Depilacja - duży problem. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Depilacja - duży problem.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Depilacja - duży problem.

Po każdym goleniu maszynką łydek już po chwili pojawiają się czerwone krostki, zaczerwienienia, bardzo podrażniona skóra. Po jednym, dwóch dniach podrażnienie nie znika za to zaczynają się robić ropne krostki i wrastające włoski. Wychodzenie na słońce potęguje te dolegliwości. Byłam u pani dermatolog ale nie potrafiła mi skutecznie pomóc, jedynie załagodzić dolegliwości, mówiła, że maszynką za bardzo podrażniam wrażliwy naskórek który nie zdąża się zregenerować skoro golę nogi co 3 dni. ( najlepiej przestać golić nogi ale jak tu chodzić z owłosionymi latem).
Czy depilacja kremem może załagodzi te objawy, pomoże w jakiś sposób? Czy na mocne, ciemne 1-2 mm włoski działa taki krem?
Czy może depilacja woskiem w salonie kosmetycznym zaradziła by problemowi? Bo skłaniam się coraz bardziej ku temu rozwiązaniu.
Bardzo się wstydzę z takimi nogami wyjść z domu, w lato chodzę w długich spodniach co jest niezwykle męczące.
Czy któraś z Was miała podobnie? Co polecanie? Może jakieś kremy, balsamy? I czy depilacja woskiem jest skuteczna?
Dziękuje za odpowiedzi wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Depilacja - duży problem.

Musisz spróbować tych wszystkich sposobów o których piszesz aby dostać odpowiedź na swoje pytania.
Każda skóra reaguje inaczej.
Są jeszcze depilatory elektryczne wyrywające włoski z cebulkami. Umiejętnie przeprowadzony zabieg daje na kilka tygodni spokój z depilacją. Ale też nie wszystkie skóry dobrze na to reagują, niektórym dziewczynom zabieg ten nie służy.

3

Kremy do depilacji raczej odradzam, nie radza sobie zbyt dobrze z krotkimi wloskami. Z depilatorem duzo zachodu ( przynajmniej dla mnie ) moze na zabieg do kosmetyczki najlepiej sie udac.

4 Ostatnio edytowany przez ruda102 (2016-06-04 21:06:13)

Miewam podobne problemy - czasem podrażnione mieszki włosowe, czasem wrastające włoski - więc mogę podzielić się doświadczeniem.

Na wrastające włoski (które bywają problemem niezależnie od metody depilacji) sposób znalazłam tylko jeden: regularny, porządny peeling.

Na zredukowanie podrażnienia mieszków włosowych sposobów jest kilka. Skoro do tej pory używałaś maszynki, to najmniej "inwazyjne" byłoby zmienienie pianki do golenia na intensywnie łagodzącą i golenie z włosem, a nie pod włos. U mnie to nie działa, bo włosy na nogach mam czarne i tylko goląc pod włos jestem w stanie porządnie je usunąć - ale może u ciebie się sprawdzi?

O kremach się nie wypowiem, bo podrażnia mnie ten rodzaj chemii - nigdy nie jestem w stanie utrzymać ich tak długo, jak zalecają, a krótsze trzymanie nie wystarcza na moje krzory wink Osobiście stosuję depilację, moje mieszki reagują na nią dużo lepiej niż na golenie - a metod jest kilka do wyboru.

Pasta cukrowa - dla mnie to opcja wyłącznie u kosmetyczki, bo sama jeszcze nie opanowałam techniki obsługi i próby depilacji kończą się upaćkaniem połowy łazienki. Zmywa się dobrze, ale szkoda czasu na babranie się w tym pobojowisku. Natomiast przyznaję, że z metod depilacji, ta jest najmniej bolesna i zupełnie nie podrażnia skóry. Niestety, o ile pasta do domowego użytku jest tania (na dobrą sprawę można upichcić samodzielnie z cukru i wody, ale można kupić gotową), o tyle zabieg u kosmetyczki kosztuje sporo.

Depilator też tani nie jest - ale to wydatek jednorazowy. Polecam takie, których da się używać pod wodą, bo depilacja podczas gorącego prysznica czy kąpieli jest w moim odczuciu zdecydowanie mniej bolesna. Natomiast żeby dokładnie wydepilować nogi w ten sposób, trzeba poświęcić na to trochę czasu - mi zajmuje to ok. godzinę, jeśli nogi mocno zarosną. A przy depilowaniu "na sucho" czuję każdy wyrywany włosek, co miłe nie jest. U mnie depilator sprawdza się raczej do poprawek związanych z tym, że włosy odrastają nierówno. W momencie, gdy na wydepilowanych nogach zaczynają odrastać pojedyńcze włoski, depilator bardzo szybko się z nimi rozprawia.

Ale taką podstawową metodą depilacji jest dla mnie wosk. Długo używałam plastrów, aż do czasu, gdy odkryłam wosk w rolkach do elektrycznych podgrzewaczy. Zachęcam cię, żebyś sobie na YouTubie obejrzała kilka filmików instruktażowych pokazujących tą metodę. Pdgrzewacz jest dużo tańszy od depilatora, rolki wosku i paski bawełniane też dużo nie kosztują (kupuję rolkę za ok 13zł sztuka, starcza na 2 depilacje całe nogi+całe ręce, 100 pasków nie kosztuje ok. 10 zł a na jeden zabieg zużywam 4-5). Moim zdaniem to najszybsza, najbardziej wydajna i stosunkowo mało bolesna metoda. Po depilacji natłuszczam skórę zwykłą oliwką (pomaga pozbyć się resztek wosku, jak coś się przyklei) i skóra już następnego dnia jest gładka, bez podrażnień i mam spokój na ok. tydzień - potem trzeba poprawić depilatorem, albo zachodować dywanik i znów potraktować go woskiem.

Na kosmetyczkę szkoda mi kasy - depiluję zarówno łydki jak i uda, a w gabinecie kosmetycznym jeden zabieg, w zależności od metody, może kosztować nawe ponaz 100 zł. Nogi to nie jest ani tak wrażliwe, ani tak trudno dostępne miejsce, żeby nie dało się go oporządzić samodzielnie.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Depilacja - duży problem.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024