Co zrobić gdy mój mąż płaci ciągle alimenty na swoją byłą żonę ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Co zrobić gdy mój mąż płaci ciągle alimenty na swoją byłą żonę ?

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 152 ]

66

Odp: Co zrobić gdy mój mąż płaci ciągle alimenty na swoją byłą żonę ?
Kleoma napisał/a:

Jak spowodować aby mąż podjął kroki?
Możesz wynieść się z sypialni na kanapę do salonu i powiedzieć, ze nie wrócisz dopóki nie przestanie płacić jej.
Tego chłopina nie wytrzyma i w te pędy poleci po radę do prawnika.

A co jak moja teoria jest prawdziwa i on wcale nie potrzebuje seksu z autorka bo sypia z ex i za to jej placi? Moze autorka wlasnie powinna sie bardziej postarac?

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez paslawek (2022-08-03 23:28:30)

KoloroweSny napisał/a:

Ja mysle ze placi te 2k za sex z ex. Pewnie jest lepsza w lozku niz autorka, wiec za to jej placi.

Coraz lepiej big_smile

W sumie z byłą żoną sypiać to podobno nie grzech smile

68

katrin890890 napisał/a:
Evergreen napisał/a:
katrin890890 napisał/a:

Dlaczego zadajesz takie głupie pytania ? On przelewa swojej byłej żonie która obecnie dobrze zarabia 2000zl a przez 7 lat podarował jej 200tys zł a ty się mnie głupio pytasz co mnie tak boli ? Oczywiście może i nie żyjemy w niedostatku przez te alimenty, ale ja nie lubię gdy się pieniadzs marnują nawet gdyby to było 200zl ale to jest 2000zl na miesiąc płacone kobiecie za nic (nawet nie mieli swoich dzieci) podczas gdy ona tych pieniędzy nie potrzebuje, pobiera bo on nic z tym nie robi.

Pytania są bardzo zasadne, i niestety okazały się zaskakująco trafne, a wręcz dotknęły sedna sprawy, patrząc po Twojej reakcji. No to mam jeszcze jedno: czego od nas oczekujesz Katrin ? Wsparcia forumowiczów w przypadku, gdy stałaś się przyczyną rozpadu małżeństwa, zwyzywania byłej żony swojego męża, że jest jakąś pijawką itd, czy może zrównania z błotem Twojego męża, że niedorajda, że nie potrafi sobie poradzić z własnymi problemami (bo to jest tylko jego problem)?

Kleoma dokładnie smile nic dodać nic ująć smile

Żadnego wsparcia nie oczekuję, zwyzywania jego byłej żony też nie oczekuję, chociaż pijawka jest no ale to on pozwala tej pijawce być. Jedynie czego oczekuje to jakiś rad które pozwolą mi spowodować że mój mąż podejmie kroki które zdejmną też przykry obowiązek z naszych barków. Rozumiem że mogla przejść swoje po rozstaniu, ale przyznasz że rekompensatę już dostała i więcej nic jej się nie należy.

Idź po prostu do jakiejś roboty i zarób te 2 tysiące jak ci brakuje. A mąż za swoje płaci, nie za twoje.

69

KoloroweSny napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Możesz wynieść się z sypialni na kanapę do salonu i powiedzieć, ze nie wrócisz dopóki nie przestanie płacić jej.

A co jak moja teoria jest prawdziwa i on wcale nie potrzebuje seksu z autorka bo sypia z ex i za to jej placi? Moze autorka wlasnie powinna sie bardziej postarac?

Twoja durna teoria prawdziwą być nie może poniewaz on musi jej płacić w tym momencie alimenty obligatoryjnie i bezdyskusyjnie, tylko wyrok sądu może to zmienić .

70

katrin890890 napisał/a:
PainIsFinite napisał/a:

Bo dzięki Bogu to nie Ty stanowisz prawo i możesz się tu opluć ale jest tak, jaki wyrok wydał sąd. Więc z jakiej racji? Bo co, Ty uznałas że 7 lat wystarczy? A może ja uznam, że dopiero 30 lat zrekompensuje. To która z nas ma racje?

PS. Troll na 100%, bez sensu pisze:)

Widzisz ludzie doznają ciężkich wypadków które pozbawiają ich karier zawodowych do końca życia i wiesz tacy ludzie dostają śmieszne renty w wysokości np 500zl ona dostaje 2000zl po mimo tego że świetnie sobie żyje.

Ty to sprawiłaś, ze tak jej się poszczęściło pojawiając się w ich życiu.

71

Ej mam pomysl. Zbierac haki na męża, wziac rozwód z jego winy i tez miec 2k co miesiac alimentow !! Ile to bedzie przez 7 lat ?

72

Podejrzewam, że małżeństwo rozpadło się z inicjatywy byłej żony, gdy dowiedziała się o zdradzie. Niewykluczone, że mąż nie chciał się rozwodzić, ale nie miał wyjścia. Pozostał sentyment do byłej żony i poczucie, że powinien o nią nadal dbać. On CHCE jej płacić, w przeciwnym razie, starałby się już zadziałać. Stąd ten Twój ból. Tu chyba nie do końca o pieniądze chodzi?
No, chyba, że Twój związek z mężem, jest czysto materialny, to zgodzę się, żal każdego grosza

73

katrin890890 napisał/a:
KoloroweSny napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Twoja durna teoria prawdziwą być nie może poniewaz on musi jej płacić w tym momencie alimenty obligatoryjnie i bezdyskusyjnie, tylko wyrok sądu może to zmienić .

Jak dla mnie to wynajmij detektywa bo cos za chetnie jej placi. Na pewno z nia nie sypia?

74

Szeptuch napisał/a:

ale nie am tego złego co by na dobre nie wyszło.
Moze wasza historia wśród znajomych, jak i ten temat na forum sprawi ze jednak, choćby w obawie przed konsekwencjami finansowymi , jakaś część kobiet/mężczyzn najpierw zakończy w uczciwy sposób swoje małżeństwo a potem zacznie sobie szukać partnera/partnerki. A nie, będzie zdradzać i oszukiwać

Jak zakończysz uczciwie to też będziesz płacił.

75

katrin890890 napisał/a:

Żadnego wsparcia nie oczekuję, zwyzywania jego byłej żony też nie oczekuję, chociaż pijawka jest no ale to on pozwala tej pijawce być. Jedynie czego oczekuje to jakiś rad które pozwolą mi spowodować że mój mąż podejmie kroki które zdejmną też przykry obowiązek z naszych barków. Rozumiem że mogla przejść swoje po rozstaniu, ale przyznasz że rekompensatę już dostała i więcej nic jej się nie należy.

Zauważ, że boli to właśnie Ciebie, najwyraźniej Twojego partnera nic a nic, jeśli nic z tym nie robi. Skoro masz w swoim domu rozwodnika i dodatkowo zdrajcę, to musisz ten fakt zaakceptować, a nie żyć cały czas byłą żoną swojego męża. Wyobraź sobie, że Twój mąż właśnie z tytułu ciągłego ciśnienia z Twoje strony postanawia zdradzić Cię (w końcu ma niemałe doświadczenie) i znajduję taką partnerkę jak Ty, która Ciebie tym razem nazywa pijawką (nawet nie chcę myśleć jeszcze jak ją tam określasz), a Ty zostajesz z ręką w nocniku.
No niestety, nie mogę przyznać, że te 7 lat to dobra rekompensata, bo to sprawa indywidualna. Pamiętaj, że Ty również możesz się z znaleźć w identycznej sytuacji.
A poza rozmową z mężem, tak jak pisał Szeptuch niczego więcej Ci nie powiemy. I, no niestety, akceptacja danego stanu Ci tylko pozostaje.

76

KoloroweSny napisał/a:
katrin890890 napisał/a:
KoloroweSny napisał/a:

Jak dla mnie to wynajmij detektywa bo cos za chetnie jej placi. Na pewno z nia nie sypia?

Był tu taki wątek zaraz poszukam https://www.netkobiety.pl/t120698.html

77 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2022-08-03 23:45:04)

Jeśli te 2 tysie nie spowodują jakoś specjalnie wielkiego zubożenia Waszego życia, to w czym problem..?

Swoją drogą, to zdradzonej i skrzywdzonej osobie należałoby się jakieś zadośćuczynienie, nie sądzicie? tongue Jak dla mnei bomba! Ot tak z czystej przyzwoitości tongue To by było fajne, jakby zdradzacz musiał płacić osobie pokrzywdzonej za jej krzywdę big_smile
Ale by się podniosły prostesty wśród niektórych big_smile

78

Podejrzewam, że małżeństwo rozpadło się z inicjatywy byłej żony, gdy dowiedziała się o zdradzie. Niewykluczone, że mąż nie chciał się rozwodzić, ale nie miał wyjścia. Pozostał sentyment do byłej żony i poczucie, że powinien o nią nadal dbać. On CHCE jej płacić, w przeciwnym razie, starałby się już zadziałać. Stąd ten Twój ból. Tu chyba nie do końca o pieniądze chodzi?
No, chyba, że Twój związek z mężem, jest czysto materialny, to zgodzę się, żal każdego grosza

79

paslawek napisał/a:
KoloroweSny napisał/a:
katrin890890 napisał/a:

Był tu taki wątek zaraz poszukam https://www.netkobiety.pl/t120698.html

O cholera ! Tu moze byc podobnie ! Bralas to pod uwage?????

80

No, chyba, że Twój związek z mężem, jest czysto materialny, to zgodzę się, żal każdego grosza.

81

Co to jest 2 tysiące na miesiąc?  to tylko nieco ponad  60  zł dziennie.
Przeciętny obiad w przeciętnej restauracji tyle kosztuje. I to bez deseru.

82 Ostatnio edytowany przez Inocynt (2022-08-03 23:38:33)

katrin890890 napisał/a:

Ależ ja już poczytałam w miarę sporo na ten temat, prawda jest taka że obowiązek alimentacyjny na bylego malzonka wygasa po 5 latach.

Tylko w przypadku rozwodu bez ustalania winy lub z winą obopólną. Jeśli natomiast twój facet jest jednostronnie winny, to obowiązek alimentacyjny ma do końca życia. I w przypadku winy jednostronnej, druga strona nie musi wykazywać, że żyje w niedostatku, wystarczy, że w wyniku rozwodu obniżyła jej się stopa życiowa.

Rada: zacznijcie oszczędzać, bo na emeryturze może wam być trudno te alimenty płacić big_smile

83

Przepraszam Was najmocniej, ale moja wypowiedź najpierw nie chciała się „wysłać” a jak już poszło, to kilka razy.

84

Inocynt napisał/a:
katrin890890 napisał/a:

Ależ ja już poczytałam w miarę sporo na ten temat, prawda jest taka że obowiązek alimentacyjny na bylego malzonka wygasa po 5 latach.

Tylko w przypadku rozwodu bez ustalania winy lub z winą obopólną. Jeśli natomiast twój facet jest jednostronnie winny, to obowiązek alimentacyjny ma do końca życia. I w przypadku winy jednostronnej, druga strona nie musi wykazywać, że żyje w niedostatku, wystarczy, że w wyniku rozwodu obniżyła jej się stopa życiowa.

Rada: zacznijcie oszczędzać, bo na emeryturze może wam być trudno te alimenty płacić big_smile

Potwierdzam, dokładnie takie jest prawo smile Nie czytaj w necie Katrin tylko zdobądź rzetelną wiedzę od prawnika.

P.S. Pomysły niektórych forumowiczów bardzo mnie ubawiły - ślicznie Wam dziękuję za wesoły wieczór, pochichram się w poduszkę big_smile big_smile big_smile Już palcami nie wskazuję big_smile

85 Ostatnio edytowany przez PainIsFinite (2022-08-04 00:08:57)

Utknął przy Tobie autorko więc jedyny kontakt z ex żona może mieć taki, kiedy robi jej przelew. Możliwe że próbuje do niej wrócić lub będzie probowal. Chce dla niej dobrze, chce by dobrze go kojarzyła jak przyjdzie z propozycją zejścia sie więc grzecznie płaci. Nie zastanawia Cię to? big_smile

Os. Jak pytasz czy 7 lat już wystarczy to odpowiadam: " Nie, dlaczego akurat 7?". Nie ma że Ci się coś "wydaje". Fajnie że on rekompensuje jej traumę.

86

No, mi pierwsza myśl jaka się pojawiła to SPONSORING byłej big_smile ale widzę nie tylko mnie (KoloroweSny wink )
Znam kilka takich mężów. Wywaleni do kochanek ale do byłej żony zaglądają czasami z głodnymi tekstami. Tacy to jak mówią "mają pojemne serca", dla dwóch wystarczy a jak pieniędzy też starczy to gdzie problem? Była pieniądze dobrze zainwestowała. Warto było big_smile

87

No to niezłe mamy prawo, jak zwykle do oporu anty-meskie a potem ktoś coś o równouprawnieniu gada. Zonce się nie chce robić, facet ją utrzymuje a ona jeszcze dostaje abonament. Potem jej się nudzi, psychologicznie zaczyna podchodzić faceta, potem rozwód bez winy i cyk. A najlepsze, że jak ona zdradzi to i tak gościu jest w dupie smile. Dlatego małżeństwa umierają na szczęście;))

88

Pocieszny temat, tylko jakoś dziwnie zalatuje trollem. wink

89

assassin napisał/a:

Pocieszny temat, tylko jakoś dziwnie zalatuje trollem. wink

Od pierwszego wpisu tej osoby widać, że to troll.
Która kobieta napisałaby wprost, że rozwaliła małżeństwo faceta, potem wyszła za tegoż faceta i dziwi się, że chłop płaci alimenty na żonę.
Raczej mało która kobieta chelpilaby się tym, że dawała żonatemu. Może dopiero później, gdyby rozwinęła się dyskusja gdzieś tam mimochodem podałaby taką informację, a nie od razu na początku.

Ten wątek został napisany przez domorosłego pisarza/ pisarkę celem sprowokowania dyskusji czy płacenie na była zdradzona żonę jest uzasadnione.

A jeśli autorka jest prawdziwa, to dla jej wiadomości napiszę, że moje zdanie jest takie, że jak najbardziej facet  powinien płacić.
A swoją drogą uzyskanie alimentów na siebie, gdy zostało się opuszczonym przez współmałżonka graniczy z cudem, bo nawet z alimentacja na dzieci jest problem.

A tu, nie dość, że biedna wtedy żona, więc zapewne bez pomocy adwokata dostała alimenty, to jeszcze człowiek, który miał boczniare, czyli zdradzał i kłamał dzisiaj posłusznie przynosi byłej żonie pieniądze i robi tak od siedmiu lat.
Taki uczciwy, że szok.
Wątek wyssany z palca.
Autorka taka oburzona, że zamiast iść prosto do prawnika zakłada wątek na forum dla kobiet i to takich, które w większości doświadczyły zdrady.
Ale głupoty.

90

Be. napisał/a:

No to niezłe mamy prawo, jak zwykle do oporu anty-meskie a potem ktoś coś o równouprawnieniu gada. Zonce się nie chce robić, facet ją utrzymuje a ona jeszcze dostaje abonament. Potem jej się nudzi, psychologicznie zaczyna podchodzić faceta, potem rozwód bez winy i cyk. A najlepsze, że jak ona zdradzi to i tak gościu jest w dupie smile. Dlatego małżeństwa umierają na szczęście;))

Wbrew pozorom ciężko jest w PL dostać rozwód z jednostronną winą. Ta wina musi być niepodważalna. Nie na zasadzie, że znudziło jej się małżeństwo.
W przypadku, który komentujesz masz zdradę męża, a nie psychologiczne podchody.
Gdyby zdradziła żona i rozwód byłby z jej winy, a facet przez to straciłby poziom życia, to ona płaciłaby mu alimenty.
Przy winie obu stron lub rozwodzie vez winy alimenty praktycznie nie występują, albo w bardzo rzadkich sytuacjach.

91

Nie, jeżeli żonka siedziała wygodnie w domu to i tak prawie w każdym przypadku dostaje te alimenty - czy bez winy czy jej wina. Oczywiście ekstremalnie rzadko się zdarza, że ktokolwiek orzeka o winie kobiety nawet gdy ona zdradza.

92

Be. napisał/a:

Nie, jeżeli żonka siedziała wygodnie w domu to i tak prawie w każdym przypadku dostaje te alimenty - czy bez winy czy jej wina. Oczywiście ekstremalnie rzadko się zdarza, że ktokolwiek orzeka o winie kobiety nawet gdy ona zdradza.

Masz złe zródlo informacji Be. smile Wiele kobiet po prostu nie występuje o alimenty od byłego męża, nawet gdy się jej należą. Najczęściej dostaje alimenty na dzieci i to większości faceci nie płacą. Sytuacja, że żona dostaje alimenty na siebie są ekstremalnie rzadkie.

93

Nom tylko mówimy o tych, które o te alimenty występują.

94

Be. napisał/a:

No to niezłe mamy prawo, jak zwykle do oporu anty-meskie a potem ktoś coś o równouprawnieniu gada.

Stwórz projekt obywatelski, a jako feministka się pod nim podpiszę.

95

katrin890890 napisał/a:

No ale to jest niesprawiedliwe. Dlaczego on ma jej co miesiąc przelewać niemała kwotę kiedy ona bez tych pieniędzy żyła by na dobrym poziomie ? Za co ?

No takie mamy niesprawiedliwe państwo dla kobiet niestety. smile

96 Ostatnio edytowany przez 123qwerty123 (2022-08-04 09:38:59)

Po 1. Co cie interesują jego pieniądze? Ze swoich nie placisz.

Po 2. Jak cie mąż kopnie w dupe dla nowej kochanicy (tak to bardzo prawdopodobne. Zdradzil raz to moze i drugi.) To przynajmniej dostaniesz 2 tysie za straty moralne. Choc z tego co tu wypisujesz wynika ze jestes tak wyjatkowa ze tobie to raczej caly jego majątek sie nalezy a nie jakies tam marne 2 tysie.

97

123qwerty123 napisał/a:

Przepraszam. Co to za jakaś nowomowa? Jego pieniądze są naszymi pieniędzmi. smile

98

Możesz podać jakiś namiar na ex-żonę Twojego faceta?
Bo można by jej podsunąć, że dzisiaj wszyscy występują o zwiększenie alimentów. On z kolei od 7 lat płaci jej te same 2 tysiące, można by to spokojnie podnieść.
A takie są konsekwencje wpierdzielania się w czyiś związek.
Płacz i płać, jest takie powiedzenie zdaje się.

99

Poza przypadkiem byłej żony naszego byłego premiera znam tylko facetów dostających alimenty. Wielu znajomych np wyrzekło się własnego ojca, w razie w, żeby nie musieć go utrzymywać i sponsorować jego stylu życia... Różnie bywa.

100 Ostatnio edytowany przez 123qwerty123 (2022-08-04 10:46:42)

Legat napisał/a:
123qwerty123 napisał/a:

Przepraszam. Co to za jakaś nowomowa? Jego pieniądze są naszymi pieniędzmi. smile

To inaczej. Pieniadze ktore Twoj maz zarobił i chce je przeznaczac na wydatki swojej byłej żony. Takze tak czy inaczej nic ci do tego. Jego decyja. Bedziesz ją podważać to cie typ zostawi bo uzna ze jestes z nim tylko dla hajsu. A jak bedziesz za mocno fikac to nie zobaczysz alimentow tak jak 1 byla zona.

101

123qwerty123 napisał/a:
Legat napisał/a:
123qwerty123 napisał/a:

To inaczej. Pieniadze ktore Twoj maz zarobił i chce je przeznaczac na wdydatki swojej byłej żony. Takze tak czy inaczej nic ci do tego.

Legat jaja sobie robi, nie unoś się tak smile
Poza tym on nie ma męża (chyba) bo to facet przecież big_smile

102 Ostatnio edytowany przez Inocynt (2022-08-04 11:12:55)

Be. napisał/a:

No to niezłe mamy prawo, jak zwykle do oporu anty-meskie

W praktyce tak, w teorii nie. Jeśli to żona jest jednostronnie winna rozpadu małżeństwa, też ma obowiązek alimentacyjny. Ale raz, że mężczyźni z tego prawa bardzo rzadko korzystają, dwa, że sądy z reguły mężczyznom przyznają alimenty niechętnie i niższe, niż kobietom.

Salomonka napisał/a:

Sytuacja, że żona dostaje alimenty na siebie są ekstremalnie rzadkie.

Osobiście znam sporo kobiet ciągnących alimenty od exów. Nawet takich, które żyją w konkubinacie, ale ślubu nie biorą, żeby dalej doić byłego. Znana mi rekordzistka miała zasądzone 8,5 tys. alimentów miesięcznie.
Z drugiej strony, nie znam osobiście ani jednego mężczyzny, który dostawałby alimenty od byłej żony.

DeepAndBlue napisał/a:

Poza przypadkiem byłej żony naszego byłego premiera znam tylko facetów dostających alimenty. Wielu znajomych np wyrzekło się własnego ojca, w razie w, żeby nie musieć go utrzymywać i sponsorować jego stylu życia... Różnie bywa.

Szkoda, że nie odróżniasz dzieci od byłej żony. A alimenty dostają od dzieci nie dlatego, że chcą, tylko dlatego, że MOPS/GOPS zmusił ich do złożenia pozwu o alimenty. Tak u nas wygląda praktyka: jeśli masz dzieci, a będziesz żyć w biedzie (np. z renty 850 zł) i wystąpisz do MOPS o zapomogę, to nakażą ci wytoczenie sprawy o alimenty dzieciom, bez tego nie dostaniesz od nich grosza.

Tak na marginesie, co to znaczy "wyrzec się ojca"? Wyrzeczenie się ojca jest możliwe w jednym przypadku: ojciec stracił prawa rodzicielskie i dziecko jako niepełnoletnie zostało adoptowane przez innego mężczyznę. Dorosły człowiek nie ma opcji prawnego "wyrzeczenia" się ojca czy matki.

Ale alimenty od dzieci to zupełnie inna sytuacja, niż alimenty od byłego męża, wiec wypowiadasz się nie na temat.

Salomonka napisał/a:

Najczęściej dostaje alimenty na dzieci i to większości faceci nie płacą.

To bzdura. Ktoś nie zrozumiał słowa pisanego i od lat ta brednia krąży po internetach. A w rzeczywistości, 90% facetów płaci alimenty, 10% jest ścigane przez komornika i z tych 10% od większości nie udaje się wyegzekwować. Zrozumiałe?

103 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2022-08-04 11:16:07)

Inocynt napisał/a:

To bzdura. Ktoś nie zrozumiał słowa pisanego i od lat ta brednia krąży po internetach. A w rzeczywistości, 90% facetów płaci alimenty, 10% jest ścigane przez komornika i z tych 10% od większości nie udaje się wyegzekwować. Zrozumiałe?

Powiedz to tym kobietom, które od lat nie mogą uzyskać od ojca dziecka nawet złotówki. Osobiście znam dwie takie, obie to jedyne znane mi które mają dzieci uprawnione do alimentów od ojca.
Pewnie mają pecha i są w tych 10% wink

Zrozumiałeś?

104 Ostatnio edytowany przez Inocynt (2022-08-04 11:24:49)

Salomonka napisał/a:

Powiedz to tym kobietom, które od lat nie mogą uzyskać od ojca dziecka nawet złotówki. Osobiście znam dwie takie, obie to jedyne znane mi które mają dzieci uprawnione do alimentów od ojca.

Zrozumiałeś?

Tak, zrozumiałem - nie ogarniasz co to statystyka i swoje błędne poglądy opierasz na tzw. dowodach anegdotycznych.

105

Inocynt napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Zrozumiałeś?

Tak, zrozumiałem - nie ogarniasz co to statystyka i swoje błędne poglądy opierasz na tzw. dowodach anegdotycznych.

Statystycznie to ja z moim psem mamy po trzy nogi Inocynt smile

A życie wskazuje, że jednak wyglądamy zupełnie inaczej big_smile

106

Salomonka napisał/a:

Ale nie rozmawiamy o twoim psie, tylko o kretyńskiej tezie, że większość mężczyzn nie płaci alimentów - i to jest właśnie statystyka, napisałaś brednię i nie umiesz się z niej wycofać.

107

Inocynt napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Ale nie rozmawiamy o twoim psie, tylko o kretyńskiej tezie, że większość mężczyzn nie płaci alimentów - i to jest właśnie statystyka, napisałaś brednię i nie umiesz się z niej wycofać.

Ależ nie irytuj się tak smile Brednie to ty wypisujesz i jeszcze wysilasz się na jakieś "statystyki".

Masz tu swoją statystykę :

https://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290 … mysli.html

108 Ostatnio edytowany przez Inocynt (2022-08-04 11:46:03)

I gdzie tam masz tezę, że większość mężczyzn nie płaci alimentów? Nie mówiąc już o tym, że to typowy Wysokie Obcasy - pismo dla rozwielitek. W leadzie masz

Alimenciarze: na "byłe dzieci" płacić nie będę. Tak myśli prawie 80 procent mężczyzn, którym sąd zasądził alimenty

Ale już w treści, że to dotyczy tych, którymi zajmuje się komornik, a 90% komornik się nie zajmuje.

Dalej brniesz w brednię.

109 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2022-08-04 11:48:23)

Inocynt napisał/a:

I gdzie tam masz tezę, że większość mężczyzn nie płaci alimentów? Dalej brniesz w brednię.

To nie teza, to fakt. Nawet tego nie rozumiesz smile

Cyt
"Polsce zasądzonych alimentów na dzieci nie płaci prawie 80 procent ojców."

110

Za maney.pl https://www.money.pl/gospodarka/tak-wyg … 6704a.html

Co czwarty (26 proc.) nie łoży na dziecko lub dzieci przez co najmniej 3 lata i dłużej, 8 proc. potrafi unikać obowiązku przez ponad 10 lat, a co piąty nawet nie zaczyna płacić.

111 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2022-08-04 12:02:18)

Jak widać, nie jest tak że tylko 10% dzieci zostaje bez alimentów, nawet jak używać różnych statystyk.

W sumie to już nawet wstyd o tym pisać, bo jak widać lepiej się zasłaniać statystykami.

112 Ostatnio edytowany przez Inocynt (2022-08-04 12:09:18)

Faktu to ty nie zauważysz nawet jak cię w zadek ugryzie - mylisz swoje obsesje i fobie z faktami.

A teraz fakty: z Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor wynika, że na koniec maja 2020 roku, było zarejestrowanych prawie 282 tys. osób, które nie wywiązują się z płacenia dzieciom alimentów.
Z tych 282 000 - 94% to mężczyźni (bo z zasady dzieci w Polsce dostaje kobieta). Czyli dłużnikami alimentacyjnymi jest ok. 265 tysięcy mężczyzn.

W Polsce rodzi się ok. 350 tys. dzieci rocznie, co w rocznikach do 18 roku życia daje 6 300 000 dzieci. Z tego 25% - 1 575 000 dzieci - wychowuje się bez ojców, czyli mniej więcej na tyle dzieci zasądzane są alimenty. Średnio polska rodzina ma ok. 1,5 dziecka, co dawałoby około miliona mężczyzn zobowiązanych do płacenia alimentów.

Z tego ok. 18-19% nie płaci lub czasowo nie płaci lub nie płaci w wyznaczonym dniu i ich sprawy lądują u komornika. Z tego 80% jest całkowicie lub częściowo niewypłacalnych.
Czyli:

1 500 000 zobowiązanych do płacenia.
282 000 trafiających do komornika.
225 600 jest całościowo lub częściowo niewypłacalnych.

Z tego wychodzi, że w Polsce alimentów nie płaci 15% mężczyzn. Ale te rachunki nie obejmują dzieci w przedziale wiekowym 18-26 lat uczących się, więc nadal uprawnionych do alimentów. To podnosi ilość mężczyzn zobowiązanych do płacenia alimentów, a tym samym obniża procent niepłacących. Czyli nie płaci alimentów jakieś 10-12%.

Zaorane.
Dziękuję.

113

Z tego samego Monitora:

"Według BIG InfoMonitor wciąż nie znany jest pełen obraz zjawiska ponieważ mimo ustawowego obowiązku nadal 16 proc. gmin nie przekazuje do BIG-ów danych na temat osób zalegających z alimentami. A dłużnicy wpisywani przez gminy to tylko część niepłacących alimentów; gminy wpisują osoby, za które wypłacają zasiłek alimentacyjny, ten zaś przysługuje tylko dzieciom z rodzin, w których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 725 zł."

Ach, ta statystyka smile

114 Ostatnio edytowany przez Inocynt (2022-08-04 12:21:25)

Dobrze, podnieś sobie o te 16% ilość dłużników (choć to sporo zawyżone, bo gminy nie wywiązujące się z takich obowiązków, to z zasady maleńkie gminki, a nie Poznanie i Warszawy i nie tylko gminy zgłaszają, bo także komornicy).

225 600 + 16% = 261 696.

Czyli ilość dłużników wzrosła ci do 17,4% zobowiązanych do płacenia alimentów. Biorąc pod uwagę dorosłe, ale uczące się dzieci, mamy ok. 12-14% (pamiętając, że jest to zawyżone).

I to jest twoim zdaniem większość? Chyba sama widzisz, jak bredzisz?

EDYCJA.
A właściwie to te twoje dane można o kant zadka rozbić - są sprzed 5 lat, więc dziś na pewno znacznie więcej gmin wywiązuje się z tego obowiązku.

115

Inocynt napisał/a:

Dobrze, podnieś sobie o te 16% ilość dłużników (choć to sporo zawyżone, bo gminy nie wywiązujące się z takich obowiązków, to z zasady maleńkie gminki, a nie Poznanie i Warszawy).

225 600 + 16% = 261 696.

Czyli ilość dłużników wzrosła ci do 17,4% zobowiązanych do płacenia alimentów. Biorąc pod uwagę dorosłe, ale uczące się dzieci, mamy ok. 12-14% (pamiętając, że jest to zawyżone).

I to jest twoim zdaniem większość? Chyba sama widzisz, jak bredzisz?

Bredzisz to ty Inocynt i bredź dalej.
Może udowodnisz, że w Polsce dzieci mają się sielankowo, bo tatusiowie bez sprzeciwu płacą należne im alimenty.

116

Ale wcale tego nie chciałem udowodnić - chciałem udowodnić, że bredzisz i kłamiesz. I to zrobiłem.

117

Inocynt napisał/a:

Ale wcale tego nie chciałem udowodnić - chciałem udowodnić, że bredzisz i kłamiesz. I to zrobiłem.

Udowodniłeś że nie masz pojęcia o czym mówisz, a innym zarzucasz kłamstwo żeby tylko wyszło na twoje. Nie pierwszy raz z resztą to robisz, bo to ty kłamiesz jak  brakuje ci argumentów.

118

Dostałaś, kłamczucho, precyzyjne wyliczenia. Ty się, kobito, lecz z chorobliwej nienawiści do mężczyzn.

119

Inocynt napisał/a:

Dostałaś, kłamczucho, precyzyjne wyliczenia. Ty się, kobito, lecz z chorobliwej nienawiści do mężczyzn.

Hah, ha, ha... Ty się lecz z chorobliwej nienawiści do kobiet kłamco smile

120

Wyliczenia: wg kłamczuchy Salomonki - 12-14% to większość. No schiza, schiza big_smile

121

Inocynt napisał/a:

Wyliczenia: wg kłamczuchy Salomonki - 12-14% to większość. No schiza, schiza big_smile

Weź się uspokój, bo wyliczyłes sobie co chciałeś i się cieszysz jak głupi z bateryjki. Poziom gimbazy, a ja glupia daję się wciągnąć w te durne przepychanki.

122

Za dalszą dyskusję podziękuję, było mi miło wykazać, jak bredzisz kierowana nienawiścią do mężczyzn. Pozdrawiam

123 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2022-08-04 12:51:30)

Inocynt napisał/a:

Za dalszą dyskusję podziękuję, było mi miło wykazać, jak bredzisz kierowana nienawiścią do mężczyzn. Pozdrawiam

Nareszcie.

Rzeczywiście, jak się choć przez chwilę do czynienia z kimś takim jak ty, to można dostać wstrętu ogólnie do facetów na długo. big_smile

124 Ostatnio edytowany przez DeepAndBlue (2022-08-04 13:11:07)

Inocyt Pisałam o przypadku byłej żony byłego premiera Polski więc piszę na temat! A o wyrzekaniu się ojców dopisałam w drugiej części jako obserwacja częstotliwości w porównaniu zatem też na temat. Odróżniasz?? A że nie nadążasz to już nie mój problem zatem zejdź z tonu.
Statystyki trzeba umieć interpretować i nawet nie chce mi się banałów wykładać dlaczego to faceci najczęściej płacą alimenty... ale napiszę. Bo to oni najczęściej uciekają przed obowiązkami rodzicielskimi. Proste jak but. A wyrzec się ojca można aczkolwiek nie każdemu się to udaje. Nie zmienia to faktu, że bardzo wielu próbuje big_smile żeby nie musieć łożyć na swojego ojca menela albo widzianego ostatni raz w kołysce! Albo przez skórę maminego brzucha. Od którego złamanego grosza nie dostali. Poza tym jeśli ma się dowody, że ojciec nie wychowywał ani nie płacił na dziecko to można to rozegrać. Aczkolwiek wielu zostało tylko klnąc na to prawo i wielu panikuje, byle tylko stary, który całe życie miał cię gdzieś nie skorzystał kiedyś z tego prawa. Ale bodajże artykuł 5 może być pomocny. Na ile? Nie wiem. Ale jest to z pewnością niesprawiedliwe wobec tych dzieci zatem dobrze by było aby kobiety, które nie dostają pieniędzy od ojca swojego dziecka po prostu załatwiły pozbawienie ich praw rodzicielskich, bo jak widać wielu sobie potem chętnie skorzysta z takich alimentów, choć sami się ze swoich nie wywiązywali.

Edit: w dalszą "dyskusję" z Tobą nie wchodzę.

125

DeepAndBlue napisał/a:

. Ale bodajże artykuł 5 może być pomocny. Na ile? Nie wiem..
.

Artykuł 5 jakiej ustawy? Chętnie sprawdzę,  bo ja pierwsze słyszę i to według mojej wiedzy Inocynt ma rację.

126

Salomonka napisał/a:
Inocynt napisał/a:

I gdzie tam masz tezę, że większość mężczyzn nie płaci alimentów? Dalej brniesz w brednię.

To nie teza, to fakt. Nawet tego nie rozumiesz smile

Cyt
"Polsce zasądzonych alimentów na dzieci nie płaci prawie 80 procent ojców."

Przeczytaj może inny wywiad z tym komornikiem. Te 80% dotyczy spraw ktore do niego trafiają. Inocynt ma rację pisząc, że większość płaci alimenty (w zasadzie można napisać większość mężczyzn, bo kobiety rzadko mają zasadzone).

127

Osobiście nie znam ani jednego faceta, który tych alimentow nie płaci. Każdy jest wkurwiony, bo ta kasa idzie na ex, która sama uciekła albo zdradziła i zabrała dziecko. Czemu na nią? Bo tak samo kupują tym dzieciom co potrzebne, a dodatkowo płacą te alimenty czyli o wiele więcej wykładają niż matka. A potem np ziomka była chwali się tuszami do rzęs za 250zl gdzie sama nic nie zarabia;)

128 Ostatnio edytowany przez Dracarys (2022-08-05 10:42:32)

Osobiście nie znam ani jednej kobiety, której ex płaci alimenty w terminie, czy też w całości. Każda jest wkurwiona, bo ta kasa idzie na ex, który uciekł albo zdradził i porzucił dziecko. Czemu na niego? Bo łaskawcy kupią tym dzieciom gumę do żucia raz na rok, a dodatkowo nie płacą tych alimentów, czyli matki o wiele więcej wykładają niż ojciec. A potem np ziomek były chwali się furami, podróżami za granicę, gdzie sam nic nie zarabia wink

129

Symbi napisał/a:
DeepAndBlue napisał/a:

. Ale bodajże artykuł 5 może być pomocny. Na ile? Nie wiem..
.

Artykuł 5 jakiej ustawy? Chętnie sprawdzę,  bo ja pierwsze słyszę i to według mojej wiedzy Inocynt ma rację.

Kodeksu cywilnego, oczywiście smile

Nie chodzi o rację ale o absurdalność przyczepiania się do mojej OBSERWACJI, że wielu młodych CHCE się ojca wyrzec/zrzec, cokolwiek, byle nie dać mu okazji do pobierania w przyszłości alimentów od nich. A, że nie jest to proste, w wielu przypadkach niemożliwe nie zmienia faktu, że wielu szuka sposobu aby się uchronić przed taką niesprawiedliwością. Zatem czy jest to możliwe czy nie nie jest tematem dyskusji a raczej fakt, że wielu ludzi szuka jednak takiego sposobu aby się zabezpieczyć. Podobnie jak Autorka zresztą. Szuka sposobu jak męża przekonać by się pozbył tych alimentów, ale czy jest to możliwe to już osobna kwestia. Zatem mam nadzieję, że dostrzegasz tą być może subtelną różnicę i ważne niuanse w różnych opiniach, dzięki czemu porozumienie można zbudować bez zbędnych khem... przepychanek.

130

Jak stosować art. 5?
Warto mieć na uwadze, że art. 5 kc nigdy nie może stanowić podstawy do dochodzenia roszczeń przed sądem. Klauzula nadużycia prawa podmiotowego stanowi wyłącznie środek obrony, w związku z czym możemy użyć tej klauzuli wyłącznie w formie zarzutu w ramach procesu przed sądem.

Art. 5 kc może zostać użyty wyłącznie jako zarzut w procesie – nie może być samodzielną podstawą powództwa.
Tyle google w pierwszym lepszym artykule. Czyli na podstawie tego przepisu nie można się wyrzec ojca występując jako powód, na pewno nie po osiągnięciu pełnoletności, z mojej wiedzy wynika, że powództwo o pozbawienie władzy rodzicielskiej może być tylko wytoczone do momentu osiągnięcia pełnoletności dziecka i z reguły drugi rodzic je wytacza.  Po osiągnięciu pełnoletności nie da się, bo rodzic już nie ma władzy rodzicielskiej nad dzieckiem.

Posty [ 66 do 130 z 152 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Co zrobić gdy mój mąż płaci ciągle alimenty na swoją byłą żonę ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024