Tragiczny finał WOŚP 2019 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tragiczny finał WOŚP 2019

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 328 ]

131

Odp: Tragiczny finał WOŚP 2019

Edytowalem poprzedni wpis ale widać niepotrzebnie, bo jakoś nie wskazalyscie jak WOŚP skróciło wasz czas oczekiwania w kolejce.

Zobacz podobne tematy :

132 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-20 00:41:25)

Snake napisał/a:

Edytowalem poprzedni wpis ale widać niepotrzebnie, bo jakoś nie wskazalyscie jak WOŚP skróciło wasz czas oczekiwania w kolejce.

Nie skróciło, bo ja w kolejkach nie czekam. Akurat do porodu musieli mnie przyjąć.

Sprzęt od WOŚP ratuje życie. To np. sprzęt do resuscytacji. Chyba miło jest, że jest bliżej, a nie trzeba się modlić o każde 5 minut... widać mojego posta nie przeczytałeś wcześniej...

133 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 00:41:48)

Snake napisał/a:

Nie, nie skraca. Pomaga tej naszej kulejącej służbie zdrowia w inny sposób. Jeszcze nie zbierają na dofinansowanie składek. Jeszcze nie... Ale moze dojedziemy do tego poziomu wspomagania państwa. Wszystko chyba przed nami.

Wspomagania poza konkursem, oczywiście.

134 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-01-20 00:46:17)

No super, a na jaskrę czeka się nie dlatego, że sprzęt do dupy tylko dlatego, że na daną jednostkę NFZ ma kasę tylko na 10 zabiegów miesięcznie, a chętnych 10 razy więcej. Dasz lepszy sprzęt np. od WOŚP i czekającym od razu się polepszy, bo jak juzt doczekają to panie na takim sprzęcie im oczy zoperują, że hej...

Jak WOŚP będzie zbierać na dofinansowanie kontraktów, to już będzie parodia państwa. Od tego są podatki. Tylko trzeba je płacić i nie marudzić kiedy państwo chcę takie celowe podatki podnieść. Dobra, EOT bo to bez sensu...

135 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-20 00:46:42)

SonyXperia napisał/a:
Snake napisał/a:

Nie, nie skraca.

Może inaczej. Gdyby każde nowonarodzone dziecko dostałoby skierowanie na badania słuchu bez istnienia sprzętu WOŚP i finansowaniu badań, to by owszem czekało w kolejce, i to pewnie zajebiście długiej. Dzięki WOŚP badanie słuchu jest w każdym szpitalu, oszczędza to czasu dzieciom na niezbędną rehabilitację i daje lepsze efekty w leczeniu... ale pewnie, według Ciebie, Snake, skoro NFZ nie finansuje i nie zaleca, to pewnie niepotrzebne i taki tam zbytek?

136 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 00:48:58)

Snake napisał/a:

No super, a na jaskrę czeka się nie dlatego, że sprzęt do dupy tylko dlatego, że na daną jednostkę NFZ ma kasę tylko na 10 zabiegów miesięcznie, a chętnych 10 razy więcej. Dasz lepszy sprzęt np. od WOŚP i czekającym od razu się polepszy, bo jak juzt doczekają to panie na takim sprzęcie im oczy zoperują, że hej...

Czy WOSP powinna rozpocząć akcję zbierania na dofinansowanie składek tak aby była kasa dla wszystkich - i tu podkreślam - nie chętnych, a potrzebujących?
W przypadku świadczeń medycznych, przynajmniej na NFZ, mówimy o potrzebujących. Chętni, to mogą być, ale do upiększającej operacji plastycznej.

Powiedz, czy to jest konstytucyjne, aby stracić wzrok, czekając na zabieg cały czas płacąc horrendalne  składki?

137

SonyXperia napisał/a:

No mnie denerwuje strasznie, że zabierają mi wysokie składki i czekam na wizytę  pół roku przy dobrych wiatrach. To ja się pytam, co jest nie tak. Mnie to wnerwia tysiąc razy więcej jak istnienie Caritasu tongue
Ja chcę mieć dostęp do świadczeń  medycznych w czasie zapewniającym mi niepogorszenie się stanu zdrowia w trakcie oczekiwania na wizytę. To chyba niekonstytucyjne jest - a teraz to bardzo modne. Chyba czas najwyższy kogoś za to pozwać? Może państwo.A przepraszam, przecież to wy, podatnicy. Nie mogę. To mogę sobie zapłacić za wizytę prywatną. No ale gdzie jest moja kasa z podatków w takim razie?

Wysokie składki ????? Nie żartuj. Wiesz ile się płaci składki zdrowotnej???
Przykładowo dla ludzi prowadzących działalność - podstawa 3.803 zł (koło średniej krajowej) składka wynosi 342 zł.
342 złotych miesięcznie na wszystko - przychodnie, szpitale, lekarstwa, personel, lekarze.
Masz poziom adekwatny do składki smile

P.S. A co to za hejt na Caritas ..... smile

138

Snake napisał/a:

No super, a na jaskrę czeka się nie dlatego, że sprzęt do dupy tylko dlatego, że na daną jednostkę NFZ ma kasę

Czekasz tylko tyle, bo nie muszą dawać na sprzęt tongue Tak to byś czekał jeszcze dłużej tongue

139

zwyczajny gość napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

No mnie denerwuje strasznie, że zabierają mi wysokie składki i czekam na wizytę  pół roku przy dobrych wiatrach. To ja się pytam, co jest nie tak. Mnie to wnerwia tysiąc razy więcej jak istnienie Caritasu tongue
Ja chcę mieć dostęp do świadczeń  medycznych w czasie zapewniającym mi niepogorszenie się stanu zdrowia w trakcie oczekiwania na wizytę. To chyba niekonstytucyjne jest - a teraz to bardzo modne. Chyba czas najwyższy kogoś za to pozwać? Może państwo.A przepraszam, przecież to wy, podatnicy. Nie mogę. To mogę sobie zapłacić za wizytę prywatną. No ale gdzie jest moja kasa z podatków w takim razie?

Przykładowo dla ludzi prowadzących działalność - podstawa 3.803 zł (koło średniej krajowej) składka wynosi 342 zł.
342 złotych miesięcznie na wszystko - przychodnie, szpitale, lekarstwa, personel, lekarze.

Zasada równego traktowania tongue

140

Nie korzystam, jak wspomniałam, za to, z czego zdążyłam skorzystać, już dawno zapłaciłam, wpłacam więc na raty za inkubator, bo jeszcze długa droga przede mną, a NFZ mi inkubatora nie kupiło, więc nie widzę sensu, żebym im miała płacić więcej smile

Dziękuję, pozdrawiam smile

141

SonyXperia napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Za Caritas bana nie dają smile

142

SonyXperia napisał/a:

Za Caritas bana nie dają smile

Chyba społecznego.

143

santapietruszka napisał/a:

Nie korzystam, jak wspomniałam, za to, z czego zdążyłam skorzystać, już dawno zapłaciłam, wpłacam więc na raty za inkubator, bo jeszcze długa droga przede mną, a NFZ mi inkubatora nie kupiło, więc nie widzę sensu, żebym im miała płacić więcej smile

A pogotowie ratunkowe (odpukać) to na krzywy .....uśmiech ?

144 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-20 01:17:02)

Nie korzystam (odpukać) smile A nawet, jakbym musiała skorzystać, to ciągle mi rachunkowo nie wychodzi, że składka ma być większa?
Jurek Owsiak karetki też kupił, 27 - o ile się nie mylę - w zeszłym roku smile
A jak do kogoś wzywam, to chyba ten ktoś zapłacił swoje składki i mu się po prostu należy?

145 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 01:17:14)

Na uzasadnione wezwanie. A potem rachunek wstawią, w razie braku ubezpieczenia. I jeśli nie sam delikwent, to potem jego spadkobiercy będą mieli problem.

146

Idę spać dobranoc.

147

Snake napisał/a:

Jak WOŚP będzie zbierać na dofinansowanie kontraktów, to już będzie parodia państwa. Od tego są podatki. Tylko trzeba je płacić i nie marudzić kiedy państwo chcę takie celowe podatki podnieść. Dobra, EOT bo to bez sensu...

Składka powinna być podniesiona, ale obecny rząd tego nie zrobi, bo jest rok wyborczy. A potem tego też nie zrobi, bo już prawdopodobnie, jeśli nawet, to nie będzie rządził samodzielnie. Każdy się boi tego zrobić, bo to niepopularna decyzja. Tak jak i podniesienie wieku emerytalnego. Z drugiej strony służba zdrowia to studnia bez dna i nawet najbogatsze kraje mają z nią problem. A wszelkie fundacje takie jak WOŚP nie są od tego, żeby zastąpywać państwo. One jedynie je wspomagają. Jakiekolwiek zestawianie ich pomocy z wydatkami NFZ jest kompletnie bez sensu.

148

SonyXperia napisał/a:

Na uzasadnione wezwanie. A potem rachunek wstawią, w razie braku ubezpieczenia. I jeśli nie sam delikwent, to potem jego spadkobiercy będą mieli problem.

No co ty, za uratowanie życia sprzętem otrzymanym z WOŚP?! Okropne rzeczy piszesz. WOŚP nie dorzuca abonamentu na dożywotnie, darmowe usługi na tym sprzęcie niezależnie czy się płaciło składki czy nie?

Widać nie dociera. Przeciętny szpital ma od kilku do kilkunastu oddziałów. Wszystkie koszty funkcjonowania takiego przeciętnego szpitala pokrywamy my z podatków. Rachunki za prąd, wodę, ścieki, gazy technologiczne, podatki od nieruchomości, pensje administracji, lekarzy, pielęgniarek, salowych, recepcjonistek i portiera. Rachunki za zakup lekarstw, wacików, gazików, tomografów, echografów, sratografów, rentgenów i ich bieżącą eksploatację czyli przeglądy, naprawy i takie tam. Jest tego w skali nawet powiatowego szpitala w ch.… pieniędzy. Po czym wpada ekipa i mówi damy wam na jeden oddział jeden duży, fajny sprzęt albo dziesięć małych na inny. Łaał ale fajnie bach, bach oklejone serduszkami, działa. Kurne ale dlaczego działa? Przecież stoi na gruncie za który podatek płaci szpital, obsługują go ludzie, którym płaci szpital, działa bo bierze prąd za który płaci szpital, jak się zepsuje, to szpital wzywa serwis i płaci za naprawę. Kurna, a wszędzie mówią, że to, że ten szpital w ogóle leczy to zasługa WOŚP... Jeśli tak, to może niech WOŚP stawia swój sprzęt w szczerym polu albo gdzieś na skrzyżowaniu ruchliwych, bo wtedy faktycznie więcej osób z niego skorzysta.  Na pewno będzie skuteczny tak samo, przecież jak ma naklejone serduszko, to jest magiczny. Sam działa, sam się zasila i sam się naprawia. WOŚP było fajne może przez pierwszych dziesięć lat. Nawet ja to rozumiałem. Jest czas przemian, państwo na dorobku, dobrze jak obywatele coś dodatkowo dorzucą do systemu. Kurna ale to już prawie 30 lat. Ile można dorzucać na zasadzie partyzantki? Można długo jeśli jest to wygodne dla wielu zainteresowanych stron jak się okazuje. Ja natomiast uważam, że już dawno minął czas kiedy partyzantka powinna się skończyć. Z tego akurat względu działalność WOŚP jest szkodliwa, bo daje wygodne alibi czy też ułudę wyręki. Nie, WOŚP nie załatwi problemów publicznej służby zdrowia. Mówią to wszyscy zorientowani w temacie. Polacy muszą więcej płacić na publiczną służbę zdrowia i tyle. Nie chcecie? No to sorki żyjcie złudzeniami i raz na rok wrzućcie coś do puszki i myślcie, że rozwiązaliście problem. Dobranoc.

149 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-20 01:54:39)

Snake napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

No co ty, za uratowanie życia sprzętem otrzymanym z WOŚP?! Okropne rzeczy piszesz. WOŚP nie dorzuca abonamentu na dożywotnie, darmowe usługi na tym sprzęcie niezależnie czy się płaciło składki czy nie?

Widać nie dociera.

No, widać nie dociera. Pogotowie akurat jest finansowane z NFZ. Jak ktoś składek nie płaci, to musi wyciągnąć gotówkę.
I weź, Snake, nie wiem, co wypiłeś, albo co Ci dziś zrobiła żona, ale lekko się opanuj. Składki na "usługi medyczne" to jakby co innego niż to, niż na jakim sprzęcie te usługi są wykonywane. Szkoda, że NFZ akurat tego nie wie, i Ministerstwo Zdrowia też, i dla nich sprzęt z lat 50. to najbardziej nowoczesny.  Czy według Ciebie ktoś twierdzi, że Owsiak usługi medyczne finansuje? Nie, on tylko daje do tego lepsze możliwości. Polecam tekst na FB, lekarza z Niemiec, na ten temat, Jak znajdę, to wstawię, nie przyszło mi do głowy, żeby zapisać, wydało mi się  oczywiste.

150 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-01-20 02:26:50)

Chyba ślepa jesteś jak nie widzisz tych wszystkich co twierdzą, że w Polsce leczy się już tylko dzięki WOŚP. Przy okazji rezygnacji Owsiaka zostałemf zasypany głosami trwogi, że w zasadzie za tydzień nie byłoby już służby zdrowia. To już jest jakiś level hard zidiocenia czy też działania kolejnej sekty. Jednej, smoleńskiej mam dość. Nie potrzebuję do szczęścia jeszcze sekty Owsiakowej czy teraz Adamowiczowej.
Kurna, ja chcę żyć w normalnym kraju...

151 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 02:39:19)

Snake napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Widać nie dociera. .

Szczerze? Spodziewałam sie czegoś więcej po Tobie. Mniej subiektywnie emocjonalnego, bardziej obiektywnego, wyważonego. Potrafisz być rozsądny, rzeczowy i konkretny, ponad emocje, zapatrywania, sympatie.  O ile wyzbywasz się tego prześmiewczego cynizmu, który w merytorycznej dyskusji, do niczego nie prowadzi.

152

Na wszystkie Twoje uwagi mogę rzeczowo odpowiedzieć, bez emocji.......ale zapewne zostanie to uznane za hejt.
Bo niestety J.O. wzbudza takie emocje - wyłącznie czarno białe. Jak widać nie da się.
Żadna, nawet konstruktywna krytyka nie jest dopuszczana. A przecież nie ma ludzi niepokalanych.

Jeśli istotnie będziesz wypowiadał się w sposób rzeczowy i konstruktywny, a nie tylko to deklarował - żadna treść nie zostanie uznana za hejt. W Twoich usuniętych wypowiedziach nie było jednak nawet znamion ani rzeczowości, ani konstruktywizmu opinii, były za to określenia w sposób jednoznaczny negatywne i o takim samym zabarwieniu emocjonalnym.
Pomiędzy swobodą wypowiedzi a hejtem jest bardzo wyraźna różnica, chodzi między innymi o użyte słownictwo i formę przekazu, a niemal zawsze o cel. W tym miejscu Ciebie samego mogłabym zacytować pisząc "koń jaki jest, każdy widzi", Ty natomiast zamiast pokusić się o refleksję twierdzisz, że to niedobra moderacja nie pozwala.

Słownik Języka Polskiego podaje:
hejt
1. obraźliwy i zwykle agresywny komentarz internetowy;
2. mówienie w sposób wrogi i agresywny na jakiś temat lub o jakiejś osobie

potocznie: osoba wyrażająca opinie pełne nienawiści, negatywności; hater, hejter

Snake, Twój - jak sądzę wiadomy - komentarz jest o tyle nietrafiony, że kafejki rządzą się zupełnie innymi prawami. To dlatego zwykle nie śledzimy co się w nich dzieje, dopóki nie pojawi się zgłoszenie.

Jeśli coś jeszcze wymaga w tym temacie wyjaśnienia, zapraszam na maila (podaję nowy, być może tylko tymczasowy adres: olina_netkobiety@wp.pl).
Z pozdrowieniami, Olinka

153

W tej ostatniej kwestii ja akurat się ze Snake zgadzam, jest tylko jedno, wielkie "ale" - obawiam się, że przy obecnym systemie, jaki panuje w naszym kraju, jeśli WOŚP nie da, to nie będzie wcale, a na zmiany niestety się nie zanosi. Po prostu pewne potrzeby są zupełnie pomijane, co najlepiej pokazują rozpaczliwe apele z prośbą o pomoc, gdy chodzi o refundację nawet tych leków, które ratują życie. I tak jak MZ nad tymi chorymi się nie pochyla, tak samo nie pochyli się nad brakami sprzętowymi.

Taki prosty przykład: są aparaty USG i... aparaty USG, jedne są o wiele bardziej dokładne i o wiele bardziej przydatne w diagnostyce i leczeniu, a drugie mniej, ale dla MZ często liczy się sztuka, a że trzeba oszczędzać, to wiemy jakie podejmuje się decyzje.

Kolejny absurd to słynna już sprawa wybudowanego za blisko ćwierć miliarda złotych Centrum Cyklotronowego Bronowice, które miało być wykorzystywane do eksperymentów naukowych, ale przede wszystkim do leczenia ciężko chorych pacjentów, zresztą na ogromną skalę. Ośrodek podobno przygotowany jest do przyjęcia nawet 700 osób rocznie, ale z tego wykonuje się tylko jakiś procent, bo terapie nie zostały zakontraktowane. Tu ponownie witamy w naszej polskiej rzeczywistości - nie kontraktuje się, bo przecież są drogie, niech sobie pacjenci sami je opłacą wyjeżdżając na te same terapie za granicę, z tą różnicą, że
kilkukrotnie więcej.

Przypomniała mi się również sytuacja dzieci chorych na neuroblastomę, leczonych tzw. protokołem anty - GD2. Rodzice tych dzieci długo walczyli o to, by lek dostępny był w Polsce, dzięki czemu za te same pieniądze, zamiast wysyłać maluchy na leczenie do innych państw Europy, zdaje się, że głównie do Niemiec, na miejscu będzie można leczyć kilkoro dzieci. W końcu udało się, ale radość nie była długa, bo gdy zakończono etap badań klinicznych, lek osiągnął taką cenę, że na powrót nie jest refundowany.

I mogłabym tak długo, ale po co? Wszyscy przecież wiemy, jak jest.

154

O finansach Nfz to mozna wiele pisac. Zwroccie jednak uwage ze z lekarzy glównie korzysta sie na starosc. Przez 30 lat placisz składki i nie korzystasz a potem na emeryturze lub na rencie korzystasz wiele choc składki płacisz wtedy małe. Są tez tacy co zadnych składek nie płacą. Miliony przez calę zycie oficjalnie jest bezrobotnymi, jakaś fuche na czarno robi a z Nfz chetnie korzysta, takze na bezrobociu, fikcyjnej rencie czy minimalnej emeryturze. Dodatkowo zwykle ten co najmniej składek wpłacił najwiecej o tym co mu sie należy pyszczy.

155

Ja bym tylko chciała uscislic, ze to jednak nie sprzęt od J.O ratuje ludzi, ale personel przy uzyciu tegoz sprzętu, nie zapominajmy o tym może, bo stwarza to pewne wypaczenia rzeczywistości i zakłamania.

I, zdadzam się, ze ludzie nie wiedzą do końca, jak to działa, jak wygląda serwis tych urządzeń, sposób wykorzystania, kto za to placi. Nie wiedza tego, i nie chcą wiedzieć.

156

SonyXperia napisał/a:

Szczerze? Spodziewałam sie czegoś więcej po Tobie. Mniej subiektywnie emocjonalnego, bardziej obiektywnego, wyważonego. Potrafisz być rozsądny, rzeczowy i konkretny, ponad emocje, zapatrywania, sympatie.  O ile wyzbywasz się tego prześmiewczego cynizmu, który w merytorycznej dyskusji, do niczego nie prowadzi.

Ooo, to taka naturalna u mnie reakcja kiedy z logiki robi się panią lekkich obyczajów. Na erupcję emocjonalnej i bezrefleksyjnej sraki można reagować tylko ironią i cynizmem. To jest po prostu oczywista oczywistość jak reaguje się na obiektywne fakty w tej materii. Obiektywizm w tym przypadku działa jak granat wrzucony do szamba.
Natomiast jeśli się odrzuci emocje i do sprawy podejdzie obiektywnie, to wygląda to tak. Działalność WOŚP jest marginesem funkcjonowania publicznej służby zdrowia. Widowiskowym, to fakt ale takie jest też jego założenie.
Fundacja jest prywatną inicjatywą. Przez lata była świetnie zblatowana z każdą kolejną władzą wykorzystując publiczne narzędzia do realizacji swoich, prywatnych, fundacyjnych celów. Kto z władz by się nie ogrzał przy orkiestrowym ciepełku? I tu akurat popieram pisiorów, że ten zblatowany węzełek rozcięli. Państwo, to jest państwo, a prywatna fundacja jest prywatną fundacją.

157

Benita72 napisał/a:

Ja bym tylko chciała uscislic, ze to jednak nie sprzęt od J.O ratuje ludzi, ale personel przy uzyciu tegoz sprzętu, nie zapominajmy o tym może, bo stwarza to pewne wypaczenia rzeczywistości i zakłamania.

I, zdadzam się, ze ludzie nie wiedzą do końca, jak to działa, jak wygląda serwis tych urządzeń, sposób wykorzystania, kto za to placi. Nie wiedza tego, i nie chcą wiedzieć.

Ależ oczywiście, że sam sprzęt nie ratuje życia i zdrowia, tylko ludzie, którzy go obsługują. Ale nawet najznakomitszy np. kardiochirurg nie przeprowadzi skomplikowanej operacji, mając do dyspozycji jedynie nóż kuchenny... i o to tu chodzi. Wracając do przykładu z moim synem - przecież ja nie twierdzę, że lekarze nie zrobiliby wszystkiego, żeby mu życie ratować, ale co, mieliby wyciągnąć inne dziecko z inkubatora, żeby wsadzić tam moje, gdyby było tych inkubatorów znów za mało? Nie, posłaliby go tak samo karetką do innego szpitala - i sprawa rozbiłaby się o te 10 czy 15 minut niedotlenienia... i prawdopodobnie byłby teraz niepełnosprawny, a jest silnym i zdrowym dwudziestoparoletnim bykiem. Córka znajomego nigdy nie będzie samodzielna... i bardzo im współczuję.
W grudniu w szpitalu dziecięcym w moim mieście cały OIOM po remoncie został wyposażony przez WOŚP w najnowocześniejszy sprzęt. Owszem, wcześniej też sprzęt był - ale stary, z mniejszymi możliwościami i się psuł. Czy to nie jest fajne wiedzieć, że w razie czego ratunek jest blisko i mało prawdopodobne jest, żeby się wydarzyło coś niespodziewanego typu awaria?
Z finału w zeszłym roku zostały zakupione też m.in. leżanki dla rodziców, żeby mogli przebywać ze swoimi dziećmi w szpitalach w miarę normalnych warunkach. Tak, wiem, leżanki nie leczą. Ale też były potrzebne, żeby rodzice nie musieli spać na podłodze czy gnieść się z chorym dzieckiem na jednym szpitalnym łóżku. Zaraz pewnie ktoś powie - to mogą spać w domu. No, mogą, ale nie muszą, mają prawo do przebywania przy chorym dziecku i nie trzeba im tego utrudniać, czasem w szpitalu siedzi się przecież miesiącami, niestety...

I jeszcze - Snake, tu akurat się zgodzę, że niektórzy zaczęli z tego robić jakąś religię. Mnie samą to czasem mierzi, jak wpada mi na FB jakaś durna i bezsensowna inicjatywa, pełno tego było w zeszłym tygodniu, typu: wydajmy dla Jurka książkę o wszystkich dzieciach, które uratował... Ale nie wkładaj wszystkich do jednego worka, proszę. I po prostu - nie chcesz, nie dajesz. Ale daj dawać innym, jeśli chcą.

158

I po prostu - nie chcesz, nie dajesz. Ale daj dawać innym, jeśli chcą.

Hm, a czy ja komuś bronię dawać? Niech ludzie dają na zdrowie ile się da. Ktoś daje na WOŚP, ktoś na tacę, ktoś na jedno i drugie wink Jego pieniądze, jego sprawa. Wymagam tylko żeby mnie nie szantażował moralnie, że dzięki jego datkom jeszcze świat się nie zawalił, a tak to właśnie zazwyczaj działa. A jak się raczy zauważyć, że to bzdura reakcją jest święte oburzenie. Dokładnie jak w sekcie, a ja fanatyków nie lubię tongue

159

Benita72 napisał/a:

Ależ oczywiście, że sam sprzęt nie ratuje życia i zdrowia, tylko ludzie, którzy go obsługują. Ale nawet najznakomitszy np. kardiochirurg nie przeprowadzi skomplikowanej operacji, mając do dyspozycji jedynie nóż kuchenny... i o to tu chodzi. .

Można odwrocic sytuacje - nawet najlepszy sprzet będzie bezużyteczny, jeśli nie będzie fachowca, który potrafi na nim pracować. A fachowiec musi być odpowiednio opłacony. A jest opłacany przez (pośrednio) NFZ, na który bez przerwy (jako spoleczenstwo) narzekamy. I buntujemy się, bez przerwy, przeciwko podnoszeniu składek, i mało kto potrafi zrozumieć, ze z pustego i Salomon nie naleje. Panstwo nie ma "swoich" pieniędzy, a to co od WOSP to kropla, zaledwie kropla w morzu potrzeb.

160 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-20 13:35:01)

Benita72 napisał/a:
Benita72 napisał/a:

Ależ oczywiście, że sam sprzęt nie ratuje życia i zdrowia, tylko ludzie, którzy go obsługują. Ale nawet najznakomitszy np. kardiochirurg nie przeprowadzi skomplikowanej operacji, mając do dyspozycji jedynie nóż kuchenny... i o to tu chodzi. .

Można odwrocic sytuacje - nawet najlepszy sprzet będzie bezużyteczny, jeśli nie będzie fachowca, który potrafi na nim pracować. A fachowiec musi być odpowiednio opłacony. A jest opłacany przez (pośrednio) NFZ, na który bez przerwy (jako spoleczenstwo) narzekamy. I buntujemy się, bez przerwy, przeciwko podnoszeniu składek, i mało kto potrafi zrozumieć, ze z pustego i Salomon nie naleje. Panstwo nie ma "swoich" pieniędzy, a to co od WOSP to kropla, zaledwie kropla w morzu potrzeb.

Masz trochę racji, ale powiedz mi, jaka jest gwarancja, że jak się podniesie składkę, to lekarze i pielęgniarki dostaną podwyżki? Albo że zostanie kupiony potrzebny sprzęt? tongue Składkę przecież już podnoszono parę razy (zaczęła się od 7,5%, teraz jest to 9% przychodu), a w kolejkach do lekarzy nic to nie zmieniło...
Sporo do wynagrodzeń lekarzy i wyposażenia też akurat dopłacają samorządy, które z reguły są właścicielami szpitali i nie ma to nic wspólnego ze składką na ubezpieczenie zdrowotne. Tak, wiem, samorządy też nie mają swoich pieniędzy, ale nie o to tu chodzi, tylko o to, że to jest inne źródło finansowania niż NFZ. Pośrednio więc i tak płacimy więcej na służbę zdrowia niż ta nieszczęsna składka, bo samorządy utrzymują się z podatków.

I powtórzę - ja wiem, że to, co daje WOŚP, to jest kropla w morzu potrzeb. Ale bez WOŚP i tego by nie było.
Kiedyś w moim mieście zorganizowano zbiórkę pieniędzy na karetkę dla noworodków. Jeździła z pięknym napisem "Dar mieszkańców", bo została zakupiona wyłącznie z datków, żadnego dofinansowania. Potem nam ją "zabrano" do miasta wojewódzkiego, bo tak zdecydował NFZ. No i nie mamy, a z tamtej w naszym mieście nie korzystaliśmy już potem, bo za daleko (niewielki jest sens wzywania karetki z odległości 50km...)... Dlaczego więc mielibyśmy ten NFZ "polubić" nagle? wink

161

Benita72 napisał/a:

Masz trochę racji, ale powiedz mi, jaka jest gwarancja, że jak się podniesie składkę, to lekarze i pielęgniarki dostaną podwyżki? Albo że zostanie kupiony potrzebny sprzęt? tongue Składkę przecież już podnoszono parę razy (zaczęła się od 7,5%, teraz jest to 9% przychodu), a w kolejkach do lekarzy nic to nie zmieniło...
Sporo do wynagrodzeń lekarzy i wyposażenia też akurat dopłacają samorządy, które z reguły są właścicielami szpitali i nie ma to nic wspólnego ze składką na ubezpieczenie zdrowotne. Tak, wiem, samorządy też nie mają swoich pieniędzy, ale nie o to tu chodzi, tylko o to, że to jest inne źródło finansowania niż NFZ. Pośrednio więc i tak płacimy więcej na służbę zdrowia niż ta nieszczęsna składka, bo samorządy utrzymują się z podatków.

I powtórzę - ja wiem, że to, co daje WOŚP, to jest kropla w morzu potrzeb. Ale bez WOŚP i tego by nie było.

No stąd, ze to normalne - jak jest więcej pieniędzy, to łatwiej można podzielić - tak, tak, wiem, ze marmury, i nadużycia, itd. Ale jednak - cos tam zawsze zostanie na zaspokojenie właściwych potrzeb. Nie wiem, czy wiesz, ale w kontraktach istnieje cos takiego jak podzwyzki "celowane", czyli pieniądze, które nie mogą być przeznaczane na inne cele, np. pielęgniarki dostaly takie nie tak dawno.

A temat kolejek.... kolejki generują także pacjenci, ktorzy zapisują się w 5 miejscach, i mało kiedy pomyslą, żeby miejsce komus zwonic, jak już się porade uzyskalo. Nie wspomnę tu o nieodwoływaniu wizyt w placówkach med.

Tak wiec - każdy kij ma dwa konce.

162 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-20 13:40:49)

Benita72 napisał/a:

Tak wiec - każdy kij ma dwa konce.

Dokładnie. Dlaczego więc hejtuje się kogoś, kto chce tylko pomóc? Jurek nikomu pistoletu do głowy nie przystawia, żeby wpłacał. Wpłaca ten, kto chce. To w ogóle nie ma związku z podniesieniem składki zdrowotnej...

163 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 13:38:36)

Snake napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Ooo, to taka naturalna u mnie reakcja kiedy z logiki robi się panią lekkich obyczajów. Na erupcję emocjonalnej i bezrefleksyjnej sraki można reagować tylko ironią i cynizmem. To jest po prostu oczywista oczywistość jak reaguje się na obiektywne fakty w tej materii. Obiektywizm w tym przypadku działa jak granat wrzucony do szamba.
Natomiast jeśli się odrzuci emocje i do sprawy podejdzie obiektywnie, to wygląda to tak. Działalność WOŚP jest marginesem funkcjonowania publicznej służby zdrowia. Widowiskowym, to fakt ale takie jest też jego założenie.
Fundacja jest prywatną inicjatywą. Przez lata była świetnie zblatowana z każdą kolejną władzą wykorzystując publiczne narzędzia do realizacji swoich, prywatnych, fundacyjnych celów. Kto z władz by się nie ogrzał przy orkiestrowym ciepełku? I tu akurat popieram pisiorów, że ten zblatowany węzełek rozcięli. Państwo, to jest państwo, a prywatna fundacja jest prywatną fundacją.

Widowiskowy. Czyli jednak to jest ten ból. Ciekawi mnie także jakież to prywatne cele ma ta fundacja. Czyżby jej władze i pracownicy kupowali w widowiskowym stylu sprzęt medyczny darowany potem szpitalom ,aby następnie samym po cichu podpinać się pod zakupione respiratory, sprzęt do dializy czy może wozić się karetkami pogotowia. Ktoś coś na ten temat wie? big_smile

164

Czepiasz się słówek, znaczy brak już argumentów. Sens tego co napisałem nie jest trudny do odczytania. Chyba, że się nie chce... Teraz idę do kina więc pa

165

Składkę przecież już podnoszono parę razy (zaczęła się od 7,5%, teraz jest to 9% przychodu), a w kolejkach do lekarzy nic to nie zmieniło...

Ależ zmieniło, osobiście wyraźnie zauważam, że zmieniło się i to bardzo, niestety w tę niepożądaną stronę - kolejki drastycznie się wydłużyły. Choć trąbi się, że u nas, czyli na Śląsku, sytuacja i tak jest niezła, to strach pomyśleć, co dzieje się w tych częściach kraju, gdzie można ją określić jako złą.
Dla przykładu: choć jeszcze całkiem niedawno sytuacja w kardiologii była dobra, bo tę dziedzinę traktowano dosyć priorytetowo, to na początku ubiegłego roku dostałam skierowanie do kardiologa, miła pani w okienku poinformowała, że owszem, może mnie zapisać na... 2022 rok. U kogoś, kto ma naprawdę poważny problem, ta wizyta mogłaby okazać się już zbędna, ale może właśnie o to chodzi? Z kolei TK z adnotacją "cito" na początku marca ustalono mi na październik, o tryb zwykły nie zapytałam nawet z ciekawości. Tyle mojego, że w sąsiednim mieście badanie wykonano już za miesiąc, w przeciwnym razie po raz kolejny musiałbym sięgnąć do własnego portfela, pomimo że składki jakie z naszego domowego budżetu są odprowadzane do niskich naprawdę nie należą. 

To dlatego jak najbardziej jestem za tym, aby służbę zdrowia sprywatyzować, a przynajmniej dać nam wybór czy korzystamy ze służby państwowej i składki wpłacamy do ZUS, czy wybieramy równolegle funkcjonujące prywatne lecznictwo i prywatne ubezpieczenie zdrowotne.

166

Olinka napisał/a:

Składkę przecież już podnoszono parę razy (zaczęła się od 7,5%, teraz jest to 9% przychodu), a w kolejkach do lekarzy nic to nie zmieniło...

Ależ zmieniło, osobiście wyraźnie zauważam, że zmieniło się i to bardzo, niestety w tę niepożądaną stronę - kolejki drastycznie się wydłużyły. Choć trąbi się, że u nas, czyli na Śląsku, sytuacja i tak jest niezła, to strach pomyśleć, co dzieje się w tych częściach kraju, gdzie można ją określić jako złą.

Nie chciałam tego pisać, żeby znowu nie wmawiano mi czegoś, czego nie mówię... ale tak, dokładnie tak jest. Czasem nawet do lekarza rodzinnego z grypą trzeba poczekać dwa dni - bo limit smile

167

Niestety pewnych dziedzin naszego życia po komunizmie nie dało się zreformować. Mam siostrę w Stanach, która tam jest pielęgniarką. Mówiła mi, że w Stanach nie do pomyślenia jest spanie na dyżurze przez lekarza. Tam lekarz przychodzi do szpitala, wydaje dyspozycje i ma być pod telefonem w razie nagłego przypadku. U nas płacimy lekarzowi za godziny bezczynności podczas nocnych dyżurów.

168

Snake napisał/a:

Roczny budżet NFZ, to ostatnio 77 mld złotych. Roczne zakupy sprzętu szpitali ze środków uzyskanych z NFZ, dofinansowania Ministerstwa Zdrowia, funduszy UE, to ok. 5 mld złotych. WOŚP przez 27 lat zebrał ok. 0,9 mld złotych. Tyle w temacie. Dane są publicznie dostępne wystarczy poszukać.
Nie neguję roli WOŚP ale znaj proporcjum...

Nie wspominając o fakcie, że co roku jest pewne, że Owsiak będzie zbierał, co roku można dość spokojnie przyjąć, że będzie bił kolejne rekordy, więc co roku można przy ustalaniu budżetu pewną sumkę pieniędzy ładnie przesypać do innej skarbonki.

Snake napisał/a:

...Nie chodzi o popularność i inne takie. Nawet nie o Owsiaka, bo ja to nawet doceniam, że rodzina ma gdzie pracować do końca świata, a nawet dzień dłużej. Owsiak nie jest taki głupi żeby twierdzić, że jest zbawcą służby zdrowia. Niestety jakaś część rzeszy jego fanów już taka bystra nie jest i na dodatek część z nich mieniąc się moimi znajomymi bombarduje mnie co rok swoimi przemyśleniami na ten temat. Co w sumie każe mi się zastanawiać czy coś ze mną jest nie tak, że otaczam się takimi niekumatymi osobami.

Daj spokój Snake, głową betonu nie przebijesz... Pisałem to samo rok temu, pisałem to samo 2 lata temu. Wyszedłem na pierwszego hejtera WOŚP w Polsce big_smile

169

Polskie społeczeństwo starzeje się w szybkim tempie, to raz. A dwa, to pojawiła się taka jakby większa świadomość dotycząca własnego zdrowia i już wszelkie oznaki problemów nie są zbytnio bagatelizowana jak dawniej, a tym samym przybywa pacjentów w diagnostyce, a potem siłą rzeczy na leczeniu.

170 Ostatnio edytowany przez Olinka (2019-01-21 02:53:44)

1. Polacy nie rozumieją, jak działają fundacje charytatywne
Polacy mimo wszystko nie rozumieją jak działają wszelkiego rodzaju fundacje. Fundacja poza pomaganiem, jak każdy inny biznes, ma na siebie zarabiać - nie wiedzieć czemu wowołuje to wielki hałas. Jeżeli WOŚP oddaje faktycznie 90% zebranej kwoty na środki pomocy to i tak jest to bardzo dużo (nie mogłem znaleźć tego artykułu, ale w USA oscyluje to na poziomie 60-70%). Dodajmy do tego sos frustracji związany ze stałym, ale niskim wzrostem zarobków, niskimi pensjami oraz dużymi kwotami i wchodzi wszczepiona komusza mentalność, że jak ktoś może obracać takimi kwotami (co w tym przypadku wychodzi przy atakowaniu osoby Jerzego Owsiaka, za posiadany majątek – przecież to klasyczne zachowanie „Jak somsiad morze mić lipiej?”).

2. Brak debaty o służbie zdrowia
Duraczenie narodu polskiego trwa w najlepsze, a powszechej merytorycznej debaty na temat służby zdrowia. Jaka ona jest - każdy widzi, patologiczna, niewydolna, zbiurokratyzowana. Odważnie powiem, że większość Polaków niestety żyje w przekonaniu, że urzędnik wie od nich lepiej i powinien mieć prawo decyzji. Mało kto ma jakiekolwiek obycie w temacie albo chociaż próbuje rozumieć system w jakim się znajduje. Sam jestem popieram model singapurski : [nieregulaminowy link]

3. Orkiestra polityczna
Chcąc nie chcąc, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy oraz osoba Jerzego Owsiaka nigdy nie byłaby tam, gdzie jest teraz, gdyby nie częściowo upaństwowienie całej imprezy. Mimo szczytnego niewątpliwie celu, dzięki temu został zbijany niesamowity kapitał polityczny, zwłaszcza w środowisku postępowym. Dzięki temu Fundacja mogła wybić się na poziom nieosiągalny dla reszty organizacji, a przez to „konkurować” na nierównym poziomie i być po prostu uprzywilejowana. Stety i niestety doprowadziło to tego, że WOŚP przez lata był regularną częścią systemu państwowego i brało udział w systemowej propagandzie. Moim zdaniem istnienie tzw. państwowych mediów to nieporozumienie totalne, bo nie jest to rola państwa, podobnie jak i również nie jest nią wspieranie jakichkolwiek fundacji czy organizacji. Zaangażowanie m. in. wszelkich służb mundurowych (w prywatnej inicjatywie) nauczyło Polaków, że WOŚP zawsze będzie się kręcił obok władzy i kiedy nastąpiło zerwanie (i słuszne) tego związku to nastąpił wielki szum w swoim czasie. Również i jedna sprawa zawsze dzięki WOŚP była propagandowo robiona – tłumienie coraz bardziej rosnącej patologii państwowej służby zdrowia.

Z powodu całej propagandowej pompy niestety cała instytucja z Jerzym Owsiakiem na czele powolutku zmierzali w stronę pozycji, którą może się cieszyć prezydent Lech Wałęsa – czyli niedopuszczenie do jakiejkolwiek krytyki i niszczenie każdego kto podważa autorytet – czyli kult jednostki połączony z nietykalnością. Niestety z biegiem lat było to coraz bardziej zauważalne. Nie mówię tego oczywiście o krzykaczach, którzy bez żadnych dowodów bluzgali na Jurka Owsiaka, ale o tych, którzy miele pewne objekcje, jak słynna sprawa faktur (choć transparentność organizacji tego typu to ponoć ogólny problem prawny w Polsce). Ok głos krytyczny zawsze się przydaje, ale od tego są sądy (nie wspominając o biurokracji państwowej), które rozpatrujątego typu sprawy i wydają werdykt. Jak obecnie widzimy nic większego nie miało miejsca.

Dodatkowo cała kwestia opiera się na naprawdę dobrze zorganizowanej machinie propagandowej (użytkownik Snake nie przesadził pisząc o przekonaniu niektórych ludzi o tym, że bez WOŚP to szpitale przypominałyby afrykańskie lepianki) oraz coś co uważam jest mitem zupełnie niepotrzebnie pompowanym – apolityczności Jerzego Owsiaka. Przecież to żadna tajemnica, że znajduje się po lewej stronie skrzydła politycznego i wspiera środowiska postępowe – ma do tego prawo, jak każdy inny człowiek, ale niech nie nikt nie mówi, że jest on apolityczny. Mimo wszystko nawet w wypowiedziach zawsze miał problem z drugą stroną i vice versa – ot jak to w demokracji bywa. Patrząc na działalność Jerzego Owsiaka, to śmiało go można nazwać etatowym politykiem.

To że Fundacja związana jest z mocno upaństwowioną strefą działalności samo zmuszało do tego, że musiał z każdą aktualną władzą się dogadywać.

Inna sprawa jest taka, że obecnie jego „powrót”, dla wielu nie był niespodzianką, bo to naprawdę stara, klasyczna sztuczka, że aż ciężko nie podejrzewać tego jako celowe działanie. Oczywiście dowodów na to nie mam i mieć nie będę, ale z dwojga złego uważam, że takiej promocji, jak przez ostatni tydzień, to mało kto w Polsce miał.

4. Tresowany Polak, czyli trzy dekady stracone
Niestety, ale w tej całej sprawie najgorsza wychodzi mentalność Polaków – wiecznie napędzani emocjami, pożerający medialną papkę. Dlatego zwolennicy, jak i przeciwnicy często wchodzą w skrajności. Mało kto stara się powiększać swoją świadomość oraz wiedzę na dany temat, dlatego bardzo często jakakolwiek debata ma charakter przekrzykiwań dzieci. Poprawa kondycji funkcjonowania społeczeństwa oraz państwa się nie zapowiada, a coraz większe rozbicie i podziały, jak najbardziej.

171 Ostatnio edytowany przez UżytkownikForum (2019-01-20 15:41:10)

Wracając do przykładu z moim synem - przecież ja nie twierdzę, że lekarze nie zrobiliby wszystkiego, żeby mu życie ratować, ale co, mieliby wyciągnąć inne dziecko z inkubatora, żeby wsadzić tam moje, gdyby było tych inkubatorów znów za mało? Nie, posłaliby go tak samo karetką do innego szpitala - i sprawa rozbiłaby się o te 10 czy 15 minut niedotlenienia... i prawdopodobnie byłby teraz niepełnosprawny, a jest silnym i zdrowym dwudziestoparoletnim bykiem.

Ale mamy rok 2019, a Ty mówisz o sytuacji z lat 90-tych, czasy się zmieniły.

Państwo potrafi wywalić z kieszeni podatnika 250 mln na konferencje klimatyczną, a nie było by 120 mln na sprzęt medyczny ?

172 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-20 16:02:09)

MysteryP napisał/a:

Wracając do przykładu z moim synem - przecież ja nie twierdzę, że lekarze nie zrobiliby wszystkiego, żeby mu życie ratować, ale co, mieliby wyciągnąć inne dziecko z inkubatora, żeby wsadzić tam moje, gdyby było tych inkubatorów znów za mało? Nie, posłaliby go tak samo karetką do innego szpitala - i sprawa rozbiłaby się o te 10 czy 15 minut niedotlenienia... i prawdopodobnie byłby teraz niepełnosprawny, a jest silnym i zdrowym dwudziestoparoletnim bykiem.

Ale mamy rok 2019, a Ty mówisz o sytuacji z lat 90-tych, czasy się zmieniły.

Tak, mówię o jednym z pierwszych inkubatorów, wtedy to było tylko to, tak na dobry początek. Wtedy do szpitala trzeba było przynieść własny wenflon, trudno, żeby każdy przynosił sobie swój inkubator... Czasy się zmieniły i nie tylko inkubatory zostały zakupione smile

Państwo potrafi wywalić z kieszeni podatnika 250 mln na konferencje klimatyczną, a nie było by 120 mln na sprzęt medyczny ?

No to dlaczego nie kupili tego sprzętu? tongue
Wciąż jest coś jeszcze do kupienia i do doinwestowania, ja nie zabraniam państwu się udzielać w tym temacie i jak najbardziej bym poparła każdy nowy zakup. I myślę, że nie tylko ja. Przecież to nie chodzi o to, że tylko WOŚP ma kupować sprzęt... kupić może każdy. U mnie w mieście działa - poza WOŚP - inna fundacja wspierająca nasz szpital pediatryczny, lokalna, ale znana w całej Polsce z pewnej akcji. Czy to w czymś przeszkadza? Czy to oznacza, że szpital się fochnie i nie przyjmie sprzętu od ministra, gdyby ów takowy zakupił?

I co komu przeszkadza to, że niektórzy ludzie wolą się "zrzucić" i kupić coś na własną rękę zamiast pisać petycje do ministra? Akurat nawet sam minister powinien być zadowolony - a jak ma nadwyżkę kasy, to może kupić coś innego, potrzeb jest wiele. Przecież chodzi o to, żeby sprzęt był i ratował zdrowie i życie, a nie o to, kto ma być dumny z tego, że kupił...

173 Ostatnio edytowany przez UżytkownikForum (2019-01-20 16:50:33)

Ja tam do WOŚP nic nie mam, sam kiedyś nawet zbierałem do puszki. Wszystko zaczęło się psuć przez to, że JO wziął się za politykę.
Jeśli JO przy użyciu popularności WOŚP głosi swoje poglądy w ostry sposób to naturalne, że opozycja polityczna będzie odpowiadać i próbować zmniejszyć popularność WOŚP choćby poprzez pokazywanie faktów jak to na prawdę wygląda.

174

MysteryP napisał/a:

Ja tam do WOŚP nic nie mam, sam kiedyś nawet zbierałem do puszki. Wszystko zaczęło się psuć przez to, że JO wziął się za politykę.
Jeśli JO przy użyciu popularności WOŚP głosi swoje poglądy w ostry sposób to naturalne, że opozycja polityczna będzie odpowiadać i próbować zmniejszyć popularność WOŚP poprzez pokazywanie faktów jak to na prawdę wygląda.

Wydaje mi się, że wmieszanie się Owsiaka w politykę było nieuniknioną konsekwencją lat krytyki Przystanku Woodstock przez niektórych duchownych. Kościół (a raczej jego część) nie lubi Owsiaka, więc Owsiak nie lubi Kościoła. PiS chce przypodobać się Kościołowi więc czepił się Owsiaka. Rzadko jako naród nie umieliśmy w dyplomacje, więc zamiast zasady "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem" stosujemy "wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem".

175 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2019-01-20 17:00:04)

Napisałem to wyżej. Jurek Owsiak jest w polityce już bardzo długo, a dzięki zwiększonemu wpływowi mediów społecznościowych ten podział, przekaz oraz krytyka stały się coraz bardziej widoczne.

Twitter jako nośnik krótkiej informacji naprawdę doskonale pokazuje, jak to w większości wygląda. Wojna to za mało powiedziane.

176 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 17:08:29)

Snake napisał/a:

Czepiasz się słówek, znaczy brak już argumentów. Sens tego co napisałem nie jest trudny do odczytania. Chyba, że się nie chce... Teraz idę do kina więc pa

Sens jest taki, że Owsiak organizuje imprezę, w której cześć społeczeństwa chce uczestniczyć i mimo nagonki jeszcze nie udało się jej zbojkotować. Zawiść, że udało mu się mimochodem osiągnąć przy tym popularność jest tym bardziej ogromna.
I faktycznie - nie mam żadnych argumentów przeciwko wspieraniu państwa w takiej formie, jeżeli chodzi o wspieranie służby zdrowia. Zdaję sobie także sprawę z tego, że nie da się prowadzić przez 20 lat akcji na taką skalę charytatywnie, bo to jest już praca, i to ciężka, i dlatego nie mam bólu czterech liter o to, że bierze wynagrodzenie za swoją pracę.

177

Bo wyraźnie napisałam, że nie chodzi o zamykanie nikogo nigdzie bez potrzeby.

Ale ja się zgadzam, że niebezpiecznych wariatów należałoby wysyłać na leczenie.
Tylko minister, zachwalając swoje pomysł na poprawę sytuacji i powstrzymania tabunów wariatów którzy chcą nas wymordować, operuje zwrotami w stylu: "u których istnieje podwyższone ryzyko popełnienia przestępstwa po wyjściu na wolność". Przecież pod to podpada każdy recydywista.
Trochę tak jak ten ich program walki z przemocą w rodzinie. Projekt wyciekł i okazało się, że "można bić, ale tylko od czasu do czasu".

Tylko, że to ciągle jest medialny temat zastępczy. Jak terroryzm.

MysteryP napisał/a:

250 mln? Przecież to drobne. Ostatnio, partia rządząca, ciągle opowiada o wyłudzeniach VATu za czasów PO. Ile tego tam miało być? 250 mld w 8 lat? Tak wyskakuje w googlu. Zakładając, że to 100% prawdy. Ile to będzie inkubatorów?

178

Sony walczysz z chochołem, którego sama budujesz.
A co do narzekania na służbę zdrowia, wysoką składkę i kolejki do świadczeń. Mamy jeden z najbardziej wypasionych systemów służby zdrowia na świecie. W teorii każdy płatnik, a w zasadzie nawet i nie płatnik ma dostęp w ramach publicznej służby zdrowia do wszystkiego co tylko medycyna oferuje. To jest k...….. kosztochłonne dlatego praktyka rozmija się z teorią. Przychodnie i szpitale świadczą tylko tyle usług ile zakontraktują z NFZ, a ten musi ilość kosztownych świadczeń wydzielać, bo działa w ramach zamkniętego budżetu. Tylko z tego powodu bierze się długi czas oczekiwania na świadczenia. Chętnych jest 100, a szpital ma zakontraktowane dwa świadczenia w miesiącu co daje czas oczekiwania 50 miesięcy. Proste. Można oczywiście ominąć kolejkę, bo w wiele świadczeń jest dostępnych od ręki jeśli są realizowane poza kontraktem i pacjent sam za nie płaci. Ale nie jeśli ma to być świadczenie realizowane na sprzęcie darowanym przez WOŚP, bo ta zastrzega sobie, że szpital nie może na darze zarabiać tongue
Inna sprawa. Na rezonans w kilku szpitalach u mnie w mieście czeka się np. pół roku. Są dwa wyjścia. Pierwsze, nieoczekiwane - rezonans można zrobić w zasadzie od ręki w ramach kontraktu w "wariatkowie" czyli szpitalu psychiatrycznym. Nikt tam nie chce robić badań, bo to przecież "wariatkowo" wink i spokojnie szybko się badanie robi. Drugie, oczekiwane - idzie się na prywatną wizytę do pani ordynator, płaci 150 zł i za tydzień dziecko leży na jej oddziale szpitalnym i ma robiony rezonans. Tu moje spostrzeżenia a propos takiego właśnie pobytu w szpitalu żeby zrobić np. ten rezonans. Pacjent nie może przyjść do szpitala, po prostu zrobić rezonans, jeszcze parę innych badań i wieczorem wrócić sobie do domu. To się szpitalowi nie opłaca, bo NFZ płaci gówniane pieniądze za same badania. Dziecko musi się położyć na oddział na kilka dni. Przez większość czasu się po prostu nudzi, gra na telefonie itp. Robi się dziennie jakieś tam jedno badanie, na drugi dzień drugie, na trzeci trzecie... Oddział jest przepełniony takim dziećmi, część leży na korytarzach. Gdyby wszystkie leżące tam dzieci miały zrobione te badania w jeden dzień i wróciły do domu, to oddział byłby w połowie pusty, te dzieci, które muszą faktycznie przebywać w szpitalu robiłyby to w o niebo lepszych warunkach. Tylko szpital miałby z tego kilka razy mniej pieniędzy i poszedłby z torbami... Sytuacja od tego roku się jeszcze bardziej pogorszy, bo pięknoduchy od polepszania losu pacjenta podniosły normatyw ile pielęgniarek musi przypadać na łóżka szpitalne. Wszystko w trosce o wygodę pacjenta ale oczywiście szpitale nie pozatrudniały nowych pielęgniarek tylko zlikwidowały etatową ilość łóżek więc będą przyjmować mniej pacjentów, będzie się dłużej czekać na miejsce w szpitalu... Tak praktyka rozmija się w Polsce z teorią.

Teraz wracając do tytułowej tragedii. Miałem deja vu. W 2010 jechałem w sobotę, w interesach słuchając radia. Kiedy zaczęły się pojawiać pierwsze informacje co się stało w Smoleńsku pierwsza moja myśl była taka: k.....! Teraz to się zacznie! Druga myśl była taka: k...…, to niesprawiedliwe! Ten gość, choć nie budził we mnie jakiejś specjalnej antypatii ale było dla mnie jasnym, że był po prostu słabym i nijakim prezydentem bez szans na reelekcję. Jego prezydentura byłaby szybko zapomniana, a tu taki "dar" od losu. Zrobią go teraz męczennikiem, bohaterem itp., itd. Stało się dokładnie tak jak pomyślałem w punkcie pierwszym i drugim.
To samo pomyślałem tydzień temu. Facet, za którym ciągnie się ogon podejrzeń o machlojki, którego własna partia nie chciała wystawić do wyborów z tego powodu staje się celem zabójcy. Jak nic będzie męczennikiem, wszystko mu będzie zapomniane, a pierwsi zapomną co najgłośniej mu wymawiali te machlojki...
To jest koniec marzeń o normalności. Ukonstytuowały się już dwie pełnoprawne sekty polityczne, każda ze swoim męczennikiem. Nie ma już mowy o normalności, programach, zostają tylko mordy zdradzieckie i mordercy. Opozycja zachowując te posępne miny jest przeszczęśliwa. Mają już w końcu wygodny argument dla swojego jedynego punktu programu politycznego - PiS musi odejść. Teraz już z podniesionymi czołami będą mogli mówić, że programy są nieistotne. Ze 2 tygodnie temu oglądałem program, gdzie zaproszono pana Zandberga i jakiegoś posła z PO. Atak na Zandberga, że nie chce do wspólnej listy opozycji, że kto nie z nami ten przeciwko nam. Zandberg pyta - ale jaki program ma mieć ta wspólna lista? Siądźmy, ustalmy co mamy wspólnego, co odrębnego, na jakie kompromisy pójdziemy. Jak to - woła poseł PO? To nie czas na to! Najpierw trzeba obalić PiS, wtedy będziemy się zastanawiać CO W ZAMIAN oferujemy Polakom. Żenada po prostu. Nie lubię tego Zandberga ale jeśli wychodzi na to, że oszołom Zandberg jest jedynym, który mówi sensownie o potrzebie zaoferowania atrakcyjnej alternatywy dla Polaków, pomysłów, programów, to jest już po prostu tragedia. To ja już chyba wolę PiS...

179

Snake, zgadzam się z Tobą, mam podobne poglądy polityczne, do kościoła nie chadzam i nie oglądam mszy w telewizji. Ja na WOŚP nie daję od lat, mam inne cele, które wspomagam, w szczególności pomagam fundacji, która zajmuje się "wariatami", czyli osobami chorującymi psychicznie. Jakoś nad nimi nikt nie płacze w telewizji, nikt się nie lituje,  a bardzo często są to osoby wykluczane społecznie, z racji samego pobytu w szpitalu psychiatrycznym, jakby tam chadzali ludzie nago i bez głów, mimo, że choroba psychiczna to nie cecha charakteru i brak inteligencji. Dla mnie WOŚP to granie na emocjach i show, dodatkowo jako osoba nie wspomagająca WOŚP czuję się emocjonalnie i psychicznie wykluczana przez tę część społeczeństwa, która daje pieniądze do puszek z serduszkami, co też w wypowiedziach co poniektórych w tym wątku jest widoczne.

180 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 20:00:09)

Snake napisał/a:

Sony walczysz z chochołem, którego sama budujesz.
[...]

Nie Snake, w odróżnieniu od Ciebie, nie przeszkadza mi fakt, że przy okazji prowadzonej akcji J.O. i jego rodzina będą mieli zapewnione wynagrodzenie do końca świata i jeden dzień dłużej, jak również to, jakie prywatne cele są rzekomo realizowane w związku z ta akcją i komu służą. Dlatego daje na WOŚP z uwagi na jej podstawowy i główny cel jakim jest wspieranie państwa w zakresie finansowania części zapotrzebowania służby zdrowia.
Mnie by się tak jak J.O. nie chciało. Nawet za kasę.
J.O. ma dużą siłę przebicia. A to może zrażać, fakt. Ale tak jak wszyscy wiemy - wspieranie jest dobrowolne. WOŚP nie żebra po chałupach.

181 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-01-20 21:22:03)

SonyXperia napisał/a:

Nie Snake, w odróżnieniu od Ciebie, nie przeszkadza mi fakt, że przy okazji prowadzonej akcji J.O. i jego rodzina będą mieli zapewnione wynagrodzenie do końca świata i jeden dzień dłużej, jak również to, jakie prywatne cele są rzekomo realizowane w związku z ta akcją i komu służą.

Walcz dalej ze swoim chochołem tongue Wydedukowałaś sobie, że mi przeszkadza 27 lat pensji Owsiaka, jego żony, córek, zięcia w orkiestrze i wokół niej. Nie, zupełnie mi nie przeszkadza, bo ja sobie bardzo cenię ludzką przedsiębiorczość. Każdy orze jak może. Jak pisał kolega powyżej jest zrozumiałe, że część pieniędzy każdej fundacji idzie na jej utrzymanie. A z tą prywatnością, to coś sobie skonfabulowałaś pewnie, bo napisałem, że to organizacja prywatna. A jaka ona jest, państwowa?

SonyXperia napisał/a:

WOŚP nie żebra po chałupach.

Nie, tylko po ulicach tongue Co ja nie chodziłem ulicami miasta kiedy był finał? Co chwila podbiegające lotne brygady z puszkami i podtykające je pod nos. W domach zresztą poniekąd też, bo mamy XXI wiek więc nie musze wychodzić z domu żeby dostawać wysyp zachęt do aukcji tego i tamtego na cele orkiestry. No ale ja nie o tym, to ty poruszyłaś ten temat wink Mnie to nie przeszkadza, taki urok i mechanizm działania. W końcu w firmie też mam sezonowe wysypy kiedy dzwonią jakieś biura pośrednictwa wsparcia tego i owego, i wciskają to i tamto w szczytnej idei. Nie złoszczę się choć jest to upierdliwe. Taką mają robotę więc ją wykonują. Może nawet robią to z pasji więc o co tu się złościć?

182

Symbi napisał/a:

Dla mnie WOŚP to granie na emocjach i show

Ja myślę, że to show jest jednak potrzebne, aby WOŚP osiągał takie efekty jak teraz. W samej Polsce jest przecież tyle zbiórek i fundacji charytatywnych, że mi osobiście nie starczyło by pensji, aby na każdą przeznaczyć po dwa złote, a każda z nich przecież ma inne cele nie mniej szczytne niż inne. Nie ma co umniejszać żadnej z nich czy to WOŚP-owi czy Caritas-owi, czy ludziom psychicznie chorym, wybór dzieci z pneumokokami nie stawia kogoś wyżej od osób które dały na lasy deszczowe. Nie róbmy z fundacji charytatywnych kolejnych klubów piłkarskich, ale też warto zauważyć jakie przynoszą one efekty. Pamiętam jak w ubiegłym roku wyciekło, że aktor Keanu Reeves (niezwykle sympatyczny facet) dawał po kryjomu duże sumy na fundacje charytatywne i fajnie, ludzie chwalili go za skromność. Myślę jednak (nie ujmując niczego Reevesowi i w pełni rozumiejąc jego decyzję o chęci pozostania anonimowym), że gdyby robił to otwarcie, pociągnąłby więcej ludzi do naśladowania go. Dla mnie więc osoba która robi show i mówi o swoich dobrych uczynkach, nie jest lepsza, ani gorsza od tej która robi to w sekrecie, ale jest większe prawdopodobieństwo, że inne osoby pójdą jej śladem. Dlatego całą otoczkę Wielkiej Orkiestry uznaje jako dobrą strategię na osiągnięcie szczytnego celu.

Symbi napisał/a:

dodatkowo jako osoba nie wspomagająca WOŚP czuję się emocjonalnie i psychicznie wykluczana przez tę część społeczeństwa, która daje pieniądze do puszek z serduszkami, co też w wypowiedziach co poniektórych w tym wątku jest widoczne.

Bardzo rzadko daje na WOŚP, właściwie to w tym roku dałem głównie na wypadek gdyby miała to być ostatni WOŚP i nigdy nie czułem z tego powodu żadnego wykluczenia. Niby czemu tak się czujesz? Bo nie masz naklejonego serduszka? Nie zauważyłem ani w tym wątku, ani nie słyszałem, aby ktoś twierdził, że osoby które nie dają na WOŚP są gorsze. Znaczy na pewno istnieją, ale czy są to osoby których opinią warto się przejmować?

183 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 21:30:52)

Snake napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Nie Snake, w odróżnieniu od Ciebie, nie przeszkadza mi fakt, że przy okazji prowadzonej akcji J.O. i jego rodzina będą mieli zapewnione wynagrodzenie do końca świata i jeden dzień dłużej, jak również to, jakie prywatne cele są rzekomo realizowane w związku z ta akcją i komu służą.

Walcz dalej ze swoim chochołem tongue Wydedukowałaś sobie, że mi przeszkadza 27 lat pensji Owsiaka, jego żony, córek, zięcia w orkiestrze i wokół niej. Nie, zupełnie mi nie przeszkadza, bo ja sobie bardzo cenię ludzką przedsiębiorczość. Każdy orze jak może.[...]

Snake napisał/a:

...Nie chodzi o popularność i inne takie. Nawet nie o Owsiaka, bo ja to nawet doceniam, że rodzina ma gdzie pracować do końca świata, a nawet dzień dłużej. Owsiak nie jest taki głupi żeby twierdzić, że jest zbawcą służby zdrowia. Niestety jakaś część rzeszy jego fanów już taka bystra nie jest i na dodatek część z nich mieniąc się moimi znajomymi bombarduje mnie co rok swoimi przemyśleniami na ten temat. Co w sumie każe mi się zastanawiać czy coś ze mną jest nie tak, że otaczam się takimi niekumatymi osobami.

Niby nie, a jednak tak. Znaczy nie wprost. Zawsze można napisać, że przecież Ty doceniasz cudzą przedsiębiorczość. Ja też. Ale ja doceniam, że udało mu się przez te dwadzieścia lat rozkręcić na taką skalę tę akcję. Z rodziną, czy bez. I to jest chyba jedyne co mu można zarzucić. Że mu sie udało, jak nikomu innemu.

Czemu Caritas nie ma tej siły przebicia? Akcja Szlachetna Paczka? Pajacyk? Czego im brakuje w zachęcaniu do ofiarności na rzecz prowadzonych przez nich kampanii?

184

SonyXperia napisał/a:

Czemu Caritas nie ma tej siły przebicia? Akcja Szlachetna Paczka? Pajacyk? Czego im brakuje w zachęcaniu do ofiarności na rzecz prowadzonych przez nich kampanii?

He, he jak mawia pewien mój znajomy ortopeda, który za wszystko próbuje płacić obietnicą, że w razie czego, to on chętnie pomoże - każdy kiedyś do niego trafi...
A co tego, że wiesz lepiej co ja napisałem - jesteś jak moja żona, która też zawsze wie lepiej co mi tam pod czaszką buzuje tongue

185

Odpowiedziałem wyżej na Twoje pytanie SonyXperia.
Tak naprawdę ogólnie mnie zastanawia mimo wszystko wasza "kłótnia" - bez przesady. Każdy ma swoje pieniążki i może je wpłacić na jedno, drugie albo całkowicie olać sprawę. Nie ma co się dłużej na ten temat rozczulać.
Sam uważam, że każda, ale to KAŻDA inicjatywa niosąca realną pomoc jest warta wsparcia.

186 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-01-20 22:49:15)

Lucyfer666 napisał/a:

Tak naprawdę ogólnie mnie zastanawia mimo wszystko wasza "kłótnia" - bez przesady. Każdy ma swoje pieniążki i może je wpłacić na jedno, drugie albo całkowicie olać sprawę.

Też mnie zastanawia, o co tu właściwie chodzi?
Jesli komuś nie podoba się inicjatywa i jej idea, to nie musi się w nią angażować, ale po co od razu hejtiwać ją samą, jak i jej twórcę, skoro z tego tytułu dobro powstaje.
Ludzie dziwni bywają.

187 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 23:12:24)

Lucyfer666 napisał/a:

Odpowiedziałem wyżej na Twoje pytanie SonyXperia.
Tak naprawdę ogólnie mnie zastanawia mimo wszystko wasza "kłótnia" - bez przesady.[...]

Kto się czubi, ten się lubi wink

Lucyfer666 napisał/a:

Sam uważam, że każda, ale to KAŻDA inicjatywa niosąca realną pomoc jest warta wsparcia.

I jak tak właśnie uważam. I będę bronić każdej takiej działalności, no chyba że mówimy o defraudacjach, lub innych wypaczeniach. Natomiast zawsze podziwiałam ludzi, którym się tak chce.

Snake napisał/a:

A co tego, że wiesz lepiej co ja napisałem - jesteś jak moja żona, która też zawsze wie lepiej co mi tam pod czaszką buzuje tongue

Weź pod rozwagę, że co dwie zbieżne opinie, to nie jedna tongue

188

Symbi napisał/a:

Ja na WOŚP nie daję od lat, mam inne cele, które wspomagam, w szczególności pomagam fundacji, która zajmuje się "wariatami", czyli osobami chorującymi psychicznie. Jakoś nad nimi nikt nie płacze w telewizji, nikt się nie lituje,  a bardzo często są to osoby wykluczane społecznie, z racji samego pobytu w szpitalu psychiatrycznym, jakby tam chadzali ludzie nago i bez głów, mimo, że choroba psychiczna to nie cecha charakteru i brak inteligencji. Dla mnie WOŚP to granie na emocjach i show, dodatkowo jako osoba nie wspomagająca WOŚP czuję się emocjonalnie i psychicznie wykluczana przez tę część społeczeństwa, która daje pieniądze do puszek z serduszkami, co też w wypowiedziach co poniektórych w tym wątku jest widoczne.

Świetnie, że komuś pomagasz, naprawdę - bez względu na to, jaki cel wybierasz. Ja oprócz tego, że wspieram WOŚP, bo robi kawał dobrej roboty, regularnie przekazuję swoją cegiełkę ludziom, których zdrowie albo życie zależy od tego czy zechcemy się podzielić, a których los w sposób szczególny mnie poruszy (w końcu nie da się pomóc wszystkim), wspieram fundacje zajmujące się zwierzętami, schroniska, swój 1% podatku przekazuję na wybrany cel. Są przy tym takie cele, które mnie zwyczajnie nie przekonują i dla których do swojego portfela nie sięgnę. Ta różnorodność priorytetów jest jednak potrzebna, bo daje nadzieję, że zawsze znajdzie się ktoś, kto pomoże.

Potrzeb jest mnóstwo i niech każdy sam zdecyduje, która jest mu bliska i którą chce wspierać, a że Jurek wykazał się charyzmą, potrafił porwać za sobą tłumy, a przy tym każdemu w sposób nieomal namacalny pokazuje, że może mieć swój własny, nawet jeśli tylko symboliczny, wkład w budowanie czegoś fantastycznego i uczestniczyć w ważnej idei, to tylko chwała mu za to. Osobiście nie mam nic przeciwko, żeby takich Jurków było kilku, kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu, bo to mi pokazuje, że świat jest dobry, ludzie są dobrzy, potrafią się dzielić tym, co mają i wspaniale jednoczyć. Mało tego, są chwile, gdy ta świadomość wydaje się cenniejsza niż zebrana kwota. To dlatego tak bardzo razi mnie krytyka Owsiaka i całej WOŚP, zwłaszcza ze strony osób, które zachowują się, jakby im coś odbierał albo nakazywał, a prawda jest taka, że jest gro ludzi, którzy jeśli raz w roku nie wrzucą nic do puszki WOŚP, to nigdzie nie wrzucą. WOŚP sam do tych ludzi wychodzi, pokazuje, że można, że warto, że każdemu z nas lub naszym bliskim zakupiony potem sprzęt może się przydać. Czy to nie jest niezwykłe, że cały świat dał się porwać? Naprawdę można twierdzić, że powinien za to przepraszać? <pytanie retoryczne>

Pamiętam kiedy WOŚP grała po raz pierwszy, wówczas to wszystko dopiero nieśmiało się rozkręcało, a ja już czułam, że uczestniczę w czymś ideowo wielkim. Z upływem lat ta świadomość i to poczucie, że to ma naprawdę sens, tylko rosła. Źle się stało, że obecnie ta piękna inicjatywa zaczęła mieć charakter polityczny, że pokazuje coraz wyraźniejsze społeczne podziały, ale Jurka w tym żadna wina, że kogoś boli, że chwycił za serca i porwał za sobą tłumy i że to skarbonka WOŚP się napełnia, choć tymi samymi pieniędzmi napełniać mogłaby się inna. Rzecz w tym, że to tak NIE działa, jak się nie niektórym wyraźnie wydaje.

No cóż, niechęć ze strony wiadomej instytucji i władzy zrobiła swoje, a hejt i negatywny przekaz kładzie kolejne kłody pod nogi, a przecież jeśli ktoś nie wspiera, to wystarczyłoby nie przeszkadzać. Tylko tyle i aż tyle.
Z drugiej strony to co się dzieje ma dla mnie również wydźwięk osobisty - fajnie jest być wiernym tej samej idei przez większą część swojego życia, nawet jeśli wrzuciło mnie to do worka z napisem "gorszy sort" big_smile. Swoją drogą czy to nie ironia, że mnie to określenie nie jest w stanie obrazić? Tak jak Jurka to 'przeszkadzanie' w zderzeniu z takimi poparciem, jakie mu dajemy, zniechęcić.

189

Szef ochrony finału WOŚP w Gdańsku zatrzymany, bo wprowadził śledczych w błąd w kwestii posiadania przez zabójcę plakietki "media". Impreza masowa niezgłoszona przez organizatora jako masowa, bo wtedy są konkretne ustawowe wymagania pod względem zabezpieczenia imprezy. Między innymi konkretny wskaźnik ile osób muszą liczyć służby porządkowe. Przez cały tydzień czytałem komentarze i wypowiedzi ludzi oburzonych sugestiami, że z ochroną było coś nie tak. Że przecież ochrona imprez nie jest od ochrony VIP-ów takich jak zabity prezydent. Ja tam nie wiem ale na paru podobnych imprezach byłem. W zeszłym roku na wsiowych, samorządowych dożynkach na kilkanaście tysięcy osób. Estrada na której występowały zespoły i oficjele szczelnie wygrodzona z każdej strony barierkami z kordonem służby porządkowej imprezy i patrolami wokół. Bo estrada, to miejsce na które mają wstęp tylko osoby upoważnione, a jest normalne, że na imprezach zawsze może znaleźć się ktoś, kto po pijaku będzie chciał wejść na scenę choćby tylko po to żeby się popisać przed znajomymi. Zaplecze jest tak samo chronione, bo ludzie włażą tam choćby żeby sobie zrobić selfi ze schodzącym zespołem. Do tego się po prostu nie dopuszcza!
A jaki był hejt na ministerstwo, że żądało od organizatora przystanku Woodstock spełnienia wymogów imprezy masowej o podwyższonym ryzyku? Sam Owsiak grzmiał, że go ministerstwo i politycy PiS prześladuje, że nie ma takiej potrzeby. Te wymogi, to głównie po prostu więcej przeszkolonych ludzi do ochrony i pilnowania porządku, więc to zwyczajnie więcej kosztuje. No ale po co, przecież nigdy nic się złego nie działo...?

190 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 11:03:15)

Organizatorem finału WOŚP w Gdańsku nie była Fundacja WOŚP, tylko Regionalne Centrum Wolontariatu i to ono odpowiada za organizację. Ale po co mówić prawdę, jak można po kimś pojechać, nie? smile

A przy okazji - Przystanek Woodstock zawsze był zgłaszany jako impreza masowa, kłótnia była o to, czy ma być "o podwyższonym ryzyku". A finały WOŚP w poszczególnych miastach rzadko kiedy, jeśli w ogóle, i jakoś nigdy nikt o to pretensji nie miał. To są dwie różne imprezy.

191

Organizatorem finału WOŚP w Gdańsku nie była WOŚP, tylko Regionalne Centrum Wolontariatu. Ale po co mówić prawdę, jak można po kimś pojechać, nie? smile

Jak się nazywała ta impreza? Koncert noworoczny? Zimowe dożynki? Nie? Aaa, to był jednak lokalny finał WOŚP zorganizowany jako zajęcie pasa drogowego. W sumie na podobnej zasadzie jak ja zajmowałem niedawno pas drogowy na okoliczność wykonania zjazdu indywidualnego. Z tego tytułu musiałem wykonać projekt tymczasowej organizacji ruchu, uzgodnić go ze starostwem powiatowym, komendą policji, a na koniec gminą. No cóż, ja wykonywałem tylko głupi zjazd na drodze po której przejeżdża 10 samochodów na godzinę. Tu zgodę na taką organizację imprezy "po taniości" wydała sama ofiara.

192 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 11:27:30)

Snake napisał/a:

Organizatorem finału WOŚP w Gdańsku nie była WOŚP, tylko Regionalne Centrum Wolontariatu. Ale po co mówić prawdę, jak można po kimś pojechać, nie? smile

Jak się nazywała ta impreza? Koncert noworoczny? Zimowe dożynki? Nie? Aaa, to był jednak lokalny finał WOŚP zorganizowany jako zajęcie pasa drogowego. W sumie na podobnej zasadzie jak ja zajmowałem niedawno pas drogowy na okoliczność wykonania zjazdu indywidualnego. Z tego tytułu musiałem wykonać projekt tymczasowej organizacji ruchu, uzgodnić go ze starostwem powiatowym, komendą policji, a na koniec gminą. No cóż, ja wykonywałem tylko głupi zjazd na drodze po której przejeżdża 10 samochodów na godzinę. Tu zgodę na taką organizację imprezy "po taniości" wydała sama ofiara.

A co za różnica, jak się nazywała? Jak Ty zrobisz podczas urodzin zbiórkę na schronisko dla zwierząt, to to będą urodziny czy impreza, za którą będzie odpowiadać schronisko? Wolontariusze WOŚP zbierali datki również podczas pogrzebu P. Adamowicza, bo zostali o to poproszeni przez rodzinę - czy to oznacza, że WOŚP ten pogrzeb organizowała? Serio nie rozróżniasz czy tylko udajesz, żeby zamęt siać?

Co do aresztowania szefa ochrony... jak bierzesz do domu kafelkarza, też nie masz pewności, czy Ci zrobi dobrze i czy Cię nie okradnie... tego się nie da przewidzieć, że agencja ochrony, z którą podpisujesz umowę, ma szefa, który kłamie...

Już powiedziałam - nie chcesz, nie dajesz. Nie podoba Ci się, nie oglądaj. Ale daj żyć innym tak, jak chcą, a nie napinkalaj non stop, że to takie złe, bo Ty myślisz inaczej.

193

Ach zamęt? Napisałem wyraźnie - organizator finału WOŚP w Gdańsku. To nie były urodziny w schronisku tylko impreza urządzona tylko i wyłącznie z okazji finału zbiórki na orkiestrę. Naprawdę będziesz śladem ojca narodu twierdzić, że nie będą nam mówić, że czarne jest czarne, a białe jest białe? Tu nie chodzi zresztą konkretnie o to żeby oczernić Owsiaka tylko żeby wskazać, że w naszym kraju po prostu panuje na dobre i złe powszechny tupolewizm. Przepraszam za dosłowny cytat "Wiesz co, ogólnie rzecz biorąc, to pizda tutaj jest[…] No, natomiast powiem szczerze, że możecie spróbować, jak najbardziej"...

194 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 11:32:53)

Snake napisał/a:

Ach zamęt? Napisałem wyraźnie - organizator finału WOŚP w Gdańsku. To nie były urodziny w schronisku tylko impreza urządzona tylko i wyłącznie z okazji finału zbiórki na orkiestrę. Naprawdę będziesz śladem ojca narodu twierdzić, że nie będą nam mówić, że czarne jest czarne, a białe jest białe? Tu nie chodzi zresztą konkretnie o to żeby oczernić Owsiaka tylko żeby wskazać, że w naszym kraju po prostu panuje na dobre i złe powszechny tupolewizm. Przepraszam za dosłowny cytat "Wiesz co, ogólnie rzecz biorąc, to pizda tutaj jest[…] No, natomiast powiem szczerze, że możecie spróbować, jak najbardziej"...

A jednak:

Snake napisał/a:

A jaki był hejt na ministerstwo, że żądało od organizatora przystanku Woodstock spełnienia wymogów imprezy masowej o podwyższonym ryzyku? Sam Owsiak grzmiał, że go ministerstwo i politycy PiS prześladuje, że nie ma takiej potrzeby. Te wymogi, to głównie po prostu więcej przeszkolonych ludzi do ochrony i pilnowania porządku, więc to zwyczajnie więcej kosztuje. No ale po co, przecież nigdy nic się złego nie działo...?

Owsiak, Owsiak, Owsiak...

Nie siej zamętu, Snake, nie wiem, po co to robisz. Z tym, ze w kwestii mody na tupolewizm akurat się zgadzam. Tyle że nie wszystkiemu jest winien ten "wstrętny Owsiak".

195

Snake napisał/a:

Szef ochrony finału WOŚP w Gdańsku zatrzymany, bo wprowadził śledczych w błąd w kwestii posiadania przez zabójcę plakietki "media".

Jak zatem wytłumaczyć fakt, że rzecznik KGP potwierdził, że zabójca posługiwał się plakietką "media"? Ba, rzecznik prokuratury gdańskiej podobno stwierdziła nawet, że ta plakietka została zabezpieczona na miejscu zdarzenia. Kto więc kłamie, bo ktoś na pewno?
Moim zdaniem teraz już chodzi o odwrócenie uwagi od istoty tragedii, a i winni muszą się przecież znaleźć.

Posty [ 131 do 195 z 328 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tragiczny finał WOŚP 2019

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024