Witam!
Bachasiu daje odgłosy...oj daje..hi...hi...hi...szczególnie jak się w nią dmucha.
Dziś do pracy,a potem przygotowujemy bal dwudniowy dla Majki.Jutro bawią się dzieci,a w niedzielę my.
54,601 2017-10-27 06:33:47
54,602 2017-10-27 09:17:44
Cześć dziewczyny ![]()
Ursa artystko barwo za twórczość, zainspirowałaś mnie i tez coś zrobię, mam dużo muszelek a i pogoda zaczyna być dołująca więc w sam raz stworzyć dzieło ![]()
U mnie w mieście jest gabinet/salon nie wiem jak nazwać gdzie przyjmują "lekarze" z Mongolii i Wietnamu, lecza za pomocą, ziół, akupunktury,masażu itp.. spróbowałam ich czarów i byłam mile zaskoczona, co więcej mojego małża wyciągnęli z poważnej choroby, jedyne zalecenie na dalsze życie to; nogi podstawa zawsze muszą być suche i ciepłe .
Soniu co do symbolu farby to jest tak jak z art. chemicznymi czy kawą w PL a DE czyli jak rzucę sobie farbę na włos powinna być różnica w intensywności.
Bananowe lody super sprawa na pewno spróbuję, ostatnio nawet kupiłam aromat bananowy by bitą śmietanę usmaczyć sobie ,a jeszcze lepsze to smażone na masełku z cukrem niebo w gębie, o kaloriach nie wspomnę ![]()
bulinko ten bal to z jakiej okazji ?
54,603 2017-10-27 10:36:56

54,604 2017-10-27 11:24:57
Kamoa bal z okazji urodzin naszej najmłodszej latorośli.Jutro ma przyjaciół /4dzieci/,a pojutrze my i chrzestny z żoną-10 osób.Rodzina mi się powiększyła,bo zięciu doszedł i syn ma dziewczynę,a mała Ją uwielbia.Tak więc coraz gwarniej.Na święta robimy losowanie na prezenty,bo bym chyba zbankrutowała.
54,605 2017-10-27 15:56:00
hello,
Kamoa co do kawy czy chemii to zgoda, jesteśmy 3 swiatem Europy, jest roznica w jakosci, ale farba??? Myslę, ze tu nie będzie róznicy
bo niby po co? Na kasie roznicy nie będzie...no tak mi sie wydaje. Nie kupowałam, więc nie wiem do końca...
Bulinka, Ty masz rację, prezenty....czas pomyśleć co dla moich chłopaków.
Urla, wisiorki urocze,bardzo zywe, apetyczne kolory, w jakiego klienta celujesz, ja bym tak w nastolatki do 25 r zycia, zgadłam? Po ile idą, jesli to nie tajemnica ![]()
54,606 2017-10-27 16:21:52 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-10-27 16:25:35)
Cześć wszystkim.
U nas też na urodzinach młodej jest prawie 20 osób. Co roku mam problem jak wszystkich ulokować.
Co do prezentów:
moja idzie jutro na urodziny do koleżanki i zamówiłyśmy z allegro prezent, takie coś do decoupage . Niby 100% pozytywów, a przysłali nam nie te wzory co chciałyśmy. W dodatku miały być 3 sztuki różne, a przyszły 3 te same
. Teraz trzeba na szybko coś wykombinować i w pośpiechu szukać prezentu. Tak to jest zamawiać przez internet na ostatnią chwile.
Ja już robię spis prezentów na gwiazdkę. Nigdy nie kupuję wszystkiego w grudniu, bo nie byłoby mnie na to stać. Zaczynam od października najczęściej, ale w tym roku się nie udało niestety
. Mam opóźnienie.
A co do biżuterii: też kiedyś próbowałam sama robić i nawet coś tam mam swojego, ale to było dla mnie bardzo trudne do wykonania. Nie mam zdolności manualnych i kosztowało mnie to dużo czasu i stresu. To niestety nie dla mnie
.
Dobrze, że dziś już weekend. Udanego wieczoru wszystkim.
54,607 2017-10-27 23:05:25
Dziewczyny muszę Majkę ubrać na wtorek w jakiegoś Świętego.Nie mam pomysłu normalnie.Jakaś podpowiedź?
54,608 2017-10-28 05:47:02
doberek raniutko DZIEWUSZKI

miłej soboty WSZYSTKIM
54,609 2017-10-28 07:45:08 Ostatnio edytowany przez Sonia2012 (2017-10-28 07:57:30)
hejka ![]()
Bacha, ale przedłuzamy dzien
cofamy wskazówki do tyłu
Bulinka, może w świetą Tereskę przebierz Majkę ...sukieneczka, jakies falbaneczki, warkoczyki i rózyczka do ręki i masz Świętą Tereskę

Idę dzisiaj na cmentarz posprzatać i na basen pózniej ..miłej soboty...tym podczytującym też ![]()
Mamuska, Weronka, Ela ....co tam u Was moje Kochane ![]()
Bulinka znalazłam jeszcze cos takiego ...ktos próbował przebrac dziecko za sw. Tereskę ...wydaje mi się, że troszkę śmiesznawo wyszło, ale kwestia gustu

54,610 2017-10-28 08:27:52
Witajcie sobotnio!
U nas leje!Tak więc spacerów zero.
Taja dobra ta św.Tereska.Nie wiem,czy uda mi się odtworzyć ten habit.
54,611 2017-10-28 13:13:30
Witam również z drugą kawką w ręce ![]()
U nas też nieprzyjemnie,zimno i mokro,nic mi się nie chce ![]()
Bulinko a to z okazji święta Wszystkich Świętych musisz ją przebrać? Do szkoły?
54,612 2017-10-28 14:39:26
Heloł.
Bulinko> ale to Sonia zapodała św. Tereskę
. U nas ksiądz mówi, że jak nie ma pomysłów to za aniołka się przebrać. Można za św. Hiacynte z Fatimy. Dość proste przebranie: biała bluzeczka, długa ciemna spódniczka i czarna chustka na głowę.
Św. Karolina Kózkówna ( to nastolatka nie dziecko) biała/jasna sukienka, jasny fartuszek i chyba dobierany warkocz (na większym zdjęciu tak wyglądało).

Markadia> myślę, że Bulinka przebiera na bal wszystkich świętych. U nas takie są zamiast Halloween.
Bacha> dobrze, że czas przestawiamy jeszcze tylko 2 razy
. Od przyszłej jesieni bez zmiany czasu, nareszcie!
Udanej soboty dla wszystkich Netek bez wyjątku.
54,613 2017-10-28 16:23:08 Ostatnio edytowany przez Uursa #muszlov (2017-10-28 16:25:49)
Soniu przepis na lody jak czytałam to już smak w buzi czułam!
Ba-Cha robiłam kiedyś kolczyki, obecnie nie robie, ale możliwe że jeszcze kiedyś będę robić. wiele lat zajmowałam się ceramiką, ale całkiem mi się już przejadła i teraz rozpracowywuje sobie nowe formy i materiały. ostatnimi czasy najbardziej pociąga mnie malarstwo, instalacje-dekoracje oraz maski.
za tydzień i ciut lecimy do Tajlandii ![]()
Bulinko super pomysł na fujarkę, ale nie spodziewałabym się że da się na niej grać. udało Ci się na niej zagrać jakąś melodyjkę? święta wkrótce, może fujarka będzie kolędować?
udanego balowania!
Kamoa o jak miło przeczytać że się zainspirowałaś
koniecznie się pochwal przebiegiem procesu twórczego. tak, ciemne i chłodne wieczory bardzo sprzyjają artystycznemu dłubaniu ![]()
też chodziłam kiedyś do pani Mongołki na akupunkturę i ziółka, w niektórych sprawach rzeczywiście pomagało. nie udało mi się co prawda tą metodą rzucić palenia, ale mam ciekawe po tym wspomnienie. nosiłam przez tydzień na stałe wbitą w ucho króciutką igiełkę - dziwne uczucie, dziwna świadomość, nie bolało, tylko ciężko było włosy umyć, bo tego ucha z igiełką nie wolno było zamoczyć.
Soniu te wisiorki to mój ostatni projekt sprzed kilku miesięcy czyli z czasu gdy mieszkałam na portugalskim wybrzeżu. tam tworzyłam i tam sprzedawałam (po 2 euro za sztukę). klientkami były dziewczyny w wieku 5-15 oraz +35 lat. zadziwiająco często też wisiorki kupowali panowie na prezenty.
Bulinko może wybierz świętą z charakterystycznym atrybutem, jak wspominana już tu Teresa? znalazłam na wikipedii sporą listę indywidualnych atrybutów świętych, i tak np. św.Cecylię ukazuje się zawsze z jakimś instrumentem, a najfajniejsze co się dowiedziałam to że atrybutem Justyny z Padwy oraz Mariiz Nazaretu jest JEDNOROŻEC
może Maja ma zabawkowego jednorożca..?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Atrybuty_ … %C4%99tych
ja się jutro wybieram do muzeum, w większej ekipie, razem z lokalsami u których mieszkamy oraz nowym współlokatorem z północnej afryki, na pewno będzie fajnie.
cudownego weekendu wszystkim!!!
54,614 2017-10-28 19:30:20
Witam wieczorowo ![]()
Ursa taki klips miałam by apetyt mieć mniejszy ale na mnie nie działał , co do palenia mój men dalej pali a sąsiad przestał w ciagu pół dnia a wypalał prawie trzy paczki dziennie , akupunktura pierwsza klasa a zioła bardzo dziwne ale efekt był , muszę znów zawitać kiedyś tam do nich .
Bosze dziewczyny co ma za znaczenie przebieranki dzieci za świętych ?? czemu nie za noblistów , poetów , uczonych nie rozumiem....
54,615 2017-10-28 19:50:35
Kamoa> a jakie znaczenie mają przebieranki za upiory, duchy, straszne stwory? Obchodzimy 1 listopada dzień wszystkich świętych, stąd ten pomysł. To jest taka kontra do halloween, taka konkurencja jakby. Z dwojga złego wolę przebrać za świętego niż za wampira jakiegoś. Nigdy nie rozumiałam tego halloween. To jest nieestetyczne i dla moich wrażliwych oczu... za straszne.
Zioła działają, nie wiem dlaczego ludzie nie wierzą w ich skuteczność. Firmy farmaceutyczne tak zamydliły ludziom oczy, że szok. Odpowiednio dobrane leczą lepiej niż lek chemiczny z apteki. Ja mam na to dowód. Dlatego coraz częściej bazuję na ziołach.
54,616 2017-10-28 19:54:28
Witajcie wieczorkiem ![]()
Kamoa ja tak samo jak Ty jest zdziwiona takim pomysłem przebierania dzieci za świętych,pierwsze słyszę o takim czymś.
Upiekłam dzisiaj z córką 15 babeczek z kremem cytrynowym ,wyszły nawet zjadliwe,ale to były babeczki z pudełka na fotce wyglądały zgrabniej niż nasze ![]()
Życzę miłego wieczorku ![]()
54,617 2017-10-28 23:38:47
Dziewczyny Taja ma rację,że chodzi o to,żeby dać dzieciom coś co zastapi przebieranie się za potwory."Jestem katolikiem,nie obchodzę Halloween."Z racji zaś,że chodzi o święto Wszystkich Świętych,dlatego dzieci przebierają się za Świętych,a nie za noblistów.
Na razie wygrywa u mnie Hiacynta.Najmniejszy problem z przebraniem.
54,618 2017-10-29 04:51:46
Hey DZIEWUSZKI
zapraszam na nocną kawcie

spokojnej niedzieli WSZYSTKIM ...
54,619 2017-10-29 05:05:59
hej, ho ![]()
Bacha, no ale o 4. 50 kawcia ?
)
Wczesny skowronek z Ciebie.
Bulinka , no to teraz sw Teresce przykro będzie ![]()
Ja tez jestem za przebieraniem dzieci w stroje swietych na Wszystkich Świetych...zawsze to lepsze niz jakies duchy, potwory itp.
No i mam robic kawke czy do łóżka ?
54,620 2017-10-29 09:05:02

54,621 2017-10-29 12:35:05
Cześć dziewczynki
u mnie wieje strasznie do tego prądu rano nie było i już myślałam że obiadu nie bedzie bo mam płytę a to na prąd,mało tego w kominku nie napalę bo wieje wszystko na pokój masakra,grzejnika nie włączę bo przecież prąd i doopa a już nie wspomnę o kawce jak mi się chciało srana no ale godzinę nie było prądu ,już jest także cieplutko mam i obiadek się robi,rosołek i nuggetsy dzisiaj serwuję
Uursa #muszlov czytam Cię z ciekawością i te Twoje ozdoby są ładne ale ja bym nie mogła nosić,u kogoś tak widzę.
A tak ogólnie?Dzień mi się dłuży,nie lubię zmiany czasu i chciała bym aby już na wiosnę własnie nie przestawiać czasu bo fajnie by było latem posiedzieć do 23 a nie o 22 jak ja wracam rowerem z działki.
Miłej niedzieli
A co powiecie na niedzielę że będą co drugą i czwartą czynne?Nie wiem czy dobre to bo ja rzadko jeżdżę po marketach ale co komu to przeszkadza,księża myślą że ludzie pójdą do kościoła i więcej na tacę włożą?
54,622 2017-10-29 13:17:56
Witaj Basiu ![]()
U nas też ciemno i zimno i okropnie wieje ![]()
A co do sklepów to ja jestem przeciwna,żeby były w niedzielę zamknięte,nikt nie będzie mi mówił co mam robić w niedzielę,czy iść do kościoła czy na zakupy ![]()
Nie rozumiem tego,co to komu przeszkadza,ja osobiście lubię w niedzielę przejść się do naszej galerii,bo jest tam fajna cukiernia Marty Grycan z pysznymi własnej roboty lodami,sokami itd,jest księgarnia autorska w której są organizowane różne spotkania,w tygodniu nie ma na to czasu.
A przy okazji można zrobić zakupy ![]()
54,623 2017-10-29 15:44:34
Dobrze napisałaś Markadia nikt Nam nie bedzie mówił otóż to tak samo z aborcją noż jasna cholera moja doopa moja ja i wara ode mnie ![]()
54,624 2017-10-29 16:12:54
Witam.
U nas tez wietrznie i deszczowo, podobno tak ma być 1 listopada
.
Też uważam, że niedziele handlowe to dobra rzecz. Kto chce i tak pójdzie do kościoła, a na zakupy po kościele. Jedno drugiemu nie przeszkadza.
Mąż pracuje 6 dni w tygodniu od rana do wieczora i często dopiero w niedziele może pojechać kupić sobie kurtkę/buty/coś potrzebnego. Nie wspomnę o tych co straca pracę w wyniku zakazu pracy w weekendy. Mojej koleżanki siostra pracuje w hipermarkecie tylko w weekendy. Po to, by ci pracujący w tygodniu, mogli mieć wolne. Gdy zakażą pracy w weekendy lub pozwolą pracować co drugi weekend, to stracą pracę. Ten co drugi weekend będą się mogli zmieniać pracownicy ci nie weekendowi.
Też nie lubię zmiany czasu i ciesze się, że od przyszłej jesieni już nie będziemy przestawiać zegarków. Zawsze to odczuję, mój organizm przyzwyczajony jest do pewnego rytmu wstawania, spania, jedzenia... a tu nagle bum... przestawione. Choć przyznam, że wolałabym tez już od wiosny nie przestawiać. Nie wiem czemu zadecydowali w ten sposób.
Bacha> spać nie możesz? Kawa o 4.50??? Toż to noc jeszcze. Wszystko w porządku?
Udanej niedzieli każdemu z osobna i wszystkim razem
.
54,625 2017-10-29 21:18:42 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2017-10-29 21:20:17)
Cześć Wam ![]()
Też się podpisuję pod tym by niedziele zostawić tak jak jest , moje dwie koleżanki pracujące biedronie czy w tesco dzięki niedzielom mają wypłatę jako tako, i już szukają pracy dodatkowej na niedzielę np. cpn-y by budżet był na poziomie , przykre to ale takie są fakty.
Wichura dzisiaj pokazała swoje oblicze , jedyny + to większość drzew w moim ogrodzie pozbawionych jest liści
teraz tylko poczekam na lepszy dzień , pozgrabiam
i mam spokój do przyszłego roku.
Teraz zrobię sobie kawę i zalegnę przed tv, trzeba trochę wiadomości polityczno/kabaretowo posłuchać ![]()
54,626 2017-10-30 06:43:11
bry Dziewuszki
czas na kawulca

wg. czasu letniego jest ta godzina co się wyświetli wrrr
pozdrawiam WSZYSTKIE ....
54,627 2017-10-30 07:37:18
Witam Kochane!
Co do przesuwania czasu,to już bym wolała ten obecny,bo mi żal dziecka jak muszę Ją budzić gdy jest jeszcze ciemno.
Co do pracy w niedzielę,to nie wiem,czy do końca macie rację.Mój mąż pracował jakiś czas w galerii w ochronie.Opowiadał mi,że są rodziny z dziećmi,które podjeżdżają pod galerię rano i wychodzą wieczorem.Nie uważam,żeby to był dobrze spędzony czas dla dziecka.Poza tym są pracownicy,którzy muszą peacować w niedzielę,a nie chcą.Ukrucenie tego daje im inną możliwość,a dla nas zawsze są te pozostałe dwie niedziele.Zresztą u nas galeria czynna 12 godz.,a żadko kto pracuje codziennie dwanaście godzin.
54,628 2017-10-30 09:27:29

54,629 2017-10-30 09:54:53
Czesc ![]()
dobrego dnia dziewczyny, mimo, że za chwilę listopad, Weronka, Alika, Mamuska...skrobnijcie co nie co
Mamuska pewnie wiązanki robi ![]()
Dziewczyny czy wiecie ile sie przechowuje rachunki?
a na morzu sztorm
54,630 2017-10-30 12:01:09 Ostatnio edytowany przez takasobiemamuśka (2017-10-30 12:03:19)
Dosiadam, na razie bez kawy.
Nie wiem Soniu
jak długo trzymać papiery.
Wiązanki i stroiczki, zgadza się, dopiero wczoraj skończyłam.
Piękny sztorm.
Dzisiaj odpoczywam, jutro do pracy i prosto na kontrolę z powiatu.
Dobrego dziewczyny.
54,631 2017-10-30 14:03:43
U nas dzisiaj istny misz masz w pogodzie,na przemian słońce,deszcz,deszcz ze śniegiem,grad to wszystko przeplatane podmuchami wiatru ![]()
Soniu ja rachunki przechowuję tak.ok 2 -3 lat ![]()
54,632 2017-10-30 15:11:59 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-10-30 15:21:03)
Hejka
Soniu> zależy jakie rachunki masz na myśli? Zapłata za energię, telefon, tv itp- podobno należy trzymać 5 PEŁNYCH lat, bo w takim czasie ma prawo skontrolować skarbówka. Np. ja skarbowe z pit-ów trzymam całą życiowa historię. Dzięki temu mam doliczone do kapitału pół roku pracy. Nie miałam świadectwa pracy z 1999 roku, firma nie istniała, nie złożyła dok. w archiwum. Jedynym dowodem na to, że tam pracowałam był pit-11.
A koleżanka wywaliła umowę sprzedaży motoru, a potem się okazało, że były problemy po 2 latach. Musiała za polisę płacić w ubezpieczalni, bo nie mogła udowodnić, że ten motor już nie jest jej od 2 lat. Kupiec zgubił umowę podobno, ale nie zgłosił nigdzie, że kupił. Po 2 latach do koleżanki przyszło zawiadomienie jakieś z ubezpieczalni.
Nie ma się co spieszyć z wywalaniem dokumentów.
Bulinko> a czas w domu, gdy każdy siedzi w laptopie, telefonie, konsoli... to jest dobry? Nie możemy nikomu dyktować jak ma spędzić czas. Gdy nie pojadą do galerii, to zostaną w domu i tak właśnie będzie wyglądać jak napisałam. Jeśli ktoś sam od siebie nie wie, że z rodziną się idzie na spacer, gra w gry planszowe, rozmawia itp, to zamkniecie galerii też go nie nauczy. To tylko złudzenie, że coś pomożemy tym rodzinom.
W końcu są razem, wspólnie oglądają towary, wybierają rzeczy, wspólnie idą na obiad do restauracji, na kawę i lody do kawiarni. Dziecko często idzie do bawialni, z czego z pewnością ma frajdę. Oni lubią tak spędzać czas, jak w kabarecie : "dziecko wybawione, żona obkupiona, on nachlany... i co(?) można rodzinnie niedzielę spędzić? "
.
Udanego tygodnia wszystkim.
54,633 2017-10-30 15:42:10
Taja dokładnie tak jest,wyprawy do galerii z córką to są nasze wspólnie spędzone chwile razem a nie jak w domu każdy przy swoim lapku i w swoim pokoju.
Takie galerie są dobrym rozwiązaniem w szczególności przy braku dobrej pogody,gdzie nie ma możliwości pobyć na świeżym powietrzu,w moim mieście nawet nie bardzo jest gdzie spacerować bo do parku daleko a wokół same bloki i galerie właśnie ![]()
54,634 2017-10-30 17:49:40
Witam serdecznie. Jestem studentką studiów magisterskich na kierunku kosmetologia bioestetyczna i prowadzę badania na temat zastosowania naturalnych olejków eterycznych w pielęgnacji domowej. Szukam chętnych kobiet, które mogłyby poświęcić parę minut i wypełnić ankietę. Ankieta jest anonimowa i posłuży mi do napisania pracy magisterskiej. Z góry dziękuję
https://www.interankiety.pl/i/YAWgQa1A
54,635 2017-10-30 18:13:13
Lady Rose> specjalne miejsce na ankiety jest na forum
. http://www.netkobiety.pl/f21.html
Mimo wszystko dzięki, ja wypełnię, bo lubię ankiety.
Markadia> Spędzanie czasu razem ma różne oblicza. Galeria nie taka zła jak ją malują. Oczywiście zdarzają się maniacy, ale to sporadycznie raczej i takim już nic nie pomoże.
54,636 2017-10-30 18:48:23
Jakoś do mnie to nie przemawia.Nie wiem,może dlatego,że ja ogólnie nie lubię łażenia po galeriach.
54,637 2017-10-30 19:39:14
Bulinko> ja tez nie lubię chodzenia po sklepach, naprawdę. Chętnie spędzam niedziele w domu grając w coś rodzinnie lub/i idąc na spacer.
Z moich obserwacji jednak wynika, że jeśli ktoś nie umie wspólnie spędzić fajnie czasu, to nigdzie go miło nie spędzi. A jeśli ktoś umie, to spędzi czas miło rodzinnie gdziekolwiek będzie... nawet w galerii. Bycie razem, to nie znaczy siedzenie razem w domu przed tv i wyskoczenie do kościoła przy okazji. Tylko cieszenie się sobą bez względu na miejsce i pójście razem dokądkolwiek, byle razem. Tak ja to widzę.
U nas dziś padał grad i deszcz ze śniegiem, wyjęłam więc rękawiczki i czapkę.

54,638 2017-10-30 19:40:40
Hej dziewczyny ![]()
Soniu ja trzymam dokumenty 10 lat, nawet niektóre całe życie, dzięki temu ostatnio u notariusza za dokumenty z przed 30 lat dotyczące nieruchomości, uniknęłam sądu a sprawa poszła gładko.
Co do galerii mi nie przeszkadzają , każdy sobie organizuje czas jak chce tak samo rodzice wychowują pociechy jak chcą .
Tajemko cytuję twój wpis "Oni lubią tak spędzać czas, jak w kabarecie : "dziecko wybawione, żona obkupiona, on nachlany... i co(?) można rodzinnie niedzielę spędzić?" ha ha dobre ,co racja to racja
![]()
54,639 2017-10-30 20:08:10
Praca w niedziele - tak jakby dotyczyła tylko galerii i wielkopowierzchniowych sklepów. A to - jak mi się zdaje - to tylko wierzchołek góry lodowej. Co z ludźmi z mniejszych miejscowości, których w weekendy nikt nie zastąpi? żaden student, ani emeryt. Którzy tyrają, bo tak. A jak się nie podoba - "droga wolna".
Niedziele powinny być dla rodzin. Także rodzin pracowników. Uważam, że 6 dni w tygodniu znakomicie wystarczy, żeby się obkupić. /a jak ktoś się faktycznie uprze, że musi w niedzielę - to niech pójdzie do placówki, gdzie za ladą stoi właściciel. Jemu -właścicielowi" to też dobrze zrobi jak stanie na pierwszej linii/.
54,640 2017-10-31 00:20:06
Weronka podpisuję się pod Twoją wypowiedzią obiema rękami.
54,641 2017-10-31 07:20:52
Hey Dziewuszki
czas na caffe
Bulinka witaj
srana ![]()
co do niedziel - to nie mam zdania
mogą być wolne ... przecież da się zorganizować zakupy
przykład : jutrzejszy dzień wiadomo wszędzie zamknięte da się zrobić zakupy ?? da się ...
trzeba też popatrzeć na te styrane pracą ekspedientki ... też im się oddechu trochę należy ![]()
miłego dnia WSZYSTKIM ...
54,642 2017-10-31 08:30:30
Dzien dobry ![]()
o jak miło Mamuska
Weronka:) jeszcze Alinki brak
i Eli- dzisiaj kończy pracę ![]()
Wolne niedziele czy nie wolne ...oto jest pytanie, i myslę, że stanowimy jakis przekrój społeczeństwa tu na netkach i zdania podzielone, stąd rządowa propozycja 2 wolne i 2 pracujące - co by wszystkim dogodzić ![]()
Usłyszałam wczoraj zdanie- kompromis jest wtedy, gdy nikt nie jest zadowolony.
Pije kawkę i dumam i myslę o Was ciepło.
Co do tych rachunków - to jaki sens trzymać 5 lat za energię skoro jest rozliczana w cyklu bodajze kwartalnym, albo za tel - skoro na bieżąco jest rozliczane...no nie wiem, a moja babciusia prosi mnie aby jej porządki zrobić w papierach.
To jutro sklepy zamknięte ...cosik do jedzonka trzeba wymysleć
Jakies pomysły ?
A nad morzem jasniejsze niebo
54,643 2017-10-31 09:55:24
witam piękne panie ^_^
mam nadzieję, że Grzegorz nie sprawia dużych problemów!
ja już po bardzo udanym weekendzie. dużo chodzenia, zwiedzania, byłam w muzeum etnologicznym i ogromnie mi się podobało. za jakiś czas wrzucę kilka zdjęć. a na razie podzielę się fantastycznym ujęciem z którego jestem bardzo zadowolona oraz króciutką historyjka na miły początek dnia i niech sie wam tam w Polsce słonko zza chmur wychyli i buźki oświetli
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia!
X: czy tu każdy ma swój skuter?
Y: tak, często więcej niż jeden.
X: po co ci 2 skutery?
Y: jednym jeżdżę do pracy a dugim wożę dziewczyne na randki

54,644 2017-10-31 10:01:50
Cześć dziewczynki,zimno bbrrrr
Jadę dzisiaj w strony rodzinne,czy Wy też wyjeżdżacie na groby swoich bliskich?
Uciekam szykować się.Miłego dnia wszystkim
54,645 2017-10-31 13:18:22
Witam!
Niestety ja nie będę na grobie swoich rodziców.Mam 350 km i w tym roku zostaję .Tutaj mamy 8 grobów na 4 cmentarzach.Jeden dziś odwiedzę i wszystko zostawię.Resztę jutro.Mam nadzieję,że pogoda jako taka będzie.U nas wypominki na cmentarzu o 10-ej i Msza o 11-stej.
54,646 2017-10-31 13:54:46 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-10-31 14:32:18)
Hej, hej.
Ja nie miałam na myśli zakupów spożywczych, tylko odzieżowo-obuwnicze. Jak pisałam wyżej, mąż pracuje 6 dni w tyg do wieczora i nie ma kiedy kupić nowych butów czy kurtki, czy innej potrzebnej odzieży. Pozostaje mu tylko niedziela. Natomiast w niedzielę nie widziałam, by jakiś sklep mało powierzchniowy odzieżowy czy obuwniczy był otwarty. Za ladą sami szefowie stoją jedynie w spożywczakach i monopolowych
. Dobrze, że chociaż wynegocjowali 2 niedziele.
Ja mam grobów do obskoczenia mnóstwo. Jadąc tylko do ojca do Gdyni, po drodze zahaczam o 3 cmentarze, a tam po 2-3 zmarłych krewnych. Na miejscu na cmentarzu mamy jeszcze 9 grobów. Na same znicze wydałam prawie stówę
. Niestety pogoda jutro ma być wietrzna i deszczowa. Nie zachęca do stania na cmentarzu, a msze niestety trzeba odstać.
Co do rachunków: 5 lat - pełnych lat (co oznacza, że nie liczymy roku niepełnego i czasem wychodzi 6 lat) ma skarbówka, by gdziekolwiek przeprowadzić kontrole. Załóżmy, że sprawdza energię lub kablówkę i coś im się nie zgadza, bo tamci popełnili błąd. Np. zgubili dowód Waszej wpłaty, a zaksięgowali go. Jeśli i Wy nie będziecie mogli udowodnić tej wpłaty, zostanie skorygowane na niezapłacone.
Natomiast w zus-ie stale mam dowód na to, że trzeba przechowywać rachunki. Ostatnio odkręcaliśmy sprawę z 2005 roku. Ktoś nie przeksięgował w zus-ie wpłat, mimo złożonego wniosku. Gdyby został ten wniosek wywalony, zus kazałby klientowi zapłacić, bo rzekomo była niedopłata. A tak... tylko przedstawiliśmy podstemplowany wniosek i zus się zamknął, sam sprawę naprawiał.
Soniu> jeśli masz uporządkować to zrób to, alfabetycznie czy chronologicznie, każda koszulka/teczka/koperta dla innej firmy, ale jak najmniej wyrzucaj.
Wszystkie pozdrawiam pięknie i słonecznie.
54,647 2017-10-31 19:14:44
ja w tym roku nie odwiedzam grobów bliskich, ale zapalę ku ich pamięci tu, gdzie jestem.
dobrych spotkań Wam życzę, w ten wyjątkowy czas. u mnie już po północy. dobranoc!
54,648 2017-10-31 21:10:32

54,649 2017-11-01 04:11:17
Podpisuję listę.
Dobrego wszystkim.
54,650 2017-11-01 06:33:23

przed wyruszeniem na groby kawci łyknijcie

pozdrawiam WSZYSTKIE .... ![]()
54,651 2017-11-01 09:50:59
Witajcie w ten dzień pełen refleksji i zadumy <3

54,652 2017-11-01 10:59:30

54,653 2017-11-01 12:58:19
Witam , na kawę przyszłam i i nie wiem co dalej ... jakoś nienastrojowo , cmentarnie ![]()
Cały rok dbam o groby ,odwiedzam ,kwiaty , msza się zdarza, dziś dzień taki jak zwykle tylko tyle że świąteczny . Jednak dla większości nagle im się przypomina że 1 listopad i trzeba metrowy lampion kupić ,kwiat największy z wszystkich i ważne by mieć naj naj naj ..grób, aby był widoczny że' łał'
" a wszyscy święci balują w niebie" nie powinniśmy płakać, powinniśmy się według naszej wiary cieszyć że są Tam w raju .Amen
54,654 2017-11-01 13:14:52
Kamoa słuszna uwaga ![]()
Ja akurat dzisiaj nie szłam na cmentarz bo groby moich bliskich są daleko w innym mieście,ale mam ich w pamięci i sercu zawsze,przez cały rok ![]()
A wczoraj wieczorkiem świetnie się bawiłam na innym forum w helloweenowe żarciki ![]()

54,655 2017-11-01 13:36:05
Witajcie ...
U mnie wszystko ok .
pogoda deszczowa no i juz nawet przymroziło .
Wtygodniu przeszedł ORKAN GRZEGORZ.
nie narobił u nas szkod ,
w pracy nieciekawie bo sołtys tyran .
czepie sie wszystkiego i byle czego .
kontroluje na kazdym kroku , ostatnio lało a my w dezzczu sprzatałysmy
bo podług niego nie pada , i sprawdzał nas co chwile czy czasamy nie stoimy gdziews pod dachem .
a na drugi dzien swieciło piekne słonko to nie pojawił sie ani razu , bo wiedział ze pogoda jest ładna
wiec pracujemy .
54,656 2017-11-01 15:18:55
Macie racje,że ten 1-wszy listopad,to wszystko na pokaz.Przy grobach śmiechy,głośne rozmowy,a ksiądz Mszę odprawia.Przecież tyle set złotych na grobie stoi,to duma rozpiera i iskry lecą.
54,657 2017-11-01 17:42:08
Ale wiecie, że to nie jest święto zmarłych, tylko Wszystkich Świętych? W sumie radosny dzień - w niebie impreza
. Jutro dopiero dzień za-Duszny.
54,658 2017-11-01 21:38:55
Masz rację Weronka.Nie wiem,czy myślałyście o tym,ale dziś wszyscy mamy imieniny.
54,659 2017-11-01 21:51:06 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-11-01 21:54:03)
Cześć.
Elu> współczuje szefa tyrana, nie głosuj na niego przy wyborach na sołtysa. Mam nadzieję, ze już skończyłaś tam prace?
To prawda, że dziś nie jest smutny dzień. To, że stoimy nad grobami nie oznacza żeby się smucić. Nawet o tym dziś było kazanie. Mamy dziękować za to co mamy, cieszyć się życiem, by w obliczu śmierci nie mieć wrażenia, że czegoś nie dokończyliśmy, kogoś nie przeprosiliśmy, nie zdążyliśmy się poprawić itp. Mamy modlić się do świętych o pomoc i wstawiennictwo za naszymi zmarłymi. Wspominać świętych i naśladować ich świętość. Na koniec ksiądz życzył wspaniałych chwil spędzonych w gronie rodziny, miłych spotkań. Czyli nie taki dzień smutny jak go malują
.
Jutro jest dzień wspomnień naszych zmarłych... czyli dzień pełen zadumy.

Masz rację Weronka.Nie wiem,czy myślałyście o tym,ale dziś wszyscy mamy imieniny.
Dokładnie, każda z nas ma swojego patrona. O tym mówiono w zeszłym roku
. Ja mam drugie imię święte i jeszcze z bierzmowania - Elżbieta i Weronika
.
Miłego wieczoru wszystkim.
54,660 2017-11-01 22:15:19 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2017-11-01 22:16:38)
Czy jest św. Karina ? chyba nie mam patronki , dlatego jestem inksza. ![]()
54,661 2017-11-01 22:47:14
Ja też jestem inksza bo ani na pierwsze ani na drugie nie mam świętego ![]()
Ale z bierzmowania mam Anna ale nie wie wiem czy to się liczy ![]()

54,662 2017-11-02 01:22:33
Moje imie z bierzmowania to Jadwiga. Tak sie nazywala matka kolezanki w podstawowce i to byla super kobieta, wiec se imie wzielam ![]()
Wczoraj bylo Halloween i wszystkie kobitki z kafejki pozdrawiam!
54,663 2017-11-02 06:54:10
bry DZIEWUSZKI
caffe czwartkowa czeka

Witam , na kawę przyszłam i i nie wiem co dalej ... jakoś nienastrojowo , cmentarnie
Cały rok dbam o groby ,odwiedzam ,kwiaty , msza się zdarza, dziś dzień taki jak zwykle tylko tyle że świąteczny . Jednak dla większości nagle im się przypomina że 1 listopad i trzeba metrowy lampion kupić ,kwiat największy z wszystkich i ważne by mieć naj naj naj ..grób, aby był widoczny że' łał'
" a wszyscy święci balują w niebie" nie powinniśmy płakać, powinniśmy się według naszej wiary cieszyć że są Tam w raju .Amen
Kamoa - nic dodać nic ująć

macie racje ![]()
ale tak było zawsze,że ! listopada ubierało się zimowe ciuchy ...
baby paradowały w nowych kożuchach mimo temperatury wysokiej
Ela co za SKURWENSEN z tego sołtysa .... skończyłaś już tam pracę ... ????
Bey to Twoja facjatka
???? bez tych malunków jesteś ładniejsza ...

>>>>
ależ tj. zarobek
szwagierka pracuje w kwiaciarni
cały październik pracowała po 10 godzin ze zmienniczką .... robiąc kompozycje kwiatowe ... non stop
pozdrawiam WSZYSTKIE ....
54,664 2017-11-02 07:44:17
hej,
Kamoa> Jest sw Karina z Ankary, zyła w IV,za czasów panowania Cesarza Juliana Apostaty, zginęła za wiarę razem w mężem i synem.
Elu> straszne co piszesz o sołtysie. Powinien Wam herbaty przyniesc w ten deszczowy dzien i jeszcze po drozdzówce dorzucic.
Byłam wczoraj na cmentarzu, wieczorem,Swiatła zniczy się palą, lubię, rozmyślam, przycupnęłam przy grobie mamy...
Dobrego dnia
54,665 2017-11-02 08:38:30 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2017-11-02 08:41:03)
Cześć Wam ![]()
Soniu w tamtych czasach wszyscy byli męczennikami i ścinano masowo , nie ma wzmianki jej życiorysu, męczennica to jestem od urodzenia
jedynie co się w większości zgadza to znaczenie imiona, o kurka wodna to się o sobie dowiedziałam ! ![]()
Elu i taki człowiek jest sołtysem ? Jak PL szeroka i głęboka różnica jest wielka, są tereny gdzie brak inwestycji i są gdzie aż za dużo, w mojej okolicy była byś ozłocona, życzę Ci znalezienia naprawdę dobrej i płatnej pracy.
Bey czy to dla nas buziak ? to ja oddaję cmmoookkk !!!