Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 187 ]

66

Odp: Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.
Ojciecpiotr napisał/a:

Nie wiesz o co chodzi Kościołowi? O to, że Pottera czytasz n-ty raz. Wiesz ile w tym czasie byś odmówiła różańców?

To coś słabo Kościół się ceni, jeśli uważa, że książka może oderwać od religii. Kto chce odmówić różaniec, czy zrobić coś innego religijnego, to to zrobi, kto nie chce, to nie i nawet wyrwanie mu HP z rąk tego nie zmieni.

Zobacz podobne tematy :

67

Kolejny przykład: ksiądz Natanek, który mówi, że Harry Potter to szataństwo, bo latał na miotle wokół wieży jakby nim szatan miotał. A to tylko wymysł autora smile
Przecież jest mnóstwo książek, które są fantastyką, a według niektórych mogą być niezgodne z zasadami. Obojętnie jakimi zasadami.
Przeczytałam całego Harrego i jak dla mnie to świetna fantastyka nie mająca nic wspólnego z religią, a tym bardziej szataństwem.

68 Ostatnio edytowany przez marchewa91 (2013-06-09 21:17:14)

Wielu księży-autorytetów wypowiadało się na ten temat w sposób pozytywny. Nawet Ratzinger, będąc papieżem, wycofał się ze swoich słów.

Chyba nie będzie wielkim spoilerem, skoro każdy chyba Pottera zna, ale na wszelki wypadek

OSTRZEGAM!ostateczniezłoprzegrało,gdyVoldemortumarłOSTRZEGAM!

Potter to przede wszystkim historia o wielkiej przyjaźni, poświęceniu, walce ze złem i potędze miłości, gdzie dobro walczy ze złem pomimo niesprawiedliwości i wielu trudów.

Sama należę do "pokolenia Harry'ego Pottera". Zaczęłam czytać w wieku 10 lat i skończyłam w wieku 16 (prawie 17), więc niejako dorastałam razem z bohaterami.

69

Nemezys napisał/a:

Kolejny przykład: ksiądz Natanek, który mówi, że Harry Potter to szataństwo

Niedawno dyskutowałyśmy na forum o HP, Hello Kitty i tym podobnych szataństwach wink I muszę przyznać, że nie dziwię się, skąd się wzięło porównanie: czytelnicy HP=sataniści.

70

No co jak co, ale Hello Kitty to już na pewno wymysł szatana!!

71

No. Świństwo różowe.

72

Jestem osoba wierzącą i wielką fanką książek o Harrym Potterze. Moim zdaniem to jest książka przede wszystkim o ciekawej fabule, przyjaźni, poświęceniu, trudnościach w życiu itp. A to, że jest tam latanie na miotle, zaklęcia czy szkoła magii to już raczej sprawa świata przedstawionego, który jest tłem akcji. Czepiając się tekstów kilku zaklęć, czy innych elementów fantastycznych w tej książce doszlibyśmy do potępienia całej literatury fantasy, a nawet bajek dla dzieci o jasiu i małgosi bo tak też jest zła czarownica... To nonsens krytykować te serię książek ze względu na to, że autorka bardzo dokładnie przedstawia tło całej historii

73

Moja mama jest wierząca, a przeczytała wszystkie części, obejrzała wszystkie filmy o HP. ba nawet się popłakała jak umarł Zgredek i Severus wink Moja mama mówi, otwarcie, ze kościół to jedno, a wiara i Bóg to drugie. Wymysły księży na temat HP są idiotyczne, od lat były bajki o czarownicach, zaklęciach itp i nikt ich nie zakazywał. Czy kościół potępiał "Jasia i MAłgosię", albo "Kopciuszka, czy "Królewnę śnieżkę"? inne bajki Andersena, czy Braci Grimm? JAkoś nie slyszałam o tym. Kościół ma pietra, bo Autorka HP. nawiązuje do wielu mitów i legend, zarówno do mitologii greckiej, jak i legend celtyckich, czy irlandzkich. Kościół nie jest głupi, boi sie, że ludzie zaczną sie interesować innymi religiami.

74

Dobrze, że wspomniałaś Braci Grimm i Andersena - też uważam, że ich historie są o wiele bardziej przerażające. U Grimmów same strachy, wiedźmy i złe moce, a u Andersena co chwilę ktoś umierał w strasznych okolicznościach

75

Tu chodzi też o to, że dobre postacie nie są krystaliczne.
Tylko, że maczają palce w złych rzeczach, albo mają złe myśli.
Tym książka jest mądrzejsza, tym piękniejsza bo nie ma ludzi czystych jak łza.
A jednak mogą wybierać dobrze.
Podoba mi się podobieństwo Harry'ego do Voldemorta i słowa 'to nasze wybory a nie umiejętności świadczą o nas'
Ale czytałam artykuły gdzie to było krytykowane jako niejasne rozdzielenie dobra ze złem.

76

Dobrze, że wspomniałyście o innych bajkach i złych postaciach - o nich jakoś kościół nic nie mówi! Tego by brakowało jakby wilk z "czerwonego kapturka" był wysłannikiem szatana!

77

Kościół mówił o tym. Mówił , ze tych bajkach postaci dobre są pokazane jako idealnie dobre, a złe jako idealnie złe. A nie, że Harry ma złe myśli i np chce utopić Snape'a w kociołku, albo rozmiażdżyć go zamiast żuków.
Harry Potter to mały pikuś jeśli chodzi o szkodzenie Kościołowi, gorsze są Mroczne Materie. Tam dopiero szatan hula.,

78

Ale przecież na końcu książki Harry miał w rękach czarną różdzkę i mógł ją mieć już na zawsze, a mimo to ją zniszczył by zło się skończyło, bo ona doprowadza ludzi do morderstw. To pokazuje na jakim poziomie jest książka i o czym. Pokazuje nie ludzi dobrych i złych, ale ludzi którzy kierują się dobrem i złem. O wybory tych ludzi. Bo przecież w normalnym świecie też nie ma złych i dobrych ludzi. Każdy jest równy i każdy wybiera jaką drogą chce iść. O tym właśnie jest ta saga.;)
Uczy mądrych wyborów.

79

.... i własnego myślenia. A jak widać to było podyktowane doświadczeniem i jednak troską o innych.

80

Dokładnie. Uczy dobrych wyborów.
A Harry ją zniszczył tylko w filmie. W książce nie.

81

Szczerze mówiąc ta książka sporo mówi właśnie o pozytywnych wartościach. Przedstawia klasyczny motyw walki dobra ze złem i w sumie tylko Snape jest postacią, która do końca nie jest jednoznaczna i nie wiadomo po której tak naprawdę stoi stronie do ostatniego tomu. Najbardziej podoba mi się w tej książce świat jaki wykreowała autorka i niepowtarzalny klimat tegoż świata. Sama fabuła bardzo wciągająca, a poruszane wartości są co najważniejsze przedstawione nienachalnie i bez czegoś, co ja nazywam "smrodkiem dydaktycznym" i czego bardzo w literaturze dziecięcej nie lubię.
Jeżeli ktoś uważa HP za dzieło szatana, to na logikę większości książek powinien się bać. Po prostu KK musi się czasem przyczepić czegoś, czego nie akceptuje. Ja proponuję nie zwracać uwagi i włączyć samodzielne myślenie.

82

Żadna postać nie jest tam kryształowa. Dumbledore ma przecież przeszłość 'szemraną' , no i dla niektórych to wada, że jest gejem.

83

Dumbledore to dla mnie w ogóle postać negatywna, sorry, drodzy fani. big_smile
I bynajmniej nie chodzi o to, że jest gejem.

84

A o co?

85

Dumbledore jest gejem?? Skąd te domysły?

86 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2013-06-12 18:18:47)

To nie są domysły. JK Rowling to powiedziała.  Jego jedyną miłością był Gellert Grindelwald.
Powiedziała to w Carnegie Hall, i ludzie zareagowali owacjami. A ona powiedziała, że gdyby wiedziała, że taka będzie reakcja to by to już dawno ujawniła.
Tak o to Grindelwald i Dumbledore stali się jedną z moich ulubionych historii romantycznych.
Cytat:

The question was: Did Dumbledore, who believed in the prevailing power of love, ever fall in love himself?

JKR: My truthful answer to you... I always thought of Dumbledore as gay. [ovation.] ... Dumbledore fell in love with Grindelwald, and that that added to his horror when Grindelwald showed himself to be what he was. To an extent, do we say it excused Dumbledore a little more because falling in love can blind us to an extent? But, he met someone as brilliant as he was, and rather like Bellatrix he was very drawn to this brilliant person, and horribly, terribly let down by him. Yeah, that's how i always saw Dumbledore. In fact, recently I was in a script read through for the sixth film, and they had Dumbledore saying a line to Harry early in the script saying I knew a girl once, whose hair... [laughter]. I had to write a little note in the margin and slide it along to the scriptwriter, "Dumbledore's gay!" [laughter] "If I'd known it would make you so happy, I would have announced it years ago!"

87

A czy w książce albo filmie (bo nie pamiętam) to też jest?

88 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2013-06-12 18:21:10)

To nie jest powiedziane. W filmie nie ma nic o jego życiu miłosnym, w książce jest tylko o powiązaniach z tamtym drugim, i o fascynacji. Dosłownie nie jest powiedziane. Jednak nie wyobrażam go sobie z kobietą, nigdy sobie nie wyobrażałam. Byłam ciekawa czy ona ma jakiś pomysł na to, i miała. wink

89

Eee jak nie ma oficjalnie w książce to się nie liczy wink

90

A no liczy się, bo to zmienia całą postać. Związek z tamtym w książce jest. wink
Przez to bardziej mi się podoba ta postać. Nie jest taka nijaka, jak kochany dziadziuś.

91

NinaLafairy napisał/a:

A o co?

O to, że Snape na koniec okazał się godny podziwu i szlachetny, a Dumbledore wręcz przeciwnie. Cierpiał na przerost ego i manipulował kim tylko potrzebował - Snapem, Potterem... Potterem to nawet dość mocno perfidnie. Snapem zresztą też. Trochę szują trzeba być, żeby wykorzystywać czyjąś miłość do zapewnienia sobie jego posłuszeństwa. Voldemort przynajmniej nie pozował przy tym na zbawcę i - jak to ujęłaś - kochanego dziadziusia. ;-)

92

Trafiłam na ten temat właściwie przez przypadek. Ale aż musiałam się zarejestrować bo jestem zupełnie i totalnie zbulwersowana niektórymi odpowiedziami! JAK ograniczonym trzeba być, żeby nie dostrzec tego, co naprawdę seria o "Harrym Potterze" niesie? JAK trzeba NIE chcieć zauważyć (okraszonych, nota bene świetnie wykreowanym światem) wartości przekazywanych przez te książki? Naprawdę niektóre z Pań myślą, że "Harry Potter" zniszczy dziecku psychikę i zainteresuje je okultyzmem? Rodzice poświęcający się za własnego synka, trójka przyjaciół gotowych skoczyć za siebie w ogień... to chyba nie gryzie. Co prawda, nie wszyscy w "Harrym" są idealni i nie ma idealnej walki dobra ze złem; ale jednak, to zło w ostatecznym rozrachunku przegrywa. Dumbledore ma mroczną przeszłość, o Snapie prawdy dowiadujemy się dopiero na samym końcu, sam główny bohater nawet ma wiele momentów zawahania w swoich działaniach. Ale to czyni tę serię życiową, każdy popełnia błędy. Ważne, żeby je zauwazyć. Nawet bajki Andersena dla przykładu są brutalne. Piękne, ale brutalne i pełne cierpienia. Książę nie zakochuje się w Małej Syrenie, a Dziewczynka z zapałkami zamarza na śmierć. Mimo wszystko czytamy nadal te bajki dzieciom i nic im nie jest. W dodatku, wiele ludzi wychowało się na "Hobbicie", "Władcy Pierścieni", czy oczywiście na "Opowieściach z Narnii". Mnóstwo magii i jakoś nie mamy zatrzęsienia opętanych na ulicach.
Normalnie nie udzielam się na forach internetowych, ale tym razem aż musiałam. Jako osoba, która przeczytała serię wiele razy i jest nią zachwycona za każdym razem tak samo, a może i bardziej, po prostu musiałam. Za pierwszą część zabrałam się jako kilkulatka, potem poszły następne. Żyję? Mam się nawet doskonale. Tylko żeby mnie ktoś nie zrozumiał źle - nie jestem fanatyczką, nie traktuję "Pottera" jako nowej religii, jestem po prostu mocno związana z serią, bo mam dużo z nią wspomnień i jest to spory kawałek mojego dzieciństwa.
Dodam tylko, że nie wyśmiewam nikogo religii, uważam, że to niestosowne. Jednak fanatyzm wyśmiewać chyba trzeba, bo jest szkodliwy. Gdy słyszę te opinie o złowieszczym i mrocznym wpływie "Harry'ego Pottera" mam wrażenie jakby osoba je wygłaszająca i ja czytaliśmy zupełnie inne książki.

93 Ostatnio edytowany przez nustablo (2013-06-21 00:32:31)

O tym czy ta książka "to szataństwo", jak zostało ujęte to w temacie wątku, nie zdecydował żaden ksiądz "oszołom" z Gdańska, z Torunia czy z pustelni, ani biskup czy papież, tylko tego zdania są księża-egzorcyści po dokładnych analizach całej serii. No i przede wszystkim temat nie dotyczy osób niewierzących (po co się tu wypowiadają?), bo w końcu mowa o szataństwie... Jeśli jednak ktoś deklaruje się osobą wierzącą, to może warto posłuchać opinii KK na ten temat - byle nie od "szeregowych" kapłanów, którzy coraz częściej mają niewiele wspólnego z katolicyzmem, czy w ogóle z chrześcijaństwem...).
Czytając niejedną satanistyczną pozycję możemy zachwycać się jej treścią i być gotowym podsunąć ją swoim dzieciom...
Gdyby ktoś powiedział, że w mojej szklance z lemoniadą jest cyjanek, czy jakaś inna niewyczuwalna i niewidoczna substancja to sam bym tego nie próbował, tylko zlecił badanie chemikom-ekspertom. Tym bardziej przed podaniem tego dzieciom.
I gdyby zło było mało atrakcyjne to by nikogo nie kusiło.

Jakiś czas temu słyszałem też ciekawą analogię, między tym, że w Eden szatan skusił Ewę, żeby ta namówiła Adama do grzechu, bo szatan nie potrafiłby skusić Adama:) Nie znam osobiście żadnego faceta, którego ta książka by w jakikolwiek sposób interesowała... to bardziej babski target niż harlequiny;)

A w mojej prywatnej ocenie ta książka jest niemiłosiernie nudna i po prostu szkoda na nią czasu, no ale o gustach się nie dyskutuje.

94

Hm, zetknęłam się gdzieś z opinią, że "Harry Potter jest fatalnym przykładem dla dzieci, bo główny bohater (uwaga!) jest bezczelny i nie ma szacunku do starszych." Hm, nawet jako dzieciak zauważyłam, że owszem, bywał chamski, ale głównie wtedy, gdy ktoś najpierw był chamski wobec niego (Snape, ministerstwo itd). To takie dziwne? tongue A "mroczniejszą stronę" postaci również uważam za plus. Opowieści o krystalicznie czystych, niczym nieskalanych bohaterach na ogół przyprawiały mnie o mdłości.
Zresztą, Rowling tak naprawdę nie przedstawiła żadnej tajemnej wiedzy. Chyba większość ludzi zdaje sobie sprawę, że czarownica lata na miotle, macha różdżką, cośtam w kotle gotuje... Autorka po prostu zebrała te "stereotypy" dotyczące magii i czarów (nie wiem dokładnie jak to nazwać, ale chyba wiadomo, o co chodzi), rozwinęła je, dodała coś od siebie (quidditch, sowia poczta, ministerstwo...), parę stworzonek z różnych mitologii... i tyle. Trochę łaciny się tu i owdzie pojawi, no straszne, że dziecko pozna kilka słówek tongue Czepiali się chyba jeszcze o wróżbiarstwo, gdzie opisywane były tak groźne praktyki jak gapienie się w fusy po herbacie, w kryształową kulę czy inne gwiazdy. Nawet tarota nie przerobili... Nie zapominajmy też, że Harry był z tego beznadziejny tongue I de facto okazało się, że przyszłość tak naprawdę zależy od nas samych, a nie od nawet najbardziej natchnionej przepowiedni.

nustablo - ależ zło JEST atrakcyjne i dlatego kusi smile Tylko, że masz wybór, czy dać się skusić.

95

No ale dziwicie się księżom? Ja akurat w przypadku HP zupełnie nie.

96

Na szczęście w czasach mojego dzieciństwa kler nie pchał się do cenzurowania czegokolwiek. HP poznałem już jako ojciec a sam się wychowałem na Winnetou. Niesamowite opowieści kształtujące pozytywne postawy i przekazujące  naprawdę ważne wartości.

97 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2013-06-21 10:29:09)

nustablo no to musisz łazić z zamkniętymi oczami przez życie.
Bo ja znam facetów wielu. Oczywiście pomijając takich, którzy NIE CZYTAJĄ wcale, a takich jest masa.
A Stephen King , który czytał? I pochwalił? To nie mężczyzna może? No chyba, że też zwolennik szatana.
Albo John Irving?

Mroczne Materie pokazują Kościół pięknie. Piękniej niż Potter omijający tematy religijne.

Harry Potter to świetna historia, świetnie napisana książka gdzie wszystkie elementy się składają w całość. Znam prawie na pamięć i naprawdę bardzo trudno jest znaleźć jakieś poważne błędy w tym.
Jest ostra , nie przesłodzona, mroczna i magiczna.
Ludzie nie czytają, ale pogardzają. Bo chyba chcą być hipsterami ^ ^
Zmierzch to dopiero zło dla młodych ludzi, epatujące patologią.

Zauważyłam też, że ludzi bez dziecka w sobie i ogólnie nudnych i przyziemnych nudzi książka.
To tak jak niektórych nudzi Londyn.

98

Czasami fikcja miesza się niektórym osobom z rzeczywistością. Takie filmy powinny być dozwolone dla ludzi myślących rozsądnie. Swego czasu pokazywano "Janosika"- dzieci w przedszkolu też zaczęły się w Janosika bawić i powiesili kolegę,wprawdzie nie na haku, ale na skakance, bo skoro po tym filmie widzieli Perepeczkę w innym filmie,to znaczy, że i powieszony kolega wstanie. To samo było i z Harrym Potterem, chłopak 19-latek po kielichu,nabrał odwagi,wlazł na dach budynku i z krzykiem  jestem Harrym Potterem poleciał jak kłoda na dół, jaki był efekt nie muszę pisać.Sam film jest owszem, nawet dobry, tylko nie dla wszystkich do oglądania.Podobnie mają się rzeczy z filmem Batman.

99

Więcej tragedii było z powodu fanatyków religii...

100

natolinka napisał/a:

Czasami fikcja miesza się niektórym osobom z rzeczywistością. Takie filmy powinny być dozwolone dla ludzi myślących rozsądnie. Swego czasu pokazywano "Janosika"- dzieci w przedszkolu też zaczęły się w Janosika bawić i powiesili kolegę,wprawdzie nie na haku, ale na skakance, bo skoro po tym filmie widzieli Perepeczkę w innym filmie,to znaczy, że i powieszony kolega wstanie. To samo było i z Harrym Potterem, chłopak 19-latek po kielichu,nabrał odwagi,wlazł na dach budynku i z krzykiem  jestem Harrym Potterem poleciał jak kłoda na dół, jaki był efekt nie muszę pisać.Sam film jest owszem, nawet dobry, tylko nie dla wszystkich do oglądania.Podobnie mają się rzeczy z filmem Batman.

Głupich nie sieją.

101

To w takim razie powinniśmy zakazać wszystkiego bo zawsze znajdzie się taki ktoś kto źle zrozumie przekaz w Jasiu i Małgosi i będzie chciał praktykować kanibalizm. Nie popadajmy w skrajności i fanatyzm, po prostu uczmy, tłumaczmy i wyjaśniajmy a nie zakazujmy bo to zawsze przynosi odwrotny do zamierzonego skutek.

102

Jest tak dlatego bo episkopat wie że bibl;ia to bajka i boi się że bajka wyprze bajkę big_smile

103

Vian napisał/a:

Anno, a odpowiesz na moje pytanie?

co jeśli dziecko w szkole dostanie lekturę "Harry Potter", "Hobbit", "Władca pierścieni"? Na pewno dostanie "Mistrza i Małgorzatę" w której głównym bohaterem jest Szatan przedstawiony dość zdecydowanie pozytywnie. I co zrobisz, Anno?

Co ma piernik do wiatraka, jak byś uważnie czytała uważnie biblię to byś wiedziała że Szatan oznacza po prostu buntownik a prawdziwe imię diabła to Samuel.
Nawet lucyfer okazał się nieporozumiewaniem, tj błędnym tłumaczeniem biblii

104

Harry Potter to najlepsza książka jaką czytałam. Uwazam ze nie powinno sie czepiac Harrego ze tak jak w innych ksiazkach wystepuje tam magia.
Chociaz Pan Jezus powiedzial nie zajmujcie sie magią, to przeciez czytanie o niej to nie to samo. Jako osoba wierząca uwazam ze Harry Potter nie wplywa na to w co wierzę
Traktuje go jak ksiazke do ktorej chetnie wracam. Poza tym tam obchodzą swieta Bozego Narodzenia i mają koledy. Oczywiscie to czy sie lubi Harrego Pottera zalezy od gustu, ale zanim bedzie sie rozglaszac opine na jego temat trzeba przeczytac chciaz jedna część, a nie wzorowac sie na opinii innych ludzi ktozy tez pewnie tej ksiazki nie czytali. Mnie Harry Potter nauczyl co to uczciwosc, przyjazn, milosc i poswięcenie☺

105

Jestem katoliczka, ale hm...nie podazam slepo za naukami kosciola. No chyba jestem po prostu taka, jak wiekszosc ludzi. Niby wierze, ale po swojemu. Czytalam wszystkie czesci Pottera i mysle, ze nie sa niczym zlym. Ot, seria, ktora osiagnela ogromna popularnosc i tyle. Faktycznie, gdy czytaja to mniejsze dzieci to moze im sie pomieszac rzeczywistosc ze swiatem magii. Z drugiej jednak strony, gdy ja bylam mala to na fali bylo ''Power Rangers'' (pierwsza seria, moim zdaniem najlepsza) i pamietam te moje wyobrazenia, jakoby jestem rozowa wojowniczka. Razem z moimi kuzynami biegalam po lasach z lukiem (atrybut Kimberly wink ) i jakos satanistka zadna nie zostalam. Bez przesady- taki jest swiat dziecka:magiczny, tajemniczy, pelen zlych i dobrych postaci. Kazdy sie na tym wychowal i niesfiksowal. Tyle ze w czasach naszych rodzicow byly to opowiesci o Czerwonym Kapturku, Zwirku i Muchomorku, a w naszych o Smerfach i Harrym Potterze wlasnie...

106

troche mnie smiesza takie kwestie. Czasy sredniowiecza dawno za nami a brac smiertelnie serio kazda opinie Kosciola w jakies dziedzinie, to gorsze niebezpieczenstwo, niz Harry Potter wink Tu nie ma nad czym dyskutowac, tu wypada sie co najwyzej usmiechnac :-)

107

Harry Potter to tylko książka tak samo jak wiedźmin czy władca pierścieni. Jeżeli ją przeczytasz, spodoba ci się ale odłożysz ją na półkę i pójdziesz dalej to nic złego. Gorzej jak np dziecko przeczyta i będzie chciało być takim czarodziejem, jak zacznie poszukiwać dowodów istnienia magi itp. Wtedy to może być już problem. Książka to tylko przedmiot obojętnie jaka, ważne jest to jak się do niej ustosunkujesz i jak ją odbierzesz.

108 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-20 14:29:44)

Po pierwsze, dlaczego nikt tu nie zauwazył, że w Pismie Św. jest napisane, że każdy kto zajmuje sie magia jest OHYDNY w oczach Boga?

U egzorcysty tacy ludzie wymiotuja krwią. I na egzorcyzmy musza kilka lat chodzić.

Jest taka książka ( i nie ma nic wspólnego z jakims dziwnym natankiem), w której w sposób konstruktywny przeanalizowano i oceniono H.P. .Są tam zacytowane fragmenty,  jawnie przeciwstawiające się Bogu, prawdom wiary i teologii."Harry potter db czy zły".

HP został napisany przez sztab  illuminatów a nie rowling

109 Ostatnio edytowany przez Martainn (2016-05-20 15:26:03)

Harry Potter jest bajką z magią jakich na świecie wiele. Nic dziwnego że mogą tam być fragmenty niezgodne z wiarą w Bogą i chrześcijaństwem. Rowling cały garściami czerpała z różnych mitologii. Ona w zasadzie nie wymyśliła sama nic nowego.

Po pierwsze, dlaczego nikt tu nie zauwazył, że w Pismie Św. jest napisane, że każdy kto zajmuje sie magia jest OHYDNY w oczach Boga?

Pewnie dlatego, że jak ktoś czyta książkę fantasy to czyta książkę fantasy dla rozrywki a nie po to żeby zajmować się magią do czego nawet HP nie aspiruje, ani nie aspirował.

110

Martainn napisał/a:

Harry Potter jest bajką z magią jakich na świecie wiele. Nic dziwnego że mogą tam być fragmenty niezgodne z wiarą w Bogą i chrześcijaństwem. Rowling cały garściami czerpała z różnych mitologii. Ona w zasadzie nie wymyśliła sama nic nowego.

Pewnie dlatego, że jak ktoś czyta książkę fantasy to czyta książkę fantasy dla rozrywki a nie po to żeby zajmować się magią do czego nawet HP nie aspiruje, ani nie aspirował.

Ty tak na serio? twierdzisz, że H.P. nie aspiruje do uprawiania magii? A czym zajmował się główny bohater?
W tej ksiązce jest: wprowadzanie w trans, noszenie amuletów, ponizanie swiata ludzi a gloryfikowanie swiata czarownic, odwracanie boskich symboli, komunikowanie sie z duchami, rytuały krwi, metody wchodzenia w dusze innych, zniszczenie umiejętnosci rozrożniania db od zła, stopniowe narastanie zła i tego co powoduje odraze -  i to wszystko dla dzieciaczków lat 8
Bohaterowie H.P. sa wzięci z podręcznika dla egzorcystów, gdzie sa opisane i klasyfikowane opętania przez konkretne duchy. Mało tego, w tej ksiązce sa przepisy na zaklęcia i rzucanie uroków. Ta ksiązka łamie małe dzieci - przyzwyczaja je do astrologi.
Ale w jednym masz racje, H.P. to nie jedyna okultystyczna ksiazka na świecie, tylko jedyna dla dzieci.

111

elya napisał/a:

(...) Ta ksiązka łamie małe dzieci - przyzwyczaja je do astrologi.
Ale w jednym masz racje, H.P. to nie jedyna okultystyczna ksiazka na świecie, tylko jedyna dla dzieci.

Rany!!!!
Książka okultystyczne? Serio? Poszukajmy więc innych 'okultystycznych' książek dla dzieci:
- niemal cała twóczość H. Ch. Andersena
- "Mary Popins' Pameli L. Travers
- "Karolcia" Marii Krüger
- "Proszę słonia" Ludwika Jerzego Kerna
- "Kopciuszek" braci Grimm
- ...
i wiele, wiele innych.

112 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-20 19:07:27)

a gdzie w Karolci jest obraz  gaworzącego twora z głowa niemowlęcia, które rzuca się na głównego bohatera?
i czy w tych wymienionych przez Ciebie jest profanacja Krzyża?
gdzie w nich jest ponizanie człowieka - w H.P. wciaz podprogowo i wprost ponizane i oczerniane sa niemowlęta, i istoty ludzkie - kiedyś Hitler wypuszczał takie filmiki o zydach przed wojną w Niemczech,
i gdzie w karolci wystepuje rasizm? w H.P. wystepuje.

Pisz na temat a nie o tym, co Ci sie wydaje. 
We wszystkich które wymieniłas wygrywa dobro a przede wszystkim nie sa to ksiązki okultystyczne, nie ma tam rzeczy wziętych z wierzeń poganskich ani astrologii.
W H.P. nie ma dobra, i nikt tam o dobro nie walczy. Wręcz przeciwnie, im bardziej zapuszcza sie ktoś w zło tym ma większa moc.

113

Taaaaak.... .

114 Ostatnio edytowany przez Martainn (2016-05-20 20:00:33)

elya napisał/a:

Ty tak na serio? twierdzisz, że H.P. nie aspiruje do uprawiania magii? A czym zajmował się główny bohater?

A czym się zajmował jeden z głównych bohaterów Króla Artura niejaki Merlin? Czyżby nie był przypadkiem czarodziejem i uprawiał magię?
Czytałaś w ogóle braci Grimm kiedykolwiek? Tam jest mnóstwo magii, potworów itd.
Czytałem gorsze książki. Czytałem książki o czarnej magii, książki satanistyczne, okultystyczne. Były tam przepisy np. na stworzenie amuletu co wymagało wyjścia w nocy na cmentarz i wykopania szczątek i spalenia ich. Fajnie nie? A wiesz na czym ta księga była wzorowana? Na pismach Salomona. Tak, tak. Tego własnie mądrego króla Salomona ze Starego Testamentu. Salomon zostawił po sobie nie jeden magiczny przepis. Jest nawet przepis na magiczną różdżkę. A wiesz gdzie jest ten przepis w oryginale? Ano w Biblii jest.
Ale nie o tym miało być. Mimo bogatej wiedzy o okultyźmie, sataniźmie, przeczytaniu masy książek na ten temat nic mnie nie opętało, nie palę zwłok na cmentarzach, nie zjadam psów ani kotów tudzież dzieci. A Harry Potter pozostanie fantastyką. I nie nie jest jedyną książką dla dzieci, gdzie występuje magia, transy, amulety, czarownice. Jest jedyną która Ty znasz, a takich książek są setki tysięcy.
Nie ma nic złego poznać wierzenia naszych przodków bo to są nasze korzenie. Wielu ludzi do korzeni wraca i wracać będzie jeszcze więcej jak z ambony będą głoszone takie bzdury, jak to że książka fantastyczna łamie dzieci. Sam jak byłem mały czytałem głównie książki o magii, czarownicach, potworach, amuletach. Nic mi się nie stało i nic mnie nie opętało. I dziesiątek ludzi z którymi dyskutowaliśmy na ich temat w klubach fantastyki też nic nie opętało. A byliśmy tam od lat dziecięcych. A to nie masz pojęcia o czym piszesz. Szkoda.

115

Martainn napisał/a:

Czytałem gorsze książki. Czytałem książki o czarnej magii, książki satanistyczne, okultystyczne. Były tam przepisy np. na stworzenie amuletu co wymagało wyjścia w nocy na cmentarz i wykopania szczątek i spalenia ich. Fajnie nie? A wiesz na czym ta księga była wzorowana? Na pismach Salomona. Tak, tak. Tego własnie mądrego króla Salomona ze Starego Testamentu. Salomon zostawił po sobie nie jeden magiczny przepis. Jest nawet przepis na magiczną różdżkę. A wiesz gdzie jest ten przepis w oryginale? Ano w Biblii jest.

To dawaj ten fragment z Biblii.
Trochę się zagalopowałes, napisałam, że ten, kto uprawia okultyzm i astrologie łamie pierwsze przykazanie i ZAWSZE potrzebuje potem modlitwy o uwolnienie. Ktoś tu wczesniej napisał,że H.P. inspirowany jest Pismem św. , co jest farmazonem , bo H.P. staje w opozycji do Pisma św. chocby w ciągłym łamaniu pierwszego przykazania. Nie napisałam, że od czytania H.P. staniesz się opetany ale, że H.P. zachęca dzieci do okultyzmu i zamazuje możliwośc odrozniania db od zła.

Martainn napisał/a:

Ale nie o tym miało być. Mimo bogatej wiedzy o okultyźmie, sataniźmie, przeczytaniu masy książek na ten temat nic mnie nie opętało, nie palę zwłok na cmentarzach, nie zjadam psów ani kotów tudzież dzieci. A Harry Potter pozostanie fantastyką. I nie nie jest jedyną książką dla dzieci, gdzie występuje magia, transy, amulety, czarownice. Jest jedyną która Ty znasz, a takich książek są setki tysięcy.
Nie ma nic złego poznać wierzenia naszych przodków bo to są nasze korzenie.

A teraz to sie osmieszyłes. Św. Wojciech kazał ściąc dąb do ktorego zabobonni polacy sie modlili ale Ty sie chełpisz zabobonnymi przodkami modlącymi sie do cienia na drzewie, a możesz sobie wyznawac kult hesti czy marsa, twoja sprawa. Nie rozumiem tego zacietrzewienia.

Martainn napisał/a:

Wielu ludzi do korzeni wraca i wracać będzie jeszcze więcej jak z ambony będą głoszone takie bzdury, jak to że książka fantastyczna łamie dzieci. Sam jak byłem mały czytałem głównie książki o magii, czarownicach, potworach, amuletach. Nic mi się nie stało i nic mnie nie opętało. I dziesiątek ludzi z którymi dyskutowaliśmy na ich temat w klubach fantastyki też nic nie opętało. A byliśmy tam od lat dziecięcych. A to nie masz pojęcia o czym piszesz. Szkoda.

Do jakich korzeni- do tej fantastyki? Twoja wypowiedz to bełkot. Jestes otumaniony i agresywny. Piłes?

i z jakiej ambony?
Widze, że odstawiasz jakąs projekcje na mnie, bo cos Ci sie pomieszało z jakims księdzem z ambony czy może jestes opetany i dlatego tak sie rzucasz?
Widzę, że w ogóle nie przeczytałes tego, co napisałam w moim poprzednim poście o różnicach między basniami a ksiązkami okultystycznymi, zachecajacymi do astrologii.

116

Odróżnianie dobra od zła nie jest związane z wiarą katolicką. To umiejętność nabywana w procesie socjalizacji.
Swoją drogą, pierwsze przykazanie - nie jest Ci niezręcznie wierzyć w istotę tak narcystyczną?

117 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-20 21:48:23)

Czarna kotka, nie jest ci wstyd i przykro, ze miłość nie jest kochana?

ps.  pacz no jaka nie jestes zsocjalizowana

118

Och, najbardziej ze wszystkiego kochana jest miłość. smile
Ale serio, naprawdę wierzysz, że WSZYSTKIE inne kultury i społeczności na świecie i w historii ludzkości, które nie miały w kontekście katolickiego Boga, nie posiadały zdolności odróżniania dobra od zła?
A ta oświecona Bogiem katolicka kultura niosąca przez wieki śmierć i ogień innym cywilizacjom (oraz własnym członkom) ową zdolność najlepiej ze wszystkich posiadła?

119 Ostatnio edytowany przez Martainn (2016-05-21 08:43:08)

Ja odpuszczam. Wybaczcie ale ta argumentacja, że piłem, jestem agresywny lub zacietrzewiony mnie do tego zachęciła. Nie ma z kim i o czym dyskutować. Tym bardziej z osobą o tak nikłej wiedzy historycznej, która pisze, że św. Wojciech jakimś tam Polakom drzewa ścinał. Szkoda tylko, że wtedy jeszcze Polaków jako narodu nie było, a on przebywał wśród plemion z dzisiejszymi Polakami nie mającymi nic wspólnego. Szkoda czasu i klawiatury.

Do jakich korzeni- do tej fantastyki? Twoja wypowiedz to bełkot. Jestes otumaniony i agresywny. Piłes?

Taka sama fantastyka jak Twoja. Ty masz takie same dowody na istnienie boga Jahwe, jak kolega Zenek na istnienie Peruna. Czyli żadne. Nie nie piłem i nie jestem agresywny. Skąd ten pomysł? Bo mam inne zdanie? Być może to Twój Bóg jest prawdziwy, a być może to Bóg Zenka jest prawdziwy, albo Ahmeda z Mekki, albo Rajava Singha z Mumbaiu, albo tego dzikiego z Puszczy Amazońskiej który nigdy o żadnych Bogach nie słyszał i czci naturę. Być może tak właśnie jest. Tego nie wiem i pewnie się nie dowiem. Natomiast jeśli wyznawcy Boga katolickiego są tacy jak Ty to ja z tym Bogiem nie chcę mieć nic do czynienia. To musi być bardzo zły Bóg.
Poza tym jestem opętany i wierzę w astrologię, bo mnie zachęcił do tego Harry Pootah jak mawiają Anglicy. W związku z tym wieczorem po kąpieli wezmę różdżkę i będę biegał po osiedlu krzycząc Avada Kedavra czy jak to szło i będe zabijał ludzi. A potem usmażę kota i zjem na kolację. Bo mnie opętał Voldemort z książki fantastycznej. I przez to stałem się okultystę.
Ehhh. Dawno sobie tak z rana humoru nie poprawiłem. XXI wiek jak mówią, a jakbym w jakimś XVI-XVII żył, gdzie to w ramach tego miłosierdzia chrześcijańskiego zmasakrowano ludność Ameryki Południowej. W imię miłości Boga który wszystkich kocha.
Bez odbioru.

120

Coooo? Usmażysz kota? Może jeszcze czarnego?
Strzeż się zemsty Khajiitów! smile

121

Khajiitów się nie boję, bo jestem Cesarskim. I magiem do tego!

122

Kto wie, jakimi ścieżkami Baan Dar prowadzi śmiertelników.
I cesarski mag może pewnego dnia obudzić się bez swojego płaszcza, laski i mieszka...

123

Drodzy katolicy odżegnujący się od HP!
Harry nie jest żadnym zagrożeniem dl Waszej religii,więc spokojnie,bez emocji.

Moja córka jest katoliczką i ostatnio gdy w szkole czytała HP zagadnęła ją pani od religii i sobie pogadały.Pani również fascynowała się HP.

Zatem katolicyzm odcinający się od tej książki nie jest powszechną wykładnią w KK.

124

gojka102 napisał/a:

Drodzy katolicy odżegnujący się od HP!
Harry nie jest żadnym zagrożeniem dl Waszej religii,więc spokojnie,bez emocji.

Moja córka jest katoliczką i ostatnio gdy w szkole czytała HP zagadnęła ją pani od religii i sobie pogadały.Pani również fascynowała się HP.

Zatem katolicyzm odcinający się od tej książki nie jest powszechną wykładnią w KK.

Sama książka w sobie nie jest niczym złym. Jak już wcześniej pisałem, jeżeli ktoś ją przeczyta i odłoży to nic złego nie robi. Gorzej jak zacznie na własną ręke szukać czarnej magi bo go to zafascynuje.

125

Są gorsze książki od Harrego, ludzie czytają i nic im się nie dzieje. To rola rodziców żeby wytłumaczyli dzieciom, że to tylko książka/bajka i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Natomiast zakładanie z góry że przez jakąś książkę ktoś został opętany, bo przeczytał jakąś bajkę gdzie jest magia i złe charaktery to już dla mnie jest lekkie skrzywienie. Szczególnie jak widziałem listę takowych książek, gier, czy zespołów muzycznych. Podejrzewam, że ten kto tę listę tworzył to nie ma zielonego pojęcia o tym co stworzył. Bo trafiły tam np. zespoły black metalowe, które w tekstach.... jadą po szatanie i wychwalają Boga. Ale, że ubierają się na czarno i "śpiewają" tak, że nie wszyscy ich rozumieją i grają ciężką muzykę to zaraz sataniści:D Ehhhh. Ręce opadają. Na szczęście tak jak pisze Gojka nie jest to żadna oficjalna doktryna kościoła, ani żadna powszechna wykładnia tylko grupki nawiedzonych, wcale nie tak licznej.
PS. Znam księdza. Metalowiec, jeździ harleyem i słucha black metalu. Zdaniem tej grupki pewnie opętany i satanista. Lubię te miny jak mówi, że jest księdzem, a potem tym tumanom wyjaśnia, że nic złego w takiej muzyce nie ma i do niczego nie nawołuje:)

126 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-23 15:25:43)

Co za wypaczona linia obrony H.P. Ja odniosłam się merytorycznie do kilku konkretnych wybranych fragmentów a Ty nie zastanowiłeś się nad  H.P.  - zamiast tego wyliczałeś tytuły innych książek, wręcz unosząc się, że w nich nic nie było złego (napisałeś,  że czytałeś satanistyczne i wg Ciebie w takich satanistycznych nie było nic złego). Sam sobie przeczysz. Krzyczysz , ze H.P. nie jest satanistyczny i w tym samym zdaniu, że według ciebie nie jest zły mimo, iż satanistyczny.

Jesteś jak małe dziecko, które tłumaczy się matce, że cos zrobił bo kolega zrobił. Co za różnica czy na świecie jest jeden podręcznik dla małych satanistów czy 100, sa to podręczniki dla satanistów, a ich ilość i dostepnosc nie sprawi, że staną się dobre, ani bo sąsiadka dewotka się w tym rozczytuje i nie widzi, że jej  i całemu gatunkowi ludzkiemu ktoś tam pluje w twarz. Jak jej koleżanka sąsiadka obgaduje druga albo w pracy gnębia kogoś to pewnie tez tego dewota nie widzi.

i nadal uważam ze H.P. jako jedyny podręcznik dla okultystów był produkowany na taka skale jak żaden inny.

P.S.1.
a propos Salomona:
„Im starszy był Salomon, tym mocniej jego decyzjami kierowały piękne małżonki, nakłaniając go do oddawania czci cudzym bogom. Doszło nawet do tego, iż wybudował świątynię (na wzgórzu leżącym po drugiej stronie doliny Cedronu, a więc na zboczu Góry Oliwnej) poświęconą Asztarte i Molochowi, któremu składano czasami ofiary z dzieci.
Jahwe rozgniewał się na Salomona i poprzez swego anioła oznajmił niewiernemu królowi, że po jego śmierci zbudowane z takim trudem państwo, rozpadnie się, a przy domu Dawida pozostanie tylko jedno pokolenie.
I wkrótce, po śmierci Salomona, zgodnie z zapowiedzią Boga, królestwo rozpadło się na dwie części: Judeę i Izrael. A ten rozpad doprowadził później do klęski oraz upadku całego narodu.”

Nie idealizuj kogoś, bo jest opisany w Piśmie św. - może być opisany nie jako przykład ale jako przestroga , David tez był wybrany ale zdazyło mu się upaść, zabił kolegę bo chciał jego żonę i został za to ukarany.
W Piśmie Św. jest wprost  potępione ich postepowianie, u H.P. zło jest gloryfikowane.

To, że ktoś jest księdzem, nie znaczy że jest wolny od pomyłek.

P.S.2.
a propos św. Wojciecha

W Polsce celem miało być chrystianizowanie Prusów lub Wieletów, których język Wojciech znał. Jednak temu przeszkadzała wojna cesarstwa z Połabianami.

Potem poprzez Gdańsk, gdzie przeprowadził masowy chrzest i rozkazał wycięcie świętego dębu, łodzią, osłaniani przez 30 wojów Chrobrego, Wojciech razem z przyrodnim bratem Radzimem oraz prezbitrem Boguszą-Benedyktem dotarli do ziemi Prusów, najprawdopodobniej w okolicach Truso koło dzisiejszego Elbląga.
w którym to roku był chrzest POLSKI?
Kto tu nie zna historii...

127 Ostatnio edytowany przez Elya (2016-05-23 18:17:12)

Martainn napisał/a:

Ręce opadają. Na szczęście tak jak pisze Gojka nie jest to żadna oficjalna doktryna kościoła, ani żadna powszechna wykładnia tylko grupki nawiedzonych, wcale nie tak licznej.

ręce opadają jak się czyta co ty tutaj wypisujesz, to efekt bezmyślności, nadal uwazasz, że sw Wojciech, który przybył  po chrzcie Polski nie przyjechał do Polski, teraz twierdzisz że jak ktoś ubierze sie na czarno i krzyczy bełkotliwie to ja mówie ze satanista,  a ja mówię, że to psychol.
satanizm to okultyzm, poza tym w h.p. nikt nie grał heavy metalu, teraz piszemy o innych formach okultyzmu.

EOT,  nie ma sensu z toba rozmawiac, kłamstwa, płytkie osądy. Przeanalizuj H.P. a potem wróc tu i wtedy będziemy mogli dyskutowac.

Katechizm Kościoła Katolickiego:

Wróżbiarstwo i magia

2115 Bóg może objawić przyszłość swoim prorokom lub innym świętym. Jednak właściwa postawa chrześcijańska polega na ufnym powierzeniu się Opatrzności w tym, co dotyczy przyszłości, i na odrzuceniu wszelkiej niezdrowej ciekawości w tym względzie. Nieprzewidywanie może stanowić brak odpowiedzialności.

2116 Należy odrzucić wszystkie formy wróżbiarstwa: odwoływanie się do Szatana lub demonów, przywoływanie zmarłych lub inne praktyki mające rzekomo odsłaniać przyszłość 42 . Korzystanie z horoskopów, astrologia, chiromancja, wyjaśnianie przepowiedni i wróżb, zjawiska jasnowidztwa, posługiwanie się medium są przejawami chęci panowania nad czasem, nad historią i wreszcie nad ludźmi, a jednocześnie pragnieniem zjednania sobie ukrytych mocy. Praktyki te są sprzeczne ze czcią i szacunkiem - połączonym z miłującą bojaźnią - które należą się jedynie Bogu.

2117 Wszystkie praktyki magii lub czarów, przez które dąży się do pozyskania tajemnych sił, by posługiwać się nimi i osiągać nadnaturalną władzę nad bliźnim - nawet w celu zapewnienia mu zdrowia - są w poważnej sprzeczności z cnotą religijności. Praktyki te należy potępić tym bardziej wtedy, gdy towarzyszy im intencja zaszkodzenia drugiemu człowiekowi lub uciekanie się do interwencji demonów. Jest również naganne noszenie amuletów. Spirytyzm często pociąga za sobą praktyki wróżbiarskie lub magiczne. Dlatego Kościół upomina wiernych, by wystrzegali się ich. Uciekanie się do tak zwanych tradycyjnych praktyk medycznych nie usprawiedliwia ani wzywania złych mocy, ani wykorzystywania łatwowierności drugiego człowieka.

128

elya napisał/a:

....... u H.P. zło jest gloryfikowane.

Poproszę konkretny przykład tej gloryfikacji

129

Nie będę wchodzić w te głębokie dysputy.
Ale jak dla mnie,to tak H.P to szataństwo,szaleństwo i co tam jeszcze... w czystej postaci.
Przeczytałam kiedyś kawałek bratankowi...i co?Zarejestrowałam się tu na Forum! tongue big_smile

130

Nigdy nie zrozumiem, co komu zawinił biedny Potter. Powieść jak każda inna. Gatunek ciekawy;)

elya napisał/a:

a propos św. Wojciecha

W Polsce celem miało być chrystianizowanie Prusów lub Wieletów, których język Wojciech znał. Jednak temu przeszkadzała wojna cesarstwa z Połabianami.

Ziemie, po której części Odry zamieszkiwali Wieletowie? Czy przypadkiem nie należeli do Słowian połabskich?

Posty [ 66 do 130 z 187 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024