Jak żyć ze sobą po ślubie? Netkafejka :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Jak żyć ze sobą po ślubie? Netkafejka :)

Strony Poprzednia 1 665 666 667 668 669 764 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 43,291 do 43,355 z 49,633 ]

43,291

Odp: Jak żyć ze sobą po ślubie? Netkafejka :)
PIGWA napisał/a:
Cayenne81 napisał/a:

To co z tego że z telefonu piszesz? Przecież tam IP też jest.

Jak ustawa ta wejdzie to 5 latki nie będą musiały iść do szkoły.

Tak niech to wszystko wejdzie,wszyscy dostaną po dupie zwłaszcza jak opodatkują jeszcze do tego markety.Ceny za żywność pójdą od razu w górę.

LENA jestem z opodatkowaniem marketów,banków
to nie nasze instytucje,niech zarobi polak który tu pracuje i płaci podatki

Jak opodatkują markety i banki to zwykły polak na tym straci.

Zobacz podobne tematy :

43,292

No właśnie bo taki market no Tesco to ceny podniesie i nic nie będzie stratny.
A w banku już jest drogo.. A to ciągle wymyślają opłaty a to za kartę a to za konto a to za coś tam..

43,293

W marketach będzie drożej ,w bankach drożej.Łamią konstytucję.
Więc co dobrego ten PIS robi ,Natka.
Same tępaki na niego głosowały.Nawet starsi ludzie nie wszyscy są tacy głupi.

43,294

Nutka 23 napisał/a:

A w banku już jest drogo.. A to ciągle wymyślają opłaty a to za kartę a to za konto a to za coś tam..

Zależy jaki bank.Ja mam w Pekao sa i żadnych opłat nie ponoszę.
Ewentualnie 1,50 zł jak wypłacam w bankomacie Euronetu,co rzadko się zdarza.
Ogólnie nie płacę żadnych opłat,prowizji itd.

To że podniosą ceny w marketach,małym sklepom nic nie da.Myślę że ceny dalej i tak będą bardziej opłacalne w marketach.
Ja wiem że te małe sklepiki chciałyby zarabiać,ale niestety jakoś nie widzi mi się zapłacić za olej,cukier czy masło 50 % więcej niż w markecie za to samo.

43,295

Ale jednak  w tych marketach już będzie drożej.Dla normalnego człowieka który musi liczyć się z każdym groszem to już strata.
Jak ktoś dostanie zasiłki to mu  się wyrówna.A reszta ?

43,296

Lena ja niestety w banku ma opłaty..
Za normalnie kartę do bankomatu 5 zł co miesiąc ma dwie to 10 zł plus kart kredytową 6 zł- nie używam jej,ale nie mogę zrezygnować bo musiałam wsiąść ja by pierwszy kredyt nam dali. A i jeszcze te sms co mężowi przychodzi 9 zł..
Takie maja ceny w zachodnim banku. Jak tylko spłacę kredyt przenoszą się do innego banku..

43,297 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-13 12:05:25)

Nutka 23 napisał/a:

czemu im tak zależy by w TK sami sędziowie byli z PO? czemu nie może być 5 sędziów z innej parit?

Odwrócę pytanie - czemu PiS tak zależy, by w TK sami sędziowie byli z PiS? czemu nie może być 5 sędziów z innej parit?

PIGWA napisał/a:

MIRIAM wczoraj byliśmy na domowej imprezce,ktoś poruszył ten temat
mój tak jest zaślepiony tym PISem i ojcem rydzykiem że wywiązała się krzykliwa dyskusja

Ale, ale....
Ojciec Rydzyk odcina się od PiS-u i jedzie po Dudzie nie pozostawiając na nim i na rządzie suchej nitki. Poszukaj tych artykułów w necie i pokaż mężowi.
''W czasie czwartkowej audycji na antenie Radia Maryja, do studia zadzwonił o. Tadeusz Rydzyk, dyrektor rozgłośni. Podczas krótkiej wypowiedzi ostro skrytykował Kancelarię Prezydenta i obecne poczynania rządu. Oprócz tego dyrektor Radia Maryja poinformował, że powiedział TV Trwam, by ta napisała do prezydenta o "rezygnacji z współpracy. Po prostu obserwujmy - sugerował. - Obserwujmy, obserwujmy i nie bądźmy naiwni. Ja jestem głęboko... nawet nie zniesmaczony, więcej. ''

PIGWA napisał/a:

Tylko, że instytucje te nie dadzą sobie zrobić krzywdy i już zapowiedziały, że z chwilą opodatkowania marketów ceny pójdą w górę. A zatem Polak, który pracuje i płaci podatki nie tylko nie zarobi na opodatkowaniu marketów, a wręcz straci na tym.

PIGWA napisał/a:

za nic nie wiem jak pisać mocher?
teraz mi podkresliło na czerwono a nie zawsze tak jest! pytałam mojego mądrego męża,powiedział że przez ch powinno się pisać!
nie pasuje mi ten wyraz przez ch!

Samo ''h'' wink

43,298

Miriam ty tak bronisz PO? to już nie pamiętasz jak ludzie protestowali by nie podnosili wieki emerytalnego? I czy wysłuchali ludzie nie..
Pamiętasz jak górnicy protestowali? A jak rodzice dzieci niepełnosprawnych?
To się szybko zapominam tylko ten PIS jest zly i nie dobry..

43,299

Nutka 23 napisał/a:

Miriam ty tak bronisz PO? to już nie pamiętasz jak ludzie protestowali by nie podnosili wieki emerytalnego? I czy wysłuchali ludzie nie..

PO i PiS to jedno takie same gó***no.

Zobaczysz jak teraz ludzie zaczną protestować,spokojnie dopiero się zaczyna wink

43,300

Cayenne81 napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

Zobaczysz jak teraz ludzie zaczną protestować,spokojnie dopiero się zaczyna wink

I co myszlisz że zostaną wysłuchani...

43,301

To się okaże.
Napewno lepiej nie będzie za rządów PiS.

43,302

A ja  myślę że lepiej będzie.
To tak ci dobrze było za rządów PO?

43,303

W czym będzie lepiej?
Wytłumacz nam to.
Zobaczymy za pół roku czy napiszesz że jest lepiej.

Kolejni protestujący jacy powinni wyjść na ulicę to Ci którym odebrano szansę na dziecko.
Następni będą nauczyciele którzy będą walczyć o to żeby nie likwidować gimnazjum.

43,304

Dzięki temu że podnieśli wiek emerytalny to ludzie mieliby większe emerytury.
Tak  będą mieć mniejsze i to o kilkaset zł.
Rodzice dzieci niepełnosprawnych protestowali i zasiłek podnieśli na 1300 zł.
Ja brałam za poprzednich rządów PiSu i było 420 zł. Czemu wtedy PIS nie podniósł?
Miriam podobno to odcięcie Rydzyka to tylko ściema   żeby nie kojarzono katolickiego radia z PISem.
A co tobie Natka tak było źle za PO? Siedzisz w domu ,dupy nigdzie nie ruszysz,Stać cię na kominki i inne bzdety. To chyba nie miałaś tragicznie.
PIs ani słowa nie mówi o bezrobociu które u w świętokrzyskim nas jest bardzo duże.Tylko  pier...li o zasiłkach.
Zresztą ja nie uważam że PO robiło wszystko dobrze.Ale to co teraz się dzieje to żenada.

43,305

Za rządów PiS to dopiero bezrobocie wzrośnie.
Teraz to się będzie opłacało naklepać dzieci,a pieniądze z nieba będą lecieć.

43,306

No ale co do tego wieku emerytalnego może nie wszyscy chcą tak długo pracować? Niech mają wybór.
No ja nie wiem jakie są zasiłki bo nie korzysta i ma nadzieję nigdy nie będę musiała (chodzi mi o ten na chore dziecko)
Bezrobocie to trudny temat..
No może Niki ciebie to nie tyczy, no ale 6 latki do szkoły to największy problem. Ale to się zmieniło
.

43,307 Ostatnio edytowany przez Smużka (2015-12-13 13:00:24)

Ups to samo..

43,308

Akurat 6 latki to najmniejszy problem.

Oczywiście że nie wszyscy chcą tak długo pracować,ale dostać 30 % niższą emeryturę to różnica duża.

43,309

niki71 napisał/a:

Miriam podobno to odcięcie Rydzyka to tylko ściema   żeby nie kojarzono katolickiego radia z PISem.

I z tego powodu tak oficjalnie bluzga na PiS? Dziwne to trochę...

Nutka 23 napisał/a:

już nie pamiętasz jak ludzie protestowali by nie podnosili wieki emerytalnego?

Pamiętam, ale pamiętam też głosy rozsądku, że im niższy wiek emerytalny, tym niższe emerytury. I dzisiaj już wiemy, kto przede wszystkim na tej zmianie straci - kobiety! Ale żeby to wiedzieć trzeba troszkę zainteresować się tematem, a nie tylko klepać to, co się usłyszy.

Nutka 23 napisał/a:

Pamiętasz jak górnicy protestowali?

Kopalnie to bym akurat w cholerę pozamykała, z uwagi na to, że są nierentowne. Po co na siłę utrzymywać coś co przynosi rocznie milionowe straty?
Tak pamiętam te protesty, ale pamiętam też, że nie były one na tak dużą skalę jak ta wczorajsza manifestacja. Poza tym powtórzę to, co już napisałam wczoraj trzeba być wyjątkowo "wielkim strategiem", aby po miesiącu rządów doprowadzić do tak masowych protestów przeciwko sobie.

Cayenne81 napisał/a:

Otóż to!

Cayenne81 napisał/a:

Tak jak napisała Lena - to dopiero początek! A wiesz dlaczego? Dlatego, że ludzie na PiS nie głosowali dlatego, że identyfikują się z tą partią. Ludzie głosowali na tę partię ze względu na te 500zł, a z poglądami tej partii zwyczajnie jest im nie po drodze.

43,310 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-13 13:53:01)

Nutka 23 napisał/a:

No może Niki ciebie to nie tyczy, no ale 6 latki do szkoły to największy problem. Ale to się zmieniło
.

Najwiekszy problem dla kogo?
Gdybym nie pracowała i mieszkała na wsi, gdzie problem jest z dostępem do przedszkoli to byłabym zadowolona, że moje dziecko zamiast siedzieć ze mną w domu ma szansę jako pięciolatek przebywać z innymi dziećmi pięć godzin dziennie w szkole i to za darmo.
Ja nie widzę w tym nic złego, że pięciolatki idą do szkół, widzę za to same plusy i szanse na wyrównanie różnic edukacyjnych między dziećmi z miast, które edukują się już od 3 roku życia w przedszkolach, a dziećmi ze wsi, które najczęściej edukację zaczynają dopiero jako sześciolatki. Między tymi dziećmi jest taka przepaść, że nie trzeba być nauczycielem, by wiedzieć, które dziecko chodziło do przedszkola, a które nie.
Masz przykład na własnej córce jak wielkie postępy zrobiła odkąd poszła do przedszkola. Tyle, że nie każdego rodzica stać na przedszkole i tylko z tego powodu nie należy odbierać ich dzieciom szansy na leszy rozwój.

Poza tym, jeśli dojdzie do tego, że pięciolatki powrócą do przedszkoli, to zabraknie miejsc w przedszkolach dla najmłodszych dzieci. Kto się nimi zajmie? Kolejna sprawa, z uwagi na brak pięciolatków w szkołach, kilkanaście tysięcy nauczycieli zostanie zwolnionych i w efekcie wszyscy na tym stracą.

43,311

Powiem na moim przykładzie.
Ta ustawa jak przejdzie to da mi taką korzyść ze mały będzie mógł chodzić do zerówki dwa lata.
W przypadku jego problemów z mową ,działa nam tona plus.
Dzieci ze wsi faktycznie mają przerąbane.Tak jak u nas,przedszkole prywatne zlikwidowali,do państwowego się nie dostanie bo raz że ja nie pracuję,a dwa autobus mi go nie zabierze.
Co najlepsze ze wsi z której się wyprowadziłam,do przedszkola mógłby chodzić już od 2 roku życia.
Jako 5 latek chcą czy nie chcą muszą znaleźć mi miejsce i muszą zapewnić dowóz i odwóz.

Ale to prawda wracając do starego systemu,zabraknie tych miejsc w przedszkolach.

43,312 Ostatnio edytowany przez niki71 (2015-12-13 14:56:32)

U nas teraz jest przedszkole.Ale jak nie było  to zapisywali pięciolatki do zerówki w szkole i chodziły dwa lata,albo szły do pierwszej klasy.Mój młodszy tak poszedł.
Zresztą teraz też nie wszystkie dzieci jako sześciolatki szły do pierwszej klasy.
Z tego co wiem jechało się do poradni i tam oceniali czy dziecko sobie poradzi.Jak nie to odraczali.I chodziło jeszcze rok do zerówki.
Jak dla mnie ta cała sprawa  to histeria i robienie z igły widły.
Lena moich znajomych synek też ma problemy z mową i w poradni dostał odroczenie.
U nas leje.

43,313

niki71 napisał/a:

Zresztą teraz też nie wszystkie dzieci jako sześciolatki szły do pierwszej klasy.
Z tego co wiem jechało się do poradni i tam oceniali czy dziecko sobie poradzi.Jak nie to odraczali.I chodziło jeszcze rok do zerówki.

Bo tak jest.

Całą tę histerię, zupełnie niepotrzebnie, nakręcili Elbanowscy, którzy na walce o powrót sześciolatków do przedszkoli, za sprawą fundacji którą założyli, zbili fortunę. Tylko w ubiegłym roku miesięczne wynagrodzenie członka zarządu tejże fundacji opiewało nawet na kwotę 7706 zł., szeregowych pracowników na nieco mniej - 4 300 zł. Co ciekawe, mimo iż w przyszłym roku sześciolatki zamiast do szkół wrócą do przedszkoli, rodzina Elbanowskich nie zamierza wycofywać się z fundacji. Jak myślicie dlaczego? big_smile Bo straciliby dochodowe źródełko. big_smile

43,314

JAk to na fundacji mozna się dorobić.

Niki wiem że można odraczać.Co by nie było do szkoły i tak musi iść .Pewnie dojdzie do tego że być może załapie się już na system 8 klasowy,o ile to wejdzie.
Od przyszłego roku likwidują też testy szóstoklasisty.Pewnie zaraz zrobią to samo w gimnazjum.

43,315 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-13 16:48:10)

Cayenne81 napisał/a:

Większość istniejących fundacjo-stowarzyszeń utrzymuje swoich założycieli i działaczy.
(zerknij tutaj http://www.fronda.pl/blogi/na-tytul-trz … 32579.html )
W Internecie dostępna jest wypowiedź Elbanowskiego na ten temat:
''Tomasz Elbanowski przyznaje, że z „Ratuj maluchy” utrzymuje rodzinę: – Wysokość wynagrodzenia Tomasza Elbanowskiego wynosi miesięcznie 7,4 tys. zł brutto."
Żona zapewne bierze drugie 7,4 tyś. i żyją jak pączki w maśle i rozmnażają się jak króliki. Ona znowu jest w ciąży, tylko nie wiem czy to siódma jej ciąża czy już ósma.

43,316

Miriam napisał/a:
Cayenne81 napisał/a:

Większość istniejących fundacjo-stowarzyszeń utrzymuje swoich założycieli i działaczy. (zerknij tutaj http://www.fronda.pl/blogi/na-tytul-trz … 32579.html
''Tomasz Elbanowski przyznaje, że z „Ratuj maluchy” utrzymuje rodzinę: – Wysokość wynagrodzenia Tomasza Elbanowskiego wynosi miesięcznie 7,4 tys. zł brutto."
Żona zapewne bierze drugie 7,4 tyś. i żyją jak pączki w maśle i rozmnażają się jak króliki. Ona znowu jest w ciąży, tylko nie wiem czy to siódma jej ciąża czy już ósma.

Żartujesz? Oni tyle dzieci maja?
Nie przyglądałam się im nigdy z bliska,myślałam że z 2 tylko mają.

43,317 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-13 17:15:17)

Cayenne81 napisał/a:

Żartujesz? Oni tyle dzieci maja?

Nie żartuję. big_smile
25.11.2015 - Elbanowscy, rodzice siedmiorga dzieci (ósme w drodze). big_smile

Z raportu fundacji wynika, że 95% wydatków fundacji to pensje ich i ich pracowników, a jakby było tego mało to niedługo dostaną jeszcze 4 tys. (po 500zł na każde dziecko). Zrobili sobie z fundacji bardzo dochodowy interes, a ciemny lud to kupuje! sad

43,318

Dobre.
.JA jakoś  nie interesowałam się co oni dokładnie robią i ile dzieci maja.Tyle tylko że walczyli o te 6 latki jak mi gdzieś o uszy się obiło.

43,319

A ja uważam że dobrze że 6 latki nie idą do pierwszej klasy. Po co im odbierać dzieciństwo? 5 latki to jeszcze male dzieci..
Fakt przedszkolu dużo daje widzę po moje małej. Jak by dalej obowiązywało że 6 latki do pierwszej klasy,po prostu by robiła wszystko by mała nie poszła jako 6 latka.

A dobrze że już nie będzie tego egzaminu 6 klasity, tylko nie potrzebny stres dla dzieci..

Lena pewnie nasze dzieci nie będę chodzić do gimnazjum..

43,320

Natka patrząc na wiek to Twoja szła by do pierwszej klasy nawet nie jako 6 latka.Mój prawie jako 7 latek ,wiec to spora różnica.
Niech sobie będzie że idą 6 latki do pierwszej klasy,ale niech to będzie decyzja rodziców.

43,321

Lena no właśnie to niech sami decydują rodzice.
Nasze dzieci będą do zerówki szli jako 6 latki smile

43,322

Nutka 23 napisał/a:

A dobrze że już nie będzie tego egzaminu 6 klasity, tylko nie potrzebny stres dla dzieci..

Nie będzie egzaminu szóstoklasisty, będzie egzamin ósmoklasisty... roll

43,323

Przed chwilą koleżanka przysłała mi wklejkę z Facebooka kontrowersyjnej posłanki PiS pani profesor Pawłowicz z adnotacją: my od dzieci wymagamy pisowni poprawną polszczyzną, a zobacz jak na bakier z ortografią jest znana Pis-owska pani profesor lol lol lol

http://images77.fotosik.pl/159/5a69da988ab36dc4.png

Zbieram szczękę z podłogi  http://emoty.blox.pl/resource/eusa_wall.gif

43,324

Miriam napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

Ósmoklasisty może nie,ale licealisty? big_smile
Wrócimy całkiem do starych zasad?

Rozmawiałam z kumpelą wczoraj,jak wróci 8 klasowa podstawówka to jak nam szkoły podzielą.
Wróci chyba stary podział,dzieci wioskowe i miastowe w innych szkołach.Bo teraz ta podstawówka do której moje dzieci podlegają jest mieszana.A ta druga miastowa.
Obawiam się że robiac naszą tylko dla dzieci z wiosek,miejscowi będa protestować bo jest to jednak szkoła z lepszym poziomem.

43,325

Cayenne81 napisał/a:
Miriam napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

Ósmoklasisty może nie,ale licealisty? big_smile.

Jeden kij, wiadomo o co chodzi. wink

Cayenne81 napisał/a:

Rozmawiałam z kumpelą wczoraj,jak wróci 8 klasowa podstawówka to jak nam szkoły podzielą.
Wróci chyba stary podział,dzieci wioskowe i miastowe w innych szkołach.Bo teraz ta podstawówka do której moje dzieci podlegają jest mieszana.A ta druga miastowa.
Obawiam się że robiac naszą tylko dla dzieci z wiosek,miejscowi będa protestować bo jest to jednak szkoła z lepszym poziomem.

Czy dobrze zrozumiałam, że dzieci z Twojej wioski, jeśli wrócą podstawówki ośmioklasowe, nadal będą dowożone do podstawówki w mieście?

43,326

Cayenne81 napisał/a:
PIGWA napisał/a:
Cayenne81 napisał/a:

To co z tego że z telefonu piszesz? Przecież tam IP też jest.

Jak ustawa ta wejdzie to 5 latki nie będą musiały iść do szkoły.

Tak niech to wszystko wejdzie,wszyscy dostaną po dupie zwłaszcza jak opodatkują jeszcze do tego markety.Ceny za żywność pójdą od razu w górę.

Jak opodatkują markety i banki to zwykły polak na tym straci.

pewnie że straci,jak zrobią duże podwyżki ludzie kupią w naszych sklepach
oni tylko zmieniają nazwy marketów by znów działać i nie płacić podatków

43,327

Tak Miriam,nie ma innej możliwości wink
Teraz mamy trzy szkoły,jedynka,dwójka i gimnazjum.
Po likwidacji gimnazjum pewnie będzie trójka.
Do jedyni będą chodzić dzieci dojeżdżające,a do pozostałych dzieci z miasta.

43,328

Cayenne81 napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

Zależy jaki bank.Ja mam w Pekao sa i żadnych opłat nie ponoszę.
Ewentualnie 1,50 zł jak wypłacam w bankomacie Euronetu,co rzadko się zdarza.
Ogólnie nie płacę żadnych opłat,prowizji itd.

To że podniosą ceny w marketach,małym sklepom nic nie da.Myślę że ceny dalej i tak będą bardziej opłacalne w marketach.
Ja wiem że te małe sklepiki chciałyby zarabiać,ale niestety jakoś nie widzi mi się zapłacić za olej,cukier czy masło 50 % więcej niż w markecie za to samo.

może jak będą mieli więcej klientów to i ceny obniżą
kontrole skarbowe latają jak szalone

43,329

Miriam, raz ktoś błąd zrobi a już wielka halo to juz profesor nie ma prawa popełnić błędu hmm

43,330

niki71 napisał/a:

Ale jednak  w tych marketach już będzie drożej.Dla normalnego człowieka który musi liczyć się z każdym groszem to już strata.
Jak ktoś dostanie zasiłki to mu  się wyrówna.A reszta ?

bądzmy dobrej myśli że nas nie zrujnują
cena paliwa w niemczech taka jak u nas,ile niemcy zarabiają? szok!
tym co siedzą na wysokich stołkach to nie szkodzi,ich stać a my musimy główkować

43,331

Cayenne81 napisał/a:

Tak Miriam,nie ma innej możliwości wink

Szczęściarze.
Moja koleżanka ma inny problem. Obawia się, że jak wróci podstawówka ośmioklasowa, to jej dzieci będą musiały chodzić do szkoły podstawowej jaka przed reformą funkcjonowała na ich wiosce, a nie chciałaby tego z uwagi na niski poziom nauczania.

Pigwa, markety nawet po podwyżkach, cenowo będą konkurencją dla mniejszych sklepików, i tu nie ma się co łudzić, że będzie inaczej.

43,332

Miriam napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

czemu im tak zależy by w TK sami sędziowie byli z PO? czemu nie może być 5 sędziów z innej parit?

Odwrócę pytanie - czemu PiS tak zależy, by w TK sami sędziowie byli z PiS? czemu nie może być 5 sędziów z innej parit?

PIGWA napisał/a:

MIRIAM wczoraj byliśmy na domowej imprezce,ktoś poruszył ten temat
mój tak jest zaślepiony tym PISem i ojcem rydzykiem że wywiązała się krzykliwa dyskusja

Ale, ale....
Ojciec Rydzyk odcina się od PiS-u i jedzie po Dudzie nie pozostawiając na nim i na rządzie suchej nitki. Poszukaj tych artykułów w necie i pokaż mężowi.
''W czasie czwartkowej audycji na antenie Radia Maryja, do studia zadzwonił o. Tadeusz Rydzyk, dyrektor rozgłośni. Podczas krótkiej wypowiedzi ostro skrytykował Kancelarię Prezydenta i obecne poczynania rządu. Oprócz tego dyrektor Radia Maryja poinformował, że powiedział TV Trwam, by ta napisała do prezydenta o "rezygnacji z współpracy. Po prostu obserwujmy - sugerował. - Obserwujmy, obserwujmy i nie bądźmy naiwni. Ja jestem głęboko... nawet nie zniesmaczony, więcej. ''

PIGWA napisał/a:

Tylko, że instytucje te nie dadzą sobie zrobić krzywdy i już zapowiedziały, że z chwilą opodatkowania marketów ceny pójdą w górę. A zatem Polak, który pracuje i płaci podatki nie tylko nie zarobi na opodatkowaniu marketów, a wręcz straci na tym.

PIGWA napisał/a:

za nic nie wiem jak pisać mocher?
teraz mi podkresliło na czerwono a nie zawsze tak jest! pytałam mojego mądrego męża,powiedział że przez ch powinno się pisać!
nie pasuje mi ten wyraz przez ch!

Samo ''h'' wink

MIRIAM mój jest tak zaślpiony tym pisem i koścołem że do niego nic nie dociera
nie myślę sobie zdrowia odbierać ,niech w nich wierzy

43,333

Nutka 23 napisał/a:

tylko jak bardzo niskie będą te emerytury!

43,334

Nutka 23 napisał/a:

Miriam, raz ktoś błąd zrobi a już wielka halo

Przejrzałaś jej FB, czy tylko zakładasz, że raz? tongue
Bo ja przejrzałam i takich ''kfiotków'' jest więcej lol lol

Nutka 23 napisał/a:

to juz profesor nie ma prawa popełnić błędu hmm

Wybacz, ale nie powinien, a jak ma problemy z poprawną pisownią, to powinien korzystać ze słownika ortograficznego, by się nie ośmieszać.

43,335

Cayenne81 napisał/a:

Za rządów PiS to dopiero bezrobocie wzrośnie.
Teraz to się będzie opłacało naklepać dzieci,a pieniądze z nieba będą lecieć.

co ja biedna zrobię,ja już nie produkcyjna!

43,336

Miriam własnie dlatego się ciesze że uciekłam z wioski w której wczesniej mieszkałam.
Poziom podstawówki tam,zszedł na psy.
Dzieci mają tak same 5 i 6 ,a idąc do gimnazjum w miescie ledwie wyciągają na 2-3.
Koleżanka mói że gosciu który uczył nas historii,a wtedy poziom trzymał i nauczyliśmy się bardzo duzo,dzisiaj prowadzi tak lekcji  że dzieci nawet zeszytu nie prowadzą.A jedyne co słyszą na historii to jak to było za czasów Van Borck.Bo u nas był pałac i w ogóle cała osada tych Borcków.

Natomiast szkoła teraźniejsza ta w miescie,ma naprawdę dobry poziom,chyba nawet zbyt wysoki.Jakiś czas temu miała takie projekty że z dwójki do niej rodzice dzieci przepisywali masowo,aż w końcu gmina się za to wzięła.

43,337 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-13 18:39:27)

PIGWA napisał/a:

Widzisz Pigwa, ludzie teraz o tym nie myślą. Płacz będzie później, jak na emeryturze nie będzie co do gara włożyć.

43,338

Nutka 23 napisał/a:

Miriam, raz ktoś błąd zrobi a już wielka halo to juz profesor nie ma prawa popełnić błędu hmm

Profesorowi nie wypada robić błędów.

Natomiast co do tej pisowni ogólnie to pod tym względem system edukacyjny mi się nie podoba.A biorąc pod uwagę coraz bardziej nowocześniejszą technologię itd.obawiam się że ludzkość zatraci kiedyś zdolność mowy wink

43,339

Miriam napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

.

Najwiekszy problem dla kogo?
Gdybym nie pracowała i mieszkała na wsi, gdzie problem jest z dostępem do przedszkoli to byłabym zadowolona, że moje dziecko zamiast siedzieć ze mną w domu ma szansę jako pięciolatek przebywać z innymi dziećmi pięć godzin dziennie w szkole i to za darmo.
Ja nie widzę w tym nic złego, że pięciolatki idą do szkół, widzę za to same plusy i szanse na wyrównanie różnic edukacyjnych między dziećmi z miast, które edukują się już od 3 roku życia w przedszkolach, a dziećmi ze wsi, które najczęściej edukację zaczynają dopiero jako sześciolatki. Między tymi dziećmi jest taka przepaść, że nie trzeba być nauczycielem, by wiedzieć, które dziecko chodziło do przedszkola, a które nie.
Masz przykład na własnej córce jak wielkie postępy zrobiła odkąd poszła do przedszkola. Tyle, że nie każdego rodzica stać na przedszkole i tylko z tego powodu nie należy odbierać ich dzieciom szansy na leszy rozwój.

Poza tym, jeśli dojdzie do tego, że pięciolatki powrócą do przedszkoli, to zabraknie miejsc w przedszkolach dla najmłodszych dzieci. Kto się nimi zajmie? Kolejna sprawa, z uwagi na brak pięciolatków w szkołach, kilkanaście tysięcy nauczycieli zostanie zwolnionych i w efekcie wszyscy na tym stracą.

MIRIAM jak naszego wnuka zmieniła szkoła!
jak pięknie czyta,maluje,pisze
na początku była gehenna,teraz zintegrował się z dziecmi i jest super
jeszcze musi polubić dziewczynki,to kwestia czasu

43,340 Ostatnio edytowany przez Cayenne81 (2015-12-13 18:43:30)

Miriam napisał/a:
PIGWA napisał/a:

Widzisz Pigwa, ludzie teraz o tym nie myślą. Płacz będzie później, jak na emeryturze nie będzie co do gara włożyć.

Dlatego mój zaczął mysleć  o emeryturze chyba jak miał już 20 lat i tak sobie na nią odkłada od lat wink
Bo ta z zusu prognozowana to az do wyboru 300 albo 800 zł. big_smile

43,341

Cayenne81 napisał/a:

Niki wiem że można odraczać.Co by nie było do szkoły i tak musi iść .Pewnie dojdzie do tego że być może załapie się już na system 8 klasowy,o ile to wejdzie.
Od przyszłego roku likwidują też testy szóstoklasisty.Pewnie zaraz zrobią to samo w gimnazjum.

siostry córka chodzi do 5 albo 6 klasy,ciągle słyszę o jakiś testach
chodzi dodatkowo do szkoły plastycznej,ona siedzi do 23 by odrobić lekcje i się nauczyć

43,342

Miriam napisał/a:
Cayenne81 napisał/a:

Większość istniejących fundacjo-stowarzyszeń utrzymuje swoich założycieli i działaczy.
(zerknij tutaj http://www.fronda.pl/blogi/na-tytul-trz … 32579.html )

oszaleją z nadmiaru kasy!
gdzie tu sprawiedliwość?

43,343

Cayenne81 napisał/a:

Miriam własnie dlatego się ciesze że uciekłam z wioski w której wczesniej mieszkałam.
Poziom podstawówki tam,zszedł na psy.
Dzieci mają tak same 5 i 6 ,a idąc do gimnazjum w miescie ledwie wyciągają na 2-3.

Lena, to samo jest u nas. Na wioskach dzieci uczą się do trzeciej klasy. Czwartą zaczynają w mieście i jest dramat! Nauczyciele narzekają, że dzieci mają takie braki, że co niektóre czytać i pisać nie potrafią. Natomiast rodzice nie rozumieją jak dziecko, które do tej pory było czwórkowym/piątkowym uczniem teraz ledwie ciągnie na miernych.

Cayenne81 napisał/a:

Natomiast szkoła teraźniejsza ta w mieście,ma naprawdę dobry poziom,chyba nawet zbyt wysoki.Jakiś czas temu miała takie projekty że z dwójki do niej rodzice dzieci przepisywali masowo,aż w końcu gmina się za to wzięła.

W miastach szkoły zawsze miały wyższy poziom niż na wioskach i to wychodzi na każdym teście szóstoklasisty.
I to jest kolejny powód dla którego reforma szkolnictwa nie powinna mieć miejsca, bo zamiast wyrównywać różnice między dziećmi, będzie je jeszcze pogłębiała, bo nie każde dziecko będzie miało szansę uczyć się w mieście.

43,344

Cayenne81 napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

Natomiast co do tej pisowni ogólnie to pod tym względem system edukacyjny mi się nie podoba.A biorąc pod uwagę coraz bardziej nowocześniejszą technologię itd.obawiam się że ludzkość zatraci kiedyś zdolność mowy wink

Komputer i wszelkie zakreślacze błędów zrobiły swoje. wink No, ale Pawłowicz to się wychowała na słowniku, a nie komputerze, więc dla niej usprawiedliwienia nie ma. wink

43,345

Miriam napisał/a:

Przed chwilą koleżanka przysłała mi wklejkę z Facebooka kontrowersyjnej posłanki PiS pani profesor Pawłowicz z adnotacją: my od dzieci wymagamy pisowni poprawną polszczyzną, a zobacz jak na bakier z ortografią jest znana Pis-owska pani profesor lol lol lol

http://images77.fotosik.pl/159/5a69da988ab36dc4.png

Zbieram szczękę z podłogi  http://emoty.blox.pl/resource/eusa_wall.gif

to ja się już nie dołuje jak napisać moher!

43,346

PIGWA napisał/a:

MIRIAM jak naszego wnuka zmieniła szkoła!
jak pięknie czyta,maluje,pisze

No! Czyli szkoła to nie taki straszny diabeł jak go malują. smile

43,347

Nutka 23 napisał/a:

to ty jesteś wyjątkową panią profesor!

43,348

Miriam napisał/a:
PIGWA napisał/a:

tak to prawda,ja teraz już wydaje tyle w aptece że szok,im człowiek starszy to i chorób przybywa,za co emeryt je wykupi?

43,349

Miriam napisał/a:
Cayenne81 napisał/a:
Nutka 23 napisał/a:

Komputer i wszelkie zakreślacze błędów zrobiły swoje. wink No, ale Pawłowicz to się wychowała na słowniku, a nie komputerze, więc dla niej usprawiedliwienia nie ma. wink

To prawda.
Ale wiesz patrząc na to co ja robiłam na J.Polskim a co robi mój syn to widzę znaczącą różnicę.
On jeszcze jednego zeszytu nie zapisał,podczas gdy ja o tej porze już i trzeci zaczynałam.
Za moich czasów pisało się dużo wypracowań,opowiadań itp.teraz jak raz na miesiąc mają coś takiego do napisania to jest dobrze.
Więc efekt jest taki że za bardzo nie mają gdzie ortografii ćwiczyć.

43,350

Cayenne81 napisał/a:
Miriam napisał/a:
PIGWA napisał/a:

Dlatego mój zaczął mysleć  o emeryturze chyba jak miał już 20 lat i tak sobie na nią odkłada od lat wink

rozbój w biały dzień,co te palanty robią?

43,351

PIGWA napisał/a:
Cayenne81 napisał/a:
Miriam napisał/a:

rozbój w biały dzień,co te palanty robią?

Widzisz Pigwa ot nasz system zusowski.
Dlatego do tego pewnie jeszcze 4 lata życia w rozłące mnie czekają.Bo mój chce nabyć prawo też do niemieckiej emerytury,a musi mieć min.5 lat mieć przepracowanych żeby minimalne pieniądze dostać.

43,352

Lena jak ja do gimnazjum chodziłam to się pisało różne wypracowanie,rozprawko i te inne..

A u mnie na wiosce jest podstawówka i gimnazjum i jest dosyć dobry poziom.
Myślę, że może ciut lepiej będzie z tą młodzieżą jak nie będzie gimnazjum, brak zmiany środowiska ci sami koledzy/ koleżanki.

43,353

A co do emerytury to ja nawet niw myślę..

A co mają powiedzieć co pracują na umowie na najwyższa krajową to jaką oni będą mieć emeryturę?

43,354 Ostatnio edytowany przez Miriam (2015-12-13 19:27:36)

PIGWA napisał/a:

siostry córka chodzi do 5 albo 6 klasy,ciągle słyszę o jakiś testach
chodzi dodatkowo do szkoły plastycznej,ona siedzi do 23 by odrobić lekcje i się nauczyć

Mój młody, też są dni, że dużo siedzi, ale on już jest w gimnazjum. Poza tym jest ambitnym chłopakiem, którego mocną stroną nie są przedmioty ścisłe, a że klasa ma wysoką średnią, więc i wymagania nauczycieli są wyższe. Mają dwie dziewczyny ze średnią 5.7, 5.6, pozostali powyżej średniej 4.0, wychowawczyni mówiła, że już dawno w szkole nie było klasy na tak wysokim poziomie.

Cayenne81 napisał/a:

To prawda.
Ale wiesz patrząc na to co ja robiłam na J.Polskim a co robi mój syn to widzę znaczącą różnicę.
On jeszcze jednego zeszytu nie zapisał,podczas gdy ja o tej porze już i trzeci zaczynałam.
Za moich czasów pisało się dużo wypracowań,opowiadań itp.teraz jak raz na miesiąc mają coś takiego do napisania to jest dobrze.
Więc efekt jest taki że za bardzo nie mają gdzie ortografii ćwiczyć.

To chyba zależy od nauczyciela. Mój młody jak nie list pisze to wypracowanie lub rozprawkę, i to zarówno w szkole jak i w domu.
Tylko w tym tygodniu ma przynieść napisaną recenzję z przeczytanej książki o II wojnie światowej (wybrał Medaliony) i na piątek rozprawkę nt. film czy książka? Za to w podstawówce nie pisali nic.

Nutka 23 napisał/a:

A co mają powiedzieć co pracują na umowie na najwyższa krajową to jaką oni będą mieć emeryturę?

Zakładam, że bardzo wysoką. roll
A zdradzisz ile ta najwyższa krajowa wynosi?? big_smile

43,355

Oj miało byś najniższe krajową big_smile

Posty [ 43,291 do 43,355 z 49,633 ]

Strony Poprzednia 1 665 666 667 668 669 764 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Jak żyć ze sobą po ślubie? Netkafejka :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024