Nieśmiałość - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Nieśmiałość

Hej, witajcie. Mam 18 lat i niedługo ide na studia. Jednak jestem chyba bardzo nieśmiała i jestem przerażona że sobie nie poradze.. boje sie że zostane odrzucona na studiach, poznawanie nowych ludzi sprawia mi kłopot, potrzebuje czasu żeby się całkiem otworzyć a nie wszyscy są cierpliwi.. boje się że kazdy będzie imprezowal a mnie nikt nie zaprosi (chociaz imprezuje od czasu do czasu) i ze ogolnie zle bede wspominac ten czas hmm bardzo tego  nie chce ale mam w glowie czarny scenariusz.. ogolnie to czesto jaj ide ulicą to czuje sie taka drętwa i boje sie ze na kogos wpadne i sie osmiesze (np jak ide z kolegą) szczegolnie w moim miescie bo tu mnie prawie kazdy zna, ale w wiekszym miescie nie mam tego problemu,  jest to meczace dla mnie.. albo nie potrafie gadac z nowo poznanymi ludzmi tak dlugo, tylko szybko koncze rozmowe bo zazwyczaj nie wiem co powiedziec, itd.. z przyjaciolkami nie mam tego problemu bo przy nich czuje sie komfortowo w stu procentach ale teraz ide sama do obcego miasta i obawiam się sad jesli mozecie to dajcie jakies rady wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nieśmiałość

Hej ! Nie masz co sie przejmować .... Ogolnie studia to zdecydowanie inny rodzaj szkoły niż liceum czy gimnazjum . Powiem szczerze , ze ... Ludzie na studiach maja sie gdzieś na wzajem . Maja inne życie po za studiami . Przychodzą na zajęcia , a rozmowy sa głownie o tym co na jutro
albo czy masz notatki . Nie nastawiaj sie w żaden sposób ani negatywny ani pozytywny idz i zobacz co zastaniesz . Ja studiuje na Uwr , tak nasłuchałam sie , ze studia to okres imprez itp. E ale to chyba nie prawda , jakos ani razu nie byłam na szalonej imprezie . W ogóle większość osób z mojej grupy ćwiczeniowej jest w związkach itp. Napewno kogos "poznasz" , zeby przetrwać te kilka godzin .

3 Ostatnio edytowany przez AloneWolf90 (2016-09-25 21:50:07)

Nie ma się czym przejmować, na studiach wcale nie jest tak ciężko najgorszy jest pierwszy rok (trzeba się przestawić swoje nawyki ze szkoły na nowe i jest największy odsiew). Ja przed moim wyjazdem na studia, nie mogłem w nocy spać, poszedłem w nocy do rodziców i powiedziałem, że nigdzie nie jadę, ogólnie poinformowałem nawet kumpla, z którym miałem wynajmować mieszkanie, że rezygnuję. Powiedział wtedy mądre słowa (aż to niepodobne do niego): "Każdy boi się zmian i tęskni za tym co znane, strach i tęsknota nie może jednak Cię blokować, bo nic w życiu nie osiągniesz, sukces można osiągnąć tylko ryzykując, a rozpamiętując ciągle to co było można dostać depresji. Na studiach na początku będą spotkania integracyjne dla wszystkich, później wyodrębnią się grupki, które będą się trzymać razem, aż do końca studiów. Z jedną taką grupką utrzymuję kontakt do dziś smile. Na studiach jest tyle różnego rodzaju typów ludzi, że nie ma szans byś nie spotkała kogoś podobnego do siebie.

Edit: Jeszcze jedno studia to prawdziwa szkoła życia, która jest bezcenną przewagą nad rówieśnikami mieszkającymi w tym czasie z rodzicami w późniejszym życiu, ja nauczyłem się dzięki studiowaniu poza domem rozsądnie dysponować budżetem, prać, gotować, prasować.

4

Moja droga, przede wszystkim nie przejmuj się tym co będzie za jakiś czas,
pamiętaj ze najgorsze co możesz zrobić to stresować się na zapas. Nie myśl na razie o tym co będzie za rok tylko pomyśl co możesz zrobic żeby inaczej zacząc myśleć i pożegnać się ze swoimi problemami.
Ja mam podobne problemy jak ty. Też jestem strasznie nieśmiała a do tego MEGA zakompleksiona i miałam niską samoocene ale zaczełam chodzić do psychologa i w miarę im dłużej do niej chodzę tym lepiej sobie radzę ze swoimi problemami.

5

Nie masz powodów do zmartwień. Ja również jestem nieśmiałą osobą i ostatnio zauważyłam, że boję sie nowych rzeczy, rzeczy których nie znam. Najważniejsze że widzi sie problem i podejmuje sie próbę zniwelowania tego. Należy sie przełamywać i iść pod wiatr. Jednym słowem ryzykować i walczyć z kolejnymi barierami naszej słabości.

Nie ma się czym przejmować. U kobiet nieśmiałość to nie jest tak duża wada.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024