Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Strony Poprzednia 1 828 829 830 831 832 1,317 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 53,886 do 53,950 z 85,597 ]

53,886

Odp: Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Hejka popołudnu smile

W tv info cały czas mówią o tej tragedii i co gorsza ostrzegają przed kolejnymi nawałnicami,tym razem na wschodzie i południowym-wschodzie hmm
Ostrzegają ludzi,żeby się zabezpieczyli przed tragedią,ale powiedzce jak się zabezpieczyć przed żywiołem?
Co zrobić z dnia na dzień ,żeby dachu nie zerwało i drzew nie połamało,bo ja nie wiem hmm

Zobacz podobne tematy :

53,887

Hejka,

Elu> najważniejsze to nie żyć w strachu. Co ma być to będzie, nie martw się rzeczami na jakie nie masz wpływu bo to bez sensu. Wiem, ze łatwo się mówi, ale taka jest prawda. Czy zamartwianie w czymś pomoże Tobie, rodzinie, znajomym? Żyj dzisiejszym dniem najlepiej jak umiesz big_smile .

Nana> witaj w naszej kafejce. Zostaniesz z nami, czy tylko wpadłaś przelotem wink ?

Bulinko> dobrze zrobiłaś z tym wzmocnionym dachem. Mąż mówił, że nowe dachy zrywa, gdy są byle jak zrobione, tanio, szybko i amatorko. Profesjonalnie zrobiony dach jest na tyle solidny, że nie zostanie porwany przez trąbę.

Markadia> nie wiem czy się można przygotować. Może troszkę tak. Zabezpieczyć co słabe i niestabilne, pousuwać co luźno stojące, jakiś agregator prądu kupić... coś w tym stylu.

Udanej soboty wszystkim i pozdrowionka dla każdej (niewymienionej także) z osoba.

53,888

Taja , nie da sie .
tak agregator pradu bo tak jak ja bylam kilka dni bez pradu to bylby przydatny , ale tez trzeba miec zapas paliwa .
a tak co nic innego nie jestes w stanie zrobic bo dachu nie zabezpieczysz aby go nie porwalo a galezie od drzew tez leca gdzie je wiatr poniesie . zreszta tak jak wszystko innne .
w tv mowili , ze sila wiatru była 180 km na godz ale moje zdanie jest inne ze wiecej .
a dzis słyzalam , ze dochodzilo 250 i wiecej na godz . wiesz te wielkie bele slomy co iektore maja nawet pol tony przenosilo po kilometr dalej wie siła wiatru ogromna

53,889

Eluś> ściskam mocno i posyłam wiele pozytywnych myśli.

http://id.joe.pl/sub_images/pictures/ec2a218647d86cc34de968d6ec2db47c_th2.gif

53,890

Dziekuje TAJA.
Mam pozytywne mysli , ie martw sie .
to co niezabije nas to nas wzmocni

53,891

Witam się nocną porą smile
Wczoraj wróciliśmy z wakacji.
Bachaś smile do Wadowic na razie nie jedziemy, za dużo mamy roboty. Pokój syna do zrobienia i kilka transportów drewna do pocięcia, na wszystko niespełna dwa tygodnie, a rok szkolny za pasem i zakupy szkolne...nie mam jeszcze nic kupione.
Dobrego dzionka wszystkim smile

53,892

Witajcie w niedzielny poranek  ... za oknem u nas mgla juz jesien za pasem .

53,893

witajcie DZIEWUSZKI

http://fabrykamemow.pl/uimages/services/fabrykamemow/i18n/pl_PL/201702/1486279016_by_anonymous_500.jpg?1486279016

u mnie ciemno i  mży deszczem   zapowiada się pochmurna niedziela wrrr

pogodnej niedzieli życzę ... WSZYSTKIM od A do Z

53,894

Dzień doberek smile

U mnie też pochmurno i pada no i dużo chłodniej ok.18 stopni.
Dla mnie to lepiej,ale dla reszty chyba nie smile
http://2.bp.blogspot.com/-6lzA6Q2rAZs/VNjtkcF-RKI/AAAAAAAAB9E/KXlQdTJK_Hs/s1600/%C5%BCyczenia-na-niedziel%C4%99%2C-mi%C5%82ego-niedzielnego-wypoczywania%2C-kartka-dla-przyjaci%C3%B3%C5%82-na-dzie%C5%84-dobry%2C-pi%C4%99kna-orchidea%2C-bukiet-pi%C4%99knych-kwiat%C3%B3w%2C-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-r%C3%B3%C5%BCe.png

53,895

Witam Was....Magda jestem i mam 41 lat. Pozdrawiam mocno.
U mnie pada od nocy ...non stop...
to moja ostatnia niedziela przed urlopem.:-(
Dziś po południu planuję zakupy szkolne...dziś w niedzielę bo wszyscy w domu :-)
Pozdrawiam

53,896

Witaj Madziollka

mam nadzieje , ze zagoscisz tu u nas ciut dluzej ,,,,
zapraszamy im wiecej tym milej .

53,897

Madziollka miło Cię widzieć w naszym gronie smile
Mam nadzieję,że zostaniesz na długo bo tu bardzo fajnie jest big_smile
Napisz może coś więcej z tego co napisałaś masz rodzinę ,dzieci smile

http://gifyagusi.pl/wp-content/uploads/2014/03/witam-serdecznie.gif

53,898

Witajcie Dziewczyny,a Ciebie Madziolka szczególnie!
U mnie pochmurnie od wczoraj,ale nie pada.Chłodniej też jest,ale też się cieszę.Cały czas okna otwarte,żeby chłodek do domu teżwszedł.
Wczoraj przeżyłam pierwszą ostrą kłótnie młodych małżonków.Córka zadzwoniła z płaczem,że mam po Nią przyjechać,bo pokłóciła się z mężem.Powiedziałam ok.Odłożyłam słuchawkę,Zadzwoniłam do zięcia.Zapytałam co się dzieje.Odpowiedź była zbyt trudna.Powiedziałam,gdzie jest Jego żona i kazałam sprawę załatwić.Wieczorem byli jużna pizzy.
5lat byli z sobą,razem mieszkali.Ja Im nie kazałam ślubować.

53,899

Bulinko moja córka od dwóch lat mieszka z chłopakiem,ale czy się kłócą nie wiem.
Córka mi się nigdy nie poskarżyła,a jeśli już to podejrzewam,że to raczej byłoby z jej strony bo jest bardzo uparta ,lubi rządzić i postawić na swoim tongue
A co do Twojej reakcji to myślę,że była jak najbardziej ok smile

53,900 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-08-20 15:38:56)

Hejka Netki.

Madziolka> witam i zachęcam do przyłączenia się do naszej kafejki.

Bulinko> dobrze zrobiłaś, niech się nauczą sami swoje sprawy rozwiązywać.
Tym samym przypomniała mi się historia naszych znajomych. Ich córka zaszła w ciąże, dziecko się urodziło, ale podjęli decyzję by się hajtać jak dziecię miało roczek. Znajomi wzięli kredyt, by córce wesele wyprawić, a 8 m-cy po ślubie córka stanęła w progu z bagażem i dzieckiem na rękach, że się rozwodzi. Ja nie wiem na czym to polega ... serio wink . Po co się hajtali?

Bacha>  u nas też zapowiadali dziś deszcz, a jest słonecznie i ciepło. Pomylili się smile .

Markadia> niektórzy by nic rodzicom nie mówili. Ja swojej matce też bym nie gadała, gdybym się z niemężem/mężem pokłóciła. Zwłaszcza, że mama nie jest obiektywna, a ja jestem zbyt dumna wink . To może zależy od relacji rodzic-matka lub od charakteru.

Udanej niedzieli wszystkim, pozdrowionka kochane big_smile .

53,901

Hej witam,czytam Elu i bardzo mi przykro co Cię spotkało sad
Ja malowałam pokój i zmieniałam łóżko znaczy się jutro będzie nowe,stół kupiłam fajny i krzesła.
Jak po urlopie już jesteście?
Witam Madziollka

53,902

juz teraz wraca codziennosc i normalnosc ....
za tydzien bede szope naprawiac miejmy nadzieje , ze pogoda dopisze .

amalwac tez bym musiała

53,903

Eluś dasz radę dojść do normalności.Kto jak kto,ale +40-stka da radę.Trzymam kciuki.
Dziewczyny moja córka przez 5 lat ani razu nie poskarżyła się na obecnego męża.Nigdy nie mówiła o żadnych kłótniach.Córka jest też uparta.Jej musi być na wierzchu.Musiało być ostro.Na szczęście jest ok.chyba,bo cisza.Myślę,że powinnam powiedzieć córce dlaczego taka reakcja moja.Chyba,że sama na to wpadnie.
U nas pogoda jak rano,ale słyszałam znów w wiadomościach o nawałnicach.Rzadko oglądam wiadomości,ale chyba zacznę.
Idę wziąć rutinoscorbin,bo chyba mnie przeziębienie bierze.

53,904

no to jesien to zacznie nas juz krecic bo w dzien upal w nocy zimno

53,905

Witajcie wieczorowo. Bardzo mi miło.
Na szczęście już nie pada deszcz. Jutro wracam do pracy po 3 tygodniowym urlopie. I wiem jedno mogłabym nie pracować zawodowo. Znalazłabym sobie inne zajęcie ech...pomarzyć tylko można.
Bulinko----super młodzi zawsze mocno się kłócą a potem się fajnie mocno godzą...:-) Aczkolwiek domyślam się że dla rodzica jest to trudne.
Zrobiłam dziś zakupy szkolne z dzieciakami...ufff. Mam 11 i 15 latka. Z chłopakami poszło gładko. Chyba z 30 minut nam to zajęło. Chłopaki to jednak chłopaki. Mówię mu poszukaj może chcesz inny piórnik a nie pierwszy lepszy....a on ale po co? to mamuś tylko piórnik...ha
Oj Basiu.....mi także marzy się zmiana pokoju chłopców. Ale poczekam z tym do listopada.
Pozdrawiam

53,906

Witajcie na poczatek tygodnia .....
Tym ktorzy pracuja miłej pracy ,
A pozostałym milego dnia .

53,907

bry Dziewuszki

witam w nowym tygodniu

http://img.liczniki.org/20130525/kawa__herbata__niadanie_large-1369470453.jpg

Madziolka witaj smile

pozdrawiam WSZYSTKIE od A do Z ...

53,908

Cześć smile wpadłam tylko się przywitać i siorbnąć kawencję, oj dzieje się dzieje wink narka do września ..

53,909

Wrzesien tuz tuz za progiem smile

53,910

Dosiadam z kawą smile
Dzisiaj najstarsza córuś ma 17 urodzinki, mykam po produkty do torta.
Dobrego wszystkim.

53,911

Witaski w nowym tygodniu smile
http://4.bp.blogspot.com/-pzk8YhT9IhQ/VNj5BQ7yHjI/AAAAAAAACJQ/lKAAIE6ejaQ/s1600/%C5%BCyczenia-na-poniedzia%C5%82ek-i-ca%C5%82y-tydzie%C5%84%2C-%C5%82adna-karta-dla-przyjaci%C3%B3%C5%82-na-przywitanie%2C-kartka-na-dzie%C5%84-dobry%2C-pi%C4%99kne-kwiaty%2C-kawa%2C-elfik-z-%C5%BCyczeniami-.png

53,912

Witam!
U mnie za oknem już wrzesień.

53,913 Ostatnio edytowany przez Markadia (2017-08-21 12:05:31)

Bulinko to szybko u nas co prawda chłodniej ale słoneczko świeci a zapowiadają powrót upałów niebawem smile

Wiecie co odkryłam niedawno ciekawy program "Poznaj swoje prawa"  na Polsat 2 ciekawy i pouczający.
Są tam pokazane różne życiowe sytuacje i porady prawne jakie prawa nam przysługują w danej sytuacji.
To nie pojęte jak niejednokrotnie dajemy się wrabiać przez nieznajomość swoich spraw hmm Polecam smile

53,914

to napewno ze nie znajomosc swych praw nie kozystamy w wielu rzeczy i umyka nam .

53,915

Dzień dobrek w poniedziałek.

Dosiadam z herbatą.
Dzis byłam z młodą w klinice na badaniu stóp i zamówieniu wkładek ortopedycznych na wymiar. Ma straszną koślawość stóp. Walczymy z tym od kilku lat na rożne sposoby, z nikłymi rezultatami i pozostało nam tylko to. Niestety wszystko prywatnie, bo nasz NFZ nie dba o pacjentów tak jak powinien.
Na szczęście nie będzie tak kosztownie jak mi opowiadano, więc jakoś przeżyjemy. Ważne żeby młodej się ta wada naprawiła w jak największym stopniu zanim dorośnie... mamy mało czasu.

Madziollka napisał/a:

I wiem jedno mogłabym nie pracować zawodowo. Znalazłabym sobie inne zajęcie ech...pomarzyć tylko można.

To tak samo jak ja. Nie wierzę tym, którzy twierdza, że pracowaliby z nudów. Gdybym miała kasę i nie musiała pracować... to już ja wiem co bym robiła i ani chwili bym się nie nudziła  big_smile .

Madziollka napisał/a:

Z chłopakami poszło gładko. Chyba z 30 minut nam to zajęło. Chłopaki to jednak chłopaki. Mówię mu poszukaj może chcesz inny piórnik a nie pierwszy lepszy....a on ale po co? to mamuś tylko piórnik...ha

Oj tak.
Moja młoda (15 lat) już obleciała wszystkie papiernicze w okolicy, a nawet w mieście obok i nadal nie ma wszystkich zeszytów. Kobieta jej wykłada na ladę 2 sterty zeszytów, a ona nie wybrała ani jednego marnego zeszytu ... brak słów wink .

Markadia> a w jakie dni i godz ten program?

Mamuska> to masz dużą pannice, w naszym imieniu wszystkiego dobrego dla niej smile .

Basiu> ja po urlopie i w trakcie big_smile .  9 dni było w lipcu w górach, a teraz mam 4 dni. Jednak nie nudzę się; załatwiam sprawy, odwiedzam chorych lub dawno niewidzianych znajomych. W piątek niestety już do pracy.

Wszystkie bez wyjątku pozdrawiam pięknie. Udanego tygodnia big_smile .

53,916 Ostatnio edytowany przez Markadia (2017-08-21 18:29:25)

Taja ten program leci w Polsat 2 od poniedziałku do piątku o 11.20
Troche póżno go odkryłam bo dzisiaj był już 38 odcinek ale zaległe odcinki można obejrzeć w necie na ipla.tv
Zawsze tam szukam jak coś w tv przegapie w telewizji big_smile

53,917

To ja w pracy jestem wink. Chyba, że mogę go oglądać w necie... poszukam.

53,918

Taja jestem przykładem,że przez NFZ wiele można.Nie stać mnie było na prywatne leczenie i całe leczenie i rehabilitacja Majki jest z NFZ.Jestem zadowolona i myślę,że nic lepszego Majce nie możnaby było zrobić prywatnie.Dlaczego nie mogłaś załatwić tych wkładek przez NFZ?Ja załatwiałam przez NFZ ortezy i buty ortopedycze.Lekarz dał zapotrzebowanie NFZ bez problemu dofinansował.

53,919 Ostatnio edytowany przez takasobiemamuśka (2017-08-22 04:48:30)

Taja smile dzięki, w imieniu córy.
Już nad ranem, dobrego wszystkim na wtorek.
Wszystko mnie boli po jednym dniu cięcia drewna, masakra, nieuchronnie sks
Kama smile a co się dzieje ? Skrobnij ino, nieładnie przed kuuuleżankami jakieś tajemnice mieć wink
Padało w dzień, pada w nocy, eh
Zastanawiam się czy kawę siorbnąć, czy myknąć jeszcze na ciepłe nóżki smile
Na razie dziewczyny

53,920

doberek DZIEWUSZKI wtorkowo  lol

http://d.demotywatory.net/5789.jpg

pozdrawiam WSZYSTKIE od A do Z ....

Mamuśka i co wskoczyłaś na ciepłe nóżki ???? smile

53,921

hej hej ....
u nas wczoraj po południu lało  a , dzis pewnie powtorka
chociaz o 6 stej zapowiadala sie pogoda .
dzieki basiu za kawusie

53,922

Ano Bachaś smile polazłam jeszcze na ciepłe nóżki hehe , a co sobie będę żałować...dopóki są wink
Dzisiaj albo ciąg dalszy cięcia, albo weźmiemy się za remont pokoju na strychu..zależy od pogody.
Myk smile

53,923

no niestety pogoda sie zmieniła i pada deszcz długo nie padało .
wiec w domu siedze w piecu ogien juz wczesniej zrobiłam .
i biore sie za kamizelke

53,924

Witaski w pochmurny wtorek smile

bulinka_1969 napisał/a:

Taja jestem przykładem,że przez NFZ wiele można.Nie stać mnie było na prywatne leczenie i całe leczenie i rehabilitacja Majki jest z NFZ.Jestem zadowolona i myślę,że nic lepszego Majce nie możnaby było zrobić prywatnie.Dlaczego nie mogłaś załatwić tych wkładek przez NFZ?Ja załatwiałam przez NFZ ortezy i buty ortopedycze.Lekarz dał zapotrzebowanie NFZ bez problemu dofinansował.

Zgadzam się z tym ,ja w lipcu kupowałam orteze ,która kosztuje 190 zł ja dzięki NFZ zapłaciłam 35 a to spora różnica,w pażdzierniku ide po skierowanie na drugą smile
Na wkładki ortopedyczne do butów też miałam jakąś zniżkę.
Jedyne co mnie irytuje w NFZ to te narzucone limity,przez które do specjalisty czeka się po kilka miesięcy a czasem lata hmm

Właśnie się rozpadało smile

http://img.zszywka.pl/1/0074/0296.jpg

53,925

Witam!
U nas straszy na dworze.Chmury obrzydliwe na niebie,ale nie pada.Polatałam trochę dziś po urzędach i oczywiście połowę tylko załatwiłam.Normalka...

53,926

U nas rozpadało się na 10 minut,teraz świeci słoneczko.
Nie ma to jak mieszkać na południu tongue

53,927

u nas tez teraz nie pada , ale całe dopołudnia lało

53,928

CZeśc.

Bulinko, Markadia> lekarz mi powiedział, że to nie jest refundowane u zdrowych osób. Zdrowych czyli bez orzeczenia o niepełnosprawności. Zwłaszcza, że tam będzie mieć gimnastykę i masaż, a o takich rzeczach lekarz na NFZ nawet nie wspomniał, a ponoć bez tego same wkładki nie zdadzą 100% rezultatu. To, że ma koślawe stopy nie upoważnia do stopnia niepełnospr. To niestety za mało, bo podchodzi po prostu pod płaskostopie, które ma 90% społeczeństwa. Te wkładki to nie jest to samo co orteza. To są po prostu wkładki na wymiar.
Widzicie... np. mój bratanek jest niedosłyszący i ma z NFZ aparat za 5 tys, ale on ma st. niepełnospr. Gdy ktoś nie ma niepełnosprawnosci to znaczy, że zdrowy na tyle żeby sobie samemu poradzić. Podobnie badania pod kontem zespołu dziadka do orzechów. Młoda to ma i tutaj usg zwykłe jest na NFZ, natomiast specjalistyczne- pod kontem tego" dziada", już nie jest refundowane. Za to musiałam płacić 100 zł.
Podobnie dobową zbiórką moczu... niby dostałam skierowanie, ale okazało się, że na NFZ można zrobić tylko w określonych miejscach... tych, z którymi nefrolog miał podpisaną umowę. Tak więc dojazd w obie strony na nas obie, to wyszło na to samo jak zapłaciłam w rejonowej przychodni.
Mogłabym więcej wymieniać, ale to nic nie da. Po prostu ja tej opieki medycznej nie widzę na tyle dobrej, bym czuła się usatysfakcjonowana. Często muszę robić coś prywatnie.
Zależy może od wady jaką się ma i od przychodni (limitów, podpisanych umów itp).

Ja odwiedziłam dziś koleżankę po ciężkiej operacji i zrobiłam niby dobry uczynek. Generalnie ciesze się, że ona się ucieszyła... ale czuję się wypompowana psychicznie. Jakbym mojej matki żalów słuchała przez 4 godziny. Jestem zmęczona i wyzuta z pozytywnej energii. Normalnie mnie energetycznie wyssała, a taka kiedyś nie była sad . Szkoda mi jej, bo jak tak dalej pójdzie to raczej coraz rzadziej będę ją odwiedzać. Wampirów energetycznych unikam jak ognia.
Toteż zaraz sobie jakaś muzę relaksacyjną włączę wink .

Udanego wieczoru wszystkim i pozdrowienia dla każdej Netki.

53,929 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2017-08-22 20:29:42)

Taja pierwsze słyszę,zeby NFZ był tylko dla osób z orzeczeniem.Nigdy nie niosłam tam orzeczenia.Orzeczenie nosiłam do PFRON-u,bo NFZ refunduje tylko część,a osoby z orzeczeniem mogą starać się o refundację reszty w PFRON-ie.Wiem,że wkładki,to nie ortezy.Od 7lat w tym siedzę,od kiedy u Majki padł wyrok porażenia mózgowego.Ja nie kupowałam wkładek,ale znajoma kupowała z NFZ-etem.Co do niepełnosprawności Twojej córki,to jeżeli jest to znaczny problem,to co szkodzi pozbierać dokumenty i złożyć do orzecznictwa?Nie słuchaj doradców.Chodź zawsze do źródła.Życie mnie tego nauczyło.
Mnie też powiedziano lata tamu w ZUS-ie,że nie należy mi się renta.Złożyłam dokumenty i dostałam.Mąż mnie zmusił.Na pismo musi być kompetentna odpowiedź,a w tych pokojach,to często nas zbywają.
Jak chcesz coś osiągnąć dla dziecka,to jak Cię wyrzucają drzwiami,to wchodź oknem.
Byłaś w tym NFZ,czy posłuchałaś lekarza?
Przepraszam,że tak się wymądrzam,ale ja,mąż i córka jesteśmy niepełnosprawni i wiele mnie życie nauczyło.
Dwa lata temu w PFRON-ie powiedziano mi,że mąż nie dostanie refundacji na turnus,bo ma II gr.Poszłam zapytać.Znajomy złożył dokumenty i dostał.Też z tą IIGr.

53,930

Ja kupując orteze też nie nosiłam tam orzeczenia,na wizycie u ortopedy dostałam od niego zlecenie i na to zlecenie ją kupowałam.
Sprawdzali tylko czy jestem ubezpieczona smile

53,931 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-08-22 21:50:42)

Bulinko> nie napisałam, ze nfz tylko dla niepełnosprawnych, ale to nie jest wada, która upoważnia do wkładek refundowanych- tak ortopeda twierdził. To wg niego tylko płaskostopie poprzeczne. Nie jest to problem w tej chwili na tyle znaczący by biegać po lekarzach i starać się o orzeczenie.
Przeszkadza jej jedynie w tańcu i sporcie, a w przyszłości będzie skutkowało bólami i innymi schorzeniami.
Od lat pytam różnych lekarzy i każdy mówi, że na płaskostopie to tylko ćwiczenia w domu robić lub korekcyjne w szkole. Tylko, że to nic nie pomagało, a mamy jeszcze szanse tak ze 2 lata (zanim dorośnie), by jej nieco naprostować stopy.
Musiałabym mieć chyba jakieś skierowania od lekarza, jakieś konsultacje czy coś? Ja nie mam nic poza jednym rtg kręgosłupa... nawet nie stóp.
Bulinko, co i jakie wnioski ja mam w tym NFZ składać? Bo nie wiem nawet od czego zacząć.

53,932

Bulinko a jakie warunki trzeba spełniać,żeby dostać jakąś rente.
Ja mam orzeczoną grupę umiarkowaną,niezdolność do pracy i mam tylko zasiłek z OPS.

53,933

Z tego co wiem podstawowy warunek: trzeba pracować, potem długo chorować (182 dni), następnie świadczenie rehabilitacyjne. Potem się można ubiegać o rentę, ale jeśli się nie pracuje to raczej nie można się ubiegać. Chyba, ze coś się ostatnio w tej kwestii zmieniło.

53,934

Taja ma rację.Ja mam już rentę kilkanaście lat.Wtedy trzeba było mieć przepracowanych pięć lat.Teraz mogło się sporo zmienić.
Jest jeszcze renta socjalna,ale wtedy niepełnosprawność musi być orzeczona przed 16-stym rokiem życia.

53,935

Taja nie zauważyłam wcześniejszego wpisu,ale tak jak Markadia napisała idziesz ze zleceniem takim do sklepu ortopedycznego do NFZ i Oni podbijają refundację.
Nie zrozumiałam tylko,czy o to Ci chodzi.
Co do lekarzy.Z Majką konsultowałam się u kilku lekarzy.Chodziłam i wyciągałam wnioski.Brałam skierowania od rodzinnego.Jak mnie ktoś olewał,to więcej do Niego nie szłam.Jak mnie wkur...rehabilitant,to zmieniłam przychodnie.Obecnie z Majką dojeżdżamy 20 km na rehabilitację.Potrafiliśmy tak dojeżdżać miesiącami.Jeździliśmy też 30 km,ale tam właśnie zrezygnowałam.

53,936 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2017-08-23 06:10:16)

bry DZIEWUSZKI ...

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/2e/80/f1/2e80f1e89e75ce1c0072b7b86b42a9b7.jpg

dobrze Bulinka piszesz do renty trzeba mieć przepracowane 5 lat w ostatnim 10 -leciu
przynajmniej tak było

do mnie też wszyscy gadali,że należy się zasiłek dla opiekuna osoby starszej ( oprócz opiekuńczego co ma z racji wieku )
poszłam po druki do CPR ... popytałam
poszłam dalej tam gdzie przyznają takowy zasiłek
i co ???? szkoda ciągać MAM .... NIE należy mi się ... bo ja mam swoją rentę i przekracza nam dochód na osobę
kryterium jest coś do 720 z groszami na łebka ....  wrrr
dają te zasiłki ludziom bez dochodów      wrrrr 
niby oki smile    pytała się mnie czy nie mam syna czy córki bez dochodów???? ... to dało by się .... smile

miłego dnia smile

53,937

Witajcie przy porannej kawie ,,,,,
u nas dzis mglisto
syncio dostał sie do akademika

53,938

Ela witaj  ... dobrze,że akademik masz z głowy   smile

53,939

Tak to kolejny ciezar z serca .
Teraz mi jeszcze wnioski zostały do złozenia na alimenty i rodzinne .

53,940

Też będę za chwilę wypełniać wnioski.
Mykam
Dobrego dnia wszystkim smile
Kawkuje porannie smile i do roboty.
Dzisiaj sporo załatwiania różnych spraw

53,941 Ostatnio edytowany przez Markadia (2017-08-23 09:46:07)

Dzień doberek smile

Czyli pozamiatane,nie mam prawa do renty,tak myślałam.
Ale dobrze,że chociaż ten zasiłek mi przyznali smile

53,942

W naszym kraju trzeba byc alkoholikiem to rente i wszystko sie dostanie bo tu przysluguje

53,943

Elu masz rację.Alkoholicy jakoś szybciej tą rentę dostają.
Bachasiu ja też miałam tą sytuację co Ty.Planowałam załatwić na córkę,ale jeszcze był wymóg taki,że trzeba było zrezygnować z pracy zarobkowej.
Dziewczyny ja załatwiam tylko +500.Po raz pierwszy od 22-óch lat mam za duży dochód na rodzinne.+500oczywiście tylko na Majkę.Wkurza mnie to,bo te +500 powinno być na dzieci uczące się,a nie tylko do 18-stu.

53,944

tak tez jestem zdania , ze powinno byc na dzieci tak długo jak sie ucza
a tymbardziej gdy ida na policealne dzienne szkoły .
No ale nasze rzady wiedza lepiej .
Tak alkoholicy za wiele nie musza sie trudzic
bo dostana ale tez i Panie milej na nich patrza
Chyba tylko dlatego , ze dzieki takim osoba maja prace i podnosza wyzsza srednia krajowa działaie przeciw alkoholizmowi

53,945

Alkoholik alkoholikiem ale jak przepracował te 5 lat,renta mu się należy.
Ja nie alkoholik ale nie przepracowałam wymaganych lat więc się nie należy hmm
Alkoholicy pewnie dostają rentę z tytułu innych chorób spowodowanych alkoholem a nie za sam fakt alkoholizmu.

53,946

Markadia , jest reta socjalna wypłacana przez mops
moze o taka sie staraj ,

53,947

Elu tak jak Bulinka pisała ta renta socjalna przysługuje  jeśli orzeczenie o niepełnosprawności ma się przed 16 rokiem życia.
A ja mam dopiero teraz.

53,948

tego nie wiedziałam .

53,949

Powiem Wam coś o rencie socjalnej.Jak znacie kogoś takiego,to Wam się przyda.Otóż mój mąż miał rente socjalną.Jak się zeszliśmy,to okazało się,że dorobić może tylko najniższą krajową.Stwierdziliśmy,że musi wypracować tą rentę ZUS-owską,żeby nie było problemu w razie czego.Wypracował i przeszedł na ZUS-owską.Niedawno dowiedzieliśmy się,że osobie na rencie socjalnej należy się dodatkowo renta rodzinna.Jak jesteśna rencie ZUS-owskiej to już nie.Mój mąż pracuje na portierni w ochronie.Jego stan zdrowia się pogarsza.Może dojść w niedługim czasie do tego,że niedługo nie będzie mógł pracować wcale i zostanie z rentą z ZUS,czyli 900zł.

53,950 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-08-23 19:53:22)

bulinka_1969 napisał/a:

Taja nie zauważyłam wcześniejszego wpisu,ale tak jak Markadia napisała idziesz ze zleceniem takim do sklepu ortopedycznego do NFZ i Oni podbijają refundację.

Bulinko> tylko z jakim zleceniem i kto je wystawia? Sklep ortopedyczny realizuje różne rzeczy na NFZ, ale nie wkładki ortopedyczne (pytałam o to ortopedę, rehabilitanta i w tej klinice, w której teraz jesteśmy) . Młoda nosiła takie typowe-ogólne wkładki ze sklepu ortopedycznego. Te typowe nosiła kilka lat, bez rezultatów. Dlatego teraz zamawiamy na wymiar, bo ponoć są najskuteczniejsze, ale też nierefundowane. Dlatego uważam, że NFZ jedzie po najprostszej linii, bo zwykłych wkładek nie chcą refundować to ok. Nawet rozumiem, bo 90% społeczeństwa mogłoby o takie wkładki wnosić, ale te na wymiar-profilowane to już coś innego.
Nawet przed chwilą z ciekawości wpisałam w google i też wyskoczyło, że wkładek ortopedycznych NFZ nie refunduje.
To nic... póki mam 500+ to mam za co zapłacić, w końcu na dziecko to jest pomoc, a nie na moje widzi mi się. Obym tylko na nowy okres dostała, bo też nie wiadomo. Najniższa wzrosła, limit pozostał stary. Korzystam więc póki coś dają.

Elu> gratuluję akademika, wiedziałam, że synowi przysługuje. Zgadzam się z tymi dziećmi uczącymi się. Uważam też, że NIE powinni dostawać Ci najbogatsi. To ja (1/2 et) i mąż(pełen et) mamy najniższa na umowie i nie wiadomo czy nie przekroczymy limitu i czy dostaniemy na dziecko, a taki bogacz sobie idzie i bierze na drugie... trzecie... . Tego nie mogę zdzierżyć i bardzo mnie taka niesprawiedliwość razi. I też nic nie poradzę, bo rządzący chcą mnie zmusić bym sobie w tym wieku dziecko zrobiła i to nie z własnej woli, ale dla pieniędzy wink .

Bulinko> a nie może teraz zrezygnować z tej zus-owej renty i przejść na socjalną i  rodzinną?

Pozdrowionka dla wszystkich.

Posty [ 53,886 do 53,950 z 85,597 ]

Strony Poprzednia 1 828 829 830 831 832 1,317 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024