Tragiczny finał WOŚP 2019 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tragiczny finał WOŚP 2019

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 328 ]

66 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-15 18:26:08)

Odp: Tragiczny finał WOŚP 2019
Salomonka napisał/a:

Dlaczego ten człowiek mimo swojej rozpoznanej choroby nie był pod kuratelą i kontrolą owego Zarządu głownego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego?

Może dlatego, że takich ludzi w Polsce są tysiące, a Zarząd liczy 6 osób w prezydium i 5 zwykłych członków zarządu? Niby jak to sobie wyobrażasz?

A dodatkowo celem działania Towarzystwa nie jest kontrolowanie takich osób, od tego są inne instytucje, np. policja, której przekazano informację, że taka osoba wychodzi na wolność...

Zobacz podobne tematy :

67

santapietruszka napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Dlaczego ten człowiek mimo swojej rozpoznanej choroby nie był pod kuratelą i kontrolą owego Zarządu głownego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego?

Może dlatego, że takich ludzi w Polsce są tysiące, a Zarząd liczy 6 osób w prezydium i 5 zwykłych członków zarządu? Niby jak to sobie wyobrażasz?

A dodatkowo celem działania Towarzystwa nie jest kontrolowanie takich osób, od tego są inne instytucje, np. policja, której przekazano informację, że taka osoba wychodzi na wolność...

W ogóle sobie tego nie wyobrażam Pietruszko, bo nie jestem od tego żeby na tym polu działać. Tylko jesli się jest nawet sześcioosobowym "zarządem", to chyba nie zwalnia od myslenia? I od kiedy to policja jest  od monitorowania chorych psychicznie wychodzących ze szpitali psychiatrycznych na wolność??!! Może też starszy posterunkowy Kwiatek z Pcimia Dolnego jest władny zdecydować, czy taki chory psychicznie może funkcjonować w społeczeństwie bez kontroli, leków i nadzoru lekarza psychiatry?
Tak to sobie wyobrażasz Pietruszka?

68 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-15 18:41:22)

Salomonka napisał/a:
Salomonka napisał/a:

W ogóle sobie tego nie wyobrażam Pietruszko, bo nie jestem od tego żeby na tym polu działać. Tylko jesli się jest nawet sześcioosobowym "zarządem", to chyba nie zwalnia od myslenia? I od kiedy to policja jest  od monitorowania chorych psychicznie wychodzących ze szpitali psychiatrycznych na wolność??!! Może też starszy posterunkowy Kwiatek z Pcimia Dolnego jest władny zdecydować, czy taki chory psychicznie może funkcjonować w społeczeństwie bez kontroli, leków i nadzoru lekarza psychiatry?

Coś Ci się, Salomonko, pomyliło. Przedstawię Ci więc cele Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, zapisane w jego statucie:
    Celem Towarzystwa jest:
    1/    rozwój psychiatrii i polskiej myśli psychiatrycznej,
    2/    doskonalenie opieki psychiatrycznej,
    3/    krzewienie zasad etyki zawodowej i czuwanie nad ich przestrzeganiem.
Dla osiągnięcia powyższych celów, Towarzystwo:
      1/    propaguje zdobycze nauk związanych z psychiatrią wśród lekarzy
        psychiatrów oraz innych lekarzy i specjalistów dziedzin wiedzy bliskich
        psychiatrii, udziela im pomocy w podnoszeniu kwalifikacji i współdziała
        w ich dokształcaniu,
      2/    zachęca i wdraża swych członków do pracy naukowej i społecznej,
      3/    organizuje i współdziała w organizowaniu krajowych lub
        międzynarodowych zjazdów, narad, posiedzeń, kursów, wystaw,
        pokazów itp.,
      4/    wydaje własne czasopisma naukowe i współdziała w redagowaniu innych
        fachowych publikacji,
      5/    wydaje opinie w sprawach dotyczących psychiatrii,
      6/    ogłasza konkursy na opracowanie wybranych zagadnień z dziedziny
        psychiatrii i przyznaje nagrody za prace naukowe,
      7/    współdziała z organami służby zdrowia w rozwijaniu i doskonaleniu
        opieki psychiatrycznej,
    8/ współpracuje ze szkolnictwem i instytucjami doskonalenia zawodowego
        przy opracowywaniu programów i metod nauczania psychiatrii,
      9/    popularyzuje zagadnienia psychiatrii,
    10/    współpracuje z innymi krajowymi i zagranicznymi stowarzyszeniami
        naukowymi i społecznymi,
    11/    podejmuje wszelkie inne prace zmierzające do urzeczywistnienia celów
        Towarzystwa,
    12/    prowadzi działalność gospodarczą.

Nic tu nie ma o diagnozowaniu chorych, kontrolowaniu ich itd. Od tego są lekarze - psychiatrzy, którzy jednakże nie są w stanie kontrolować pacjenta, który się do nich nie zgłosi.
Chyba pretensje kierujesz do niewłaściwych osób.

69

Salomonka napisał/a:

Coś Ci się, Salomonko, pomyliło. Przedstawię Ci więc cele Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, zapisane w jego statucie:
    Celem Towarzystwa jest:
    1/    rozwój psychiatrii i polskiej myśli psychiatrycznej,
    2/    doskonalenie opieki psychiatrycznej,
    3/    krzewienie zasad etyki zawodowej i czuwanie nad ich przestrzeganiem.
Nic tu nie ma o diagnozowaniu chorych, kontrolowaniu ich itd. Od tego są lekarze - psychiatrzy, którzy jednakże nie są w stanie kontrolować pacjenta, który się do nich nie zgłosi.
Chyba pretensje kierujesz do niewłaściwych osób.

To tobie się Pietruszko coś pomyliło i to bardzo. Napisałam w pierwszym wpisie, że ten list owego towarzystwa jest bardzo nie na miejscu, a teraz ty przytaczasz jakieś ich cele (nawet nie chce mi się tego sprawdzać) i atakujesz mnie, że towarzystwo ma inne zadania. To niech ma!! Ale niech milczy nad tym grobem jeśli jest takie bezradne i słabe.

70

Salomonka napisał/a:

Olinko... I co komu po takim wpisie, jak człowiek nie żyje? Ja raczej zapytałabym; Dlaczego ten człowiek mimo swojej rozpoznanej choroby nie był pod kuratelą i kontrolą owego Zarządu głownego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego? Dlaczego doszło do takiego nieszczęscia?
A w ogóle uważam, ze ten wpis w tej sytuacji jest mocno nie na miejscu.

Doprawdy nie rozumiem co w tym było niestosownego? Tym bardziej, że prosiłam o przemyślenie. Skoro jednak moje intencje okazały się niezrozumiałe, to napiszę wprost.

Człowiek nie żyje i tego się już nie odwróci, ale chodzi o uświadomienie, że my też mamy wpływ na to, co dzieje się wokół nas i na to co może mieć jeszcze miejsce w przyszłości. Agresja rodzi agresję, hejt jest przemocą, brak reakcji, a tym bardziej branie w tym zjawisku udziału, co ma niestety miejsce coraz powszechniej, tym bardziej, że Internet tylko to wyzwala, bo daje poczucie anonimowości - w rezultacie doprowadza do podobnych sytuacji. Chodzi również o uświadomienie, że nie trzeba być osobą chorą psychicznie, aby poddawać się tym wszystkim sygnałom i bodźcom, które do nas docierają.

71

Salomonka napisał/a:

To tobie się Pietruszko coś pomyliło i to bardzo. Napisałam w pierwszym wpisie, że ten list owego towarzystwa jest bardzo nie na miejscu, a teraz ty przytaczasz jakieś ich cele (nawet nie chce mi się tego sprawdzać) i atakujesz mnie, że towarzystwo ma inne zadania. To niech ma!! Ale niech milczy nad tym grobem jeśli jest takie bezradne i słabe.

Przystopuj, Salomonka, i przeczytaj jeszcze raz to, co napisałaś, od samego początku. A potem może wyjaśnisz, o co Ci właściwie chodzi, bo w tej chwili zachowujesz się jak ta dziewczyna z tego wątku o darciu gęby w kolejce przy kasie smile

O ile mi wiadomo, Służba Więzienna podała informację, że przekazano - jak zazwyczaj - dane miejscowej policji, że taka osoba wychodzi na wolność. Jeśli odsiedział cały wyrok, nie ma podstaw, żeby przyznawać mu kuratora, który mógłby mieć nad nim pieczę. Jedyne, co można było zrobić, to mógł kontrolować dzielnicowy - ale też jedynie zajrzeć od czasu do czasu, wypytać i tyle. Jak facet zachowywał się normalnie i np. twierdził, że bierze leki, to niby kto i w jaki sposób miałby kontrolować nieubezwłasnowolnionego dorosłego gościa?

A Polskie Towarzystwo Psychiatryczne ma prawo wypowiedzieć na dany temat zupełnie tak samo, jak Ty teraz. Zwłaszcza, że jednym z jego pośrednich celów jest edukowanie społeczeństwa na temat chorób psychicznych. A ty wyskakujesz jak filip z konopi z pretensjami, że czemu jakiegoś pojedynczego faceta nie pilnowali... Ty w ogóle zrozumiałaś (bo zakładam, że przeczytałaś?) to oświadczenie?

72 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2019-01-15 19:12:52)

Olinka napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Olinko... I co komu po takim wpisie, jak człowiek nie żyje? Ja raczej zapytałabym; Dlaczego ten człowiek mimo swojej rozpoznanej choroby nie był pod kuratelą i kontrolą owego Zarządu głownego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego? Dlaczego doszło do takiego nieszczęscia?
A w ogóle uważam, ze ten wpis w tej sytuacji jest mocno nie na miejscu.

Doprawdy nie rozumiem co w tym było niestosownego? Tym bardziej, że prosiłam o przemyślenie. Skoro jednak moje intencje okazały się niezrozumiałe, to napiszę wprost.

Człowiek nie żyje i tego się już nie odwróci, ale chodzi o uświadomienie, że my też mamy wpływ na to, co dzieje się wokół nas i na to co może mieć jeszcze miejsce w przyszłości. Agresja rodzi agresję, hejt jest przemocą, brak reakcji, a tym bardziej branie w tym zjawisku udziału, co ma niestety miejsce coraz powszechniej, tym bardziej, że Internet tylko to wyzwala, bo daje poczucie anonimowości - doprowadza w rezultacie do podobnych sytuacji. Chodzi również o uświadomienie, że nie trzeba być osobą chorą psychicznie, aby poddawać się tym wszystkim sygnałom i bodźcom, które do nas docierają.

Nie chodziło o twój "przedruk Olinko, tylko o wypowiedź tego "Towarzystwa".
Coraz więcej jest ludzi którzy tylko czerpią garściami przywileje z przynależności do podobnych "towarzystw", "zrzeszeń" "grup" "organizacji" "federacji" i "zwiazków". Kiedy jednak przychodzi chwila prawdy i trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, czyli przyznac się, że owe "stowaryszenia" nic nie mogą, nie są władne, właściwie są bezsilne i tak naprawdę nic nie robią, to wystarczy napisać złotouste oświadczenie w prasie i można się uznać za usprawiedliwionego?!!! I można dalej markować jakąś działalnośc pod szyldem "Towarzystwo" takie czy inne? Mnie to mierzi. Jeśli kogoś nie to jego sprawa,. Ja kijem Wisły nie zawrócę i nie zamierzam nawet próbować. Po prostu napisałam o tym, że brak odpowiedzialności i zwykłe "ślizganie się " po przwilejach to zmora naszych czasów. Podobnie jak "Dyzmowe kariery".

73 Ostatnio edytowany przez Olinka (2019-01-15 23:37:40)

[niemerytoryczne osobiste wycieczki]

74 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-15 19:18:13)

Stowarzyszenie (Polskie Towarzystwo Psychiatryczne dokładnie) jest instytucją prywatną, nie państwową, więc trudno, żeby coś więcej mogło...

75

Olinka napisał/a:

Agresja rodzi agresję, hejt jest przemocą, brak reakcji, a tym bardziej branie w tym zjawisku udziału, co ma niestety miejsce coraz powszechniej, tym bardziej, że Internet tylko to wyzwala, bo daje poczucie anonimowości - w rezultacie doprowadza do podobnych sytuacji. Chodzi również o uświadomienie, że nie trzeba być osobą chorą psychicznie, aby poddawać się tym wszystkim sygnałom i bodźcom, które do nas docierają.

Nie pochwalam takiego toku myślenia. Ogólnie jestem przeciwnikiem takiego trendu, że cokolwiek tragicznego się wydarzy, natychmiast jest podnoszony temat hejtu w Sieci, jako tej "magicznej" niezidentyfikowanej siły, która drąży Internet niczym nowotwór i pcha ludzi do strasznych czynów. Po pierwsze, hejt zawsze istniał bo istnieć będzie, bo jeżeli uświadamiamy ludziom, że samymi słowami można pchnąć drugą jednostkę do samobójstwa tudzież morderstwa, to pamiętajmy, że składamy w ich ręce "boskie" narzędzie. A są niestety w społeczeństwie jednostki zakompleksione o bardzo zaniżonej samoocenie, dla których poczucie się od czasu do czasu Bogiem jest jak narkotyk. Mimo wszystko to ludzie zabijają, konkretni, pojedynczy ludzie. Tacy których można złapać za rękę. Nie gniew, zazdrość, czy nienawiść, tylko ludzie.

76

szakisz napisał/a:

Nie pochwalam takiego toku myślenia. Ogólnie jestem przeciwnikiem takiego trendu, że cokolwiek tragicznego się wydarzy, natychmiast jest podnoszony temat hejtu w Sieci, jako tej "magicznej" niezidentyfikowanej siły, która drąży Internet niczym nowotwór i pcha ludzi do strasznych czynów. Po pierwsze, hejt zawsze istniał bo istnieć będzie, bo jeżeli uświadamiamy ludziom, że samymi słowami można pchnąć drugą jednostkę do samobójstwa tudzież morderstwa, to pamiętajmy, że składamy w ich ręce "boskie" narzędzie. A są niestety w społeczeństwie jednostki zakompleksione o bardzo zaniżonej samoocenie, dla których poczucie się od czasu do czasu Bogiem jest jak narkotyk. Mimo wszystko to ludzie zabijają, konkretni, pojedynczy ludzie. Tacy których można złapać za rękę. Nie gniew, zazdrość, czy nienawiść, tylko ludzie.

Ale to są fakty, a nie prawdy objawione. Jeśli ktoś agresją przesiąka, bo staje się ona wszechobecna (Internet przywołałam jako składowa tego zjawiska, bo jest coraz bardziej oddziałującym na nas czynnikiem), to z czasem oswaja się z nią na tyle, że zaczyna przyjmować jak coś normalnego. I oczywiście, że każdy z nas sam odpowiada za swoje czyny, zgadzam się również, że zabija czy krzywdzi konkretny człowiek, tym niemniej silnie oddziałujące zjawisko w określonym stopniu ma wpływ na każdą tę pojedynczą psychikę. Jeden się temu oprze, a drugi ulegnie, u jednego wywoła mechanizmy obronne i wyraźny sprzeciw, a u drugiego agresję.

Muszę w tym miejscu wyraźnie zaznaczyć, że w moim odczuciu to NIE jest żadnym usprawiedliwieniem, a dążę wyłącznie do tego, że powinniśmy sobie uświadamiać, że każdy z nas ma wpływ na to co dzieje się wokół niego, a nawet zwykły brak reakcji, to nic innego, jak ciche dawanie przyzwolenia. 

Prosty przykład - w domu pełnym przemocy, gdzie obelżywe epitety, brak wzajemnego szacunku i ogólne poczucie, że ludzie zamiast się wspierać, to ze sobą walczą, u słabszej jednostki wywołuje napięcie, które w którymś momencie musi znaleźć ujście. I tu ponownie - jeden uderzy w sport, drugi zacznie się ciąć, a trzeci poszuka słabszej ofiary.
Tak, wiem, poza tematem, ale... tylko pozornie.

Edit:
Muszę, po prostu muszę:
Dzisiaj, 15.01.2019, Komitet Norweski przyjął nominację dla Jurka Owsiaka jako laureata Pokojowej Nagrody Nobla 2019.
Mam szczerą nadzieję i głęboko wierzę, że Jurek ją dostanie! Trzeba jednak mieć na względzie, że ta nagroda, zresztą jak i wiele poprzednich, będzie mieć również wydźwięk polityczny.

77 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-15 23:59:42)

Olinka napisał/a:

Muszę, po prostu muszę:
Dzisiaj, 15.01.2019, Komitet Norweski przyjął nominację dla Jurka Owsiaka jako laureata Pokojowej Nagrody Nobla 2019.
Mam szczerą nadzieję i głęboko wierzę, że Jurek ją dostanie! Trzeba jednak mieć na względzie, że ta nagroda, zresztą jak i wiele poprzednich, będzie mieć również wydźwięk polityczny.

Być może. Jak każda co roku. Tym większe szanse, że Jurek ją dostanie. Mimo to trzymam kciuki. Nikt tak wiele do tej pory nie zrobił.

78

A nie mówiłem, że będzie nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla ? Wczoraj o tym pisałem.

79

Mordimer napisał/a:

A nie mówiłem, że będzie nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla ? Wczoraj o tym pisałem.

Tak naprawdę to od ładnych paru lat mu się ta nagroda "po prostu należy" smile Możliwe, że teraz są lepsze "okoliczności przyrody" smile

Szkoda, że okupione czyjąś śmiercią, w razie gdyby.

80

Już w ubiegłym roku chodziły takie pogłoski, więc prawdę mówiąc nie jestem tym specjalnie zaskoczona, ale teraz przyjęcie nominacji stało się faktem i samo w sobie jest - delikatnie mówiąc - pstryczkiem w nos przeciwników Owsiaka oraz całej WOŚP.

81 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-16 00:15:07)

O ile się nie mylę, 2 lata temu nominację do Nobla dostała WOŚP jako organizacja, Jurek jeszcze nie miał.

Niech mnie ktoś poprawi, jak się mylę smile

A w tym roku jest tak:
"Pisząc uzasadnienie miałem do dyspozycji jedynie 2000 znaków, napisałem więc tak : 'Jerzego Owsiaka nie da się opisać się w 2000 znaków, Jerzy Owsiak NIE POWINIEN BYĆ opisywany w 2000 znakach'"

I pomyśleć, że jeszcze pół roku temu J.O. tak reagował na wymagania MSWiA dotyczące bezpieczeństwa Woodstocku:

"Zwrócił też uwagę na to, że "spirala żądań tylko wobec festiwalu od dwóch lat jest masakryczna". - Nie damy rady, aby koszty ochrony Przystanku Woodstock były wyższe od kosztów organizowania festiwalu. To jest przybicie do ściany, nie ma żadnej rozmowy z urzędnikami, nie ma zrozumiałych dla nas powodów, dla których tak bardzo musimy rozbudowywać zabezpieczenie festiwalu - wyjaśnia Owsiak.

83 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-19 14:32:42)

Nie zwróciłeś chyba uwagi, że organizatorem finału WOŚP w Gdańsku nie była Fundacja WOŚP ani nawet Jurek Owsiak, tylko Regionalne Centrum Wolontariatu? smile

Pominę już fakt, że festiwal Woodstock a finał WOŚP to jakby zupełnie co innego i do ochrony nikt nigdy zastrzeżeń nie miał. Ale co to kogo obchodzi, jak można wbić szpileczkę, nie opierając się na faktach big_smile

84

Nie patrzę w telewizor ale zgaduję, że w pierwszych ławkach zapewne szeregi jego najlepszych przyjaciół, którzy mu teraz takie laurki wystawiają, a jeszcze kilka miesięcy temu nie chcieli żeby startował na urząd prezydenta z ich list partyjnych. Wołali, że jest aferzystą, że szkoda wystawiać jego kandydaturę, bo i tak niechybnie pójdzie siedzieć i w mieście będzie komisarz. Krzywili się na jego oświadczenia majątkowe, pytali na co komu 27 kont bankowych. Teraz na wyprzodki zawłaszczają sobie jego osobę i wstawiają na wojenne sztandary...

Nie zwróciłeś chyba uwagi, że organizatorem finału WOŚP w Gdańsku nie była Fundacja WOŚP ani nawet Jurek Owsiak, tylko Regionalne Centrum Wolontariatu? smile

Pominę już fakt, że festiwal Woodstock a finał WOŚP to jakby zupełnie co innego i do ochrony nikt nigdy zastrzeżeń nie miał. Ale co to kogo obchodzi, jak można wbić szpileczkę, nie opierając się na faktach big_smile

Chodzi o niefrasobliwe podejście do spraw bezpieczeństwa. Bo z bezpieczeństwem jak z dzbanem, póki się ucho nie urwie. Lepiej dmuchać na zimne, niż pomstować na wymogi. Bo wicie, rozumicie dyktatura kłody pod nogi stawia...

Snake napisał/a:

Nie patrzę w telewizor ale zgaduję, że w pierwszych ławkach zapewne szeregi jego najlepszych przyjaciół, którzy mu teraz takie laurki wystawiają, a jeszcze kilka miesięcy temu nie chcieli żeby startował na urząd prezydenta z ich list partyjnych. Wołali, że jest aferzystą, że szkoda wystawiać jego kandydaturę, bo i tak niechybnie pójdzie siedzieć i w mieście będzie komisarz. Krzywili się na jego oświadczenia majątkowe, pytali na co komu 27 kont bankowych. Teraz na wyprzodki zawłaszczają sobie jego osobę i wstawiają na wojenne sztandary...

A w latach 2013-15 (za Tuska) CBA ścigało go za sprzedaż 80 mieszkań komunalnych za 10% ceny prominentom gdańskim. Za fałszywe oświadczenia majątkowe itp. itd. Oj nie był taki kryształowy, a teraz jak Matka Niepokalana......
Ech, nie będę pisał bo nie nie czas na to.

87

zwyczajny gość napisał/a:

Chodzi o niefrasobliwe podejście do spraw bezpieczeństwa. Bo z bezpieczeństwem jak z dzbanem, póki się ucho nie urwie. Lepiej dmuchać na zimne, niż pomstować na wymogi. Bo wicie, rozumicie dyktatura kłody pod nogi stawia...

Niefrasobliwe podejście do spraw bezpieczeństwa to akurat tu zaprezentowała Służba Więzienna raczej smile
No i ustawodawcy, którzy przeoczyli ten jakże drobny fakt, że wypadałoby zbadać przed wyjściem osoby, które zapadną na chorobę psychiczną w trakcie odbywania kary... ale tu to już chyba nikt nie dojdzie, która opcja polityczna to przeoczyła, więc nie ma się o co spierać.

88

Szkoda mi jedynie Owsiaka, WOŚP bez niego już nie będzie taki sam. Co do adamowicza to nie jest mi go szkoda, sam wiele za uszami miał więc nie ma sensu się nad nim jakoś rozczulać.

Niefrasobliwe podejście do spraw bezpieczeństwa to akurat tu zaprezentowała Służba Więzienna raczej smile
No i ustawodawcy, którzy przeoczyli ten jakże drobny fakt, że wypadałoby zbadać przed wyjściem osoby, które zapadną na chorobę psychiczną w trakcie odbywania kary... ale tu to już chyba nikt nie dojdzie, która opcja polityczna to przeoczyła, więc nie ma się o co spierać.

Dziewczyno, nie opowiadaj głupot. Nie zamyka się ludzi po stwierdzeniu choroby psychicznej. Nigdzie na świecie tak nie jest. By go leczyć w ośrodku zamkniętym, sam musi wyrazić zgodę lub musi być ubeswłasnowolniony czy zagrażać życiu własnemu lub innych. Ale to musi być sądownie udowodnione. Tak łatwo to zamykano opozycję w ZSRR.

90 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-19 17:12:49)

Dziewczyno, nie opowiadaj głupot. Nie zamyka się ludzi po stwierdzeniu choroby psychicznej. Nigdzie na świecie tak nie jest. By go leczyć w ośrodku zamkniętym, sam musi wyrazić zgodę lub musi być ubeswłasnowolniony czy zagrażać życiu własnemu lub innych. Ale to musi być sądownie udowodnione. Tak łatwo to zamykano opozycję w ZSRR.

O czym innym mówiłam, a co innego mi wmawiasz smile

Chodziło mi o osoby, u których choroba ujawniła się w trakcie pobytu w więzieniu. Jak już wiadomo, jest w tej sprawie pewna luka w przepisach. W terminie wyjścia nie podlegają badaniom, czy przypadkiem nie zagrażają otoczeniu, jak osoby, które były już chore w momencie popełniania przestępstwa i które odbywały karę czy to w specjalnych oddziałach ZK dla takich osób, czy też nawet w zakładach psychiatrycznych.

Chodziło mi o osoby, u których choroba ujawniła się w trakcie pobytu w więzieniu. Jak już wiadomo, jest w tej sprawie pewna luka w przepisach. W terminie wyjścia nie podlegają badaniom, czy przypadkiem nie zagrażają otoczeniu, jak osoby, które były już chore w momencie popełniania przestępstwa i które odbywały karę czy to w specjalnych oddziałach ZK dla takich osób, czy też nawet w zakładach psychiatrycznych.

Ale co daje, stwierdzenie choroby psychicznej. Nie jest to podstawa do przymusowego leczenia. Bo byłoby to nadużycie.
Zamykać kogoś bo może kiedyś coś? 
W Polsce leczy się 8 milionów osób. Tylko na schizofrenię 400 tysięcy. I co pozamykać wszystkich? Nierealne.

92

Ale co daje, stwierdzenie choroby psychicznej. Nie jest to podstawa do przymusowego leczenia. Bo byłoby to nadużycie.
Zamykać kogoś bo może kiedyś coś? 
W Polsce leczy się 8 milionów osób. Tylko na schizofrenię 400 tysięcy. I co pozamykać wszystkich? Nierealne.

Zajrzyj do kodeksu karnego wykonawczego. Moźna zmienić środek zabezpieczający dla sprawcy, u którego podczas odbywania kary stwierdzono chorobę i skierować go do zamkniętego zakładu psychiatrycznego.

93

W terminie wyjścia nie podlegają badaniom, czy przypadkiem nie zagrażają otoczeniu

Ależ on był ponoć na bieżąco diagnozowany i poddany leczeniu farmakologicznemu. Tylko te lekarstwa musi zażywać z własnej woli i nawet w więzieniu może tego odmówić. Wychodząc z więzienia może dostać co najwyżej leki o przedłużonym działaniu i tyle. Nie można zmusić do leczenia kogoś kto może, kiedyś, komuś zrobi krzywdę. Musi być bezpośrednie zagrożenie żeby sądownie ustalić ubezwłasnowolnienie i przymusowe leczenie. Jak mówił jakimś wywiadzie lekarz psychiatra nawet na to sądowe ubezwłasnowolnienie delikwent czeka sobie grzecznie (lub nie) w domu. Sprawa nie jest taka oczywista i systemowe rozwiązanie zaraz byłoby okrzyczane próbą wprowadzenia totalitarnych psychuszek przez Jarosława Strasznego...

MagdaLena1111 napisał/a:

Zajrzyj do kodeksu karnego wykonawczego. Moźna zmienić środek zabezpieczający dla sprawcy, u którego podczas odbywania kary stwierdzono chorobę i skierować go do zamkniętego zakładu psychiatrycznego.

Choroba psychiczna to nie wysypka lub zakażenie bakteryjne, które można definitywnie stwierdzić badaniem.
I rzadko kiedy dwóch psychiatrów ma podobne zdanie.
Nigdy nie wiadomo co komu nagle odbije. Teraz czy za kilka lat. To co zamykać profilaktycznie tysiące ludzi?
Zejdźmy na ziemię.

95 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-19 18:41:50)

Snake napisał/a:

W terminie wyjścia nie podlegają badaniom, czy przypadkiem nie zagrażają otoczeniu

Ależ on był ponoć na bieżąco diagnozowany i poddany leczeniu farmakologicznemu. Tylko te lekarstwa musi zażywać z własnej woli i nawet w więzieniu może tego odmówić. Wychodząc z więzienia może dostać co najwyżej leki o przedłużonym działaniu i tyle. Nie można zmusić do leczenia kogoś kto może, kiedyś, komuś zrobi krzywdę. Musi być bezpośrednie zagrożenie żeby sądownie ustalić ubezwłasnowolnienie i przymusowe leczenie. Jak mówił jakimś wywiadzie lekarz psychiatra nawet na to sądowe ubezwłasnowolnienie delikwent czeka sobie grzecznie (lub nie) w domu. Sprawa nie jest taka oczywista i systemowe rozwiązanie zaraz byłoby okrzyczane próbą wprowadzenia totalitarnych psychuszek przez Jarosława Strasznego...

Ależ takie systemowe rozwiązanie jak najbardziej już dawno istnieje i nikt nie płacze  smile Tyle że nie dotyczy osób, których choroba zaczęła się podczas odsiadki, zapomniano o nich w przepisach - są przy wyjściu traktowani jak osoby zdrowe mimo leczenia. I tylko o to mi chodzi, a Wy zaraz usiłujecie mi wmówić, że chcę pozamykać wszystkich na ulicy big_smile
O ile mi wiadomo, już rozpoczęto prace nad wprowadzeniem takiej poprawki i nadal nikt nie płacze, więc już się tak strasznie o tego swojego Jarosława nie bój tongue Szkoda tylko, że wcześniej nikt tego nie zauważył, bo przecież to nie chodzi o jednego człowieka zapewne - ale jak wspomniałam, nikogo za to nie powinno się obwiniać. Ale może uniknęłoby się tej tragedii? Tego nie wiemy i nigdy się nie dowiemy.

96

O Jarosława się nie martwię, ten sobie zawsze da radę. Jak nie zaśpi albo się nie spóźni... wink Swoją drogą GW wypuściła rozmowę z byłym żołnierzem jednostek specjalnych, gdzie pan specjalista podważył fachowość ciosów Stefana W. czy jak mu tam i opisał jak to się powinno fachowo robić smile Przynajmniej tak piszą w komentarzach przerażeni i zdegustowani czytelnicy, którzy płacą za dostęp do pełnej treści wypocin GW.

97

Nie wiem czy wiecie, ale Jurek Owsiak po tym ogromnym odzewie i wsparciu, jakie otrzymał, dzięki apelom i głosom milionów Polaków właśnie ogłosił, że wraca do gry smile. Jak to było? Do końca świata i jeden dzień dłużej!

98 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2019-01-19 20:38:26)

Prawdę powiedziawszy to powrót Jerze Owsiaka nie jest żadną niespodzianka... jednak spodziewałem się, że dopiero jutro to zrobi.

99 Ostatnio edytowany przez Olinka (2019-01-19 21:23:20)

Olinka napisał/a:

Nie wiem czy wiecie, ale Jurek Owsiak po tym ogromnym odzewie i wsparciu, jakie otrzymał, dzięki apelom i głosom milionów Polaków właśnie ogłosił, że wraca do gry smile. Jak to było? Do końca świata i jeden dzień dłużej!

STOP! Hejtowi i szerzeniu nienawiści mówimy NIE!
Jeśli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia, zawsze możesz po prostu milczeć. Ten, jak i kolejny Twój post, został edytowany/usunięty z powodu wyraźnego naruszenia 9 punktu regulaminu.

100 Ostatnio edytowany przez Olinka (2019-01-19 22:07:39)

[treść wcześniej usunięta przez moderację]

"Koń jaki jest każdy widzi". - "wszyscy to wiedzą" trudno uznać za argument. Wszyscy we wsi wiedzą, że czyjaś mama to...

"Akcje jak powyższa"- to, że jednak nie zrezygnuje, oznacza, że jest megalomanem? Na jakiej zasadzie?

"Chamski i wulgarny język" oznacza, że jest megalomanem? Na jakiej zasadzie? O chamie nie powiem, że jest megalomanem, tylko, że jest chamem. Nawet, gdyby taki język miał, to są to dwie różne sprawy. A czy ma? Ma czasami dosadny. Ale raczej tym językiem nie obraża, w odróżnieniu od tych, którzy od lat obrażają jego, obrzucają najgorszymi epitetami i oskarżają bez dowodów o najgorsze rzeczy, czego jakoś nie nazywasz chamstwem.

"uwielbienie własnej osoby (Jesteśmy wspaniali).
Pewnie wyrwałeś te słowa z kontekstu, którym jest poniższy cytat?
>>>>Kto by pomyślał, że zrobimy coś tak pięknego? Wiecie dlaczego, my Polacy, robimy tak piękne rzeczy? Bo nie jesteśmy z plasteliny. Jesteśmy żywymi ludźmi, jesteśmy wspaniałymi, fantastycznymi, cudownymi, kolesiami, kobietami, mężczyznami, dzieciakami, którzy tworzą wspaniały, polski naród>>>>
O własnej osobie mówił, czy może o Polakach?
Megalomania narodowa? : )

"zamiłowanie do luksusu (Land Rovery po 300.000)" - nie wiem, jakim jeździ autem i w sumie to jego sprawa, jeśli nie jeździ za kradzione.
Ale Ty sugerujesz, że jeździ:
"oczywiście z wiadomej kasy......"
Z wiadomej, czyli z tej przeznaczonej na kupowanie sprzętu dla szpitali? Dowód będzie?
Dotąd nikt tej fundacji nie udowodnił kradzieży pieniędzy ze zbiórek. Może będziesz pierwszy? Rzucać oskarżeniami jest łatwo, może się przyklei...
Tu jest artykuł o zarobkach fundacji prowadzonych przez Owsiaka, pierwszy z brzegu, polecam poczytać też komentarze.
[nieregulaminowy link]

Przy okazji, czy wiesz, jakimi autami jeździ ojciec Rydzyk i czemu Cię to nie obchodzi ani nie dociekasz, za co je kupił?
No tak, dostał od bezdomnego, zapomniałam.

"Ściganie po sądach swoich adwersarzy" - nazywanie adwersarzami osób, które obrzucają kogoś oskarżeniami bez pokrycia publicznie i mieszają z błotem, to pewne 'nadużycie semantyczne'. Ale OK, niech Ci będzie. Rozumiem, że Ty byś w żadnej sytuacji nie bronił własnego dobra i dobrego imienia.
A ci "adwersarze" czasem jego też nie ścigają?

Zadziwiająca jest nagonka nie tylko na człowieka, któremu udało się stworzyć jedną z największych akcji charytatywnych na świecie. OK, człowieka jako człowieka można lubić albo nie, nikt Jurka lubić nie musi, ale jak nazwać próby zniszczenia akcji, dzięki której tak wielu ludzi żyje, tak wielu ma szanse na zdrowie, której nie mieliby bez sprzętu WOŚP?

A najwięcej do powiedzenia zwykle mają ci, co nie dają ani na WOŚP, ani na Caritas, ani inne organizacje. Nie wiem, jak jest z Tobą, ale to raczej reguła.

Edit.
Czytałam już trochę Twoich postów i miałam Cię raczej za rozsądnego i wyważonego człowieka.
Wypowiedzi w tym wątku zmieniły mój pogląd.

101 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-01-19 22:11:05)

A propos mowy nienawiści w kontekście właśnie minionego puchatkowego święta...

https://images92.fotosik.pl/108/7710248c07e07d83.jpg

No i a propos WOŚP, jestem bombardowany na mediach społecznościowych memami w stylu: "hej, ratujmy WOŚP, bo tylko dzięki WOŚP mamy w szpitalach dostęp do nowoczesnego sprzętu!". Na sąsiedniej netkafejce napisałem jak to wygląda w rzeczywistości ale oczywiście obecnym tam paniom prawda zaburza dobre samopoczucie. Otóż roczny budżet zakupów sprzętu medycznego publicznej służby zdrowia zbudowany z naszych comiesięcznych składek i podatków jest równoważny efektowi jakichś 130 lat działalności WOŚP. Ale to WOŚP wyposaża nasze szpitale w sprzęt, a nie my poprzez NFZ i Ministerstwo Zdrowia. Dlatego mój postulat brzmi - przepiszmy publiczną służbę zdrowia pod nadzór WOŚP, przynajmniej wszystko będzie jasne, a zaoszczędzone pieniądze wydajmy na zbrojenia, bo wojna zbliża się wcale niemałymi krokami...

102 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-19 22:40:01)

Snake napisał/a:

roczny budżet zakupów sprzętu medycznego publicznej służby zdrowia zbudowany z naszych comiesięcznych składek i podatków jest równoważny efektowi jakichś 130 lat działalności WOŚP.

Jakieś wiarygodne dane zapodasz czy szafujesz wysokością składki na NFZ, która wcale nie idzie na zakupy sprzętu, tylko na bieżące finansowanie? tongue
I jakbyś był uprzejmy, to podaj przykład na to, co ostatnio Ministerstwo Zdrowia i NFZ zakupiło w ramach wyposażenia dla szpitali?

Wiesz, Snake, myślałam, że kto jak kto, ale akurat Ty docenisz... widocznie się pomyliłam smile

103

Roczny budżet NFZ, to ostatnio 77 mld złotych. Roczne zakupy sprzętu szpitali ze środków uzyskanych z NFZ, dofinansowania Ministerstwa Zdrowia, funduszy UE, to ok. 5 mld złotych. WOŚP przez 27 lat zebrał ok. 0,9 mld złotych. Tyle w temacie. Dane są publicznie dostępne wystarczy poszukać.
Nie neguję roli WOŚP ale znaj proporcjum...

104 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-19 22:58:38)

Snake napisał/a:

Roczny budżet NFZ, to ostatnio 77 mld złotych. Roczne zakupy sprzętu szpitali ze środków uzyskanych z NFZ, dofinansowania Ministerstwa Zdrowia, funduszy UE, to ok. 5 mld złotych. WOŚP przez 27 lat zebrał ok. 0,9 mld złotych. Tyle w temacie. Dane są publicznie dostępne wystarczy poszukać.
Nie neguję roli WOŚP ale znaj proporcjum...

Proporcjum, ok. Ile z z tego 5 mld trafiło do szpitala pediatrycznego w moim mieście? Bo od Owsiaka w grudniu przyjechało 1,2 mln smile I to tylko w zeszłym roku.

Przeliczysz na liczbę szpitali w PL? Bo mi się nie chce big_smile

I weźmy może też pod uwagę pompy insulinowe, które kupował swego czasu WOŚP indywidualnie? Nie wiem, czy ta akcja jeszcze jest prowadzona, ale raczej nie możesz oczekiwać, że Ministerstwo Ci zakupi, jak będziesz potrzebował...

Przesiewowe badania słuchu zaraz po urodzeniu pominę. Pewnie są niepotrzebne, bo przecież inaczej  NFZ dawno by za nie zapłaciło tongue

105 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-01-19 23:01:32)

W 2017 roku dotacje Ministerstwa Zdrowia do zakupu sprzętu medycznego w szpitalach wyniosły 407 milionów złotych. Coś jeszcze?
Sprzęt medyczny w szpitalach, to pierdyliard rzeczy. Fajnie, że WOŚP trochę tego do szpitali kupuje ale powtarzam - znaj proporcjum...

106

Snake napisał/a:

W 2017 roku dotacje Ministerstwa Zdrowia do zakupu sprzętu medycznego w szpitalach wyniosły 407 milionów złotych. Coś jeszcze?

Przelicz na 1 szpital w PL.

Do tego, o którym mówię, przyjechało 1,2 mln od Jurka. A w mieście są 3.

107 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-19 23:04:08)

Dajcie spokój. Przecież WOŚP to tak naprawdę my - Ci którzy wrzucają do skarbonek. Inicjatywa ludzi dobrej woli przy współudziale ludzi dobrej woli, tej części społeczeństwa, która chce wspierać, widzi w tym sens, widzi taką potrzebę.
Jeżeli ktoś uważa, że taka inicjatywa jest niepotrzebna, np. z uwagi na wystarczająco dobrą sytuację finansową polskiej służby zdrowia i opieki medycznej, nie musi w niej uczestniczyć.

108

SonyXperia napisał/a:

Przecież WOŚP to tak naprawdę my - Ci którzy wrzucają do skarbonek. Inicjatywa ludzi dobrej woli przy współudziale ludzi dobrej woli, tej części społeczeństwa, która chce wspierać, widzi w tym sens, widzi taką potrzebę.

I o to chodzi, Sony. Jak ktoś nie chce, to niech nie wrzuca, tyle...

109 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-01-19 23:08:32)

Snake napisał/a:

Łaaa, a jeśli do jakiegoś szpitala WOŚP nie dotarł, to co? Zamknięty? Gorszy sort?
Sony, wszystkie zakupy szpitali są z naszych pieniędzy. Rząd nie ma swoich pieniędzy.

Santa, podziel sobie roczny uzysk WOŚP na wszystkie szpitale w Polsce...

110 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-19 23:12:10)

Snake napisał/a:
Snake napisał/a:

Łaaa, a jeśli do jakiegoś szpitala WOŚP nie dotarł, to co? Zamknięty? Gorszy sort?
Sony, wszystkie zakupy szpitali są z naszych pieniędzy. Rząd nie ma swoich pieniędzy.

Ależ ja o tym doskonale wiem, Snake. To Ty porównujesz dane ogólne, dla wszystkich szpitali w PL, z zakupami dla szpitali i oddziałów pediatrycznych (była też geriatria, no, ale widać, nam już nie przysługuje, więc zamknęli big_smile ). I nie, nie będę dzielić na wszystkie szpitale, bo właśnie o to chodzi, że wpłaca się na konkretny cel. Na sprzęt dla szpitali i oddziałów pediatrycznych i neonatologicznych.

Serio, nie zależy Ci, żeby Twoje dziecko miało dostęp do najnowocześniejszego sprzętu w razie gdyby? Tylko napiszesz do MZ, że może powinni ująć w planie budżetowym, bo Ty przecież płacisz składkę na zdrowotne? Jakby chcieli, to by dawno ujęli...

111

niepodobna napisał/a:

Edit.
Czytałam już trochę Twoich postów i miałam Cię raczej za rozsądnego i wyważonego człowieka.
Wypowiedzi w tym wątku zmieniły mój pogląd.

Na wszystkie Twoje uwagi mogę rzeczowo odpowiedzieć, bez emocji.......ale zapewne zostanie to uznane za hejt.
Bo niestety J.O. wzbudza takie emocje - wyłącznie czarno białe. Jak widać nie da się.
Żadna, nawet konstruktywna krytyka nie jest dopuszczana. A przecież nie ma ludzi niepokalanych.

Sorry chciałbym odpowiedzieć.....ale zapewne skończy się to banem.

112 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-19 23:26:42)

Snake napisał/a:
Snake napisał/a:

Płacić podatki muszę. Dawać WOŚP mogę.
Część społeczeństwa daje, bo widzi taką potrzebę. To jest proste Snake.
Nie daję na Caritas, nie dlatego, że hospicja, zakłady terapeutyczne, schroniska, szpitale, ośrodki i domy opieki, świetlice środowiskowe, jadłodajnie, noclegownie, ośrodki resocjalizacji itp. - są finansowane z pieniędzy podatników w ramach egzystowania społeczeństwa w formie państwa, i to wystarcza.
Nie daję, bo wybieram inną organizację wspomagającą państwo.

O co ten ból z właśnie WOŚP? O popularność?

Edit: Dodam jeszcze, że przekazuję 1% podatku na rzecz szpitala w którym byłam operowana jako dziecko.  Oprócz tego, na tyle na ile mnie stać, przekazuję darowizny na rzecz szpitalnej fundacji. A szpital to publiczna jednostka medyczna, finansowana ze środków publicznych. Taka jednak sentymentalna i wdzięczna jestem.

113

Jutro napiszę komentarz dlaczego nie sam WOŚP, a osoba Jerzego Owsiaka wywołuje kontrowersje. I nie SonyXperia nie chodzi o popularność. Problemy na tym polu są dwa. Pierwszy dosyć ważny, to fakt, że Polacy nie mają pojęcia jak wszelkie organizacje charytatywne działają.

114

Snake napisał/a:

Na Boga, przecież szpitale to nie tylko sprzęt, ale budynki, prąd, ogrzewanie, personel, płace, zus, lekarstwa, apteki, leki refundowane, sanatoria, opieka domowa......i tysiące innych spraw.
Bez tego żaden sprzęt nie będzie działał.
Dla porównania ze zbiórki WOŚP można by sfinansować 3% podwyzek, które wywalczyli lekarze. Jak napisał Snake znaj proporcje.....

Bardzo fajnie, że inicjatywa JO działa, ale nie kreujemy go na zbawcę służby zdrowia.

115

Lucyfer666 napisał/a:

Jutro napiszę komentarz dlaczego nie sam WOŚP, a osoba Jerzego Owsiaka wywołuje kontrowersje. I nie SonyXperia nie chodzi o popularność. Problemy na tym polu są dwa. Pierwszy dosyć ważny, to fakt, że Polacy nie mają pojęcia jak wszelkie organizacje charytatywne działają.

Jak? Uświadom nas. Zakładam że  w razie czego masz dowody na poparcie swoich twierdzeń, bo pewnie superlatywy to nie będą.

116

Błąd SonyXperia. Inaczej bym sam nie wpłacił, gdybym miał problem. Działalność Jurka oceniam pozytywnie.

117

Proszę, zatem wyprowadź mnie z tego błędu.

118

Lucyfer666 napisał/a:

Nie pisz, bo dostaniesz bana smile
Ci co chcą wiedzieć, wiedzą.....ci co nie chcą nie uwierzą.....

119

Bardzo fajnie, że inicjatywa JO działa, ale nie kreujemy go na zbawcę służby zdrowia.

Ależ nikt normalny nie kreuje go na zbawcę służby zdrowia. Prawda jest taka, że dzięki niemu jest w placówkach służby zdrowia o wiele więcej sprzętu ratującego życie, niż mogłoby być, gdyby zakupy finansowane byłyby tylko z obowiązkowych składek. Dzięki temu niejako przy okazji i od czapy WOŚP stała się zbawcą czyjegoś życia, taka prawda...

Dla przykładu - mój syn i córka znajomego urodzona dokładnie rok i 2 dni wcześniej. Wcześniak, ten sam tydzień ciąży, ta sama waga, tyle samo pkt w skali APGAR. Syn już miał inkubator z WOŚP, który czekał na niego przy łóżku porodowym, córka znajomego nie miała tyle szczęścia, została odwieziona karetką do szpitala pediatrycznego, który znajduje się jakieś 3 ulice dalej. 10 minut robi różnicę...

120 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-19 23:44:48)

Lucyfer666 napisał/a:

Nie pisz, bo dostaniesz bana smile
Ci co chcą wiedzieć, wiedzą.....ci co nie chcą nie uwierzą.....

Krąg wtajemniczonych w mądrość i krąg niewtajemniczonej ciemnoty? big_smile Szkoda tylko że pieniądze moje i moja wolna wola żeby je darować.

Dla przykładu - mój syn i córka znajomego urodzona dokładnie rok i 2 dni wcześniej. Wcześniak, ten sam tydzień ciąży, ta sama waga, tyle samo pkt w skali APGAR. Syn już miał inkubator z WOŚP, który czekał na niego przy łóżku porodowym, córka znajomego nie miała tyle szczęścia, została odwieziona karetką do szpitala pediatrycznego, który znajduje się jakieś 3 ulice dalej. 10 minut robi różnicę...

Kto pewnych rzeczy nie doświadczy na własnej skórze, ten nie zrozumie. wink

121

bo przecież to nie chodzi o jednego człowieka zapewne - ale jak wspomniałam, nikogo za to nie powinno się obwiniać. Ale może uniknęłoby się tej tragedii? Tego nie wiemy i nigdy się nie dowiemy.

Czyli zamykać "bo może unikniemy 1 morderstwa rocznie"?
To ja bym poszedł o krok dalej. Zacząłbym od kompletnej delegalizacji tytoniu (rak płuc, inne choroby, pożary), alkoholu (wypadki spowodowane pijaństwem, choroby, patologie społeczne) i samochodów osobowych (wypadki). :trololo:

Same wypadki drogowe to 3000 zabitych i 30000 rannych w 2017. Tylko kogo to obchodzi? Polityków interesuje tylko to co dodaje słupków.

122

Nie chodzi o popularność i inne takie. Nawet nie o Owsiaka, bo ja to nawet doceniam, że rodzina ma gdzie pracować do końca świata, a nawet dzień dłużej. Owsiak nie jest taki głupi żeby twierdzić, że jest zbawcą służby zdrowia. Niestety jakaś część rzeszy jego fanów już taka bystra nie jest i na dodatek część z nich mieniąc się moimi znajomymi bombarduje mnie co rok swoimi przemyśleniami na ten temat. Co w sumie każe mi się zastanawiać czy coś ze mną jest nie tak, że otaczam się takimi niekumatymi osobami.
Jednocześnie co słyszę pomysł z kół rządowych żeby podnieść składkę zdrowotną czego jestem zwolennikiem, to słyszę wszechobecny skowyt oburzenia na fiskalizm państwa. Polska zaiste dziwny kraj...

123 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-19 23:47:59)

Snake napisał/a:

Jednocześnie co słyszę pomysł z kół rządowych żeby podnieść składkę zdrowotną czego jestem zwolennikiem, to słyszę wszechobecny skowyt oburzenia na fiskalizm państwa. Polska zaiste dziwny kraj...

Może dlatego, że znaczna część tej składki idzie na marmury w NFZ, a nie na sprzęt do szpitali?

Znerx napisał/a:

bo przecież to nie chodzi o jednego człowieka zapewne - ale jak wspomniałam, nikogo za to nie powinno się obwiniać. Ale może uniknęłoby się tej tragedii? Tego nie wiemy i nigdy się nie dowiemy.

Czyli zamykać "bo może unikniemy 1 morderstwa rocznie"?
To ja bym poszedł o krok dalej. Zacząłbym od kompletnej delegalizacji tytoniu (rak płuc, inne choroby, pożary), alkoholu (wypadki spowodowane pijaństwem, choroby, patologie społeczne) i samochodów osobowych (wypadki). :trololo:

Same wypadki drogowe to 3000 zabitych i 30000 rannych w 2017. Tylko kogo to obchodzi? Polityków interesuje tylko to co dodaje słupków.

Możemy podyskutować, jak przeczytasz mój post ze zrozumieniem. Może nawet, jak w ogóle przeczytasz. Bo wyraźnie napisałam, że nie chodzi o zamykanie nikogo nigdzie bez potrzeby.

124 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-19 23:48:04)

Snake napisał/a:

Nie chodzi o popularność i inne takie. Nawet nie o Owsiaka, bo ja to nawet doceniam, że rodzina ma gdzie pracować do końca świata, a nawet dzień dłużej. Owsiak nie jest taki głupi żeby twierdzić, że jest zbawcą służby zdrowia. Niestety jakaś część rzeszy jego fanów już taka bystra nie jest i na dodatek część z nich mieniąc się moimi znajomymi bombarduje mnie co rok swoimi przemyśleniami na ten temat. Co w sumie każe mi się zastanawiać czy coś ze mną jest nie tak, że otaczam się takimi niekumatymi osobami.

To jaką organizację wspomagającą państwo lub fundację wspierasz?  Czy tylko tak krytykujesz zasada dla zasady, że sa ludzie którzy z jakiś powodów widzą sens w istnieniu takich inicjatyw społecznych.

Co to oznacza, że jesteś bombardowany? Ktoś żąda od Ciebie wpłat?

125

Santa, idzie na marmury? Weź sobie kalkulator i policz ile to generuje pieniędzy podniesienie składki o jeden punkt procentowy. Odlicz marmury i zobacz ile to kasy dla służby zdrowia. Co cię tak te marmury bolą? Mnie ośrodki i samochody WOŚP z odsetek datków nie bolą.
Sony, daje co roku na coś tam 1 procent podatku. Jest to kwota zapewne znacząco większą niż ta, którą rzuciłbym na WOŚP. Na WOŚP nie daję jakieś 10 lat. Głównie dlatego, że siedzę w niedziele w domu, a sama idea znudziła mi się mniej więcej w tym samym czasie więc nie śledzę jej tego dnia medialnie. Choć nie wykluczam, że moja luba wysyła jakiegoś smsa w myśl "Bogu świeczkę i diabłu ogarek". Natomiast w życiu nie przyszłoby mi kogoś odwodzić od dawania na WOŚP. Ma to swój sens i i niech działa póki będzie dawać ludziom radość.

126 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-20 00:12:22)

Snake napisał/a:

Santa, idzie na marmury? Weź sobie kalkulator i policz ile to generuje pieniędzy podniesienie składki o jeden punkt procentowy. Odlicz marmury i zobacz ile to kasy dla służby zdrowia. Co cię tak te marmury bolą? Mnie ośrodki i samochody WOŚP z odsetek datków nie bolą.

To jak Cię nie bolą, to nie hejtuj smile Nie chcesz, nie dajesz smile

Wpłacam na NFZ może nawet więcej niż Ty. Ale nie korzystam, wiecznie nie ma miejsca, za długa kolejka, ja nie mam czasu czekać z dzieckiem, aż się zwolni tongue a ile się zarabia w NFZ, też wiem, mam koleżankę big_smile
Na WOŚP daję, wiem, ile z tego idzie na samochody, a ile na dzieci, i korzystamy. I nie tylko my.

Taka ciekawostka - głośny niedawno był program "Za życiem". Rządowy. Och i ach. No i w ramach tego programu mój syn się załapał na integrację sensoryczną, godzina tygodniowo - ooo, dzięki. Tyle, że w godzinach mojej pracy, a jego przedszkola, za Chiny nie da się dopasować terminów. Więc dalej płacimy prywatnie, ale można odtrąbić, że program i kasa jest, a rodzice nie chcą korzystać big_smile

127 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 00:15:23)

No mnie denerwuje strasznie, że zabierają mi wysokie składki i czekam na wizytę  pół roku przy dobrych wiatrach. To ja się pytam, co jest nie tak. Mnie to wnerwia tysiąc razy więcej jak istnienie Caritasu tongue
Ja chcę mieć dostęp do świadczeń  medycznych w czasie zapewniającym mi niepogorszenie się stanu zdrowia w trakcie oczekiwania na wizytę. To chyba niekonstytucyjne jest - a teraz to bardzo modne. Chyba czas najwyższy kogoś za to pozwać? Może państwo.A przepraszam, przecież to wy, podatnicy. Nie mogę. To mogę sobie zapłacić za wizytę prywatną. No ale gdzie jest moja kasa z podatków w takim razie?

128 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-01-20 00:32:24)

Możecie mi zdradzić tajemnicę jak nie korzystacie w publicznej służbie zdrowia ze swoich składek, a jak korzystacie w publicznej służbie zdrowia z datków na WOŚP? Trzeba iść do rejestracji z serduszkiem orkiestry i powiedzieć, że ja do tego sprzętu na który dałem datek, czy jak?
Ja przez ćwierć wieku jak płacę na NFZ nie skorzystałem z niego osobiście ani razu. To znaczy, że głupi byłem płacąc?
Korzystają moje dzieci. Jak nic pilnego czekają te pół roku na wizytę. Jak pilne, to płacę na wizytę prywatną i nie marudzę. Przy czym co zabawne w waszej argumentacji czas oczekiwania nie zależy od tego ile sprzętu kupił danej jednostce Jurek ale od tego ile konkretnych usług jednostka ma zakontraktowana w NFZ. Mało kasy=mało usług w kontrakcie=długa kolejka. Widać jest to jednak trudne do ogarnięcia...

129 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-20 00:34:37)

Snake napisał/a:

Możecie mi zdradzić tajemnicę jak nie korzystacie w publicznej służbie zdrowia ze swoich składek, a jak korzystacie w publicznej służbie zdrowia z datków na WOŚP? Trzeba iść do rejestracji z serduszkiem orkiestry i powiedzieć, że ja do tego sprzętu na który dałem datek, czy jak?
Ja przez ćwierć wieku jak płacę na NFZ nie skorzystałem z niego osobiście ani razu. To znaczy, że głupi byłem płacąc?

A widzisz różnice pomiędzy "nie skorzystałem" a " nie mogłem skorzystać z przyczyn obiektywnie ode mnie niezależnych a istotnych pod względem zdrowotnym, czyt.: zapłaciłem prywatnie, żeby się leczyć, wyzdrowieć tudzież żyć"?

Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że termin oczekiwania na wizytę u okulisty pacjenta z jaskrą wynoszący 2 lata jest "konstytucyjny"? big_smile
Nie jestem pewna, czy jest to realizacja cywilizowanych standardów ochrony zdrowia.

130 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-20 00:35:57)

Snake napisał/a:

Możecie mi zdradzić tajemnicę jak nie korzystacie w publicznej służbie zdrowia ze swoich składek, a jak korzystacie w publicznej służbie zdrowia z datków na WOŚP?

Poród według wyceny NFZ to jakieś 700 zeta, to zapłaciłam już dawno z nawiązką. A teraz chodzę prywatnie - oprócz szczepień, za które i tak płaciłam, bo chciałam lepsze. Więc jak liczyć usługę pielęgniarki z wkłuciem, to nie wiem, ale chyba nawet 20 zeta za to pielęgniarka nie dostaje?

P.S. mam na myśli dzieci. Ja w ogóle - odpukać - nie korzystam ze służby zdrowia, oprócz porodów jedynie raz zdarzył mi się 5-godzinny pobyt na IP. Skorzystałam tam z badań krwi, moczu, rtg płuc, opieki lekarskiej co jakiś tam czas. Resztę badań zrobiłam prywatnie potem smile Możesz doliczyć wynajem łóżka, bo to jeszcze nie było na geriatrii, więc łóżko nie było z WOŚP tongue

Posty [ 66 do 130 z 328 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tragiczny finał WOŚP 2019

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024