Folik - kwas foliowy ! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Folik - kwas foliowy !

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 271 ]

131

Odp: Folik - kwas foliowy !

No ja miałam z żelazem mega problem przy badaniach miałąm czasem tylko 6... anemia okropna.. leżałam wiele razy w szpitalu na podawaniu żelaza i nie myślę aby ta rada że najlepszy poziom żelazo to ten jaki się posiada... w moim przypadku to była największa zmora.
A co do folianów... wolę łykać ten dobry, lepiej przyswajalny i być spokojniejsza.

Zobacz podobne tematy :

132

nocnalampka napisał/a:

A praktyka jest taka, że nie ma większych problemów z dostarczeniem kw. foliowego w diecie. Wystarczy naprawdę sporo jeść odpowiednich produktów. Jak wspomniałam - ja jestem najlepszym tego przykładem.

mery, co do żelaza, to parafrazując mojego gina - każdej cięzarnej i karmiącej życzę takiego żelaza jakie ja mam smile, a B12 zasadniczo ma niedobór każdy w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Kiedy ostatnio sprawdzałaś sobie poziom B12?

A nie pomyślałaś, że może po prostu masz "szczęście"? twój organizm lepiej przyswaja. Niestety większość ciężarnych nie. Przyjaciółce w ciąży powiększa się anemia, mimo że bierze naprawdę końskie dawki żelaza, je mięso, buraki i tę całą resztę bogatą w żelazo. Teraz czeka na wizytę u hematologa, bo ginekolog już nie wie, jak jej pomóc.
Z kwasem foliowym jest tak samo.

133 Ostatnio edytowany przez nocnalampka (2013-10-06 20:25:11)

Dziewczyny, nie wdając się w zbędne spory, jedno co chciałam przekazać i powtarzam raz jeszcze: zanim weźmiemy się za suplementację, to przebadajmy się dokładnie, aby mieć pewność czy suplementacja jest w ogóle potrzebna i jeśli tak, to w jakim zakresie.

134

Na szczęście forum to takie miejsce gdzie można mieć swoje zdanie i albo kogoś do niego przekonamy albo nie. Ale się przecież nie pozjadamy smile Zgadzamy się w tym że jakby nie było warto skonsultować sprawę ze swoim lekarzem prowadzącym.

135

Najgorzej jak nasz lekarz prowadzący nas "olewa" - ja niestety ostatnio miałam taką sytuację. Wtedy porady z forum są bardzo przydatne:)

136

mery napisał/a:

Najgorzej jak nasz lekarz prowadzący nas "olewa" - ja niestety ostatnio miałam taką sytuację. Wtedy porady z forum są bardzo przydatne:)

W takim wypadku podjęłabym decyzję o zmianie lekarza, szczególnie jeśli prowadzi on Twoją ciążę. Forum może być sugestią, ale należy wszelkie podejmowane środki konsultować z lekarzem.

137

Tak właśnie musiałam zrobić, ale w 7 miesiącu ciąży to już nie jest zbyt komfortowa sytuacja.

138 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-01-08 20:43:16)

Ja biorę kwas foliowy . Takie jest opakowanie spam . Chciałam kupić Folik ale co jestem w aptece to nie mają

139

mery napisał/a:

Tak właśnie musiałam zrobić, ale w 7 miesiącu ciąży to już nie jest zbyt komfortowa sytuacja.

Zdecydowanie. Współczuję dyskomfortu. Cóż na zaś trzeba jednak nie bać się i próbować takie decyzje podejmować wcześniej. Wielka szkoda, że lekarzom nie można ufać, jeszcze w tak ważnym dla nas kobiet okresie życia jakim jest ciąża.

140

Co do kwasu foliowego w diecie, większość go niestety ginie w obróbce pokarmów, więc na co dzień może wystarczy, ale podczas starań o dziecko i w ciąży już niekoniecznie...

141

yacha napisał/a:

Co do kwasu foliowego w diecie, większość go niestety ginie w obróbce pokarmów, więc na co dzień może wystarczy, ale podczas starań o dziecko i w ciąży już niekoniecznie...

Niestety wciąż wiele kobiet nie ma świadomości tego faktu.

142

Przyjmowalam kwas foliowy, który jest jednym ze składników Falvit mama. Calą ciążę i okres karmienia synka.

143 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-01-08 20:43:36)

ChcęByćMamą napisał/a:

Ja biorę kwas foliowy . Takie jest opakowanie spam. Chciałam kupić Folik ale co jestem w aptece to nie mają

Ja zamawiam folik w sklepie internetowym bez wychodzenia z domu a odbieram w wybranej aptece, za opakowanie 90 tabl. płacę ok. 17 zł. Wygodny sposób i mam pewność, że jak zamówiłam to na mnie czeka smile

144

Chochlik napisał/a:
yacha napisał/a:

Niestety wciąż wiele kobiet nie ma świadomości tego faktu.

No to te, które tutaj zaglądają już mają wink

145

A co ze świadomością tych, które tu nie zaglądają?? Ostatnio czytałam, że w ciągu roku w Polsce rodzi się ok. 2 tys. dzieci z wadą cewy nerwowej, to straszne sad

146

Mam nadzieję, ze lekarze zalecają przyjmowanie kwasu foliowego zwłaszcza jak się wcześniej łykało pigułki anty. Podczas antykoncepcji szczególnie jesteśmy narażone na jego braki.

147 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-05-08 15:38:14)

Kwas foliowy jest niezwykle ważny, nie wchłania się z pokarmów, więc trzeba pamiętać o suplementach jak np. Folik. To już wiedziałam, o tym jest mnóstwo artykułów, lekarz też mi to powtarzał. Ale strasznie zaciekawiła mnie ta informacja, że mężczyźni również powinni go spożywać... Szukałam szukałam i okazuje się, że faktycznie! big_smile i to nie tylko kwas foliowy, okazuje się, że jest mnóstwo takich suplementów: spam Muszę zacząć podrzucać witaminki swojemu mężczyźnie! smile

148

Mężczyźni też? A tego się nie spodziewałam. Chociaż w sumie jeżeli nam go brakuje w pożywieniu to im pewnie też smile

149

kwas foliowy jak najbardziej tak smile a co do witamin to bardziej stawiałabym na zdrowe odżywianie. Ja na początku ciąży brałam witaminy specjalnie przeznaczone dla kobiet w ciąży i kilka razy zdarzyło mi się zwrócić po ich zażyciu i przestałam je brać.
Ostatnio też czytałam artykuł, że według najnowszych badań podobno łykane przez nas witaminy w żaden sposób nie wpływają na nas korzystnie, a w niektórych przypadkach nawet szkodzą. Zwariować można przez tych naukowców smile

150

Lucyme napisał/a:

kwas foliowy jak najbardziej tak smile a co do witamin to bardziej stawiałabym na zdrowe odżywianie. Ja na początku ciąży brałam witaminy specjalnie przeznaczone dla kobiet w ciąży i kilka razy zdarzyło mi się zwrócić po ich zażyciu i przestałam je brać.
Ostatnio też czytałam artykuł, że według najnowszych badań podobno łykane przez nas witaminy w żaden sposób nie wpływają na nas korzystnie, a w niektórych przypadkach nawet szkodzą. Zwariować można przez tych naukowców smile

Bo oni mają za dużo czasu i wymyślają takie rzeczy smile Wiadomo, zdrowa dieta jest najważniejsza. Ale w okresach takich jak teraz nie łatwo jest dostarczyć wszystkich niezbędnych składników, dlatego można sobie wspomóc suplementami. A kwas foliowy to już w ogóle, mało go wszędzie smile

151

Lucyme napisał/a:

Lucyme takie artykuły będą się pojawiać bo KAŻDY sumplement może sobie każdy producent wprowadzić na rynek i nie musi mieć on badań potwierdzajacych działanie lecznicze wink (w przeciwieństwie do leku. Ktoś napisał w książce ten kwas robi to i to i ktoś lyknął pomysł i zrobił suplement. A mamy go tyle w żywności wink

152

agne8190 napisał/a:
Lucyme napisał/a:

Lucyme takie artykuły będą się pojawiać bo KAŻDY sumplement może sobie każdy producent wprowadzić na rynek i nie musi mieć on badań potwierdzajacych działanie lecznicze wink (w przeciwieństwie do leku. Ktoś napisał w książce ten kwas robi to i to i ktoś lyknął pomysł i zrobił suplement. A mamy go tyle w żywności wink

No właśnie niekoniecznie aż tyle, bo gotowanie bardzo redukuje zawartość kwasu foliowego, a najwięcej jest go w produktach, które właśnie poddajemy takim zabiegom. No może poza warzywami i owocami smile

153

malaMi_01 napisał/a:
agne8190 napisał/a:
Lucyme napisał/a:

No właśnie niekoniecznie aż tyle, bo gotowanie bardzo redukuje zawartość kwasu foliowego, a najwięcej jest go w produktach, które właśnie poddajemy takim zabiegom. No może poza warzywami i owocami smile

Niektóre warzywa również poddawane są obróbce, np. szpinak i brukselka mają dużo folianów, ale na surowo chyba nie da się ich zjeść. Co innego owoce. Folik to sam kwas foliowy i na pewno nie zaszkodzi.

154

Wszystko się da - trzeba pokombinować smile

155

Trochę źle zostałam zrozumiana.. Kwas foliowy jest niezbędny do zażywania w trakcie ciąży, starania się, a nawet po..
akurat kwas foliowy w potrzebnej nam dawce jest bardzo ciężki do uzyskania z samej żywności, także niezbędne jest łykanie tabletek.

156

Grunt żeby nie ulec namowom i łykać kwas foliowy w formie leku a nie suplementu.

157

agne8190 napisał/a:

Wszystko się da - trzeba pokombinować smile

hmm.. szpinak na surowo? big_smile

158

janja napisał/a:

Grunt żeby nie ulec namowom i łykać kwas foliowy w formie leku a nie suplementu.

Ja też jestem przeciwna suplementom, jak jest niedobór czegoś to lepiej uzupełnić w formie leku, szybciej się wchłania. Ostatnio czytałam, że Folik ma zbawienny wpływ w zapobieganiu innych schorzeń.

159

raspberry34 napisał/a:
janja napisał/a:

Ja też jestem przeciwna suplementom, jak jest niedobór czegoś to lepiej uzupełnić w formie leku, szybciej się wchłania. Ostatnio czytałam, że Folik ma zbawienny wpływ w zapobieganiu innych schorzeń.

No dobra, ale chyba suplementy nie są aż takie całkiem złe?

160

Nie mówię, że złe, ale przede wszystkim trzeba je długo brać, żeby przyniosły oczekiwany efekt Kwas foliowy przed i w ciąży potrzebny jest w dawce 0,4 mg nie wiem jaka jego dawka jest w suplementach, chodzi o skuteczność.

161

raspberry34 napisał/a:

Nie mówię, że złe, ale przede wszystkim trzeba je długo brać, żeby przyniosły oczekiwany efekt Kwas foliowy przed i w ciąży potrzebny jest w dawce 0,4 mg nie wiem jaka jego dawka jest w suplementach, chodzi o skuteczność.

Zawsze można sprawdzić na opakowaniu smile

162

Niewątpliwie, można sprawdzić smile Najważniejsze, żeby uzupełniać niedobory.

163

dokładnie, ja przed zakupem jakiegokolwiek suplementu (nie oszukujmy się, każdemu się zdarzyło:D ) sprawdzałam na opakowaniu ile czego. A jak jest za dużo w organizmie to też niedobrze smile

164

Jesteśmy "bombardowani" produktami, które to niby działają cuda, musimy więc ostrożnie wybierać. Najlepiej to, co zaleci lekarz. Folku w dawce 0,4 mg nie da sie przedawkować, za to inne witaminy...

165

Każda z nas powinna wiedzieć najlepiej jak zadbać o zdrowie swojego maluszka, nikt nikomu na siłę nie będzie strał się włożyć zasad jakie należy przestrzegać, aby dziecko urodziło się zdrowe, ale uważam że należy uczulać mamy na to jak zaniedbanie pewnych kwestii może skończyć sie dla naszego dzieciaczka.

166

Wiadomo, nic na siłę. Ale powiem, że statystyki są przerażające, odsetek dzieci urodzonych co roku z wadą cewy nerwowej nadal jest wysoki. Można wnioskować, że przynajmniej forumowiczki mają świadomość zagrożeń niosących niedobór kwasu foliowego smile

167

No mnie się wydaje, ze już każda mama wie czym ryzykuje nie przyjmując kwasu foliowego..

168

Dodatkowo nie wiem czy wiecie, ale połowa kobiet ma problemy z przetwarzaniem kwasu foliowego. Dlatego ważne by kupić sobie kwas foliowy wzbogacony o metafolinę. Jest to przetworzona forma kwasu foliowego gotowa już do wykorzystania przez organizm.

169

Syntetyczny kwas foliowy wchłania się w całości więc nie ma potrzeby dodatkowo faszerować się suplementami, które nie leczą tak jak folik na przykład .

170

janja napisał/a:

Syntetyczny kwas foliowy wchłania się w całości więc nie ma potrzeby dodatkowo faszerować się suplementami, które nie leczą tak jak folik na przykład .

To nie jest żaden dodatkowy suplement.
To jest kwas foliowy,a dokładnie jego aktywny metabolit:  metafolina. Blisko 50 proc. kobiet ma trudności z metabolizowaniem kwasu foliowego i przekształcaniem go w związek przyswajany przez płód. Dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca przyjmowanie preparatu z metafoliną.
Idealny suplement diety dla kobiet w ciąży powinien zawierać, oprócz odpowiedniej ilości kwasu foliowego, metafolinę oraz witaminy, minerały i inne składniki niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu.

171

Kiedy wspomniałam mojeju ginekologowi, że chcialabym postarać się o drugie dziecko powiedział, że jak tylko się zdecyduje powinnam zacząć brać kwas foliowy. Kiedyś też go brałam, ale dopiero jak dowiedziałam się, że jestem w ciązy. Mówił niemalże podobnie to co Lucyme teraz o wchłanianiu i tym, że nie wystarczy dać organizmowi kwas foliowy, żeby on w organizmie został. Mimo, że jem dużo szpinaku i zielonych posiłków jednak polecił, żebym brała Femibion. W aptece było ich kilka i magister poleciła mi Natal 1 jako, że on jest przed ciążą i na jej początku. Powiem wam, że podoba mi się to, że wszystko idzie do przodu w kiedunku tego, żeby wspomóc przyszłe matki i zadbać o nie jeszcze bardziej.

172

Ja biorę folik właściwie od momentu, w którym zaczęliśmy myśleć o dziecku. Podobno kobiety powinny go brać regularnie, nie tylko w ciąży - wspomaga pracę układu nerwowego i procesy krwiotwórcze.

173

No właśnie od niedawna dopiero mówi się o tym, że nie każda forma tego kwasu foliowego jest tak samo przyswajalna. Dlatego w lekach nie każdy kwas foliowy to jakby ten sam kwas foliowy. Właśnie Femibion ma tą najbardziej przyswajalną formę.

174

Pewnie każda z nas wie, że właściwą ilością kwasu foliowego jest 0,4 mg na dzień, szczerze mówiąc nawet nie wiem czy taką dawkę posiadają te wszytskie inne suplementy polecane kobietom w ciąży

175

Z suplementami lepiej ostrożnie, bo suplementacja w ciąży wymaga szczególnej ostrożności. Lepiej wszystko konsultować z lekarzem niech on zadecyduje.

176

Też od samego początku starań brałam kwas foliowy. smile

177

Mi się podoba opcja łączenia kwasu foliowego z innymi mineralami, jak np z żelazem, albo z magnezem od prenalenu. bo w ciąży wszystkie mikro i makroelementy są ważne.

178

Kwas foliowy powinien być dostarczany w formie leku, po co go łączyć z innymi minerałami, musimy mieć pewność ze wchłonie się w całości.

179

Żelazo powinno się przyjmować tylko wtedy gdy mamy jego brak, wg. zaleceń lekarza. Mi ginekolog zalecił femibion, bo ma metafoline,  kwas foliowy nie wszystkie kobiety przyswajają przecież...

180

No nie wiem, skoro lekarz mówi, ze kwas foliowy w tabletkach wchłania się w całości to nie ma co kombinować, bo niektóre  zestawy nawet mogą szkodzić dziecku. Warto to skonsultować z lekarzem, a nie brać wszystko jak leci.

181

ale ja nie biorę wszystkiego jak leci, tylko mówię że podoba mi sie taka opcja łączenia zamiast łykania kilku produktów.
gdybym czegoś nie skonsultowała ze swoim prowadzącym to na pewno nie ośmieliłabym się włożyć do ust żadnej pigułki wcześniej, bądźcie spokojne:)
Do łączenia kwasu foliowego z magnezem nie miał zastrzeżeń, tak samo jak do tego prenalenu witaminowego Mulvit

182

Aster05 napisał/a:

Do łączenia kwasu foliowego z magnezem nie miał zastrzeżeń, tak samo jak do tego prenalenu witaminowego Mulvit

Jakie witaminy on zawiera ? Moja koleżanka pojedzeniu ma nudnoości, dodatkowo upały tez nie sprzyjają chęci jedzenia.

183

w moim przypadku to te nieszczęsne upały niczemu teraz nie sprzyjają...
jeżeli zaś chodzi o zawartość tego preparatu to jest tam biotyna, kwas foliowy właśnie i to w sporej dawce 400 mcg (200%), kwas pantotenowy, niacyna, tiamina, wit B12, ryboflawina, wit B6, wit C, wit E, D3.
Zaś inne minerały to żelazo, jod, cynk, miedź, selen (dla mnie osobiście też szczególnie ważny) i mangan
Sporo tego jest. jest też wersja z kwasami DHA.
Więc o ile sam w sobie kwas foliowy bierzemy przed ciążą to potem jeśli brak p/wskazań można go dostarczać w takim pakiecie przecież

184

No dobrze to pozostaje miec nadzieje, ze te tabletki nie sa olbrzymie i strasznie nie smierdza ryba.

185

Cenowo nie odbiega za wysoko ?  Polecila bym jej te tabletki.

186

A dlaczego mają śmierdzieć rybą?? Ja brałam prenalen, jest hmm takiej standardowej wielkości i pachnie, noo jak tabletka. Najważniejsze, że skuteczne, a reszta to sprawa drugorzędna.

187

Mnie się wydaje, ze normalna zdrowa dieta kobity ciężarnej powinna wystarczyć do dostarczenia tych wszystkich witamin, jedynie kwas foliowy szybko ginie i się ulatnia to warto go uzupełniać biorąc ten syntetyczny.

188

mama2011 napisał/a:

A dlaczego mają śmierdzieć rybą?? Ja brałam prenalen, jest hmm takiej standardowej wielkości i pachnie, noo jak tabletka. Najważniejsze, że skuteczne, a reszta to sprawa drugorzędna.

Miałaś okazję kiedyś  łykać tran ? Niektóre niestety jednak śmierdzą. Napiszesz za ile je kupujesz ?

189

Wiele wątpliwości co do diety i suplementacji jaka jest wymagana w czasie ciąży i przed nią może rozwiać poradnik dla kobiet opracowany przez ekspertów Instytutu Matki i Dziecka. Bardzo przydatne, przystępne i godne zaufania źródło wiedzy. Nie możemy podać tu linka, ale znajdziecie go wpisując w google - "Poradnik żywienia kobiet w ciąży Instytut Matki i Dziecka". Polecamy!

190

ja mam z prenalenu witaminy dla karmiących i dha, faktycznie nie śmierdzą tak jak tran wink

191

Tak zajrzałam nieco z ciekawości do Was, bo moja siostra jest teraz w ciąży i właśnie zastanawiała się co powinna łykać i co jest najlepsze na rynku smile Mówicie, że prenalen nie śmierdzi rybą, ale to chodzi o to, że nie odbija się rybą czy, że nie śmierdzi sam produkt. On jest w płynie czy tabletkach????

192

Ja osobiście brałam Folik - tak polecił mi mój ginekolog. Wiadomo kwas foliowy przed i w I trymestrze ciąży jest bardzo istotny jesli chodzi o rozwój dziecka i zapobieganie wadom cewy nerwowej.

193

Wady cewy nerwowej są straszne,dobrze ze większość dzieci rodzi się zdrowa, ale jak to trzeba zawczasu dmuchać na zimne, nie zapominać o kwasie foliowym, a najlepiej już podczas antykoncepcji hormonalnej zacząć brać.

194

mi lekarz polecił brać folik do końca ciąży, nie wiem czy wam też tak kazał ? a oprócz tego biorę jeszcze tran mollersa , żeby dzidzia się zdrowo rozwijała no i szczęśliwa ciąża baby and mama med na zmęczenie i mdłości - bo mnie strasznie męczą.
ale folik to podstawa w każdej ciąży

195

Jak najbardziej Polecam ja go stosowałam przy dwóch ciążach i naprawdę pomagał.

Posty [ 131 do 195 z 271 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Folik - kwas foliowy !

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024