Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Strony Poprzednia 1 844 845 846 847 848 1,317 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 54,926 do 54,990 z 85,599 ]

54,926

Odp: Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

witam DZIEWUSZKI

kawciowo

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/e8/ed/0a/e8ed0a36b8f3c7d6454aaa037593fa31.gif

Bey dzięki za przepis smile 
echhh masz tego fachmana Wieśka lol
jeden taki niesłowny ... i może remont się przedłużyć .... dzisiaj ma skończyć ???

Sonia fajnie,że tak wszystko wiesz do przodu smile
przyjemnego lotu .... jak się tam zagospodarujesz ... to się odezwij smile

Bulinka w końcu opadną wszystkie liście smile

pozdrawiam WSZYSTKIE ...

Zobacz podobne tematy :

54,927

Witam!
Bachasiu jeszcze parę dni,bo chociaż przymroziło i zaraz silny wiatr był,to te małpy na niektórych drzewach twardo się trzymają.
Soniu szczęśliwej drogi!Jak dojedziesz,to daj znać.Fajnie,że taka organizacja,niespotykana u nas.Przynajmniej czujesz się na pewno pewniejsza.
Bey,a ten Twój kaflarz,to przypadkiem nie Polak?
Miłego dnia Wam zyczę z pod liści.PS.wczoraj trzy kontenery śmietnikowe zapełniłam nimi.

54,928

Witam śniadaniowo wink

54,929

Dosiadam z kawą.
Bachaś smile ne ne chopu się zachorowało, grypa go złapała z końcem tygodnia. Jak przyjechał to w takim stanie, że pożal się Boże. Kuruję go pewnie do końca tygodnia,nawet już nie narzeka na medykamenta, tylko wszystko grzecznie łyka, tak go to grypsko męczy.
Mykam
Dobrego wszystkim smile

54,930

Witajcie w pochmurną środę smile

Melduję się ,że żyję i zmykam ,trochę zagoniona jestem to i mniej mnie na forum smile

Miłego dzionka smile

54,931

http://i1.memy.pl/obrazki/41bc279930_herbata.jpg

Zapodaje herbatke bo mnie dzis naszlo na picie Earl Greya z cytryna smile

Kaflarz jest 100% angielski i na szczescie dzis przyszedl na czas i robi za co mu place. Jutro przychodzi monter kuchni, wiec, odpukac w niemalowane drewno, w sobote bede miec kuchnie. Siedzimy z Malym w sypialni i ogladamy Master Chef, bo nic innego nie da sie robic. Moj salon to teraz magazyn sprzetu kuchennego tongue

Tak na marginesie, kupilam sobie ostatnio ksiazke o robieniu weganskich serow. Nie takich prostych jak ser z ziemniaka czy z nerkowcow, ale dojrzewajacych z odpowiednimi plesniami. Baza jest zawsze taka sama (orzechy), ale procesy zakwaszania, suszenia i wlasnie te plesnie, powoduja, ze to faktycznie smakuje jak ser. Misiek sie ze mnie smieje, ze chce zrobic laboratorium z kuchni, ale niech mu tam. Nie wie co traci przy calej tej frajdzie eksperymentowania.

54,932

hejka,
Dosiadam z kawusią smile

Mamuska> kuruj Pawła ...zebyście tylko się nie pozarażali ...jakis rutinoscorbin profilaktycznie smile
Bey> jeszcze troszkę i będziesz miała dobrze
Bulinka> cierpliwosci do lisci..one takie cudne jesienią

https://media.timeout.com/images/127587/630/472/image.jpg

54,933 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2017-11-22 14:38:08)

Soniu,czy Ty nam już serwujesz zagramaniczny poczęstunek?
Markadia co Ty taka zaganiana?
Mamuśka tak jak Sonia mówi rutinoscorbin ,bo się też pochorujrcie.
Bey,to oby do soboty.Korzystaj,odpoczywaj,bo sprzątanie będzie.
Kaoma aleś się rozgadała!

54,934

Witam piękne smile .

Bulinko> to u Was jeszcze liście są na drzewach? U nas tak wiało, że zwiało wszystko zaraz po wszystkich świętych. Już są gołe drzewa.

Bacha> dawaj te filmy. Ja lubię najbardziej dokumentalne, fabularne i mądre komedie.

Beyon> ocet jabłkowy w biszkopcie? Ocet jest 100 razy gorszy niż jajko i niezdrowy. Dobrze, ze to tylko łyżka wink .

Wszystkie pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia i uśmiecham się do każdej z osobna big_smile .

54,935

Taja u nas dopiero po tym mrozie większość spadła,ale wierzby jeszcze całe w liściach.

54,936 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2017-11-22 16:52:05)

Tajemnicza, ocet jest potrzebny do wzrostu biszkoptu. Wchodzi w reakcje z soda i w ten sposob zastepuje jajka. Ten biszkopt zawsze wychodzi i zawsze smakuje. Jest tez niesamowicie szybki w porownaniu z tradycyjnym.

Kaflarz pracuje pelna para, na szczescie. Klade sie do snu z marzeniami gotowania w nowej kuchni kazdego wieczora, bo nic innego mi nie zostalo.  Mam plany na nowy stol do jedzenia. Obecny jest wielkim nieporozumieniem. To 18nasto wieczny rozkladany stol, pod ktory wogole nie mozna wsadzic krzesel i zajmuje multum miejsca.

54,937 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-11-22 20:16:49)

Beyon> w reakcje z sodą wchodzi tez coś innego np. kefir, maślanka, zsiadłe mleko, czy woda z cytryną. A to zdrowsze niż ocet. Ja w przepisach z sodą tylko na tym bazuję. W podobny sposób robię piernika bez jaj smile .

Ja dziś wypróbowałam nowy przepis, ale mimo robienia wszystkiego wg przepisu, to nie wygląda jak na zdjęciu. Kruszonka mi się rozpłynęła i moje bułeczki nie wyglądają tak apetycznie jak na zdjęciu poniżej. Jak myślicie, dlaczego mi ta kruszonka nie wyszła? Pewnie za mało mąki, a za dużo masła-co? Tylko, że ja trzymałam się kurczowo przepisu, więc powinno wyjść.

https://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2017/06/DSC1009.jpg

54,938

Taja oglądałaś ten "plac Zbawiciela "  ????

już kiedyś podawałam te filmy 

- polskie : W dół kolorowym wzgórzem
                 Jasne błękitne okna
                 Lawstorant
                 Huśtawka
                 Joanna ( 2010)
                 Brzuszek ( 2014)
                  Piąta pora roku
                  Tam i z powrotem
                   Czeka na nas świat
z zagranicznych :
                              Handel
                              Królowa zła
                               Targ niewiniątek
                               Wariat na wolności
                               Bezcenny dar
                               Nieznajoma
                               16 letnia mama
                               Zabiłam aby żyć
                                Niewygodna prawda
                                Szajbus
                                Dom zły
                                Za młody na ojca
                                Dorfan
                to propozycje z YT smile

jak wszystkie oglądniesz to będzie wiosna hiiii     

a teraz Ty napisz jakie filmy zapadły Ci w pamięć  ...

ostatnio oglądam polskie filmy z lat 70-80  ...  taka babeczka na YT Anna Kowalska wkleja ..

lubię też dokumenty
myślałyście ,że Marchwicki był wampirem PRL nr. 1 nic bardziej mylnego
oglądnijcie ten dokument

https://www.youtube.com/watch?v=Ortlzv5x1QQ

pozdrawiam WSZYSTKIE ...

54,939

Hej ja jak zawsze jak ciemno i nikogo nie ma no ale tak jakoś wychodzi,więc spokojnej nocy dla wszystkich -Dobranoc

54,940

Witam!
Taja nie pomogę,ale tak na chłopski rozum,to chyba tego masła za dużo.Nie kiwruj się jednak mną,bo ja lewus do pieczenia.
Bachasiu to mnie wklejałaś te zdjęcia.Od tego czasu obejrzałam może trzy.Tak więc starczy na długo.
Basiu dobrze,że zaglądasz wogóle.
Bey już bliżej niż dalej do końca.
Miłego dnia życzę!

54,941

hey Dziewuszki
witaj Bulinka

to co ???  kawcia ??

https://pojedzone.pl/wp-content/uploads/2017/05/Kawa-Synergia-2-1000x667-1496096140.jpg

miłego dnia lol

54,942 Ostatnio edytowany przez elzbieta47 (2017-11-23 08:20:52)

Witajcie kochaniutkie .....
Ja mam dzis urlopik hi hi .......
pogoda za oknem moze sie wyklaruje , wstałam o 7 wyspałam sie ...
Tera w domu do zajec , bo trza ogarnac ....
Synek na wegrzech tez przeziebiony , wczoraj dzwoiłam to lezał , tez grypowe bo rozłozyło tez kilku kolegow .

Taj .... mysle , że tak za duzo masla a za mało maki

54,943

Elu,to urlopujemy obie.Córa zadzwoniła,żebym se dała na luz,bo liście na kupkach po wczorajszym deszczu,to jeden wielki gnój.Tak więc siedzę,jem śniadanko,piję puszczalską i słucham muzyki.

54,944

Witajcie w czwarteczek smile

U mnie słoneczko,więc od razu humor mam lepszy,dzisiaj idę po odbiór firan,które zakupiłam w poniedziałek.
Miało być na 30 ale wczoraj zadzwonili,że już są gotowe do odbioru

Miłego dnia smile

54,945

no słonko swieci , wiec pewnie mrozik da .
a ja pije poobiednia kawusie

54,946 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-11-23 15:05:50)

Heloł.

Bacha> tak dużo tych filmów, że nie do wiosny, ale do przyszłej jesieni mam co oglądać tongue . Dzięki. Te filmy, które zapadły mi w pamięć już kiedyś proponowałam. M.in. "Jezus- nieznany wizerunek odrzucony przez kościół", "To zmieni twoje życie" (o piramidach), "Sekret", "Kraina Boga", jeszcze jeden dokument, ale nie pamietam tytułu. Coś o reinkarnacji, o chłopcu, który pamiętał wcielenia, znał nazwiska, miejsca itp.  Jeśli sobie przypomnę to dopisze wink . Zresztą więcej ich było, ale sobie nie zapisywałam.

Elka> dobrze, że masz wolne. Dni urlopu jest więcej za 1,5 m-ca więc wykorzystaj.

Dziś było ciepło, ubrałam się zimowo i musiałam się rozpiąć w drodze powrotnej. Z pogodą nie dogodzisz wink . Jutro chyba przeproszę jesienną kurtkę, bo ma być jeszcze cieplej.

Wszystkim babeczkom bez wyjątku przesyłam pozdrowienia.

http://e-kartki.net.pl/kartki/71/2/d/25010.jpg

54,947

Tajemnicza, no wiadomo, ze cokolwiek kwasnego wchodzi w reakcje z soda. Jak nie chcesz w tym weganskim biszkopcie uzywac octu, mozesz go zastapic sokiem z cytryny smile

U mnie w domu dzis troche dramy bylo jak Malemu udalo sie wydostac z sypialni i przerazic panow Wieskow. Nic nikomu nie zrobil, ale widok 57 kilosow lecacych pelna para, z glosnym szczekiem, to jest cos co ma raczej alarmujacy efekt yikes Na szczescie zlapalam go za szeleczki i zawloklam z powrotem na gore. Strasznie strachu sie najadlam! To w koncu pies obronny i moglo mu cos glupiego przyjsc do glowy.

Przynajmniej kuchnia w koncu zaczyna byc montowana. Nie wiem ile monter zrobil bo boje sie wyjsc z sypialni i zostawic Malego, ale dzwieki dobiegaja raczej pozytywne z dolu. Misiek przyrzekl wrocic wczesniej z pracy i odciazyc mnie w pilnowaniu bestii- zabierze go na spacer, wiec ja bede sobie mogla pojsc do kawiarnii. Juz mi wybija od tego siedzenia w domu.

54,948

Bacha> znalazłam ten film "Chłopiec który żył już kiedyś". Jeszcze jednego tytułu mi brakuje, kiedyś film wyświetliłam na naszej kafejce na Sponi.
Oglądałam ten krótki dokument. Drastyczne, dla mnie chyba za bardzo wink . Ja bym w tym domu nie chciała mieszkać, a na strych bym nie weszła.

54,949 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2017-11-23 23:29:53)

Kafelkarz prawie skonczyl. Zostal mu jakis metr kwadratowy. Pol kuchni jest na miejscu, ale nie bedziemy miec calej do poniedzialku bo wieza na podwojny piekarnik byla uszkodzona i czekamy na zamiennik. Salonu nie mam. Mam magazyn z czesciami kuchni, pralka, zmywarka, piekarnikiem i wielka amerykanska lodowko- zamrazarka sad

Maly wariuje bo siedzenie w sypialni godzinami jest meczace. Normalnie lata po calym domu, gania za pilkami, idzie na podworko, a tu doopa wolowa- musi siedziec w pokoju i jedyna rozrywka to patrzenie przez okno na ulice.

54,950

Witam w piąteczek!
Telepatyczną kawę zostawiam,a ja szybciutko do pracy,a potem kurs na Warszawę mam.Na jutro też plany ugruntowane.Jedziemy na zjazd grupy do ktorej należy mąż.Parę godzin wykładów,a potem baseny termalne.Wiecie,że jeszcze nie byłam?Zam to tylko z opowiadań i z obrazków.
Wczoraj to tak odpoczęłam w domu,że teraz mogę fikać.Cały dzień się byczyłam.

54,951

witaj Bulinka i reszta DZIEWUSZEK lol

https://www.aleodlot.pl/sk/obrazki/2017/09/cbca882a6a6313bd34dfdde0a8b1ec72.jpg

Taja zapisałam smile

Bey zawsze są obsuwy w terminie .... no smile ale wszystko się kiedyś kończy ...

miłego dnia WSZYSTKIM ...

54,952

Witajcie w piąteczek smile

Bulinko ja też jak Ty dzisiaj jestem pełna energi,mam sporo spraw do załatwienia na  mieście,więc będę dzisiaj "latać"
Pogoda super,słoneczko i błękitne niebo,trochę wieje ale to nic.
Taka pogoda w ogóle nie kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia,ale na to jeszcze przyjdzie pora smile

http://e-kartki.net.pl/kartki/72/2/d/milego-piatku-zyczy-kotek.jpg

54,953 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2017-11-24 16:30:25)

https://img8.dmty.pl//uploads/201610/1475700800_swq96l_600.jpg

Zapodaje herbatke smile

Boze, nareszcie piatek! Jestem tak zmeczona i zestresowana, ze naprawde nalezy mi sie ten weekend. Zeby jeszcze dolozyc dramy, dzis rano jak chcialam wyrpowadzic Malego, to nie moglam znalezc smyczy. Latalam jak glupia 45 minut po calym domu. Misiek gdzies ja wczoraj polozyl, a w tym balaganie jaki mamy, to nic nie widac. Nawet czerwonej smyczy. Takze Maly musial sie zalatwic na ogrodku, ja musialam uzyc szlaucha, a teraz sie modle, zeby mu w polowie dnia nie odbilo, bo on kocha spacery i dostaje hopla jak nie moze wyjsc sad

Uff. Maly ma biegunke. Bog wie po czym (???). Musialam Wieskow dwa razy wyprosic z domu na kilka minut, zeby mogl sobie poleciec na podworko i sie zalatwic. Nawet nie opisze widoku i zapachu yikes Teraz spi na swojej kanapie i chrapie.

Kuchnia bedzie gotowa w srode przyszlego tygodnia. Wreszczcie!!!

54,954

Hejka weekendowo Dziewczyny smile
pisze do Was juz z biblioteki szpitalnej
Pierwsze wrazenie b dobre... Jeszcze nie pracuje, zalatwiam rózne sprawy przed praca...
Wszystko  zgodnie z planem..dzisiaj mierzylam uniform:)...takie nic, a cieszy... Trzy lata marzylam o tym zeby zalozyc sukienke z wyszytym logo NHS ...mila krawcowa skroci ja tylko troszke:)

dobrego weekendu smile czytac Was bede , ale z telefonu nie napisze
cywilizowany internet zalawiam w przyszlym tygodniu smile

54,955 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-11-24 18:04:38)

Dzień dobry,
jak mija piątek?

U mnie spokojnie. Mieliśmy jechać jutro do znajomych na andrzejki, ale się coś spieprzyło. Nie wiadomo jak to będzie. A Wy macie plany andrzejkowe?

W pracy mamy kota przybłędę, ale pięknego. To jakiś mieszaniec, chyba persa z dachowcem. Kocur się łasi do każdego. Mamy tylko nadzieję, że będzie nam łapał myszy wink .

Bacha> te Twoje filmy to chyba trochę drastyczne, co? Trafiłam na dwa takie i ... przyznam się... nie obejrzałam do końca hmm . Ja taka spokojna, pogoda dusza, nie nadaję się na takie filmy. Wystarczył mi ten krótki dokument wczoraj, a zasnąć nie mogłam tongue .

Soniu> powodzenia smile .

Wszystkim życzę udanego weekendu.

http://www.za-ile-swieta.pl/images/andrzejki.jpg

54,956 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2017-11-24 21:00:24)

Bey wklej fotkę swojego "maleńkiego" piesia smile

Taja dokument drastyczny - to fakt

a film który drastyczny ???  "handel" ????  zdarzają się i takie przypadki ...
co Ty taka delikutaśna ??? lol

to są tylko filmy

ja za to nie oglądam  horrorów dla spokojności ... smile

Sonia a na jakim oddziale będziesz pracować ???

54,957 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-11-24 22:45:14)

Ba-Cha napisał/a:

a film który drastyczny ???  "handel" ????  zdarzają się i takie przypadki ...
co Ty taka delikutaśna ??? lol

to są tylko filmy

ja za to nie oglądam  horrorów dla spokojności ... smile

Wiesz... kiedyś to nawet "Piłę" oglądałam i nic mnie nie ruszało. Po 40-tce coś mi się zmieniło. Zrobiłam się wrażliwsza i np. wzruszam się szybko. Kiedyś nie ruszało mnie tak prędko, a teraz płaczę nawet widząc  "Nasz nowy dom". Ryczę na ślubach, chrztach, komuniach i pogrzebach... nawet obcych ludzi. Cienki bolek się zrobiłam wink .

Bulinko> Twoja Maja ma 9-10 lat o ile pamietam? Podobno dziewczynki w tym wieku uwielbiają gadżety. Wiadomo Ci czy jest teraz moda na jakieś dziewczęce gadżeciki?

Dobrej nocy wszystkim życzę.

54,958

Maly, 57kg miesni, zebow i czystej milosci big_smile

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/24059002_10155853723669254_6896681787864984303_n.jpg?oh=8756faec1791ba30737214f10970e0e4&oe=5AA145CF

Ja uwielbiam horrory, od malego. Jako kilkulatka wymykalam sie i ogladalam pozna noca stare filmy o wampirach. Dzis mam spora kolekcje na plytach dvd- Universal, Hammer, Amicus. Jestem koneserka starych strasznych filmow.

54,959

Witam!
Taja Majka uwielbia wszystko co związane z Luną i koniami Schleich.Luna to bohaterka filmu na Disney Channel-dziewczyna,wrotkarka.Z tymi gadżetami to nie jest takie proste,bo trendy w tym wieku pochodzą od koleżanek lub jakiegoś serialu.Ostatnio po szkole dzieciaki noszą świeżaki z biedronki i to całe zestawy.Ogółem,to młoda lubi zwierzęta.Wczoraj znów pół dnia spędziliśmy w mini ZOO,bo wyjazd do Warszawy odwołany.
Dziś wykłady i termy.Oj będzie się działo.
Pozdrawiam i miłej soboty.

54,960 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2017-11-25 08:24:42)

hey sobotnio lol

witam
                   http://volvervolver.blox.pl/resource/moja20sobota1.jpg

BEY   łłło Matulu  ale wielgachny ten Twój "mały" smile smile

pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE   ...

witaj Bulinka no tych term smile to Ci zazdraszczam ...  a gdzie ?? w Koninie ??? czy gdzieś dalej ??? smile

54,961 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-11-25 18:54:28)

Dzień doberek.
Dosiadam z herbatą i nowym szybkim kruchym ciastem.
Co Was tak mało w kafejce? Imprezujecie przed adwentem?

Beyon> coś duży ten "Mały " wink .

Bulinko> Lunę kojarzę, moja młoda ją ogląda wink . Zawsze mnie zadziwiało, że dziewczynki oglądają takie seriale. Przecież to o młodych ludziach, licealistach/studentach. Pamiętam gdy moja oglądała Hane Montane, była wtedy mała, a gdy się zapytałam: kto jest ta Hana... to nie wiedziała wink . A co robi ta Hana... śpiewa wink . Generalnie nic więcej nie umiała opowiedzieć, mówiła bardzo ogólnie, bo pewnie nie rozumiała o co konkretnie w filmie chodzi. Za to te małe dziewczynki chcą gażdzety, a starsi już nie, a to ich dotyczy serial. Taka zabawna ironia losu.

Bacha> jakbyś miała jeszcze jakiś ciekawy film-dokument to wrzucaj big_smile .

Udanej soboty wszystkim.

54,962

Cześć dziołchy wink
Bey toć to bydlącie wielkie ! szacun takie psiątko uchować smile
Soniu samych przyjemnych sytuacji życzę smile
co do filmów to ciężko mnie zadziwić , wszystko oglądam neutralnie bez emocji raczej komentuję na bieżąco ,
  dziś naprodukowałam ekstraktów z aloesu, przytuli , nagietka, tinkturę z żywokostu i krem aloesowy , zamówiłam kwas mlekowy i posłuży mi do peelingu chemicznego
a potem nikt mnie nie pozna bo odmłodnieję o 20 lat big_smile
  a teraz zapraszam na https://dompelenpomyslow.pl/wp-content/uploads/2016/04/Untitled-1-11.jpg

54,963

hey

http://s3.amazonaws.com/op24-forum-images/3890/367abcd6640ad66190b36e55636b03c6.jpg

http://demoty.org/upload/images/medium/2015/01/tymczasem_w_niedziele_2015-01-27_09-51-04.jpg

pozdrawiam ... lol

54,964 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2017-11-26 10:59:36)

Witam dziewczyny niedzielnie!
Bachasiu teraz wiem co do tej pory traciłam.Chyba przełamałam strach przed wodą.Byłam w Uniejowie.Ceny wysokie,ale warto.Woda ciepła jak w wannie.Normalnie czułam się jak w raju,ale wróciłam padnięta.
Miłej niedzieli!Ja lecę do kościoła.

54,965

Witajcie dziewczynki niedzielnie.  Dzisiaj wreszcie mam wolne po wielodniowym maratonie w pracy, więc niesamowicie cieszą mnie Wasze zapodane kawki na obrazkach. 
Ze swej strony dokladam szarlotkę wink
Chodzi za mną ta szarlotka juz jakis czas .... dzisiaj w planie upieczenie szarlotki i leniuchowanie.

54,966 Ostatnio edytowany przez Basia1973 (2017-11-26 14:38:20)

Cześć wszystkim
Kurcze ale piesior wielki mad czy on je suchą karmę?Jeśli tak to ile dziennie zjada big_smile  moje trzy mają 2 kg suchej karmy na miesiąc,

Ja na Andrzejkach nie byłam bo w sobotę teraz mam Barbarę czyli ja,gości przyjdzie dużo,więc korzystając z okazji zapytać się chciałam jak robicie golonkę taką z piekarnika?Mam 15 sztuków i macie jakąś sprawdzoną chrupiącą?
Miłego popołudnia wszystkim buziaczki

Edit:Markadia pochwal się firankami jakie Ci uszyli?Ja bede miała też nowe jutro,szyli mi też i aż jutro okna już myje czy bedzie wiało padało musze powiesić już big_smile

54,967

Zaczynacie mi przypominać o porządkach świątecznych.Miesiąc do świąt.Mąż ma w wigilię nockę.Jak synowi wyskoczy dniówka,to nie wiem jak kolację zrobię.Dobrze chociaż,że wigilia w niedzielę,to ja do pracy nie będę musiała iść.
Dziewczyny,a może wspólnie jakieś menu wigilijne ułożymy?

54,968

Witam niedzielnie, leniwie.

Zasiadam z imbrykiem herbaty. Moja rodzinka ogląda skoki narciarskie. Przeżywają wczorajszą nieuczciwą dyskwalifikacje naszego zawodnika, co skutkowało naszym spadkiem z podium, aż na 6-te miejsce. Mi coś śmierdzi w tej całej sprawie wink .

Ja zrobię porządki świąteczne jak zwykle u mamy, u siebie samej bez szału. Swojej mamy już nie przestawię mentalnie, wg niej musi być generalnie wysprzątane przed świętami. Najchętniej to by szafy i segmenty poodsuwała wink .  Wychodzę z założenia, że skoro tyle jest przygotowań na święta, a może jacyś goście wpadną, to się bałagan i tak zrobi tongue . Ja u siebie to raczej robię noworoczne porządki heh.

Ja nie mam co układać menu wigilijnego, bo ryb nie jem. W ogóle wigilijne menu jest dla mnie głodowe, prawie nic nie jem z tradycyjnych potraw. Robię co będziemy jeść i tyle, czyli niewiele wink . Z jednej strony to dobrze, bo nie lubię kucharzyć wink . Jemy bigos, sałatki zwykle te same (jakieś z tych: śledziowa, gyros, pęczak, tortellini, jarzynowa), pieczarki. Moja mama będzie miała pewnie ryby w occie/oleju/smażone... których nie będzie miał kto jeść wink . A mama tradycyjnie jak co roku się zdziwi, że jak to(?) nie jemy i z żalem będzie powtarzać "i kto to teraz zje". Taka coroczna rodzinna tradycja wigilijna big_smile .

Udanej niedzieli wszystkim Netkom!!!!

54,969

Maly je mieszanke suchej karmy i karmy z puszek. Czesto tez dostaje jakas ekstra golonke czy gotowane ryby. Normalnie je dwie duze michy dziennie, ale ile dostaje pod stolem, to nawet nie licze tongue

Co do przygotowan swiatecznych, to czekam az mi kuchnie skoncza. Ale plany mam ogromne! Kisze wlasny barszczyk jak co rok, pieke piernik, robie ciasteczka na choinke, bigos, piergogi- full wypas big_smile

54,970

Taja tradycja świąteczna,to przed świętami:
-Nie jedz,bo to na święta!
A po:
-Jedzcie,bo się zepsuje!
Taja,Ty bigos na stół wigilijny kładziesz?
U mnie byłaby profanacja hi...hi...a tak na poważnie,to teraz i schabowe można jeść,bo Kościół odstąpił od tego postu.
U mnie makiełki poznańskie,makówki śląskie,ryba,śledzie w śmietanie,w warzywach,kapusta z grzybami,pierogi,sałatka,grzybki.Chyba tyle.

54,971

Witajcie w niedzielny wieczorek smile

Ja też jeszcze nie zaczęłam porządków świątecznych,ba jeszcze mamy zamiar pomalować przed Świętami sypialnię i duży pokój big_smile
A na wigilijnym stole u mnie będzie smażona ryba,barszcz z uszkami,pierogi z grzybami i kapustą,karp w galarecie,sałatka i jakieś ciasto smile

http://id.joe.pl/sub_images/pictures/9decd85b9db433ca9a142d6dae0308e1_th2.gif

54,972

Bulinko> tak, mam bigos na wigilii, bo już można na szczęście. Schabowego nie mam wink , ale specjalnie nie unikam mięsa. Jest ono np. w sałatce pęczak, którą zamierzam zrobić. W święta chodzi o to, by każdy był zadowolony i miał co jeść, a ja z samymi rybami głodowałabym hmm .
Pierogów nie umiem zrobić, zawsze mi wychodzą twarde. Dlatego zamówię i będę miała smaczne, miękkie, rozpływające się w ustach.

54,973

Ja też pierogów nie robię sama.Kupuję sprawdzone.
Co do ciasta,to też oczywiście jest.
Taja dla mnie wigilia,to nie święta.Wigilia musi być u nas postna,a święta,to święta.Taka u nas tradycja.Wyniosłam to z domu i pielęgnuję.Dla mnie to był szok,jak kościół zniósł w tym dniu post,bo wigilia była u nas jedynym posiłkiem.Dlatego nie zmuszam dzieci by głodowały do kolacji,tak jak było w domu rodzinnym.

54,974

Witam się poniedziałkowo kawką smile

54,975

Też witam!Pozdrawiam!
Kierunek Warszawa!

54,976

hey witajcie Mamuśka i Bulinka

witam naoczną kawcią - nowy tydzień

https://s3.favim.com/orig/150210/cute-fashion-gold-luxury-Favim.com-2465182.jpg

we Wigillię - też jemy tylko kolację  ...
w święta nie gotuje obiadu - zjadamy resztki a to żurek z grzybkami a to barszczyk z uszkami + karpie + kompot z suszu ( wielki gar smile )
jeszcze pozostają sałatka jakaś i ciasta ?  ileż można jeść smile

pozdrawiam WSZYSTKIE ...

54,977

Witajcie w nowym tygodniu smile

U  mnie jest tak jak u Bulinki i Ba-Chasi,na wigilię jest kolacja bezmięsna a na drugi dzień zjadamy to co zostało  z wigilii i to co było przygotowane wcześniej jakiś bigos i domowej roboty wędliny ,nie gotujemy tego dnia smile

Wstałam a tu sypie śnieg a wczoraj wszystkie kwiatki zdjęłam z balkonu smile

http://e-kartki.net.pl/kartki/72/3/d/31280.jpg

54,978

Kawusia z rana smile

http://www.tapeciarnia.pl/tapety/normalne/244180_filizanka_kawy_jesienne_liscie_gazeta_szyszki.jpg

Nie no, na Wigilie wszystko jest bezmiesne: barszczyk z uszkami, losos, ziemniaczki, kapusta z grzybami, pierogi z boczniakami, seleryba, boczniaki w zalewie, bigos z wedzonymi sliwkami, salatka warzywna, kompot z suszu i piernik. Dopiero w pierwszy dzien Swiat podaje mieso: indyk pieczony z wsadem kielbaskowym, pieczone ziemniaki, marchewka i pietruszka (korzen, nie natka!), brukselka i morze sosu pieczeniowego oraz na deser kawa po irlandzku, grzane wino, trifle (taki deser zrobiony z warstw biszkoptu, kremu, galaretki i bitej smietany) oraz slynne mince pies i Christmas pudding. Byly lata gdy pieklam tez tradycyjny Christmas cake, ale prawda jest taka, ze ani ja ani Misiek nie jestesmy fanami slodyczy i po zjedzeniu dwoch kawalkow tego niesamowicie ciezkiego ciasta, reszta ladowala w koszu na smieci, wiec w tym roku zrobie kolacza z makiem, ktory o wiele bardziej nam smakuje, a i tez jest mila odmiana jako cos przyniesionego na przedswiateczna probe choru.

54,979

Beyon ciekawe i niespotykane menu u Ciebie smile
A co to jest seleryba http://psiakosc.com/emoty/emoty-1/mysli_2.gif

54,980 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2017-11-27 17:41:20)

Również i u mnie nie gotuje się w pierwsze święto.U mnie obiad świąteczny jest właśnie w drugie święto.Tym sposobem mam wolny dzień.Ostatnio nawet przestałam gotować bigos na święta,bo zostają potrawy z wigilii.Gotuję go dopiero na sylwestra.

54,981

Markadia napisał/a:

Beyon ciekawe i niespotykane menu u Ciebie smile
A co to jest seleryba http://psiakosc.com/emoty/emoty-1/mysli_2.gif

Bey zapytowywuje i ja smile     o jeszcze : christmas pudding  ???
masz gości ,że tyle żarełka robisz ??? dużo tego smile

jestem na Netkach już te parę lat - bigos na święta już mnie nie dziwi smile
u mnie nie ma takiego zwyczaju

54,982 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-11-27 18:40:21)

Hejka.

A ja się zawsze dziwiłam, że Bacha się bigosowi dziwi wink . U nas to podstawa na wszelkie uroczystości. Za to ja się karpiom dziwię i kilku innym potrawom. Cóż... co rejon to inny zwyczaj.
To nic dziwnego, ze kościół tę tradycję zdjął. W wielu krajach nigdy czegoś takiego nie było, a wyznanie to samo. Podobnie z piątkowa wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych. Byliśmy kiedyś we Włoszech u kuzynki męża i tam je się w piątek mięso i podobno nawet Papież nie przestrzega czegoś takiego. To nasz polski wewnętrzny przepis kanoniczny. Skoro jedno wyznanie, a różne zwyczaje, to nie trzeba się tego tak kurczowo trzymać wink . Zwłaszcza, że sami księża czasem dają dyspensę, wiec nie jest to takie bezwzględne.

Ja osobiście się cieszę, bo naprawdę nie miałam co jeść w Wigilię wink . Sałatka jarzynowa i pierogi popijane barszczykiem... trochę skąpo tongue . A poza tym, ile mięsa jest w bigosie, no nie przesadzajmy heh. To przecież 90% kapusta big_smile . Na upartego można wyjąć kawałki kiełbasy/mięsa i jest postne hihi.

Udanego tygodnia wszystkim bez wyjątku!!!

54,983

U nas menu takie dziwne, bo na wpol polskie, na wpol angielskie wink

Christmas pudding to takie bogate w bakalie ciasto robione na parze. Tak jak piernik przyrzadza sie je na miesiac wczesniej, a potem gotuje w pierwszy dzien Swiat. Czasem robie go sama, ale czesciej oszukuje i kupuje gotowy w sklepie big_smile

Co do seleryby, to jest sa to po prostu plastry selera, gotowane w wywarze warzywnym, owijane w glony nori dla rybnego posmaku, otaczane w panierce i smazone jak karp. Mozna ta selerybe pozniej klasc w galarecie, albo robic po grecku. Jest to swietny weganski zamiennik ryby i smakuje wspaniale.

Bigos zas, to w domu rodzinnym robilo sie wlasciwie dopiero na Sylwestra, ale mnie sie po Swietach nie chce gotowac wiec robie go na wczesniej, a potem trzymam w zamrazalniku. Poniewaz moj bigos jest scisle wegetarianski wiec bez problemu nadaje sie do serwowania w Wigilie.

54,984

Beyon czy Ty jesteś wegetarianką a może weganką?
Tak jak jeszcze mogę zrozumieć wegetarian tak weganizm jest dla mnie zupełnie niezrozumiały smile

54,985

Markadia, no wlasnie nie. Jestem szczesliwym wszystkozerca big_smile

Ale tak mnie zajaraly przepisy z weganskich i wegetarianskich ksiazek, ze uwielbiam z nimi eksperymentowac. W przeszlosci nie przyszlo by mi do glowy robienie ryby z selera, a tu masz, calkiem smaczna zakaska smile

54,986 Ostatnio edytowany przez Markadia (2017-11-27 21:44:25)

Bey rozumiem Cię smile ja też jestem wszystkożercą ale lubię np.kotlety z soi albo smażone warzywka,tak dla odmiany czasem sobie robie.
Wczoraj zrobiłam pastę z awokado do pieczywka smile

54,987

Melduję,że z Wawy wróciłam.Bumelę w pracy zrobiłam.Normalnie aż strach na włości jutro jechać,ale co tam....przeżyję.
Dobrej nocy wszystkim życzę!

54,988

Hej hej człowieki,czytam Wasze menu na Wigilię aż chciałabym spróbować tych specjałów co Bey ma we Wigilię,u mnie tradycyjnie barszcz z uszkami,pierogi z kapustą i grzybami,groch z kapustą,ryby smażone,po poznańsku ziemniaczki i śledziki w smietanie,i makiełki i obowiązkowo zupa grzybowa mąż uwielbia,
Dobra uciekam aa jeszcze Wam pokażę moje firanki

https://images83.fotosik.pl/920/e4cc5469da37e9b5med.jpg

https://images82.fotosik.pl/922/57a1ec208841596cmed.jpg

Dobranoc do jutra

54,989

Basiu, przepiekne firanki! smile Sama zrobilas?

54,990

Witam Kochane kuliżanki!
Pospałabym dziś dłużej,oj pospałabym.Niestety obowiązki wzywają.
U mnie w domu na siłę chce się wedrzeć choróbsko.Starszego brało,ale zawczasu wzią co trzeba i na razie się udało.Młodszy miał wczoraj gorączkę i mdłości.Dziś ma prikaz iść do lekarza,bo boję się,że gripeks to za mało.Ja wczoraj taki kamień na żołądku czułam,ale dziś lepiej.Mam nadzieję,że na tym się skończy.Na razie puszczalską piję,a jogurt na mnie patrzy.
Życzę Wam pięknego dnia!Niech moc będzie z Wami!

Posty [ 54,926 do 54,990 z 85,599 ]

Strony Poprzednia 1 844 845 846 847 848 1,317 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024