Problemy ze stawami... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Problemy ze stawami...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Problemy ze stawami...

(Szacowne Panie, przepraszam że tutaj i to mężczyzna ale mam dość poważny problem i nie mogę sobie z nim poradzić. Mam nadzieję że to nie jest kłopot. Jeśli jednak naruszyłem regulamin forum proszę mój post usunąć.)

Pokrótce przedstawię problem. Pod koniec maja zaczęły boleć stopy poniżej kostek z obydwu stron. Do tego doszły stawy kolanowe. Po trzech dniach wziąłem tabletkę ketonalu (na słabsze leki jestem uodparniony). Pomogło. Po kolejnych dwóch dniach odstawiłem ketonal. Ból się wzmógł. Lekarka na rejonie orzekła że to dna moczanowa. Dała skierowanie na krew pod kątem kwasu moczowego. Dostałem skierowanie do ortopedy który nic nie stwierdził poza podejrzeniem *choroby układowej*.Ból się nasilił. Na pogotowiu zrobiono rentgen i orzeczono że to na pewno dna moczanowa. Dostałem Rantudil Retard i Doretę. Pomogło po dwóch dniach lecz kostki zaczęły puchnąć. Kwas moczowy był w normie. Kolejna lekarka na rejonie dała skierowanie na OB, CRP i RF. Wszystkie te czynniki z badania wykazały stan zapalny. Dostałem Namisil i Metypred. Pomogło. Po kilku dniach opuchlizna zeszła. Na kontroli dostałem Rantudil na wszelki wypadek i polecenie kontroli za miesiąc + skierowanie na badania jak poprzednio. Minął tydzień. Ból wraca. Stopy dodatkowo bolą od spodu i zaczynają boleć nadgarstki. Dodatkowo ciągle mam temperaturę 37,2 i zbijanie niewiele daje. Mam stojącą pracę i niecałe 40 lat. Nie wiem co robić... Proszę o jakąkolwiek pomoc...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problemy ze stawami...

Idź do porządnego reumatologa.

3

Miałam problem ze stawami, przez moment też myślałam, że to dna moczanowa. U mnie okazło się, że to był stan zapalny, który niestety czasami nasila się przez niedoczynność tarczycy. Też brałam tabletki Rantudil R.... ale z tego co wiem, jeśli dna moczanowana Pana dopadła to bardzo ważna jest zmiana diety. Odpowiednia dieta pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych i ich nasileniu. więc warto zwrócić uwagę na to co się jemy.

4

Na NFZ wizyta najwcześniej za trzy miesiące...

5

cyberwoman napisał/a:

Miałam problem ze stawami, przez moment też myślałam, że to dna moczanowa. U mnie okazło się, że to był stan zapalny, który niestety czasami nasila się przez niedoczynność tarczycy. Też brałam tabletki Rantudil R.... ale z tego co wiem, jeśli dna moczanowana Pana dopadła to bardzo ważna jest zmiana diety. Odpowiednia dieta pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych i ich nasileniu. więc warto zwrócić uwagę na to co się jemy.

Dnę moczanową wykluczono...

6

Jeśli masz stojącą pracę, to może tu być przyczyna. Stanie i może mało ruchu. I w diecie pewnie.
To co może Ci pomóc to jest dieta Dąbrowskiej, poczytać, jak masz pieniądze, możesz pójść do ośrodka z dietą, jak nie, to urlop na 2 tygodnie, co parę dni kontrola u lekarza domowego, pomiary ciśnienia i ogólnie jak organizm sobie z tym radzi. Co jest przy tym najważniejsze, to żadnych odstępstw.
Na stawy pomaga zazwyczaj bardzo dobrze.

Jeśli nie masz odwagi, to odstaw gluten, nabiał i zwiększ ilość surowych owoców i warzyw w diecie do przynajmniej 50%. To na pewno nie zaszkodzi, a pewnie pomoże.

7

melonka napisał/a:

Jeśli masz stojącą pracę, to może tu być przyczyna. Stanie i może mało ruchu. I w diecie pewnie.
To co może Ci pomóc to jest dieta Dąbrowskiej, poczytać, jak masz pieniądze, możesz pójść do ośrodka z dietą, jak nie, to urlop na 2 tygodnie, co parę dni kontrola u lekarza domowego, pomiary ciśnienia i ogólnie jak organizm sobie z tym radzi. Co jest przy tym najważniejsze, to żadnych odstępstw.
Na stawy pomaga zazwyczaj bardzo dobrze.

Jeśli nie masz odwagi, to odstaw gluten, nabiał i zwiększ ilość surowych owoców i warzyw w diecie do przynajmniej 50%. To na pewno nie zaszkodzi, a pewnie pomoże.

Dzięki... Mam stojącą pracę z tym że dużo chodzę. Nie mam problemów z ciśnieniem, nadwagą, odżywiam się zdrowo i jeżdżę codziennie rowerem... O diecie oczywiście poczytam...

8

co to znaczy, że odżywiasz się zdrowo?
Z mojego doświadczenia wynika, że ludzie kompletnie nic o zdrowym żywieniu nie wiedzą.

9

melonka napisał/a:

co to znaczy, że odżywiasz się zdrowo?
Z mojego doświadczenia wynika, że ludzie kompletnie nic o zdrowym żywieniu nie wiedzą.

Jem dużo warzyw i owoców. Wolę je na surowo. Nie jem za dużo mięsa. A jeśli już to białe. Ryba dwa razy w tygodniu. Nie piję alkoholu i nie palę.

10

tomaszjeka1972

Miałam podobną sytuację i chciałam dopytać czy miałeś poranną sztywność stóp? U mnie od tego się zaczeło. Kostki jak w gipsie. Potem poszło hurtem: ból kolan i prawej ręki (plus mrowienie i niedowład) oraz dziwny prąd wzdłuż kręgosłupa. Dostałam skierowanie do neurologa, diagnoza: zespół bolesnego barku. Śmiech na sali.

11 Ostatnio edytowany przez tomaszjeka1972 (2016-06-21 23:31:36)

sushi32 napisał/a:

tomaszjeka1972

Miałam podobną sytuację i chciałam dopytać czy miałeś poranną sztywność stóp? U mnie od tego się zaczeło. Kostki jak w gipsie. Potem poszło hurtem: ból kolan i prawej ręki (plus mrowienie i niedowład) oraz dziwny prąd wzdłuż kręgosłupa. Dostałam skierowanie do neurologa, diagnoza: zespół bolesnego barku. Śmiech na sali.

Rano pierwsze kroki to ból i stąpanie na palcach. Sukcesywnie jakby się nogi *rozchodziły*. Sztywności nie było. Kostki po zejściu opuchlizny normalne. Kręgosłup minimalny ból w odcinku lędźwiowym. Dźwigałem jakiś czas temu ciężkie rzeczy. Mrowienia i niedowładu na szczęście nie było...

12

Zrób badanie na boreliozę.

13

żanetka napisał/a:

Zrób badanie na boreliozę.

Wielkie dzięki. Kto to zleca? Lekarz na rejonie? Borelioza to skojarzenie z kleszczem...

14

Mogę tylko doradzić, żebyś postarał się o wizytę u dobrego lekarza. Czasem warto dłużej poczekać, żeby się dostać tam, niż od razu do takiego, który nie wykazuje zainteresowań pacjentem. Wymagany jest komplet badań. Ja musiałam je zrobić prywatnie. Ból stóp może mieć różne przyczyny. Jest tyle chorób stawów.Oprócz rentgena,usg stóp, badania na przepływ krwi,stopy mogą boleć nawet od chorego kręgosłupa, nie mówiąc o chorobach, które rozpoczynają się bólem stóp. Myślę, że powinieneś poprosić lekarza pierwszego kontaktu o skierowania do specjalistów: neurologa, reumatologa, ortopedy, którzy wydadzą skierowania  na specjalistyczne badania. Najlepiej je zrobić w szpitalu.

15

Dziękuję.

Summerka napisał/a:

Mogę tylko doradzić, żebyś postarał się o wizytę u dobrego lekarza. Czasem warto dłużej poczekać, żeby się dostać tam, niż od razu do takiego, który nie wykazuje zainteresowań pacjentem. Wymagany jest komplet badań. Ja musiałam je zrobić prywatnie. Ból stóp może mieć różne przyczyny. Jest tyle chorób stawów.Oprócz rentgena,usg stóp, badania na przepływ krwi,stopy mogą boleć nawet od chorego kręgosłupa, nie mówiąc o chorobach, które rozpoczynają się bólem stóp. Myślę, że powinieneś poprosić lekarza pierwszego kontaktu o skierowania do specjalistów: neurologa, reumatologa, ortopedy, którzy wydadzą skierowania  na specjalistyczne badania. Najlepiej je zrobić w szpitalu.

Dziękuję. Postaram się to zrobić jak najszybciej. W grę może wchodzić reumatoidalne zapalenie stawów. Noc pod kołdrą szczelnie zasuniętą. Cały się trzęsłem. Rano problemy z chodzeniem.

16

Badanie na boreliozę, niestety trzeba zrobić prywatnie.  Doradzam to badanie,  ponieważ sama to przeszłam.  Miałam też problemy reumatologiczne,  a wszystko to, działo się przez boreliozę.  Chociaż objawów miałam znacznie więcej. Robiłam usg żył, bo miałam straszne bóle nóg, a  żaden lekarz nic nie widział,
Oczywiście Ty możesz mieć zupełnie coś innego, ale jeśli już się szuka to, warto i to sprawdzić.  Badanie jest robione z krwi.

17

Bo grunt to znaleźć odpowiedniego lekarza. Od siebie mogę Ci polecić ortopedę Adriana Stępińskiego z Poznania. Warto pojechać do niego nawet w momencie, gdy do przejechania mamy spory kawałek drogi, bo jest to specjalista w każdym calu. Do każdego klienta podchodzi on indywidualnie i dokładnie zapoznaje się z problemem oraz szuka najlepszych rozwiązań. Jest niezwykle skuteczny i dzięki niemu sama poradziłam sobie z problemem bólu stawów w kolanach. Nie ma co czekać, bo z własnego doświadczenia wiem, że takie bóle często się tylko nasilają.

18

Paskudna sprawa, faktycznie, ale ja bym się boreliozy nie doszukiwał... Fakt, choroba może dotyczyć stawów, ale nie tylko - są też inne charakterystyczne objawy, jak np. z ośrodkowego układu nerwowego... Bardziej celowałbym tu w jakieś seronegatywne zapalenie stawów, więc koniecznie wizyta u reumatologa żeby poszerzyć diagnostyke o ewentualne p/ciała. Szczerze mówiąc, możesz próbować wspomóc się jakimś suplem jeżeli do tej pory nie próbowałeś, tylko warto najpierw przeczytać conieco, żeby hajsu w błoto nie wydać... Kumpel sprawdzał suple na preparatystawy.pl jak miał problemy ze stawami, tylko po siłowni (to taki blog porównujący dostępne na rynku tabsy). Wiesz, trochę ciężko tu mówić że na pewno pomogą, ale krzywdy nie zrobią, a zwłaszcza że piszesz, że cierpisz hmm Ja ze swojej strony dużo zdrowia życzę i mam nadzieje, że szybko wrócisz do zdrowia!

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Problemy ze stawami...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024