Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 187 z 187 ]

131 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-24 00:39:21)

Odp: Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.
troublemaker napisał/a:
elya napisał/a:

....... u H.P. zło jest gloryfikowane.

Poproszę konkretny przykład tej gloryfikacji

Dużo jest przykładów, musiałabym tu zapisać kilka stron forum.

1. porównaj sobie H.P. z Opowiesciami z Narnii, tam uosobieniem dobra jest Aslan, który oddaje zycie za człowieka, za grzech Edmunda, czarownica jest jednoznacznie kojarzona ze złem i  przegrywa walkę. Widz od poczatku jej nie toleruje i nie chce byc taki jak ona.

2. w H.P. nie ma walki dobra ze złem, tam wszyscy sa źli. Harry też. Tak naprawde ten "biedny" chłopiec,  źle traktowany przez innych ludzi ucieka się do okultyzmu z zemsty. Więc główny przekaz tej całej historii to że magia, czyli przeklinanie i złozeczenie innym jest sposobem na życie i lekarstwem na problemy. Zło nie zostaje ukarane.Przeciwnie, przepraszaja jak niedokładnie wykonaja swoje złe czyny. To obraz piekła, zło "walczy" ze złem, katalizatorem jest wzajemna nienawiść.

3. często H. okazuje szacunek temu co jest złe, np. całuje, nazywa to pięknem

4. gatunek ludzki jest ośmieszany, poniżany, ludzi nazywa się brzydkimi lub okropnie brzydkimi, niemowlęta sie dusi, kroi i je, są przedmiotami - roślinami do użycia, ludzie, którzy zostali stworzeni na podobienstwo Boga przedstawiani sa w sposób zdeformowany, upadlający, jako upośledzeni wręcz, ktoś gorszej kategorii, określenia na ludzi: przypominał prosiaka, histeryczne czupiradło, o twarzy rozlazłej, ( można "przypadkowo" zdeptać), pogardliwie nazywani mugolami, jeśli się odzywaja to gledza i wygadują obsceniczne wyzwiska -  staruszek dyrektor szkoły, który powinien być autorytetem używa słownictwa jak menel, z wyglądu jak czarownik. Ten, kto pisał H.P. bardzo atakuje niemowleta w opisach. W literaturze basniowej i fantasy raczej niemowlęta w ogole nie wystepuja a tu sa tylko po to aby ukazac je wyzbyte z godności ludzkiej.
W Narnii ludzie sa gloryfikowani. Sa potrzebni aby wygrac ze złem, bo sa dobrzy.

5. H.P. przepełnione jest symbolami okultystycznymi

6. H.P. napisany jest za pomocą hipnotycznej indukcji, narzedzia okultystów

to tak w skrócie

Zobacz podobne tematy :

132

elya napisał/a:
troublemaker napisał/a:
elya napisał/a:

....... u H.P. zło jest gloryfikowane.

Dużo jest przykładów, musiałabym tu zapisać kilka stron forum.

1. porównaj sobie H.P. z Opowiesciami z Narnii, tam uosobieniem dobra jest Aslan, który oddaje zycie za człowieka, za grzech Edmunda, czarownica jest jednoznacznie kojarzona ze złem i  przegrywa walkę. Widz od poczatku jej nie toleruje i nie chce byc taki jak ona.

2. w H.P. nie ma walki dobra ze złem, tam wszyscy sa źli. Harry też. Tak naprawde ten "biedny" chłopiec,  źle traktowany przez innych ludzi ucieka się do okultyzmu z zemsty. Więc główny przekaz tej całej historii to że magia, czyli przeklinanie i złozeczenie innym jest sposobem na życie i lekarstwem na problemy. Zło nie zostaje ukarane.Przeciwnie, przepraszaja jak niedokładnie wykonaja swoje złe czyny. To obraz piekła, zło "walczy" ze złem, katalizatorem jest wzajemna nienawiść.

3. często H. okazuje szacunek temu co jest złe, np. całuje, nazywa to pięknem

4. gatunek ludzki jest ośmieszany, poniżany, ludzi nazywa się brzydkimi lub okropnie brzydkimi, niemowlęta sie dusi, kroi i je, są przedmiotami - roślinami do użycia, ludzie, którzy zostali stworzeni na podobienstwo Boga przedstawiani sa w sposób zdeformowany, upadlający, jako upośledzeni wręcz, ktoś gorszej kategorii, określenia na ludzi: przypominał prosiaka, histeryczne czupiradło, o twarzy rozlazłej, ( można "przypadkowo" zdeptać), pogardliwie nazywani mugolami, jeśli się odzywaja to gledza i wygadują obsceniczne wyzwiska -  staruszek dyrektor szkoły, który powinien być autorytetem używa słownictwa jak menel, z wyglądu jak czarownik. Ten, kto pisał H.P. bardzo atakuje niemowleta w opisach. W literaturze basniowej i fantasy raczej niemowlęta w ogole nie wystepuja a tu sa tylko po to aby ukazac je wyzbyte z godności ludzkiej.
W Narnii ludzie sa gloryfikowani. Sa potrzebni aby wygrac ze złem, bo sa dobrzy.

5. H.P. przepełnione jest symbolami okultystycznymi

6. H.P. napisany jest za pomocą hipnotycznej indukcji, narzedzia okultystów

to tak w skrócie

1. Od początku serii (właściwie to już od pierwszego rozdziału pierwszej książk)Harry jest traktowany jak bohater walczący ze złem. Harry również oddaje życie za ludzi.

2. Nie ma walki dobra ze złem?  Czytałaś w ogóle H.P?  Harry już jako dziecko podejmuje walkę ze złem. Część pierwsza - decyduje się udaremnić kradzież kamienia filozoficznego w konsekwencji uniemożliwiając powrót czarnoksiężnika (Złego).  Część druga - udaje się do Komnaty tajemnic, walczy z Bazyliszkiem (zły) aby uratować człowieka. Część trzecia - ratuje niewinnego człowieka przed utratą duszy........naprawdę mam opisywać każdą część? A może wystarczy, że wspomnę iż tematem przewodnim, sensem całej serii jest walka z Voldemortem, który od początku jednoznacznie kojarzony jest ze złem.

3. Poproszę o choć jeden przykład. KONKRETNY.

4. Harry i inni bohaterowie serii walczą również o losy zwykłych ludzi, niejednokrotnie jest to zaznaczone.  Pogarda do mugoli jest przedstawiona jako coś złego.
Tu również poproszę o przykład duszenia i krojenia niemowląt, albo na rzekome ataki autorki na nie ?  Bo mam wrażenie, że albo nie doczytałas albo na siłę chcesz wszystko dopasować do swojej teorii.

5. H.P. Przepełniony jest symbolami magii bo jest to fantasy o świecie Czarodziejów.

6. Ten punkt to jest dla mnie jakaś magia. Zechcesz wyjaśnić, podać przykład na poparcie tezy?

Prosiłam a konkretny przykład a nie Twoje odczucia.

133

Z książek J. K. Rowling jest takie szataństwo jak z koziej dupy trąbka.

Każdy, kto uważa inaczej, jest albo fanatykiem religijnym, albo nienormalny.

134 Ostatnio edytowany przez Martainn (2016-05-24 09:45:50)

Ja pasuję. Nie dyskutuję z fanatykami.

W Polsce celem miało być chrystianizowanie Prusów lub Wieletów, których język Wojciech znał. Jednak temu przeszkadzała wojna cesarstwa z Połabianami.

W jakiej Polsce? Prusowie przez wieki mieli swoje niezależne państwo.
Słyszałaś kiedyś o reakcji pogańskiej? To, że władcy przyjęli taką a nie inną religię nie oznaczało, że automatycznie ludność przyjęła ją. Jeszcze przez wieki nie przyjęła. Ponadto ta chrystianizacja pogan przez miłośników miłosiernego Boga słabo wyglądało. Głównie opierała się na mieczu i ogniu.

krzyczy bełkotliwie to ja mówię ze satanista,  a ja mówię, że to psychol.

To jeszcze gorzej.
Ok. Teraz już naprawdę bez odbioru. Idę czytać Harrego Pottera i odprawiacz czarne msze.
PS. Byłem z córką w kościele w niedzielę. Znam dobrze proboszcza. Zapytałem go co sądzi o tym, że HP to szataństwo. Tylko się zaśmiał i powiedział, że fanatykami nie ma co się zajmować, bo są wszędzie.
Bonus:

135 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-24 10:21:28)

Martainn napisał/a:

Ja pasuję. Nie dyskutuję z fanatykami.

W Polsce celem miało być chrystianizowanie Prusów lub Wieletów, których język Wojciech znał. Jednak temu przeszkadzała wojna cesarstwa z Połabianami.

W jakiej Polsce? Prusowie przez wieki mieli swoje niezależne państwo.
Słyszałaś kiedyś o reakcji pogańskiej? To, że władcy przyjęli taką a nie inną religię nie oznaczało, że automatycznie ludność przyjęła ją. Jeszcze przez wieki nie przyjęła. Ponadto ta chrystianizacja pogan przez miłośników miłosiernego Boga słabo wyglądało. Głównie opierała się na mieczu i ogniu.

Jak nie masz argumentu to wyzywasz mnie od fanatyków - teraz jestem wg ciebie fanatyczka, bo napisałam ze sw. wojciech przybył do polski w 997, 31 lat po chrzcie Polski, która wtedy istniała, poszukaj sobie map z tego okresu. A kto mówi, że Prusowie nie mieli swojego państwa? Własnie na Prusach zginął św. Wojciech. O czym ty teraz piszesz?
i gdzie pisałam, że od chrztu POLSKI wszyscy nagle zaczęli byc wierzący? Chrzest POLSKI był w 966, 31 lat później w Polsce nadal szerzyło się pogaństwo, św. Wojciech nakazał ściąć dąb, którego kult wyznawali poganie. Nadal będziesz kłamał, że nie było żadnego dębu ani Polski?
Jak ja mam traktowac poważnie człowieka, który utrzymuje, że jak ktoś, kto ma WOLNĄ WOLĘ zabije kogos w Afryce to to zrobił Bóg? To tez powiedziałes temu proboszczowi? I co Ci odpowiedział?

edit:

Martainn napisał/a:

Znam dobrze proboszcza. Zapytałem go co sądzi o tym, że HP to szataństwo. Tylko się zaśmiał i powiedział, że fanatykami nie ma co się zajmować, bo są wszędzie.

A ja cie prosiłam abyś odniósł sie konkretnie do fragmentów ksiązki i je przeanalizował a nie pytał sie  jakiegos innego człowieka co masz mysleć. I co, tylko tyle powiedział? Takie skwitowanie to wypowiedz człowieka, który nie ma zdania

136

elya napisał/a:

Jak nie masz argumentu to wyzywasz mnie od fanatyków - teraz jestem wg ciebie fanatyczka, bo napisałam ze sw. wojciech przybył do polski w 997, 31 lat po chrzcie Polski, która wtedy istniała, poszukaj sobie map z tego okresu.

Nie, nie dlatego. Dlatego, że książkę fantasy sprowadzasz do nośnika okultyzmu. Dlatego. Istniał związek plemion, często mówiących nawet trochę innym językiem i niekoniecznie siebie rozumiejących. Nie wiadomo nawet do końca czy było takie plemię jak Polanie. To stosunkowo nowa nazwa. O krainie Polska w różnej wersji językowej wspominają bardzo różne źródła. Polska jako państwo narodowe powstała dopiero wiele wieków później kiedy to zaczęła kształtować się świadomość narodowa. Jestem historykiem z wykształcenia a szczególnie interesuje mnie historia Słowian. Chcesz? Możemy dyskutować

A kto mówi, że Prusowie nie mieli swojego państwa? Własnie na Prusach zginął św. Wojciech. O czym ty teraz piszesz?

Ty piszesz. Że przybył chrystianizować W POLSCE, tak właśnie napisałaś. Ani Prusy, ani Wieleci nie należeli wtedy do Polski. Były to niezależne związki plemienne. Prusowie jeszcze przez kilka wieków pozostali poganami, a nowa wiara została im narzucona mieczem.

i gdzie pisałam, że od chrztu POLSKI wszyscy nagle zaczęli byc wierzący? Chrzest POLSKI był w 966, 31 lat później w Polsce nadal szerzyło się pogaństwo, św. Wojciech nakazał ściąć dąb, którego kult wyznawali poganie. Nadal będziesz kłamał, że nie było żadnego dębu ani Polski?

Ty masz jakiś problem z tym zarzucaniem komuś kłamstwa? Jako historyk opieram się tylko na źródłach. Dąb pewnie był, bo takich dębów i świętych miejsc było sporo. Wojciech kazał ściąć dąb i zapłacił za to cenę, a wiara przodków tylko się wśród Prusów umocniła.

Jak ja mam traktowac poważnie człowieka, który utrzymuje, że jak ktoś, kto ma WOLNĄ WOLĘ zabije kogos w Afryce to to zrobił Bóg?

Jeśli robi to w imię Boga.... Chrześcijanie mają na swoim sumieniu miliony istnień. Z pieśnią na twarzy święta inkwizycja paliła niczemu nie winnych ludzi. Chrześcijanie mordowali rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej w imię Boga. Ale rozumiem. Wolna wola. Sprytne. Gdzie zło to człowiek i wolna wola, gdzie dobro to Bóg. Gdzie człowiek umiera po nieudanej operacji to lekarzom się nie udało, a jak się udało to cud i Bóg pomógł.

Martainn napisał/a:

A ja cie prosiłam abyś odniósł sie konkretnie do fragmentów ksiązki i je przeanalizował a nie pytał sie  jakiegos innego człowieka co masz mysleć. I co, tylko tyle powiedział? Takie skwitowanie to wypowiedz człowieka, który nie ma zdania

Odnoszę się. Książka fantasy. Nic nadzwyczajnego. Jak w każdej książce fantasy. A fanem fatasy jestem. Harry Potter nie jest żadnym wyjątkiem. Wczoraj czytałem Odrodzonego Paula Wilsona. Tam nawet był antychryst. Tyle, że.... to tylko książka. I nic więcej.

137

Tak możemy rozmawiac, odnosząc sie do KONKRETNYCH fragmentów, a nie piszac  co sie komu wydaje.

troublemaker napisał/a:
elya napisał/a:
troublemaker napisał/a:

1. Od początku serii (właściwie to już od pierwszego rozdziału pierwszej książk)Harry jest traktowany jak bohater walczący ze złem. Harry również oddaje życie za ludzi.

2./../A może wystarczy, że wspomnę iż tematem przewodnim, sensem całej serii jest walka z Voldemortem, który od początku jednoznacznie kojarzony jest ze złem.

1. Dobrze napisałaś - jest traktowany jak bohater walczący ze złem.  Żal sie robi tego biednego chłopca-sieroty,  mieszka z jakimis dziwnymi ludźmi, którzy go źle traktują. Ale zauważ, że Harry sam jest zły. Jego poczatkowy obraz miał za zadanie wzbudzic w odbiorcy przywiazanie i identyfikację z nim. Zaraz okazuje się, że jego reagowanie na krzywdę nie jest dobre a złe, gdy tylko cos mu nie pasuje sam krzywdzi innych. Jest mściwy. Harry nie oddaje życia za ludzi,  H. wybrał potępienie.

H. tylko pozornie walczy ze złem, On nie walczy o dobro, bo on nie chce dobra. Ktos, kto walczy ze złem złymi środkami sam też jest zły. Nie wyrzuca się szatana szatanem.

2. V. jest szatanem, jak powiedział:Pojawia sie tylko wtedy gdy moze wstapic w czyjes ciało. Ale zawsze sa i tacy co uzyczaja swoich serc i umysłow.

- h. jest msciwy- jest zły
-h. ostatecznie łaczy sie z V., ich siły maja to samo źrodło-zło, rózdzka, rytuał krwii, h. oddał mu pokłon- gdzie z nim walczy? Oddał pokłon diabłu. Poczatkowo z nim walczył nie dlatego ze v. jest zły lecz dlatego, aby pozostac w szkole magii. h. nie zwalcza zła, bo jest złe lecz w tym momencie czyjeś zło przeszkadzało mu w robieniu osobistego zła, które sobie zaplanował.
-h. nie jest dobry, bo uzywa magii, w Pismie sw jest napisane, ze kazdy kto to robi jest zły a wiec po co wystawiac dzieci na kontemplowanie zła.

cdn.

138

elya napisał/a:

cdn.

Błagam, nie...

139 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-24 11:31:06)

Martainn napisał/a:

Ty piszesz. Że przybył chrystianizować W POLSCE, tak właśnie napisałaś. Ani Prusy, ani Wieleci nie należeli wtedy do Polski. Były to niezależne związki plemienne. Prusowie jeszcze przez kilka wieków pozostali poganami, a nowa wiara została im narzucona mieczem.

Nigdy nie twierdziłam, że Prusy i Wieleci nalezeli do Polski. Były Prusy, Byli Polanie, byli Wieleci i co w związku z tym? Polan chrystianizował, potem pojechał na Prusy i tam został zamordowany. Czytanie ze zrozumieniem sie kłania. Widzę, że zmieniłes stanowisko, już nie zaprzeczasz, że Wojciech nakazał ścięcie dębu.

O wolnej woli tez nie rozumiesz. To czy ktoś robi dobrze czy źle to jego WOLNA wola - pisanie, że to Bóg zrobił jest nielogiczne. Idz do tego swojego księdza, może chociaz to Ci wytłumaczy. I nie wypisuj mi tu o wojnach religijnych i heretykach, ja znam historię. Watek o okultyźmie a ty o afryce piszesz, o indianach zapomniałes.  Teraz w Ameryce do kazdego przechodnia podchodzisz i nazywasz mordercą?

140

Martainn napisał/a:
elya napisał/a:

Odnoszę się. Książka fantasy. Nic nadzwyczajnego. Jak w każdej książce fantasy. A fanem fatasy jestem. Harry Potter nie jest żadnym wyjątkiem. Wczoraj czytałem Odrodzonego Paula Wilsona. Tam nawet był antychryst. Tyle, że.... to tylko książka. I nic więcej.

Nigdzie sie nie odniosłeś do konkretnych fragmentów. Żadnego cytatu nie przetoczyłes.

141 Ostatnio edytowany przez Martainn (2016-05-24 11:27:23)

elya napisał/a:

Widzę, że zmieniłes stanowisko, już nie zaprzeczasz, że Wojciech nakazał ścięcie dębu.

Nie przypominam sobie, żebym gdzieś temu zaprzeczał.

O wolnej woli tez nie rozumiesz. To czy ktoś robi dobrze czy źle to jego WOLNA wola - pisanie, że to Bóg zrobił jest nielogiczne.

Nie przypominam sobie, żebym pisał gdzieś że Bóg to zrobił.

142

Martainn, wiem, że chcesz dobrze, ale ta dyskusja nie ma sensu - z pustego i Salomon nie naleje - jak ktoś nie wie, czym jest fikcja literacka, a do tego jest zafiksowany na jedno i to samo - to nie przegadasz, choćbyś miał najmądrzejsze argumenty na świecie.

143

Martainn napisał/a:
elya napisał/a:

Widzę, że zmieniłes stanowisko, już nie zaprzeczasz, że Wojciech nakazał ścięcie dębu.

Nie przypominam sobie, żebym gdzieś temu zaprzeczał.

Martainn napisał/a:

Tym bardziej z osobą o tak nikłej wiedzy historycznej, która pisze, że św. Wojciech jakimś tam Polakom drzewa ścinał. Szkoda tylko, że wtedy jeszcze Polaków jako narodu nie było, a on przebywał wśród plemion z dzisiejszymi Polakami nie mającymi nic wspólnego. Szkoda czasu i klawiatury.

Tak , tak, ja mam nikła wiedze historyczną, bo data 966 jest historycznie uważana za początek Państwa Polskiego i z tego powodu, że jesteś "historykiem" urzadzasz dywagacje na temat plemion, które zamieszkiwały ten obszar, rozmowa na temat to za trudne.

O wolnej woli tez nie rozumiesz. To czy ktoś robi dobrze czy źle to jego WOLNA wola - pisanie, że to Bóg zrobił jest nielogiczne.

Nie przypominam sobie, żebym pisał gdzieś że Bóg to zrobił.

Jak ja mam traktowac poważnie człowieka, który utrzymuje, że jak ktoś, kto ma WOLNĄ WOLĘ zabije kogos w Afryce to to zrobił Bóg?

Jeśli robi to w imię Boga.... Chrześcijanie mają na swoim sumieniu miliony istnień. Z pieśnią na twarzy święta inkwizycja paliła niczemu nie winnych ludzi. Chrześcijanie mordowali rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej w imię Boga. Ale rozumiem. Wolna wola. Sprytne. Gdzie zło to człowiek i wolna wola, gdzie dobro to Bóg. Gdzie człowiek umiera po nieudanej operacji to lekarzom się nie udało, a jak się udało to cud i Bóg pomógł.

o jest o Indianach,  kiedy napiszesz do Amerykan odezwę, ze są mordercami? Po co dyskutować z człowiekiem, który na hasło „okultyzm w książce dla dzieci„ dostaje słowotoku i twierdzi, że niewinni ludzie, którzy urodzili się wiele lat po zdarzeniu sa winni.
Winisz katolików za herezje sekt, pogubiłeś się w odczytaniu rzeczywistości.

Ty masz takie same dowody na istnienie boga Jahwe, jak kolega Zenek na istnienie Peruna. Czyli żadne.

A to zakładanie z góry, że nie ma to nie pyszałkowate jest?  Nie zaklinaj rzeczywistości.

144

Tak , tak, ja mam nikła wiedze historyczną, bo data 966 jest historycznie uważana za początek Państwa Polskiego i z tego powodu, że jesteś "historykiem" urzadzasz dywagacje na temat plemion, które zamieszkiwały ten obszar, rozmowa na temat to za trudne.

W ksiązkach jest. W kręgach naukowych nadal trwają i będą trwały na ten temat dyskusje. Wiemy np. dużo więcej niż w latach 90 i część teorii już nie obowiązuje. Im dłużej będziemy badać tym będziemy wiecej wiedzieć. Być może za 20 lat w podręcznikach będzie co innego, bo jest coraz więcej śladów, że państwo zwane później Polską powstało znacznie wcześniej. Tylko mieszkańcy tych terenów niekoniecznie Polakami się sami zwali.

Gdzie napisałem że zrobił to Bóg?

A to zakładanie z góry, że nie ma to nie pyszałkowate jest?  Nie zaklinaj rzeczywistości.

Gdzie zakładam, że nie ma? O ile sobie dobrze przypominam to napisałem, że jest możliwe że taki Bóg istnieje. Gdzie zaklinam rzeczywistość?

twierdzi, że niewinni ludzie, którzy urodzili się wiele lat po zdarzeniu sa winni.

Gdzie jak tak twierdzę. Masz wybitny talent do nadinterpretacji samemu zarzucając to dyskutantom.

Cyngli.... póki co jest przednia zabawa. Chętnie jeszcze podyskutują. Co prawda granice absurdu już zostały przekroczone, ale cóż.

145

A ja mam szczerą nadzieję, że elya jest trollem i tylko robi sobie z nas jaja. Jeśli nie, to... chroń nas, Boże, od takich "chrześcijan". Elya wypowiada się z taką pogardą dla tematu i rozmówców, że obawiam się, iż nie ma pojęcia ani o podstawowych zasadach chrześcijaństwa, ani o byciu dobrym człowiekiem. Smutne to i przerażające.

146

Anemonne napisał/a:

A ja mam szczerą nadzieję, że elya jest trollem i tylko robi sobie z nas jaja. Jeśli nie, to... chroń nas, Boże, od takich "chrześcijan". Elya wypowiada się z taką pogardą dla tematu i rozmówców, że obawiam się, iż nie ma pojęcia ani o podstawowych zasadach chrześcijaństwa, ani o byciu dobrym człowiekiem. Smutne to i przerażające.

Niestety...!

I właśnie dlatego uważam, że z takimi osobami się nie dyskutuje, bo to nie ma sensu.

147

elya napisał/a:

1. Dobrze napisałaś - jest traktowany jak bohater walczący ze złem.  Żal sie robi tego biednego chłopca-sieroty,  mieszka z jakimis dziwnymi ludźmi, którzy go źle traktują. Ale zauważ, że Harry sam jest zły. Jego poczatkowy obraz miał za zadanie wzbudzic w odbiorcy przywiazanie i identyfikację z nim. Zaraz okazuje się, że jego reagowanie na krzywdę nie jest dobre a złe, gdy tylko cos mu nie pasuje sam krzywdzi innych. Jest mściwy. Harry nie oddaje życia za ludzi,  H. wybrał potępienie.

H. tylko pozornie walczy ze złem, On nie walczy o dobro, bo on nie chce dobra. Ktos, kto walczy ze złem złymi środkami sam też jest zły. Nie wyrzuca się szatana szatanem.

2. V. jest szatanem, jak powiedział:Pojawia sie tylko wtedy gdy moze wstapic w czyjes ciało. Ale zawsze sa i tacy co uzyczaja swoich serc i umysłow.

- h. jest msciwy- jest zły
-h. ostatecznie łaczy sie z V., ich siły maja to samo źrodło-zło, rózdzka, rytuał krwii, h. oddał mu pokłon- gdzie z nim walczy? Oddał pokłon diabłu. Poczatkowo z nim walczył nie dlatego ze v. jest zły lecz dlatego, aby pozostac w szkole magii. h. nie zwalcza zła, bo jest złe lecz w tym momencie czyjeś zło przeszkadzało mu w robieniu osobistego zła, które sobie zaplanował.
-h. nie jest dobry, bo uzywa magii, w Pismie sw jest napisane, ze kazdy kto to robi jest zły a wiec po co wystawiac dzieci na kontemplowanie zła.

cdn.

1. W ostatniej części Harry godzi się na śmierć z rąk Voldemorta aby ochronić przed nim innych ludzi.
W którym momencie wybrał potępienie??
Skąd twierdzenie, że nie chciał dobra?
Czy jakby walczył mieczem, pistoletem, pracą to już by było wszystko w porządku?
Co do innych zarzutów.  Harry jest przede wszystkim człowiekiem,  nastolatkiem i tak jest też przedstawiony, dlatego też w pewnych przypadkach jest mściwy,  chociażby w relacjach z Draco. Warto jednak zauważyć, że to są przepychanki nastolatków a w efekcie Harry i tak mimo urazy ratuje mu życie.

2. Cytat, który przytoczyłaś Dotyczył Voldemorta pozbawionego ciała i odnosił się głównie do zwierząt.  Gdybyś dokładnie przeczytała książkę wiedziałabyś, że próba opętania Harrego się nie powiodła.
Kiedy Harry oddał pokłon Voldemortowi. Konkretnie.  Bo Przeczytałam serię kilka razy i chyba mi umknęło.
Harry walczy z Voldemortem na początku aby nie odzyskał ciała i mocy a później aby go unicestwić (dlatego też opuszcza szkołę).  Nigdzie w żadnej z książek nie ma wzmianki że robi to aby w szkole zostać.
Jakie to osobiste zło zaplanował?

Ale zdajesz sobie sprawę, że on tak naprawdę nie istnieje?

148 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-24 12:35:33)

Anemonne napisał/a:

gdzie sie wypowiedziałam z POGARDĄ? Trollem to raczej sa osoby, które nie odnosza sie merytorycznie do tematu. Jak na razie jedynie troublemaker podjęła merytoryczną dyskusję.
Tego z jaką pogarda wypowiada sie Martainn nie widzisz?

cd. odp do 2. Nie ma walki dobra ze złem?  Czytałaś w ogóle H.P?  Harry już jako dziecko podejmuje walkę ze złem. Część pierwsza - decyduje się udaremnić kradzież kamienia filozoficznego w konsekwencji uniemożliwiając powrót czarnoksiężnika (Złego).

Ale kamień filozoficzny jest zły.  Więc jest to walka o zły kamień = aby zła szkoła nadal istniała. H. nie eliminuje zła, on je wzmacnia.  H się pomylił, V nie chciał kamienia, przecież już jest nieśmiertelny. Ma to, co daje kamień.

149 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-05-24 12:38:21)

elya napisał/a:
Anemonne napisał/a:

gdzie sie wypowiedziałam z POGARDĄ? Trollem to raczej sa osoby, które nie odnosza sie merytorycznie do tematu. Jak na razie jedynie troublemaker podjęła merytoryczną dyskusję.
Tego z jaką pogarda wypowiada sie Martainn nie widzisz?

cd. odp do 2. Nie ma walki dobra ze złem?  Czytałaś w ogóle H.P?  Harry już jako dziecko podejmuje walkę ze złem. Część pierwsza - decyduje się udaremnić kradzież kamienia filozoficznego w konsekwencji uniemożliwiając powrót czarnoksiężnika (Złego).

Ale kamień filozoficzny jest zły.  Więc jest to walka o zły kamień = aby zła szkoła nadal istniała. H. się pomylił, V nie chciał kamienia, przecież już jest nieśmiertelny. Ma to, co daje kamień.

Kamień filozoficzny to TYLKO kamień, który jako przedmiot sam w sobie nie może być zły. Mógłby posłużyć w złym celu, gdyby Voldemort go dostał.
Ale to się nie udało i kamień został ZNISZCZONY. Voldemort nie był nieśmiertelny. Wystarczyło zniszczyć horkruksy, by zabić Voldemorta. Ktoś, kogo da się zabić, NIE JEST nieśmiertelny.

Albo w ogóle nie czytałaś Harry'ego, albo zrobiłaś to niedokładnie.

150

elya napisał/a:

gdzie sie wypowiedziałam z POGARDĄ?

Każdy Twój post ocieka pogardą, agresją i poczuciem wyższości. Byle tylko mieć rację, byle tylko dopiec, pokazać im, wyśmiać...! Taka postawa jest daleka od miłości bliźniego. Może zamiast krytykować literaturę i obcych ludzi w internecie, lepiej komuś pomóc? Wesprzeć dobrym słowem chociaż?

151 Ostatnio edytowany przez luc (2016-05-24 12:54:07)

Anemonne napisał/a:

A ja mam szczerą nadzieję, że elya jest trollem i tylko robi sobie z nas jaja. Jeśli nie, to... chroń nas, Boże, od takich "chrześcijan".

Przypuszczam, że nie.
Jednakowoż nie należy na podstawie jednostkowych przypadków oceniać całości wink

Moje dzieci chodziły do katolickiej podstawówki. Na lekcjach rozmawiano o HP smile
Pod wpływem moich dzieci, sama przeczytałam (choć miałam kilka podejść, bo początkowo mnie nudziła) i uważam za świetną lekturę, z dobrym przekazem. O przyjaźni i miłości, o rodzinie, o poświęceniu się dla innych.
A że osadzona w środowisku czarodziejów? Ciekawiej się czytało.
Jak ktoś chce, to doszuka się satanizmu prawie wszędzie.
Brzydki Bułhakow - satanista wink
O Tolkienie nie wspomnę...

152 Ostatnio edytowany przez troublemaker (2016-05-24 12:48:35)

elya napisał/a:

Ale kamień filozoficzny jest zły.  Więc jest to walka o zły kamień = aby zła szkoła nadal istniała. H. nie eliminuje zła, on je wzmacnia.  H się pomylił, V nie chciał kamienia, przecież już jest nieśmiertelny. Ma to, co daje kamień.

Kamień Filozoficzny nie miał żadnego wpływu na być albo nie być Hogwartu. Nie miał on żadnego znaczenia dla Harrego, chciał go zdobyć tylko i wyłącznie po to żeby udaremnić to Voldemortowi - i jest to bardzo wyraźnie zaznaczone w książce!  Jak nie wiesz o czym mówię to Ci nawet poszukam cytatów.  I owszem Voldemort bardzo chciał kamienia. Nie był mu on potrzebny do uzyskania nieśmiertelności ale do odzyskania ciała i mocy, aby mógł dalej się swoją pozorną nieśmiertelnością " cieszyć "

153 Ostatnio edytowany przez Martainn (2016-05-24 12:49:00)

Pogarda? Przeze mnie przemawia raczej troska niż pogarda.
Lepiej żeby Władcy Pierścieni nie czytali, a szczególnie już Silmarillionu i Niedokończonych opowieści. Tam to dopiero zatrzęsienie demonów i szatanów.

154

Martainn napisał/a:

Lepiej żeby Władcy Pierścieni nie czytali, a szczególnie już Silmarillionu i Niedokończonych opowieści. Tam to dopiero zatrzęsienie demonów i szatanów.

A ja właśnie czytam!
I mam przepiękne ilustrowane wydanie!
http://images77.fotosik.pl/622/e3240b89e8b3a514med.jpg!

155

troublemaker napisał/a:

Dotychczas traktowałam rozmowe z Tobą poważnie ale widze, że się nie da. Co osiągnęłas dzięki temu złośliwemu pytaniu?

Chcialam odniesc sie do pozostalych puktow ale nie ma sensu dyskutowac z osobami, ktore nie pozwalaja się merytorycznie wypowiedziec. Bezpodstawne zarzucanie mi ze jestem trollem, najeżdzanie na katolicyzm czy chrzescijanstwo, próby ucieczki od tematu, odnoszenie sie do mnie z pogardą.

Jesli piszesz, ze nie pamietasz  motywów z niemowlętami to wątpię, że rzeczywiscie czytałaś ksiązkę, będąca przedmiotem tej "dyskusji".

156

Zapewne chodzi Ci o mandragory, które miały służyć do wyleczenia osób spetryfikowanych przez bazyliszka?
Miały kształt niemowląt, ale nie były to niemowlęta, tylko rośliny ;-)

157

Anemonne napisał/a:
elya napisał/a:

Każdy Twój post ocieka pogardą, agresją i poczuciem wyższości. Byle tylko mieć rację, byle tylko dopiec, pokazać im, wyśmiać...! Taka postawa jest daleka od miłości bliźniego. Może zamiast krytykować literaturę i obcych ludzi w internecie, lepiej komuś pomóc? Wesprzeć dobrym słowem chociaż?

Poprosze o cytaty.

158

elya napisał/a:
troublemaker napisał/a:

Dotychczas traktowałam rozmowe z Tobą poważnie ale widze, że się nie da. Co osiągnęłas dzięki temu złośliwemu pytaniu?

Chcialam odniesc sie do pozostalych puktow ale nie ma sensu dyskutowac z osobami, ktore nie pozwalaja się merytorycznie wypowiedziec. Bezpodstawne zarzucanie mi ze jestem trollem, najeżdzanie na katolicyzm czy chrzescijanstwo, próby ucieczki od tematu, odnoszenie sie do mnie z pogardą.

Jesli piszesz, ze nie pamietasz  motywów z niemowlętami to wątpię, że rzeczywiscie czytałaś ksiązkę, będąca przedmiotem tej "dyskusji".

Wydaje mi się że koniec dyskusji wynika raczej z braku argumentów,  lub/i faktu, że Twoje dotychczasowe nie mają za wiele wspólnego z Harrym Potterem. Nie zarzucałam Ci fanatyzmu, trollowania ani nie najeżdżałam na chrzescijanstwo.

Nie pamiętam motywu z niemowlętami bo takowego nie było.

159 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-24 13:10:45)

Cyngli napisał/a:

Zapewne chodzi Ci o mandragory, które miały służyć do wyleczenia osób spetryfikowanych przez bazyliszka?

"Nie możesz skrzywdzic niemowlaka!"(V, 864-865)

Troublemaker, wszystko odnoście tego jednego pytania do mnie nie było do Ciebie.

Oprócz mandragor sa jeszcze inne.

160

elya napisał/a:
Cyngli napisał/a:

"Nie możesz skrzywdzic niemowlaka!"(V, 864-865)

Troublemaker, wszystko odnoście tego jednego pytania do mnie nie było do Ciebie.

Cytat odnosi się do śmierciożercy którego głową pod wpływem magii cofneła się w czasie do niemowlęctwa. I nikt tam go nie skrzywdził.

Które konkretnie odnoszą się do cięcia i duszenia niemowląt?

161

elya napisał/a:

Jakie?

162

elya napisał/a:

Bezpodstawne zarzucanie mi ze jestem trollem, najeżdzanie na katolicyzm czy chrzescijanstwo, próby ucieczki od tematu, odnoszenie sie do mnie z pogardą.

Po pierwsze - nie zarzuciłam Ci, że jesteś trollem, tylko wyraziłam taką nadzieję. Bo naprawdę mam nadzieję, że Ty nie piszesz na poważnie, to by było - jak już wspomniałam - smutne.

Na katolicyzm ani na chrześcijaństwo również nie najeżdżałam, jedynie zaznaczyłam, że Twoje wypowiedzi i postawa z chrześcijaństwem nic wspólnego nie mają.

elya napisał/a:
Anemonne napisał/a:
elya napisał/a:

Poprosze o cytaty.

Cytaty z każdego postu...? Całokształt Twoich wypowiedzi ma pogardliwy i agresywny charakter.

163

Widzę tutaj nieziemski spór;)

Cykl o Harrym Porterze, to literatura fantasy i jako taki posiada akcję oderwaną od rzeczywistości. Bardzo często pierwowzorem utworów fantasy jest średniowiecze, czyli nie tak dawno;) Ale nie tylko, bo autorzy nie gardzą mitologią oraz podaniami ludowymi.
Gatunek zawiera elementy magii, pozwala bohaterom na przenikanie do różnych światów, bohaterowie (pozytywni i negatywni) muszą mieć motywy do walki. Dobra powieść fantasy posiada nie tylko bieżącą akcję, ale autor buduje historię, równoległe światy i wierzenia.
Świat w literaturze fantasy jest oparty na z góry założonych zasadach, których autor, konstruując dzieło misi przestrzegać do końca.

Fantasy, jak sama nazwa wskazuje jest gatunkiem nierealnym, zmyślonym, nie znajdującym odzwierciedlenia w rzeczywistości i jako taki powinien być czytany, oglądany, rozpowszechniany.
Twierdzenie, że którekolwiek z dzieł fantastycznych uczy satanizmu, jest zagrożeniem, czy co tam jeszcze można wymyślić, jest według mnie samo w sobie niebezpieczne, bo podważa założenie gatunku i przenosi nierealne na rzeczywistość.
Trzeba wytłumaczyć gatunek, a nie wmawiać dzieciom, że Czerwony Kapturek istniał naprawdę, Śpiąca Królewna spała sto lat, a Super Menna widziano wczoraj na mieście.

164

Cyngli napisał/a:
Martainn napisał/a:

A ja właśnie czytam!
I mam przepiękne ilustrowane wydanie!
http://images77.fotosik.pl/622/e3240b89e8b3a514med.jpg!

Mam to wydanie:) Mam też 2 inne. Jedno klasyczne które dostałem za dzieciaka jeszcze w szkole podstawowej. Kiedyś w VI klasie podstawówki Władca był lekturą nieobowiązkową. Mam też wersję, wszystko w jednej czyli trzy części w jednej książce. Strasznie to niewygodne jednak. Nie dziwię się więc że Tolkienowi nie wydali tego w jednej książce. Bo taki był zamysł. Ale, że było to dzieło zbyt obszerne to podzielono to na trzy części i niektórzy sobie ubzdurali, że jest trylogia co jest oczywistą bzdurą:)
Trzeba sobie uświadomić tak jak już wiele osób napisało, że to jest tylko książka fatasy jakich jest mnóstwo. Książka która do gatunku nie wprowadza nic nowego, a sama czerpie garściami z innych powieści, czego Rowling nawet nie kryła. Całe aj waj z pojawieniem się Voldemorta i wcześniejszymi domysłami, że wrócił przypomina np. Władcę Pierścieni i znaki powrotu Saurona. W ogóle z Władcy Rowling wzięła sporo pomysłów.
Nie wiem Elyo czy znasz serię Ziemiomorze. Tam bohater Krogulec może być uznany za postać nie do końca dobrą, a w już w szczególności na początku serii. A jakoś nikt nie krzyczy, że to książka szatańska i w ogóle. Pewnie o niej nie słyszeli, bo to stara seria.

165

Spokojnie. Kazdy ma prawo do swej opinii. Dla mnie HP nie jest ksiazka zagrazajaca mojej wierze, ale staram sie zrozumiec, ze dla innych moze byc. Jesli Elya nie chce, to nie musi czytac Pottera. Dla niej jest jakims tam zagrozeniem i ok- to jej poglad. Ma prawo do takiego. Watkodajka pytala przede wszystkim osoby wierzace o wypowiedzenie sie, no wiec sie wypowiadaja. Nie nalezy nikogo szkalowac za to,ze ma odmienna opinie. Po co zarzucac sobie pyche i pogarde wzajemnie? Przeciez to tylko dyskusja. I jesli ktos pisze, ze dla niego seria o Harrym nie jest seria satanistyczna, to ktos moze temu przeczyc i podawac argumenty swiadczace o tym, ze dla niego wlasnie jest. Pewnie nie znajdzie sie consensusu, ale mozna poznac rozne opinie na jeden temat. A moze tez warto sie zastanowic, czy druga strona nie ma czasem troche racji. I odwrotnie. Jak pisalam wczesniej- Harry Potter nie jest dla mnie zagrozeniem. Ale rozumiem sprzeciw kosciola, bo w sumie taka jego rola- by mowic WIERZACYM, co jest dobre, a co zle. Kazdy i tak ma swoj rozum. Jedyne zagrozenie, jakie dostrzegam w tej ksiazce to takie, ze niektore dzieci moga wpasc w jakas niezdrowa potteromanie. O doroslych nie pisze, bo nie wyobrazam sobie, by dorosly czlowiek mogl sfiksowac na punkcie wymyslonego czarodzieja... Mnie samej wszystkie czesci sie bardzo podobaly. Przyznam, ze wciagajaca lektura. Nawet plakalam w jednym momencie- bodajze jak umarl Zgredek. Miejmy swoj rozum, ale dajmy tez innym mozliwosc wlasnego zdania. Nawet, jesli jest ono odmienne od naszego.

166

Och, uwielbiam Ziemiomorze!
Z jego bogatą symboliką i przesłaniem - to byłby raj dla zwolenników szatańskich teorii spiskowych smile

167

O tym właśnie piszę. Przy Ziemiomorzu Harry Potter to co najwyżej prosta bajeczka:) A na listach zakazanych nie widziałem:D

168

Albo takie Kroniki Thomasa Covenanta, ze wszystkimi rozterkami i słabościami głównego bohatera.
Albo Hyperion z jego Chyżwarem.
Nie wspominając już o Diunie.

169

martain napisał/a:

póki co jest przednia zabawa

martain napisał/a:

Co prawda granice absurdu już zostały przekroczone, ale cóż.

martain napisał/a:

Nie wiem w czym te granice absurdu zostały przekroczone, to zdanie jest wypowiedziane tylko po to aby wbic mi szpile. Ostatnie zdanie to wzorcowy przykład biernej agresji.

martain napisał/a:

Ty masz takie same dowody na istnienie boga Jahwe, jak kolega Zenek na istnienie Peruna. Czyli żadne.

elya napisał/a:

martain napisał/a:

Gdzie zakładam, że nie ma? O ile sobie dobrze przypominam to napisałem, że jest możliwe że taki Bóg istnieje. Gdzie zaklinam rzeczywistość?

Pisałam o zakładaniu z góry, że nie mam ŻADNYCH dowodów. Nie można tak do nikogo powiedzieć.

Watpię, aby jakikolwiek ksiądz nazwał ks. dr. hab. A. Posackiego lub papieża Benedykta XVI heretykami –tak jak ty tutaj okresliłes każdego, kto odrzuca HP. Obaj  potępili HP i uzasadnili dlaczego. Juz nie wspomnę, że powinieneś pójść do księdza demonologa a nie „proboszcza”.

„Chociaż nazwa plemienia Polan pojawia się w źródłach w XI i XII wieku to wcześniejsze średniowieczne źródła już od X wieku wielokrotnie wymieniają Polskę jako kraj oraz notują polskich władców:
Najstarsza wzmianka o Polsce wyszła w latach 998-999 spod pióra Jana Canapariusa,opata rzymskiego klasztoru św. Bonifacego i Aleksego, wspominająca o Sobiesławie (Sobieborze) Sławnikowicu, który zbrojnie wyruszył cum Bolizlauo Palaniorum duce czyli z Bolesławem księciem polskim(Vita I)”
Regelinda – polska księzniczka z dynastii piastów, córka Bolesława I Chrobrego, ur. 989 (8 lat przed przybyciem św. Wojciecha do Gdańska)  jest najbardziej znana z naturalnej wielkości posągu z katedry naumburskiej, przedstawiającego (niem.) Die lächelinde Polin (pol.) śmiejącą się Polkę.
Źródło, które zanotowało nazwę kraju "Polan", to lista hymnów spisana w Reichanau ok. 1001 r. W jednej ze zwrotek tzw. sekwencji św. Wojciecha czytamy że: Polania ergo tanti sepeliens floret martyryii pignora
Tyle do martain.

ewika99, dziękuje za Twoją wypowiedz. Cenię asertywność.
To recenzja książki a nie miejsce na wylewanie żali do świata i nie czas na projektowanie na kogoś całego zła bo ma inne zdanie niż on w jakiejś kwestii.  Przeszkadzanie, tworzenie monologu n.t. wojen religijnych nie wynikającego z dyskusji - jak tu robiła jedna osoba nie jest komunikowaniem się na poziomie i nie pomoże w komunikacji, czepiając się słówek a zaraz potem przyznawanie racji rozmówcy ze jednak ta polska wczesniej istniała a na koniec że ma się z tego” przednia zabawę”-  jaki w tym sens?

„Zestawienie genialnych książek C.S. Lewisa czy J.K. Tolkiena z siedmioksięgiem J. Rowling tylko dlatego, że i u tych dwóch Mistrzów Literatury występują motywy magiczne, to grube, dość irytujące nieporozumienie. Symbolika Opowieści z Narnii czy Władcy Pierścieni jest bowiem jednoznacznie chrzescijańska/…/Poniewaz w cyklu o H.P. nie mamy żadnego obiektywnego, a tym bardziej imiennego Dobra/…/ nie ma z kim walczyc w sensie metafizycznym. Rowling przedstawia tu więc z konieczności walki pozorne Zła z dobrem (przez małe d) którym jest sam Harry, zawierający w sobie czastke zła V. i cząstkę ludzkiego dobra –własnego, a nie dobra obiektywnego, KTÓREGO ANI RAZU NIE WYZNAJE, BO GO NIE ZNA.”

To nic, że cos jest  „fikcją literacką” ? To oddziaływuje na podświadomość. Za pomocą fikcji literackiej przekazuje się wartości.

Profesor Simone Morabito zalicza się do najwybitniejszych  włoskich psychiatrów. Został nominowany do nagrody Nobla w dziedzinie medycyny. W swojej książce „Psychiatria w piekle” pisze m.in. o wpływie satanistycznej muzyki na psychikę człowieka. Morabito mówi, że  jeśli umysł człowieka odbierze jakąś ideę poniżej progu słyszalności, przyjmuje ją tak, jakby pochodziła z jego osobowego ja. Satanisci doskonale o tym wiedzą i to wykorzystują. Peter, satanista działający nie tylko w Niemczech, współpracujący z filmowcami z Hollywood z jakiegoś powodu zajmował się badaniami nad mózgiem.
(Mowa tu o imprezie na 15 tys. osób ) „Punktualnie o 1 w nocy zmienił się skład prowadzących; przy laserach, światłach, wideo, muzyce zasiadł tzw. pierwszy garnitur. /…/ gdy stacje tv wyszły/…/ peter rozpoczal podawanie obrazów. Były one straszne/…/Obrazy te były nieczytelne dla odbiorców z zewnątrz, ale ja je rozumiałem ze względu na jasna dla mnie symbolikę./…/ Nad samym centrum wisiała konstrukcja w kształcie krzyza ze świateł/…/ wszystko to wisiało na łańcuchach, którymi można było poruszać, tak  że szastano tym krzyżem nad głowami tancerzy, a na niego były projektowane laserami różne fig. geometrycz. W pewnym momencie symbole stały się czytelne i z potężną jasnością zrozumiałem, co się dzieje i z kim mam do czynienia. Zrozumiałem, że ci ludzie to sataniści, którzy prowadza młodzież całego świata na zatracenie, ze ja jestem jednym z nich i ze nie ma dla mnie odwrotu.” Leszek Dokowicz.

Okultyzm a Harry Potter - ks. dr hab. Aleksander Posacki SJ
https://www.youtube.com/watch?v=AM_7SOOT5XE

To, co napisałam oczywiście nie wyczerpuje tematu, najlepiej by było fragment po fragmencie przeanalizowac HP.

170

Ale po co analizować FIKCJĘ LITERACKĄ?

171

Podoba mi sie, ze podajesz ciekawe argumenty- ze nie jest to na zasadzie:''Harry Potter to okultyzm, bo tak..''. Mysle, ze nie chodzi tu o samego Harrego jako takiego, tylko o wielka popularnosc, jaka cieszy sie cala seria. Ogromna popularnosc. Niektorzy wpadali w niezdrowa wrecz potteromanie, niektorzy mogli sie identyfikowac z glownym bohaterem bardziej niz mozna to sobie wyobrazic. Takie przypadki naprawde wystepowaly. I choc ja sama z dystansem do tego podchodze, to zdaje sobie sprawe, ze taka ''mania'' moze byc niebezpieczna. Jesli dobrze kojarze, to kiedys czytalam wywiad z odtworca roli Harrego Pottera- Danielem Radcliffem, ktory opowiadal, ze po zakonczeniu zdjec do calej serii nie mogl odnalezc sie w ''normalnym'' swiecie. Tak mocno byl ''zaszufladkowany'', ze niemalze uwierzyl, ze jest czarodziejem... Cos w tym musi byc. W jakis sposob takie ''duze dziela'' oddzialuja na psychike i podswiadomosc ludzi. Aczkolwiek uwazam, ze to w duzej mierze od ludzi zalezy, czy sa podatni na jakiekolwiek sugestie, czy tez zdaja sobie sprawe, ze to tylko fikcja... Ja zdecydowanie naleze do tej drugiej grupy i mysle, ze wiekszosc piszacych w tym watku rowniez, stad te wszystkie docinki. Jednak trzeba sobie zdac sprawe z tego, ze faktycznie niektorzy po przeczytaniu Harrego mogli zatracic poczucie relatytywizmu. I tu musial zareagowac kosciol. Tez sie to staram zrozumiec, bo taka jego rola. Nie bede najezdzac na kler tylko dlatego, ze taka moda teraz i z marszu krytykowac tylko dlatego, ze tak powiedzial Kosciol. Jak juz pisalam- zastanowic sie mozna.

172

No dobrze, a to zeby nie byc tak calkiem goloslowna:

Harry Potter nieszkodliwy
Mirosław Miarczyński pią, 21 kwi 2006, 15:54:34 Odsłon 17,012
Harry Potter, seria książek regularnie oskarżana o prowadzenie młodzieży na manowce okultyzmu, została oczyszczona z głównych zarzutów przez felietonistę Famiglia Cristiana - najlepiej sprzedającego się we Włoszech tygodnika katolickiego. Massimo Introvigne, który zajmuje się od lat badaniem sekt i okultyzmu z katolickiego punktu widzenia, oświadczył że nie widzi przeszkód, by dzieci czytały o przygodach małego czarodzieja.

Introvigne w długim artykule zmierzył się z niemal wszystkimi dotyczącymi okultyzmu zarzutami jakie stawia się książkom J.K. Rowling. "Nie ma w nich nic demonicznego" - podkreśla i dodaje, że nawet statystyki wzrostu zainteresowania ezoterycznymi i satanistycznymi praktykami nie wskazują na zły wpływ książki na młodzież.
Artykuł w Famiglia Cristiana wskazuje, że dla chrześcijan mogą być niepokojące pojedyncze sceny czy postaci z książki, jednakże w całości nie jest ona tak szkodliwa jak próbuje się ją pokazać i należy ją traktować tak jak na to załuguje - jako kolejny produkt współczesnej kultury konsumpcyjnej.
"Oczywiście nie znaczy to, że chrzescijanie nie powinni krytykować niektórych aspektów Harrego Pottera, czy choćby pomagać swoim dzieciom w sposób krytyczny czytać tę książkę. Ale jest dużym błędem wszczynanie alarmu w sprawie jej rzekomych powiązań z okultyzmem czy satanizmem." - podkreśla autor artykułu.

173 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-27 20:25:43)

Cyngli napisał/a:

https://www.youtube.com/watch?v=DzRDeEKXQdg
około 20tej minuty jest odpowiedz na Twoje pytanie
w hp opisane są konkretne osoby, które zyły na swiecie i parały się okultyzmem, hp nie opowiada o fikcyjnych bohaterach, ta ksiązka wplata osoby z historii okultyzmu, znane  egzorcystom osoby, które żyły na swiecie i były opetane, jak już wczesniej napisałam to jest podręcznik dla okultystów, co potwierdzili księza egzorcyści. Teraz widze, dlaczego się nie rozumiemy.

174

elya napisał/a:
Cyngli napisał/a:

https://www.youtube.com/watch?v=DzRDeEKXQdg
około 20tej minuty jest odpowiedz na Twoje pytanie
w hp opisane są konkretne osoby, które zyły na swiecie i parały się okultyzmem, hp nie opowiada o fikcyjnych bohaterach, ta ksiązka wplata osoby z historii okultyzmu, znane  egzorcystom osoby, które żyły na swiecie i były opetane, jak już wczesniej napisałam to jest podręcznik dla okultystów, co potwierdzili księza egzorcyści. Teraz widze, dlaczego się nie rozumiemy.

Ja się nie dziwię, że potwierdzili to księża egzorcyści... Jakby nie potwierdzili, to by chyba podważyli to, w co wierzą, prawda?

Znajdź mi wypowiedzi osób świeckich, nie związanych z religią, które potwierdzają, że HP to podręcznik dla okultystów.

175

Ewika99 napisał/a:

została oczyszczona z głównych zarzutów przez felietonistę Famiglia Cristiana - najlepiej sprzedającego się we Włoszech tygodnika katolickiego. Massimo Introvigne, który zajmuje się od lat badaniem sekt i okultyzmu z katolickiego punktu widzenia, oświadczył że nie widzi przeszkód, by dzieci czytały o przygodach małego czarodzieja.

Wiesz jak napisałaś, że włoski to juz mi sie swiatło czerwone zapaliło,w samym Rzymie jest iles tysiecy czarnych mszy. Jak czytałam ksiązkę napisana przez egzorcyste, ktory egzorcyzmował Annelise Michel to pisał,że we Włoszech jest bardzo dużo osób rzucajacych uroki, odprawiajacych czary. Nie zebym straszyła ale to sa dane egzorcystów, a po drugie ten felietonista nie pokazał toku swoich przemyśleń, nie napisał żadnego uzasadnienia. Wobec sensownych analiz, jakie słyszałam demaskujacych okultyzm w hp jego wypowiedz odbieram jako gołosłowną i cóż powiedziec ...naiwną.
Samo nazwanie się katolikiem nie sprawi, że od razu przyklasnę jego teoriom, tym bardziej, że tu nie ma żadnego uzasadnienia, wyeksponował jedynie jakies swoje twierdzenie, bez teorii.

Powiedziec o sobie "katolik" to  może każdy. Raczej patrze czy to, co ten człowiek mówi i co robi jest zgodne z nauczaniem Kościoła.

176 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-27 20:51:22)

Cyngi, osoby nie zwiazane z religią nie moga zauwazyć zagrożeń, bo nie znają przykazań ani prawd wiary. Chyba pojęcia grzechu tez nie znają. Nie będa miały zdania.
Egzorcysci potwierdzaja, czyli zaświadczają, że widzieli to na własne oczy, że widzieli taki rodzaj zła, że egzorcyzmowali te osoby lub widzieli ich.

177 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-05-27 21:00:23)

elya napisał/a:

Cyngi, osoby nie zwiazane z religią nie moga zauwazyć zagrożeń, bo nie znają przykazań ani prawd wiary. Chyba pojęcia grzechu tez nie znają. Nie będa miały zdania.

Nie zgadzam się z tym.
Można znać te wszystkie rzeczy i jednocześnie nie praktykować. Miliony ludzi tak żyją.

Elya, ja też mogę powiedzieć, że widziałam Yeti. Uwierzysz mi?

Elya napisał/a:

Powiedziec o sobie "katolik" to  może każdy. Raczej patrze czy to, co ten człowiek mówi i co robi jest zgodne z nauczaniem Kościoła.

Jednym słowem, dla Ciebie liczy się tylko opinia takiej osoby, która ma takie samo zdanie, jak Twoje. Jeśli ma inne, to już nie jest katolikiem.
To nie ma nic wspólnego z obiektywizmem.

Jakby papież Franciszek opowiedział się pozytywnie za HP, to też by to nic nie znaczyło, prawda? Prędzej byś orzekła, że się nie nadaje na papieża?

P.S Naprawdę nie mam nic do ludzi wierzących, szanuję ich. Ale jak widzę takie demonizowanie pierdół, to mi się słabo robi...
A takie wyprawy krzyżowe? Jak to się ma do ''kochaj bliźniego jak siebie samego''? KK wierzy w to, co akurat mu pasuje, jeśli akurat widzi w tym korzyści...
Taka jest smutna prawda. Dlatego ja teraz obracam się w kręgach protestanckich (nie, nie ŚJ) i jestem o niebo szczęśliwsza.

178 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-27 21:15:44)

elya napisał/a:

Cyngli napisał/a:

Nie zgadzam się z tym.
Można znać te wszystkie rzeczy i jednocześnie nie praktykować. Miliony ludzi tak żyją.

Ale ja Ci nie każe wierzyc w cos lub kogoś niewidzialnego. Rozmawiamy o czyims postepowaniu. O odróznianiu dobra od zła. Jesli ktos nie odróznia dobra od zła a nazywa sie katolikiem, to katolikiem nie jest. Nie rozmawiamy o wierzeniu w kogoś, kogo nie można zobaczyć. W ogole o tym nie rozmawiamy.

Elya napisał/a:

Cyngi napisał/a:

Jednym słowem, dla Ciebie liczy się tylko opinia takiej osoby, która ma takie samo zdanie, jak Twoje. Jeśli ma inne, to już nie jest katolikiem.

Jakby papież Franciszek opowiedział się pozytywnie za HP, to też by to nic nie znaczyło, prawda? Prędzej byś orzekła, że się nie nadaje na papieża?

Nic podobnego, przeczytaj dokładnie co napisałam. Nie ma opcji, żeby Papiez tak powiedział.

p.s.
Ta kobieta z ostatniego linka jest pisarka, która dostała zlecenie w pracy i zmuszona była przeczytac h.p. zeby napisac cos podobnego tylko w wersji polskiej i czytając z normalnycm nastawieniem zorientowała się czym jest ta książka. Jest katoliczką, ale swiecka. Chyba o kogos takiego pytałas.

179 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-05-27 21:17:53)

elya napisał/a:
Cyngli napisał/a:
elya napisał/a:

Nie zgadzam się z tym.

Ale ja Ci nie każe wierzyc w cos lub kogoś niewidzialnego. Rozmawiamy o czyims postepowaniu. O odróznianiu dobra od zła. Jesli ktos nie odróznia dobra od zła a nazywa sie katolikiem, to katolikiem nie jest. Nie rozmawiamy o wierzeniu w kogoś, kogo nie można zobaczyć. W ogole o tym nie rozmawiamy.

Elya napisał/a:

Nic podobnego, przeczytaj dokładnie co napisałam. Nie ma opcji, żeby Papiez tak powiedział.

p.s.
Ta kobieta z ostatniego linka jest pisarka, która dostała zlecenie w pracy i zmuszona była przeczytac h.p. zeby napisac cos podobnego tylko w wersji polskiej i czytając z normalnycm nastawieniem zorientowała się czym jest ta książka. Jest katoliczką, ale swiecka. Chyba o kogos takiego pytałas.

Napisz list do papieża w tej sprawie, piszę serio - odpisze! Tylko należy się uzbroić w cierpliwość, czasem miesiąc, albo dwa.
Ciekawa jestem jego stanowiska w tej sprawie.

Chodziło mi o opinię osoby inteligentnej, znającej się na rzeczy, ale nie związanej z religią. Ale już widzę, że opinia takiej osoby nie miałaby dla Ciebie znaczenia.

Co się tyczy odróżniania dobra od zła, to KAŻDY, poza osobą chorą psychicznie potrafi je odróżnić. Czy jest katolikiem, czy też nie.
W HP jest wyraźny podział na dobro i zło.

180

elya napisał/a:
Ewika99 napisał/a:

została oczyszczona z głównych zarzutów przez felietonistę Famiglia Cristiana - najlepiej sprzedającego się we Włoszech tygodnika katolickiego. Massimo Introvigne, który zajmuje się od lat badaniem sekt i okultyzmu z katolickiego punktu widzenia, oświadczył że nie widzi przeszkód, by dzieci czytały o przygodach małego czarodzieja.

Wiesz jak napisałaś, że włoski to juz mi sie swiatło czerwone zapaliło,w samym Rzymie jest iles tysiecy czarnych mszy. Jak czytałam ksiązkę napisana przez egzorcyste, ktory egzorcyzmował Annelise Michel to pisał,że we Włoszech jest bardzo dużo osób rzucajacych uroki, odprawiajacych czary. Nie zebym straszyła ale to sa dane egzorcystów, a po drugie ten felietonista nie pokazał toku swoich przemyśleń, nie napisał żadnego uzasadnienia. Wobec sensownych analiz, jakie słyszałam demaskujacych okultyzm w hp jego wypowiedz odbieram jako gołosłowną i cóż powiedziec ...naiwną.
Samo nazwanie się katolikiem nie sprawi, że od razu przyklasnę jego teoriom, tym bardziej, że tu nie ma żadnego uzasadnienia, wyeksponował jedynie jakies swoje twierdzenie, bez teorii.

Elyo, ale Wlochy to takze jedna z ostoi chrzescijanstwa.
No dobrze, to moze taki artykul. Tu jest napisane mniej wiecej to samo, co Ci wlasnymi slowami probowalam wytlumaczyc:
Harry Potter - czy jego czytanie to grzech?
Gość serwisu czw, 17 mar 2005, 10:58:48 Odsłon 63,465
Pytania i odpowiedziWitam. Od dawna zastanawia mnie to, czy czytanie książek z serii Harry Potter jest grzechem i co kościól sądzi na ich temat? Jest to dla mnie ważne, ponieważ kilka razy uczestniczylam już w Częsochowie we mszach z modlitwą o uzdrowienie. Aby sie przygotować do takiej mszy należy przeczytać krótką książeczkę ks. Wlodzimierza Cyrana "Modlitwa Wstawiennicza", na końcu której zamieszczony jest zestaw pytań, które trzeba sobie zadać przed przystąpieniem do takiej modlitwy. Jedno z nich dotyczylo wlaśnie Harrego Pottera ("Czy czytales książki o magii wtajemniczającej w czary i magię (np. Harry Potter)?"), co sugeruje, że czytanie tych książek jest zle. Sama wiele razy je czytalam i nie ukrywam, że bardzo je lubię, ale nie dopatruję sie w nich nawolywania do okultyzmu i uprawiania magii- po prostu sa dla mnie kawalkiem dobrej, wciagającej literatury. Jestem wierzącą i praktykującą katoliczką, dlatego odpowiedź na to pytanie jest dla mnie bardzo ważna.

Na pytanie nadesłane przez Czytelnika odpowiada Roman Zając - biblista i demonolog z KUL.
Często można usłyszeć głosy zakazujące czytania "Harrego Pottera", bo to okultyzm, satanizm itd. Publicysta "Naszego Dziennika" Stanisław Krajski napisał nawet książkę w całości poświęconą zwalczaniu powieści pani Joanne Rowling (Magiczny świat Harrego Pottera, Warszawa, Wydawnictwo Św. Tomasza, 2002). W książce tej można znaleźć rozdziały o następujących tytułach: Czy baśnie mogą być szkodliwe; Dlaczego Harry Potter podoba się dzieciom; Magia w nauczaniu Kościoła. Harry Potter w świetle Objawienia, Tradycji i nauczania Kościoła; Opinie ks. Gabriela Amortha, o. Aleksandra Posackiego SJ i ks. Niklausa Pflugera; Czy Rowling jest czarownicą; Harry Potter i "Biblia Szatana" La Veya; Harry Potter i "Księgi Bestii" Crowleya.
Inną publikacją łączącą Harrego Pottera z okultyzmem jest książka Roberta Tekieli "Harry Potter, metoda Silvy, tai czi" (wydana w serii: Popularna Encyklopedia New Age tom 3, Warszawa, Fronda, 2005). W doniesieniach prasowych można było znaleźć informację, że w Alamogordo w amerykańskim stanie Nowy Meksyk parafianie Kościoła Wspólnoty Chrystusowej z pastorem Jackiem Brock'em na czele spalili na stosie książki Joanne Rowling. W Polsce przed czytaniem książek o Harrym Potterze przestrzega egzorcysta ks. Aleksander Posacki i ks. dr Włodzimierz Cyran ze Wspólnoty Przymierza Rodzin "Mamre". Tak się składa, że znam osobiście ks. Włodka Cyrana, z którym w dawnych czasach chodziłem na język hebrajski. Pamiętam, że w pewnym momencie (po związaniu się z pewną grupą charyzmatyczną) zaczął on głosić bardzo radykalne poglądy, wszędzie dostrzegając przejawy działania demonów. Ponieważ pisałem właśnie pracę o Szatanie, która zrywała z dość tradycyjnym podejściem do tej postaci, Włodek był poważnie zaniepokojony, czy nie znajduję się pod wpływem złego ducha skoro nie piszę o nim bardzo negatywnie. Prawdopodobnie tym artykułem znów narażę się memu koledze, którego skądinąd bardzo cenię jako biblistę, ale moim zdaniem błędem jest demonizowanie książek o Harrym Potterze. Sam te książki czytam i czekam na kolejny tom. Moja odpowiedź, jako czytelnika przygód Harrego Pottera, będzie więc subiektywna.
Na stronie http://www.apologetyka.katolik.net.pl w dziale "Gorące polemiki" można znaleźć zbiór artykułów pod wspólnym tytułem: "Harry Potter" zagrożenie dla naszej wiary?". Są tam zarówno artykuły przeciwko "Harremu Potterowi", jak i polemizujące z poglądami jego przeciwników. W obronę Harrego Pottera zaangażował się na przykład ks. dr Jacek Dunin-Borkowski (wykładowca teologii dogmatycznej, który napisał bardzo interesujący doktorat o teologii C. S. Lewis'a). Pozwolę sobie na cytat z jego artykułu: "Magia jest traktowanym z przymrużeniem (...). Przykładów na żartobliwe traktowanie magii jest dowolna ilość - tytuły książek- podręczników (np.Potworna Księga Potworów, która? gryzie!), peron nr 9 i trzy czwarte z którego jedynie można się dostać do magicznej szkoły, kupowanie szat czarnoksięskich jak szkolnego mundurka, nieskuteczne zmienianie przez niedouczonego ucznia jeża w poduszkę do szpilek kurczącą się z przerażenia przed ukłuciem. Takie było moje pierwsze odczucie przy lekturze Harrego i zostało ono potwierdzone przez wypowiedź pani Rowling, stwierdzającej, że nie wierzy w czary i dlatego może się nimi bawić. Rola czarów w HP jest podobna do roli techniki w "Tytusie, Romku i A'Tomku" - nikt zdrowy na umyśle nie sądzi chyba, że Papcio Chmiel wmawia młodym czytelnikom, iż można łatwo przerobić wannę lub żelazko na pojazd latający, ani że czytelnicy (oglądacze?) w coś takiego wierzą".
Nie istnieje żadne oficjalne stanowisko Wartykanu, ale kwestia kościelnej oceny Harry'ego Pottera pojawiła się na jednej z konferencji prasowych w Watykanie przy okazji publikacji dokumentu na temat New Age. Ojciec Peter Fleetwood, który uczestniczył w pracach nad tym dokumentem (w którym New Age uznano za zjawisko antychrześcijańskie), powiedział dziennikarzom odnośnie książek o Harrym Potterze: "Nie sądzę, żeby ktokolwiek z nas dorastał bez wyimaginowanego świata wróżek, czarowników, aniołów i wiedźm. Nie są one czymś złym i nie są sztandarem ideologii antychrześcijańskiej. Pomagają dzieciom zrozumieć różnicę między dobrem a złem".
Warto jak sądzę przytoczyć również wypowiedź ks. Dariusza Madejczyka: "Czytelnik czy widz nie ma właściwie czasu, żeby rozmyślać o czarodziejstwie i magicznych praktykach, bo te stanowią tylko tło akcji i w praktyce są jakby częścią scenografii - konwencją wybraną przez autora. (...) W bajkowym świecie Harry`ego Pottera liczy się wierność i przyjaźń, odwaga i lojalność, miłość i ofiara- wartości, bez których żadna bajka nie miałaby sensu. (...) Nie musimy się bać Harry`ego Pottera. Nie musimy palić książek o nim. (...) Musimy jednak umieć o nim rozmawiać" (Przewodnik Katolicki 2002 nr 2 s. 38.). Myślę, że jest to bardzo cenna rada.
Rozmawiajmy z dziećmi o ich lekturach. Poznajmy treść książek, które tak poruszają dziecięcą wyobraźnię. Znów odwołam się do słów ks. Dunina- Borkowskiego: "Wiele książek i filmów może mieć złe oddziaływanie. Każde dzieło, szczególnie bardziej wyraziste, może być opacznie przyjęte. Trylogia Sienkiewicza mogłaby kogoś skłonić ku głupiej brawurze, albo opilstwu. Opowiadania o wyrzeczeniach świętych ascetów mogłyby doprowadzić do szkodzenia sobie na zdrowiu. Więcej: z fragmentów Dziejów Apostolskich niektórzy próbują wyciągać wnioski o dobroci komunizmu. Ale główny sens tamtych tekstów jest przecież inny. Podobnie jest tutaj. W poterowskich książkach znajdziemy opis przyjaźni, odwagi, poświęcenia, ale i ludzkich wad: zazdrości, naiwności, pychy. Czytając czasami można pęknąć ze śmiechu, ale i się przerazić. To są książki o ludziach, o życiu nastolatków zaplątanych w fascynującą rozgrywkę dobra ze złem. A czary? Czary to tylko bardzo specyficzna otoczka. Młodzi czarodzieje uczą się ich jako pewnej umiejętności. Nie są one współpracą ze złymi, czy innymi, duchami. Są wiedzą podobną do rzemiosła, do techniki. Kosztuje ona wiele wysiłku, czasem może być źle użyta, ale zazwyczaj jest używana dobrze. Chyba tylko jedną część tej wiedzy można by uznać za zbliżoną do New Age - kurs przepowiadania przyszłości. Tylko że akurat nauczycielka wróżbiarstwa jest śmieszna i w przekonaniu Harrego, jego przyjaciół oraz innych profesorów, uczy zupełnych bzdur. W ogóle czary nie są przez autorkę traktowane poważnie".
Zjawisko potteromanii może być niebezpieczne jeśli prowadziłoby do zainteresowania okultyzmem. Przebieranie się w stroje czarodziejów z miotłami, które budzi taki niepokój, to tylko dziecięce zabawy w bohaterów. Rodzice powinni jednak zwrócić uwagę, czy dzieci nie zaczynają wierzyć na serio w magię, interesować okultyzmem, albo psychotroniką. Dlatego warto z dziećmi rozmawiać. Czytanie książek o Harrym Poterze nie jest grzechem, grzechem jest natomiast praktykowanie magii i okultyzmu. Jak pisze ks. Dunin-Borkowski: "To prawda, że książki o Potterze mogą na kogoś oddziałać negatywnie. Nie znam jednak żadnej wyrazistej książki, czy filmu, które są zabezpieczone przed głupim odbiorcą. Przecież najgłupsze i najbardziej zbrodnicze sekty opierają się na Biblii! Czy z tego wynika, że Biblia jest "niebezpieczną książką"? Co do jednego tylko rodzaju książek można mieć pewność, że nie będą źle oddziaływać - do takich, które nie oddziałują w ogóle, bo są zupełnie bezbarwne. Dotyczy to także pewnego rodzaju kazań, których nikt nie słucha - z pewnością nie są one szkodliwe. Nie zamierzam twierdzić, że poterowa mania jest w pełni pozytywna, a książki z tego cyklu są arcydziełami literatury o czysto chrześcijańskiej wymowie. Zadaję sobie tylko jedno praktyczne pytanie - czy poradzić ojcu, lub babci kretyniejącego przy telewizji i grach komputerowych nastolatka podarowanie mu "Harrego"? I z całkowitym przekonaniem odpowiadam - TAK! Wolałbym, żeby ten młodzieniec czytał Lewisa, Gołubiewa, Tolkiena, Malewską, Chestertona, czy Kossak-Szczucką. Ale on od nich nie zacznie. Dam mu "Pottera" i pogadam z nim po zakończonej z wypiekami na twarzy lekturze, zwracając uwagę na to, co było tam najpiękniejsze. A następnie spróbuję wskazać mu piękno innych, lepszych książek. Z czasem może także tej Jedynej - Najlepszej".

Jest tu pod koniec taki fajny cytat ks. Dunina-Borkowskiego: ...''Przeciez najglupsze i najbardziej zbrodnicze sekty opieraja sie na Biblii!...''
Moze warto sie nad tym zastanowic? W sumie ten ksiadz ma racje. Nic nie bedzie tak oddzialywac na wyobraznie satanisty, jak Biblia wlasnie. I na niej bazuja sekty w duzej mierze, bo to Ksiega Samego Boga. Zadna powazna sekta nie wezmie serio ksiazki o Harrym Potterze, gdzie wystepuja skrzaty domowe, zaklecia typu Avada Kedavra (swoja droga, jak bardzo podobnie brzmi do naszego rodzimego abra-kadabra), czy latajace samochody...

181

Ależ Elya dopuszcza magię. Tyle, że wyłącznie kapłańską smile

182

Tak czytam sobie ten wątek i tylko mnie to utwierdza w przekonaniu, że katolicyzm potrafi zrobić człowiekowi wodę z mózgu na równi z islamem i każdą inną monoteistyczną religią. Oczywiście nie twierdzę, że tak się dzieje z każdym wyznawcą, bo tak nie uważam. Dla mnie zawsze granicą był moment, w którym religia zaczyna ograniczać mnie w życiu codziennym i wpływa na zdolność do samodzielnego myślenia. To jest moim zdaniem moment, gdzie należy rozważyć ewakuację. Czy to jest w ogóle poważne, żeby przedstawiciele danej wiary zajmowali się okultyzmem w niewinnej książce dla dzieci? Może tak zajęliby się czymś bardziej pożytecznym, skoro kreują się na religię miłosierdzia, nadstawiania drugiego policzka itd.

183

Chce wyjasnic dlaczego Kosciol nie zakazuje Tolkiena i Lewisa. Uwazani sa oni za pisarzy chrzescijanskich, nawet stworzyli grupe pisarska, inklingow chyba ktora wiare uwazala za podstawe. Tolkien zdolniejszy tworzyl dla doroslych. Lewis postanowil dla dzieci - Narnia. Choc nie tylko, ozenil sie z umierajaca kobieta, Amerykanka z dwojka dzieci - udzielono im slubu katolickiego, nie bardzo wiem na jakiej podstawie. W kazdym razie obnosil sie z tym, bo zona szybko zmarla. Napisal o tym ksiazke "The grief observed" co wydaje mi sie sporym przegieciem. Jest to jedyna ksiazka Lewisa ktora przeczytalam. Poniewaz jest polecana przez katolickich psychologow (wiem, oksymoron) jako lektura dla ludzi po stracie. Ksiazka ta zostala polecona mojemu znajomemu. Duzo za inteligentnemu na takie wypociny. Ale przeczytalam, bo sie bawilismy w takie analizy, a chyba tez dostarczalam amunicji przeciw psychologowi - tez przyjacielowi tego znajomego.
W kazdym razie ksiazka bzdurna, paplanie sie we wlasnym nieszczesciu i wskazywanie wiary jako jedynej pociechy. W liscie do przyjaciela porownalam to do Christiana Beddenbrooka opisujacego stan po przepiciu ponczem. Az sie podejrzewa ze to malzenstwo tylko temu sluzylo.
Narnie przerzucilam, bo siostrzenica miala jako lekture. Czytac tego nie ma potrzeby, ksiazka do bolu przewidywalna. Lopatologiczna i pelna watpliwego moralizatorstwa. Siostra czytala, pamietam jej uwagi - ze bohaterowie podrozujac na statku wciaz byli gotowi do walki - kazdy obcy to wrog i nalezy go zabic. Takze ulubiona rozrywka bylo polowanie na jelonki. Jaki kontrast z HP, gdzie nawet pajak zasluguje na szacunek. O kotach, szczurach i ropuchach nie wspominajac.
Tolkiena tez nie czytalam, nudzi mnie smiertelnie. Nie jest to literatura dajaca do myslenia - powiela stare schematy i jedyna emocja jest czy X zabil Y czy na odwrot. Dla mnie kompletnie jalowa poznawczo. Mimo ogromnej wiedzy historycznej Tolkiena.

W Harrym Potterze na pewno nie ma nigdzie pochwaly znecania sie nad kimkolwiek, a nad dziecmi szczegolnie. Przeczytalam wszystko, bo mam siostre potteromaniaczke. Po angielsku, jezdzilam do empiku rano kupic jak byla premiera a siostra mnie poganiala.Rowling, w odroznieniu od Tolkiena stworzyla swoj wlasny swiat, i co ciekawe logicznie sie domykajacy. W zalozeniu ksiazka miala rosnac z czytelnikiem, wiec pierwsze tomy sa infantylne. Zrecznie napisana, czyta sie dobrze, dodatkowa atrakcja jest wylawianie smaczkow.

184

Femte, spróbuj Kronik Thomasa Covenanta wink

185 Ostatnio edytowany przez EeeTam (2016-06-29 00:50:37)

Jako komentarz pozwolę sobie zacytować fragment innej powieści fantasy: Kate Griffin, Nocny burmistrz.

– Widziałaś Gwiezdne wojny?
– Widziałam i potępiłam je.
– Potępiłaś Gwiezdne wojny?
– Hollywood nie powinno wysławiać czarowników.
– Chyba nie bardzo zrozumiałaś o co w nich chodziło.
– Harry'ego Pottera też potępiłam.
– Naprawdę?
– Tak.
– Bo...
–...bo literatura, zwłaszcza przeznaczona dla dzieci, nie powinna sławić czarowników.
– Odo, co właściwie robisz dla rozrywki?
– Potępiam różne rzeczy.

186

Ksiazka w ktorej jest wychwalana magia,nadprzyrodzone moce nie moze byc zbyt pouczajaca. Tam gdzie umniejsza sie godnosci  czlowieka,bo jest slaby,nudny i nie ma zadnych 'fajnych mocy' chyba nie jest dla dzieci ani mlodziezy.
Obecnie w bardzo wielu ksiazkach i filmach jest obecny okultyzm,czy to zakamuflowany,czy to otwarty.

187

Malorzata napisał/a:

Ksiazka w ktorej jest wychwalana magia,nadprzyrodzone moce nie moze byc zbyt pouczajaca. Tam gdzie umniejsza sie godnosci  czlowieka,bo jest slaby,nudny i nie ma zadnych 'fajnych mocy' chyba nie jest dla dzieci ani mlodziezy.
Obecnie w bardzo wielu ksiazkach i filmach jest obecny okultyzm,czy to zakamuflowany,czy to otwarty.

Czytałaś sagę o Potterze?

Posty [ 131 do 187 z 187 ]

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024