Jak pracuje internetowy troll? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Jak pracuje internetowy troll?

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 192 ]

Temat: Jak pracuje internetowy troll?

Czyli kilka słów o nowym zawodzie z artykułu Anny Durand o tym samym tytule.
Co o tym sądzicie?

Była już 50-latkiem z Gdańska, który ma psa i właśnie kupił nową pralkę u wiodącego sprzedawcy sprzętu AGD, innym razem 30-latką niezadowoloną z umowy abonamentowej z jedną z sieci telefonii komórkowej.

— Ludzie są śmieszni — mówi Karolina. — Kochają "g***oburze", uwielbiają dyskutować, denerwować się, komentować... Ja tylko wkładam kij w mrowisko, oni natychmiast reagują, skaczą mi do gardła. Albo się ze mną zgadzają. Każdą taką dyskusję trzeba odpowiednio poprowadzić, produkt konkurencyjnej firmy nie może zostać wprowadzony nachalnie, ale powinien pojawić się naturalnie, po co najmniej kilkunastu minutach "rozmowy". Nauczyłam się tego dopiero po kilku miesiącach. Zanim Karolina zaczęła pracę, przeszła kilkugodzinne szkolenie online. Pokazano na nim między innymi, jak powinny wyglądać wpisy, gdzie je umieszczać i jak prowadzić internetową dyskusję.
Karolina zaznacza jeszcze, że w pracy musi bardzo uważać na język, którego używa, pisząc swoje komentarze. Są pewne granice, których stara się nie przekraczać, nie stosuje na przykład wulgaryzmów.

— Ale dostosowuję się do innych komentujących. Nie mogę pisać skomplikowanych zdań, muszą być proste i konkretne, czasem z pewną dawką emocji. Trzeba wyczuć, kiedy można pozwolić sobie na emocjonalny wpis, na pokazanie oburzenia, rozczarowania. Bywa, że specjalnie robię błędy ortograficzne, ale z tym też nie można przesadzić. Przekaz też ma być prosty, żeby każdy mógł go zrozumieć. A jednocześnie musi wyglądać naturalnie: zwykły użytkownik dzieli się swoją opinią.
— Zdarza mi się, że ludzie wyzywają mnie publicznie, że dostaję wiadomości, w których ktoś życzy mi, żebym "zdechła" albo zachorowała na raka. Ale nie dotyka mnie to. Zawsze sobie mówię, że to są słowa kierowane do postaci, które stworzyłam, a nie do mnie. Przecież nikt nie wie, kim naprawdę jestem, jak się nazywam i czy w ogóle w życiu używałam produktów, o których piszę. Więc bezpośrednio mnie to nie obchodzi.

Najwięcej zarabiają trolle polityczni.
Przypominam, że śledztwo Newsweeka doprowadziło w 2019 roku do odkrycia polskiej farmy trolli, uprawiających prorządową propagandę za państwowe pieniądze. To nie był jedyny taki przypadek. Partie polityczne przy okazji wyborów do Parlamentu Europejskiego miały wykupić ok. 2,5 milionów polubień swoich postów w sieci, o czym donosiła swego czasu Wirtualna : Radio Swoboda

Zobacz podobne tematy :
Odp: Jak pracuje internetowy troll?
Tamiraa napisał/a:

Czyli kilka słów o nowym zawodzie z artykułu Anny Durand o tym samym tytule.
Co o tym sądzicie?

Była już 50-latkiem z Gdańska, który ma psa i właśnie kupił nową pralkę u wiodącego sprzedawcy sprzętu AGD, innym razem 30-latką niezadowoloną z umowy abonamentowej z jedną z sieci telefonii komórkowej.

— Ludzie są śmieszni — mówi Karolina. — Kochają "g***oburze", uwielbiają dyskutować, denerwować się, komentować... Ja tylko wkładam kij w mrowisko, oni natychmiast reagują, skaczą mi do gardła. Albo się ze mną zgadzają. Każdą taką dyskusję trzeba odpowiednio poprowadzić, produkt konkurencyjnej firmy nie może zostać wprowadzony nachalnie, ale powinien pojawić się naturalnie, po co najmniej kilkunastu minutach "rozmowy". Nauczyłam się tego dopiero po kilku miesiącach. Zanim Karolina zaczęła pracę, przeszła kilkugodzinne szkolenie online. Pokazano na nim między innymi, jak powinny wyglądać wpisy, gdzie je umieszczać i jak prowadzić internetową dyskusję.
Karolina zaznacza jeszcze, że w pracy musi bardzo uważać na język, którego używa, pisząc swoje komentarze. Są pewne granice, których stara się nie przekraczać, nie stosuje na przykład wulgaryzmów.

— Ale dostosowuję się do innych komentujących. Nie mogę pisać skomplikowanych zdań, muszą być proste i konkretne, czasem z pewną dawką emocji. Trzeba wyczuć, kiedy można pozwolić sobie na emocjonalny wpis, na pokazanie oburzenia, rozczarowania. Bywa, że specjalnie robię błędy ortograficzne, ale z tym też nie można przesadzić. Przekaz też ma być prosty, żeby każdy mógł go zrozumieć. A jednocześnie musi wyglądać naturalnie: zwykły użytkownik dzieli się swoją opinią.
— Zdarza mi się, że ludzie wyzywają mnie publicznie, że dostaję wiadomości, w których ktoś życzy mi, żebym "zdechła" albo zachorowała na raka. Ale nie dotyka mnie to. Zawsze sobie mówię, że to są słowa kierowane do postaci, które stworzyłam, a nie do mnie. Przecież nikt nie wie, kim naprawdę jestem, jak się nazywam i czy w ogóle w życiu używałam produktów, o których piszę. Więc bezpośrednio mnie to nie obchodzi.

Przypominam, że śledztwo Newsweeka doprowadziło w 2019 roku do odkrycia polskiej farmy trolli, uprawiających prorządową propagandę za państwowe pieniądze. To nie był jedyny taki przypadek. Partie polityczne przy okazji wyborów do Parlamentu Europejskiego miały wykupić ok. 2,5 milionów polubień swoich postów w sieci, o czym donosiła swego czasu Wirtualna : Radio Swoboda

Trochę trudno poważnie komentować artykuł z Onetu. Może być prawdziwy, a może być tak, że jego bohaterka nie istnieje.

3

A skad te nagle zainteresowanie trollami?

4 Ostatnio edytowany przez wieka (2024-06-13 16:55:13)

W poprzednim wątku mogłaś to wkleić, bo po co mnożyć wątki o trollach tongue

5 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-06-13 17:12:53)

wieka napisał/a:

Tamten wątek opanowały trolle smile Może z tym będzie inaczej? Zresztą tutaj chodzi o internetowych ,opłacanych przez pracodawców  smile
Nie czytałaś internetowych opinii o różnych produktach?

6

wieka napisał/a:

No i co wg waszej logiki powinnam napisac, ze Tamira to troll,bo zaczela pisac tematy o tym samym, a wg was jak ktos zaklada tematy o tym samym to jest troll... Haha wy chyba o sobie pisaliscie jak widac. Za chwile pojawi sie 10 tematow o trollach

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Tamten wątek opanowały trolle smile Może z tym będzie inaczej? Zresztą tutaj chodzi o internetowych opłacanych przez pracodawców  smile

Kto chce, ten pisze, nad tym raczej nie zapanujesz. Taki urok publicznego forum.

8 Ostatnio edytowany przez KoralinaJones (2024-06-13 17:10:30)

A tak właściwie, to co usiłujesz osiągnąć zakładając kolejny temat o trollach? Zbawić Świat czy Internet wink ?

Tamiraa napisał/a:

Mam co najmniej kilka nicków na końcu języka, i to z tego forum big_smile.

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Tamten wątek opanowały trolle smile (...)

To bardzo nieładnie mówić tak o użytkownikach którzy są na tym forum dłużej od Ciebie, może tylko pod innymi nickami niż poprzednio tongue.

KoralinaJones napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Mam co najmniej kilka nicków na końcu języka, i to z tego forum big_smile.

A są to prawdziwi mistrzowie intelektu, jak i działacze partii, dla której łowią big_smile

10

Wątek o płatnych internetowych trollach, komu nie pasuje, niech się nie wypowiada, proste?

11 Ostatnio edytowany przez KoralinaJones (2024-06-13 17:25:52)

Tamiraa napisał/a:

Wątek o płatnych internetowych trollach, komu nie pasuje, niech się nie wypowiada, proste?

Nie mam bladego pojęcia, czy trollom politycznym udzielającym się na tutejszym forum ktokolwiek za to płaci, ale o jedno się założę - o takich trollach Onetowi nawet się nie śniło big_smile.

Edit: Tak mi się jeszcze skojarzyło odnośnie propagowania określonych treści. Znak czasów. Dawniej kolportowało się ulotki propagandowe.

12

KoralinaJones napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Nie mam bladego pojęcia, czy trollom politycznym udzielającym się na tutejszym forum ktokolwiek za to płaci, ale o jedno się założę - o takich trollach Onetowi nawet się nie śniło big_smile.

Nie ma tu trollow politycznych. Kazdy wyraza swoje zdanie co mysli o danej partii politycznej,a nie ze od razu to troll jest. One wszedzie za niedlugo beda widziec trolle

13

Nie rozumiem, co to ma wspólnego z forum, powtarzam to  inny wątek, o płatnych trollach.

14 Ostatnio edytowany przez KoralinaJones (2024-06-13 17:30:56)

Wszystko. Zawsze istnieli wichrzyciele systemu i ładu. Jedynie teraz korzystają ze współczesnych technologii big_smile.

15

Tamiraa napisał/a:

Nie rozumiem, co to ma wspólnego z forum, powtarzam to  inny wątek, o płatnych trollach.

Ciekawe ile taki troll zarabia

16

JuliaUK33 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

No właśnie, Julka, przyznaj się big_smile tongue.

17

KoralinaJones napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

No właśnie, Julka, przyznaj się big_smile tongue.

No ja nie zarabiam, wiec sie pytam. I nie jestem trollem,ale za kase to bym moze byla,gdyby dobrze placili

18

Dlaczego ten wątek? Każdy czyta opinie o różnych produktach w internecie. Może warto nad niektórymi się zastanowić zanim się nabędzie dany produkt?

19

Tamiraa napisał/a:

Dlaczego ten wątek? Każdy czyta opinie o różnych produktach w internecie. Może warto nad niektórymi się zastanowić zanim się nabędzie dany produkt?

Ale to sie idzie na tzw reviews i sie czyta opinie innych konsumentow na temat danego produktu

20

Nie czytaliście artykułu.

21

Tamiraa napisał/a:

Wiadomo, że są, ale nie widzę sensu o nich dyskutować.
A wiadomo, że posty często w wątkach schodzą na psy...

22

Tamiraa napisał/a:

Ja czytalam, ze jakas babka udawala trolla, ze raz byla facetem raz kobietom ,ze pozniej celowo nauczyla sie trollowac o konkurencyjnej firmie i reklamowala jakis  produkt, ze kazdy jej pisal ze ma miec raka, a ona sie z tego smiala

23 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-06-13 17:54:22)

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Wiadomo, że są, ale nie widzę sensu o nich dyskutować.
A wiadomo, że posty często w wątkach schodzą na psy...

O, żeby to tylko na psy. 

Tak, artykuł to wywiad z kobietą zarabiającą na przekonywaniu klientów  do określonych produktów i zniechęcaniu do innych.
No, ja wiem, że to dziwnie wygląda, że Tamirra znowu pisze o trollach.  Ale tym razem nie wchodzę w żadne bezproduktywne dyskusje. Ciekawa jestem tylko , co o tym sądzicie.

Odezwę się za tydzień.

Tamiraa napisał/a:

A dałaś linka?

Co do artykułu ...
Przede wszystkim skąd mamy wiedzieć, że artykuł nie jest trollingiem? Autorka opisuje jakiś jednostkowy przykład. A jaka jest skala? Nie wiadomo, dziennikarka żadnych poważniejszych badań nie zrobiła. Nie podano żadnych faktów: ani nazwy firmy rzekomo zatrudniającej trole, ani kto tę firmę wynajmuje, ani poszkodowanych marek, ani gdzie ta Karolina trolowała. Artykuł jest o niczym. Przyciąga uwagę, więc czytelnik zostanie na stronie i naogląda się reklam. Logika działania taka sama jak na tym forum, gdzie reklam wyświetla się masa, bo na tym właśnie zależy właścicielom wink

25 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-06-13 21:00:24)

Lucy-on-the-roof napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

A dałaś linka?

Co do artykułu ...
Przede wszystkim skąd mamy wiedzieć, że artykuł nie jest trollingiem? Autorka opisuje jakiś jednostkowy przykład. A jaka jest skala? Nie wiadomo, dziennikarka żadnych poważniejszych badań nie zrobiła. Nie podano żadnych faktów: ani nazwy firmy rzekomo zatrudniającej trole, ani kto tę firmę wynajmuje, ani poszkodowanych marek, ani gdzie ta Karolina trolowała. Artykuł jest o niczym. Przyciąga uwagę, więc czytelnik zostanie na stronie i naogląda się reklam. Logika działania taka sama jak na tym forum, gdzie reklam wyświetla się masa, bo na tym właśnie zależy właścicielom wink

Artykuł posłużył mi jako przykład.  Nie chcesz, to nie czytaj i nie wypowiadaj się.

26

Tamiraa napisał/a:

Tak, artykuł to wywiad z kobietą zarabiającą na przekonywaniu klientów  do określonych produktów i zniechęcaniu do innych.

Tutaj, na forum, takich trolli nazywamy spamerami wink

Tamiraa napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

A dałaś linka?

Co do artykułu ...

Artykuł posłużył mi jako przykład.  Nie chcesz, to nie czytaj i nie wypowiadaj się.

A jakich właściwie wypowiedzi oczekujesz?

28

Pytam, co o tym sądzicie.

Koralina, przecież piszę o sobie, nie o tobie, bo to ja zostałam nazwana trollem, zołzą i kimś tam jeszcze, nie pamiętam  smile

29

Tamiraa napisał/a:

Koralina, przecież piszę o sobie, nie o tobie, bo to ja zostałam nazwana trollem, zołzą i kimś tam jeszcze, nie pamiętam  smile

Phi. Nie Ty pierwsza, nie Ty jedyna i nie Ty ostatnia na tym forum big_smile.

30

KoralinaJones napisał/a:

Otóż to. Nie zliczę ile razy w ostatnich dniach to słowo pojawiło się w kontekście mojego nicka lol

31

Priscilla napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Otóż to. Nie zliczę ile razy w ostatnich dniach to słowo pojawiło się w kontekście mojego nicka lol

To forum w ogóle powinno już dawno zmienić nazwę na trollowisko.pl big_smile

32

KoralinaJones napisał/a:

Dooobre big_smile
Na pewno byłaby bardziej adekwatna do stanu obecnego wink

33

KoralinaJones napisał/a:
Priscilla napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Dokladnie,bo tutaj duzo trollow siedzi

34

Tamira - detektyw wink

35

Tamiraa napisał/a:

chyba wiedzma big_smile

Priscilla napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. Oskarżasz, jesteś oskarżany. big_smile

37 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-14 10:27:13)

Priscilla napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Dokladnie. A ja kiedys czytalam, ze ten kto oskarza innych o cos to wlasnie ta osoba to samo robi. I to mnie sie w zyciu sprawdza nie raz np moja jedna kolezanka zawsze plotkowala "ze inna kolezanka dzwoni tylko do niej jak jest w potrzebie" a sama dzwonila do mnie jak cos potrzebowala. Moj ex ojciec corki kiedys mi powiedzial "ze jego partnerka nie chce nawet smieci wyniesc do kosza z pokoju, a sam jak z nim mieszkalam to tez nie wynosil smieci do kosza tylko papierki itp wszystko na blacie kuchennym zostawial ". To sie tzw metoda lustra nazywa- nie lubimy czegos u innych co jest nasza wada. Takze Priscilla tez pewnie trolluje, a innych oskarza o trollowanie

38

JuliaUK33 napisał/a:
Priscilla napisał/a:

Dokladnie. A ja kiedys czytalam, ze ten kto oskarza innych o cos to wlasnie ta osoba to samo robi. I to mnie sie w zyciu sprawdza nie raz np moja jedna kolezanka zawsze plotkowala "ze inna kolezanka dzwoni tylko do niej jak jest w potrzebie" a sama dzwonila do mnie jak cos potrzebowala. Moj ex ojciec corki kiedys mi powiedzial "ze jego partnerka nie chce nawet smieci wyniesc do kosza z pokoju, a sam jak z nim mieszkalam to tez nie wynosil smieci do kosza tylko papierki itp wszystko na blacie kuchennym zostawial ". To sie tzw metoda lustra nazywa- nie lubimy czegos u innych co jest nasza wada. Takze Priscilla tez pewnie trolluje, a innych oskarza o trollowanie

a ja kieruje sie przyslowiem - nie rob drugiemu tego co tobie nie mile.

I jak mozna tu zauwazyc wlasnie dlatego staje w obronie tych, ktorym to oczy chcieliby wydrapac, a sami nie sa swieci. Przeklamany swiat, idzie ku koncowi.

39

Naprawdę rozczula mnie ta Wasza troska o Julkę wink, która nie dość, że ma w sobie tyle tupetu, że mogłaby pół forum obdzielić, wyraźnie świetnie się tu bawi, to jeszcze nieźle zrobiła Was w trąbę.

40

Priscilla napisał/a:

Naprawdę rozczula mnie ta Wasza troska o Julkę wink, która nie dość, że ma w sobie tyle tupetu, że mogłaby pół forum obdzielić, wyraźnie świetnie się tu bawi, to jeszcze nieźle zrobiła Was w trąbę.

Nie dziw się, że Julka troszczy się o Julkę.
Chyba dokładnie nie przeczytałaś ostatniego  metrowego wątku Julki. Sama się wkopała.

41

wieka napisał/a:

Chyba dokładnie nie przeczytałaś ostatniego  metrowego wątku Julki. Sama się wkopała.

Gdzie to jest, gdzie??? big_smile Bo chyba istotnie przeoczyłam...
Za to zauważyłam, że ma jeszcze za mało wątków, więc musiała założyć kolejne.

42

Priscilla napisał/a:
wieka napisał/a:

Jeszcze sto zaloze jak bede chciala tematow,akurat na tym forum nie istnieje limit tematow do zakladania

43

Priscilla napisał/a:

I co znowu wymyslasz?

44

Priscilla napisał/a:
wieka napisał/a:

Pod koniec.

Odpuść, nie ma sensu...

45

wieka napisał/a:
Priscilla napisał/a:
wieka napisał/a:

Pod koniec.

Odpuść, nie ma sensu...

Bo NIE zalozylam zadnego nowego watku, ktory by nawet sugerowal "ze trolluje". Po temacie "jestem w ciazy". Zalozylam temat o moim pierwszym USG oraz o diecie roslinnej w ciazy. I to wszystko, a zaraz bedziecie pewnie zmyslac, ze zgubilscie jakis moj temat na forum  ha ha i, ze macie dowod,ze trolluje

46

JuliaUK33 napisał/a:
wieka napisał/a:
Priscilla napisał/a:

Pod koniec.

Odpuść, nie ma sensu...

Bo NIE zalozylam zadnego nowego watku, ktory by nawet sugerowal "ze trolluje". Po temacie "jestem w ciazy". Zalozylam temat o moim pierwszym USG oraz o diecie roslinnej w ciazy. I to wszystko, a zaraz bedziecie pewnie zmyslac, ze zgubilscie jakis moj temat na forum  ha ha i, ze macie dowod,ze trolluje

Nie Julka im chyba chodzi o jakis komentarz, w ktorym sie wydalas, ze ty to ja, a ja to ty smile

Tylko juz przytoczyc na prosbe Priscilla, to Wiece sie nie chce - napisala odpusc.
Konsekwentnie dziewczynki, poprosze, ja tez chce dowodu big_smile

47

Gosiawie napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
wieka napisał/a:

Pod koniec.

Odpuść, nie ma sensu...

Nie Julka im chyba chodzi o jakis komentarz, w ktorym sie wydalas, ze ty to ja, a ja to ty smile

Tylko juz przytoczyc na prosbe Priscilla, to Wiece sie nie chce - napisala odpusc.
Konsekwentnie dziewczynki, poprosze, ja tez chce dowodu big_smile

Eh Priscilla nigdy nie da dowodu, ona zawsze pisze ogolnikami, jak zapytasz o konkrety albo o dowod to napisze   "ze nie poda,bo i tak nie   zrozumiesz albo,ze juz duzo razy podawala,"  a jak sprawdzisz jej posty to w zadnym nie ma zadnego konkretu ha ha taka rozmowa z nia

48 Ostatnio edytowany przez wieka (2024-06-17 13:55:08)

No może Julka byś już nie trollowala w wątku o trollowaniu big_smile
Nie dawno pisałaś, że przytyłaś w ciąży kilogram, a teraz, że nic, więc się zdecyduj. Ale jak się jest w ciąży urojonej, to wszystko może się zdarzyć big_smile
Odpowiadając sama sobie pod innym nickiem, widzę że rozkręcisz każdy temat, więc nic tylko twórz nowe wątki.
Chyba, że pomysły Ci się wyczerpały, skoro w tym prowokujesz.

49

wieka napisał/a:

Nie dawno pisałaś, że przytyłaś w ciąży kilogram, a teraz, że nic, więc się zdecyduj. Ale jak się jest w ciąży urojonej, to wszystko może się zdarzyć big_smile
Odpowiadając sama sobie pod innym nickiem, widzę że rozkręcisz każdy temat, więc nic tylko twórz nowe wątki.

Ja raczej bym obstawiala, ze gosia to julka, a nie odwrotnie big_smile

50

Gosiawie napisał/a:
wieka napisał/a:

Ja raczej bym obstawiala, ze gosia to julka, a nie odwrotnie big_smile

To zle bys obstawiala

51

wieka napisał/a:

Ja mam tylko jeden nick nie kilka i nie wymyslaj

52 Ostatnio edytowany przez paslawek (2024-06-17 14:41:36)

To jakaś komisja ws trolli jest ?
Coś ustaliła ta komisja tongue big_smile ?

53

paslawek napisał/a:

To komisje jest Tamira,Priscilla,Wieka,Salomonka i Lady Loka one anty trollowa komisja ds trolkingu

54

paslawek napisał/a:

Musiałbyś "śledzić" Julkę na forum to sam byś wiedział. Na tacy nie podajemy big_smile

55

wieka napisał/a:
paslawek napisał/a:

Musiałbyś "śledzić" Julkę na forum to sam byś wiedział. Na tacy nie podajemy big_smile

Bo wy NIC nie wiecie tylko farmazony piszecie i macie halucynacje przy okazji, bo widzicie mnie tam gdzie mnie nie ma ,czyli pod innymi nickami, a ja mam tylko jeden nick tutaj na forum

56

JuliaUK33 napisał/a:

Eh Priscilla nigdy nie da dowodu, ona zawsze pisze ogolnikami, jak zapytasz o konkrety albo o dowod to napisze   "ze nie poda,bo i tak nie   zrozumiesz albo,ze juz duzo razy podawala,"  a jak sprawdzisz jej posty to w zadnym nie ma zadnego konkretu ha ha taka rozmowa z nia

Ale Ty jesteś pocieszna big_smile
I co, i myślisz, że w ten sposób coś na mnie wymusisz, bo będę usiłowała udowodnić, że się mylisz? big_smile Masz pecha, bo takie zagrywki na mnie NIE działają, a wręcz wywołują efekt odwrotny do zamierzonego.

I nie, Juleczko, ja jak najbardziej podaję konkrety, ale nic na to nie poradzę, że zwykle jesteś tak zafiksowana na tym, co sama na dany temat myślisz, że nie rozumiesz co się do Ciebie pisze, innych treści nie doczytasz, a potem po kilka razy domagasz się tych samych wyjaśnień. Wtedy to już wybacz, ale musiałoby mnie nieźle trzasnąć, żeby się w to bawić.

Swoją drogą, owszem, zdarzyło się (aż RAZ), że wprost odmówiłam Ci odpowiedzi na zadane pytanie stwierdzając, że nie będę dzielić się z Tobą swoją cenną wiedzą, w końcu to Ty masz inteligencję wyższą, więc bez problemu sama powinnaś na wpaść na rozwiązanie. Teraz uczepiłaś się tego jak rzep psiego ogona i do znudzenia, żeby nie napisać inaczej, będziesz to wałkować.

57 Ostatnio edytowany przez paslawek (2024-06-17 18:05:49)

wieka napisał/a:
paslawek napisał/a:

Amatorszczyzna tongue big_smile jesteście moje drogie big_smile

58

paslawek napisał/a:
wieka napisał/a:
paslawek napisał/a:

Amatorszczyzna tongue big_smile jesteście moje drogie big_smile

Co to znaczy?

59

JuliaUK33 napisał/a:
wieka napisał/a:
paslawek napisał/a:

Bo wy NIC nie wiecie tylko farmazony piszecie i macie halucynacje przy okazji, bo widzicie mnie tam gdzie mnie nie ma ,czyli pod innymi nickami, a ja mam tylko jeden nick tutaj na forum

Julka ty sie juz nie tlumacz, one i tak wiedza lepiej big_smile

60

Gosiawie napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
wieka napisał/a:

Julka ty sie juz nie tlumacz, one i tak wiedza lepiej big_smile

Ha ha dokladnie wiedza, ze ja to Ty albo na odwrot, ze mam po kilka nickow tutaj, ze wogole to nie istnieje, a jestem wytworem ich wyobrazni

61 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-06-18 10:13:42)

Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Pewnie tak, ale rozumiem, że to są pośrednicy, ponieważ podpisali umowy i starają się z nich wywiązywać, a my tu czytamy, na przykład, że Konsorcjum jest najlepsze, albo Niezależne Kobiety to szmira, itp.
Autorka tytułowego artykułu, skądinąd znana dziennikarka, starała się zwrócić uwagę na fakt, że nieraz internetowe opinie bywają nieprawdziwe, że nieraz ktoś, kto podaje się za klienta, nim rzeczywiście nie jest. Niby to wiemy, a jednak w coś musimy uwierzyć, a czasem musimy kupić dany produkt nagle i czytamy opinie w pośpiechu. Są ludzie, których praca polega na dyskredytowaniu innych firm. A dlaczego trolle? Pewnie dlatego, że ich działania są bardziej zaawansowane i długofalowe. Zwykły spamer wysyła te same informacje, i na tym koniec.

Nie pamiętam czy ktoś tu wspomniał o roli AI w trollowaniu czy spamowaniu. Uważam, że u nas AI dopiero raczkuje, być może się mylę?  Programy do AI komponują i dobierają teksty mechanicznie. Rzecz jasna, są dobre, jeśli chodzi o szybkość podanych wiadomości, ale ich jakość trochę pozostawia do życzenia.

Kiedyś chciałam nabyć ekspres do kawy, w końcu kupiłam w sklepie, bo wolałam zobaczyć na własne oczy i dotknąć. Kupując przez neta mamy lepsze warunki sprzedaży jako klienci, możemy sprzęt oddać w ciągu 14 dni, a w sklepie wszystko zależy od kierownika tegoż sklepu. Jednak także trzeba w necie zwracać uwagę, z jakiej firmy i z jakiego sklepu nabywamy towar, bo wiąże się to z jakością tegoż i warunkami umowy. Zainteresowała mnie praca tych ludzi i dlaczego jej się podejmują pomimo tego, że całe dnie muszą spędzać w necie bez chwili wytchnienia, a zarobki? Cóż...

62

Tamiraa napisał/a:
Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Pewnie tak, ale rozumiem, że to są pośrednicy, ponieważ podpisali umowy i starają się z nich wywiązywać, a my tu czytamy, na przykład, że Konsorcjum jest najlepsze, albo Niezależne Kobiety to szmira, itp.
Autorka tytułowego artykułu, skądinąd znana dziennikarka, starała się zwrócić uwagę na fakt, że nieraz internetowe opinie bywają nieprawdziwe, że nieraz ktoś, kto podaje się za klienta, nim rzeczywiście nie jest. Niby to wiemy, a jednak w coś musimy uwierzyć, a czasem musimy kupić dany produkt nagle i czytamy opinie w pośpiechu. Są ludzie, których praca polega na dyskredytowaniu innych firm. A dlaczego trolle? Pewnie dlatego, że ich działania są bardziej zaawansowane i długofalowe. Zwykły spamer wysyła te same informacje, i na tym koniec.

Nie pamiętam czy ktoś tu wspomniał o roli AI w trollowaniu czy spamowaniu. Uważam, że u nas AI dopiero raczkuje, być może się mylę?  Programy do AI komponują i dobierają teksty mechanicznie. Rzecz jasna, są dobre, jeśli chodzi o szybkość podanych wiadomości, ale ich jakość trochę pozostawia do życzenia.

Kiedyś chciałam nabyć ekspres do kawy, w końcu kupiłam w sklepie, bo wolałam zobaczyć na własne oczy i dotknąć. Kupując przez neta mamy lepsze warunki sprzedaży jako klienci, możemy sprzęt oddać w ciągu 14 dni, a w sklepie wszystko zależy od kierownika tegoż sklepu. Jednak także trzeba w necie zwracać uwagę, z jakiej firmy i z jakiego sklepu nabywamy towar, bo wiąże się to z jakością tegoż i warunkami umowy. Zainteresowała mnie praca tych ludzi i dlaczego jej się podejmują pomimo tego, że całe dnie muszą spędzać w necie bez chwili wytchnienia, a zarobki? Cóż...

Ale Ty sie tym trollingiem zainteresowalas.  Moze zrob kursy na trolla i bedziesz trollowac

63

Tamiraa napisał/a:

AI nie jeszcze doskonałe i mam nadzieję, że tak zostanie, bo interakcja ze sztucznym tworem wywołuje u mnie odczucie bycia traktowaną przedmiotowo i bądź co bądź manipulowaną.

Jeśli zaś chodzi o tradycyjnych spamerow, to uważam, że spamować też trzeba umieć, bo jeśli taka osoba raz jest panią X, a za chwilę panem Y, tak się rozjeżdża z przekazem, że wychodzi na to, że równocześnie potrafi być w trzech różnych miejscach, często udaje kogoś naiwnego bądź głupio zdziwionego (mowa o sytuacjach dwóch "rozmawiających ze sobą" spamerskich kont), to od razu wychodzą braki w inteligencji.
W moim odczuciu taki nieudolny spam przynosi zleceniodawcy więcej szkody niż pożytku.

64 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-06-18 14:37:01)

Priscilla napisał/a:

AI nie jeszcze doskonałe i mam nadzieję, że tak zostanie, bo interakcja ze sztucznym tworem wywołuje u mnie odczucie bycia traktowaną przedmiotowo i bądź co bądź manipulowaną.

Ten sztuczny twór ktoś programuje. AI jest o tyle niebezpieczna, że nie ma prawnych uregulowań. Istnieje spora szansa, że rozmaici oszuści skorzystają na tym, tworząc na bazie gotowych programów zmanipulowane treści lub zdjęcia, upubliczniając je jako prawdziwe.

Priscilla napisał/a:

Jeśli zaś chodzi o tradycyjnych spamerow, to uważam, że spamować też trzeba umieć, bo jeśli taka osoba raz jest panią X, a za chwilę panem Y, tak się rozjeżdża z przekazem, że wychodzi na to, że równocześnie potrafi być w trzech różnych miejscach, często udaje kogoś naiwnego bądź głupio zdziwionego (mowa o sytuacjach dwóch "rozmawiających ze sobą" spamerskich kont), to od razu wychodzą braki w inteligencji.
W moim odczuciu taki nieudolny spam przynosi zleceniodawcy więcej szkody niż pożytku.

Też tak uważam. Z drugiej strony człowiek się dowiaduje, że takie firmy gdzieś w przestrzeni publicznej funkcjonują. Brak inteligencji albo liczenie na prymitywnego odbiorcę, który nie domyśli się, nie skojarzy i nie zapamięta. Może też liczyć na to, że ktoś nowy na forum przeczyta i zareaguje.
Ktoś, kto zamieszcza seriami podobne treści, albo nie opanowuje liczby forów, albo zapomina haseł do swoich licznych kont, którymi dysponuje. Skutek jest taki jak opisałaś. Takie wiewióreczki pytają i sobie odpowiadają, licząc na głębsze zainteresowanie czytających.

65

Tamiraa napisał/a:

Ten sztuczny twór ktoś programuje. AI jest o tyle niebezpieczna, że nie ma prawnych uregulowań. Istnieje spora szansa, że rozmaici oszuści skorzystają na tym, tworząc na bazie gotowych programów zmanipulowane treści lub zdjęcia, upubliczniając je jako prawdziwe

AI w ogromnej mierze bazuje na algorytmach wykorzystujących miliony zebranych danych, dlatego potrafi odpowiadać na konkretne potrzeby użytkownika.
Tutaj, jak ze wszystkim, może być ogromnie wartościowym narzędziem, ale może też, jeśli trafi w niewłaściwe ręce, obrócić się przeciwko nam. Już dziś możemy obserwować zarówno jedno, jak i drugie.

Posty [ 1 do 65 z 192 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Jak pracuje internetowy troll?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024