adamajkis napisał/a:Summerka napisał/a:Nie jestem znawcą w tym zakresie. Paraliż można mieć bez żadnych strachów chyba?
Ten praliż masz w każda noc gdy spisz, gdyby go nie było wszyscy podczas snu biegalibyśmy po ulicach jak zombi.
Jestemy w stanie działania podświadomości, nie możemy poruszać ciałem, bo ono sobie spi i mózg jest przerażony. Wydaje mu się, że nie możemy się ruszyć, bo ktoś nas dusi albo obejmuje i koszmar masz gotowy.
Każdej nocy paraliż senny, ale nie każdej - strachy i zmory. Nigdy jeszcze mi się nie wydawało, żeby ktoś mnie dusił.
Nikt nie chce koszmarów. Pytanie, jak im zapobiec?
Nie każdej strach i zmory, bowiem tylko wtedy, gdy masz tzw. świadomy sen. Gdy śpisz głęboko to paraliżu nie 'czujesz", nie odbierasz go świadomie, te "duchy", "strachy", głosy dotyczą świadomego paraliżu sennego.
Należy go jednak odróżnić od koszmaru sennego...
Paraliż senny to stan sparaliżowania mięśni trwający całą fazę snów (REM). Może pojawić się również podczas zasypiania i zbyt gwałtownego wybudzenia się z marzenia sennego. Paraliżuje ciało, masz uczucie duszności, możesz mieć halucynacje wzrokowe i słuchowe...To, co tam mózg sobie wymyśli i nie ma to nic wspólnego ze zjawiskami paranormalnymi.