Testy osobowości - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Testy osobowości

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 186 ]

1 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2024-12-02 23:27:56)

Temat: Testy osobowości

Jeden z użytkowników, którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam, przypomniał mi o dość popularnym teście osobowości, który wykonałam kilkukrotnie jakieś osiem lat temu. Wtedy zawsze wychodził mi ten sam wynik. Dowódca. Pamiętam, jaka byłam tym zaskoczona, ciężko mi było postrzegać siebie jako urodzonego lidera. Finalnie przyjęłam, że to tylko taka ciekawostka. Coś, co należy brać z mocnym przymrużeniem oka i zapomniałam.

Dziś zrobiłam test ponownie. Na spokojnie, kilka razy.
Co do niektórych pytań nie byłam do końca pewna, więc przy kolejnych podejściach lekko modyfikowałam odpowiedzi.
Mimo to typ osobowości wyskakuje ten sam. Choć już nie dowódca, ale działacz.
Dużo się u mnie zmieniło przez ten czas, więc może stąd ta różnica.
Albo te testy to zwykły pic na wodę, fotomontaż. Jeszcze nie zdecydowałam, co o nich myślę.
Generalnie pod pewnymi względami charakterystykę uważam za trafioną.
Jest jednak kilka informacji , co do których mam duże wątpliwości.

Przy okazji zaczęłam mieć jakąś taką głębszą rozkminę, że być może, z uwagi na niezbyt przyjazne środowisko, w jakim żyłam, część cech została we mnie stłumiona.
Jak choćby te zdolności przywódcze. Rzeczywiście, jak spojrzę w przeszłość, to widzę jakieś tam oznaki, nieśmiałe próby przewodzenia grupą.
Ale potem to jakby zanikło? Przygasło? No nie wiem, jak to nazwać. Teraz bardzo rzadko wchodzę w taką rolę.
W teście często jest też mowa o spontaniczności, a ja właściwie wyrosłam na dość zachowawczą osobę.
Taką trochę zblokowaną. Przez co ciężko mi czasem wyjść ze swojej strefy komfortu i podjąć wyzwanie.

A Wy jak się zapatrujecie na takie testy?
Robiliście? Jaki był Wasz wynik?
Zgadzacie się z nim?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Testy osobowości

Mi wychodził Dyskutant (adwokat diabła)

Dużo wspólnego, chociaż dziś wolę unikać marnotrawstwa energii, natomiast realnie mam skłonności do odpalania się. W duchu przywołuje to mój uśmiech, ileż to razy słyszałam "a Ty co, adwokat?" big_smile

3 Ostatnio edytowany przez Samba (2024-12-02 23:33:13)

Mrs.Happiness napisał/a:

Jeden z użytkowników, którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam, przypomniał mi o dość popularnym teście osobowości, który wykonałam kilkukrotnie parę lat temu. Wtedy zawsze wychodził mi ten sam wynik. Dowódca. Pamiętam, jaka byłam tym zaskoczona, ciężko mi było widzieć siebie jako urodzonego lidera, mimo że na pewnych etapach życia faktycznie mogłam wykazywać skłonności do przewodzenia. Finalnie przyjęłam jednak, że to taka ciekawostka. Coś, co należy brać z mocnym przymrużeniem oka i zapomniałam.

Dziś zrobiłam test ponownie. Na spokojnie, kilka razy.
Co do niektórych pytań nie byłam do końca pewna, więc przy kolejnych podejściach lekko modyfikowałam odpowiedzi.
Mimo to typ osobowości wyskakuje ten sam. Choć już nie dowódca, ale działacz.
Dużo się u mnie zmieniło w ostatnich latach, więc może stąd ta różnica.
Generalnie pod pewnymi względami charakterystykę uważam za trafioną.
Jest jednak kilka informacji , co do których mam duże wątpliwości.

Przy okazji zaczęłam mieć jakąś taką głębszą rozkminę, że być może, z uwagi na niezbyt przyjazne środowisko, w jakim żyłam, część cech została we mnie stłumiona.
Jak choćby te zdolności przywódcze. Rzeczywiście, jak spojrzę w przeszłość, to widzę jakieś tam oznaki, nieśmiałe próby przewodzenia grupą.
Ale potem to jakby zanikło? Przygasło? No nie wiem, jak to nazwać. Teraz bardzo rzadko wchodzę w taką rolę.
W teście często jest też mowa o spontaniczności, a ja właściwie wyrosłam na dość zachowawczą osobę.
Taką trochę zblokowaną. Przez co ciężko mi czasem wyjść ze swojej strefy komfortu i podjąć wyzwanie.

Zgadzacie się z nim?

Robiłaś na tej polskiej stronie, czy na jakiejś angielskiej? Ja robiłam test na polskiej (i chyba raz na angielskiej) raz do roku trzykrotnie, za każdym razem wychodził ten sam wynik - intj-turbulent. Mój mąż też intj, ale z końcówką architekt.
Fajna zabawa, myślę, że coś w tym jest. Analiza, strategia, myślenie nad każdym krokiem.

4 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2024-12-02 23:42:48)

Istotka6 napisał/a:

Mi wychodził Dyskutant (adwokat diabła)

Dużo wspólnego, chociaż dziś wolę unikać marnotrawstwa energii, natomiast realnie mam skłonności do odpalania się. W duchu przywołuje to mój uśmiech, ileż to razy słyszałam "a Ty co, adwokat?" big_smile

Ciekawe. Czyli rozumiem, że generalnie zgadzałaś się z tamtym wynikiem?
Tak sobie poczytuję przy okazji te opisy i budzą we mnie ciekawość, jakimi osobami jesteście w prawdziwym życiu.

5

Samba napisał/a:

Robiłam na tej polskiej stronie, czy na jakiejś angielskiej? Ja robiłam test na polskiej (i chyba raz na angielskiej) raz do roku trzykrotnie, za każdym razem wychodził ten sam wynik - intj-turbulent. Mój mąż też intj, ale z końcówką architekt.
Fajna zabawa, myślę, że coś w tym jest. Analiza, strategia, myślenie nad każdym krokiem.

Ten test na pewno jest w wersji angielskiej i polskiej. Ja w sumie zawsze robiłam na polskiej stronie.
Nie wiem, czy się czymś od siebie różnią. Nie sprawdzałam.
Podeszłam też z rok temu do tego testu, który wyłania pięć mocnych stron.
High5 się chyba nazywał.

A było coś, z czym się kompletnie nie zgadzałaś?

6

Nie robilam tego tekstu. A ciekawe co by mnie wyszlo.

7

New Me napisał/a:

Spróbuj i daj nam znać, jaki był wynik smile

8

Mrs.Happiness napisał/a:
New Me napisał/a:

To na jakiej stronie ten test jest?

9

New Me napisał/a:
Mrs.Happiness napisał/a:
New Me napisał/a:

Wpisz sobie w wyszukiwarkę: test 16 osobowości.
To będzie pierwsza strona, jaka Ci wyskoczy.

10

Mrs.Happiness napisał/a:

A było coś, z czym się kompletnie nie zgadzałaś?

Na pewno. Np to: "Architekci potrafią być zdeterminowani i nie mają cierpliwości do frywolności, rozpraszania uwagi lub płytkich plotek." - Nie jestem zawsze zdeterminowana, choćbym bardzo chciała, lubię fikuśne zachowania, czasem nieszkodliwe ploteczki (jak to forum). Różnie z tym jest u mnie.
Ale więcej musiałabym poszukać na stronach angielskich, tam są dużo bardziej szeroko omówione te typy i można znaleźć coś o podtypach.

11

Mrs.Happiness napisał/a:
New Me napisał/a:
Mrs.Happiness napisał/a:

Wpisz sobie w wyszukiwarkę: test 16 osobowości.
To będzie pierwsza strona, jaka Ci wyskoczy.

Ok dzieki

Z tego miejsca, serdecznie wymieniam pozdrowienia;)

U mnie wyszło kochanek- morderca.

13

smile INTJ-T Architekt, zgadza mi się z myśleniem o sobie, kiedyś robiłam i krążyłam wokół tego INTJ ale nie był to Architekt, raz chyba Logik.

14 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-12-03 00:12:20)

Wyszlo mi Przedsiebiorca  big_smile big_smile
"Przedsiębiorca
Przedsiębiorcy (ESTP) zawsze wywierają silny wpływ na swoje najbliższe otoczenie – najlepszym sposobem na zauważenie ich na imprezie jest wypatrywanie skupionego wokół nich wirującego tłumu, podczas gdy oni przemieszczają się między grupami ludzi. Roześmiani i zabawni z dosadnym, nieprzebranym humorem, Przedsiębiorcy uwielbiają być w centrum uwagi. Jeśli publiczność zostanie zaproszona by wejść na scenę, to właśnie oni zgłaszają się na ochotnika – lub namawiają do tego nieśmiałego przyjaciela.

Teoretyczne rozważania, abstrakcyjne koncepcje i żmudne dyskusje na temat globalnych problemów i ich konsekwencji nie są w stanie na dłużej przykuć uwagi Przedsiębiorców. Rozmowy prowadzą oni energicznie i z dużą dawką inteligencji, ale lubią poruszać temat konkretnych zagadnień – lub jeszcze lepiej, po prostu wyjść i to zrobić. Zamiast siedzieć bezczynnie, planując działanie i tworząc plan ucieczki w razie niepowodzenia, Przedsiębiorcy działają bez namysłu, a swoje błędy naprawiają na bieżąco.
Przedsiębiorcy to najbardziej skłonny do ryzykownych zachowań typ osobowości. Żyją oni chwilą i bez wahania zanurzają się w akcji – znajdują się w samym oku cyklonu. Przedsiębiorcy lubią silne doznania, pasję i przyjemność, ale nie ze względu na towarzyszące im emocje, lecz raczej dlatego, że działają one stymulująco na ich logiczny umysł. W procesie racjonalnej, błyskawicznej reakcji na bodźce, wprawnie podejmują oni ważne decyzje.

Sprawia to, że szkoła i inne silnie zorganizowane środowiska stanowią dla nich wyzwanie. Z pewnością nie ze względu na ich brak inteligencji, Przedsiębiorcy to bowiem zdolne osoby i są w stanie doskonale sobie radzić. Jednak uporządkowane, rygorystyczne podejście panujące w formalnej edukacji zupełnie nie pasuje do preferowanych przez nich praktycznych metod nauki. Potrzeba im wiele dojrzałości, aby nauczyć się postrzegać ten proces jako środek niezbędny do osiągnięcia celu i coś, co stwarza jeszcze więcej ekscytujących możliwości.

Inne wyzwanie wiąże się z tym, że ludzie o osobowości Przedsiębiorcy wolą posługiwać się własnym kompasem moralnym niż tym narzuconym przez kogoś innego. Zasady są ich zdaniem po to, żeby je łamać. Jednak niewielu nauczycieli szkolnych czy przełożonych w firmach podziela to zdanie, co może znacznie zaszkodzić reputacji Przedsiębiorców. Jeśli jednak uda im się ujarzmić swoją energię, poskromić niepokorną naturę i skupić się na tym, co jest ich zdaniem nudne, mogą wzbudzić w sobie siłę, z którą nie sposób się nie liczyć.

Rzadziej uczęszczana ścieżka
Dzięki swojej nieprzeciętnej spostrzegawczości i świeżemu spojrzeniu Przedsiębiorcy mają wyjątkową umiejętność dostrzegania drobnych zmian. Niezależnie od tego, czy chodzi o zmianę wyrazu twarzy, nowy styl ubierania czy też zmianę nawyków, ludzie o tego typu osobowości potrafią dostrzec ukryte myśli i motywy tam, gdzie większość innych typów osobowości nie jest w stanie zauważyć niczego nowego. Przedsiębiorcy szybko wykorzystują te obserwacje, głośno zwracając uwagę na spostrzeżoną zmianę i zadając pytania, często w niezbyt delikatny sposób. Powinni oni jednak pamiętać, że nie każdy ma ochotę upubliczniać swoje tajemnice i decyzje.

Czasami jednak błyskawiczny zmysł obserwacji i działania Przedsiębiorców jest dokładnie tym, czego potrzeba, na przykład w niektórych firmach, zwłaszcza w wymagających niezwłocznej reakcji sytuacjach awaryjnych.
Jeśli jednak Przedsiębiorcy nie będą ostrożni, mogą zbytnio dać się ponieść chwili, posunąć się za daleko i źle potraktować, czy urazić bardziej wrażliwe osoby, lub nawet zapomnieć o zadbaniu o własne zdrowie i bezpieczeństwo. Stanowią oni zaledwie cztery procent społeczeństwa, czyli jest ich dokładnie tyle, ile trzeba, aby życie było intensywne i zmuszało do rywalizacji, jednak nie tak wielu, żeby stwarzać ryzyko systemowe.

Przedsiębiorcy są pełni pasji i energii, co doskonale uzupełnia ich racjonalny, choć czasem roztargniony umysł. Inspirujący, przekonujący i barwni, są urodzonymi liderami, prowadzącymi wszystkich ku mniej uczęszczanym ścieżkom oraz wnoszącymi życie i emocje wszędzie tam, gdzie się pojawią. Prawdziwym wyzwaniem dla Przedsiębiorców jest jednak wykorzystanie tych cech w konstruktywny i satysfakcjonujący sposób.
big_smile jajca jakies chyba, ale niektore rzeczy sie zgadzaja

15

Zrobiłam ten test, nie pierwszy raz, wynik odmienny od poprzedniego, i na dodatek za odblokowanie pełnych wyników żądają 29 monet, phi tongue.

16

New Me napisał/a:

Wyszlo mi Przedsiebiorca  big_smile big_smile ............
........... Rozmowy prowadzą oni energicznie i z dużą dawką inteligencji, ale lubią poruszać temat konkretnych zagadnień – lub jeszcze lepiej, po prostu wyjść i to zrobić. Zamiast siedzieć bezczynnie, planując działanie i tworząc plan ucieczki w razie niepowodzenia, Przedsiębiorcy działają bez namysłu, a swoje błędy naprawiają na bieżąco.

Naprawdę trafne. Jestem pod wrażeniem Julka.

17

istj-a logistyk.

18 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-12-03 00:17:54)

UserNew napisał/a:

istj-a logistyk.

To daj opis co to znaczy. Ja tu swoj wlepilam

19

New Me napisał/a:

"Przedsiębiorca
Przedsiębiorcy (ESTP) zawsze wywierają silny wpływ na swoje najbliższe otoczenie – najlepszym sposobem na zauważenie ich na imprezie jest wypatrywanie skupionego wokół nich wirującego tłumu, podczas gdy oni przemieszczają się między grupami ludzi. Roześmiani i zabawni z dosadnym, nieprzebranym humorem, Przedsiębiorcy uwielbiają być w centrum uwagi. Jeśli publiczność zostanie zaproszona by wejść na scenę, to właśnie oni zgłaszają się na ochotnika – lub namawiają do tego nieśmiałego przyjaciela.

Teoretyczne rozważania, abstrakcyjne koncepcje i żmudne dyskusje na temat globalnych problemów i ich konsekwencji nie są w stanie na dłużej przykuć uwagi Przedsiębiorców. Rozmowy prowadzą oni energicznie i z dużą dawką inteligencji, ale lubią poruszać temat konkretnych zagadnień – lub jeszcze lepiej, po prostu wyjść i to zrobić. Zamiast siedzieć bezczynnie, planując działanie i tworząc plan ucieczki w razie niepowodzenia, Przedsiębiorcy działają bez namysłu, a swoje błędy naprawiają na bieżąco.
Przedsiębiorcy to najbardziej skłonny do ryzykownych zachowań typ osobowości. Żyją oni chwilą i bez wahania zanurzają się w akcji – znajdują się w samym oku cyklonu. Przedsiębiorcy lubią silne doznania, pasję i przyjemność, ale nie ze względu na towarzyszące im emocje, lecz raczej dlatego, że działają one stymulująco na ich logiczny umysł. W procesie racjonalnej, błyskawicznej reakcji na bodźce, wprawnie podejmują oni ważne decyzje.

Sprawia to, że szkoła i inne silnie zorganizowane środowiska stanowią dla nich wyzwanie. Z pewnością nie ze względu na ich brak inteligencji, Przedsiębiorcy to bowiem zdolne osoby i są w stanie doskonale sobie radzić. Jednak uporządkowane, rygorystyczne podejście panujące w formalnej edukacji zupełnie nie pasuje do preferowanych przez nich praktycznych metod nauki. Potrzeba im wiele dojrzałości, aby nauczyć się postrzegać ten proces jako środek niezbędny do osiągnięcia celu i coś, co stwarza jeszcze więcej ekscytujących możliwości.

Inne wyzwanie wiąże się z tym, że ludzie o osobowości Przedsiębiorcy wolą posługiwać się własnym kompasem moralnym niż tym narzuconym przez kogoś innego. Zasady są ich zdaniem po to, żeby je łamać. Jednak niewielu nauczycieli szkolnych czy przełożonych w firmach podziela to zdanie, co może znacznie zaszkodzić reputacji Przedsiębiorców. Jeśli jednak uda im się ujarzmić swoją energię, poskromić niepokorną naturę i skupić się na tym, co jest ich zdaniem nudne, mogą wzbudzić w sobie siłę, z którą nie sposób się nie liczyć.

Dzięki swojej nieprzeciętnej spostrzegawczości i świeżemu spojrzeniu Przedsiębiorcy mają wyjątkową umiejętność dostrzegania drobnych zmian. Niezależnie od tego, czy chodzi o zmianę wyrazu twarzy, nowy styl ubierania czy też zmianę nawyków, ludzie o tego typu osobowości potrafią dostrzec ukryte myśli i motywy tam, gdzie większość innych typów osobowości nie jest w stanie zauważyć niczego nowego. Przedsiębiorcy szybko wykorzystują te obserwacje, głośno zwracając uwagę na spostrzeżoną zmianę i zadając pytania, często w niezbyt delikatny sposób. Powinni oni jednak pamiętać, że nie każdy ma ochotę upubliczniać swoje tajemnice i decyzje.

Czasami jednak błyskawiczny zmysł obserwacji i działania Przedsiębiorców jest dokładnie tym, czego potrzeba, na przykład w niektórych firmach, zwłaszcza w wymagających niezwłocznej reakcji sytuacjach awaryjnych.
Jeśli jednak Przedsiębiorcy nie będą ostrożni, mogą zbytnio dać się ponieść chwili, posunąć się za daleko i źle potraktować, czy urazić bardziej wrażliwe osoby, lub nawet zapomnieć o zadbaniu o własne zdrowie i bezpieczeństwo. Stanowią oni zaledwie cztery procent społeczeństwa, czyli jest ich dokładnie tyle, ile trzeba, aby życie było intensywne i zmuszało do rywalizacji, jednak nie tak wielu, żeby stwarzać ryzyko systemowe.

Przedsiębiorcy są pełni pasji i energii, co doskonale uzupełnia ich racjonalny, choć czasem roztargniony umysł. Inspirujący, przekonujący i barwni, są urodzonymi liderami, prowadzącymi wszystkich ku mniej uczęszczanym ścieżkom oraz wnoszącymi życie i emocje wszędzie tam, gdzie się pojawią. Prawdziwym wyzwaniem dla Przedsiębiorców jest jednak wykorzystanie tych cech w konstruktywny i satysfakcjonujący sposób.

Musiałabyś najpierw zrozumieć pytania.

20

wieka napisał/a:
New Me napisał/a:

"Przedsiębiorca

Musiałabyś najpierw zrozumieć pytania.

Pytania wszystkie zrozumialam

21

New Me napisał/a:
UserNew napisał/a:

istj-a logistyk.

Jaka Ty wymagająca jesteś kobito, bardzo niechętnie, ale Ci skopiowałem, znaj łaskę pana. Następnym razem sobie wygoogluj, będziesz miała krótki opis smile

Jako ISTJ (Logistyk) jesteś filarem społeczeństwa, ucieleśniając niezawodność, praktyczność i niezachwiane oddanie. Twoja skrupulatna natura i silne poczucie obowiązku czynią z Ciebie niezastąpioną siłę zarówno w sferze osobistej, jak i zawodowej. Podchodzisz do życia z jasno określonymi zasadami, ceniąc tradycję, strukturę i dobrze zdefiniowane oczekiwania.

Twoja siła leży w zdolności do tworzenia porządku z chaosu, metodycznym organizowaniu informacji i zasobów w celu osiągnięcia namacalnych rezultatów. Doskonale radzisz sobie z utrzymywaniem systemów i dotrzymywaniem zobowiązań, często stając się osobą, do której inni zwracają się, gdy potrzebują, aby coś zostało zrobione prawidłowo. Jednak Twoje przywiązanie do sprawdzonych metod może czasami sprawiać, że jesteś odporny na zmiany, nawet gdy adaptacja mogłaby być korzystna.

Twój logiczny i zorientowany na fakty sposób myślenia dobrze służy Ci w zadaniach analitycznych, ale czasami może przesłaniać emocjonalne aspekty sytuacji. Możesz mieć trudności ze zrozumieniem lub wyrażeniem uczuć, zarówno własnych, jak i innych. Może to prowadzić do nieporozumień, szczególnie w relacjach osobistych, gdzie niuanse emocjonalne są kluczowe.

Mimo tych wyzwań, Twoja uczciwość i niezawodność czynią Cię nieocenionym przyjacielem, partnerem i współpracownikiem. Twoje zaangażowanie w obowiązki i zdolność do zapewnienia stabilności w burzliwych czasach to rzadkie i cenne cechy. Podczas pokonywania życiowych zawiłości, Twoim wyzwaniem jest zrównoważenie potrzeby struktury z elastycznością wymaganą do rozwoju w ciągle zmieniającym się świecie

W życiu zawodowym błyszczysz najbardziej w rolach, które pozwalają Ci wykorzystać Twoje wyjątkowe umiejętności organizacyjne i dbałość o szczegóły. Rozwijasz się w uporządkowanych środowiskach, gdzie zasady i procedury są jasno określone, i jesteś dumny ze swojej zdolności do utrzymywania wysokich standardów jakości i wydajności. Twoja naturalna skłonność do porządku i silna etyka pracy czynią Cię atutem w takich dziedzinach jak księgowość, egzekwowanie prawa czy zarządzanie projektami.

Jednak Twoja ścieżka kariery nie jest pozbawiona wyzwań. Twoje przywiązanie do stabilności może czasami powstrzymywać Cię przed podejmowaniem nowych możliwości lub dostosowywaniem się do zmian w Twojej branży. Aby naprawdę się wyróżnić, musisz znaleźć równowagę między wykorzystywaniem swoich mocnych stron w ustalonych systemach a rozwijaniem elastyczności, aby w razie potrzeby przyjmować innowacje. Twoja droga do zawodowego spełnienia leży w znalezieniu ról, które doceniają Twoją niezawodność i precyzję, jednocześnie zapewniając możliwości stopniowego, znaczącego rozwoju.

22

KoralinaJones napisał/a:

Zrobiłam ten test, nie pierwszy raz, wynik odmienny od poprzedniego, i na dodatek za odblokowanie pełnych wyników żądają 29 monet, phi tongue.

Jest też za free.

23

UserNew napisał/a:
New Me napisał/a:
UserNew napisał/a:

istj-a logistyk.

Jaka Ty wymagająca jesteś kobito, bardzo niechętnie, ale Ci skopiowałem, znaj łaskę pana. Następnym razem sobie wygoogluj, będziesz miała krótki opis smile

Jako ISTJ (Logistyk) jesteś filarem społeczeństwa, ucieleśniając niezawodność, praktyczność i niezachwiane oddanie. Twoja skrupulatna natura i silne poczucie obowiązku czynią z Ciebie niezastąpioną siłę zarówno w sferze osobistej, jak i zawodowej. Podchodzisz do życia z jasno określonymi zasadami, ceniąc tradycję, strukturę i dobrze zdefiniowane oczekiwania.

Twoja siła leży w zdolności do tworzenia porządku z chaosu, metodycznym organizowaniu informacji i zasobów w celu osiągnięcia namacalnych rezultatów. Doskonale radzisz sobie z utrzymywaniem systemów i dotrzymywaniem zobowiązań, często stając się osobą, do której inni zwracają się, gdy potrzebują, aby coś zostało zrobione prawidłowo. Jednak Twoje przywiązanie do sprawdzonych metod może czasami sprawiać, że jesteś odporny na zmiany, nawet gdy adaptacja mogłaby być korzystna.

Twój logiczny i zorientowany na fakty sposób myślenia dobrze służy Ci w zadaniach analitycznych, ale czasami może przesłaniać emocjonalne aspekty sytuacji. Możesz mieć trudności ze zrozumieniem lub wyrażeniem uczuć, zarówno własnych, jak i innych. Może to prowadzić do nieporozumień, szczególnie w relacjach osobistych, gdzie niuanse emocjonalne są kluczowe.

Mimo tych wyzwań, Twoja uczciwość i niezawodność czynią Cię nieocenionym przyjacielem, partnerem i współpracownikiem. Twoje zaangażowanie w obowiązki i zdolność do zapewnienia stabilności w burzliwych czasach to rzadkie i cenne cechy. Podczas pokonywania życiowych zawiłości, Twoim wyzwaniem jest zrównoważenie potrzeby struktury z elastycznością wymaganą do rozwoju w ciągle zmieniającym się świecie

W życiu zawodowym błyszczysz najbardziej w rolach, które pozwalają Ci wykorzystać Twoje wyjątkowe umiejętności organizacyjne i dbałość o szczegóły. Rozwijasz się w uporządkowanych środowiskach, gdzie zasady i procedury są jasno określone, i jesteś dumny ze swojej zdolności do utrzymywania wysokich standardów jakości i wydajności. Twoja naturalna skłonność do porządku i silna etyka pracy czynią Cię atutem w takich dziedzinach jak księgowość, egzekwowanie prawa czy zarządzanie projektami.

Jednak Twoja ścieżka kariery nie jest pozbawiona wyzwań. Twoje przywiązanie do stabilności może czasami powstrzymywać Cię przed podejmowaniem nowych możliwości lub dostosowywaniem się do zmian w Twojej branży. Aby naprawdę się wyróżnić, musisz znaleźć równowagę między wykorzystywaniem swoich mocnych stron w ustalonych systemach a rozwijaniem elastyczności, aby w razie potrzeby przyjmować innowacje. Twoja droga do zawodowego spełnienia leży w znalezieniu ról, które doceniają Twoją niezawodność i precyzję, jednocześnie zapewniając możliwości stopniowego, znaczącego rozwoju.

To fajny nawet masz ten opis. Dzieki  big_smile

24

New Me napisał/a:
UserNew napisał/a:
New Me napisał/a:

Ja w ogóle jestem cały fajny tongue

25

UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Jest też za free.

To daj poznać łaskę Pana i wrzuć link do strony, na której robiłeś.
Częściowo mam za free, za pozostałą część chcą kasę.

26

UserNew napisał/a:
New Me napisał/a:
UserNew napisał/a:

No tak masz racje  big_smile

27

KoralinaJones napisał/a:
UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Jest też za free.

https://www.16personalities.com/pl/darm … osobowosci

28

New Me napisał/a:
UserNew napisał/a:
New Me napisał/a:

Jak zawsze smile

29

UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:
UserNew napisał/a:

Jest też za free.

To właśnie z tej strony robiłam.

30

UserNew napisał/a:
New Me napisał/a:
UserNew napisał/a:

Jak zawsze smile

Chyba w marzeniach  big_smile

31

KoralinaJones napisał/a:
UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Spróbuj jeszcze raz, ode mnie kasy nie chcieli. Od razu wiedzieli, że groszem nie śmierdzę, a Ty... cóż, wyczuli kasę XD

32

UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Spróbuj jeszcze raz, ode mnie kasy nie chcieli. Od razu wiedzieli, że groszem nie śmierdzę, a Ty... cóż, wyczuli kasę XD

Możliwe. W znanych osobistościach wykazujących ten sam rys osobowościowy same gwiazdy Hollywood big_smile.

33

KoralinaJones napisał/a:
UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Możliwe. W znanych osobistościach wykazujących ten sam rys osobowościowy same gwiazdy Hollywood big_smile.

Udało Ci się zrobić, czy nie? No weź... nawet Julcia to opanowała tongue

34

UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:
UserNew napisał/a:

Ale ona siedzi na zasiłkach, więc prawdopodobnie z tego powodu tez nie chcieli kasy big_smile.

35

UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:
UserNew napisał/a:

No ja zrobilam test osobowosci latwe to jest

36

KoralinaJones napisał/a:
UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Ale ona siedzi na zasiłkach, więc prawdopodobnie z tego powodu tez nie chcieli kasy big_smile.

Fakt big_smile

37

New Me napisał/a:
UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

No ja zrobilam test osobowosci latwe to jest

No ba, w końcu bystra z Ciebie dziewuszka tongue

38

UserNew napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:
UserNew napisał/a:

Fakt big_smile

To prawda nikt nie chce moich zasilkow i bardzo dobrze big_smile

39 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2024-12-03 02:11:40)

Samba napisał/a:

Na pewno. Np to: "Architekci potrafią być zdeterminowani i nie mają cierpliwości do frywolności, rozpraszania uwagi lub płytkich plotek." - Nie jestem zawsze zdeterminowana, choćbym bardzo chciała, lubię fikuśne zachowania, czasem nieszkodliwe ploteczki (jak to forum). Różnie z tym jest u mnie.
Ale więcej musiałabym poszukać na stronach angielskich, tam są dużo bardziej szeroko omówione te typy i można znaleźć coś o podtypach.

Całkiem mi to wypadło z głowy, że na angielskiej stronie jest więcej informacji.
Sprawdzę za moment, może jeszcze coś mądrego na swój temat wyczytam.

RozrabiakaWmalinowymGaju napisał/a:

Doprawdy, interesujące.
Wklej opis, żebyśmy sobie poczytali, co to znaczy.
Julka się mocniej postarała, wiesz?

Teraz się martwię, że może ja się pospieszyłam z tym błogosławieństwem dla Ciebie i Koraliny.
Może Ty jesteś niebezpieczny? Nie masz przypadkiem oczu z guzików?

New Me napisał/a:

Które się według Ciebie zgadzają?

KoralinaJones napisał/a:

Nie ma takiej, niestety za pełną charakterystykę trzeba wybulić.
Wszystko zmonetyzowane. Takie czasy.

40

Mi wyszło ISFJ (Obrońca)
Capitam America i Vito Corleone są w gronie "znanych obrońców" - jest dla mnie nadzieja hehe

Mrs.Happiness napisał/a:

Doprawdy, interesujące.

Teraz się martwię, że może ja się pospieszyłam z tym błogosławieństwem dla Ciebie i Koraliny.

Może się pospieszyłaś- tylko czy to cokolwiek zmienia?;)

Masz, poczytaj sobie.

Archetyp kochanka-mordercy to postać, która łączy w sobie intensywną emocjonalność, głębokie zrozumienie innych i skrajny dualizm – zdolność do miłości i destrukcji.
Inne nazwy to "Czarodziej cieni" i "Cień uwodziciela".

1. Zmysłowość  i emocjonalna intensywność

Jego obecność działa na zmysły – słowa, dotyk i spojrzenie są jego narzędziami.
Jego miłość jest zmysłowa, intymna, oparta na drobnych gestach i subtelnej uwadze.

Nie potrzebuje intensywnych wybuchów emocji – działa cicho, ale skutecznie, fascynując innych, lecz potrafi niezwykle głęboko przeżywać emocje, zarówno swoje, jak i innych.

Nie dąży do niszczenia innych, ale jego działania mogą mieć niezamierzone, destrukcyjne skutki.

Jego zmysłowość nie opiera się wyłącznie na fizyczności – rozumie także psychologiczne potrzeby innych.

2. Intuicyjne zrozumienie innych

Czyta ludzi jak otwartą księgę, szybko rozpoznaje ich pragnienia, lęki i słabości. Z łatwością wyczuwa potrzeby, emocje i motywacje innych osób.

Wykorzystuje to głównie, by pomóc lub wesprzeć, choć czasem może nieświadomie manipulować.
Jest wyczulony na cierpienie i krzywdę, co czyni go bardziej współczującym niż typowy "morderca".

3. Perfekcjonizm moralny

Operuje na własnym kodeksie moralnym, czasem sprzecznym z normami społecznymi.

Działa według silnego, wewnętrznego kodeksu moralnego, ale często staje przed trudnymi wyborami.
Może podjąć działanie, które uważa za konieczne, nawet jeśli oznacza złamanie zasad.

Przez swoje wybory cierpi, co czyni go postacią tragiczną.

Miłość jest dla niego czymś świętym, zdrada lub brak wzajemności mogą uruchomić mroczną stronę.
Wierzy, że działa "dla wyższego dobra", nawet jeśli prowadzi to do destrukcji.

4. Charyzma i magnetyzm

Przyciąga ludzi swoim spokojem, tajemniczością i pewnością siebie, urokiem, głębią, aurą.
Jego głos, sposób poruszania się czy spojrzenie hipnotyzują i wzbudzają zaufanie.

W miłości jest czarujący i uwodzicielski, potrafi wzbudzać zaufanie, ale również lęk, jeśli jego emocje wymkną się spod kontroli.

Jest postrzegany jako ktoś, kto chce dobrze, choć czasem błądzi.

5. Tajemniczość i introspekcja

Żyje w dużej mierze w swoim wewnętrznym świecie.
Nie ujawnia zbyt wiele o sobie, co czyni go jeszcze bardziej intrygującym.

W swoich zmaganiach często sam jest ofiarą, co łagodzi jego wizerunek.

Jego działania pełne są wieloznaczności.
Zawsze pozostawia miejsce na interpretację, nigdy nie zdradzając całej prawdy.

6. Dualizm miłości i cierpienia

Miłość daje mu poczucie pełni, ale rozczarowanie lub zdrada mogą prowadzić do głębokiej furii.

Wierzy, że w destrukcji jest ukryte wyzwolenie lub katharsis.

Jeśli kogoś rani, robi to z elegancją i powściągliwością – jego działania są precyzyjne, a nie impulsywne.

Dla niego miłość to wyrafinowana gra, pełna subtelności i uwodzenia.
Oczekuje głębokiego zaangażowania, ale nigdy nie wymaga – raczej inspiruje do wzajemności.

Dualność: Żyje na styku sprzeczności – jest zarówno ciepły, jak i zdystansowany; szczerze kocha, ale jednocześnie boi się związków.

7. Idealista i pragmatyk jednocześnie

Ma idealistyczne wyobrażenie o miłości, ale w mroczniejszych momentach działa w sposób pragmatyczny, czasem zimny i wyrachowany.

Jego "mordercza" strona objawia się, gdy musi dokonać trudnych wyborów, np. poświęcić coś ważnego dla większego dobra.

Nie jest brutalny – raczej zmaga się z konsekwencjami swoich decyzji.

Ciekawość: Fascynuje go każdy aspekt życia, co czyni go renesansowym człowiekiem – równie dobrze odnajduje się w sztuce, nauce, jak i filozofii.

Transformacja: Ma zdolność do odradzania się po najgłębszych kryzysach, co wzmacnia jego wewnętrzną siłę i poczucie misji.

8. Samotność i wyobcowanie

Często czuje się niezrozumiany przez innych.
Działa z poczuciem, że jest "inny" – bardziej intensywny, bardziej świadomy.
Czuje się odizolowany z powodu głębi swoich emocji i moralnych rozterek.

Jego samotność wynika bardziej z niezrozumienia niż z celowego izolowania się.

Samotność jest dla niego przestrzenią do refleksji i rozwoju, a nie źródłem cierpienia. Będąc sam, pozostaje w pełni spełniony i pewny siebie.

Relacje są dla niego wyborem, a nie koniecznością – to on decyduje, kogo wpuści do swojego świata.

9. Manipulacja i strategia

W relacjach międzyludzkich potrafi manipulować uczuciami, by osiągnąć swoje cele.
Gdy manipuluje, robi to w przekonaniu, że chroni kogoś, na kim mu zależy.

W mrocznym aspekcie zamienia swoje intuicyjne zrozumienie w broń.
Stara się unikać krzywdy, ale nie zawsze przewiduje konsekwencje swoich działań.

Jego manipulacja nie jest okrutna, lecz raczej delikatna – jak gra w szachy.

10. Skłonność do autodestrukcji

Gdy czuje, że zawiódł lub skrzywdził kogoś, kogo kocha, skłania się ku karaniu samego siebie.

Nie niszczy innych celowo, ale potrafi niszczyć samego siebie, co wpływa na jego relacje.

Ten archetyp jest skomplikowany, pełen sprzeczności i psychologicznej głębi.

Ogólny charakter:

To postać tragiczna, o duszy idealisty, która błądzi w próbach pogodzenia swoich pragnień z rzeczywistością.
Potrafi być jednoczesnie uosobieniem elegancji, zmysłowości i wyrafinowania.

Jego "mordercza" strona jest bardziej metaforyczna – może ranić słowem, decyzją, albo przez niezamierzone konsekwencje swojego działania. W relacjach jest intensywny, lecz nie brutalny, bywa impulsywny. Jego czyny wynikają z głębokiej miłości i troski, która czasem prowadzi do niezamierzonych dramatów.

Mowa ciała

Spojrzenie: Często utrzymuje kontakt wzrokowy dłużej niż przeciętny człowiek, co działa magnetycznie.

Główne wady i słabości

Perfekcjonizm: dąży do ideału, co często prowadzi do rozczarowania sobą i innymi.

Samotność: Choć otacza się ludźmi, nie potrafi nawiązać prawdziwie bliskich relacji z obawy przed zranieniem.

Moralna dwuznaczność: Jego motywy bywają szlachetne, ale metody – wątpliwe.

Autodestrukcja: Często balansuje na krawędzi, testując granice swojej siły i wytrzymałości psychicznej.

Zmienność: Potrafi być zarówno kochający, jak i zimny; ciepły i złośliwy – co dezorientuje jego otoczenie.

Etapy rozwoju

1. Akceptacja cienia

Proces: Bohater konfrontuje się z własnymi demonami – traumą, winą i obawami, które napędzały jego wcześniejsze wybory. Uznaje, że światło i cień są równoważnymi elementami jego osobowości.
Przykład: Dzięki duchowej praktyce, rozmowie z mentorem lub wewnętrznej refleksji, zaczyna widzieć w swoich słabościach potencjał do wzrostu.

2. Przekształcenie pasji w twórczość

Proces: Zamiast używać swojego magnetyzmu do manipulacji, kieruje go w stronę twórczości – sztuki, pisania, muzyki lub działalności społecznej.

Efekt: Staje się mentorem i inspiracją dla innych, wykorzystując swoje talenty do budowania zamiast niszczenia.

Przykład: Pisze powieść, maluje obrazy lub tworzy organizację, która pomaga ludziom w podobnych sytuacjach jak on kiedyś.

3. Nauka autentyczności

Proces: Przestaje tworzyć iluzje i maski, ucząc się być sobą w każdej sytuacji. Rozwija empatię, nie tylko jako narzędzie wpływu, ale jako prawdziwe połączenie z innymi.

Efekt: Buduje trwałe i szczere relacje, które dają mu poczucie przynależności i miłości.

Przykład: Tworzy bliską relację z kimś, kto widzi jego wady, ale mimo to go akceptuje, ucząc go zaufania.

4. Rozwój duchowy

Proces: Zaczyna zgłębiać duchowość jako sposób na zrozumienie siebie i świata. Przyjmuje filozofię równowagi, gdzie każda emocja i doświadczenie mają swoje miejsce.

Efekt: Staje się osobą, która inspiruje innych swoją mądrością i spokojem, oferując perspektywę wykraczającą poza doczesne dramaty.

Przykład: Medytacja, podróż duchowa lub studiowanie filozofii prowadzą go do harmonii wewnętrznej.

5. Budowanie dziedzictwa

Proces: angażuje się w działania, które pozostawiają trwały ślad. Wykorzystuje swoją zdolność rozumienia ludzi i intuicję, by pomóc innym wzrastać.

Efekt: Staje się liderem, mentorem lub nauczycielem, który wzbudza podziw i wdzięczność.

Przykład: Zakłada fundację, tworzy społeczność lub prowadzi projekt, który odmienia życie innych.

---

Rezultat końcowy: Od Uwodziciela Cieni do Światła Inspiracji

___

Przykłady osób znanych

Tilda Swinton, Eva Green, Keanu Reeves, Monica Bellucci, Benedict Cumberbatch, David Bowie, Tom Hiddleston

42

Mrs.Happiness napisał/a:

Całkiem mi to wypadło z głowy, że na angielskiej stronie jest więcej informacji.
Sprawdzę za moment, może jeszcze coś mądrego na swój temat wyczytam.

W ogóle na angielskich stronach, tylko chyba trzeba trochę poszukać. Na fb są nawet grupy dyskusyjne dotyczące konkretnych typów.
Co jeszcze mi się przypomniało, to to, że intj-ty to np. Sheldon z Teorii Wielkiego Podrywu czy Batman.

43 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2024-12-03 14:22:35)

Mrs.Happiness napisał/a:

Zgadzacie się z nim?

Srodowisko naukowe jest zgodne, ze to nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia.
Nie mogloby byc inaczej.
Jesli jakikolwiek test mialby ocenic rzeczywistosc to musialby zostac przeprowadzony w rzeczywistosci - obserwacji danej osoby z zewnatrz podczas podejmowania decyzji i wykonywania dzialan.

Jesli test bazuje na twojej subiektywnosci - Ty udzielasz odpowiedzi, to jego efekt nie moze byc niczym innym niz odzwierciedleniem twoich opinii - a te o ile moga byc dlugotrwale, nigdy nie sa obiektywne.

Gdyby test bazowal na rzeczywistosci to nie zyskalby takiej popularnosci bo ludzie by go odrzucali jako nietrafiony (w przypadku wielu osob obrazalby je sugerujac, ze nie sa tymi kim chca myslec, ze sa).
Fakt, ze mowi ludziom dokladnie to co sami chca o sobie myslec powoduje, ze ludzie chca w niego wierzyc.

44

Masz, poczytaj sobie.

Fiu, fiu.
Idealny tekst na tablicę z anonsami.
Wszystkie fanki Pamiętników Wampirów będą Twoje.

45

Samba napisał/a:

W ogóle na angielskich stronach, tylko chyba trzeba trochę poszukać. Na fb są nawet grupy dyskusyjne dotyczące konkretnych typów.
Co jeszcze mi się przypomniało, to to, że intj-ty to np. Sheldon z Teorii Wielkiego Podrywu czy Batman.

Właśnie przełączyłam po prostu na angielską wersję, ale było tam dokładnie to samo.
Albo coś zmienili, albo trzeba kopać głębiej. Zerknę później.
Na FB nigdy nie szukałam.

Ciekawe kto i w jaki sposób wybiera te postaci.

46

JohnyBravo777 napisał/a:

Jesli test bazuje na twojej subiektywnosci - Ty udzielasz odpowiedzi, to jego efekt nie moze byc niczym innym niz odzwierciedleniem twoich opinii - a te o ile moga byc dlugotrwale, nigdy nie sa obiektywne.

Gdyby test bazowal na rzeczywistosci to nie zyskalby takiej popularnosci bo ludzie by go odrzucali jako nietrafiony (w przypadku wielu osob obrazalby je sugerujac, ze nie sa tymi kim chca myslec, ze sa).
Fakt, ze mowi ludziom dokladnie to co sami chca o sobie myslec powoduje, ze ludzie chca w niego wierzyc.

Ciekawe spostrzeżenie i pewnie coś w tym jest. Dla mnie to mimo wszystko fajny eksperyment.
Jest tam kilka pytań, na które wolałabym móc odpowiedzieć inaczej. Postawić siebie w lepszym świetle.
I nad nimi spędziłam najwięcej czasu. Finalnie wybierałam prawdę.
Sam wynik częściowo pokrywał się z moim wyobrażeniem o sobie.
Jednak było parę rzeczy, co do których się nie zgadzam.

Generalnie komuś innemu byłoby ciężko udzielić odpowiedzi za mnie.
Dużo w tym teście pytań typu: co ZWYKLE robisz...
A żeby to wiedzieć, trzeba by ze mną pożyć jakiś czas.

47 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2024-12-03 16:16:50)

Mrs.Happiness napisał/a:

.
Jest tam kilka pytań, na które wolałabym móc odpowiedzieć inaczej. Postawić siebie w lepszym świetle.
I nad nimi spędziłam najwięcej czasu. Finalnie wybierałam prawdę.

Nie wybieralas “prawdy” tylko “szczerosc”.
Prawda dotyczy obiektywnej rzeczywistosci.
Do prawdy jaki mamy potencjal liderski mozna dojsc tylko poprzez wystawienie nas probie i porownanie efektow naszych z efektami innych ludzi.

Szczerosc dotyczy subiektywnosci.
Masz pewne przekonania dotyczace swoich zachowan i wartosci.
Ale to sa tylko twoje przekonania i niezaleznie ile sie bedziesz zastanawiala to nie dojdziesz do wnioskow, ktore sa przeciwne temu co sama myslisz.

Prawda ma to do siebie, ze jest czesto inna niz to co uwazamy za prawde.
Do prawdy mozna probowac dochodzic za pomoca metody.
Jakosc metody ocenia sie po efektach.
Srodowisko naukowe ma swoj zestaw metod, ktore mozemy uznac za skuteczne w szukaniu prawdy bo samoloty nie spadaja.
Ale te tez sie roznia miedzy dyscyplinami.
Np. Fizycy maja duzo lepsza metode niz psycholodzy.

48

Mrs.Happiness napisał/a:

Doprawdy, interesujące.

Może się pospieszyłaś- tylko czy to cokolwiek zmienia?;)

Masz, poczytaj sobie.

Archetyp kochanka-mordercy to postać, która łączy w sobie intensywną emocjonalność, głębokie zrozumienie innych i skrajny dualizm – zdolność do miłości i destrukcji.
Inne nazwy to "Czarodziej cieni" i "Cień uwodziciela".

1. Zmysłowość  i emocjonalna intensywność

Jego obecność działa na zmysły – słowa, dotyk i spojrzenie są jego narzędziami.
Jego miłość jest zmysłowa, intymna, oparta na drobnych gestach i subtelnej uwadze.

Nie potrzebuje intensywnych wybuchów emocji – działa cicho, ale skutecznie, fascynując innych, lecz potrafi niezwykle głęboko przeżywać emocje, zarówno swoje, jak i innych.

Nie dąży do niszczenia innych, ale jego działania mogą mieć niezamierzone, destrukcyjne skutki.

Jego zmysłowość nie opiera się wyłącznie na fizyczności – rozumie także psychologiczne potrzeby innych.

2. Intuicyjne zrozumienie innych

Czyta ludzi jak otwartą księgę, szybko rozpoznaje ich pragnienia, lęki i słabości. Z łatwością wyczuwa potrzeby, emocje i motywacje innych osób.

Wykorzystuje to głównie, by pomóc lub wesprzeć, choć czasem może nieświadomie manipulować.
Jest wyczulony na cierpienie i krzywdę, co czyni go bardziej współczującym niż typowy "morderca".

3. Perfekcjonizm moralny

Operuje na własnym kodeksie moralnym, czasem sprzecznym z normami społecznymi.

Działa według silnego, wewnętrznego kodeksu moralnego, ale często staje przed trudnymi wyborami.
Może podjąć działanie, które uważa za konieczne, nawet jeśli oznacza złamanie zasad.

Przez swoje wybory cierpi, co czyni go postacią tragiczną.

Miłość jest dla niego czymś świętym, zdrada lub brak wzajemności mogą uruchomić mroczną stronę.
Wierzy, że działa "dla wyższego dobra", nawet jeśli prowadzi to do destrukcji.

4. Charyzma i magnetyzm

Przyciąga ludzi swoim spokojem, tajemniczością i pewnością siebie, urokiem, głębią, aurą.
Jego głos, sposób poruszania się czy spojrzenie hipnotyzują i wzbudzają zaufanie.

W miłości jest czarujący i uwodzicielski, potrafi wzbudzać zaufanie, ale również lęk, jeśli jego emocje wymkną się spod kontroli.

Jest postrzegany jako ktoś, kto chce dobrze, choć czasem błądzi.

5. Tajemniczość i introspekcja

Żyje w dużej mierze w swoim wewnętrznym świecie.
Nie ujawnia zbyt wiele o sobie, co czyni go jeszcze bardziej intrygującym.

W swoich zmaganiach często sam jest ofiarą, co łagodzi jego wizerunek.

Jego działania pełne są wieloznaczności.
Zawsze pozostawia miejsce na interpretację, nigdy nie zdradzając całej prawdy.

6. Dualizm miłości i cierpienia

Miłość daje mu poczucie pełni, ale rozczarowanie lub zdrada mogą prowadzić do głębokiej furii.

Wierzy, że w destrukcji jest ukryte wyzwolenie lub katharsis.

Jeśli kogoś rani, robi to z elegancją i powściągliwością – jego działania są precyzyjne, a nie impulsywne.

Dla niego miłość to wyrafinowana gra, pełna subtelności i uwodzenia.
Oczekuje głębokiego zaangażowania, ale nigdy nie wymaga – raczej inspiruje do wzajemności.

Dualność: Żyje na styku sprzeczności – jest zarówno ciepły, jak i zdystansowany; szczerze kocha, ale jednocześnie boi się związków.

7. Idealista i pragmatyk jednocześnie

Ma idealistyczne wyobrażenie o miłości, ale w mroczniejszych momentach działa w sposób pragmatyczny, czasem zimny i wyrachowany.

Jego "mordercza" strona objawia się, gdy musi dokonać trudnych wyborów, np. poświęcić coś ważnego dla większego dobra.

Nie jest brutalny – raczej zmaga się z konsekwencjami swoich decyzji.

Ciekawość: Fascynuje go każdy aspekt życia, co czyni go renesansowym człowiekiem – równie dobrze odnajduje się w sztuce, nauce, jak i filozofii.

Transformacja: Ma zdolność do odradzania się po najgłębszych kryzysach, co wzmacnia jego wewnętrzną siłę i poczucie misji.

8. Samotność i wyobcowanie

Często czuje się niezrozumiany przez innych.
Działa z poczuciem, że jest "inny" – bardziej intensywny, bardziej świadomy.
Czuje się odizolowany z powodu głębi swoich emocji i moralnych rozterek.

Jego samotność wynika bardziej z niezrozumienia niż z celowego izolowania się.

Samotność jest dla niego przestrzenią do refleksji i rozwoju, a nie źródłem cierpienia. Będąc sam, pozostaje w pełni spełniony i pewny siebie.

Relacje są dla niego wyborem, a nie koniecznością – to on decyduje, kogo wpuści do swojego świata.

9. Manipulacja i strategia

W relacjach międzyludzkich potrafi manipulować uczuciami, by osiągnąć swoje cele.
Gdy manipuluje, robi to w przekonaniu, że chroni kogoś, na kim mu zależy.

W mrocznym aspekcie zamienia swoje intuicyjne zrozumienie w broń.
Stara się unikać krzywdy, ale nie zawsze przewiduje konsekwencje swoich działań.

Jego manipulacja nie jest okrutna, lecz raczej delikatna – jak gra w szachy.

10. Skłonność do autodestrukcji

Gdy czuje, że zawiódł lub skrzywdził kogoś, kogo kocha, skłania się ku karaniu samego siebie.

Nie niszczy innych celowo, ale potrafi niszczyć samego siebie, co wpływa na jego relacje.

Ten archetyp jest skomplikowany, pełen sprzeczności i psychologicznej głębi.

Ogólny charakter:

To postać tragiczna, o duszy idealisty, która błądzi w próbach pogodzenia swoich pragnień z rzeczywistością.
Potrafi być jednoczesnie uosobieniem elegancji, zmysłowości i wyrafinowania.

Jego "mordercza" strona jest bardziej metaforyczna – może ranić słowem, decyzją, albo przez niezamierzone konsekwencje swojego działania. W relacjach jest intensywny, lecz nie brutalny, bywa impulsywny. Jego czyny wynikają z głębokiej miłości i troski, która czasem prowadzi do niezamierzonych dramatów.

Mowa ciała

Spojrzenie: Często utrzymuje kontakt wzrokowy dłużej niż przeciętny człowiek, co działa magnetycznie.

Główne wady i słabości

Perfekcjonizm: dąży do ideału, co często prowadzi do rozczarowania sobą i innymi.

Samotność: Choć otacza się ludźmi, nie potrafi nawiązać prawdziwie bliskich relacji z obawy przed zranieniem.

Moralna dwuznaczność: Jego motywy bywają szlachetne, ale metody – wątpliwe.

Autodestrukcja: Często balansuje na krawędzi, testując granice swojej siły i wytrzymałości psychicznej.

Zmienność: Potrafi być zarówno kochający, jak i zimny; ciepły i złośliwy – co dezorientuje jego otoczenie.

Etapy rozwoju

1. Akceptacja cienia

Proces: Bohater konfrontuje się z własnymi demonami – traumą, winą i obawami, które napędzały jego wcześniejsze wybory. Uznaje, że światło i cień są równoważnymi elementami jego osobowości.
Przykład: Dzięki duchowej praktyce, rozmowie z mentorem lub wewnętrznej refleksji, zaczyna widzieć w swoich słabościach potencjał do wzrostu.

2. Przekształcenie pasji w twórczość

Proces: Zamiast używać swojego magnetyzmu do manipulacji, kieruje go w stronę twórczości – sztuki, pisania, muzyki lub działalności społecznej.

Efekt: Staje się mentorem i inspiracją dla innych, wykorzystując swoje talenty do budowania zamiast niszczenia.

Przykład: Pisze powieść, maluje obrazy lub tworzy organizację, która pomaga ludziom w podobnych sytuacjach jak on kiedyś.

3. Nauka autentyczności

Proces: Przestaje tworzyć iluzje i maski, ucząc się być sobą w każdej sytuacji. Rozwija empatię, nie tylko jako narzędzie wpływu, ale jako prawdziwe połączenie z innymi.

Efekt: Buduje trwałe i szczere relacje, które dają mu poczucie przynależności i miłości.

Przykład: Tworzy bliską relację z kimś, kto widzi jego wady, ale mimo to go akceptuje, ucząc go zaufania.

4. Rozwój duchowy

Proces: Zaczyna zgłębiać duchowość jako sposób na zrozumienie siebie i świata. Przyjmuje filozofię równowagi, gdzie każda emocja i doświadczenie mają swoje miejsce.

Efekt: Staje się osobą, która inspiruje innych swoją mądrością i spokojem, oferując perspektywę wykraczającą poza doczesne dramaty.

Przykład: Medytacja, podróż duchowa lub studiowanie filozofii prowadzą go do harmonii wewnętrznej.

5. Budowanie dziedzictwa

Proces: angażuje się w działania, które pozostawiają trwały ślad. Wykorzystuje swoją zdolność rozumienia ludzi i intuicję, by pomóc innym wzrastać.

Efekt: Staje się liderem, mentorem lub nauczycielem, który wzbudza podziw i wdzięczność.

Przykład: Zakłada fundację, tworzy społeczność lub prowadzi projekt, który odmienia życie innych.

---

Rezultat końcowy: Od Uwodziciela Cieni do Światła Inspiracji

___

Przykłady osób znanych

Tilda Swinton, Eva Green, Keanu Reeves, Monica Bellucci, Benedict Cumberbatch, David Bowie, Tom Hiddleston

Musisz skrócić opis. Na Tinder za długie. Ciekawe,  dobrze się czyta, ale stanowczo zbyt wymagające tongue.

49 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2024-12-03 16:47:02)

JohnyBravo777 napisał/a:

Nie wybieralas “prawdy” tylko “szczerosc”.
Prawda dotyczy obiektywnej rzeczywistosci.
Do prawdy jaki mamy potencjal liderski mozna dojsc tylko poprzez wystawienie nas probie i porownanie efektow naszych z efektami innych ludzi.

Akurat nie chodziło mi tym razem o potencjał liderski.
Sama zresztą pisałam, że najbardziej mnie zaskoczyły właśnie te wzmianki o chęci przewodzenia.
Nie potrafiłabym jednoznacznie określić, czy się do tego nadaję, czy nie.
Zdarzyło mi się kilka takich sytuacji w życiu, gdy stawałam na czele grupy, ale to było dawno.
Także to bym odłożyła na bok.

Miałam na myśli pytania typu:
Kiedy fakty przeczą uczuciom, zwykle podążasz za głosem serca.
Zazwyczaj dokonujesz wyborów na podstawie faktów, a nie emocji i wrażeń.
Często pozwalasz, by dzień przebiegał bez żadnego planu.
Masz skłonność do zamartwiania się, że sprawy przybiorą zły obrót.

Mózg odruchowo chciał zaznaczać odpowiedzi, które stawiałyby mnie w dobrym świetle.
Bo teoretycznie czasem się zdarza, że zachowam się w jakiejś sytuacji wzorowo.
Chciałabym więc szczerze wierzyć, że taką właśnie osobą jestem.
Ale zatrzymywałam się na moment i sobie przypominałam, jak rzeczywiście postępuję w różnych sytuacjach.
Nie było łatwo się przyznać do pewnych rzeczy, ale stawiałam na odpowiedzi zgodne z prawdą.
Dlatego określiłam to w ten sposób. Jako prawda.

Szczerosc dotyczy subiektywnosci.
Masz pewne przekonania dotyczace swoich zachowan i wartosci.
Ale to sa tylko twoje przekonania i niezaleznie ile sie bedziesz zastanawiala to nie dojdziesz do wnioskow, ktore sa przeciwne temu co sama myslisz.

Uważasz, że nie jesteśmy w stanie spojrzeć na samych siebie obiektywnie?

50

A gdzie tak Ci wyszło?
Bo bardzo wątpię, że na testach osobowości big_smile

51 Ostatnio edytowany przez RozrabiakaWmalinowymGaju (2024-12-03 17:14:49)

Mrs.Happiness napisał/a:

Fiu, fiu.
Idealny tekst na tablicę z anonsami.
Wszystkie fanki Pamiętników Wampirów będą Twoje.

Dziękuję. Muszę wyznać, o niczym innym nie marzę.

KoralinaJones napisał/a:

Musisz skrócić opis. Na Tinder za długie. Ciekawe,  dobrze się czyta, ale stanowczo zbyt wymagające tongue.

Dziękuję, nie używam. Wolę tradycyjnie-
W siatkę, do wora i na koń!

Agnes76 napisał/a:

A gdzie tak Ci wyszło?
Bo bardzo wątpię, że na testach osobowości big_smile

Dlaczego wątpisz? Ranisz mnie.

Edit

A co tam, niech stracę-

https://m.youtube.com/@TypeHype

52

Dlaczego wątpisz? Ranisz mnie.

To nadal nie jest odpowiedź na moje pytanie. Potwierdź albo zaprzecz big_smile

Agnes76 napisał/a:

Potwierdź albo zaprzecz big_smile

Oczywiście!

54

Agnes76 napisał/a:

Oczywiście!

Wiedziałam big_smile
Jak już, jest to coś z ezoteryki,  znaczenie jakiejś karty, symbolu...

55

Agnes76 napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

Oczywiście!

Wiedziałam big_smile

To sa zle moce w tym. Pozniej do egzorcystow ludzie lataja

56

New Me napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

Oczywiście!

Wiedziałam big_smile

Tak Julcia, przeżegnaj się trzy razy i spluń przez lewe ramię wink

57

Agnes76 napisał/a:
New Me napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

Wiedziałam big_smile

Ja tego nie robie nie wierze w rytualne zabobony zeby pluc przez ramie

58

Agnes76 napisał/a:
New Me napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

Wiedziałam big_smile

Ja tego nie robie nie wierze w rytualne zabobony zeby pluc przez ramie

59

Mrs.Happiness napisał/a:

No to bylby absurd.
Kazdy z nas widzi swiat z perspektywy jednego podmiotu (z ang. subject) - stad subiektywizm.

https://en.wikipedia.org/wiki/Subjectivity_and_objectivity_(philosophy) napisał/a:

Something is subjective if it is dependent on a mind (biases, perception, emotions, opinions, imagination, or conscious experience).[1] If a claim is true exclusively when considering the claim from the viewpoint of a sentient being, it is subjectively true. For example, one person may consider the weather to be pleasantly warm, and another person may consider the same weather to be too hot; both views are subjective.

Something is objective if it can be confirmed independently of a mind. If a claim is true even when considering it outside the viewpoint of a sentient being, then it may be labelled objectively true.

60

KoralinaJones napisał/a:

Dziękuję, nie używam. Wolę tradycyjnie-
W siatkę, do wora i na koń!

Och, jak romantycznie, lecz mało pragmatycznie. Bo żeby tak kota w worku kupować?

Mrs.Happiness napisał/a:

IMO fajna zabawa, ale czasem można wpaść w efekt horoskopowy.
Wydaje mi się że obecnie sztuczna inteligencja moze dawać lepsze i ciekawsze rezultaty, ale nie interesuje się tym i nie wiem czy psychologowie idą w takie badania.
Może też warto te typy osobowości aktualizować co jakiś czas. Incel, barista z pretensjonalnej kawiarni, feminazistka, buc informatyk, instagramerka, janusz biznesu i moderator wykopu. Test powstał 100 lat temu i wydaje mi się że od tego czasu niektóre obszary rozwoju osobowości zostały zamknięte, a inne otwarte. Chciałabym zobaczyć współczesna wersje.

62 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2024-12-03 19:36:45)

JohnyBravo777 napisał/a:
Mrs.Happiness napisał/a:

No to bylby absurd.
Kazdy z nas widzi swiat z perspektywy jednego podmiotu (z ang. subject) - stad subiektywizm.

https://en.wikipedia.org/wiki/Subjectivity_and_objectivity_(philosophy) napisał/a:

Something is subjective if it is dependent on a mind (biases, perception, emotions, opinions, imagination, or conscious experience).[1] If a claim is true exclusively when considering the claim from the viewpoint of a sentient being, it is subjectively true. For example, one person may consider the weather to be pleasantly warm, and another person may consider the same weather to be too hot; both views are subjective.

Something is objective if it can be confirmed independently of a mind. If a claim is true even when considering it outside the viewpoint of a sentient being, then it may be labelled objectively true.

No i dobra, tu wszystko jasne. Definicja jest w pełni zrozumiała.
Ale wracając jeszcze na moment do testu. Skupmy się na jednym z pytań:

Zazwyczaj dokonujesz wyborów na podstawie faktów, a nie emocji i wrażeń.

Załóżmy, że przed odpowiedzią na to pytanie przeanalizuję konkretne sytuacje.
Przyjrzę się swojej postawie bez żadnych filtrów, bez wybielania się.
Odstawię emocje, strach przed przyznaniem się do słabości.
Trochę tak, jakbym obserwowała siebie z boku. 

Obiektywność zdania najlepiej zdefiniować przez negację subiektywności. Zdanie jest obiektywne, kiedy nie jest subiektywne. Subiektywne zaś jest wtedy, gdy ustalenie jego wartości logicznej jest możliwe wyłącznie na podstawie nie dających się zweryfikować stanów wewnętrznych osoby wypowiadającej zdanie.

Wzięłam na tapet ileś tam różnych momentów z życia, gdy zostałam postawiona przed jakimś wyborem.
W tym takich, gdzie fakty całkowicie przeczyły moim emocjom i wrażeniom.
Gdy na chłodno analizuję, to widzę, że w 8 na dziesięć przypadków szłam za głosem serca, ignorując rozsądek.
Czyli wchodzą tu już konkretne liczby, jakieś dane, nie tylko wewnętrzne odczucia.
Czy to jest nadal subiektywizm, czy już obiektywizm?

63 Ostatnio edytowany przez SmutnaDziewczyna007 (2024-12-03 19:44:08)

Mrs.Happiness napisał/a:

IMO nie ma znaczenia. Jeśli zaprojektujesz test tak, żeby wnioskować z subiektywnych ocen to po co masz budować obiektywne poglady?
Przykładowo, jesli masz test gdzie masz ocenić swoj wyglad, inteligencje, charakter w skali od 0 do 10 i ktoś w każdej rubryce da sobie 10/10 to mozna przyjac ze jest narcystyczny w chuj i wnioskiem bedzie ze ma przesadzoną samoocene, a nie że jest atrakcyjny, inteligentny i ma charakter 10/10. Jesli ktos da 0/10 to mozna przypuszczac ze ma jakies kompleksy, a nie że rzeczywiście jest do niczego.
Ktos moze wnioskowac na temat twojej osobowości ze twojej subiektywnej oceny jesli tak zaprojektuje pytania.

64 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2024-12-03 19:55:03)

A co tam, niech stracę-

https://m.youtube.com/@TypeHype

Ty lepiej powiedz, skąd wziąłeś ten opis.
Bo wrzucałam fragmenty w wyszukiwarkę i nic.
Także zmiłuj się, wrzuć link.

SmutnaDziewczyna007 napisał/a:

IMO fajna zabawa, ale czasem można wpaść w efekt horoskopowy.
Wydaje mi się że obecnie sztuczna inteligencja moze dawać lepsze i ciekawsze rezultaty, ale nie interesuje się tym i nie wiem czy psychologowie idą w takie badania.
Może też warto te typy osobowości aktualizować co jakiś czas. Incel, barista z pretensjonalnej kawiarni, feminazistka, buc informatyk, instagramerka, janusz biznesu i moderator wykopu. Test powstał 100 lat temu i wydaje mi się że od tego czasu niektóre obszary rozwoju osobowości zostały zamknięte, a inne otwarte. Chciałabym zobaczyć współczesna wersje.

Być może są jakieś bardziej aktualne testy, szczerze mówiąc, niespecjalnie się tym interesowałam.
W sumie robiłam tylko ten test, High5 i dwa razy w życiu taki na iloraz inteligencji.
Do tego ostatniego po raz pierwszy podeszłam jakoś na koniec podstawówki/początek gimnazjum.
I chyba go oblałam, zważywszy na to, że wysłałam wtedy z telefonu ojca kilka bardzo kosztownych SMS-ów.
Mieli mi w zamian przysłać na maila jakiś link z wynikami, wiadomo.
Poszło z 200 zł, a i tak się nigdy nie dowiedziałam sad

65

SmutnaDziewczyna007 napisał/a:
Mrs.Happiness napisał/a:

IMO nie ma znaczenia. Jeśli zaprojektujesz test tak, żeby wnioskować z subiektywnych ocen to po co masz budować obiektywne poglady?
Przykładowo, jesli masz test gdzie masz ocenić swoj wyglad, inteligencje, charakter w skali od 0 do 10 i ktoś w każdej rubryce da sobie 10/10 to mozna przyjac ze jest narcystyczny w chuj i wnioskiem bedzie ze ma przesadzoną samoocene, a nie że jest atrakcyjny, inteligentny i ma charakter 10/10. Jesli ktos da 0/10 to mozna przypuszczac ze ma jakies kompleksy, a nie że rzeczywiście jest do niczego.
Ktos moze wnioskowac na temat twojej osobowości ze twojej subiektywnej oceny jesli tak zaprojektuje pytania.

No tutaj racja, zdaję sobie sprawę, że ten test celowo jest tak skonstruowany.
Dlatego pisałam, że często padają takie pytanie, na które nikt poza mną nie potrafiłby nawet odpowiedzieć.
Chyba, że siedziałby ze mną bez przerwy i jeszcze dopytywał co chwilę, jak się z czymś tam czuję.

Ale w sumie ciekawi mnie samo w sobie, czy jako ludzie potrafimy spojrzeć na siebie, swoje wybory, reakcje, etc. w sposób obiektywny.
Czy niezależnie od tego, jak bardzo byśmy się nie starali stanąć z boku i podejść do tego na chłodno, to wciąż będziemy subiektywni.

Posty [ 1 do 65 z 186 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Testy osobowości

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024