Poglądy polityczne a atrakcyjność panów w oczach pań - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Poglądy polityczne a atrakcyjność panów w oczach pań

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 159 ]

66 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2020-10-17 21:09:09)

Odp: Poglądy polityczne a atrakcyjność panów w oczach pań
Ela210 napisał/a:

No więc możesz czuć się bezpiecznie , bo od 6 lat rządzą Polską ludzie którzy wspaniale wszystko ogarniają.. zazdroszczę w sumie. najszybciej ogarnęli to, że pieniądze z podatków to ich prywatna kasa, jak widać po wypowiedzi niejakiego Joachima. smile

Ja im zazdroszczę umiejętności hipnotyzerskich. Jeden z drugim facet mówi publicznie, wprost ludziom, że ma ich za debili i będzie rżnął na kasę bez lubrykacji, a oni mu jeszcze za to dziękują.

"Small edicik" do kwestii z tematu.
Osobiście w zjawisku wzbudzania skrajnych emocji przez prawicowych polityków nie widzę niczego dziwnego. Przykładowo już postulat mówiący o tym, że każdy miast brać z ogólnej kupki powinien wziąć swój los w swoje własne ręce na wstępie budzi wrogość u (przeważającej) części społeczeństwa, która ochoczo przyzwyczaiła się do socjaldemokracji. O kwestiach takich jak podejście do aborcji nawet nie ma co wspominać. Z drugiej strony widać, że ludzie zaczynają mieć dość maglowania tematów traktujących np. o różnoseksualizmie, bo widzą, że nie ma z tego za wiele pożytku i prawicowe (nie szowinistyczno-nacjonalistyczne, bo to nie to samo) hasła coraz częściej budzą odzew.

Ja generalnie jestem z gatunku tych, co chcą od ludzi tylko jednego: "Żyjta i dajta żyć innym". Z drugiej strony instynkt i doświadczenie paru lat życia podpowiadają mi, że taki liberalizm full wypas, tj. permisywizm to po prostu lipa i może lepiej nie robić czystki wśród wartości naszej łacińskiej cywilizacji, bo efekty pokazują, że więcej z tego kłopotu niż profitu. Polska upadała długo, gdzieś od Zygmunta Augusta. Cesarstwo Rzymskie też nie runęło w tydzień. A dzisiaj sobie słucham w radiu, jak po stosunkowo krótkim okresie takiej a nie innej polityki imigracyjnej czeczeński imigrant z nowego pokolenia uczy francuskiego nauczyciela wolności słowa poprzez dekapitację z Allahuakbarem na ustach roll

Zobacz podobne tematy :

67

Lucyfer666 napisał/a:

Ja uciekam z tego wątku big_smile

Słusznie, moja lewicowa małżonka ukamieniowałaby mnie za każde przygarnięte zwierzątko, które ruszyło twarde, prawicowe serduszko lol

68

Zabija mnie, ze wiekszosc osob mowi o prawicy i lewicy w temacie swiatopogladowym w stylu 'wtracam sie co inni maja robic ze swoim zyciem'
Podczas gdy wazniejsze czesci to tematy ekonomiczne i na regulacje prawne. To sa tematy, a nie jak w Polsce w kolo macieju tylko klotnie o to co kobieta ma ze soba robic, czy gejowi mozna slub...
Poglady polityczne sa wazne do relacji, bo im bardziej radykalne poglady tym zwykle mniejszy umysl. Ogolnie to wole na partnera osobe, ktora kazda jedna rzecz i sprawe traktuje osobno i nie podpisuje sie pod zadnymi pogladami bo ograniczaja one krytyczne myslenie, w zamian ulatwiajac zycie poprzez mowienie 'jestem tym' i podpisywanie sie pod masa ogolnych zalozen, czasem nawet nie znanych tej osobie. Przynaleznosc do grupy, do stada i tyle.

69

Winter.Kween napisał/a:

Zabija mnie, ze wiekszosc osob mowi o prawicy i lewicy w temacie swiatopogladowym w stylu 'wtracam sie co inni maja robic ze swoim zyciem'
Podczas gdy wazniejsze czesci to tematy ekonomiczne i na regulacje prawne. To sa tematy, a nie jak w Polsce w kolo macieju tylko klotnie o to co kobieta ma ze soba robic, czy gejowi mozna slub...

Ale kto by się tam przejmował jakąś ekonomią. Ważne, że ludzie skaczą sobie do gardeł i jeszcze myślą, że biorą udział w czymś ważnym, "że to wszystko naprawdę", a tu można sobie po cichu w spokoju kręcić lody. No i jest gitara lol

Winter.Kween napisał/a:

Poglady polityczne sa wazne do relacji, bo im bardziej radykalne poglady tym zwykle mniejszy umysl. Ogolnie to wole na partnera osobe, ktora kazda jedna rzecz i sprawe traktuje osobno i nie podpisuje sie pod zadnymi pogladami bo ograniczaja one krytyczne myslenie, w zamian ulatwiajac zycie poprzez mowienie 'jestem tym' i podpisywanie sie pod masa ogolnych zalozen, czasem nawet nie znanych tej osobie. Przynaleznosc do grupy, do stada i tyle.

Homo est animal sociale tongue

70

Belzebiusz napisał/a:
Winter.Kween napisał/a:

Ale kto by się tam przejmował jakąś ekonomią. Ważne, że ludzie skaczą sobie do gardeł i jeszcze myślą, że biorą udział w czymś ważnym, "że to wszystko naprawdę", a tu można sobie po cichu w spokoju kręcić lody. No i jest gitara lol

Winter.Kween napisał/a:

Homo est animal sociale tongue

No, taka prawda jest. Tak jest, ze sobie w spokoju mozna lody krecic big_smile Nie znalam takiego okreslenia wczesniej ale super.

71

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Ale łykałeś okiem na zewnętrze a nie wnętrze. Chyba.
Przecież za poglądami politycznymi stoi też pewna wizja świata i system wartości. Wydaje mi się, że jednak trudno na codzień żyć z kimś, kto kieruje się innymi wartościami. Czym bardziej skrajne poglądy w przeciwnych kierunkach, tym trudniejsze się to staje.

No i co z tego? A niby dlaczego kobieta w moim przypadku ma podzielać mój system wartości i światopogląd? Moja nie podzielała i każdy miał swój. Nie rozumiem problemu.

Nie bez przyczyny mówi się że dla kobiety najbardziej atrakcyjną częścią ciała mężczyzny jest jego mózg.
Więc no niestety, gdy zauważy się, że piep... gada głupoty to ochota na sex z takim osobnikiem spada do zera.

Grasse napisał/a:

Przeciwieństwa się przyciągają i te światopoglądowe nie są z tej zasady wyłączone.

Tylko te, które są inspirujące i stanowią wartość dodaną dla każdej ze stron.

Grasse napisał/a:

W odwrotną stronę czarno to widzę, prawicowców cechuje makabryczny praktycyzm, a więc i przekonanie, że każda drobna sprzeczka może zostać uznana za przemoc domową.

Straszne musi być takie życie w ciągłej paranoi xD xD xD

72 Ostatnio edytowany przez authority (2020-10-18 21:24:48)

MagdaLena1111 napisał/a:
Grasse napisał/a:

Z tą wypowiedzią Czarnka na temat rodzenia, to przypadkiem nie kolejne kłamstewko Michnika jest? Osobą niewątpliwie kontrowersyjną jest, ale z tego co wiem, jego żona jest wykładowczynią na KUL i jest on z niej bardzo dumny.

Chociaż przyznam, że dosyć często przeciwieństwa się przyciągają, miałem okazję poznać Konfederatę, który jest w związku z mocno lewicową dziewczyną.

Hahaha :-D Też znam taką parę.

Z Czarnkiem to jest tak, że facet wcale nic szokującego, ani odkrywczego nie mówi, ale on po prostu nie potrafi wysławiać się dyplomatycznie, ale odnoszę wrażenie, że to taki standard w polskiej polityce i czym ktoś mniej ma w sobie subtelności i wyczucia tym lepiej.

Jakiego Michnika jest w internecie cała jego wypowiedź na spotkaniu z księżmi w szkle kontaktowym dali spory kawałek
Na YouTube

73

authority napisał/a:

Tak tak, z tego filmu jasno wynika, że Pan Czarnek chce zabronić kobietom rozwijania się poza domem, a już na pewno prawa do otrzymania tytułu profesora ekonomii hmm

74 Ostatnio edytowany przez authority (2020-10-18 21:55:22)

Grasse napisał/a:
authority napisał/a:

Tak tak, z tego filmu jasno wynika, że Pan Czarnek chce zabronić kobietom rozwijania się poza domem, a już na pewno prawa do otrzymania tytułu profesora ekonomii hmm

Powołuje się na nieistniejącego Boga wali pięścią w stół i mówi jasno że sprzeciwia się temu że kobieta nie musi od razu rodzić dzieci tylko przy 30 rokiem życia. Komentujący widać mają odmienne od ciebie zdanie. Znasz go że go tak bronisz....
Jeszcze daje kłamliwe sugestie Czarnka  2:28 jakoby kobiety służyły do scalania rodziny i ich zadaniem to wybaczanie pijanemu zdradzającemu facetowi i opieka nad dziećmi urodzonymi przez kochanki big_smile A według sugestii Czarnka nie ma takiego faceta co to samo wybaczył by kobiecie, no toja nie mam kuzyna jakiś błąd w matrixie lol

75

Kiedy jeszcze nie było obostrzeń Czarnek robił dobrą robotę w "Studio Polska". Jeśli dyskusja się za bardzo rozkręcała lub zmierzała w niewłaściwym kierunku, a prowadzący nie potrafili jej ogarnąć - wywoływali do głosu jego profesorski autorytet, który nawet jakby dopiero co skończył gadać i tak przecież "jeszcze nic nie mówił" i który swym widocznym na całym ekranie popiersiem oraz mentorskim tonem rozwiewał wszelkie wątpliwości zgromadzonych, niezależnie od poruszanego właśnie tematu lol .

76

Jak dla mnie jest to spoko, ze jakis sobie facet istnieje co uwaza, ze kobieta powinna miec dzieci do 30 roku zycia (chociaz polityk powinien sie zajac czyms powazniejszym lub podjac temat ze strony ekonomicznej i prawnej by zachecic, a nie gadac glupoty jak pajac) lub jakiekolwiek inne tam ma poglady czy modli sie do Boga czy kogo tam jeszcze.
Jednak no wiadomo, ze zwiazku z tego nie bedzie ze mna bo ja dzieci nie bede miala wcale, a jak bym wpadla to bym usunela ta ciaze.
Poglady, wiec maja tutaj zaczenie. Niektore osoby sa w stanie jak w malzenstwie jakie ma Snake sobie to rozdzielic, ze kazdy ma swoje poglady polityczne i tyle. Jednak sa osoby, ktore albo:
Maja polityczne poglady w centrum siebie
Chca poza relacja malzenska bardzo silnie opartej relacji na intelektualizmie (jak miedzy np dwoma researcherami).

U mnie w malzenstwie liczy sie to drugie, czyli jednym z fundamentow relacji jest dyskusja, dysputy i teorie na przerozne tematy (zwykle tematy z zakresu psychologii lub analizy), naprawde trudno jest analizowac z kims takie tematy dobrze, jezeli osoba jest ograniczona swoimi pogladami i do tych pogladow przywiazana. Takie analizowanie pewnych zajsc i zachowan jest ogromnie trudnym zadaniem poniewaz czlowiek z natury bardzo, bardzo latwo i kazdy wpada w jakies myslowe bledy oparte na tym co sam mysli. Jezeli rozmawialabym z mezem, a on mialby juz jakis poglad polityczny do ktorego jest przywiazany to z natury probowalby podciagnac wszystko pod ten poglad w ten sposob falszujac wynik dyskusji. 

Sa takie osoby, z ktorymi bardzo dobrze sie rozmawia bo bardzo dobrze przedstawiaja swoje argumenty i to sa osoby, ktore maja jakies poglady, ale oparte na dowodach, ktore ocenily jako sluszne. Taka osoba jest np doktor David Starkey, znienawidzony przez 'lewice'.

Co do przeciwienstw to one sa po to by sie komplementowac, a nie wywolywac konflikt interesow.
U mnie sa przeciwienstwa w zwiazku, rzeczywiscie, np takie, ze mnie bardzo obchodzi w jakim kraju mieszkam, a mojego meza wcale.
Co ulatwia nam cale zycie bo ja moge miec co chce, a on i tak jest zadowolony.
Z kolei gdybysmy mieli takie przeciwienstwo, ze on nienawidzilby kotow, a ja uwielbiam to bysmy sie nie dogadali lub takie gdzie on uwaza, ze ja np powinnam siedziec z jego rodzina na obiadkach, a ja tego nie lubie to tez bylby konflikt.
Roznice to tak, ale w rzeczach takich gdzie pomagaja relacji, a nie gdzie jedna osoba musi sie poswiecac.

Co to wszystko ma sie do atrakcyjnosci facetow w zaleznosci od pogladow? No wlasnie to, ze poglady moga byc ta roznica nie do przejscia bo za bardzo wylewaja sie na zycie pomiedzy osobami. Moga, ale nie musza. Czy klocilabym sie z facetem o jego poglady? Nie, mam przyjaciol z kazdej opcji, ale sa pewne tematy, ktore trzeba omijac i nie mam ochoty omijac ich w zwiazku.
Ogolnie dla mnie nie jest atrakcyjny facet zaden, ktory to mowi co powinna robic druga osoba. Z kim spac, kiedy miec dzieci, jaka ma role w rodzinie i w swiecie, w czym jest dobra. Mowienie 'kobiety sa takie, a takie' lub z drugiej strony 'mezczyzni sa tacy, a tacy' jest moim zdaniem pewnym znakiem, ze ktos gdzies tam slabo mysli. Najgorsze jak ktos przenosi statystyke na jednostke. To jest wlasnie powod tej glupoty i niestety pokazuje, ze przydaloby sie w szkole lepiej to tlumaczyc uczniom. Powinny byc lekcje z myslenia krytycznego.
Ja robilam z tego kurs z uniwersytetu, ale takie cos powinno byc czescia nauki od poczatku, u dzieci.

77

Autorze,
Luknij w wolnym czasie na wątek https://www.netkobiety.pl/t124208.html żeby się przekonać, jak trudno pogodzić z sobą poglądy prawicowych panów i bardziej lewicowych, a może nawet powinnam powiedzieć - liberalnych pań. Taki przeciętny prawicowy pan, który odbiera podmiotowość kobiecie jest zwyczajnie nieatrakcyjny, może nawet wzbudza obrzydzenie kobiet, które cenią sobie niezależność i oczekują szacunku dla niej, liczenia się z jej zdaniem i potrzebami.
Dlatego też może na tym forum tylu samotnych panów o poglądach prawicowych, co jakby nie patrzeć jest w kontrze do myśli głównej Twojego wątku.

78

MagdaLena1111 napisał/a:

Autorze,
Luknij w wolnym czasie na wątek https://www.netkobiety.pl/t124208.html, żeby się przekonać, jak trudno pogodzić z sobą poglądy prawicowych panów i bardziej lewicowych, a może nawet powinnam powiedzieć - liberalnych pań. Taki przeciętny prawicowy pan, który odbiera podmiotowość kobiecie jest zwyczajnie nieatrakcyjny, może nawet wzbudza obrzydzenie kobiet, które cenią sobie niezależność i oczekują szacunku dla niej, liczenia się z jej zdaniem i potrzebami.
Dlatego też może na tym forum tylu samotnych panów o poglądach prawicowych, co jakby nie patrzeć jest w kontrze do myśli głównej Twojego wątku.

Można być konserwatywnym liberałem, jak i progresywnym liberałem wink
Na PM odpisałem na pytania, które zadałaś na stronie 5. Widzę, że się zrobił kociołek to nie chciałem OT robić dodatkowego.

79

Myślę, że sobie dopowiadasz pewne rzeczy, a przy okazji panowie na prawicy lubią zgrywać amantów. wink Ja nie widzę czegoś takiego w swoim otoczeniu, a największe życiowe niedojdy w sprawach damsko-męskich jakie znam to skrajni prawicowcy ;p Nie uważam na podstawie tego, że wszyscy prawicowcy tacy są. Po prostu ja takich poznałam.

80

biankax99 napisał/a:

Myślę, że sobie dopowiadasz pewne rzeczy, a przy okazji panowie na prawicy lubią zgrywać amantów. wink Ja nie widzę czegoś takiego w swoim otoczeniu, a największe życiowe niedojdy w sprawach damsko-męskich jakie znam to skrajni prawicowcy ;p Nie uważam na podstawie tego, że wszyscy prawicowcy tacy są. Po prostu ja takich poznałam.

Przecież jeżeli chodzi o podejście kobiet, to ich środowisko jest bardziej lewicowe i nie ma w tym żadnej tajemnicy smile
Więc nic dziwnego, że panowie z drugiej strony mają problem. Jak widać po wątkach rzadko kiedy można połączyć dwa przeciwne podejścia do postrzegania świata i życia.

81

Ja napiszę swoje spostrzeżenia - od razu zaznaczam, że nie chce nikogo urazić a te obserwacje są dość obiektywne.

Mianowicie: ludzie "lewicowi" przyciągają, robią lepsze pierwszwle wrażenie, ale przy bliższym poznaniu tracą, rozczarowują (m.in. niekonsekwencja, egoizmem, lawirowaniem - kalmaniem).

Natomiast ludzie "prawicowi" zwykle są mniej atrakcyjni wizualnie, mniejsza też uwagę przykładają do "okladki", ale oznaczają się większą lojalnoscia.
Wśród młodych jest więcej lewakow, więc ten drugi typ jest duże ciężej - niestety dla mnie - spotkać.

82 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2020-11-01 17:19:31)

Grasse napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Nie chodzi tyle o podzielanie systemu wartości i światopoglądu, jak o zrozumienie. A skoro dla osób o lewicowym światopoglądzie wartościami jest etyka troski, czyli opiekuńczość i nie krzywdzenie innych, a dla prawicowca symbole, autorytety, przywiązanie do tradycji, to jak się pojawia choćby kwestia LGBT to pierwsi chcą, żeby osoby z tej grupy nie były obrzucane obelgami i mieli takie same prawa i przywileje, jak tzw. osoby normatywne, żeby nie cierpieli z powodu tego, że są jacy są. Podczas gdy prawica będzie chciała podtrzymania dotychczasowego tradycyjnego porządku. Trudno odejść od swoich pryncypiów i iść na kompromisy, bo jak ktoś nie wyznaje np, lewicowej moralności-etyki troski to w gruncie rzeczy jest dla lewaka niemoralny. Z drugiej strony jest tak samo.
Jak sobie przypomnisz np. zdarzenia bodajże sprzed 2 lat, jak była parada równości w Białymstoku, i jak w stronę maszerujących leciały kamienie i obelgi, to dla lewicy to było krzywdzenie innych ludzi, a druga strona z kolei uważała, że broni Polski przed zagrożeniem dla rodziny, a rodzina jest święta.

Jak już wspomniałem, trzonem, najbardziej pierwotną różnicą, punktem odniesienia dla różnic między prawicą a lewicą jest to, że prawica skupia się na jednostce a lewica na masie. Dopóki nie idzie to w skrajności, jest pole do porozumienia. Jeśli prawicowiec powie, że należy oceniać każdą sytuację indywidualnie, lewicowiec sięgnie po piramidkę i będzie rozstrzygał ją z perspektywy przynależności do grupy.

Na jednostce ciekawe.. Na jednostce skupiają się anarchiści odrzucają pojęcia naród tradycji, narodowej edukacji. Polska katolicka to jest jednostka ?

gracjana1992 napisał/a:

Ja napiszę swoje spostrzeżenia - od razu zaznaczam, że nie chce nikogo urazić a te obserwacje są dość obiektywne.

Mianowicie: ludzie "lewicowi" przyciągają, robią lepsze pierwszwle wrażenie, ale przy bliższym poznaniu tracą, rozczarowują (m.in. niekonsekwencja, egoizmem, lawirowaniem - kalmaniem).

Natomiast ludzie "prawicowi" zwykle są mniej atrakcyjni wizualnie, mniejsza też uwagę przykładają do "okladki", ale oznaczają się większą lojalnoscia.
Wśród młodych jest więcej lewakow, więc ten drugi typ jest duże ciężej - niestety dla mnie - spotkać.

Cwaniaczko sama masz poglądy prawicowe więc wolisz prawaków. Prawacy maja klapki na oczach niezdolność do kompromisów. Chęć kontroli drugiej osoby agresję do tego jaki ktoś jest. O partnerski związku kobieta można zapomnieć. Podejście do kobiet biorą z biblii, tory czy koranu w zależności od tradycji.

83

A może kto się lubi ten się czubi big_smile
Sama Gracjana jest np zasadnicza i hmm.. trzymająca się schematów. A pociągają ją wolne duchy i odwrotnie?

84 Ostatnio edytowany przez gracjana1992 (2020-11-01 21:34:26)

Ela210 napisał/a:

A może kto się lubi ten się czubi big_smile
Sama Gracjana jest np zasadnicza i hmm.. trzymająca się schematów. A pociągają ją wolne duchy i odwrotnie?

Mówi się, że przeciwieństwa się przyciągają, ale chyba większość osób, które ma już jakieś doświadczenie w związkach szybko orientuje się, że to nie działa. Tak naprawdę na "dłuższy dystans" potrzeba są podobne poglądy, wartości - inaczej są kłótnie lub próba forsowania swojego zdania i ciągnięcie raz w jedną raz w drugą strone. A chodzi o to żeby iść razem w jednym kierunku.

85 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2020-11-01 23:27:51)

Już sam zawód - polityk-sprawia, że atrakcyjność danego mężczyzny spada w moich oczach prawie do zera... Zresztą, nie widziałam chyba przystojnego polityka... Całkiem poważnie piszę.

P. S. Odnosiłam się do postów z pierwszej strony. Ogólnie mnie osobiście pociągają mężczyźni, że tak powiem, centralni. Na szczęście takiego mam.

86 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-11-02 11:38:11)

Socjallibertarianin napisał/a:

Prawacy maja klapki na oczach niezdolność do kompromisów. Chęć kontroli drugiej osoby agresję do tego jaki ktoś jest. O partnerski związku kobieta można zapomnieć. Podejście do kobiet biorą z biblii, tory czy koranu w zależności od tradycji.

Trochę chyba przeginasz. Nie sądzę, że prawicowcy są wszyscy tacy sami. Mnie też się wydaje, że jak ktoś ma poglądy prawicowe to jest większe prawdopodobieństwo, że ma tendencje zamordystyczne i nie toleruje innych poglądów. Mamy choćby teraz przykład z narzucaniem innym swojego światopoglądu przez prawicowych zwolenników rodzenia przez kobiety żywych trupów i płodów z licznymi wadami. No ale to nie jest standard. Po prostu większe prawdopodobieństwo trafienia na zamordystę masz wśród prawicowców.

Bo o ile światopogląd to kwestia biograficznego przypadku i o tym, czy ktoś zostaje lewakiem, prawakiem, komunistą, monarchistą czy liberałem w dużej mierze rozstrzyga miejsca urodzenia, rodzina, środowisko, kultura, to sposób demonstrowania swoich poglądów i przede wszystkim sposób wymuszania swojego światopoglądu w działaniach innych, to już kwestia charakteru i szacunku do drugiego człowieka, jego odmienności.
Myślę, że prawicowcy częściej niż inni mijają się z szacunkiem do innych ludzi, nie potrafią żyć obok odmiennych poglądów i stylów życia, siłą forsują swoje rozwiązania i nie potrafią znieść, że ludzie myślą, czują, postrzegają świat i decydują inaczej niż oni.
A stricte w temacie przekłada się to na to, że dwojgu o odmiennych światopoglądach trudno będzie razem stworzyć coś trwałego, bo po prostu dokąd inąd zmierzają, więc ich drogi naturalnie mają inny cel, więc i trasa będzie inna, a wspólne życie to wspólna droga.

87

MagdaLena1111 napisał/a:

Myślę, że prawicowcy częściej niż inni mijają się z szacunkiem do innych ludzi, nie potrafią żyć obok odmiennych poglądów i stylów życia, siłą forsują swoje rozwiązania i nie potrafią znieść, że ludzie myślą, czują, postrzegają świat i decydują inaczej niż oni.

Zgłaszam się na ochotnika jako żywy dowód na słuszność tej hipotezy. Ćwierć wieku życia ze mną i moja małżonka z fajnej dziewczyny co latała w młodzieżówce SLD, na spędy Partii Kobiet stała się zatwardziałą prawaczką jako i ja.

88 Ostatnio edytowany przez authority (2020-11-02 11:45:28)

Jest naukowo udowodnione iż ludzie o innym podejściu do życia ludzie konserwatywni i postępowi (niekoniecznie pokrywa to się z poglądami politycznymi..) Czuja do siebie wstręt na tyle że druga osoba im wręcz śmierdzi.
@Snake no to ją ogłupiłeś. Ale cóż dziecko masz normalne chyba że... ciekawe czy nie chodzi o aferałkę Jakubowską...

89

authority napisał/a:

Jest naukowo udowodnione iż ludzie o innym podejściu do życia ludzie konserwatywni i postępowi (niekoniecznie pokrywa to się z poglądami politycznymi..) Czuja do siebie wstręt na tyle że druga osoba im wręcz śmierdzi.
@Snake no to ją ogłupiłeś.

Tak to jest wstręt moralny. Po prostu jak ktoś ma inne wartości moralne niż my, to wydaje nam się niemoralny, wręcz ohydny.

90 Ostatnio edytowany przez gracjana1992 (2020-11-02 11:43:59)

Nie każdy, ale tendencja:

Lewaki to ludzie mijający się z prawdą; lawirują tak aby zagrzać ciepelko, ponieważ nie mają kodeksu moralnego to kierują się jedynie czysto egoistycznymi pobudkami. Ważniejsza jest dla nich zabawa, niż honor, prawdomówność czy lojalność. Bardzo często wykazują się hipokryzja - narzucają innym, że mają ich szanować a jeśli im coś się w innych nie podoba to każą w**ierdalac albo twierdzą, że trzeba ich j*bać. Dlatego lewaka nie warto traktować poważnie i wiedz, że jeśli biedzie mógł osiągnąć korzyść wbijajac ci nóż w plecy to to zrobi.

91

No wybacz Magdaleno, ale akurat lewica ze swoim socjalizmem to już w kwestii zamordyzmu przebiła w skali wszelkie tendencje zamordystyczne.
A co do narzucania swoich poglądów - Tolerancja represyjna jest chyba najlepszym przykładem, jak współczesna lewica działa i jaki ma szacunek do czegokolwiek innego spoza ich bańki.
Każdy nurt myślowy, który odchodzi od zasad kapitalizmu i wolnego rynku jest skazany na bycie zamordystycznym - To po prostu efekt uboczny etatyzmu i socjalizmu.
I tak - nurty narodowe czy reakcyjne też nie są od tego wolne.

92 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-11-02 11:47:13)

W sumie, to się zgadzam, że osoby lewicowe mają większą tendencję do odsuwania od siebie prawaków i żyją po swojemu, a prawacy czują przymus przerabiania innych na swoją modłę.
Przykład Sneaka wyśmienity. Jakby żona Sneaka miała poglądy lewicowe, to by z obrzydzeniem odsunęła się od niego, ale że była socjalistką, to dała się prawakowi przerobić na jego modlę.

93 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-11-02 11:49:33)

MagdaLena1111 napisał/a:

W sumie, to się zgadzam, że osoby lewicowe mają większą tendencję do odsuwania od siebie prawaków i żyją po swojemu, a prawacy czują przymus przerabiania innych na swoją modłę.
Przykład Sneaka wyśmienity. Jakby żona Sneaka miała poglądy lewicowe, to by z obrzydzeniem odsunęła się od niego, ale że była socjalistką, to dała się prawakowi przerobić na jego modlę.

Akurat badania socjologiczne pokazują, że para o odmiennych poglądach zwykle sama "stępia" swoje nurty myślowe. To naturalne zjawisko.
Bodaj w USA było badane zjawisko łączenia się ludzi i wpływ na światopogląd.
Zwykle okazuje się, że jedni mają racje na jednych polach, a drudzy na drugich wink
Przegrywa nurt myślowy, który robi więcej fikołków logicznych i tyle - niezależnie od "skrzydła politycznego".

94

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Akurat badania socjologiczne pokazują, że para o odmiennych poglądach zwykle sama "stępia" swoje nurty myślowe. To naturalne zjawisko.
Bodaj w USA było badane zjawisko łączenia się ludzi i wpływ na światopogląd.
Zwykle okazuje się, że jedni mają racje na jednych polach, a drudzy na drugich wink
Przegrywa nurt myślowy, który robi więcej fikołków logicznych i tyle - niezależnie od "skrzydła politycznego".

Bardzo prawdopodobne. Myślę, że może chodzić też o skrajność, czyli radykalizm w poglądach.
Sama jestem w związku z osobą o poglądach bardziej w prawą stronę, ale na szczęście bez tendencji zamordystycznych, ale sama jestem bardziej libertarianką i w wielu kwestiach mi nie po drodze z lewicową retoryką, to się dogadujemy :-D

95 Ostatnio edytowany przez authority (2020-11-02 11:55:25)

@Lucyfer666 W bańce medialnej żyją słuchacze fox news widzowie tvpis.
Wyzywana przez Prawicę wyrzucona przez SLD Jakubowska stała się twarzą prawicowych gazet gdzie teraz pisuje artykuły. Jak już kiedyś pisałem moim robi dywersję.
@gracjana1992 Gospodarcze owszem centralnie sterowaną gospodarką z ograniczonym wolnym rynkiem. Widzę że jesteś fanatyczką spod znaku narodowców.  Ludzie niewierzący mają mocniejszy kodeks moralny ponieważ wiedzą że życie jest jedno. ISS Breivik nacjonalizmy to przyczyny wszystkich wojen do 1945 roku. Honorem jest pchać kobietę o ziemię. Bezczelnie kłamać w żywe oczy podczas gdy cały program PIS maił być już wprowadzony dawno temu. Gdyby Giertych nie rozwiązał własnej partii to co teraz już by było w 2008 roku wprowadzone. Niedługo się okaże że 3/4 narodu to lewaki. Bo tyle osób nie popiera zaostrzania kompromisu aborcyjnego  ustawy.

96 Ostatnio edytowany przez Misinx (2020-11-02 11:56:19)

gracjana1992 napisał/a:

Lewaki to ludzie mijający się z prawdą; lawirują tak aby zagrzać ciepelko, ponieważ nie mają kodeksu moralnego to kierują się jedynie czysto egoistycznymi pobudkami. Ważniejsza jest dla nich zabawa, niż honor, prawdomówność czy lojalność. Bardzo często wykazują się hipokryzja - narzucają innym, że mają ich szanować a jeśli im coś się w innych nie podoba to każą w**ierdalac albo twierdzą, że trzeba ich j*bać. Dlatego lewaka nie warto traktować poważnie i wiedz, że jeśli biedzie mógł osiągnąć korzyść wbijajac ci nóż w plecy to to zrobi.

Typowo prawicowy punkt widzenia, czyli tylko dla nas ważny jest honor, prawdomówność i lojalność, a reszta to bez kodeksu moralnego big_smile
"Gratuluję" bardzo "dojrzałego" podejścia.

Prawicowcy oczywiście nie są hipokrytami i absolutnie wszystkich szanują i nie narzucają im swoich poglądów lol

Wyślij cv do TVP Info. Może Cię przyjmą. Nadajesz się big_smile

97 Ostatnio edytowany przez gracjana1992 (2020-11-02 11:56:48)

authority napisał/a:

Wyzywana przez Prawicę wyrzucona przez SLD Jakubowska stała się twarzą prawicowych gazet gdzie teraz pisuje artykuły. Jak już kiedyś pisałem moim robi dywersję.
@gracjana1992 Gospodarcze owszem centralnie sterowaną gospodarką z ograniczonym wolnym rynkiem. Widzę że jesteś fanatyczką spod znaku narodowców.  Ludzie niewierzący mają mocniejszy kodeks moralny ponieważ wiedzą że życie jest jedno. ISS Breivik nacjonalizmy to przyczyny wszystkich wojen do 1945 roku. Honorem jest pchać kobietę o ziemię. Bezczelnie kłamać w żywe oczy podczas gdy cały program PIS maił być już wprowadzony dawno temu. Gdyby Giertych nie rozwiązał własnej partii to co teraz już by było w 2008 roku wprowadzone. Niedługo się okaże że 3/4 narodu to lewaki. Bo tyle osób nie popiera zaostrzania kompromisu aborcyjnego  ustawy.

Pudlo. Nie jestem ani narodowcem ani katoliczką. Tzn. nie neguje wiary katolickiej, dopuszczam, że jest taka możliwość, ale jestem bardziej ogólnie "uduchowiona" i uważam, że w życiu chodzi o coś więcej niż dobrze się najesc i zabawić. Jestem idealistka, dlatego odstrasza mnie te lewackie lawirowanie byleby ugrać jakąś korzyść i ich brak honoru.

98 Ostatnio edytowany przez authority (2020-11-02 12:00:20)

Głową aferałką w SLD była Jakubowska która okazała się totalnym oszołomem.
Fundacja Instytut Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) przeprowadziła dla Wirtualnej Polski badanie dotyczące poparcia demonstracji obywających się w trakcie pandemii. Na pytanie, czy w obecnej sytuacji epidemicznej protesty powinny trwać na ulicach polskich miast, 60,5 proc. respondentów odpowiedziało "tak".

Obawy wobec protestowania w czasie epidemii wyraziło 32,4 proc. badanych. Reszta, czyli 7 proc. nie miała zdania na ten temat.
Protesty podczas pandemii. Mężczyźni popierają je bardziej niż kobiety
Równie ciekawe, jak odpowiedź na główne pytanie, jest podział głosów respondentów ze względu na różne kategorie.
Wśród osób popierających demonstracje, badanie ujawniło zaskakującą grupę sojuszników osób walczących o prawo do samodzielnej decyzji o aborcji. Okazali się nimi mężczyźni - aż 63 proc. Polaków popiera kontynuowanie protestów podczas pandemii. Wśród kobiet głos "za" wyraził mniejszy procent badanych - protesty podczas epidemii popiera 58 proc. Polek. Co jeszcze ciekawsze, ankieterzy IBRiS nie znaleźli ani jednego studenta przeciwnego dalszym demonstracjom.
Przeciwnikami protestów kobiet w środku pandemii okazują się za to seniorzy w wielu 60-69 lat. W tej grupie przeciwnych protestom jest 58 proc. osób. Za to wśród osób po 70. roku życia 60 proc. jest "za", a 30 przeciwko. Tak jak przewidywałem 60-69 najgłupsze pokolenie. Ani to nie pismate ani specjalnie nie doświadczone życiowo. Tak mówił mój śp dziadek.

99

authority napisał/a:

@Lucyfer666 W bańce medialnej żyją słuchacze fox news widzowie tvpis.

Od kiedy PiS to prawica? smile

authority napisał/a:

nacjonalizmy to przyczyny wszystkich wojen do 1945 roku.

Ach te ten nacjonalizm Rzymu... Kartagina to już zupełnie nacjonalistyczna była...
Użytkownik chyba się nudzi albo z Anną-Marią Żukowską na te same zajęcia z historii chodził.

100 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-11-02 12:13:00)

Polecam książkę Goldberga z 2006 r. „Lewicowy faszyzm” z przedmowa Leszka Balcerowicza.
Na prawie 500 stronach pokazuje genezę faszyzmu, socjalizmu, narodowego socjalizmu i komunizmu podjąć ich wspólne korzenie , poglądy. Negatywny wydźwięk słowa faszysta powstał jako ideologii przeciwstawnej do komunizmu powstał dopiero z chwila rozpoczęcia wojny między Niemcami i ZSRR w 1941 r. Do tamtej chwili byli lokowani wspólnie na lewej stronie. Do dzisiaj można znaleźć wspólne cechy faszyzmu działaniami zaliczanymi do lewej strony sceny politycznej.
Cytat przemowy Balcerowicza :
„Propaganda nie musi być prawdziwa, aby zatriumfować w umysłach ludzi. Wystarczy, gdy jest silna i uporczywa oraz umiejętnie gra na emocjach. Taka jest lekcja z krajów totalitarnych, gdzie – z definicji – stosując przymus władza publiczna ma monopol na wszystko, w tym na środki masowego przekazu. Fałszywa propaganda może jednak również odnosić sukcesy w ustrojach demokratycznych, w których systematycznie wybiera się władze i istnieją rozległe indywidualne swobody. To pokazuje Jonah Goldberg w wybitej książce Lewicowy faszyzm, w której zarazem odkłamuje propagandowe hasła, fałszerstwa, manipulacje i zwykłe nieporozumienia.”
Goldberg :
„Dla lewicowców sprawą najważniejszą jest to, aby na takie pytania w ogóle nie udzielać odpowiedzi. Zdecydowanie woleliby utrzymać Orwellowską definicję faszyzmu, zgodnie z którą jest to każde niepożądane zjawisko, pozwoliłoby im to bowiem ukryć przed badawczymi spojrzeniami ich własne faszystowskie zapędy.”

101

authority napisał/a:

Honorem jest pchać kobietę o ziemię.

Całe szczęście, że jeszcze policjantki nie wpadły na pomysł aby podczas interwencji powoływać się na swój kobiecy status.
Na wojnie obowiązują prawa wojny, a zdaje się TO JEST WOJNA.

102

Misinx napisał/a:
gracjana1992 napisał/a:

Typowo prawicowy punkt widzenia, czyli tylko dla nas ważny jest honor, prawdomówność i lojalność, a reszta to bez kodeksu moralnego big_smile

Prawicowcy oczywiście nie są hipokrytami i absolutnie wszystkich szanują i nie narzucają im swoich poglądów lol

Mój domowy prawicowiec, to twierdzi, że musiał rozglądać się bardziej na lewo, bo panny na prawo, to mówiąc oględnie niezbyt są interesujące, dla kogoś kto chce mieć w domu partnerkę, a nie kuchtę i niańkę dla gromady dzieciaków, która jest od niego zależna, bo do pracy niezbyt chce iść, rozwijać się też nie chce. Większość pań tolerujących prawicowca, to po prostu szuka wola roboczego, przy którym będzie się spełniać jako ino wyłącznie matka.

103 Ostatnio edytowany przez authority (2020-11-02 12:36:09)

Prawica to pojęcie przestarzałe to pojecie używają ich media więc tak jest. Zasadę ustala silniejszy.

Snake napisał/a:
authority napisał/a:

Honorem jest pchać kobietę o ziemię.

Całe szczęście, że jeszcze policjantki nie wpadły na pomysł aby podczas interwencji powoływać się na swój kobiecy status.
Na wojnie obowiązują prawa wojny, a zdaje się TO JEST WOJNA.

Czyli narodowcy to cześć PIS a to ciekawe. Za dużo się naoglądałeś wojny idei. Wojnę wypowiedział im PIS jakbyś dokładniej słuchał protestów. Na szczęście cała patologia 35 pseudokibiców trafiła na policję w tym dwóch protestujących. Raka się wycina póki nie daje przerzutów. Śmieszą mnie okraszenia o dewastację. Matka boska pogorzelska została zdewastowana przez narodowców.
https://img20.dmty.pl//uploads/201907/1564475085_0yvxeo_600.jpg
Teraz wiadomo czemu Max Kolonko atakował monitoring.
Pewne to samo wyjdzie ze zniszczonym grobem. Przypomina to działania Hitlera gdy podpalił niemiecki parlament z pomocą SA a później no nóż była noc długich noży wymordowano członków SA co do joty. Czyżby to samo czekało narodowców.

104 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-11-02 12:36:09)

authority napisał/a:

Prawica to pojęcie przestarzałe to pojecie używają ich media więc tak jest. Zasadę ustala silniejszy.

Wybacz, ale to żaden argument.
Jeżeli chcemy używać pojęć, to używajmy ich według ich pierwotnego znaczenia, a nie nowomowy.
Inaczej stale funkcjonujemy w chaosie poznawczym.

authority napisał/a:

Wojnę wypowiedział im PIS jakbyś dokładniej słuchał protestów.

PiS poruszył wahadło prawne.
Samo środowisko SK otwarcie postulowało walkę o zniesienie kompromisu aborcyjnego.
Tak, więc gdzie to się zaczęło - nigdy się nie dowiemy.

105 Ostatnio edytowany przez authority (2020-11-02 12:51:27)

Zaczęło się w momencie zmiany kompromisu który od ponad 20 lat była argumentem by nie liberalizować ustawy. Mass media mówiły że to najlepsze co mają. Obecnie pojęcie prawicy nie istnieje. Gdy ktoś łamie argumenty władzy to wszyscy dowołują się do mitycznej prawicy. Według ciebie prawicą jest konfederacja. Jeśli tak to wiedz że cała konfederacja podpisała się pod petycją do TK o ustawie antyaborcyjnej no i posłuchaj Kai Godek ta idzie dalej chce zakazać nauki o okresie bo zawstydza to dziewczynki. Jej postulaty staja się coraz bardziej absurdalne. Masz Bosaka dziecko urodzi się umrze to po prostu umrze ale przynajmniej śmiercią naturalną. Z takimi nie ma co rozmawiać. Moim zdaniem teraz PIS użyje protestu jak kiedyś wszelakich kryzysów których sam wykorzystywał by przepchnąć jakąś niewygodną dla partii ustawę i pryz okazji przykryć problem z pandemią zawsze można wszystko zwalić na protest. Trzeba być czujnym. Ciekawe ze wszyscy politycy przechodzą covid 19 bez większych komplikacji.

106

MagdaLena1111 napisał/a:
Misinx napisał/a:
gracjana1992 napisał/a:

Mój domowy prawicowiec, to twierdzi, że musiał rozglądać się bardziej na lewo, bo panny na prawo, to mówiąc oględnie niezbyt są interesujące, dla kogoś kto chce mieć w domu partnerkę, a nie kuchtę i niańkę dla gromady dzieciaków, która jest od niego zależna, bo do pracy niezbyt chce iść, rozwijać się też nie chce. Większość pań tolerujących prawicowca, to po prostu szuka wola roboczego, przy którym będzie się spełniać jako ino wyłącznie matka.

Jeśli pijesz do mnie to znów pudło. Akurat to prawicowe kobiety są silne, bo trzymają się swoich zasad i nie tolerują żeby ktoś im narzucał co mają robić chyba, że same uznają, że ta osoba jest inteligentna to ok. A lewaki to z reguły lawirują, chcachemca, oszukują a później jak coś pójdzie gorzej to wracają z podkulonymi ogonem. W związku lewaka i prawaka to prawak rozdaje karty.

107 Ostatnio edytowany przez Olinka (2020-11-02 18:40:39)

gracjana1992 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Misinx napisał/a:

Jeśli pijesz do mnie to znów pudło. Akurat to prawicowe kobiety są silne, bo trzymają się swoich zasad i nie tolerują żeby ktoś im narzucał co mają robić chyba, że same uznają, że ta osoba jest inteligentna to ok. A lewaki to z reguły lawirują, chcachemca, oszukują a później jak coś pójdzie gorzej to wracają z podkulonymi ogonem. W związku lewaka i prawaka to prawak rozdaje karty.

[off top]

108 Ostatnio edytowany przez Olinka (2020-11-02 18:39:56)

MagdaLena1111 napisał/a:
gracjana1992 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Nie martw się. W końcu ktoś się Tobą zainteresuje.

O matko... Naprawdę myślisz, że atakowanie mnie personalnie robi na mnie wrażenie...? [treść poniżej oczekiwanych standardów]

109 Ostatnio edytowany przez Olinka (2020-11-02 18:41:08)

[off top]

110

Gracjano1992, uprzedzam, że jeśli nie przestaniesz prowokować, co robisz w kolejnym już wątku, to zakończy się to dla Ciebie ostrzeżeniem. Poglądy poglądami, ale można je wyrażać w sposób kulturalny, zgodny z zasadami współżycia społecznego i dobrych obyczajów, Ty zaś na każdym kroku usiłujesz wbić kij w mrowisko i po prostu obrażać.
Pozostałych uczestników dyskusji również proszę o wymianę zdań zgodną z przyjętymi zasadami.
Pozdrawiam, Olinka

111

mądra i inteligentna (w tym emocjonalnie) kobieta lub mężczyzna to taka osoba która potrafi na jakimś etapie swojego zycia wyjrzeć poza ramy indoktrynacji, w której została wychowana.  Zauważyć, że gdyby jej wpajano od dziecka kult bogini Kali to by teraz wierzyła szczerze w boginię Kali. Bardzo polecam ten rodzaj refleksji. Co do mężczyzn, różne cechy pociągają różne kobiety, ale to są cechy psychiczne/behawioralne a nie do końca światopoglądowe. Weź mi powiedz jak można być bardzo dojrzałym psychicznie (co uwzględnia empatię) i być zatwardziałym konserwatystą.

112

Czarna Kotka napisał/a:

mądra i inteligentna (w tym emocjonalnie) kobieta lub mężczyzna to taka osoba która potrafi na jakimś etapie swojego zycia wyjrzeć poza ramy indoktrynacji, w której została wychowana.  Zauważyć, że gdyby jej wpajano od dziecka kult bogini Kali to by teraz wierzyła szczerze w boginię Kali. Bardzo polecam ten rodzaj refleksji. Co do mężczyzn, różne cechy pociągają różne kobiety, ale to są cechy psychiczne/behawioralne a nie do końca światopoglądowe. Weź mi powiedz jak można być bardzo dojrzałym psychicznie (co uwzględnia empatię) i być zatwardziałym konserwatystą.

Równie dobrze można zapytać, jak można być dojrzałą psychicznie kobietą i być feministką?
Po prostu można. Każdy człowiek jest inny, ale niejedne mieszanki ta ziemia nosiła.

113

Dojrzałość emocjonalna ma w sobie między innymi empatię i otwartość na innych plus świadomość że życie nie jest czarno białe. W feminizmie to widzę, bo feminizm oprócz walki o równość, daje tez pole do wyboru.
W konserwie tego nie widzę. Konserwa ma ustalony obraz świata do którego wszyscy mają obowiązek się dostosować, bez względu ile ich to kosztuje.

114 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-11-02 23:27:00)

To koleżanka, z całym szacunkiem, nie rozumie polityki wink
Konserwatyzm opiera się na myśli politycznej zwanej - realpolitik (nie w wydaniu niemieckim).
Granie na masy emocjonalnie ma czysty charakter pragmatyczny, który pojawił się wraz z umasowieniem polityki.
Polecam poczytać o budowie państwa opiekuńczego II Rzeszy Niemieckiej.

Pisząc, że feminizm walczy o równość właśnie wykazałaś, że to światopogląd utopijny, a wiec z automatu jego realizacja będzie miała charakter zamordystyczny.
Równość bowiem w naturze nie istnieje i żadne ustawy tego nie zmienią.
Ostatnia fala feminizmu wręcz wykazała pasożytniczy i dewastujący dla społeczeństwa charakter tego ruchu.

115

mnie nie chodzi o to co ktos glosi bedac politykiem, w tym najczesciej nie ma duzo szczerosci. To pieprzeie pod konkretny elektorat.
Tylko o zwykle poglady zwyklych ludzi.
Są ludzie, którzy widzą innych wokół siebie a nie czubek własnego nosa.
Są inni, ktorzy czubek własnego nosa ustanawiają centrum wszechświata.
Nie rozmawiamy tu o polityce samej w sobie tylko o tym co jest dla kogo pociągające. Dla mnie to jest  charyzma, inteligencja i dojrzałość  z dużą dozą wrażliwości.
Mój mąż to jest ta mieszanka. A jest światpoglądowo lewicowym (gospodarczo nie tak bardzo) ateistą.

116

Ja tam jestem bardzo empatyczna a jakoś nie popieram lewicy.

117

gacjana o samochodzikach mi napisz.

118

Czarna Kotko odpowiem tak - demokracja pokazuje idealnie, że większość ludzi nie potrafi określić swoich poglądów. Nawet nie potrafi przeanalizować tego, co jest im bliżej.
Wymaga to trochę pracy intelektualnej i rozumiem, że nie każdy musi mieć na to ochotę, czy czasu.
Poglądy są ściśle powiązane z polityką stety-niestety.
Dla mnie poglądy osób, które znam są ostatnim kryterium na jakie patrzę.

Dojrzałość, empatia, czy charyzma w żaden sposób nie są od nich uzależnione.

119

gracjana1992 napisał/a:

Jak w tym kontekście rozumiesz pojęcie empatii? Ale tak konkretnie - co to dla Ciebie znaczy?

120

Olinka napisał/a:
gracjana1992 napisał/a:

Jak w tym kontekście rozumiesz pojęcie empatii? Ale tak konkretnie - co to dla Ciebie znaczy?

Umiejętność wczucia się w drugą osobę, czasami do tego stopnia, że czujesz to samo co ona.

121

gracjana1992 napisał/a:

Umiejętność wczucia się w drugą osobę, czasami do tego stopnia, że czujesz to samo co ona.

Ooo, to ja jestem bardzo empatyczny smile

122 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-11-03 11:55:52)

gracjana1992 napisał/a:
Olinka napisał/a:
gracjana1992 napisał/a:

Brawo Ty.
To teraz wystarczy się wczuć w odczucia tych, którzy to, co Ty uważasz za życie, uważają za niechciany zlepek komórek i pozwolić im żyć wg ich, czyli nie Twoich - odczuć. No bo chyba czujesz, że oni chcą żyć po swojemu.
Proste, nie?

123 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-11-03 11:58:39)

MagdaLena1111 napisał/a:
gracjana1992 napisał/a:
Olinka napisał/a:

Brawo Ty.
To teraz wystarczy się wczuć w odczucia tych, którzy to, co Ty uważasz za życie, uważają za niechciany zlepek komórek i pozwolić im żyć wg ich, czyli nie Twoich - odczuć. No bo chyba czujesz, że oni chcą żyć po swojemu.
Proste, nie?

Co możemy uznać, że jesteś zlepkiem komórek, którego Twoi rodzice mogą się pozbyć, żeby mogli żyć według swoich zasad? wink
W końcu też mogłaś uznać ostatecznie uznana za niechcianą, a zlepkiem komórek dalej jesteś.
Używanie fikołków logicznych tutaj w niczym nie pomaga.
Proste, nie?

124

MagdaLena1111 napisał/a:
gracjana1992 napisał/a:
Olinka napisał/a:

Brawo Ty.
Proste, nie?

Czytaj co pisze jak chcesz mi coś zarzucać.

125

Lucyfer666 napisał/a:

Co możemy uznać, że jesteś zlepkiem komórek, którego Twoi rodzice mogą się pozbyć,

Uznać można też coś innego, jak zauważył Philip K. Dick w swoim opowiadaniu "Przedludzie". wink

126 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-11-03 12:03:30)

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
gracjana1992 napisał/a:

Brawo Ty.
Proste, nie?

Co możemy uznać, że jesteś zlepkiem komórek, którego Twoi rodzice mogą się pozbyć, żeby mogli żyć według swoich zasad? wink
W końcu też mogłaś uznać ostatecznie uznana za niechcianą, a zlepkiem komórek dalej jesteś.

Trudno, żeby zlepek komórek miał świadomość, co potwierdzają naukowcy.
Poza tym, bez osobistych wycieczek proszę ;-), bo to wcale nie muszą być moje odczucia, ale po prostu odmienne od kogoś, kto dba o życie nienarodzone, a póżniej, jak już się urodzi ma je gdzie i uważa, że samo powinno o siebie zadbać. Jak np. hipokryci z Konfy, którzy uważają, że każde życie jest ważne, niech się rodzą wszelkie „zaśniady” niezdolne do samodzielnego funkcjonowania w społeczności, ale niech same dbają o siebie, bo socjal dla słabszych jest przeecież beee...

127 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-11-03 12:39:53)

Dlatego dodałem uśmieszek Magdaleno, bo walki tutaj nie zamierzam rozpoczynać, o to kto ma rację smile
Ja tylko użyłem retoryki, która padła, a już się fikołki rozpoczynają, a dokładnie o to mi chodziło wink

Znerx napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Co możemy uznać, że jesteś zlepkiem komórek, którego Twoi rodzice mogą się pozbyć,

Uznać można też coś innego, jak zauważył Philip K. Dick w swoim opowiadaniu "Przedludzie". wink

Oj tak. Transhumanizm ogólnie rozpocznie ciekawe postrzeganie człowieka.

128 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-11-03 16:21:07)