Netkafejka dla Polek mieszkajacych w Anglii:) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka dla Polek mieszkajacych w Anglii:)

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 199 ]

131

Odp: Netkafejka dla Polek mieszkajacych w Anglii:)

To juz bedzie cztery lata z mala przerwa. Kobitki a wy? jak dlugo tu jestescie? czy tak jak ja nie wiecie czy wrocicie kieykolwiek do Polski ? Chyba kazda z nas marzy by byc szczesliwa, nie wazne gdzie?! pozdrawiam smile

Zobacz podobne tematy :

132

Witam! Wprawdzie nie mieszkam w Anglii ale razem z narzeczonym planujemy wyjazd za kilka miesięcy w poszukiwaniu pracy by zarobić na ślub, wesele i przyszłe życie. Chcielibyśmy popracować w Anglii przez kilka lat- jeśli oczywiście los pozwoli. W związku z tym mam do Was kilka pytań:
-mamy kolegę w Londynie który ma nam załatwić pracę, jesli jednak to sie nie uda i moglibyśmy tylko mieszkać u niego, to czy kusić się na wyjazd i samodzielnie szukać pracy, czy łatwo ją znaleźć?
-czy trudno się dogadać? ( nasz jezyk jest na średnim poziomie, jednak pewnie akcent i szybkość mówienia Anglików robią swoje)
-jakie są zarobki w Anglii i koszt życia? Chodzi o to ile moglibysmy miesięcznie gdybyśmy oboje pracowali i nie wydawali kasy na "głupoty"
-czy w Londynie jest niebezpiecznie?
Powiem Wam, że od dawna marzymy o wyjeździe by zarobić na ślub o którym marzymy bo nasze rodziny nie bardzo moga nam pomóc finansowo, ale strasznie boję sie tego wyjazdu. Proszę o rady:)

133

Jeszcze raz proszę o rady:)

134

Hej dziewczynki:)
Jestem tutaj dopiero 3,5 tygodnia , zawsze marzyłam zeby zostac na stale za granica, ale przed wyjazdem poznalam kogos wiec nie wiem jak to wyjdzie.
Do CzarnyAniolek sluchaj ciezko jest z praca tu gdzie jestem, ale jak szukam ofert pracy to duzo jest w Londynie tam jest latwiej nawet bez jezyka znalezc.
Moj brat z bratowa siedza 5 lat wiec odkladaja kase wiec mozna zarobic , ale jak chcesz zaoszczedzic wiecej to trzeba przystopowac z kasa na pierdoly nie wydawac.Mieszkania nie sa az takie drogie do wynajecia jak nawet dobrze zarabiasz, sama sie juz orientuje pytam sie tu ludzi, bo bede chciala isc na swoje jak znajde prace.A TY jedziesz do Londynu?Wiem , ze tam sa drozsze mieszkania, mozesz szukac kolo Londynu.

135

Wiesz myśłałam o Londynie bo tam pewnie jest więcej ofert pracy ale i więcej osób jej szukających. Na prawdę nie wiem od czego zacząć i boje się że to wszystko się nie uda:(

136

A kolega Wam napewno pomorze jak przyjedziecie do Londynu?
Powiem Ci ze bylam w Grecji szukalam przez neta ogloszenia i mi sie nie udala musialam wracac, to roznie bywa.
A znacie z chlopakiem jezyk angielski?

137

Właśnie z tym kolegą to jest tak, że powiedział ze mieszkać u niego na początek na pewno możemy a jesli chodzi o pracę to zobaczymy, bo on sam pracy szukał. On wyjechał rok temu w sierpniu, nie mówi jakoś rewelacyjnie po angielsku. Pracuje w takiej fabryce przy przyprawach. Może jakby coś zagadał swojemu pracodawcy to szybciej by nas przyjął, nie wiem. A jesli chodzi o nasz angielski to myślę ze jest na poziomie średnio zaawansowanym choć boje się ze akcent Anglików mógłby być problemem. Nigdy nie rozmawiałam z Anglikiem dlatego trudno mi ocenić czy dałabym sobie radę:)

138

Jak znasz angielski dasz rade, bedzie na poczatku trudniej z wymowa bo bedziesz sie bala.Dobrze ze Wam kolega pomoze, bo to roznie ze znajomymi, duzo nasluchalam sie takich rzeczy ze niby chca pomoc a na bróg pojda, zycze Wam wszystkiego dobrego:)
Najlepiej w Londynie jest wiecej ofert nawet bez jezyka do sprzatnia potrzebuja, a tam gdzie jestem to lipa z robata.
Fajna strona jest praca-za-granica.pl tam poszukaj moze cos znajdziesz.

139

czarnyAniołek napisał/a:

-mamy kolegę w Londynie który ma nam załatwić pracę, jesli jednak to sie nie uda i moglibyśmy tylko mieszkać u niego, to czy kusić się na wyjazd i samodzielnie szukać pracy, czy łatwo ją znaleźć?

jesli kolega zalatwi wam prace to juz macie dobry start. Szukac pracy mozecie tez sami, zalezy od tego jakie macie kwalifikacje, znajomosc jezyka i szczescie smile
Mozesz tez zaczac szukac przez internet. Jak poczujesz sie pewniej z jezykiem to bedziesz mogla prace zmienic na lepsza.

czarnyAniołek napisał/a:

-czy trudno się dogadać? ( nasz jezyk jest na średnim poziomie, jednak pewnie akcent i szybkość mówienia Anglików robią swoje)

przyzwyczaisz sie big_smile

czarnyAniołek napisał/a:

-jakie są zarobki w Anglii i koszt życia? Chodzi o to ile moglibysmy miesięcznie gdybyśmy oboje pracowali i nie wydawali kasy na "głupoty"

min placa za godzine to chyba ?5.80, wejdz sobie na strone typu: gumtree i zobacz jakie sa ceny mieszkan (mozecie tez wynajc pokoj), do tego dolicz jedzenie, tel, komunikacja miejska, ubrania, kino/wyjscie na piwko etc.
Przykladowo: ?5.80 x 40godzin - ?232 tygodniowo. Od tej sumy należy odliczyć podatek dochodowy ok. 12% czyli ?28,00, składki na ubezpieczenie zdrowotne ok. 7% czyli ?16,00. Kwota jaką otrzymuje pracownik "na rękę" (czyli netto) to ok ?188,00 tygodniowo. Od tego odjac musisz koszty dojazdu (http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx), mieszknie etc

czarnyAniołek napisał/a:

-czy w Londynie jest niebezpiecznie?

zalezy w jakiej dzielnicy

czarnyAniołek napisał/a:

Powiem Wam, że od dawna marzymy o wyjeździe by zarobić na ślub o którym marzymy bo nasze rodziny nie bardzo moga nam pomóc finansowo, ale strasznie boję sie tego wyjazdu. Proszę o rady:)

czego konkretnie sie boisz?

140

Najbardziej boję się tego, że się nie dogadamy i jesli sami musielibysmy jednak szukać pracy to jej nie znajdziemy..Narzeczony ma przynajmniej jakieś doswiadczenie bo tutaj pracuje w firmie stolarskiej, ma zrobione 2 kursy, poza tym z wykształcenia jest kucharzem, ma dyplom również w języku angielskim. Natomiast ja nigdzie nie pracowałam, w tym roku kończę studia pedagogiczne po których mogłabym pracować z dziećmi, ludźmi starszymi, niepełnosprawnymi ale prócz praktyk nie mam żadnego doświadczenia:( Boję się, że on rzuci tę pracę w Polsce a póżniej tam jej nie znajdziemy a problem jest w tym, że ma tutaj kredyt w banku, który przecież  z czegos musi spłacać.
Ja tak jak wczesniej wspominałam nie pracowałam nigdzie, jedynie dorywczo na wakacjach w sklepie, dlatego boję się, że się nie sprawdzę, że nie podołam. Strasznie chcę żeby ten wyjazd się udał ale tyle mam obaw. Moze za duża panikara ze mnie:)
Pozdrawiam wszystkich:)

141

czarnyAniołek napisał/a:

Najbardziej boję się tego, że się nie dogadamy

obydwoje mowicie po angielsku a to juz jest duzy krok do przodu. To oznacza ze macie baze i podstawy. Wierz mi ze to juz baaaaardzo duzo. Dogadasz sie, moze nie od razu na temat fizyki kwantowej z jakims znanym profesorem ale mysle ze i to byloby tylko kwestia czasu.
Najwazniejsze to nie bac sie mowic, skup sie na tym co chcesz powiedziec bo jak zaczniesz kombinowac z gramatyka to utkniesz smile
Pamietaj ze strach ma zawsze wielkie oczy smile Za pol roku bedziesz sie smiala z tego czego sie teraz boisz smile

czarnyAniołek napisał/a:

i jesli sami musielibysmy jednak szukać pracy to jej nie znajdziemy..Narzeczony ma przynajmniej jakieś doswiadczenie bo tutaj pracuje w firmie stolarskiej, ma zrobione 2 kursy, poza tym z wykształcenia jest kucharzem, ma dyplom również w języku angielskim.

nastepny plus dla was, przynajmniej jedna osoba ma konkretny fach w reku. Jesli wejdziesz na angielskie strony z ogloszeniami o prace to zobacz jak duzo i jak czesto poszukuja kucharzy. Bedziesz od razu mogla zobaczyc zarobki. Na poczatek przynajmniej jedna osoba musi szybko znalezc prace i nie sadze zeby to bylo duzym problemem dla twojego narzyczonego.

czarnyAniołek napisał/a:

Natomiast ja nigdzie nie pracowałam, w tym roku kończę studia pedagogiczne po których mogłabym pracować z dziećmi, ludźmi starszymi, niepełnosprawnymi ale prócz praktyk nie mam żadnego doświadczenia:(

zacznij od szukania pracy jako: caretaker. Masz kilka mozliwosci do wyboru np. domy starcow, opieka nad dziecmi niepelnosprawnymi. Mozesz tez jednoczesnie robic kursy by podniesc swoje kwalifikacje i pensje a takze podszkolisz jezyk.
Jesli konczysz studia to popros o tlumaczenie dyplomu i koniecznie wez ze soba. Praktyka w czasie studiow to juz jest twoje doswiadczenie (moze wez referencje z miejsca gdzie odbywaly sie te praktyki w 2 jezykach)
Zmien myslenie, my Polacy od razu jakos tak wszystko umniejszamy. Nie mow ze tylko odbylas kilka godzin praktyk w czasie studiow i nie masz doswiadczenia. Powiedz : studiowalam i jednoczesnie odbywalam praktyki co pozwolilo mi przygotowac sie do zawodu od strony teoretycznej (posiadam doskonala wiedze na rozne tematy z zakresu pedagogicznego) oraz jestem przygotowana od strony praktycznej do swojego zawodu. I to jest FAKT. Spedzilas pewnie 3 albo 5 lat nad pedagogika a polowa ludzi tutaj zna pedagogike z 3 miesiecznych kursow z jakis lokalnych szkol.

czarnyAniołek napisał/a:

Boję się, że on rzuci tę pracę w Polsce a póżniej tam jej nie znajdziemy a problem jest w tym, że ma tutaj kredyt w banku, który przecież  z czegos musi spłacać.

to moze wyznaczcie sobie czas w jakim musicie znalezc prace. przeliczcie jakie macie w tej chwili zabezpieczenie finansowe i na jak dlugo wam to wystarczy i ile jeszcze mozecie odlozyc przed wyjazdem. Odlicz to co ma isc do banku a potem to co zostalo musicie rozdzielic na czas szukania pracy w UK. Moze sie okazac ze macie pieniedzy na 2-3 miesiace zycia w UK. Jesli twoj chlopak znajdzie prace w tym czasie albo szybciej to ok jesli nie, to bedziecie musieli wrocic. Wtedy jednak nie bedziecie mieli problemow z bankiem bo ta pule juz mieliscie odlozona. Chodzi o to zebyscie mieli jakis plan B. Mysl kilka miesiecy do przodu.

czarnyAniołek napisał/a:

Ja tak jak wczesniej wspominałam nie pracowałam nigdzie, jedynie dorywczo na wakacjach w sklepie, dlatego boję się, że się nie sprawdzę, że nie podołam. Strasznie chcę żeby ten wyjazd się udał ale tyle mam obaw. Moze za duża panikara ze mnie:)
Pozdrawiam wszystkich:)

Tutaj sie zgodze. Za duzo panikujesz smile Chociaz to jest w sumie zrozumiale. Pracowalas w sklepie i to tez wpisz sobie w CV.
Nie mysl ze sie nie sprawdze, pomysl ze moze wlasnie to jest nowe doswiadczenie i warto z niego wyciagnac jak najwiecej. Jesli cos ci sie nie uda to nie ma znaczenia, wazne jest czy potrafisz wstac i ruszyc dalej i wyciagnac jeszcze z tego nauke.
Masz motywacje bo chcecie zarobic pieniadze na wesele i mieszkanie i tego nie zapominaj. Masz cel i to chcesz osiagnac i to sie tylko liczy. Moze dostaniesz kilka odpowiedzi odmownych przy szukaniu pracy ale to nic, w koncu cos znajdziesz.
W kazdym Jobcentre (to taki angielski posredniak pracy) jest osoba ktora pomoze Ci napisac albo poprawic twoje CV. Poczytaj w internecie jakie dokumenty bedziecie musieli tutaj pozalatwic i jakie dokumenty warto wziasc z PL i ktore trzeba przetlumaczyc.

bywam na gg: 8876904

Powodzenia big_smile

142

GetReal napisałam Ci maila ponieważ nie korzystam z gg a chciałam o coś Cię zapytać:) pozdrawiam serdecznie

143

Witam,

Ja jestem w Londynie od roku i 2 miesiecy,na poczatku bardzo tesknilam za domem ale teraz juz nie tesknie i zyje mi sie tutaj dobrze.
Szukam kolezanek bo jestem sama jak palec tutaj.Jesli ktoras jest chetna umowic sie na kawe,na spacer itp piszcie dziewczyny!!!

144

Samotnaj, gdzie mieszkasz w Londynie?

145

polnocny londyn,dokladnie w kentish town,a ty?

146

pld-wsch

147

O widzę ze coś ruszyło smile Czarny aniołek- kucharzy bardzo potrzebują w Anglii.  Ja jestem w Anglii na stałe już 6 lat ( w piątek będzie 6 dokładnie ) ,własnie się odwazylam zmienić prace w lipcu żegnam się po 6 latach z moja firma, no chyba ze w euromillion wygralam bo nie sprawdzilam kuponu, wtedy już nie będę musiała pracować smile pozdrawiam wszystkie dziewczyny .Gdzie to lato??

148

Hej dziewczyny, widze za watek jeszcze jakos daje rade wink
Wracam po dluuugiej nieobecnosci, jutro przede mna ostatni egzamin i postanowilam juz dzisiaj sobie darowac nauke i nadrobic zaleglosci na netkafejce.

Marika jak tam twoje lekcje jazdy?
Jezdzisz z polskim czy angielskim instruktorem?

Ja wreszcie mam z glowy nauke ktora zabierala mi caly wolny czas i musze sie teraz rozejrzec za instruktorem
i znowu sie zacznie nauka, ale obiecalam sobie ze tym roku zrobie to prawko chocby nie wiem co smile

149

Nie wiem jak można tyle czasu spędzać za granicą. Ja wyjeżdżam tylko turystycznie.W GB byłem i zaraz wróciłem.

150

Witajcie:)
Ja nadal jestem w PL ale w końcu coś ruszyło i 19 lub 20 lipca wylatujemy do UK:) mój narzeczony od 25 lipca ma załatwioną pracę w centrum Londynu w restauracji także myślę, że będzie dobrze:) ja będę sama czegoś szukać, wierzę mocno, że się uda. Boję się trochę bo nigdy nie byliśmy w UK, a będziemy sami musieli dotrzeć ze Stansted na Victorię i potem na ta ulice gdzie będziemy mieć pokój a jeszcze nie wiemy gdzie dokładnie, no i tego się boję, że narzeczony będzie pracował do 23 i będzie po nocy wracał... ale musimy jakoś dać radę:) pozdrawiam was:)

151

wszyscy pewnie na wakacjach big_smile
Jak ci sie uklada czarnyAniolku w Londynie?
Tutaj sprzatanie ulic po szaranczy ktora przeleciala przez miasto sad

152

Zapłacę 5 tysiecy funtów dziewczynie, która pomoże zalegalizować pobyt na Wyspach. Chodzi tylko o papiery.

kontakt: beznazwy7(malpa)o2.pl

153

Witam smile
Nie tak dawno temu nasza Olinka zapraszała Was wszystkich na konto Netkobiet na portali Nasza-Klasa, dziś ja również chcę Was zaprosić, z tym, że na inny portal społecznościowy ? Facebook.
Osoby które mają tam konto serdecznie zapraszam do klikania ?Lubię to!? na naszym netkobietowym fun page?u, czyli po prostu na naszej stronie na facebooku stworzonej z myślą o Was smile
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia na facebook.pl, moderatorka Delicious smile

http://www.facebook.com/pages/Netkobietypl/313241256921

Widze, ze od bardzo dawna nikogo tutaj nie bylo. No ale coz, i tak sie przywitam smile

Jestem tutaj juz 5,5 roku. Mieszkam z moja rodzinka, mam 2 prace na pol etatu i studia w ciagu dnia (juz ostatni rok). Jak sie tutaj pozostalym wiedzie??

Pozdrawiam

155

no to ja tez sie dopisuje choc to moj pierwszy post smile
ale widac ze dawno nikt tu nie zagladal , gdzie was wywialo?? smile
pozdrawiam

personal napisał/a:

no to ja tez sie dopisuje choc to moj pierwszy post smile
ale widac ze dawno nikt tu nie zagladal , gdzie was wywialo?? smile
pozdrawiam

No to w takim razie witam serdecznie na forum smile
Juz bardzo dawno nikogo tutaj nie bylo... :-/
Jak dlugo w Anglii juz mieszkasz?

157

Hej
Czy jeszcze ktos zaglada na ten watek?? ;-)

158

Hej, no wlasnie ja dzisiaj zajrzalam,dzisiaj w ogóle odkryłem,ze jest netakafejka dla Angielek ;-)
Pozdrawiam serdecznie, w Anglii jestem juz ponad 5 lat i mieszkam w Southampton

159

Witaj Lunafly :-)

Ta nasza netkafejka cos przysypia, ale wiosna idzie to moe sie troche obudzi i rozrusza ;-) ja sama przez jakis czas nie pisalam, ale postanowilam sie poprawic

co za zbieg okolicznosci, moja firma ma jedno biuro w Southampton,
Napisz cos wiecej o sobie, co porabiasz na codzien

160

Jejku,mam nadzieję,że do Was kiedyś dołączę. smile Na razie muszę być w Polsce,ale byłam w Londynie 2 tygodnie i ciągnie mnie tam. Pozdrawiam cieplutko smile

161

Zapraszamy wuzetko i powodzenia w realizacji planow smile

162

Pozdrowienia z Wiltshire w ten piękny słoneczny dzień smile

163

Nareszcie i wyspy doczekaly sie prawdziwego lata big_smile
jest cuuudownie cieplo i od razu czlowiekowi buzka sie cieszy, nawet jak wstaje o 6 rano!

Mam nadzieje, ze i watek odzyje  wink

164

Yeah - wypijmy za to big_smile

165

O, to jest dobra netkafejka tongue Będę tu zaglądać big_smile

166

Podnosze, moze sa jakies emigrantki w Anglii chetne do poklikania? smile

Wow juz bardzo dawno nikt tutaj nie zagladal. Moze proba ozywienia netkafejki sie uda.
Ja mieszkam w Anglii i bardzo chetnie pogadam jesli ktos ma ochote smile

Wiec Gemini co tam u ciebie slychac? Jak zycie w Anglii sie wiedzie? Na swieta do Polski jedziesz czy zostajesz na miejscu?

Pozdrawiam smile

168

Fajnie, ze wreszcie ktos zajrzal smile
Witaj Beautiful Nightmare, tez mam nadzieje, ze dziewczyny zaczna tu zagladac.

Wlasnie wypoczywam po dosyc intensywnym weekendzie, tak sie zlozylo ze mialam dwie imprezy swiateczne, a wczoraj probowalam nadrobic zaleglosci w zakupach na swieta, bo postanowilam poleciec do domu i zobaczyc sie z rodzinka i chcialam ich obdarowac jakimis drobnymi upominkami. Moj lot jest 26-tego w poludnie wiec wlasciwie to bede w domu juz po swietach, ale dobre i to, ciesze sie ze ich zobacze smile

Poza tym mysle juz troche o tym co by tu przygotowac na swiateczna kolacje i obiad, bo choc bede tylko z mezem i tesciem, to marzy mi sie takie tradycyjne jedzonko i porzadnie zastawiony stol. Na szczescie mam w okolicy polski sklep i juz zamowilam ciasta, bo po kompletnej klapie w zeszlym roku nie chce ryzykowac i miec cos, co bedzie zjadliwe. A z cała reszta to licze na mame i skypa, bo w kuchni radze sobie roznie, raczej tak sobie. Jesli ktos ma jakies sprawdzone przepisy i pomysly na swiateczne potrawy, to ja chetnie przygarne smile

A Ty jak spedzasz te swieta?

Ja musze przyznac, ze z niecierpliwoscia czekam tez na troche wolnego, bo mialam ostatnio troche stresow zwiazanych z nauka i praca i chce na kilka dni o tym zapomniec.

169

Hej hej hej! :)Podnoszę temat big_smile Ktoś chętny do pogadania? Netkafejka dość zakurzona...

170

Ja mogę być.

171

Fajnie, że ktoś się odezwał. W jakim mieście/rejonie Anglii przebywasz?

172

W Londynie. A Ty?

173

Witam smile Ja w Oxfordzie.

174

Ja w West Sussex (Bognor Regis). Ile już mieszkacie w Anglii?

175

O Boze Gee, ja juz z 15 lat! smile

176

Wooow, serio?! big_smile Ja dopiero rok lol. Jutro mam rozmowę kwalifikacyjną i strasznie się stresuję...

177

Przyjechalam, pracowalam, studia zrobilam, znalazlam wspanialego faceta, teraz doktorat koncze smile

178

Czyli jednak można:D. Ile miałas lat jak przyjechałas?

179

Jejku ja nie liczę lat. Ale wystarczająco długo. wink
Trzymam kciuki za rozmowę! Jeśli jeszcze się nie odbyła

180

Gee, trzymam kciuki!

181

Dzięki smile Poszło bardzo dobrze! big_smile

182

A jaka to praca?

183

Care home for people with learning disabilities.

184

OOh, to może być ciężka praca.

185

To zdecydowanie będzie ciężka praca.

No prosze ile juz czasu minelo. Wlasnie zauwazylam kiedy ostatni raz napisalam cos w tym temacie I musze przyznac ze czas bardzo szybko leci.

Jak sie kolezanki maja?

Gee jak sie rozmowa kwalifikacyjna udala?

Pozdrawiam?

187

Rozmowa poszla dobrze, musialam czekac na crb (a troche tez trwalo zanim oni wyslali) a potem bylam w PL wiec jutro zaczynam smile. A jak u Ciebie?

188

Witamy was wszystkich , my z Mężem jesteśmy z Chester może znajdzie sie ktoś z okolic???

189

Ja niestety dosc daleko.

Gee powodzenia w nowej pracy w takim razie wink

191

Dziekuje:)

192

Witam:)

chetnie sie przylacze do pogaduszek:)

193

Hej revenge smile

194

nikogo tu nie ma sad

195

Ja ciagle jestem:P

Posty [ 131 do 195 z 199 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka dla Polek mieszkajacych w Anglii:)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024