Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Strony Poprzednia 1 776 777 778 779 780 1,317 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 50,506 do 50,570 z 85,597 ]

50,506 Ostatnio edytowany przez Sonia2012 (2016-10-20 16:48:58)

Odp: Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Taja ...norrrmalnieeee urosłam smile

Zazwyczaj o tej porze piję kawencję z moim...a tu cisza...dzisiaj sama.
Juz mi sie to nie podoba. Zdjęcia mi tylko śle Big Bena i Parlamentu ...hihi...z autobusu... a jedzie nad morze...tam gdzie palmy rosną smile Jutro się okaże wieczorem czy go chcą czy wraca do pl.
Jak oni go nie chcą, to ja chętnie smile

Bacha...syn w szpitalu i całe szczęście moja droga smile, bo juz  w jednym odmówili przyjęcia...brak słów, dobrze, że go przyjęli w kolejnym...ale ile mojego załatwiania, pilnowania ...i nerwów to tylko ja wiem.
Przygotowuję się do egzaminu....nomen omen z psychiatrii i pielęgniarstwa psychiatrycznego...głupio byłoby oblać.

kawał  big_smile

Lekarz psychiatra rysuje pacjentowi trójkąt i pyta się pacjenta, czym mu się to kojarzy:
- Z gola baba - odpowiada pacjent.
Lekarz rysuje kwadrat:
- Z gola baba
Dalej następuje okrąg, sześciokąt, itp. - odpowiedz nieodmiennie brzmi:
- Z gola baba
- Panie pan jest zboczony!!! - wola lekarz.
- Tak?? A kto mi te wszystkie świństwa rysował?

Zobacz podobne tematy :

50,507

Saniu fajny kawał:zboczony lekarz!Hi...hi...

Taja ja wiem,ale Ona ma osiem lat.Zauważa,że jest inna niż zdrowe dzieci i jeszcze mam Jej dac odczuć,że matka już Jej tak nie kocha?Mam Jej nie przytulić jak cierpi?Nie wiem co mam z tego odciąć,co Jej daję jako matka.Nie dawno jak wczoraj przeczytałam,że dzieci nie wychowuje się rygorem,tylko miłością.Zresztą jak widzę,że się uzala nad sobą,to stawiam Ją też do pionu,a nie tylko miziam.

50,508

Sonia no tak bywa ,że te szpitale są przepełnione hmm 
bez problemu tam pojechał ???? hmm                  odpoczniesz .... smile

egzamin praktyczny masz zdany na 6 lol
hiiii  ale i tak będą pytać czego innego

iii tam Bulinko miziaj ta swoją Majkę .... bo kiedy jak nie w tym wieku smile

pozdrawiam resztę MYCH ....

50,509

Bulinko> 8 lat, to jeszcze można miziać wink . Wiesz... przypomniałam sobie gdy kiedyś mi tak ktoś powiedział. Moja młoda  ma nadwrażliwość emocjonalną i wymaga nieco innego podejścia niż dzieci "normalnie" emocjonalne. Też czułam się niezrozumiana, gdy mi tak powiedziano. Dopiero potem, gdy nieco się uspokoiłam, zorientowałam co osoba miała na myśli. Możliwe, że i Tobie się to przyda, postanowiłam więc napisać.
Chcąc uchronić swoje dziecko starałam się oszczędzić jej wielu rzeczy, podobnie jak Ty... dopytywałam, podpowiadałam, mówiłam co może zrobić i jak rozwiązać kłopot. Ta osoba sugerowała, ze  w pewnym wieku dziecko jest już na tyle mądre i rezolutne, że nie muszę za nie decydować. Mogę zapytać jak by rozwiązała ten problem, co by zrobiła, co ona sądzi na ten temat, czy chce by jej pomóc i pozwolić jej na samodzielne ocenienie sytuacji.
Gdy po raz pierwszy córę o to zapytałam zrobiła wielkie oczy i odp, ze nie wie, a co ja myślę itp. Dopiero po dłuższym czasie zaczęła samodzielnie myśleć i sama  decydować/wypowiadać się.
Sądzę, że to nadmierne matkowanie to prowadzenie za rączkę. Natomiast odcięcie pępowiny to pozwalanie dziecku na samodzielność dostosowaną do wieku. Może o to pielęgniarce chodziło... , a nie o przytulanie czy czułości.... tego akurat nigdy nie jest za wiele smile . Ja nawet swoją 14-tkę przytulę i ucałuję w czoło (tylko mam zakaz w miejscu publicznym big_smile ) .

Pozdrowionka kochane.

50,510

O...to akurat jest mądra rzecz,którą Ci ktoś podpowiedział.Próbuję już podobnie w sytuacjach,gdy młoda chce coś wybrać i mi mówi,że nie wie co wybrać,bo np.to i to Jej się podoba.Wtedy tłumaczę,że to jest bezpośrednio dla Niej i Ona będzie z tego korzystała i nie wybieram za Nią.Rzeczywiście może trzeba i to wprowadzić w poważniejszych sprawach życiowych.
Dni zaczęły mi tu lecieć jak z procy.Mam książki i jak mam przerwy to czytam,ale tych przerw okazuje się jest mało.Trochę pogadamy z matkami,tu posiłek,tu rehabilitacja,jakiś spacer do sklepu i koniec dnia.Myślę,że ja się po prostu szybko przyzwyczajam do sytuacji.

50,511

Macham macham do Was widzicie mnie?Jestem w dole sad masakra Mąż mi wczoraj uświadomił  delikatnie rzec mówiąc że mi doopa urosła i chwała mu za to!W końcu się
opamiętałam!Jeszcze tym bardziej filmik obejrzałam Cały ten cukier i chyba znowu na jakiś czas zaprzestanę go źreć
Ściskam wszystkie z osobna każdą na tyle ile ma problemów,buziaczki jutro jadę na Ostrów będę wieczorkiem bo z telefonu nie lubię grazmolić

50,512 Ostatnio edytowany przez Sonia2012 (2016-10-21 06:44:53)

hejka, kawusia, pleaseee smile

Ja na uczelnie smigam.
Dla syna zakupy jogurtowo- owocowe...i o obcinaczce nie zapomniec. Kolezanka z roku z pracuje w tym szpitalu, wiec jutro będzie dostawa smile Mówi, ze w mundurku pójdzie, to i obcinaczkę zaniesie i wyniesie smile

Dla Mojego dzisiaj wielki dzień smile Ma interview plus test praktyczny...ciekawa jestem bardzo.

Miłego dnia Wszystkim

50,513

Witajcie Wszystkie ....
Witaj Soniu .
Milego dnia .
No pogoda przygnebiajaca bo deszczowa .

50,514

Wtam!
We Wrocławiu mgła i nie pada.Mam nadzieję,że dziś da się wyjść,bo zakupy trzeba zrobić.Dziś część osób wychodzi,więc miejsce w lodówce będzie.
Zastanawiam się nad tortem dla Majki w szpitalu,bo w przyszłą sobotę ma urodzinki,a będziemy jeszcze potem dwa tygodnie,więc sporo czasu.Muszę przemyśleć sprawę.

50,515

hey .... Mychy ... lol

Sonia - Ela - Bulinka   a caffa gdzie ???? he ????  lol 

http://imgup.pl/di/73OC/cafe-oto-o-690x345.png

dospałam i jeszcze bym spała smile

milutkiego dnia WSZYSTKIM ....

50,516

Bachasiu kawkę to tylko telepatycznie mogę,ale Ty tak pięknie zawsze podajesz,że aż miło zasiada się do kawki.Też piję,ale zaraz lecimy na rehabilitację.

50,517 Ostatnio edytowany przez Sponi (2016-10-21 09:19:56)

Dzień dobry Dziewczętom i Chłopcom http://emotikona.pl/emotikony/pic/16icon_kiss.gif

Czytam Was, ale wciąż zmagam się z Czasem. Nie lubię i nie chcę (bo dla mnie oznacza to nieokazanie szacunku) pisać do Was na szybko i na tzw. odwal się.
Nie ukrywam, że tęskno mi za chwilami, gdy mogłam swobodnie bez nacisku przysiąść na Parapecie i rozkoszować się własnymi myślami nad własną świadomością i tego co mnie otacza.

Żyję w tak porywistym biegu, że tracę oddech. Wiem... Zjawi się moment, w którym powiem dość. I to będzie początek...

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/d2/a5/c9/d2a5c95f6ac0f552f567dbc05bd84b71.jpg

Co do dzieci wypowiem się w innym terminie. Nie spodoba się Wam, bo we mnie również na pewnym etapie owe stwierdzenia  rodziły niepohamowany bunt. Uczę się akceptacji. A to o czym kiedyś mówiła Taja czyli  afirmacja niebywale pomaga każdego dnia.

Dziś zaliczam ten niemiecki, z którego dostałam trzy. Pouczę się jeszcze przed egzaminem. w pracy nie mam szans żadnych.
chyba muszę się zebrać i mocniej przyłożyć do nauki tego języka, bo wśród najemców mam przystojniaka z Holandii. On gada po niemiecku smile Zwyczajnie skąpa umiejętność obcej mowy utrudnia mi pracę.

Nie o heroizm tu idzie...

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/88/fb/b1/88fbb1d82e00027dcf3a42bfbd5bbdda.jpg

50,518

Spo..... witaj ..
trzymam kciuki za ciebie i powodzenia

50,519

Sponi domyślam się Twoich wypowiedzi na temat dzieci,bo już coś tam pisałaś.Śmiało mozesz pisać,bo to ,że mamy inne zdanie,nie oznacza,że nic z Niego nie wyniesiemy.
Tak ogólnie,to dużo siły i motywacji do pracy i nauki życzę.

50,520

Witam się z Wami w biegu.

Spieszę donieść, ze piernik wylądował na stole cały i apetyczny... choć nie obyło się bez turbulencji wink . Otóż  okazało się, ze ciasto takie gęste było, że nawet mikser nie dawał rady. Musiałam dolać niepełną szklankę mleka, aby ruszył. Chyba w przepisie jednak było za dużo tej mąki wink . Blachę dopasowałam idealnie i miało być przełożone toffi, ale gapa ze mnie. Wzięłam ze sklepu przez nieuwagę masę krówkową i taką przełożyłam... czy będzie smakowało z tą krówką... okaże się jutro.
Co do biszkoptu migdałowego; informuję, że urósł jakiś 1 cm.... czy to dużo(?) nie wiem.

Uściski dla wszystkich potrzebujących, pozdrowionka dla każdej z osobna.

To tyle na tę chwilę, "spadywywuję" wink tyrać w kuchni dalej.

50,521

hey Mychy

Taja z którego przepisu robiłaś ... ten z 4 szkl. mąki ???? lol
ja go robiłam smile dałam tyle mąki ... i wymieszałam bez miksera .....
może czegoś zapominałaś dodać smile

może jutro skuszę się piec ten wg. Eli ...
i tak myślę przełożyć masą .... : na bazie kokosu ... jeszcze nie wiem ...
chcę spróbować ... bo potem w tygodniu muszę upiec MAM na imieniny ...

tego biszkoptu nie piekłam - to się nie wypowiem ...  ale 1 cm to troszkę mało ... smile

pozdrawiam WSZYSTKIE ...

50,522

Szukałam inspiracji jak przystroić tort i znalazłam coś ciekawego dla nas big_smile .

http://2.bp.blogspot.com/-8OUlpMyxtt0/UopIvJh9c0I/AAAAAAAAA3I/Sc0IXrAsuWI/s1600/DSCF7290k.jpg

Bacha> Tak... dokładnie ten. Sprawdzałam 2 razy i wszystko dodane w wymienionych proporcjach. Chyba, ze garnuszek nie jest 1/2 litrowy wink .
Następnym razem wg drugiego przepisu próbuję.
Mówisz, ze mało 1 cm (?)... ale na 3 warstwy podzielę, więc nie jest źle wink .

50,523

Taja, jak podzielisz 1 cm na trzy, to wyjdzie Ci 0,33 mm kazdy spod smile

50,524

Rzeczywiście trochę cienki ten biszkopt,a piernik też wypróbuję jak wrócę.
Majka dostaje wycisk,ale to dobrze.

50,525

hejka sobotnio smile

juz od godziny pracuję nad prezentacją na uczelnie, więc czas na kawe i skrobniecie do Was smile
A więc, mój man wraca do mnie, z czego się cieszę bardzo...oblał częśc praktyczną, teoretyczną zaliczył ...startował z dwoma anglikami. Jest wściekły na siebie niesamowicie ale jego wqurw jest konstruktywny smile wyciągnął wnioski z porażki i płynie dalej smile
Nota bene podczas jego nieobecnosci padły mi zmywarka i dwie lampki ....i czy to nie znak, że ma wrócić wink hihihi
Ja wracam do pisania
miłej soboty

50,526

witaj Sonia i reszta MYCH  lol

to co ??? kawka ??

http://imgup.pl/di/AJF7/i295.gif
Taja
też odmierzam w kubku
na jeden kubek wchodzi 6 łyżek mąki takich z brzuszkiem hii
ostatnio spotkałam się z takim określeniem smile

zarażę WAS przepisem na chlebek ...

łatwy przepis ... na dniach go wypróbuje ... dobry na trawienie i "k" smile

50,527

Witam!
Bachasiu za kawkę dziękuję.Właśnie piję.
Dziś sobota.W planach mam albo dziś albo jutro ogród botaniczny i rynek Wrocławski.Chcę jechać autobusem.

50,528

Bacha...obejrzalam filmik, rusze dzis na poszukiwania czarnuszki smile
superowy przepis...zrobie

50,529

Dosiadam do kawy smile
Dobrego smile

50,530

Mamuśka co Ty ostatnio jesteś tak mało piśmienna ??? he ???

Bulinka miłej wycieczki po Wrocku ... jest b. ładny

Sonia na półkach ze zdrową żywnością szukaj  ..

sezam - chyba jest u mnie w sklepiku
gorzej z ta czarnuszką    albo jest smile  albo nie zwróciłam uwagi smile
resztę mam smile

50,531

Bachasiu Wrocław zachwycił mnie na wycieczce.Większość atrakcji widziałysmy,ale ogrodu botanicznego nie.Okazuje się,że to parę przystanków od szpitala.Autobus z pod szpitala do samego ogrodu.Mam samochód,ale mam stracha jeździć po Wrocławiu.Koleżanka też się boi i jesteśmy skazane na autobus.Zresztą to zawsze coś nowego dla dzieci.

50,532 Ostatnio edytowany przez Sonia2012 (2016-10-22 10:15:55)

Bulinka miłeych wrazen z Wrocka smile
No własnie, Mamuska , co tak oszczedzasz na klawiaturze?  Do tablicy !!! a własciwie do klawiatury.

Dzdz gdzie jestes? Do dzisiaj pamietam Twoj ostatni wpis smile
Taja pewnie w kuchni pichci, Ela tez do tablicy. Spo...czekam i na Ciebie...Mrówka z rosą- schizofrenia...wszystko mi zbacza w tym kierunku, sorry smile schifreniczne odwrotne odbicie swiata
I Basia i Małgorzata tez Gdzie Wy sie podziewacie ? Kafejka nam wymrze
Kamoa, Anna...dawaj, dawaj smile jak to rosjanie wołają....

Bacha kwiat czarnuszki jest cudny smile wiem, wiem juz zlokalizowałam najblizszy sklepik ze zdrowa
http://www.przyprawowy.pl/images/czarnuszka-kwiat.jpg

50,533

Witajcie kobitki sobotniowo .
czytam , ze piszecie o czarnuszcze , co to za ziele , naco i do czego .
mozecie uchylic rabka tajemnicy .

50,534

Bachaś smile Sonia smile a tak wena mi uciekła, ale czytam wszystko codziennie z uwagą.
Też jestem zafascynowana Wrocławiem, do tego stopnia, że przeleciała mi przez myśl kiedyś przeprowadzka smile gościnne i pozytywne miasto...
Tak sobie odreagowuję trochę, ten zapiernicz przy ocieplaniu, rozprawę o obniżenie alimentów, rozmowę w sądzie, u komornika. Muszę znaleźć czas, by tam pojechać, a na razie nie mam kiedy.
Na gwałt muszę robić stroiki i wiązanki, mam coraz więcej zamówień, dzisiaj jeszcze jadę po gałęzie srebrnego świerku, będzie wycinany za tydzień i mogę całego obrzępolić w zamian za wiązanki i stroik wianeczek hallowenowy na drzwi.
No i tak to się u mnie dzieje.
Pichcę teraz obiad, kawkuję, doglądam dzieci, bo poprzeziębiane smile ot tak toto smile

50,535

Wycieczka udała się.Byliśmy w ogrodzie botanicznym,w katedrze i na piechotę na rynku we Wroclawiu.Tam zjedliśmy pizzę i kawał znów przeszliśmy szukając powrotnego autobusu.Tak więc nogi bolą,ale wesoło.

50,536

Bulinko pogoda Ci się chyba udała na taki spacer smile

Mamuśka no tak bywa ,że nie ma się weny ...

Sonia byłam w 2 sklepach i aptece - tej czarnuszki nie ma nigdzie

ale prześledziłam w necie zastosowanie i na co są te składniki do chleba ...

najważniejsze jest jednak siemię lniane ...  chodzi o to trawienie i "k" smile
olej  z czarnuszki jest b. zdrowy
sezam też ma dobry wpływ na nasze zdrowie smile jak i słonecznik smile

miłego wieczorku ... WSZYSTKIM...   lol

50,537 Ostatnio edytowany przez malgorzata.onet.pl (2016-10-22 23:45:51)

Niet nikogo ????
Śpicie wszyscy ???
To się zameldowałam i odmeldowuję  smile
Pozdrawiam i uśmiech zostawiam smile

Zrobiłam dzisiaj wiązankę dla taty......mama była zadowolona,że pomogłam  sad

50,538

Cześć wszystkim
Bulinko a byłaś w Afrykarium warto polecam
Dzisiaj 7 km marszem szybkim szłam jestem z siebie dumna jak nigdy jutro również nawet w deszczu a od czwartku zaczęłam,czuję że żyję zapomniałam że coś mi dolega,aa i 6 arów dzisiaj na dokładkę przeorałam he he trawę kosiłam
A tęsknił ktoś za mną?Buziaki zostawiam na dobranoc

50,539

Noc za oknem na dobre rozpostarła skrzydła. I pewnie, gdy pomyśli, że za niedługo musi wstawać, ma niezadowoloną minę. Teraz już do niej dołączę.

Pouczyłam się niemca. Mam jak Basia wenę. Z egzaminu dostałam 25 na 29 punktów. Cieszy mnie to, ale nijak nie odzwierciedla mojej wiedzy. Jest bardzo skromna.

Jestem zmęczona. Okrutnie. Jednak wciąż jeszcze dużo samozaparcia we mnie.

Położę się obok człowieka, który rozumie mój nabałaganiony umysł. Przechodził przez to swego czasu.

Ma wadę: chrapie. Nagram go i prześlę do Eski smile

Zróbcie miejsce Nocy. Ona zawsze wraca. Mnie już nie przynosi niepokoju. Może jej nawet było przykro, gdy swego czasu tylko ze strachem Ją kojarzyłam. Przecież możliwe, że nie chciała by ktoś roznosił krzywdę pod Jej cieniem.

Znajdę czas. Nie muszę. Chcę z Wami aktywnie posiedzieć...

50,540

Dzien dobry smile
zanim siadę do ksiązek witam się z Wami ciepło
Basiu pewnie, ze ja teskniłam smile
Małgorzato...co z tą wiazanka, nie łapie ...
Spo, gratulacje co do niemieckiego, to tez była moja zmora na drugim roku
Mamuska, a wrzucisz fotki swoich stroikow? smile
Bacha, dzisiaj w tesco lokne za czarnuszką
Elu, czarnuszka to roslina z Azji wschodnie...i dobrze robi na wiele róznych dolegliwosci, w tym gastrycznych

Idę się z neurologią zakumplować
Miłej niedzieli

50,541

hey niedzielnie

doberek Sonia 

naocznego kawulca zapodaje

http://imgup.pl/di/CCB0/media7.jpg
strasznie lubię ten kolor niebieski lol
jak są te kropeczki jasne - to moja kumpela ostatnio zrobiła sobie takie płyty w łazience
reszta wszystko białe ....  pięknie to wygląda smile

Sponi mówisz : chrapie ... lol
ale przynajmniej słyszysz,że ktoś jest z Tobą  smile smile

spokojnej niedzieli WSZYSTKIM   ...

50,542 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2016-10-23 08:15:35)

Dobry dzień Kochane!
Fajnie,że jesteście od rana.Soniu dobrej weny do nauki.
Sponi fajnie,że poczulas luksus bycia w spokoju.Podoba mi się to,że jesteś niezależna.
Basiu byłam w afrykarium,ale bardziej jeszcze zachwyciło mnie oceanarium.
Bachasiu też uwielbiam ten kolorek.

Nie wiem,czy gdzieś dziś wyjdziemy.Dziś jakoś nie mam weny,ale może do obiadu się to zmieni.

50,543 Ostatnio edytowany przez takasobiemamuśka (2016-10-23 10:44:11)

Dosiadam do kuszącej kawki smile
Miałam okazję pogadać z rańca z bratem i bratową (wzięli mnie na hol, bo rozpierdyknęłam chłodnicę w samochodzie o hak holowniczy kuuuleżanki samochodu wracając z nocki)
Zaraz dokończę smile
No jestem.
Przerwa na zrobienie dobierańca córuś smile
Sprawa samochodowa w trakcie załatwiania, a teraz rozpalę w centralnym, uklekram obiad i będę działać stroikowo, na razie tylko formować gałązki świerka.
Jutro znowu dniówka, we wtorek muszę myknąć do Bydgoszczy na hurt po susz egzotyczny i kwiaty pożyczonym samochodem hmm
O dziwo mam całkiem fajny nastrój smile
We wtorek nocka i zostaną mi tylko dwa dni na wyrób...jakieś radio i dodatkowe oświetlenie sobie zainstaluję w piwnicy i nie ma mnie do piątku.
Sonia wrzucę foty, domku też pstryknę, mam takie fajne pomysły na inne stroiki, ale w tym roku nie mam co zaczynać.
Mogę wrzucić trochę później? Jak już zakończę ten szał wiązankowy.
Co do chleba, takiego pieczonego, moja babcia piekła zawsze w sobotę na cały tydzień dla całej rodziny, wykładała blachy chrzanowymi liśćmi...takie piękne wspomnienie z dzieciństwa smile

50,544

Hej ,,,, hej ,,,,
milej niedzieli .....
Basiu a patrzałas w sklepach zielarskich tam powinna byc ta czarnuszka .

50,545

hey  ...

http://imgup.pl/di/KZU5/na-40-7-i-fb.jpg

>>>> lol
Sonia - Ela
właśnie wyciągnęłam chlebki z piekarnika ...

http://imgup.pl/di/85VG/zdj-cie0936.jpg
piekłam 30 minut ... teraz wiem,że następnym razem będę piec dłużej,żeby ta skórka była bardziej rumiana  ...
dałam ciut więcej siemienia i sezamu ....
potem jeszcze pyknę fotkę jaki jest w środku ....

za tą czarnuszką się rozejrzę .... jeszcze ...
ale tutaj w tym składzie siemię ma największe znaczenie ... smile

50,546

Witam. Nie wiem gdzie napisac.mam 45lat inastoletniego syna który marzy o pełnej rodzinie. Nigdy nie mial taty i jest to dla niego dramat. Ja zawsze mialam toksyczne zwiazki.teraz poznalam rozwodnika  porzadny czlowiek. Jest gotow byc dla mijego dziecka ojcem.wydawałoby sie ze jest ok. A mnie zaczelo odrzucac. Gdy jesr ze mna jest ok agdy nie widzimy sie to dramat. Odrzuca mnie tak ze nawet nie ogladam jego zdjec. Nie moge.wiem ze moje dziecko byloby z nim szczesliwe a,ja nie moge. Czy jestem nienormalna?jestem w terapii.

50,547

Basiu ja chlebek jak pieke to tak godzinke .
super Ci wyszły  ja tez dodaje nasionka słonecznik , dynia , czy nawet ziola prowansalskie

Witam CIE depresja mam nadzieje , ze zawitasz tu na dluzej
i popiszesz z nami .
zwierzysz sie .

50,548

Dzień doberek.

Soniu> ale ja napisałam, ze biszkopt urósł o około 1 cm, a to oznacza, ze jest o tyle wyższy, a nie, ze ma w sumie tylko 1 cm wysokości http://emoty.blox.pl/resource/hahaha.gif . Czyli, ze jeśli do blaszy wlałam jakieś 2 cm ciasta to urósł o 1 cm i razem jest- jakby nie liczyć- 3 cm .... kapiszi wink ?

Elu> czarnuszka to jak dla mnie śmierdziuch straszny. Kupiłam raz gotową mieszankę na chleb z czarnuszką i nikt tego nie chciał jeść. Psuło to dziadostwo cały smak i zapach miało bardzo intensywny. Odbijało się tymi ziarenkami straszliwie... fuj.... ale każdy ma inny smak. Nie spróbujesz, to się nie przekonasz.

Bacha> ja się sugerowałam 1/2 litrowych garnuszkiem gdy mleko odmierzałam. Drugi raz wezmę 2 szklanki (choć podobno szklanka szklance też nie równa, jak łyżeczka łyżeczce wink ).  Ja też piekłam niedawno chleb ale bez drożdży na sodzie.

http://oi65.tinypic.com/30j5vu9.jpg

To ja przy okazji niedzielnych refleksji zapytam panów podczytujących.
Jestem z natury małomówna i nie nadaję mężowi nad głową jak katarynka, odzywam się tylko wtedy gdy mam coś ważnego do powiedzenia i rzadko w innych okolicznościach. Słyszałam, ze takie żony to skarb wink . A wygląda na to, że jeszcze za dużo mówię....  bo jedno zdanie wypowiedziane do męża, potwierdzone jego" mhm" jeszcze nie oznacza, że mnie słuchał. To co ja mam jeszcze zrobić, mówić więcej/głośniej, czy całkiem zamilknąć?
Naprawdę tak wiele kosztuje mężczyznę, posłuchać krótkiej wypowiedzi żony???
Panowie, próbuję to zrozumieć, wyjaśnijcie proszę... .

Depresja> sam nick sugeruje, że masz problem emocjonalny i psychologiczny. Chodzisz na terapię, to świetnie. Porozmawiaj o swoich odczuciach z terapeuta. Mam nadzieję, ze bierzesz jakieś antydepresanty (jeśli się leczysz na depresję). Tylko połączenie terapii z lekami daje zadowalające rezultaty (bynajmniej tak było u mnie). Pozdrawiam ciepło.

50,549

pora kolacyjna

to wklejam chlebek chrupiący

http://imgup.pl/di/292MGTNQ/zdj-cie0942.jpg

następnym razem go udoskonale .... dodam więcej ziaren ....

Depresja witaj ...  lol
troszkę nie rozumiem - to co jest tak brzydki na fotach
a w rzeczywistości może być .. ???
Synem się nie sugeruj ... bo to Tobie ma facet odpowiadać wizulnie  i wiesz o czym piszę hmm hmm smile

Taja jaki ten przepis na sodzie ..  ???
Ela no teraz to wiem,że trzeba dłużej piec smile

50,550

Bachasiu jak mi ten chlebek pachnie.Normalnie nawet jego smak czuję.

Taja u mnie w domu rolę "mhm"spełniam ja.Co wcale nie oznacza,że nie słucham męża.

Mamuśka aż mi Ciebie szkoda.Życzę,żeby udało Ci się tanio naprawić ten samochód.

Byliśmy w "Koronie"wrocławskiej i Majka zaliczyła McDonaldasa.Miałyśmy iść do kina,ale nie wyszło.

50,551

ach apetycznie wyglada Basiu .
chyba tez zrobie zrobiłas takiego apetyta smile

50,552

Bulinko> mąż zrobił 2 wtopy na wczorajszej imprezie i spychał to bezczelnie na mnie, a mówiłam mu przecież.... tylko mnie nie słuchał. Najbardziej mnie wkurza, ze skoro nie słucha, to niech nie przytakuje. Ja mam z nim rozmawiać jak z niepełnosprawnym umysłowo czy z małym dzieckiem? Muszę mieć kontakt wzrokowy i zapytać czy zrozumiał?
Ja tez mówię "mhm" wobec córy dość często, ale nigdy kiedy NIE słucham. Wtedy mowie, ze nie będę teraz słuchać bo coś tam albo, ze ma powtórzyć.... a nie... jawne kłamstwo i ignoranctwo.

Bacha> chleb piekę na sodzie lub proszku do pieczenia. Przepis jest mój... tylko inspirowany innymi. Po prostu wzięłam trochę z jednego, trochę z drugiego przepisu i połączyłam wink .

Składniki na mały chlebek (proponuję zrobić 2 małe zamiast 1 dużego):

500 gr mąki
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
400 ml maślanki/zsiadłego mleka
przyprawy dowolne

Wersja druga:

500 gr mąki
1 płaska łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml wody
dowolne przyprawy

jajko

Wszystko (poza jajkiem z drugiej wersji) mieszamy, wyrabiamy do jednolitej nie klejącej konsystencji. Formujemy na chlebek, nacinamy niebyt głęboko.
Chlebek z drugiej wersji smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy na blaszy wyłożonej papierem w temp. ok. 200st.C, około 20 minut. Chlebek będzie gotowy gdy postukamy w spód i wyda on głuchy dźwięk. Można odwrócić chlebek do góry dnem na 1 minutę, aby się przyrumienił.

Chleba na sodzie nie trzeba smarować jajkiem, gdyż się sam doskonale zarumieni. Na proszku będzie znacznie bledszy.
Dodatkowo chleb na sodzie ma charakterystyczny smak i zapach, który pewnie daje soda.... nie każdemu to odpowiada.

50,553

Taja senks za przepis na sodzie wypróbuje ... lol

Bulinka jak Ci pachnie chlebek przez ekran ??
to chyba głodna jesteś smile
jak tam karmią ??? ...

Ela bierz się za pieczenie ... tylko może jutro smile

http://imgup.pl/di/NC25/tak-wlasnie-nadchodzi-poniedzialek-9138.gif

50,554

Bacha> ten nadchodzący poniedziałek powinien mieć jeszcze minę szelmowską wink .
Musisz jeszcze wiedzieć, że na sodzie chleby nie są takie lekkie, puszyste i chrupiące jak drożdżowe... ale za to zdrowsze wink .

Wszystkich bez wyjątku pozdrawiam serdecznie big_smile .

50,555

Bachasiu ja na diecie przecież jetem i nie jem chlebka.Tylko ten chrupki.Tak w ogóle,to ta dieta to raczej niskokaloryczna teraz niż dukanowa,bo zjadam to co Majka nie je,a więc większość obiadów,bo Ona mięsożerna,a tu mięsa mało dają.Głodna nie jestem,ale najedzona też nie.Jem też sporo owoców.Ciekawa jestem efektów wagowych jak wrócę.

50,556

Witajcie nocnie,
studenci tak mają wink

Taja, przepraszam nie zrozumiałam Cię co do wysokości biszkoptu...teraz załapałam:)
Bacha, cudne chlebki, a jak smakują...a wiesz, że własnie dostałam czarnuszkę w LIDLU smile
Mamuska...oczywiście fotki wrzuć jak już złapiesz oddech....bardzo proszę smile

wracam do czytania neurologii...jest wciągająca, ale materiału ogrom.
Dobrej nocy

50,557

witajcie .......
miłego piniedzialku ...
no pieczenie chlebka sie niestety odwlecze bo wczoraj sasiadka przyniosła mi chlebek na zakwasie
wiecapetyt bedzie zaspokojony , wczoraj zaraz sucha kromke zjadlam co zazwyczj kronek nie jadam .

50,558

Witaj Ela,

kawe stawiam, Bachy nie widac smile
padam ze zmeczenia

http://lo.boleslawiec.pl/wp-content/uploads/2014/09/ksiazka-i-kawa-lt3-932x656.jpg

50,559 Ostatnio edytowany przez Sponi (2016-10-24 07:32:24)

Sonia2012 napisał/a:

wracam do czytania neurologii...jest wciągająca, ale materiału ogrom.

I tu się z Tobą zgodzę Soniu. Czy w tych materiałach do uczenia masz info o zbawiennym działaniu tlenku azotu na naszą ludzką dyspozycję?
Wiem, że tlenek azotu ma zbawienny wpływ na układ nerwowy. Jeśli masz coś ciekawego, podziel się proszę. Masz z racji studiów lepszy dostęp do odpowiedniej lektury.

Podziwiam Ciebie za wytrwałość Soniu. I moja tolerancja dla wszystkich uczniów wzrosła, gdy i ja zaczęłam przyswajać wiedzę.
Teraz rozumiem każde narzekanie moich córek bo nadmiar obowiązków w zakresie szkolnictwa odczuwam na własnej skórze.

Chlebek mnie zainrtygował z uwagi na moje problemy trawienne. Tylko kto u mnie zje tyle pieczywa sad
Chyba, że zredukuję jego wielkość zmniejszając składniki. Tylko, że mnie trudno stworzyć coś drożdżowego. Ciasto urasta w drugą stronę i przy wynikach pieczeniowych Taji (ten przesławny cm biszkoptu) wybadam blado okrutnie.

50,560

hey Mychy  poniedziałkowo smile

Sonia dobra kobietko senks smile za kawcie ...
ładniutka i pyszna ..... smile

przejdę się do LIDLA po tą czarnuszkę i inne ?? ziarna ...
ale któraś ?? pisała,że ona nie za dobra ..  ??

Sponi w tym składzie ziaren to siemie odgrywa kluczową rolę na " k***ę "
możesz upiec 2 te chlebki ... nie wychodzą aż tak duże... zawsze można  zamrozić ...

Taja Ty ostatnio dużo pieczesz smile  senks smile za podpowiedzi....

miłego tygodnia WSZYSTKIM ....

50,561

Witam i dzięki za kawkę.
Miłego dnia wszystkim życzę.

50,562

Cześć Lasie,

Robię się na bóstwo i grzeję do nowej pracy. Dzisiaj (raz w miesiącu Rada Nadzorcza) od 11.00 - 21.00. Trzymajcie kciuki.

Udanego tygodnia Wszystkim życzę i moc serdeczności telepatycznie wysyłam :*

smile

50,563

Aniu trzymam kciuki i czekam na relację.

50,564

Kosmetyki własnie rozpakowałam, bawię się w Avon smile tak jak Bulinka smile
Spo...o gazach anestetycznych  miałam na anestezjologii i pilnie uważałm na wykładach, ale przyznam, że nie zakodowałam info o żadnym pozytywnym wpływie na organizm ludzki wręcz przeciwnie...ale poszperam i dopytam smile o tlenek azotu. Mam przemiłą p doktor z anestezjologii ...zapytam

50,565

Witanko kochane smile

Bulinko> to przymusowe "wczasy" odchudzające wink .

Soniu> nie masz za co przepraszać, ja mam swoje skróty myślowe i nie każdy wie o co mi chodzi heh.

Spo> to upiecz na sodzie lub proszku do pieczenia. Zamiast chleba upiecz z połowy składników np. 2 bułki. Tyle chyba zjesz wink .

Bacha> piekę kiedy muszę. Akurat urodziny młodej organizowałam, więc miałam co robić. Natomiast chleb piekę, kiedy zabraknie w sklepie mojego zakwasowego. Wcale nie tak często jak się wydaje. Czasem zapodaję Wam stare sprawdzone przepisy, których dawno nie piekłam.

Anna> powodzenia.

Ela> będziesz piekła ten chleb z czarnuszką?

50,566

Sonia u mnie w Lidlu nie ma czarnuszki  smile
dwa razy przeszłam się po regałach  i nie ma

Ann i jak po pierwszym dniu w nowej pracy ???

pozdrawiam WSZYSTKICH ....

50,567

Taja te odchudzające tak trochę oszukiwane,ale zawsze to mż.

Byłyśmy dziś z Majka w kinie i na fastfudach i tyle o diecie.

Idę kąpać dziecię.

50,568 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2016-10-24 21:04:22)

Bacha> w zwykłych sklepach raczej czarnuszki nie kupisz. U nas jest w zdrowej żywności. Szukaj więc takich sklepów lub działów ze zdrową żywościa.

Dobrej nocy dziewczyny smile .

50,569

BAcha, lidl, półka z makaronami albo tuż obok:)
Anna trzymałam kciuki, i jak po RN? smile

Pospałam, więc czas do nauki...

50,570 Ostatnio edytowany przez Basia1973 (2016-10-24 22:49:42)

Witam wieczornie,hmm nocnie miało być,
Bulinko tyle Twojego,ja żarłam bez opamiętania ciasto aż mi doopa urosła i mąż mnie dopiero na ziemię sprowadził a nawet film" cały ten cukier",także nie jedz tych paskudztw hmm ja na jakiś czas chyba słodkie odrzucę w ogóle jest nie dobre bllee ,i rzuć w cholerę tą dietę dukana tylko jedz wszystko ale w małych porcjach ,bo to że masz wyniki dobre to teraz ale może się to odbić dopiero za jakiś czas,ja cały czas jem 4-5 posiłków dziennie małych ale normalnych tylko widzisz u mnie to słodkie paskudne ,na razie nie chce nie domaga się moj organizm,nadrabiam owocami ale do południa tylko,ja wszystko wiem jak jeść i co!!! tylko ten cały właśnie cukier....cholerny żeby nie był bardziej silniejszy ode mnie
Miłych snów dla wszystkich bez wyjątku

Posty [ 50,506 do 50,570 z 85,597 ]

Strony Poprzednia 1 776 777 778 779 780 1,317 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024