w 1989 ograniczono, a w 1992 zaprzestano stosowania szczepionek MMR które rzekomo miały powodować autyzm. Po zaprzestaniu ich stosowania były skoki wzrostowe diagnoz autyzmu, potem spadki,a potem wzrosty. To dobitnie pokazuje, że szczepionki nie mają wpływu na autyzm.

43,619

Natka bez urazy ale dyskusja z toba jest strasznie męcząca.
Dopiero co chciałas na ospę szczepic dziecko bo w przedszkolu dzieci chorują a teraz juz gdy dziecko ma 4 lata i wzięlo prawie wszystkie szczepionki nie będziesz wcale szczepic bo cos przeczytałas.
Co do mnie ja o szczepieniu na pneumokoki decyzje podjęłam z lekarzem i wiem jakie moga byc konsekwencje. Dlugo sie wachalam ale podjęłam decyzje. Gdyby bylo inaczej to by mnie nie szczepila.

43,620

Nutka 23 napisał/a:

Dlatego, że ochrona poszczepienna przeciwko gruźlicy nie trwa wiecznie - utrzymuje się przez 15-20 lat.

mariola856 napisał/a:

Co do mnie ja o szczepieniu na pneumokoki decyzje podjęłam z lekarzem i wiem jakie moga byc konsekwencje. Dlugo sie wachalam ale podjęłam decyzje. Gdyby bylo inaczej to by mnie nie szczepila.

Szczepiłam syna przeciwko pneumokokom i meningokokom (jedną szczepionkę kupowałam w Polsce, drugą sprowadzałam z Niemiec). Nic młodemu nie było.

mariola856 napisał/a:

Dopiero co chciałas na ospę szczepic dziecko bo w przedszkolu dzieci chorują

Zapomniała wink

43,621 Ostatnio edytowany przez Smużka (2015-12-22 10:23:44)

nie nie chciała szczepić małej gdzie ja to napisałam!!!!!!!!!!! mariole nie pisz tego co ja nie pisałam... chodziłam mi o te szczepienie coś po roku...

A  co do szczepień. To czemu w innych krajach jak np w Anglii dzieciaki się szczepione  dopiero po pół roku a to już ląduje po urodzenie przecież taki maluch ma przeciw ciała od matki a jak jeszcze jest karmiony piersią to ma ich jeszcze więcej..

43,622 Ostatnio edytowany przez Martainn (2015-12-22 10:27:55)

Po pół roku mówisz?

Kalendarz szczepień w Wielkiej Brytanii wygląda następująco:

W 2 miesiącu życia (w 8 tygodniu)
3 szczepienia:

DtaP/IPV/Hib – jedna szczepionka obejmująca 5 chorób (stąd zwana jest również 5 in 1 vaccine) takich jak: diphteria – błonica, tetanus – tężec, pertussis (whooping cough) – krztusiec (koklusz), polio, Haemophilus influenzae b (Hib) - bakteria wywołująca zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych;
Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV) – szczepionka przeciwko zakażeniu pneumokokowemu (pneumococcal infection);
Rotavirus vaccine - szczepionka przeciw rotawirusom, podawana doustnie.

W 3 miesiącu (12 tygodniu)
3 szczepienia:

5 in 1 (DTaP/IPV/Hib) – druga dawka;
Meningitis C (Men C) – szczepionka przeciwko meningitis C – meningokowemu zapaleniu opon mózgowych typu C (meningococcal group C);
Rotavirus vaccine - druga dawka.

W 4 miesiącu (16 tygodniu)
2 szczepienia:

DTaP/IPV/Hib – trzecia dawka;
PCV – druga dawka.

W okolicach 12 miesiąca
Jedno szczepienie:

Men C – trzecia dawka, Hip – czwarta dawka (Hib/Men C podawane są jako w jednej szczepionce);

W okolicach 13 miesiąca
2 szczepienia:

MMR – measles - odra, mumps - świnka i rubella (German measles) - różyczka (podawane w jednej szczepionce;
PCV – trzecia dawka

Od 3 lat i 4 miesięcy do 5 roku życia
2 szczepienia:

DTaP/IPV lub DTaP/IPV: diphtheria – błonica, tetanus – teżec, pertussis (whooping cough) – krztusiec i polio (podawane jako dawka wspomagająca 4-1 pre-school booster);
MMR – druga dawka
Od 12 do 13 roku życia
1 szczepienie:

Cervical cancer (HPV); szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy. Podawana tylko dziewczynkom w 3 dawkach przez okres 6 miesięcy.

43,623 Ostatnio edytowany przez Smużka (2015-12-22 10:53:00)

No dobra to nawet po 2 miesiącach życia... a nie jak u nas dziecko ma dwa dni i już szczepią..
no oni mają więcej szczepień niż u nas..

https://www.youtube.com/watch?v=sUrYNEPEcb0 o chłopaku co zmarł dwa dni po szczepionce...

https://www.youtube.com/watch?v=vyZjt72SjnE -''szczepionka skrywana prawda długa trwa ale można posłuchać..

43,624 Ostatnio edytowany przez Martainn (2015-12-22 11:00:49)

Powiem Ci coś straszniejszego. Każdy jeden co chociaż raz pił herbatę w życiu.... umarł.
Ludzie umierają po zażyciu aspiryny. Zakazać aspiryny?
Ludzie umierają po zjedzeniu czekolady. Zakazać jedzenia czekolady?
Ludzie umierają po zjedzeniu muli. Zakazać jedzenia muli?
Ludzie umierają po zjedzeniu orzechów. Zakazać orzechów?
Babka u nas w mieście skaleczyła się w palec. Przemyła go wodą utlenioną. Dwa dni potem zmarła na sepsę? Woda utleniona ją zabiła? Teorie spiskowe są dla ludzi mało inteligentnych nie rozumiejących powiązań między zdarzeniami i wiążą to co im wygodne.
To że chłopak zmarł po szczepionce to jest możliwe. W końcu każdy może czegoś nie tolerować i być na coś uczulony. Czy to znaczy, że szczepionka jest zła? Czy to, że Kaziu jest poważnie uczulony na czekoladę i może umrzeć po jej zjedzeniu oznacza, że czekolada jest zła?

43,625

Marcin wiem że ludzie umierają z rożnych powodów.

Rodzice powinni sami decydować czy chcą szczepić czy nie... ale też trzeba mieć świadomość powikłań po szczepionce.. a nie są zmuszanie do tego..

a jak już trzeb szczepić to niech to będzie w czasie rozłożonym a nie jak maluch ma dwa dni i już ładowanie..

43,626

Nutka 23 napisał/a:

a jak już trzeb szczepić to niech to będzie w czasie rozłożonym a nie jak maluch ma dwa dni i już ładowanie..

Sama pisałaś że wtedy ma bardzo dużo przeciwciał. Więc jest to idealny moment. Ale żeby to wiedzieć trzeba rozumieć co nieco a nie łykać wszystko jak młody pelikan. Chyba logiczne jest żeby podawać wtedy kiedy przeciwciał jest najwięcej, a nie najmniej.

43,627 Ostatnio edytowany przez ryba81 (2015-12-22 11:26:47)

Hej.

Widze dyskusja wrze:)

Ja gdy szczepilam syna nie było jeszcze tak głośno aby nie szczepić wiec nie miałam wątpliwości czy to bedzie właściwe . Szczepilam rowniez na rotawirusa i pneumokoki. Wiem jedno. Gdy mój 2letni syn załapał rotawirusa poradził sobie z nim w ciagu 3 dni , objawy były łagodne i mało uciążliwe , natomiast koleżanka ktora nie szczepiła , w tym samym czasie leżała ze swoim 2latkiem ponad 14 dni w szpitalu.

43,628

Martainn napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

Sama pisałaś że wtedy ma bardzo dużo przeciwciał. Więc jest to idealny moment. Ale żeby to wiedzieć trzeba rozumieć co nieco a nie łykać wszystko jak młody pelikan. Chyba logiczne jest żeby podawać wtedy kiedy przeciwciał jest najwięcej, a nie najmniej.

Ale takie dziecko ma przeciw działa od matki np na gruźlice czy tam na inna chorobę  i w takie sytuacji nie widzę potrzeby szczepienie bo dziecko jest chronione. jeszcze jak pije siarę to jest bardziej chronione...

43,629 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-22 12:11:30)

Nutka 23 napisał/a:

A  co do szczepień. To czemu w innych krajach jak np w Anglii dzieciaki się szczepione  dopiero po pół roku

Skąd Ty te nieprawdziwe informacje czerpiesz? lol

Nutka 23 napisał/a:

No dobra to nawet po 2 miesiącach życia... a nie jak u nas dziecko ma dwa dni i już szczepią..

Dziecko w pierwszej dobie szczepione jest przeciwko WZW B i gruźlicy.
Dlaczego tak szybko?
Dlatego, że zapadalność na gruźlice w Polsce jest znacząco wyższa niż w Anglii.

Martainn napisał/a:

Dokładnie. Dlatego  nie należy szczepić dziecka jeśli jest wcześniakiem i waży mniej niż 2000 g, oraz  jeśli w ciągu ostatnich 4 tygodni przeszło ostrą infekcję.

Nutka 23 napisał/a:

Rodzice powinni sami decydować czy chcą szczepić czy nie...

Natalia, dzieci nieszczepione nie tylko same są zagrożone, ale niosą także zagrożenie dla innych. Stąd obowiązek szczepień.

''Odra atakuje. Nieszczepione dzieci są groźne dla innych.
Przypadek dziewczynki z Wrocławia, która z powodu powikłań po odrze walczy o życie, to kolejny dowód, że brak szczepień to zagrożenie nie tylko dla dziecka, ale i dla całej społeczności.
Dziewczynka trafiła do wrocławskiego szpitala w czwartek. Przyjechała z Berlina, gdzie panuje epidemia odry, która pochłonęła już swoją pierwszą ofiarę.
Stan dziewczynki jest bardzo poważny. - Nie można powiedzieć, że (...) najgorsze ma za sobą. Odrę przeżyła, ale ma powikłania. Nie wiadomo kiedy wyjdzie ze szpitala - mówił TVN24 prof. Leszek Szenborn, szef kliniki pediatrycznej szpitala przy ul. Chałubińskiego we Wrocławiu. Dziecko nie było szczepione, a na odrę zachorowała także dwójka jej rodzeństwa. Odra powraca przede wszystkim przez brak szczepień.''
Newsweek, luty 2015r.

Nutka 23 napisał/a:

ale też trzeba mieć świadomość powikłań po szczepionce..

Ja świadomość powikłań poszczepiennych mam. Mariola przeczytałam, również. Myślę, że pozostali także - a TY nie masz?! yikes

43,630

No oczywiście że ma świadomość powikłań po szczepieniu..

To dlaczego w Usa po szczepieniu na  Polio dzieci po jakimś czasie zapadały na tą chorobę?
Czemu się nie mówi,pisze o skutkach ubocznych szczepień?
Czemu się nie pisze że szczepionki zawierają rtęć i aluminium?

43,631

Miriam napisał/a:

Ja świadomość powikłań poszczepiennych mam. Mariola przeczytałam, również. Myślę, że pozostali także - a TY nie masz?! yikes

Ja też mam,bo moje dziecko je miało.
Nie jestem przeciwna szczepieniom,chociaz teraz miałabym dylemat czy zaszczepić kolejne dziecko. U dzieci które już mam szczepienia będę kontynuować.
Natomiast nie szczepiłam dzieci na rotawirusy i kolejnego też bym nie zaszczepiła.A także gdybym miała córkę nie podałabym jej szczepionki na HPV.
Na pneumokoki zaszczepiłam starszego syna raz.
Nie mam nic do rodziców którzy nie szczepią dzieci.

43,632 Ostatnio edytowany przez Martainn (2015-12-22 13:09:53)

Cayenne81 napisał/a:

Nie mam nic do rodziców którzy nie szczepią dzieci.

A ja mam. I będę pozywał do sądu jak swoich dzieci nie zaszczepią i potem inne zachorują od nich. Kij z nimi, ale stanowią zagrożenie przede wszystkim dla innych.
Ja na rotawirusy zaszczepiłem. Sporo moich znajomych szczepiło i większość nie zachorowało lub choroba trwała 2-3 dni w domu. Jedni znajomi nie zaszczepili (ale nie z przekonań, po prostu nie mieli pieniędzy) i mała spędziła 14 dni w szpitalu.

To dlaczego w Usa po szczepieniu na  Polio dzieci po jakimś czasie zapadały na tą chorobę?

Jest niewielkie ryzyko wystąpienia polio poszczepiennego, które przechodzone jest bardzo łagodnie. Jak katar. W Kongo w 2013 na kilka miliardów dawek szczepionki zaobserwowano ok 400 przypadków polio poszczepiennego. W tym samym czasie wśród nieszczepionych chorowało kilkadziesiąt tysięcy osób. Część zmarła.
Co do szczepień to jedyne co bym zmienił to poddawanie testom obciążeniowym większą liczbę dzieci. Tak by od razu wyeliminować przypadki dzieci którym nie wolno podać szczepionki. Dziś mało kto to sprawdza.

Każdy ma prawo przeczytać ulotkę i uzyskać informację od lekarza. Mi powiedziano o najważniejszych i zapytano czy chcę zobaczyć ulotkę.

Jw. Na ulotce wszystko jest wypisane. Można skorzystać też ze szczepionki bez etylortęci.

43,633 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-22 13:31:43)

Nutka 23 napisał/a:

No oczywiście że ma świadomość powikłań po szczepieniu..

Skoro masz to w czym problem?

Nutka 23 napisał/a:

To dlaczego w Usa po szczepieniu na  Polio dzieci po jakimś czasie zapadały na tą chorobę? .

Daj linka, bo ja nic nie znalazłam na ten temat.

Nutka 23 napisał/a:

Jak to się nie mówi, nie pisze?
Wygoogluj sobie to zobaczysz ile jest informacji na ten temat. W telewizji też o tym mówią, ba! nawet uczą o tym w szkole. Natalia, Ty wiedzę na temat szczepień powinnaś mieć ze szkoły! Mój syn o szczepionkach, ich zaletach i skutkach ubocznych, uczył się na lekcji biologii w drugiej klasie gimnazjum. Chodziłaś do szkoły czy pod górkę miałaś? wink

Nutka 23 napisał/a:

A sprawdzałaś czy się nie pisze?
Ja sprawdziłam i właśnie się pisze: ''zarówno rtęć jak i aluminium w szczepionkach jest w tak niewielkich dawkach, że są całkowicie bezpieczne dla organizmu. Szczepionki zawierają znacznie mniej rtęci niż np. puszka tuńczyka, a aluminium jest w mleku matki, znacznie więcej niż w szczepionkach jest go w napojach Coca-Cola, Pepsi (informacja dla Twojego męża), w soku jabłkowo-brzoskwiniowym, w herbacie''.

43,634 Ostatnio edytowany przez Smużka (2015-12-22 13:34:06)

po 1 jak szczepiłam mała zapytałam o ulotką to się tylko pielęgniarka obruszyła po co mi to (wtedy  byłam młoda i nie bardzo wiedziałam co odpowiedzieć)

po 2 te dzieci które zachorowały na polio po szczepionce ileś tam procent umarło( nie pamiętam dokładnie)

po 3 w ulotce nie zawsze wszystko piszą, przecież szczepionki to największy biznes firm farmaceutycznych by jak najwięcej zarobić..

po 4 tak nie wygrasz w sądzie, jak ktoś się uprze to nie zaszczepi

Miriam o tym polio to jest w tym linku co profesor tłumaczy o szczepieniach wystarczy posłuchać.

tak chodziłam do szkoły i wiem co to jest szczepienie..

43,635

Nutka 23 napisał/a:

Zwykle leki na receptę czy bez tez maga spowodować skutki uboczne dlatego do wszystkiego sa ulotki informacyjne . Jesli ktos jest zainteresowany tym to sam we własnym zakresie szuka informacji na dany temat .

43,636 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-22 14:27:05)

Nutka 23 napisał/a:

jak ktoś się uprze to nie zaszczepi.

Zaszczepi, jak mu dowalą karę pieniężną. Jakiś czas temu głośno było, że wojewoda pomorski nałożył kary finansowe w kwocie 50 tyś. złotych na rodziców, którzy nie szczepią swoich dzieci. Gdzieś indziej (nie pamiętam gdzie) nie przyjmowano do przedszkoli nieszczepionych dzieci, by nie zagrażały zdrowiu pozostałych przedszkolaków.

Natalia, producenci past do zębów zalecają myć zęby przynajmniej dwa razy dziennie. Jak myślisz w jakim celu to robią?
(spora część past do zębów zawiera szkodliwe składniki, niebezpieczne choćby dla osób na nie uczulonych)
Czy robią to po to, aby pomóc mi/Tobie w utrzymaniu higieny jamy ustnej czy dlatego, że na sprzedaży past zarabiają?
Odpowiedź jest oczywista, i tak samo jest z firmami farmaceutycznymi, ale czy to znaczy, że od dzisiaj przestaniesz myć zęby, bo ktoś (czytaj: producent pasty do zębów) robi na tym biznes?

43,637

Miriam. tak słyszałam o tych przedszkolach...to teraz ci powiem ja jak mała zapisywałam nikt mnie nie zapytał czy mała jest szczepiona czy nie..to tak chyba nie do końca.
A jak ktoś nie zapiszę dziecko do przychodni? bo wiem że tak ludzie robią...

Wiem o co ci chodzi.

43,638 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-22 15:14:31)

Nutka 23 napisał/a:

A jak ktoś nie zapiszę dziecko do przychodni? bo wiem że tak ludzie robią....

Bajki piszesz wink
Po narodzinach dziecka szpital wysyła informację do zdeklarowanej przez mamę przychodni zdrowia małego dziecka i cała procedura rusza z urzędu. Pojawia się położna środowiskowa, otrzymujesz wezwanie na bilans, szczepienie. Nie wstawisz się raz, drugi  to dostaniesz wezwanie z sanepidu. Potem dziecko idzie do szkoły, od pielęgniarki szkolnej dostaje druki, które musi wypełnić lekarz rodzinny, więc nie ma takiej możliwości by dziecko nie było zapisane do żadnej przychodni.

43,639 Ostatnio edytowany przez Cayenne81 (2015-12-22 15:14:28)

Martainn napisał/a:

I będę pozywał do sądu jak swoich dzieci nie zaszczepią i potem inne zachorują od nich

Tych co dzieci przez szczepienie prawie zeszły z tego świata też? Oczywiście jeśli zgłosi do sanepidu ten fakt.

Miriam napisał/a:

Bajki piszesz wink
Po narodzinach dziecka szpital wysyła informację do rodzimej przychodni zdrowia małego dziecka i cała procedura rusza z urzędu. Pojawia się położna środowiskowa, otrzymujesz wezwanie na bilans, szczepienie. Nie wstawisz się raz, drugi  to dostaniesz wezwanie z sanepidu. Potem dziecko idzie do szkoły, od pielęgniarki szkolnej dostaje druki, które musi wypełnić lekarz rodzinny, więc nie ma takiej możliwości by dziecko nie było zapisane do żadnej przychodni.

Zgadza się.W szpitalu pytają do jakiej przychodni wysyłać papiery,kto jest lekarzem rodzinnym itd.Jeśli chodzi o bilanse to już zależy od przychodni.
Ostatnio na bilans 4 latka poszłam po pół roku,chociaż niby mam na to 2 miesiące.Wezwania nie otrzymałam.Są osoby które nie robią wcale bilansów i wezwania nie dostają.
Nie mniej jednak jesli chodzi o szczepienia po 2 miesiącach u nas wysyłają wezwanie jeśli rodzic nie zgłosi się na szczepienie.
Ostatnio rozmawiałam z panią która zajmuje się szczepieniem dzieci,powiedziała że wezwania nic nie dają,zgłaszanie do sanepidu tez nie,powiedziała też że jedynym ratunkiem byłoby karanie pewnymi kwotami pieniężnymi jednak nie mają takiego prawa.
Sama położna została mi przydzielona dopiero jak posżłam do przychodni i zgłosiłam dziecko(które ponoć zgłosił szpital).Przy pierwszym przyszła z automatu.

Mysle że każdy rodzic u którego dziecka po szczepieniu wystapił groźne powikłania poszczepienne bedzie miał dylemat czy zaszczepić dziecko znowu.
Tez kiedyś uważałam że szczepić się powinno bez żadnego ale...no własnie ale  do czasu kiedy sama nie doświadczyłam groźnych powikłań.

43,640

Natka-do poczytania o szczepionkach i antyszczepionkowym szale:
http://nauka.newsweek.pl/szczepionki-ni … 4,1,1.html

Artykuł niezbyt nowy ale pokazuje skąd się ta histeria wzięła,jak została przez histerycznych rodziców zinterpretowana i jak to się stało dlaczego takim dziwnym trafem antyszczepionkowcy posługują się argumentami przeciw-ale tylko jakoś tak wybiórczo,nie wspominając o tym,że ich guru pani Majewska nie jest w stanie wypowiedzieć się publicznie na temat szkodliwości szczepień i o tym,że opierając się na artykule Wakefielda z The Lancet nawet nie wspomniała,że Wakefield miał konkretny interes by manipulować danymi i kłamać na temat szkodliwości szczepionek a jedenastu jego współpracowników wycofało swoje nazwiska z publikacji.

43,641 Ostatnio edytowany przez Martainn (2015-12-22 15:26:58)

Cayenne81 napisał/a:

Tych co dzieci przez szczepienie prawie zeszły z tego świata też? Oczywiście jeśli zgłosi do sanepidu ten fakt.

Tu pozwałbym służbę zdrowia za nieprowadzanie testów obciążeniowych. Gdyby takie testy zostały przeprowadzone, dzieci te nie dostałyby tej szczepionki. Takie samo zaniedbanie jak w przypadku podawania niektórych leków przeciwbólowych przed zabieganiem, czy nawet nieprzeprowadzenie wywiadu. To dokładnie taki sam przykład. Dlatego uważam, że każdy u którego jest nawet minimum możliwości wystąpienia skutków ubocznych powinno się przeprowadzić testy.
Poza tym jakie to są liczby? Pojedyncze przypadki na miliony szczepionych. Więcej ludzi umiera z powodu paracetamolu, niesteroidowych leków przeciwzapalnych, reakcji uczuleniowych na jedzenie i dodatki w nim, a jakoś o tym jest cisza w mediach. A ludzie nlpz jedzą garściami. Zapewne mamusie i tatusie antyszczepionkowcy również i tu problemu nie widzą.
To nie tak, że ja myślę, że każdy powinien je przyjmować. Nie, nie każdy. Natomiast totalną bzdurą i nieporozumieniem jest łączenie nop z autyzmem. I oni cały czas opierają się na tych samych sfałszowanych badaniach.

43,642

Marcin widzisz tak działa słuzba zdrowia.Np. w przypadku choroby dróg oddechowych  nie robi się testów czy to wirus czy bakteria,od razu bach antybiotyk.
Teraz na przykładzie mojego dziecka,nic nie zapowiadało że wystąpią powikłania poszczepienne,bo wszystkie szczepienia do 1,5 roku przebiegały bez problemu,nawet goraczki lekkiej nie miał.Szczepienie na 1,5 roku niestety miało spore skutki uboczne.

43,643

Lena. Wiem, pamiętam jak to pisałaś. Dlatego przez każdym szczepieniem powinien być test, bo przecież wiadomo, że na różne choroby się szczepi. Tak samo jest ze środkami przeciwbólowymi. Niektórzy mogą zejść po przyjęciu najprostszych. I to się niestety zdarza. U dentystów, czy np. na jakimś prostym zabiegu.

43,644

A ja wam powiem. Znam rodzinę gdzie rządne dziecko nie jest zgłoszone do przychodni. A do lekarza chodzą prywatnie.
Wiem że szpitala zgłasza urodzenie dziecka do przychodni co matka napisze.
U mnie położna sama nie przyszła puki nie zadzwoniłam do przychodni..
Tak samo z bilansem malej zawsze sama sie upomniałam a przychodnia cicho..
Wiec chyba tak to nie do końca działa.

Rodzice powinni sami decydować czy chcą szczepić czy nie. Jak ze wszystkim.

43,645

Marcin ja pamiętam jak w szkole miałam test na szczepionkę na gruźlicę. W ręku kuli i robił sie strup ileś tam dni minęło i szło się do lekarza i wtedy szczepili..jakoś tak to było..dokładnie nie pamiętam..

43,646

Nutka 23 napisał/a:

A ja wam powiem. Znam rodzinę gdzie rządne dziecko nie jest zgłoszone do przychodni. A do lekarza chodzą prywatnie.
Wiem że szpitala zgłasza urodzenie dziecka do przychodni co matka napisze.
U mnie położna sama nie przyszła puki nie zadzwoniłam do przychodni..
Tak samo z bilansem malej zawsze sama sie upomniałam a przychodnia cicho..
Wiec chyba tak to nie do końca działa.

Rodzice powinni sami decydować czy chcą szczepić czy nie. Jak ze wszystkim.

To zależy.U mnie na przykład przysłano pismo z przychodni,że mam się zgłosić na bilans kiedy córka poszła do szkoły bo jakoś z tym zwlekałam.Położna przyszła do mnie bez żadnego powiadamiania.Zadzwoniła tylko wcześniej i umówiła się na wizytę patronażową.

43,647

U nas przyjdzie zaraz po świętach też dzwoniła się umówić. U nas jakiś czas temu chodziła plotka, że podobno jakaś położna z przychodni przyszła niezapowiedziana do jakiejś rodzinki i potem zgłosiła, że niewydolna rodzina bo w mieszkaniu był bałagan. Nie wiem na ile to prawda. Ale nasza położna jest w porządku i w sumie dzwoniliśmy do niej już dwa razy to nas jako tako zna;) Na szczęście lek naszej małej pomaga i teraz kupka jest raz na 3-4 dni.

43,648

Nutka 23 napisał/a:

Marcin wiem że ludzie umierają z rożnych powodów.

Rodzice powinni sami decydować czy chcą szczepić czy nie... ale też trzeba mieć świadomość powikłań po szczepionce.. a nie są zmuszanie do tego..

Idąc dalej nie trzeba brać żadnych leków.
Na każdym antybiotyku jest w ulotce że mogą być powikłania które zdarzają się b.rzadko.
Nie wiem jak jest teraz ale jak mój miał odroczone szczepienia z powodu nerczycy to musiałam zanosić do przychodni zaświadczenie od nefrologa.
A tak bez powodu bałabym się nie zaszczepić.
Dziecko nie jest Natka własnością rodziców żeby mogli o WSZYSTKIM decydować.

43,649

Niki no to kto ma w końcu o dziecku decydować jak nie rodzić/prawny opiekun?

Dalej tak jest jak dziecko nie może być szczepione z danego powodów to się przynosi odpowiedni papier.

43,650 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-22 21:29:46)

Nutka 23 napisał/a:

Niki no to kto ma w końcu o dziecku decydować jak nie rodzić/prawny opiekun?

Ok. ok... niech decydują, pod warunkiem, że będą mieli zakaz posyłania swoich nieszczepionych pociech do żłobków i przedszkoli, by ich dzieci nie zagrażały zdrowiu dzieci szczepionych.
No i obowiązkowo, w razie choroby i powikłań spowodowanych brakiem sczepień, niech z własnej kieszeni pokrywają koszty leczenia szpitalnego.

43,651

Rodzice ani prawni opiekunowie nie mogą decydować o wszystkim.
Nie wtedy kiedy  ich decyzja zagraża dobru dziecka.
A tutaj ich decyzja o  nieszczepieniu może też szkodzić innym.

43,652

Nutka 23 napisał/a:
Martainn napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

Ale takie dziecko ma przeciw działa od matki np na gruźlice czy tam na inna chorobę  i w takie sytuacji nie widzę potrzeby szczepienie bo dziecko jest chronione. jeszcze jak pije siarę to jest bardziej chronione...

Ja mojego karmiłam piersią dwa lata a chorował non stop.

Tak że te przeciwciała  nie chronią od wszystkiego.

43,653 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-23 02:07:53)

Nutka 23 napisał/a:

nie nie chciała szczepić małej gdzie ja to napisałam!!!!!!!!!!! mariole nie pisz tego co ja nie pisałam...

Faktycznie, słowem Natalia nie wspomniała, że chce szczepić młodą. Nawiązała jedynie do tego, że w przedszkolu córki panuje ospa:

Nutka 23 napisał/a:

Ale numer w przedszkolu panuje ospa,ciekawe czy moja mała się zarazi big_smile
ja już przechodziłam ospę w wieku 7-8 lat a maż nie..:D

Nutka 23 napisał/a:

teraz dziecki coś po roku są szczepione na ospę-świnkę-rożeczkę, to teoretycznie dzieciaki mają odporność?

Gojka, jak tata? Dzisiaj ma mieć biopsję, prawda?

Dochodzi pierwsza, za dwie godziny pojawi się w kafejce Pigwa - dzień dobry Pigwo, wyspałaś się? wink

43,654

WITAM RANKIEM
dziś pospałam do 2/30
mimo że wczoraj wytrzymałam do 21,muszę dłużej z tym powalczyć,organizm tak szybko się nie przestawi
dziś muszę zaliczyć lekarza ,napisała nie wyraznie receptę i dostałam leki na miesiąc a nie na 3 miesiące

43,655

Pigwa ja tam też taki problem szybko wieczorem zasypiam a rano wstajesz szybko..

43,656

Hej!
Tatę wczoraj przyjęli do szpitala a zabieg ma dziś, właśnie teraz.
Martwię się bo to schorowany człowiek, dla którego nawet narkoza jest zagrożeniem.
Oprócz biopsji wstawią mu coś co się nazywa protezą:to taka rurka, która ma udrożnić woreczek żółciowy po to żeby tak nie żółkł.

43,657

Trzymam kciuki żeby wszystko poszło dobrze!

43,658

Gojka trzyma kciuki..będzie dobrze

43,659

Dołączam Gojka ze swoimi kciukami!

43,660

Mama rozmawiała z lekarzem.Zadzwoniła spłakana.
Nowotwór złośliwy nieoperacyjny.
Lekarz powiedział, że rak trzustki bardzo długo nie daje objawów.
To zażółcenie skóry występuje gdy już stan jest bardzo zaawansowany...Muszę robić dobre wrażenie bo na razie nie będziemy mu mówić.
Jutro rano go wypisują do domu.
Muszę się czymś zająć bo nie mogę funkcjonować.

43,661

O boże gojka...nie wiem co napisać..

43,662

Tak, to prawda zażółcenie skóry świadczy o stanie zaawansowanym, moja prababcia tak miała i to był pierwszy jej widoczny objaw tego cholerstwa. Miałam jednak nadzieję że napiszesz tutaj dobre wiadomości. Trzymaj się sad

43,663

Żadne słowa w takiej sytuacji nie są dobre... sad

43,664

Bardzo mi przykro;(

43,665

jeju ,chyba będę miała święta w łóżku!
ale mnie trzepie,wszystkie gnaty bolą
mąż już 2 tygodnie na antybiotyku
ja nie odkręcam grzejnika,dziś odkręcony i czuje zimno

43,666

Pigwa. Dużo witaminy c wypij herbaty z lipy z miodem

43,667

Hej.

Ja nawet do przedszkola musiałam zanieść zaświadczenie od lekarza że mały zdrowy. I po każdej chorobie takie zaświadczenia są u nas wymagane.

Gojka bardzo mi przykro sad

43,668

http://images78.fotosik.pl/182/0e0ee7ddfa17b7dc.jpg

43,669

Gojka przykro mi.
Z okazji Świąt życzę każdemu z naszej kafejki dużo zdrowia, spokoju i dużo uśmiechu na codzień.

43,670

Wesołych świąt wszystkim smile

43,671

http://img.interia.pl/kartki/nimg/ka38543.jpg

43,672

Gojka przykro mi z powodu taty,u nas tak było 3 lata temu z babcią.

Jak tam przygotowania do Świat?
U nas jakoś do przodu,chociaż coś mi pieczenie w tym roku nie idzie big_smile
Wczoraj lepiłam pierogi to ciasto dopiero za 3 razem nadawało się do lepienia.
Dzisiaj jeszcze sernik,ryba po grecku.Lecę do miasta jeszcze po chleb i jakieś ostatnie zakupy.

43,673

Lena ja wczoraj krokiety narobiłam. Spód ciasta upiekłam.
Teraz już nakroiłam na sałatkę i tylko masę zrobić i koniec roboty:)

43,674

Spokojnych Świąt
Bożego Narodzenia
Spędzonych z tymi,
których kochacie .
Niech ten magiczny czas
Obdarzy WAS Zdrowiem
Szczęściem i Miłością …

Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
życzę Wszystkim Bywalcom  Tej Kafejki!

43,675

Jak tam po wigilie. Ja się objadłam że ma dosyć smile mała aż piszczała za prezentami smile

43,676

Wesołych Świat wszystkim!
My też po. Jesteśmy już w domu bo mała przysypia.
Z niespodzianek dziś koło południa zadzwonił brat, czy może przyjść na Wigilię. No oczywiście nie odmówiliśmy. Przyszedł. Wygląda jak chodzące nieszczęscie. Przepity, ale przyszedł trzeźwy. Oczywiście zarzekał się, że już nie ma zamiaru pić, bo z tamtą kobietą nic nie wyszło, bo ona już siedziała z jakimś jak wyjechał do pracy. Pieniądze ma. Oddał to co mi był winny. Parę razy się popłakał. Np. wtedy kiedy Marcelinka się do niego uśmiechnęła. Wziął ją na ręce nawet. Może coś z tego będzie jednak.

43,677

Nutka 23 napisał/a:

Jak tam po wigilie. Ja się objadłam że ma dosyć smile

My byliśmy u moich rodziców. Zjadłam tylko smażonego fileta z morszczuka i rybę po grecku, więcej nie dałam rady. Do domu dostałam krokiety i pierogi, które wrzuciłam do zamrażarki, będą na kiedyś.
Jutro obiad u mnie. Będzie osiem osób, więc od rana będę ''siedziała w garach''. Dzisiaj zamarynowałam karkówkę do pieczenia, udka, przygotowałam szaszłyki i gołąbki. Jutro upiekę mięsiwo, usmażę schabowe, przygotuję sałatkę z fetą. W sobotę na obiedzie gościmy poza domem, więc luzik.

Nutka 23 napisał/a:

mała aż piszczała za prezentami smile

Co dostała?
Mój młody od nas dostał stówkę i słodycze, a od moich rodziców torbę słodyczy i 200zł.
My z mężem dostaliśmy od moich rodziców wspólny prezent 2tyś. złotych. big_smile Od męża (jak co roku) dostałam mój ulubiony perfum Gabriela Sabatini. Jutro prezentów ciąg dalszy od nieobecnych na Wigilii.

Martainn napisał/a:

Oczywiście zarzekał się, że już nie ma zamiaru pić, bo z tamtą kobietą nic nie wyszło, bo ona już siedziała z jakimś jak wyjechał do pracy.

Dobrze by było, by spotkał na swej drodze kobietę, która stworzyłaby mu dom pełen miłości, wolny od nałogów. Kobietę na której by mu zależało, na której skupiłby swoją uwagę i czas. Samemu ciężko będzie mu się ogarnąć.

43,678

HEj.
U nas po kolacji i Mikołaju smile
Siedzę sobie piwko piję ze szwagrem bo reszta pojechała na pasterkę.
Z prezentów wszyscy zadowoleni,pochwalę się że w tym roku u mnie był najbogatszy Mikołaj big_smile
Kupił tzn. dał mi robota planetarnego wink
Mały dostał Dzwig taki do drzewa,pług do traktora  i sporo kasy.
Starszy klawiaturę i myszkę dla gracza i też kasę.
A mojemu Mikołaj przyniósł perfumy Calvina i koszulkę polo Hilfigera.
Aha jak co roku teściu daje wszystkim losy i totolotki pod choinkę,wygrałam 80 zł big_smile
Oczywiście obżarłam się że hej,głównie uszkami i pierogami z barszczykiem,nic mi do szczęścia więcej nie trzeba.
Jutro mam gary z głowy bo do taty mojego jedziemy.

Marcin może coś brat zrozumie.Powiem Ci że nawet moja siostra napisała mi dzisiaj zyczenia,potem puszczała strzałkę,ale ja ją wezmę jeszcze na wstrzymanie.

43,679

Nutka 23 napisał/a:

Jak tam po wigilie. Ja się objadłam że ma dosyć smile mała aż piszczała za prezentami smile

Ja prawie nic nie zjadłam,kawałeczek karpia

43,680

Martainn napisał/a:

My też po. Jesteśmy już w domu bo mała przysypia.
Z niespodzianek dziś koło południa zadzwonił brat, czy może przyjść na Wigilię. No oczywiście nie odmówiliśmy. Przyszedł. Wygląda jak chodzące nieszczęscie. Przepity, ale przyszedł trzeźwy. Oczywiście zarzekał się, że już nie ma zamiaru pić, bo z tamtą kobietą nic nie wyszło, bo ona już siedziała z jakimś jak wyjechał do pracy. Pieniądze ma. Oddał to co mi był winny. Parę razy się popłakał. Np. wtedy kiedy Marcelinka się do niego uśmiechnęła. Wziął ją na ręce nawet. Może coś z tego będzie jednak.

z tego co mówią pacjenci którzy przychodzą do sklepu,to nie jest łatwe
1 musi sam chcieć!
nic na przymus
jeden wychodził 18 grud ,gadaliśmy ze sobą ,powiedział że boi się świąt ,mieszka sam,miał pozasłaniać okna i nikomu się nie pokazywać!
szkoda mi go było
jakie 2 ładne,młode dziewczyny przychodzą,chyba w porę tu przyszły i ich uratują

Posty [ 43,616 do 43,680 z 49,633 ]

Strony Poprzednia 1 670 671 672 673 674 764 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Jak żyć ze sobą po ślubie? Netkafejka :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024