Relacje narzeczonego z ojcem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Relacje narzeczonego z ojcem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Relacje narzeczonego z ojcem

Hej dziewczyny, chciałabym się Was poradzić w kwestii, która już od jakiegoś czasu nie daje mi spokoju...

Mam narzeczonego, bierzemy ślub w przyszłym roku. Mieszkamy niedaleko od siebie, więc chcąc nie chcąc mam dosyć częsty kontakt z jego rodzicami.
Przyszła teściowa jest w porządku, nic jej nie mogę zarzucić. Ale teść... ma ciężki charakter, zawsze chce postawić na swoim, nawet jak nie ma racji. W stosunku do mnie jest ok, ale w stosunku do swojego syna... cóż, w 90% przypadków albo ma do niego jakieś pretensje, albo mu wyrzuca że coś zrobił nie tak, krótko mówiąc wszystko jest źle. Traktuje go jak chłopca na posyłki i od roboty a i tak zawsze jest niezadowolony. Był moment, że nawet do mnie teściu kierował uwagi w stylu: "Widzisz jaki to jest leń, nic nie robi/nie umie porządnie zrobić" itp. itd. Gotowało się we mnie, ale starałam się zbywać to żartem, żeby przed ślubem się z nim nie pokłócić, ale korciło mnie, żeby powiedzieć mu coś w stylu: "No to skoro taki leń, to ja zrywam zaręczyny" wink Przykład sytuacji, która mnie osobiście zdenerwowała - narzeczony przchodzi do domu po obronie, to mama od razu brawo, gratulacje, a ojciec wszedł do pokoju i wyszedł, zero reakcji.

Ja już mam dość, bo wydaje mi się, że przez relacje z ojcem mój narzeczony nie może się rozwinąć. Studia skończył później niż powinien, pracę jak na razie ma średnią, raczej bez perspektyw, a ma potencjał na dużo więcej. Ale rozumiem go, gdyby mnie od rana do wieczora goniono do roboty i przy tym ciągle powtarzano, że do niczego się nie nadaję, to też bym miała problem z zebraniem się w sobie. Ale nie mam już pomysłu jak go motywować żeby coś zrobił ze swoim życiem. Chce, ale nie może i nie ma czasu się ruszyć, wydaje mi się, że problem może leżeć w tym podcinaniu skrzydeł przez ojca i to już od wielu lat, aczkolwiek psychologiem nie jestem i może nie patrzę na to obiektywnie.

Nakreśliłam sytuację, proszę napiszcie jak wy to widzicie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Relacje narzeczonego z ojcem

Rayla mam mieszane uczucia.. z jednej strony mówisz, że chcesz wspierać go, motywować a z drugiej strony sposób w jaki o tym mówisz sprawia, że od razu myślę, że Ty także trochę dołujesz swojego faceta. Czy on narzeka Tobie na relacje z ojcem? Jak odpowiada na jego docinki?
Jeśli mój teść powiedziałby przy mnie, że "on to taki leń widzisz" to ja bym powiedziała "nie zauważyłam żeby mój A. to był leń, a wręcz przeciwnie, to pracowity chłopak i daje sobie świetnie radę". Takie słowa na miejscu Twojego faceta odebrałabym jako wsparcie, a nie żarcik rzucoany do teścia czy nie skomentowanie tego. Czy Twój mężczyzna narzeka na obecną pracę i chce ją zmienić? Czy To Ty chcesz zeby on ją zmienił? Bo co dla kogoś może się wydawać kiepskie, dla drugiej osoby może być niesmaowitym krokiem w przód i na daną chwilę sukcesem. Może Twój facet lubi swoją pracę?

3

A ty się z ojcem żenisz czy z synem?

Ojciec to ojciec. Jest jaki jest. Jak do ciebie odnosi się w porządku to po co szukasz dziury w całym?

4

Tylko ze dzieciństwo odbija się w dorosłym życiu. Jak pojawią się dzieci będzie miał takie same zachowania. Jak myślisz? Mówi coś jakim będzie ojcem dla dzieci?  Sytuacja jest fatalna i dwojaka. Może nigdy nie uwierzyć w swoje siły i możliwości i może powielać w przyszłości. Przyjrzyj się temu. Z reguły dziecko wdaje się w jednego jednego rodziców. Tu by się przydał psycholog o terapi nie wspomnę. To jest psychiczne znęcanie się. Nie wiem czy ten teść zdaje sobie sprawę z tego. Spróbuj zareagować odwrotnie niż np zrywać zaręczyny. Jeśli staniesz się wrogiem tego człowieka to wolałabym trzymać się jak najdalej od takiej rodziny. Ale to Ty sama powinnaś wiedzie czego chcesz

5

Rayla, polecam Tobie oraz mężowi, wykład na ytube ,,Bliskie relacje w życiu mężczyzny"psychoterapeuty Jacka Masłowskiego. Myślę, że dużo z tego wyciągniecie wniosków.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Relacje narzeczonego z ojcem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024