Czy pracodawca może wymuszać działalność i rezygnacje z etatu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Czy pracodawca może wymuszać działalność i rezygnacje z etatu?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 73 z 73 ]

66

Odp: Czy pracodawca może wymuszać działalność i rezygnacje z etatu?
Dziekan66 napisał/a:

To co tutaj wyżej zostało napisane - no frajerem to ja byłem w momencie zatrudnienia w tej firmie i teraz jestem w czarnej d...bo zmarnowałem ileś lat swojego życia zawodowego i co dalej? szukać nowej pracy i zaczynać wszystko od nowa? I teraz uraz bo skąd wiadomo jak będzie gdzieś indziej? a może też zrezygnują z umowy, albo zatrudnią na zlecenie i po zakończeniu "do widzenia".

Brzmisz jakbyś miał nadzieję, że doczekasz w tym miejscu do emerytury wink
Te czasy dawno się skończyły i wiele osób, o ile nie większość, każde zatrudnienie traktuje jak kolejne doświadczenie, po czym chcąc się rozwijać, a najczęściej także więcej zarabiać, szuka dla siebie nowego miejsca. Czasem jest to kilka lat, ale czasem rok czy dwa. Ty i tak trochę się zasiedziałeś, wykonując wciąż te same obowiązki za podobne wynagrodzenie (jeśli jest inaczej, to mnie, proszę, popraw), a że firma jest niewielka, to nie wydaje się, żeby choć ścieżka awansu mogła być czymś, co daje argument, żeby się jej kurczowo trzymać.   

Nikt nie kwestionuje, że Twój pracodawca zachował się mocno nie fair, ale Twoje oczekiwania też są nieco konformistyczne.

Zobacz podobne tematy :

67

Tak, ale co innego jak zmieniasz pracę bo zarobki Cię nie zadowalają, albo praca Cię nudzi, szukasz czegoś innego, a co innego gdy nagle podstawowe warunki zatrudnienia się zmieniają. Nikt nie obiecuje nikomu że będzie zarabiał 10 tys, ale już umowa o pracę i ustalenia co do warunków pracy w  pierwszych dniach nie powinny się nagle zmienić w zupełnie inną stronę. Nikt mnie nie informował że docelowo ma to być praca b2b, albo że umowa jest tylko na chwilę.
Była mowa że oferują pełne zatrudnienie, na umowę o pracę, pełny etat, praca w biurze pn-pt etc.

..Jeszcze brakuje żebym nagle sprzątał tam w biurze albo remontował budynek.

Swoją drogą ja chyba jak wiele osób nie lubię zmian, więc traktowanie każdego zatrudnienia jako przystanku w karierze zawodowej no chyba nikomu na dobre nie wychodzi, nie oczekuje, że będę pracować do emerytury ale przeważnie pracowałem w firmach po ileś lat, moim znajomi pracują po 10 lat spokojnie, mam takich wielu.

Najdziwniejsze jest to że gość jest też w zarządzie innej spółki, która działa na rynku nieruchomości i poszukują ostatnio kogoś do wsparcia zarządu - asystenta/pracownika administracji i nie sądzę by tam nie dawali UoP normalnie, baardzo wątpie.
Z resztą gość przez tel, podczas pracy w tym biurze gdzie ja jestem coś wspominał że najpierw 1 etap, później odezwą się do zainteresowanych i wtedy podpisanie umowy o pracę czy jakoś tak.

68

Dziekan66 napisał/a:

Swoją drogą ja chyba jak wiele osób nie lubię zmian, więc traktowanie każdego zatrudnienia jako przystanku w karierze zawodowej no chyba nikomu na dobre nie wychodzi, nie oczekuje, że będę pracować do emerytury ale przeważnie pracowałem w firmach po ileś lat, moim znajomi pracują po 10 lat spokojnie, mam takich wielu.

Tutaj też już przepracowałeś kilka lat, a skoro wyszło jak wyszło i raczej nie zagrzejesz tam miejsca na kolejne, po prostu potraktuj to jak nowe doświadczenie i nauczkę na przyszłość. Głową muru nie przebijesz, szkoda Twojego zdrowia, a facet samemu sobie wystawił świadectwo cwaniaka, od których najlepiej trzymać się z daleka. Ty zaś zrób wszystko, żeby nie dać się bardziej wykorzystać, czyli musisz przypilnować swoich spraw.

69

No tak, ja obecnie cały czas tam "pracuje" ale szukam coś innego, jak się do końca miesiąca nic nie trafi, to ostatecznie poszukam w jakimś markecie czy to budowlanka czy spożywka, nawet na 3 miesiące, tam zapewne będzie umowa i  w ten sposób kontynuacja świadczeń, emerytowego itd.
Tutaj jestem nadal tak dla formalności, żeby po prostu nie siedzieć w domu, ale no bezsensu bez umowy pracować kolejne miesiące.

70

Dostałem propozycję przejścia z etatu na umowę B2B. Nie wiem, czy to mi się opłaca. Jakie są plusy i minusy takiej zmiany?

71 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-03-04 15:36:11)

https://symfonia.pl/blog/hr/zatrudniani … dy-na-b2b/
Czytaj, jest wiele artykułów na ten temat, nie sposób tego opisywać na Forum.
Podstawowe różnice znasz, a szczegóły musisz sobie doczytać.

A to czy ci się opłaca, musisz sam przekalkulować, znając wynagrodzenia.

72

jagczy napisał/a:

Dostałem propozycję przejścia z etatu na umowę B2B. Nie wiem, czy to mi się opłaca. Jakie są plusy i minusy takiej zmiany?

Koleżanka spamerka na pewno przyjdzie z pomocą, podrzucając stosowny link hmm

73

B2B daje większą swobodę i często wyższe wynagrodzenie netto, ale oznacza brak etatowych benefitów, takich jak płatny urlop czy zwolnienia chorobowe. Trzeba samemu płacić ZUS i dbać o podatki. Ważne jest też, żeby dobrze skonstruować umowę – bo jeśli spełnia cechy umowy o pracę, to urząd skarbowy może to podważyć. Jeśli chcesz dokładnie przeanalizować temat, tutaj znajdziesz książki, które mogą pomóc:
https://lexliber.pl/prawo-gospodarcze-i-handlowe

Posty [ 66 do 73 z 73 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Czy pracodawca może wymuszać działalność i rezygnacje z etatu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024