Żylaki w ciąży, stan przejściowy czy niechciana pamiątka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Żylaki w ciąży, stan przejściowy czy niechciana pamiątka?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez Orzeshkowa (2016-06-06 14:40:14)

Temat: Żylaki w ciąży, stan przejściowy czy niechciana pamiątka?

Drogie mamy, czy macie jakiś dobry sposób na żylaki nóg?
Szukałam jakiegoś odpowiedniego tematu na forum, ale znalazłam raczej o żylakach na innych częściach ciała...
Mniej więcej od jakiś dwóch tygodni zauważyłam, że widoczne żyłki zaczynają być już wystające. Szczególnie na udach, ale pojawiają się też na łydkach. Przesuwając dłonią po skórze, ewidentnie je czuję. Niestety pod koniec dnia nogi są zmęczone i obolałe. Czasami w nocy budzę się z bólem. Drętwieją jak siedzę za długo w jednej pozycji.
Słyszałam już że powinno się:
- trzymać nogi powyżej linii serca
- nie siedzieć i nie stać za długo, raczej starać się rozruszać kończyny
- spać najlepiej na lewym boku aby niwelować uciska na żyłę główną
Czy coś jeszcze u Was się sprawdziło???
Są jakieś specyfiki, które mogą w jakimś stopniu zmniejszyć powiększanie się żylaków - przeznaczone specjalnie dla ciężarnych?
Dodam jeszcze, że idzie lato i nie uśmiecha mi się noszenie rajstop uciskowych...

Jak w ogóle jest z tymi żylakami? Czy są szanse, że jeżeli pojawiły się w trakcie ciąży, po rozwiązaniu znikną lub przynajmniej się pomniejszą?
Doświadczone mamy, jak było u Was?
Pozdrawiam smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Żylaki w ciąży, stan przejściowy czy niechciana pamiątka?

Przy końcu ciąży w zasadzie po porodzie dostałam diosminum coś bo mi nogi napuchły jak fionie ze shreka no i żylaki .. nie chyba nie miałam .. nie pamiętam ( 6 lat temu rodziłam )  teraz za to mam ten sam dylemat co ty . Dziś zaczełam 14 tydz a na łydkach i udach widze pękniete naczynka fioletowe . żylaki . Z tego co się orientuję żylaki nie znikają ale korzystając z wizyty dzisiejszej którą mam na 17.30  zapytam gina bo też mnie to martwi . Mam 24 lata i nie chce mieć nóg z żylakami . A pozatym zdrowie .. także niewiem zapytam się dopiedo jak to się ma żylaki w ciąży to jak można temu radzić i co potem czy to zniknie czy nie smile

3 Ostatnio edytowany przez Orzeshkowa (2016-06-06 15:19:08)

dziękuję za odpowiedź i czekam w takim razie na jakieś info smile
Ja idę na wizytę dopiero 16, też na pewno postaram się dowiedzieć jak sobie z tym radzić.
Położna za każdym razem pyta czy pojawiły się obrzęki lub żylaki, ale do tego momentu problemu nie było.

4

a który tydz u ciebie ?

5 Ostatnio edytowany przez Orzeshkowa (2016-06-06 15:26:27)

20 tydzień - połówka. Tak więc jeszcze trochę czasu do rozwiązania. Przeraża mnie to, bo nigdy nie miałam problemów z żylakami. Co prawda miałam stojącą pracę przez wiele lat, ale poza drobnymi pajączkami nic więcej. Niestety moja mama mi ostatnio zdradziła, że u nas w rodzinie większość osób prędzej czy później nabawiła się żylaków. Jeśli mogłabym jednak jakoś zatrzymać ich powstawanie to wolałabym wybrać jednak opcję ... dużo PÓŹNIEJ! sad

6

a nooo hm ... a ja np niewiem skad mam takie pajaczki na nogach ani to ladne ani nie zapowiada sie zdrowo ... no i tez mnie to przeraza ledwo 3 mc skonczony hehe

7

Orzeshkowa napisał/a:

Czy coś jeszcze u Was się sprawdziło???
Są jakieś specyfiki, które mogą w jakimś stopniu zmniejszyć powiększanie się żylaków - przeznaczone specjalnie dla ciężarnych?

Mi niestety też wyskoczyły żyłki na lewej łydce... Moja pani doktor powiedziała tylko tyle, że w miarę możliwości mam tą nogę trzymać wyżej gdy siedzę. Zapisała tabletki "Cyclo 3 Fort", biorę codziennie po jednej do wykończenia opakowania, ale poprawy żadnej nie widzę... hmm

8

Dziewczyny, dzielę się ostatnio zdobytymi informacjami...
Na ostatniej wizycie u lekarza, położna poleciła mi wypróbować maść z kasztanowca lub Lioton 1000 - ponoć nie szkodzi w ciąży smile

9

Kurcze, Lioton 1000 nie wiem czy przypadkiem to maść przeciwzapalna, mogę się mylić... Jednak skoro położna tak doradziła, to chyba zna się na rzeczy...
Ja tymczasem zauważyłam żylaka na drugiej nodze :-(

10 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2016-07-05 12:39:00)

Cześć dziewczyny,
Ja mam zespół biernego przekrwienia miednicy, czyli żylaki miednicy plus nóg. Jestem w 22 tyg ciąży. Cóż mi lekarz powiedział, że w tym momencie to nie będziemy gdybać i nie bardzo mamy co zrobić, więc po ciąży się okaże czy żylaki ustąpią. Powiedział, że mogę użyć lioton 1000. Słyszałam też o tych rajstopach uciskowych, ale w takie upały ani mi się śni je nosić. Poczekam i zobaczę co będzie. Jeśli chodzi o dolegliwości z tym związane to ja mam bóle brzucha, bolesne stosunki <- żylaki miednicy, a jeśli chodzi o nogi to póki co nie puchną, ale wieczorem po całym dniu mam takie dziwne napięcie w nich , ni to ból ni co. No i kilka razy w nocy naprawdę mnie bolały nogi. Staram się spać głównie na lewym boku, nogi również wyżej na kołdrze, a no i te pajączki czy żyłki wyłażące

11

Powiem Wam, że po tamtej wizycie u lekarza kupiłam w aptece żel z kasztanowca. Śmieszna cena, bo za dość sporą tubkę zapłaciłam ponad 6 zł. Smaruję nogi codziennie wieczorem przed spaniem i jestem zadowolona. Co prawda żylaki,  które już wyszły nie zniknęły ale żel ma właściwości chłodzące i rewelacyjnie działa na zmęczone nogi. Przynosi ulgę i sprawdza się przy takich temperaturach jakie obecnie panują smile

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Żylaki w ciąży, stan przejściowy czy niechciana pamiątka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024