Prezent ślubny- co dać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Prezent ślubny- co dać?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 207 ]

131

Odp: Prezent ślubny- co dać?
polsza napisał/a:

krzysztof to Twoje zdanie z poprzedniego tematu 'Dla mnie głupotą jest nie iść na wesele z powodu braku kasy na wesele. Ale szanuję twoje zdanie. Bo mojego tutaj zdania nie szanują.'

Tu nie chodzi o to, że nie szanujemy Twojego zdania. Ale postaraj się zrozumieć nasze zdziwienie. Weź pod uwagę to, że wszystkie jak tu jesteśmy albo miałyśmy już swoje śluby, albo się do nich szykujemy. Na pewno każda z nas chodzi na wesela. I jeśli 10 osób mówi, że to trochę nietakt dawać w prezencie 50zł, to chyba coś w tym jest... Nie chodzi o to, że jesteśmy materialistkami! Idąc do kogoś na urodziny dajemy takie prezenty, albo nawet i droższe. Ślub to coś wyjątkowego. Tutaj małżonkowie zaczynają wspólną drogę życia. Są jakieś standardy, które należałoby przestrzegać. Przemyśl to.
A co do Twojego kolegi i bukietu kwiatów. Jasne, że nie przestanie się z Tobą zadawać tylko dlatego, że dałeś same kwiaty. Ale na pewno on i jego żona trochę się zdziwili takim prezentem, a raczej jego brakiem.

A ja znam kilku co mają podobne zdanie do mnie. 100zł w kopercie nie wstydzili by dać.

Co do mojego kolegi co byłem na weselu. Nie był zdziwiony bo wiedział jakie mam specyficzne zdania na różne tematy.

Wiem że z moją opinią jestem w grupie ludzi która jest mała. I w tej grupie zamierzam pozostać.

polsza napisał/a:

A tak z innej beczki: krzysztof, obicie sobie czasami jakieś prezenty, małe upominki, wyjścia do kina, restauracji, wyjazd na weekend za miasto czy coś takiego?

Często i gęsto. Czasami moja K musi mnie hamować z wydawaniem na nią kasy.

Zobacz podobne tematy :

132

kaisa_malene napisał/a:

A ja uważam, że w przypadku prezentów ślubnych cena nie powinna grać głównej roli. Ważne, by kupić coś, co się młodej parze spodoba/przyda albo będzie związane z jakimiś wspomnieniami. Ustalanie z góry, że "więcej jak 100zł nie dam" jest trochę wredne, moim zdaniem. To wyjątkowy dzień i warto kupić coś wyjątkowego, a może to kosztować zarówno 50zł jak i 400zł. Oczywiście jak się po prostu tyle nie ma, to trudno, ale jeśli się ma: czemu nie kupić? Można sobie przez tydzień czegoś tam odmówić i potem uszczęśliwić daną osobę smile

zgadzam się z Tobą w 100%

133

Ja również polecam pieniądze. Młodzi będą wiedzieli co z nimi zrobić.
Do tego, myślę, że się przyda na noc poślubną, dorzuciłabym jakiś kuszący komplecik bielizny dla obojga Państwa Młodych:)

134

"kuszący komplecik bielizny "  to już baaardzo osobisty prezent i nie dawałabym takiego prezentu osobie innej niż mój mąz smile

135

Zgadzam się z polszą, nikt Ci tu szacunku nie odmawia.
Ja tylko się Twojemu zachowaniu dziwię, że nie wyciągasz wniosków i nie starasz się swojej postawy zweryfikować. Dostajesz bowiem rozsądne argumenty ku temu. Twój wybór.

Noi nie rozumiem mechanizmu: wydawanie kasy na przyjemności, a nie dawanie większej gotówki do koperty dla Młodych. Ot tak tylko dla zasady?

Używając określenia "dziecinne" opisałam nie Ciebie, a Twoje zachowanie. Wolno mi wyrażać moją opinię. Zresztą po to chyba z nami konwersujesz, żeby ją poznać.
Szanowanie opinii, czy tolerancja nie ma tu nic do rzeczy.
Czy osoby tolerancyjne to tylko takie, które nie wypowiadają swoje zdania?

136 Ostatnio edytowany przez Krzysztof1988 (2012-04-13 15:54:25)

Noi nie rozumiem mechanizmu: wydawanie kasy na przyjemności, a nie dawanie większej gotówki do koperty dla Młodych. Ot tak tylko dla zasady?

Hmmm... Można tak uznać że dla zasady. Zasady że to co wypada ma swoje granice. Bo wypada być elegancko ubranym, nie spóźniać się, dobrze zachowywać się przy stole itp. a nie dawać prezenty za min. 300zł. Oraz zasady ważenia środków do celu. Ja przyjąłem że na prezenty daję około 100zł kolegą znajomym jak mam kasę lub rodzina (no chyba że bliska rodzina to dużo więcej), a jak nie mam kasy to same kwiaty (bliższej rodziny).

Ale jedno po tej dyskusji stwierdziłem. Że jak będę szedł tylko z samymi kwiatami to uprzedzę P. Młodych o tym że będę bez prezentów. Nie będą przynajmniej zdziwieni. 

Używając określenia "dziecinne" opisałam nie Ciebie, a Twoje zachowanie.

Nie wiem co jest w tym dziecinnego. Ale jak tam chcesz.

137 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-10-24 15:51:39)

Opisałyście bardzo ciekawe pomysły. Sądzę, że wszystko zależy od sytuacji młodych. Tak jak ktoś napisał - czasem potrzebne są dość prozaiczne rzeczy ze względu na warunki mieszkaniowe, a czasem przydają się jakieś stylowe, klasyczne akcesoria - typu ładny zegar, zastawa itp. Sądzę, że optymalny prezent to pieniądze + coś symbolicznego dla danej pary. Skoro ich znasz to pora uruchomić kreatywność.
Mi się marzy spam.

138

W dzisiejszych czasach jednak najbardziej potrzebna jest młodym gotówka smile każdy woli sam sobie coś wybrać do mieszkania

139 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-10-24 15:50:43)

Ja kupiłam dwie piękne obrączki ze szkla krysztalowego...dedykacje można bylo wygrawerować, w której byly imiona młodej pary, data ślubu i że ode mnie. Ale na stronie teraz zerkałam, że robią kieliszki z gołabkami i jak sie powie ze jakieś imiona tam wklepać to też zrobią. Ogólnie wszytko można zmienić w tych ich projektach. Szkło jak swarowsky a o wiele tańsze.
ich adres spam

140 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-11-13 21:33:11)

A ja na swoje wesele dostałam od trójki przyjaciół fajny prezent w postaci robota kuchennego spam, choć również jestem raczej zwolennikiem kopert smile Są jednak plusy prezentów, bo choć nasz kontakt lekko się pogorszył - wiadome dom rodzina, a co za tym idzie - brak czasu, to czasami patrząc na ten prezent przypominam sobie fajne chwile spędzone z nimi. Oprócz tego polecam tego typu produkty, bo są bardzo przydatne. Osobiście na dzień dzisiejszy spam towarzyszy mi praktycznie przy każdym obiedzie smile spam Póki co nie jest on a tak popularny, więc raczej jest pewność, że prezent się nie powtórzy. Polecam go bo sama jestem bardzo zadowolona. A Wam podoba się taki pomysł?

141 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-20 20:35:33)

Ja kupiłem znajomym oryginalny zestaw ceramiki z Bolesławca. Uważam, że jest to bardzo dobry pomysł na prezent ślubny, który z pewnością będzie im służył przez wiele lat. Kupowałem w sklepie internetowym spam

142

...a może młodzi sami podpowiedzą na czym im zależy. Często są to pieniądze + bukiet wink

143

coś pięknego, eleganckiego i ponadczasowego smile

144

Ja reprezentuję grono po drugiej stronie barykady, czyli Młodych. Na prezent życzę sobie pieniądze. Oczywiście nie napisałam tego w zaproszeniu i uważam tego typu dopiski za wielkie faux pas, ale sądzę, że ci którzy bliżej nas znają wiedzą, że nie ma co silić się na prezenty. Obydwoje mamy wymagający gust i bardzo sprecyzowane plany zakupowe. Natomiast zaprosiliśmy najbliższych, więc raczej się nie rozczarujemy porcelanowym łabądkiem. Właśnie zupełnie bez sensu wydaje mi się dodatek w stylu kryształowe gołąbki, obrączki itp. Nie lubię takiej zbieraniny w domu, miksery, kuchenki i inne cuda też wole kupić sama, tak żeby pasowało i żebym była zadowolona. Więc zostaje tylko kasa, chociaż już porcelanowy serwis albo jakiś ciekawy obraz sprawiłby mi wiele radości.

145

Ile pieniędzy powinnam dać w kopertę parze młodej? Dodam, że jestem studentką, nie zarabiam, idę z partnerem, który jest w moim wieku i również nie zarabia, a znam pana młodego, który jest kumplem mojego brata, ja zaś go znam trochę mniej.

146

Dobry pomysł na prezent ślubny to zestaw eleganckich kieliszków.
A jeżeli chcemy dać tylko kopertę to można wybrać jakiś fajny zestaw 2 kieliszków i do tego koperta.

147

Mam pytanie : czy uważacie za ok danie bliskiej parze nowożeńców dwóch oddzielnych prezentów? Znamy się jak łyse konie i kiedyś im obiecaliśmy z mężem, że na ich ślub spełnimy ich marzenia. Pannie Młodej chcemy wykupić skok ze spadochronem, a Młodemu przejażdżkę profesjonalną wyścigówką albo ekskluzywnym autem. Czy to są dobre prezenty na wesele czy lepiej kupić jakieś AGD/sztuce itp?

148

peyton_oth napisał/a:

Mam pytanie : czy uważacie za ok danie bliskiej parze nowożeńców dwóch oddzielnych prezentów? Znamy się jak łyse konie i kiedyś im obiecaliśmy z mężem, że na ich ślub spełnimy ich marzenia. Pannie Młodej chcemy wykupić skok ze spadochronem, a Młodemu przejażdżkę profesjonalną wyścigówką albo ekskluzywnym autem. Czy to są dobre prezenty na wesele czy lepiej kupić jakieś AGD/sztuce itp?

A czemu nie? Moim zdaniem się ucieszą smile a AGD to sami sobie kupią za to co dostaną w kopertach smile

149

peyton_oth napisał/a:

wow, świetny pomysł! smile

150

Bardzo dobry pomysł! Jak już dawać prezenty to jakieś osobiste. AGD każdy najlepiej wybierze sobie sam.

Zazwyczaj daje koperty wychodząc z założenie, że młodzi najlepiej wiedzą co im jest potrzebne. Prezent dawałam tylko raz. Przyjaciółka brała ślub i okazało się, że nie będą mieli fotografa, bo niestety nie starczy im funduszy. Z całą grupą znajomych złożyliśmy się na fotografa i plenerową sesję poślubną. Jakiś czas temu młoda powiedziała, że jak patrzy na zdjęcia ślubne to po pierwsze przypomina sobie jaki to był wspaniały dzień, a po drugie, że ma fajnych znajomych.:)

151

Dziewczyny dziękuję za odpowiedzi. smile Właśnie zamówiłam Motoprezent, a w weekend jadę z mężem do szkoły spadochroniarskiej niedaleko naszej miejscowości żeby skok wykupić. Wiem, że młodzi się ucieszą smile Nie wiem tylko czy "ciotki" nie będą krzywo patrzeć, ale w sumie kogo to... tongue

152 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-08-12 16:15:54)

Polecam biżuterię. Ja taki prezent zafundowalam parze młodej, byli zadowoleni;) coś nowego i na lata pozostaje pamiatka, a o to wlasnie chodzi. Trafilam na spam na internecie, maja wlasny sklep internetowy wlasnie.

153

My dostalismy tonę ręczników wiadomo, jakieś zbędne pierdoły, i jeden prezent który od prawie 2 lat służy nam codziennie. Mianowice- taki fajny expres do kawy na kapsułki Dolce Gusto!! Bomba! Kosztuje ok 300 zł, kawa za paczkę od 19-25 ( 20 lub 10 sztuk w zalezności czy zwykła, czy latte) jest super. Mały, zgrabny, prosty w obsłudze. Problem tylko w tym że już mi inna kawa zupełnie nie smakuje!

154

Dziewczyny może coś doradzicie... W październiku mam wesele siostry. Młodzi podali nam listę rzeczy, które by chcieli. Ale nic nam nie ułatwiali, bo to są pozycje typu "fajny ekspres", "porządne gary", "uroczy komplet noży". No heloł! Ja rozumiem, że nie chcą nam nic narzucać, ale mogliby coś jednak podpowiedzieć. Dobry ekspres czy porządne garnki to droższe rzeczy i rozważamy zrzucenie się. Podzieliliśmy to jakoś między siebie, no i... padły na mnie te nieszczęsne garnki właśnie. Mam coś znaleźć, a pozostali dorzucą kasę. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że ja kompletnie się nie znam na takich rzeczach. Pomożecie? Z góry dzięki!

155

A jakim budżetem dysponujecie na taki prezent?

156

Przede wszystkim musisz wiedzieć jaką mają kuchenkę smile Są zwykłe gazowe, elektryczne, indukcyjne.. Nie każde garnki nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej czy elektrycznej.

157

Budżet nas jakoś mocno nie ogranicza, bo zrzucamy się w kilka osób. A co do kuchenki to wydaje mi się, że indukcyjna. Jakieś to ma znaczenie większe?

158

Oczywiście, że ma! Nie każde garnki nadają się do gotowania na indukcji!

159

Wybacz kochana, nie wiedziałam smile No to indukcyjna w takim razie!

160

peyton_oth napisał/a:

Dziewczyny dziękuję za odpowiedzi. smile Właśnie zamówiłam Motoprezent, a w weekend jadę z mężem do szkoły spadochroniarskiej niedaleko naszej miejscowości żeby skok wykupić. Wiem, że młodzi się ucieszą smile Nie wiem tylko czy "ciotki" nie będą krzywo patrzeć, ale w sumie kogo to... tongue

Skok? Supernacki pomysł smile A ciotkami się nie przejmuj, to nie dla nich prezent, więc niech się nie interesują wink My z mężem dostaliśmy od kuzynki kartę podarunkową do LaPerli do Hiltona big_smile w Warszawie. Sami mogliśmy sobie wybrać zabiegi byle tylko się zmieścić w podanej sumie. Bardzo fajny prezencik, o niebo lepszy niż zastawy i ekspresy (dostaliśmy 3! dwa poszły już na allegro big_smile ) które dostaliśmy. Wyjątkowe miejsce, jestem stałą klientką od tego czasu.

161

O nie wiedzialam, ze taki boski temat tu jest:)
Ja jadę na wesele i mam spory problem prezentowy... Młodzi, którzy młodzi już nie są (po 30, jakos ok 35) napisali w zaproszeniu, że CHCĄ kasę. Dla mnie to wyraz bezczelności, ale okeeej. Problemu by nie było gdyby nie to, że oni są bogatymi ludźmi z Niemiec, a ja i mój chłopak jesteśmy niepracującymi studentami z Polski żyjącymi z małego kieszonkowego (on) i ze stypendium socjalnego(ja)... Nie stać mnie by włożyć im w kopertę, góra co ze dwie stówy, a to trochę niewypada bo będą wiedzieć, że mało dałam, obawiam się niesnasek. Poza tym jesteśmy duszami artystyczno-technicznymi wiec czujemy się ograbieni z możliwości zaplanowania prezentu (zwyczajowo robiliśmy jakieś pamiątkowe obrazy, zdjęcia, filiżanki etc albo indywidualnie dobieralismy prezent do osoby spedzajac czas w sklepach i w sieci...
Coz uczynic?

162 Ostatnio edytowany przez dorota.f (2013-08-13 16:15:10)

PłomiennaLena napisał/a:

napisali w zaproszeniu, że CHCĄ kasę. Dla mnie to wyraz bezczelności, ale okeeej.

Ktoś doprecyzował, co mu się przyda, a dla Ciebie to bezczelność?

PłomiennaLena napisał/a:

Poza tym jesteśmy duszami artystyczno-technicznymi wiec czujemy się ograbieni z możliwości zaplanowania prezentu (zwyczajowo robiliśmy jakieś pamiątkowe obrazy, zdjęcia, filiżanki etc

Ograbionym sugeruję mimo wszystko przynieść prezent, jaki zazwyczaj przynoszą. Młodym na pewno będzie miło.

Nie miło będzie im natomiast, gdy się dowiedzą, że są bezczelni...

163

No dobrze, ale co z tymi moimi garnkami... Doradzicie mi coś kochane? Naprawdę chcę podołać tej misji i kupić im coś porządnego!

164

dorota.f napisał/a:
PłomiennaLena napisał/a:

napisali w zaproszeniu, że CHCĄ kasę. Dla mnie to wyraz bezczelności, ale okeeej.

Ktoś doprecyzował, co mu się przyda, a dla Ciebie to bezczelność?

PłomiennaLena napisał/a:

Poza tym jesteśmy duszami artystyczno-technicznymi wiec czujemy się ograbieni z możliwości zaplanowania prezentu (zwyczajowo robiliśmy jakieś pamiątkowe obrazy, zdjęcia, filiżanki etc

Ograbionym sugeruję mimo wszystko przynieść prezent, jaki zazwyczaj przynoszą. Młodym na pewno będzie miło.

Nie miło będzie im natomiast, gdy się dowiedzą, że są bezczelni...

A ja się zgodzę z Leną, że to trochę bezczelność pisać na zaproszeniu co chce się dostać. Uważam, że państwo młodzi powinni dać dowolność gościom. W kopercie wypada dać trochę kasy, a nie wszystkich stać na to by dać ze 4 stówy. Czasem o wiele taniej wychodzi kupienie jakiegoś prezentu. Ładnej zastawy czy czegoś takiego.

165

No jak nie nazwać tego bezczelnością? Dorośli ludzie, po 30, mający sporo kasy napiszą w zaproszeniu dla biednych studentów, którzy z trudem mają kasę, żeby dojechać na ten ślub, napisać że się chce kasę o.O mam w domu względną biedę, a muszę sama stworzyć prezent za siebie, faceta, mame i ojca ktory jest jego chrzestnym wiec oczekują zapewne od nas 500-1000zł. a jak mówię, mnie stać góra na 200...

Nie wyobrażam sobie poprosić o pieniądze na prezent, jak ktos im daje prezent urodzinowy to tez maja focha, że nie koperta?

166 Ostatnio edytowany przez dorota.f (2013-08-14 10:30:17)

Bluepearl musisz się chyba wybrać do jakiegoś sklepu i popytać tych, co się znają na tym.
Mogę polecić garnki Berghoff. Mi się super sprawdzają, ale mają już swoje latka, więc może teraz na rynku jest coś innego.

PłomiennaLena napisał/a:

No jak nie nazwać tego bezczelnością? Dorośli ludzie, po 30, mający sporo kasy napiszą w zaproszeniu dla biednych studentów, którzy z trudem mają kasę, żeby dojechać na ten ślub, napisać że się chce kasę o.O mam w domu względną biedę, a muszę sama stworzyć prezent za siebie, faceta, mame i ojca ktory jest jego chrzestnym wiec oczekują zapewne od nas 500-1000zł. a jak mówię, mnie stać góra na 200...

Nie wyobrażam sobie poprosić o pieniądze na prezent, jak ktos im daje prezent urodzinowy to tez maja focha, że nie koperta?

Tematu o kopertach nie ma co dublować. Chętne do dalszej dyskusji zapraszam tu: http://www.netkobiety.pl/t264.html

167

bluepearl napisał/a:

No dobrze, ale co z tymi moimi garnkami... Doradzicie mi coś kochane? Naprawdę chcę podołać tej misji i kupić im coś porządnego!

Porządne garnki to np. Philipiaka. Tyle, że one są dosyć drogie. Ale skoro składacie się w kilka osób to może kupicie im takie. Z tego co czytałam mają 20-letnią gwarancję i reklamuje je ten kucharz... Okrasa. Więc sądzę, że byle czego by nie reklamował.

168

Ja mam garnki Fissler i Ikea. Obydwa zestawy sobie chwalę.

169

Uważam, że idealnym prezentem dla pary młodej są po prostu pieniążki w kopercie. Sami decydują na co  chcą je wydać. Moja przyjaciółka zbierała w ten sposób na porządne garnki do swojego nowego mieszkania. Upatrzyła sobie właśnie te garnki Philipiaka i zdecydowała, że pieniążki z wesela pójdą na ich zakup. Lepiej jest wypytać wcześniej, niż na siłe uszczęśliwiać młodych. Wykazać można się z prezentem, zamiast kwiatow pod Kościołem. Jakieś wino, czy też maskotki dla przyszłych dzieciaczków big_smile

170

Dzięki dziewczyny! Znajoma ostatnio mi opowiadała, że była na jakimś pokazie garnków i że najlepiej jednak jest zobaczyć na żywo, zanim zadecyduje się o kupnie. Tak myślę, że na pewno - jak radzicie - pochodzę po sklepach, ale zaciekawił mnie też temat pokazów. Gdzie takie można zobaczyć? Może któraś z Was była? Jak to właściwie wygląda?

171

Z tymi pokazami to raczej się powstrzymaj smile Mieszkam w uzdrowisku, co i rusz w hotelach, domach wczasowych, pensjonatach są organizowane pokazy różnych rzeczy, kołder, garnków, uzdrawiającej biżuterii, wyszczuplających lampek itd. Jedna wielka bujda.. Oferują garnki za przeproszeniem z targowiska, pięknie o nich opowiadają, świetnie są przeszkoleni i nastawieni na podpisanie umowy - "tylko dziś dla Państwa oferujemy garnki w wyjątkowo niskiej cenie za jedynie 1999zł! Cena rynkowa garnków to ponad 4000zł! Taka okazja się już więcej nie powtórzy". Tylko dziś dadzą Ci czajnik gratis, czajnik o wartości ponad 300zł (a w rzeczywistości 50zł), taki prezent od firmy dla naiwnych. Jeśli chcesz, to idź, posłuchaj ich gadki ale nie daj zmanipulować! Nie kupuj szajsu.

172

Heh... serio? big_smile No ja na szczęście nie jestem podatna na manipulację, a w zobaczeniu takiego pokazu na żywo widzę taki plus, że mogłabym sama ocenić czy to fajne garnki czy tylko mają dobrą reklamę. Inaczej jest móc podejść, dotkąć, obejrzeć coś, a inaczej oglądać na zdjęciach w necie, gdzie - wiadomo - zdjęcia mogą przekłamać rzeczywistość. Tak mi się przynajmniej wydaje. Pytanie tylko na ile jest sens inwestować w tak drogie naczynia kuchenne. Ciekawią mnie argumenty "na tak", bo te "na nie" to sobie sama potrafię wyobrazić smile

173

Też nie jestem jakoś nastawiona pozytywnie na takie pokazy. Najlepiej popytać wśród znajomych lub  na forach , które garnki są sprawdzone wink mi moje garnki służą już 4 rok z polskiej firmy emalia olkusz i jak na razie sprawdzają się w 100% . Można je również kupić przez internet tongue

174

na pokazach to nie są garnki czy patelnie tylko "naczynia" big_smile

175

No właśnie - dzwoniła do mnie taka pani proponując pokaz naczyń Philipiaka. Aż musiałam dopytać czy to o garnki chodzi. I powiem Wam, że się wybieram skoro zaprosiła, żeby przekonać się jak to jest z tymi pokazami tak naprawdę. Zdam Wam relację "po" smile

176

Ej a co myślicie dziewczyny o tym, żeby dać zamiast kwiatów parze młodej taką statuetkę 3d?
Przeglądałam takie statuetki CrystalCity i zastanawiam się czy nie kupić.
Oczywiście do tego osobno prezent (a raczej pieniądze, bo młodzi tak chcą wink  ) a to po prostu na pamiątkę zamiast kwiatów.

177

Niestety prawda jest taka, że 99,9% nowożeńców woli dostać gotówkę od prezentu. Wiem, że macie dobre intencje, ale wymyślając oryginale prezenty, pamiętajcie, że nowożeńcy niedługo będą urządzać swoje mieszkanie i nic tak im się nie przyda jak pieniądze:)

178

Zgadzam się z Tobą. Dlatego główny nasz prezent to właśnie pieniądze. A taka statuetka to dodatek zamiast kwiatów no i też chodzi o to, żeby właśnie mieli coś, jakąś pamiątkę od nas po tym ślubie. Bo kasa się rozejdzie. Oczywiście na rzeczy bardzo przydatne - w to nie wątpię..no ale jednak się rozejdzie wink

179

Szczerze, jeśli brałabym ślub,to wolałabym dostać jednak pieniądze. Zastanów się,co Ty byś chciała dostać,co mogłoby im sie przydać

180

angie8 napisał/a:

Szczerze, jeśli brałabym ślub,to wolałabym dostać jednak pieniądze. Zastanów się,co Ty byś chciała dostać,co mogłoby im sie przydać

No to o tym właśnie napisałam hehehe. Pieniądze owszem a statuetka pamiątką. Czytać ze zrozumieniem proszę tongue

181

Prezent ślubny to zawsze nie lada kłopot dla gości. Ja mam niedługo ślub koleżanki, więc jestem w temacie smile Mam jednak znacznie ułatwioną sprawę, bo nowożeńcy chcieli jakiś fajny sprzęt AGD. Zrzucamy się z kilkoma osobami i kupujemy ekspres do kawy i toster. Znaleźliśmy nawet fajną kolekcję Cottage Floral firmy Russell Hobbs, mają teraz promocję i dorzucą nam gratis wagę kuchenną! wink

182 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-05-12 13:58:57)

Ja stawiam na praktyczne prezenty. Młodzi często są na dorobku i się urządzają tak więc jeśli ich dobrze znamy można pokusić się o zakup czegoś do wystroju wnętrza.
Bardzo eleganckie sztućce ma marka Gerlach - sama posiadam komplet i są praktycznie niezniszczalne i dodam również, że wyglądają o wiele szlachetniej od tandetnych chińskich sztućców. Producent oferuje dożywotnią gwarancję. Nie wiem czy jest to prawda, niemniej o czymś świadczy wink
W sieci poza tym nie są takie drogie jak sobie patrzę : spam - tu są komplety od 50 zł.
Ten jest bardzo fajny (niemniej już dużo droższy):
https://www.bellodecor.com.pl/public_html/application/main/image/8d/thumbs/th460x345/i-gerlach-sztucce-celestia-70-el-zloto-w-walizce-04az-70w.jpg

183

Witam,mam pytanie w temacie prezenu ślubnego,a moze bardziej savoir vivre;sąsiedzi planuja ślub,a ja będę pilnować ich małego szkraba.Funkcja wielce odpowiedzialna ,bo bąbel ma kilka m-cy,a słuzba wiadomo,na cały wieczor i noc.Ale nie to stanowi moj problem,tylko prezent-czy należy darować im prezent,czy wystarczy karnet z zyczeniami(u nas nazywa sie to telegram:) )

184

Myślę ze zyczenia wystarcza tym bardziej ze Ty jesteś za opiekunke. Masz zadanie które masz wykonać idealnie, to raczej oni powinni Ci cos dać w zamian za pilnowanie dziecka smile

185

Tak mi sie tez wydawalo,choc nie bylam pewna jak bedzie grzecznie.Tym bardziej,ze nawet nie zaprosili na uroczystosc zaslubin,czy nawet obiad,tylko synka mam odebrac po obiedzie.

186

Tym bardziej kartka z życzeniami o i tyle.

187

My  idziemy na wesele w czerwcu i dajemy kasę po prostu,  sama też najbardziej wolałabym dostać pieniądze.

188

Bony to chyba bardziej do sklepów, bo takie bardziej przypadną go gustu.
Warto chyba też sondować świadków, ja na przykład kupowałam kołdrę, bo swoje panieńskie i kawalerskie postanowili przeznaczyć dla gości. Takie "pogardzane" praktyczne prezenty mogą bardziej przypaść parze na dorobku, bo zdejmują im z głowy masę wydatków.

189

motylko napisał/a:

Bony to chyba bardziej do sklepów, bo takie bardziej przypadną go gustu.
Warto chyba też sondować świadków, ja na przykład kupowałam kołdrę, bo swoje panieńskie i kawalerskie postanowili przeznaczyć dla gości. Takie "pogardzane" praktyczne prezenty mogą bardziej przypaść parze na dorobku, bo zdejmują im z głowy masę wydatków.

Dali gościom swoje panieńskie i kawalerskie kołdry???

190

Tak z kołdrą na wesele?

191 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-07-25 02:30:23)

Romma napisał/a:

Tak z kołdrą na wesele?

A dlaczego nie? smile pół roku temu byłam na weselu i dałam w prezencie kołdrę i 2 poduszki termoplastyczne [spam] smile Młodzi byli zadowoleni, a ja nie wydałam majątku na prezent.

192 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-07-25 02:29:55)

A co myślicie o młynku do kawy jako prezencie? Niedługo też wybieram się na wesele i mam zamiar kupić ten młynek: [niedozwolony link] Co wy na to?

193 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-09-02 01:10:44)

Ja swojej przyjaciółce podarowałam elegancki zestaw do wina i ręczniki. Ręczniki zamawiałam tutaj: [spam] Młoda była zadowolona z prezentu.

194

Witam wszystkich :-)
Jestem zaproszona na ślub który odbędzie prawdo podobnie latem. Jeszcze jest sporo czasu ale to szybko zleci. To będzie małe wesele mojej koleżanki tylko nie wiem co im kupić, nie mogę dużo wydać pieniędzy i nie chcę tak po prostu dać pieniędzy w kopercie. Od razu mówię, że alkohol odpada.
Dziękuję za pomoc.

195

Ja bym się ucieszyła z czegoś do domu jako prezent ślubny. Zastawa albo jakiś robot kuchenny czy co tam się używa. Zależy też co dla Ciebie znaczy dużo pieniędzy.

Posty [ 131 do 195 z 207 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Prezent ślubny- co dać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024