Kłamczucha łakomczucha ![]()
14,236 2026-08-16 03:10:33
14,237 2026-08-16 09:30:02
Kłamczucha łakomczucha
A która,która?? : D
14,238 2026-08-16 09:58:29
Solaris napisał/a:Ty zawsze mnie zrozumiesz i znajdziesz dobre słowo!
Jakoś się podźwignę z tego żalu. Mam tylko nadzieję, że Bert mnie nie dobije pisząc, że nie karmił z myślą o mnie:(A czekoladki kto zajumał?? Bo widzę tylko kwiatki?
Pewnie Julka!No, ale dziękuję, nie pojem, ale za to powącham:))
To nie są kwiatki, ale kfiatki - zerwane własnymi rencoma specjalnie dla Ciebie
I naprawdę nie wiem, kto zajumał bombonierkę, ale słowo Priscilli, że jeszcze chwilę temu tu była. Takie te ludzie żądne słodkiego, że wszystko zeżrą![]()
Przyznać mi się, ale już!
No cóż, nie ma co ukrywać, ale najbardziej poderzani są tu Julka i Miklosza
Skryożerom czekoladek mowimy nie!!!
14,239 2026-08-16 10:00:06
Mam tylko nadzieję, że Bert mnie nie dobije pisząc, że nie karmił z myślą o mnie:(
Jesus. Juz bardziej sie nie da. Czekam az zapytasz jak sie mozesz odwdzieczyc a wtedy Ci powiem
14,240 2026-08-16 19:24:22 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2026-08-16 19:33:53)
Skryożerom czekoladek mowimy nie!!!
Nooo... Zdecydowanie mówimy NIE!!! Jak tak w ogóle można, ja się pytam?? ![]()
Jesus. Juz bardziej sie nie da. Czekam az zapytasz jak sie mozesz odwdzieczyc a wtedy Ci powiem
Ale ją podpuszczasz
Choć nie ukrywam, że sama chętnie to zrobię, żeby przeczytać co kryje się za owym "a wtedy Ci powiem jak możesz się odwdzięczyć"
![]()
14,241 2026-08-16 20:14:21
Solaris napisał/a:Mam tylko nadzieję, że Bert mnie nie dobije pisząc, że nie karmił z myślą o mnie:(
Bert44, a Ty tak właściwie jesteś Bert czy Bercik? ![]()
14,242 2026-08-16 22:50:21 Ostatnio edytowany przez Bert44 (2026-08-16 22:52:45)
Bert44 napisał/a:Solaris napisał/a:Mam tylko nadzieję, że Bert mnie nie dobije pisząc, że nie karmił z myślą o mnie:(
Bert44, a Ty tak właściwie jesteś Bert czy Bercik?
Co to w ogole jest Bercik?
Ja powazna persona jestem
14,243 2026-08-16 22:51:58
Bert44 napisał/a:Skryożerom czekoladek mowimy nie!!!
Nooo... Zdecydowanie mówimy NIE!!! Jak tak w ogóle można, ja się pytam??
Bert444 napisał/a:Jesus. Juz bardziej sie nie da. Czekam az zapytasz jak sie mozesz odwdzieczyc a wtedy Ci powiem
Ale ją podpuszczasz
![]()
Choć nie ukrywam, że sama chętnie to zrobię, żeby przeczytać co kryje się za owym "a wtedy Ci powiem jak możesz się odwdzięczyć"![]()
No. Tez czekam na pytanie jak ![]()
14,244 2026-08-16 23:41:47
KoralinaJones napisał/a:Bert44 napisał/a:Jesus. Juz bardziej sie nie da. Czekam az zapytasz jak sie mozesz odwdzieczyc a wtedy Ci powiem
Bert44, a Ty tak właściwie jesteś Bert czy Bercik?
Ja powazna persona jestem
Nie co, tylko kto.
14,245 2026-08-16 23:57:06
Bert44 napisał/a:KoralinaJones napisał/a:Bert44, a Ty tak właściwie jesteś Bert czy Bercik?
Ja powazna persona jestemNie co, tylko kto.
Odpowiadajac jestem Bert
14,246 2026-08-17 00:04:49
KoralinaJones napisał/a:Bert44 napisał/a:Co to w ogole jest Bercik?
Odpowiadajac jestem Bert
Przecież wiemy,że jesteś Bert od dawna ![]()
14,247 2026-08-17 00:15:23
Bert44 napisał/a:KoralinaJones napisał/a:Nie co, tylko kto.
Odpowiadajac jestem Bert
Przecież wiemy,że jesteś Bert od dawna
Nie kazdy wie ![]()
14,248 2026-08-17 00:21:04
KoralinaJones napisał/a:Bert44 napisał/a:Co to w ogole jest Bercik?
Odpowiadajac jestem Bert
Nieprawda. Bo jesteś Bercik a Twoja żona to Andzia.
14,249 2026-08-17 00:24:34
Odpowiadajac jestem Bert
Bercik tez nie katastrofa. Mniejszy Bert. Ale Andzia pudło
14,250 2026-08-17 10:29:58
KoralinaJones napisał/a:Bert44 napisał/a:Odpowiadajac jestem Bert
No jak pudło?
Przecież Andzia to żona Bercika
.
14,251 2026-08-17 10:52:07
Bert44 napisał/a:KoralinaJones napisał/a:Nieprawda. Bo jesteś Bercik a Twoja żona to Andzia.
No jak pudło?
Przecież Andzia to żona Bercika
.
Kurde nie znalem tego serialu ![]()
14,252 2026-08-17 12:14:50
To serial "Święta wojna" z Krzysztofem Hanke (Bercik) i Joanną Bartel (Andzia). Razem z nimi grał jeszcze Zbigniew Buczkowski.
14,253 2026-08-17 14:55:10
To serial "Święta wojna" z Krzysztofem Hanke (Bercik) i Joanną Bartel (Andzia). Razem z nimi grał jeszcze Zbigniew Buczkowski.
Haha, wojna między hanysami i gorolami
![]()
14,254 2026-08-17 15:16:22
już mam tv
![]()
14,255 2026-08-17 18:56:18
Priscilla napisał/a:Bert44 napisał/a:Skryożerom czekoladek mowimy nie!!!
Nooo... Zdecydowanie mówimy NIE!!! Jak tak w ogóle można, ja się pytam??
Bert444 napisał/a:Jesus. Juz bardziej sie nie da. Czekam az zapytasz jak sie mozesz odwdzieczyc a wtedy Ci powiem
Ale ją podpuszczasz
![]()
Choć nie ukrywam, że sama chętnie to zrobię, żeby przeczytać co kryje się za owym "a wtedy Ci powiem jak możesz się odwdzięczyć"![]()
No. Tez czekam na pytanie jak
Mam dla Ciebie skrzynkę pysznego raciborskiego piwa:))
14,256 2026-08-17 18:57:36
Odpowiadajac jestem Bert
Andzię to można łatwiej przeskoczyć niż obejść ![]()
14,257 2026-08-17 19:04:33
Bert44 napisał/a:Priscilla napisał/a:Nooo... Zdecydowanie mówimy NIE!!! Jak tak w ogóle można, ja się pytam??
Ale ją podpuszczasz
![]()
No. Tez czekam na pytanie jak
Znowu? Ja z wakacji wrocilem - rozwazam zapisanie sie do AA
14,258 2026-08-17 19:10:15 Ostatnio edytowany przez Solaris (2026-08-17 19:12:00)
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:No. Tez czekam na pytanie jak
Faktycznie, brzmię jakbym Cię rozpijała. To już druga skrzynka ![]()
Ale nie mam złych zamiarów!
Dobra to skoszę Ci ogródek, no!
Opowiedz jak tam było:)
14,259 2026-08-17 19:14:06 Ostatnio edytowany przez Solaris (2026-08-17 19:15:09)
Kłamczucha łakomczucha
Ty się licz ze słowami! Priscilla na pewno mała czekoladki! Dla kogo jak dla kogo, ale dla mnie TAK!
Zeżarliście i teraz udajecie greka.
14,260 2026-08-17 19:20:22
Miklosza napisał/a:Kłamczucha łakomczucha
Ty się licz ze słowami! Priscilla na pewno mała czekoladki! Dla kogo jak dla kogo, ale dla mnie TAK!
Ale co się stało kto Ci zjadl czekoladki ? Ja nic nie wiem jakby co ![]()
14,261 2026-08-17 19:23:59
Solaris napisał/a:Miklosza napisał/a:Kłamczucha łakomczucha
Zeżarliście i teraz udajecie greka.Ale co się stało kto Ci zjadl czekoladki ? Ja nic nie wiem jakby co
Masz czekolade na jedynkach
14,262 2026-08-17 19:35:55
Julia life in UK napisał/a:Solaris napisał/a:Ty się licz ze słowami! Priscilla na pewno mała czekoladki! Dla kogo jak dla kogo, ale dla mnie TAK!
Zeżarliście i teraz udajecie greka.Ale co się stało kto Ci zjadl czekoladki ? Ja nic nie wiem jakby co
Masz czekolade na jedynkach
To moja czekolada własnoręcznie kupiona ![]()
14,263 2026-08-17 19:51:11 Ostatnio edytowany przez Bert44 (2026-08-17 19:59:09)
Bert44 napisał/a:Solaris napisał/a:Mam dla Ciebie skrzynkę pysznego raciborskiego piwa:))
Faktycznie, brzmię jakbym Cię rozpijała. To już druga skrzynka
Ale nie mam złych zamiarów!Dobra to skoszę Ci ogródek, no!
Ooooo jakbym sie zgodzil to juz by sadyzmem zajechalo. Nie to ze ogrodek duzy, bo nieduzy jest. Ale charakterystyczny. Podjalem decyzje ze nagram Pluton 2 w ogrodku. Potrzebowalem wietnamskiej dżungli. I mam. Bez maczety nie przejdziesz.
Bylo bez niespodzianek. Moje obowiazki skurczyly sie do umycia zebow i ubrania kapielowek. Wywiazywalem sie z mojej gory obowiazkow. No i oczywiscie ryby karmilem.
Jesc, pic dali, posprzatali, pozmywali gary, jakies tam atrakcje kulturalne. Bylo fajnie choc zazdroszcze termiu wyjazdu. Za goraco bylo. Nonl i hotel hurtownia wiec sporo ludzi.
Zazwyczaj jezdzimy samochodem gdzies na poludnie Europy, zadne hotele tylko apartamenty prywatne, zycie wsrod miejscowych, jedzenie tam gdzie oni wtapiamy sie w tlum. To fajne jest ale trzeba miec troche energii w bateriach a ja nie mialem. Wiec najlepszym wyjciem bylo "nicnierobienie". Takze podsumowujac ok
Aha. I niepalacy maja gorzej. W hotelu byly wydzielone niewielkie strefy dla niepalacych. A tak to pala wszedzie. Dosłownie wszędzie. Cos od czego juznsienczlowiek odzwyczail
14,264 2026-08-17 22:22:57
Kobiety i inni co dziś porabiacie ? ![]()
14,265 2026-08-17 22:27:06
Kobiety i inni co dziś porabiacie ?
Z psem czubkiem łażę
14,266 2026-08-17 22:35:26
Kobiety i inni co dziś porabiacie ?
Z psem czubkiem łażę
A TY?
14,267 2026-08-17 22:37:26
Miklosza napisał/a:Kobiety i inni co dziś porabiacie ?
Z psem czubkiem łażę
A TY?
dlaczego czubkiem?
14,268 2026-08-17 22:37:49
Oglądam film na jedynce ![]()
14,269 2026-08-17 22:39:19
Bert44 napisał/a:Miklosza napisał/a:Kobiety i inni co dziś porabiacie ?
Z psem czubkiem łażę
A TY?
dlaczego czubkiem?
Bo wiecznie sie chce z kims bić
14,270 2026-08-17 22:41:18 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-08-17 22:41:28)
Julia life in UK napisał/a:Bert44 napisał/a:Z psem czubkiem łażę
A TY?
dlaczego czubkiem?
Bo wiecznie sie chce z kims bić
Chyba gryzc ![]()
14,271 2026-08-18 01:25:26
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:Znowu? Ja z wakacji wrocilem - rozwazam zapisanie sie do AA
Faktycznie, brzmię jakbym Cię rozpijała. To już druga skrzynka
Ooooo jakbym sie zgodzil to juz by sadyzmem zajechalo. Nie to ze ogrodek duzy, bo nieduzy jest. Ale charakterystyczny. Podjalem decyzje ze nagram Pluton 2 w ogrodku. Potrzebowalem wietnamskiej dżungli. I mam. Bez maczety nie przejdziesz.
Bylo bez niespodzianek. Moje obowiazki skurczyly sie do umycia zebow i ubrania kapielowek. Wywiazywalem sie z mojej gory obowiazkow. No i oczywiscie ryby karmilem.
Jesc, pic dali, posprzatali, pozmywali gary, jakies tam atrakcje kulturalne. Bylo fajnie choc zazdroszcze termiu wyjazdu. Za goraco bylo. Nonl i hotel hurtownia wiec sporo ludzi.
Zazwyczaj jezdzimy samochodem gdzies na poludnie Europy, zadne hotele tylko apartamenty prywatne, zycie wsrod miejscowych, jedzenie tam gdzie oni wtapiamy sie w tlum. To fajne jest ale trzeba miec troche energii w bateriach a ja nie mialem. Wiec najlepszym wyjciem bylo "nicnierobienie". Takze podsumowujac okAha. I niepalacy maja gorzej. W hotelu byly wydzielone niewielkie strefy dla niepalacych. A tak to pala wszedzie. Dosłownie wszędzie. Cos od czego juznsienczlowiek odzwyczail
Aż taki zarośnięty? O kurde
Ale to ma swój urok naturalizmu:))) I można się bawić w chowanego.
Chociaż u mnie to lepsze warunki mimo iż mam porządeczek a trawniczek niczym dywan. Bo mam masę choinek i innych takich, ktore ułatwiają kamuflaż...
Ale naładowałeś się trochę? Bo wiesz, czasem człowiek przyjeżdża bardzie zmęczony tym nicnierobieniem niż zanim wyjechał;)
A kiedy romantyczny wypad tylko we dwoje? Takie są najlepsze. Bo wy teraz z dziewczynami byliście, tak?
Też wolę bardziej kameralne miejsca no ale tak wyszło, że w tym roku tam wypad robimy... Wolałabym gdzieś w Alpy jechać.
14,272 2026-08-18 01:29:07 Ostatnio edytowany przez Solaris (2026-08-18 01:29:57)
Nie wiem i pewnie się nie dowiem. Może maczały w tym palce siły nadprzyrodzone... Mulder i Scully pewnie by rozwiązali zagadke;)
Ale nie ma tego złego...Będę szczuplejsza;))
14,273 2026-08-18 02:42:45 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2026-08-18 02:44:36)
Miklosza napisał/a:Kłamczucha łakomczucha
Po stokroć TAK! Zwłaszcza, że Twoje odrzucone serce potrzebowało pilnej reanimacji
I oczywiście, że zeżarli!!! I teraz udają niewiniątka! Spójrz tylko, na co się natknęłam

Nawet nie chciało im się zadbać o zatarcie śladów. ![]()
Widać bardzo wyraźnie, że czekoladki zjadane były w pośpiechu, łapczywie.
W taki sposób rzuca się na nie ktoś wygłodniały, kto jest na czekoladowym głodzie, dla kogo nie ma żadnego znaczenia, że one nie dla niego są przeznaczone ![]()
Podtrzymuję, że głównych podejrzanych mamy dwoje ![]()
14,274 2026-08-18 18:11:32
![]()
14,275 2026-08-18 18:29:11
Nie ma to tamto, to ewidentny corpus delicti
![]()
14,276 2026-08-18 19:33:07 Ostatnio edytowany przez Bert44 (2026-08-18 19:36:02)
Bert44 napisał/a:Solaris napisał/a:Faktycznie, brzmię jakbym Cię rozpijała. To już druga skrzynka
Zazwyczaj jezdzimy samochodem gdzies na poludnie Europy, zadne hotele tylko apartamenty prywatne, zycie wsrod miejscowych, jedzenie tam gdzie oni wtapiamy sie w tlum. To fajne jest ale trzeba miec troche energii w bateriach a ja nie mialem. Wiec najlepszym wyjciem bylo "nicnierobienie". Takze podsumowujac okAha. I niepalacy maja gorzej. W hotelu byly wydzielone niewielkie strefy dla niepalacych. A tak to pala wszedzie. Dosłownie wszędzie. Cos od czego juznsienczlowiek odzwyczail
Chociaż u mnie to lepsze warunki mimo iż mam porządeczek a trawniczek niczym dywan. Bo mam masę choinek i innych takich, ktore ułatwiają kamuflaż...Ale naładowałeś się trochę? Bo wiesz, czasem człowiek przyjeżdża bardzie zmęczony tym nicnierobieniem niż zanim wyjechał;)
A kiedy romantyczny wypad tylko we dwoje? Takie są najlepsze. Bo wy teraz z dziewczynami byliście, tak?Też wolę bardziej kameralne miejsca no ale tak wyszło, że w tym roku tam wypad robimy... Wolałabym gdzieś w Alpy jechać.
Łepetyna się trochę przewietrzyła. To na pewno. Doszło też parę kg ![]()
Czekoladek nie jadłem jak coś. Jestem niewinny
Ale mam swoje podejrzenia
Romantyczny wyjazd być całkiem niedawno kolejny jeszcze nie zaplanowany
14,277 2026-08-18 19:57:24
Wszyscy podejrzewają mnie z tymi czekoladkami a ja jestem niewinny jak święta dziewica z kalkuty czy skąś bóg mi światkiem
![]()
14,278 2026-08-18 20:23:05
Wszyscy podejrzewają mnie z tymi czekoladkami a ja jestem niewinny jak święta dziewica z kalkuty czy skąś bóg mi światkiem
![]()
Przecież Ty w Boga nie wierzysz
Ja też jestem niewinna jakby co
14,279 2026-08-18 20:36:26
Miklosza napisał/a:Wszyscy podejrzewają mnie z tymi czekoladkami a ja jestem niewinny jak święta dziewica z kalkuty czy skąś bóg mi światkiem
![]()
Przecież Ty w Boga nie wierzysz
![]()
Ja też jestem niewinna jakby co
Cicho bądz nikt cię nie pytał o zdanie ![]()
14,280 2026-08-18 21:05:53
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:Ooooo jakbym sie zgodzil to juz by sadyzmem zajechalo. Nie to ze ogrodek duzy, bo nieduzy jest. Ale charakterystyczny. Podjalem decyzje ze nagram Pluton 2 w ogrodku. Potrzebowalem wietnamskiej dżungli. I mam. Bez maczety nie przejdziesz.
Chociaż u mnie to lepsze warunki mimo iż mam porządeczek a trawniczek niczym dywan. Bo mam masę choinek i innych takich, ktore ułatwiają kamuflaż...Ale naładowałeś się trochę? Bo wiesz, czasem człowiek przyjeżdża bardzie zmęczony tym nicnierobieniem niż zanim wyjechał;)
A kiedy romantyczny wypad tylko we dwoje? Takie są najlepsze. Bo wy teraz z dziewczynami byliście, tak?Też wolę bardziej kameralne miejsca no ale tak wyszło, że w tym roku tam wypad robimy... Wolałabym gdzieś w Alpy jechać.
Łepetyna się trochę przewietrzyła. To na pewno. Doszło też parę kg
Tak, dochodzi łatwo, gorzej z odchodzeniem ![]()
Dobrze, trzeba dbać o randki:)
Ciebie nie podejrzewam, nie wyglądasz na słodziaka haha
14,281 2026-08-18 21:14:07
Zeżarliście i teraz udajecie greka.Po stokroć TAK! Zwłaszcza, że Twoje odrzucone serce potrzebowało pilnej reanimacji
![]()
I oczywiście, że zeżarli!!! I teraz udają niewiniątka! Spójrz tylko, na co się natknęłam
![]()
Nawet nie chciało im się zadbać o zatarcie śladów.
Widać bardzo wyraźnie, że czekoladki zjadane były w pośpiechu, łapczywie.
W taki sposób rzuca się na nie ktoś wygłodniały, kto jest na czekoladowym głodzie, dla kogo nie ma żadnego znaczenia, że one nie dla niego są przeznaczone
Podtrzymuję, że głównych podejrzanych mamy dwoje
Tak, moje odrzucone serce koniecznie potrzebowało reanimacji. Czekoladki to defibrylator na takie stany!
Dziękuję Ci kochana za troskę! A tym, co zajumali moje czekoladki, życzę prochnicy zębów ![]()
14,282 2026-08-18 21:40:34
Bert44 napisał/a:Solaris napisał/a:Aż taki zarośnięty? O kurde
Łepetyna się trochę przewietrzyła. To na pewno. Doszło też parę kg
Tak, dochodzi łatwo, gorzej z odchodzeniem
Randki tak ale kazdy placi za siebie ![]()
Ale romantycznie
14,283 2026-08-18 21:43:35
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:Łepetyna się trochę przewietrzyła. To na pewno. Doszło też parę kg
Tak, dochodzi łatwo, gorzej z odchodzeniem
Randki tak ale kazdy placi za siebie
Ale romantycznie
Cooo? Jak to każdy za siebie? To z kim Ty na te randki chodzisz?? ![]()
14,284 2026-08-18 21:54:14
Bert44 napisał/a:Solaris napisał/a:Tak, dochodzi łatwo, gorzej z odchodzeniem
Randki tak ale kazdy placi za siebie
Ale romantycznie
Cooo? Jak to każdy za siebie? To z kim Ty na te randki chodzisz??
Z nowoczesnymi kobietami.
Ej nooo....
14,285 2026-08-18 21:56:51
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:Randki tak ale kazdy placi za siebie
Ale romantycznie
Cooo? Jak to każdy za siebie? To z kim Ty na te randki chodzisz??
Ej nooo....
A ićććć... W małżeństwie każdy za siebie to jakieś zboczenie!
14,286 2026-08-18 21:58:07
Bert44 napisał/a:Solaris napisał/a:Cooo? Jak to każdy za siebie? To z kim Ty na te randki chodzisz??
Ej nooo....
Właśnie! W małżeństwie , co Twoje, to moje a co moje tego nie ruszaj
.
14,287 2026-08-18 21:59:41
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:Z nowoczesnymi kobietami.
Ej nooo....
![]()
.
Dokładnie!!! Że też im trzeba tę prawde tłumaczyć! ![]()
14,288 2026-08-18 22:00:38
KoralinaJones napisał/a:Solaris napisał/a:A ićććć... W małżeństwie każdy za siebie to jakieś zboczenie!
![]()
.
Dokładnie!!! Że też im trzeba tę prawde tłumaczyć!
Niedomyślnie to takie...
.
14,289 2026-08-18 22:11:36
Solaris napisał/a:KoralinaJones napisał/a:Właśnie! W małżeństwie , co Twoje, to moje a co moje tego nie ruszaj
![]()
.
Dokładnie!!! Że też im trzeba tę prawde tłumaczyć!
Niedomyślnie to takie...
.
I z wężem w kieszeni ![]()
14,290 2026-08-18 22:32:43
Bert44 napisał/a:Solaris napisał/a:Cooo? Jak to każdy za siebie? To z kim Ty na te randki chodzisz??
Ej nooo....
W jakim malzenstwie? Co raz zaklepane nie wymaga doklepywania
14,291 2026-08-18 23:10:21
Juz nie wiem czy sobie beke robicie czy nie ![]()
Nigdy nikt nie zaplacil za mnie na randce. Za nalo nowoczesny jestem
14,292 2026-08-18 23:28:07
Juz nie wiem czy sobie beke robicie czy nie
Droczymy się przecież:)
14,293 2026-08-18 23:44:43
Bert44 napisał/a:Juz nie wiem czy sobie beke robicie czy nie
Droczymy się przecież:)
Ufff
14,294 2026-08-18 23:46:01 Ostatnio edytowany przez Bert44 (2026-08-18 23:46:39)
30 kg kiszonych zrobilismy wlasnie
Czekam na brawa
14,295 2026-08-19 07:11:30
Ostro daliście po robocie. Brawo Wy.
Zresztą dzisiaj niewiele osób robi tego rodzaju zapasy, czyli popularne weki, bo wszystko jest w sklepach. Oczywiście co domowe to domowe, bez porównania.
14,296 2026-08-19 07:25:44 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2026-08-19 07:35:45)
Te kiszone ogórki to nie przypadkiem dla Solaris do karmienia rekinów?
Kto wie, może one lubiom takie, a polskie kiszone są the best ![]()
14,297 2026-08-19 07:30:23
Co do tych zaginionych czekoladek to proponuję stały całodobowy monitoring
![]()
Poza tym to wątek Mikloszy, więc to On jest odpowiedzialny za rzeczy pozostawione w Jego temacie. Teraz powinien je odkupić Solaris i dorzucić jeszcze paczkę marchewkowych chipsów ![]()
14,298 2026-08-19 08:52:07
Co do tych zaginionych czekoladek to proponuję stały całodobowy monitoring
![]()
Poza tym to wątek Mikloszy, więc to On jest odpowiedzialny za rzeczy pozostawione w Jego temacie. Teraz powinien je odkupić Solaris i dorzucić jeszcze paczkę marchewkowych chipsów
Miklosza powie, że za rzeczy pozostawione w jego temacie nie odpowiada i co mu zrobię? ![]()
14,299 2026-08-19 08:57:25
Te kiszone ogórki to nie przypadkiem dla Solaris do karmienia rekinów?
Kto wie, może one lubiom takie, a polskie kiszone są the best
Ogorki do karmienia rekinów? To chyba dla jakichś chińskich podróbek rekinów;)
Bert, gratki, a kiedy robicie domowy smalczyk z cebulką do tych ogóreczków?:))
14,300 2026-08-19 12:56:59 Ostatnio edytowany przez Solaris (2026-08-19 13:02:55)
Czytam sobie właśnie jakie decydujące znaczenie ma zapach przy wyborze partnera.
Wiadomo, że każdy z nas ma swój unikalny zapach, w którym zakodowane są ważne informacje a przede wszystkim ta o stanie naszego układu odpornościowego - geny MHC.
I na tej podstawie nasz mózg w ułamku sekundy decyduje, czy ktoś nas pociąga fizycznie. Ma to sens ewolucyjny, bo połączenie skrajnie różnych genów odpornościowych rodziców daje gwarancję, że ich dzieci będą silniejsze, zdrowsze i odporniejsze.
I to się spina, bo czasem ktoś obiektywnie ładny/przystojny nie pociąga nas fizycznie, nie ma chemii czyli jest zbyt duża zgodność genów MHC:) a ktoś obiektywnie brzydszy działa jak zapalnik na nasze pożądanie.
O eksperymencie z przepoconymi koszulkami czytałam już dawno. Ponoć przeprowadził go w 1995 roku szwajcarski biolog Claus Wedekind a chodziło tam o to, że grupa facetów przez 2 dni i noce spała w takich samych bawełnianych koszulkach. Mieli zakaz używania dezodorantów plus zero palenia, alko i ostrych potraw. Ich koszulki miały przejść ich naturalnym samczym zapachem;))
Potem następna grupa - kobiet, te koszulki wąchała
i na podstawie zapachu oceniały atrakcyjność facetów. I wybierały zapach tych, ktorzy mieli zupelnie inne geny MHC.
Ale najciekawsze jest to, że jak kobieta poznaje faceta będąc na antykoncepcji to właśnie wybiera na zasadzie podobieństw MHC a zapach tego, który genetycznie jest idealny, odrzuca ją! I jak potem, kiedyś... odstawi hormony to może być tak, że stwierdzi o kufaaa, co ja w nim widziałam ![]()
Także lepiej dla kobiety jak wybiera nie będąc na anty:))
Jeszcze co do antykoncepcji i wybieraniu faceta. Znalazłam też inny artykuł, gdzie brytyjscy naukowcy twierdzą, ze "kobiety stosujące hormonalne pigułki antykoncepcyjne wybierają mniej seksownych, za to pewniejszych i wierniejszych partnerów.
"Okazało się, że kobiety, które wybrały swojego partnera w czasie korzystania z pigułek antykoncepcyjnych odczuwały znacznie mniejszą (i systematycznie obniżającą się) satysfakcję z seksu, ale wyższy ogólny poziom zadowolenia ze związku, w tym z lojalności partnera, zabezpieczenia finansowego z jego strony oraz wywiązywania się z roli ojcowskiej".
Co w sumie potwierdza wcześniejsze. Bo niby ogólne zadowolenie rośne, ale szczególne maleje xd I może stąd ten ból głowy często haha bo jak patrzysz na faceta jak na tatuśka to trudno o ekscytację;)
Podsumowując. Naturalny cykl -->- szukasz przeciwieństwa genetycznego (MHC) --> jest ogień, dzika chemia i zdrowe dzieci.
Cykl na hormonach --> szukasz podobieństwa (bezpieczeństwa) --> jest stabilnie, lojalnie, ale w łóżku zaczyna się robić nudno i „rodzinnie"
Czyli trzeba chodzić ciągle pociągając nosem i odstawić anty xd
Co ciekawe, męski nos też wybiera gadzim mózgiem mimo iż jest mniej restrykcyjny. Inny eksperyment psychologa Geoffreya Millera wykazał, że tancerki w klubach nocnych dostawały niemal dwa razy wyższe napiwki, gdy były w fazie owulacji. Faceci, nawet o tym nie wiedząc, hojniej płacili za bliskość kobiet w szczycie płodności.
Pisząc mniej restrykcyjny mam na myśli, że dopuszcza podobienstwo MHC. Co trochę dziwne dla mnie, bo skoro ja np. odrzucam gościa bo mi nie pasuje jego zapach i w ogóle nie czuję chemii to on powinien tak samo - natura przecież powinna byc zgodna - duza niekompatybilność MHC więc out obustronny. A jednak nie.
I tej asymetrii sama miałam okazję doświadczyć gdy raz spotkałam się z facetem poznanym w necie, który na zdjęciu mi sie podobał i świetnie nam się gadało, jego glos przez telefon też mi się podobał a na żywo nic, kompletnie nic. A jak już sie pocałowaliśmy to mialam 100% pewność, że nie nie i jeszcze raz nie, natomiast on tak, tak i jeszcze raz tak, i to było przykre.
Ale ponoć kobiety mają ten filtr bardziej bezkompromisowy, bo w końcu one rodzą dzieci i ponoszą większy koszt ewolucyjny.
No to sobie popisałam. Mikloszy sie mózg zlasuje od samego patrzenia
![]()