Książki warte przeczytania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 196 do 260 z 534 ]

196

Odp: Książki warte przeczytania

"Obiekt R/W0036" T. Bukowski, "Good night, Dżerzi" J. Głowacki, "Trans" M. Gretkowska, "Procedura" H. Mulisch, "Hiszpańskie oczy" M. Nurowska, "Nielegalne związki" G. Plebanek, "Christine" K. Stephen,
"Niespokojny człowiek" H. Mankel.

Zobacz podobne tematy :

197

Ja z kolei lubię czytać książki Marqueza - coś jest w tym jego sposobie pisania, że potrafi tak zarysować "rzeczywistość", że nie chce się później wracać do tej prawdziwej wink A poza takimi klasykami jest kilka fajnych pozycji na goneta.net z tym, że to dla miłośników książek elektronicznych.

198

ja lubię książki Orwella, szczególnie "1984".
czytam dużo i róznie, żeby miec obycie ze wszystkiego.
Dla bardzo wymagających i lubiących skomplikowane polecam dwa grubasy-
"Blaszany bębenek" Grassa i "gra w klasy" Cortazara. nie sa to moje ulubione książki, ale ciekawie napisane, ciężko się czyta, zwłaszcza bebenek, natomiast klasy zaskoczyły mnie oryginalnością i wszechstronnością..
a z lekkich i zabawnych- "Pociag pod specjalnym nadzorem", Hrabala smile

199

Polecam książkę Emily Barr ''Bagaż'' opowiada o przyjaźni, tajemnicy i ucieczce przed przeszłością. Na prawdę polecam

200

Hmm...dużo czytam,ale mam problem, polecam "Całą Jaskrawość" Edwarda Stachury-wspaniała [ogólnie Jego Twórczość],a poza tym to może...Książki Jane Austen dla zakochanych w Wiktoriańskich czasach Kobiet,Książki King'a lub Mastertona dla lubiących dreszczyk emocji..Książki Christie dla lubujących się w kryminałach:]

201

Aaa "Portret Doriana Gray'a" ! Jak mogłam zapomnieć:)

202

Ja od siebie jeszcze coś dopiszę,mianowice polecam [jakże moim zdaniem niedocenioną] literaturę rosyjską tj. Dostojewski,Czechow,Bułchakow,Gogol. Dla Kobietek Romantyczek polecam "Damę Kameliową" Dumas'a, i czywiście "Wichrowe Wzgórza" Emily Bronte[?]..Cohelo [?] bardzo mi się podobał "Alchemik" i "CZarownica z Portobello",raz przypadkiem trafiłam na książkę "Heroina" Sary Gran-dość ciekawa^^ Polecam także dramaty Ibsen'a. smile

203

witam
czytałam kiedyś super książkę ale było to już jakiś czas temu i niestety nie pamiętam autora ani tytułu, a chciałabym przeczytać ja ponownie, może mi ktoś pomóc?
książka jest o zakochanej parze, rodzice chlopaka są przeciwni temu zwiążkowi, zakochani wypływaja razem łudką on się jej oświadcza dochodzi do wypadku dziewczyna wpada pod łódz i silnik masakruje jej twarz, chłopak myśli,że ona nie żyje, a ja wywożą do jakiejś klinika dostaje nową twarz,chyba była w ciąży i jego rodzice zabrali jej dziecko ale nie jestem pewna, po latach sie spotkają z czasem on dowie sie ze ona żyje i to ona.
pomocy moze ktoś czytał i zna tytuł prosze od odpis

204

"Abonent czasowo niedostępny"- przeczytałam na weekendzie i polecam:)

"Marta zmaga się z traumatycznymi przeżyciami i za wszelką cenę pragnie uwolnić się od wspomnień z dzieciństwa; przez lata molestowana przez ojczyma, odrzucona przez matkę. Nadzieją na wyrwanie się z piekła przeszłości jest dla niej Michał. Czy stawi czoła swoim lękom i znajdzie w sobie siłę, by zacząć wszystko na nowo?"

205

Tym razem polecam coś dla fanów fantasy;-) Zupełna nowość na rynku księgarskim od Karen Miller "Nieświadomy mag". Polecam

206

A dla lubiących kryminały i charakterystyczne pisanie Umberto Eco polecam książki właśnie jego. Ubóstwiam jego styl pisania, przedstawianie fabuły, wręcz zachwycona jestem. CZekam na nową książkę - "Cmentarz w Pradze".
A jeśli mam jedną książkę polecić to z czystym sumieniem "Imię Róży". Wewnętrzne układy międzyludzkie i hierarchie w opactwie, kwestie dotyczące władzy, wszystko to obserwuje nowicjusz zafascynowany i przerażony dziełem diabła i zadziwiony przenikliwością swego mistrza. Piękny język i styl to dodatkowy plus powieści. Tylko Eco potrafi tak pisać.

207

Jest niesamowita ilość takich książek" Spalona żywcem" Souod, , wszystkie książki Coelho -zwłaszcza alchemik! "Pamiętnik narkomanki" -Barbara Rosiek, "Pachnidło"- Patrick Suskind

208

"Upadek lucyfera" Wendy Alec, "Samolubny gen" - może zmienić sposób postrzegania świata smile,
"Wampir z przypadku" -Kseni Bastrowej- wesoła lektura do poduchy:)

209

"Upadek lucyfera" Wendy Alec, "Samolubny gen" - może zmienić sposób postrzegania świata smile,

210

"Weronika postanowiła umrzeć" - Coelho, i ostatni nabytek: "Przepis na torcik orzechowo-bezowy(czyli jak zrealizować marzenia) Agnieszki Forland - to nietypowa książka, nie sugerujcie się tytułem. To metaforyczna książka o tym jak zmienić swoje życie i przede wszystkim zrealizować marzenia!!!

211

"przepis na torcik orzechowo-bezowy( czyli jak zrealizować marzenia) Agnieszki Forland. Książka bardzo ciekawa gorąco polecam, przypadkiem też znalazłam stronę wydawnictwa gdzie trwa aktualnie promocja na tą książkę, możecie zobaczyć sami pod adresem: http://www.kampuni.pl/dla-kobiet-z-apetytem

212

Ja przed chwilą skończyłam czytać ,,KLEJNOT MEDYNY'' Sherry Jones...gorąco polecam.Książka opowiada o życiu u boku proroka Mahometa.Historia o Aiszy najmłodszej żonie Mahometa w świecie gdzie kobiety uważano za własność mężczyzny,stała się doradcą politycznym,wojowniczką i autorytetem religijnym, pokonała kulturowe przeszkody,stając się wielką postacią świata islamu.

Na Zachodzie powieść wzbudziła wiele kontrowersji a z obawy przed reakcjami środowiska muzułmańskiego z jej publikacji wycofało się wydawnictwo Random House.

213

Kasieńka-00 napisał/a:

Napisz proszę coś więcej o tych tytułach''Upadek Lucyfera'' i ''Samolubny gen''

214

Jeśli lubicie horrory, thrillery- to polecam świetną książkę Jakuba Żulczyka pt. "Świątynia"

215

Polecam "Dar" Alison Croggon. Super fantasy, świetnie się czyta. Już się nie mogę doczekać, kiedy wyjdzie kolejna część.

216

A ja z kolei poleciłabym na pewno:
- "Wektor moskiewski" R.Ludluma (nie wiem czy jest w wersji polskiej)
- "Imię Róży" Umberto Eco (chociaż pewnie spora część zna na pamięć tą książkę smile)
- "Baudolino" również Eco, ale zupełnie inna odsłona twórczości Eco - polecam
- "Nieznośna lekkość bytu" M.Kundera
- "Akwarium" W.Suworow (jakiś czas temu było o niej głośno)
- "Dzień szakala" F.Forsyth

A na poprawę humoru koniecznie sięgnijcie po:
- "Zapiski na pudełku od zapałek" i "Drugie zapiski na pudełku od zapałek" Eco - genialny zbiór esejów i felietonów - nieczęsto płaczę ze śmiechu przy książkach, a te mnie po prostu powaliły na kolana big_smile

217 Ostatnio edytowany przez SweetHarmony (2011-10-24 17:18:34)

Polecam książke "Gorzka czekolada" Lesley Lokko swietnie sie czyta,bardzo wciaga i nie brakuje w niej niczego jesli rozumiecie o co mi chodzi wink

218

Ja niedawno czytałam książkę Keri Arthur "Kuszące zło". Fantastyka w czystej postaci, ale ciekawa fabuła, szybka akcja i świetne sceny erotyczne, niektóre opisane w taki sposób, że aż ochota przychodzi smile Na serio polecam smile takie przyjemne oderwanie się od rzeczywistości smile

219

Jestem tutaj nowa i od razu zainteresował mnie wątek z książkami. Czytam ich dość sporo i gdybym miała polecić coś ciekawego to byłaby długa lista,poza tym każdy ma swoje gusta. wink
Więc może zacznę od tego co aktualnie czytam. Jest to powieść Umberto Eco pt."Cmentarz w Pradze" VI część. wink
Recenzję książki możecie znaleźć na Kulturaviva.
Akurat na chłodne dni.

220

Ja wciąż chętnie wracam do "Mistrza i Małgorzaty", a z książek przypadkowo przeczytanych a zachwycających polecam "Stary człowiek i Pan Smith" Petera Ustinova - moja porfavor ever:) i "Śniadanie Mistrzów" Vonneguta - nie umniejszając tłumaczowi, jeśli macie możliwość w oryginale jest jeszcze śmieszniejsza.

221

To jak już wracamy do przeszłości- chcę napisać o bajkach. Wczoraj kupiłam siostrzenicy pod choinkę :Jan Brzechwa dzieciom". Usiadłam chcąc obejrzeć zdobycz. Jakież było moje zdziwienie, gdzy podczas lektury i oglądania ilustracji zakręciły mi się w oczach łezki... Brzechwa stworzył unikatowo dobre bajki, na których wychowały się całe pokolenia. Po latach stwierdzam, że to najlepszy polski bajkopisarz. Howk.

222

Ja najbardziej lubię serie dlatego polecam wszystkim "Zew Nocy" Keri Arthur. Wciągnęłam się już przy pierwszej części - "Wschodzącym księżycu".
Przede mną jeszcze "Kuszące zło" (pozdrowienia dla nating!). Spodziewam się dobrych rzeczy:)

223

Widzę, że zebrała się tutaj spora kolekcja książek smile. Uwielbiam czytać i często spisuję książki warte przeczytania dlatego za chwilę zabieram się do przeglądania tego tematu od początku big_smile Osobiście polecam książki romantyczne Nicholasa Sparksa oraz kryminaly Joy Fielding, moich ulubionych autorów. Jakiś czas temu zaintrygowała mnie również Erica Spindler. Bardzo wartościowymi książkami są "W dżungli życia" oraz "W dżungli miłości" Beaty Pawlikowskiej.

224

Sekret - Byrne Rhonda

225

Uberto Eco "Cmentarz w Pradze". Kocham!!!

226

?Tarantula? Jonqueta. Trochę mroczna, nieco pokrętna historia o miłości, zemście i meandrach psychiki. Jest sporym zaskoczeniem i bardzo wciąga

227

pasikonik napisał/a:

?Tarantula? Jonqueta. Trochę mroczna, nieco pokrętna historia o miłości, zemście i meandrach psychiki. Jest sporym zaskoczeniem i bardzo wciąga

Czy to aby nie pierwowzór "Skóry, w której żyję"?

Ja mogę śmiało polecić "Zrozumieć zwierzęta" Temple Grandin, autorka porównuje sposób myślenia ludzi i zwierząt, ich sposób odbierania świata z dość niezwykłej perspektywy. Sama ma autyzm i świat postrzega nieco inaczej niż zwykli ludzie. Popiera to badaniami i własną wiedzą (jest zoologiem). Książka fajna dla wszystkich, który interesują się tym jak działa mózg no i zwierzętami oczywiście. Ja już od kilku tygodni chodzę i powtarzam rożne anegdotki o tym, jak to np. szczury okazały się sprytniejsze od ludzi. smile

228

moge polecic ksiazke dla ludzi interesujacych sie obalaniem mitow:) "czy to prawda, ze..." Christopha Drossera. Sa w niej pytania i odpowiedz, ktore moga zadziwic nie jedna osobe.
Jak myslicie, czy biale plamki na paznokciach wskazuja, ze w organizmie jest brak wapnia? smile

http://www.matras.pl/media/catalog/product/cache/1/image/200x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/c/z/czy_to_prawda_ze_IMAGE1_244955.jpg.jpg

229

Nie, a co jeszcze w to wierzysz?

Fajna okładka...

230

Aliss napisał/a:

Jak myslicie, czy biale plamki na paznokciach wskazuja, ze w organizmie jest brak wapnia? smile

Szczerze to jakoś nie bardzo mnie to obchodzi. Znam inne bardziej pasjonujące tajemnice wszechświata, o których warto poczynać bardziej niż o paznokciach. tongue

231

Aliss Ta książka wygląda całkiem ciekawie! Mogłabyś napisac coś więcej. Szuka teraz czegoś na prezent dla ciekawskiej nastolatki. Myślisz, że by się nadawała?
I wyjaśnij sprawę z paznokciami smile bo przyznaję, że się zastanawiałam i nie wiem czy to ten wapń, czy nie... smile

232

Entropia napisał/a:
pasikonik napisał/a:

Czy to aby nie pierwowzór "Skóry, w której żyję"?

Jak najbardziej smile Filmu jeszcze nie widziałam - podobno Almodovar twórczo rozwinął wątki - ale czuję się zachęcona

233

Ostatnie przeczytałem "Witajcie w raju". Obnaża cały rynek turystyczny. Bardzo ponure fakty.

234

pasikonik napisał/a:

Jak najbardziej smile Filmu jeszcze nie widziałam - podobno Almodovar twórczo rozwinął wątki - ale czuję się zachęcona

Film był bardzo dobry, chociaż z gatunku tych mocnych, a których się w ciszy wychodzi z kina. Co do rozwinięć i dodatków nie wiem, bo "Tarantula" jeszcze nie wpadła mi w ręce.

Zenobi11 jeśli książka, o której mówisz ma podtytuł "Reportaże o przemyśle turystycznym" to wiem o czym mówisz, już mi ją parę osób polecało, mam ją na liście do przeczytania. wink

235

Też słyszałam, że dobra. Aż się boję po nia sięgnąć z wrażeń znajomej, która mi polecała wynika, że pochłania człowieka...  lol

236

Po krotce moge Ci tylko powiedziec, ze biale plamki nie pokazuja, ze w organizmie jest brak wapnia. Najczesciej owe plami powstaka przez uszkodzenia mechaniczne paznokcia (np lekke zadrasniecie). Przeciez gdyby to byl brak wapnia to na paznokciach u stopy tez bysmy mieli takie plamki, ja w kazdym badz razie czegos takiego nie zauwazylam u siebie:)

tenisoofka ksiegarnia.pwn.pl/produkt/111323/czy-to-prawda-ze.html mozesz wygrac taka ksiazke jesli sie donbrze postarasz tongue Mysle, ze dla nastolatki to fajny prezent. Moge podac kolejny przyklad czegos czego bym sie nie spodziewala: trojkolorowe koty sa zawsze plci zenskiej:)

Entropia, mnie tez interesuja tajemnice, ktore dzieja sie we wszechswiecie, mysle, ze jak kazdego czlowieka, ale takie ciekawostki z naszego zycia tez do mnie przemawiaja. Naprawde o wielu rzeczach czlowiek nie ma pojecia smile

237

Koty mówisz... To ja Ci powiem coś ciekawszego. Koty i ogólnie zwierzęta domowe z jasną skórą, czerwonymi oczami (nie tylko albinosy, chodzi o brak melaniny) są bardziej skłonne do agresji i chorób psychicznych. Dużo melaniny (czyli np. pies z czarnym podniebieniem) to zwierzak o wiele bardziej zrównoważony. (No chyba, że się zwierzaka trzyma samego w zamknięciu - wtedy każdy będzie niezrównoważony.) To z książki "Zrozumieć zwierzęta".

Jeszcze  jedna ciekawostka mi przyszła do głowy - zwierzęta mają przesądy i odpowiada za nie ten sam ośrodek w mózgu co u ludzi. Nasze mózgi nie uznają przypadków, jeśli coś jest po czymś uznajemy to za skutek. Generalnie jest to dobre, bo pozwala się uczyć, ale czasem zwodzi na manowce. I tak świnia może się nauczyć, że kiedy pociągnie za dźwignię dostanie jedzenie, ale może też skojarzyć otrzymanie jedzenia z całkiem przypadkowym zachowaniem. Człowiek na takiej samej zasadzie tworzy teorie spiskowe.

238

ja polecam ,,alef" Paula Coelho

239 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2012-02-13 23:15:55)

Jeśli lubicie thrillery, to polecam Ericę Spindler np "Naśladowca" czy " Ślepa zemsta" . Ostatnio czytam jej ksiązki i jestem pod ogromnym wrażeniem, super skonstruowana intryga, wciąga od 1 strony.
Oczywiście czytam o wiele więcej, ale to zajęłoby duużo miejsca i pewnie zapomniałabym i tak o czymś co czytałam tongue Ale ostatnio największe wrażenie robią na mnie pozycje pani Erici.

240

Polecam Miłoszewskiego dla wielbicieli kryminałów. "Uwikłanie", "Ziarno prawdy". Bardzo ciekawy bohater główny - prokurator Szacki (nie wiem jak filmowcy mogli zrobić z niego prokurator Szacką...szok). Facet po przejściach, zgorzkniały, uciekający w przygodny seks, do wszystkiego podchodzący sceptycznie.
Mnie osobiście styl Miłoszewskiego Zygmunta smile bardzo odpowiada...polecam choćby spróbować sięgnąć po Jego książki.

241

Jestem zauroczona książką kontrowersyjnego dietetyka- Dukana (tego od diety proteinowej), pt. "Mężczyźni wolą krągłości, w której apeluje o rozsądek w odchudzaniu. Potępia dzisiejszy kult chudości i mody na chłopięce sylwetki (bez bioder i piersi). Pisze trochę jak Desmond Morris argumentując swoje tezy biologią w naukowym wydaniu.

242

Polecam:
"Klub Miłośniczek Czekolady" - Carole Matthews
Oraz druga część "Dieta miłośniczek czekolady".

243

Ach jaki fajny jest ten wątek   smile:):) !!!  Piszcie !!!!
Polecam "Pachnidło " Patricka Suskinda. Książka niezwykła. Ani minuty się nie nudziłam, czytając ją smile  Kto nie czytał niech przeczyta  wink

244

"Pachnidło" jest świetne, połknęłam na jednym oddechu :-)

Ja polecam "Trzynastą opowieść" Diane Setterfild
http://ecsmedia.pl/c/trzynasta-opowiesc-p-iext3814500.jpg

245

Jakie tu się ciekawe tematy potworzyły! O tych zwierzętach i ubarwieniu to nie miałam pojęcia! Ale ja się nie znam za bardzo na zwierzętach...
"Czy to prawda, że..." kupione i spowodowało zachwyt! smile Także się cieszę!

Ja mogę jeszcze polecić z ciekawych książek "Żonę podróżnika w czasie". Coś dla dużych dziewczynek smile Romantyczne, ale z pazurem.

246

ja teraz zabieram sie za "potege podswiadomosci"

a pro po "czy to prawda, ze ..." to konkurs na stronie sie juz zakonczyl, ciekawe jakie pytanie wygralo:)

247

Polecam:
"Pachnidło " Patricka Suskinda
"Dość już łez" Lindy Howard - cudowna książka, moja ulubiona
"Polowanie na sobowtóra" również Lindy Howard - jest wątek kryminalny ale przy tym jest bardzo zabawna ;)
"Jedenaście minut" Paula Coelho - o podróży wgłąb siebie i swojej seksualności, o sensie życia, bardzo ciekawa
"Chemia śmierci" Simona Becketta - to moja książka zaraz po Dość już łez. Rewelacyjna. Polecam też drugą część. Trzecia taka sobie, czwartą muszę przeczytać.

248

ten Pachnidlo jest na podstawie ksiazki autorstwa P.S.?

tenisoofka co cie najbardziej zainteresowalo w tej ksiazce?

249

moje ulubione i warte czytania.
1. Quo Vadis - przepiękna historia poświęcenia, miłości, ludzkich dramatów i zrozumienia.
2. Ogniem i mieczem - bajkowe scenerie, wyśnione uczucia, zazdrość, zawiść, cierpienie, emocje, trwoga, pożądanie, przygoda.
3. Żelazny wilk (Tytus Karpowicz), książka o zwierzętach, buduje wrażliwość, rozumie się dlaczego tak a tak zwierzęta zachowują, budzi zrozumienie tego świata.
4. Ania z zielonego wzgórza - opowieść o niekonwencjonalnej dziewczynie,  energii, o tym że można zawsze sobie poradzić i być szczęśliwym

250

Roskalinda napisał/a:

No i naturalnie Zafon ,,Cień wiatru'' oraz ''Gra Anioła''.

Aktualnie czytałam obie pozycje...no każda po przeszło 600 stron. Też polecam.   smile

Allis napisał/a:

ja teraz zabieram sie za "potege podswiadomosci"

Fajnie byłoby, a nawet wskazane gdybyś na przyszłość podawała autora książki.
Uzupełnię za Ciebie.

"Potęga podświadomości" - autor Joseph Murphy. Światowy bestseller, jest jego pierwszą książką wydaną w Polsce.
"Książka ta jest sztandarowym dziełem autora. Dowodzi ona, ze procesy psychiczne przebiegające poza naszą świadomością i bez jej udziału, będące ważną częścią naszej osobowości, mogą być wykorzystane w sposób celowy, po naszej myśli.
Służą temu specjalne techniki, zbadane, sprawdzone i opisane w tej książce, poparte konkretnymi przykładami. Metody te odsłonią przed tobą nowe obszary i nowe możliwości twojego umysłu. Dowiesz się nie tylko, że masz w sobie klucz do życia pełniejszego, ale także, jak tego klucza używać, aby pomoc sobie i bliskim." (fragment recenzji)

Polecam do przeczytania i do stosowania opracowanych powyższych technik w codziennym życiu. smile

251

Lubię czytać.

Ostatnio czytam "Na przekór losowi"- Melanie Davies , Lynne Barrett-Lee.Jest to opowieść o młodej dziewczynie(15 lat), która ma wypadek motocyklowy.Zostaje sparaliżowana.I właśnie na przekór losowi odnajduje swoje szczęście.Polecam.

Jestem też pod wrażeniem Paula Coelho.Lubię powracać do jego książek.

W swojej biblioteczce posiadam też "Potęga podświadomości"-Joseph Murphy .Mam tu zaznaczone pewne fragmenty do których lubię powracać.Polecam.

Jeżeli ktoś lubi kulturę japońską polecam "Wyznania gejszy"- Arthur Golden.

Albo kultura chińska Lisa See - Miłość Peonii

Jeszcze jedna Waris Dirie -Kwiat Pustyni.

Są to książki o kobietach.Każda walczy o swoje miejsce w życiu.Ale ową walkę zaczynają zbyt młodo.

Ostatnie trzy książki są to książki o kobietach. Kobiety o trzech kulturach .Walc

252

Jeśli któraś z Was ma ipada to polecam elektroniczna wersję książki Teresy Torańskiej z 1994 roku, My. Są to rozmowy autorki z m.in. m.in. z Leszkiem Balcerowiczem, Janem Krzysztofem Bieleckim, Jarosławem Kaczyńskim, Janem Rulewskim i Jackiem Merklem, z historycznymi zdjęciami PAP/CAF z epoki tworzenia i upadania kolejnych polskich rządów po 1989 r. Wydawca, iSource S.A zapowiada darmowe dodatki, kolejne rozmowy, które nie weszły w skład książki w 1994 roku, a są w zasadzie gotowe do wydania. A i cena nie jest jakaś przerażająca bo tylko 4 euro.

253

"Myszy i ludzie " J.Steinbecka.

254

Oddaleni --> Polly Courtney

Wciągająca

255

Zauważyłam, że polecacie "Pachnidło", ale jak dla mnie nuda... W ogóle mnie nie urzekła ta książka. Spodziewałam się czegoś innego, może bardziej mrocznego?
Paula Coelho też nie polecam - nudziarz... (zaraz pewnie mnie jego fani zlinczują... wink )
Kończę własnie czytać "Dom nad rozlewiskiem", ale pewnie książka wam dobrze znana, bo było o niej głośno i serial leciał w TV, ale szczerze polecam! Mnie jakoś nastroiła optymistycznie. Bardzo sympatycznie się czytało. smile

256

Michała Witkowskiego "Drwal". Kto Witkowskiego zna, ten wie, że ma swój styl i wdzięk. Uwielbiam jego sformułowania, sposób pisania, bohaterów, których tworzy. W założeniu niby kryminał - pisarz wyjeżdża zimową  porą gdzieś nad morze, rezyduje u tajemniczego lekomana, miłośnika bibelotów. I bynajmniej nie w przytulnym domku. Estetyczny misz - masz. Fajnie się czyta

257

Z takich książek, które dawno przeczytałam, ale nie zapomniałam o nich to godne polecenia są:
"Sekretne życie pszczół" - akcja toczy się w Ameryce, gdzie były prześladowania czarnoskórych ludzi. Opowieść o bialej dziewczynce która ucieka z domu i trafia do czarnoskórych kobiet i pomaga im w pracy przy ulach. Bardzo sympatyczna opowieść!
Lisa See - "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" - Opowieść o dziewczynkach chińskich i krępowaniu stóp oraz o tajemniczym języku, którego uczyły się tylko kobiety.
"Ja, Tituba, czarownica z Salem" - opowieść trochę nieprawdziwa, bo dochodzi tutaj do magii, wróżbiarstwa i zaklęć. Opowiada o czarnoskórej kobiecie, również książka dotyczy niewolnictwa w Ameryce

258

Widzę wiele fanek Paula Coelho. Ja nie polecam, jakieś takie za banalne te jego przemyślenia. Nawet powstała strona na facebooku "żenujący cytat Paulo Coelho na dziś", polecam, bo ktoś ma głowę do wyszukiwania bzdurnych frazesów z jego książek wink A na poważnie polecam "Grę o tron" i dalsze książki z tej serii. Pewnie większość oglądała serial, ale książki też są świetne plus zawierają więcej szczegółów, które zniknęły w serialu.

259

Też nie cierpię Paula:-)

Ja polecam "Cukiernia pod Amorem" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. Pisana z rozmachem, rodzinna saga, z romansem, niedozwoloną miłością przeplataną barwnymi opisami codziennego życia.
"Tatiana i Aleksander" Paullina Simons- miłość, wojna,rozdzielenie, życie w czasie wojny-cudowna, pochłonęłam 3 tomy w kilka dni.

260 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2012-05-06 20:01:36)

Przyłączam się do antyfanek Coelho.Moim zdaniem to mało sprytne miksowanie kultur,religii i opowiastek na dobranoc.Nic własnego.Dla mało wyrobionego czytelnika w sam raz.
Może mieć wrażenie,że czyta dramat psychologiczny:)

Ja polecam mojego ulubieńca- Clarksona "Wiem,że masz duszę".Opowiada pięknie i ciekawie o róznych maszynach z duszą- od auta począwszy na samolocie skończywszy.Coś o podrózach tego autora:"Motoświat"
Umberto Eco "Zapiski na pudełku od zapałek"- fantastyczne,błyskotliwe felietony

Zatajone katastrofy PRL- niestety nie pamiętam autora,książka wydana przez Newsweek Polska.Mozna dowiedzieć się o wypadkach i katastrofach,które PRL skrzętnie ukrywało a świadkowie jeszcze do tej pory z lękiem o nich mówią lub mówić nie chcą.
Coś leciutkiego, w sam raz na plażę: Iza Kuna :Klara"

Polecam mojego ukochanego Izaaka Bashevisa Singera o przedwojennej,wielokulturowej Polsce:"Opowiadania,"Szatan z Goraja",Krótki piątek","Szosza".
No i oczywiście jeszcze jednego mojegu ulubieńca Ericha Marię Remarque'a- każda z ksiązek jest z najczęściej niespełnioną miłością w tle a wszystko dzieje się w czasach pierwszej wojny światowej:
"Trzej towarzysze","Czarny obelisk","Łuk triumfalny","Iskra życia","Noc w Lizbonie".Każdy kto sięgnie po jedną z jego książek z pewnością pochłonie wszystkie.

Posty [ 196 do 260 z 534 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024