Pierwsza rozmowa o prac? - ogromny l?k - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Pierwsza rozmowa o prac? - ogromny l?k

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: Pierwsza rozmowa o prac? - ogromny l?k

Hej, kilka miesi?cy temu pisa?am tutaj ?e mam problem ze znalezieniem pracy, pasji, miejsca w ?yciu zawodowym ze wzgl?du na problemy natury psychicznej. Wiele z Was poleca?o mi wówczas terapi?, której nie chcia?am i nie mog?am si? podj??. Có?, to si? za bardzo nie zmieni?o, ale zacz??am wysy?a? wi?cej CV i po wielu miesi?cach oddzwoniono do mnie dzi? z jednego miejsca (nawet nie pami?tam, ?ebym tam wysy?a?a dokumenty, wi?c nie mog? znale?? faktycznego og?oszenia, nie mam poj?cia jakie by?y wymagania, zrobi?am to, bo przecie? "gdzie? pracowa? trzeba").

Problem przedstawia si? nast?puj?co: jestem umówiona na rozmow?, ale

- nigdy wcze?niej nie by?am na ?adnej rozmowie o prac?, a tu od razu taka powa?na
- jest to praca w miejscu zwi?zanym z moim wykszta?ceniem kierunkowym (wg mojej mamy wymarzona praca), a ja od dwóch lat nie mam w?a?ciwie ?adnego kontaktu z t? dziedzin?, zreszt? nie mia?am nawet d?ugich i warto?ciowych (z w?asnej winy) praktyk
- boj? si? strasznie odpowiedzialno?ci zwi?zanej z obowi?zkami (praca z dzie?mi)
- w trakcie rozmowy by?am strasznie zestresowana, nie zapyta?am o nic, tylko o adres i dat?, wi?c nawet nie wiem czy chodzi o etat, pó?, a mo?e umow? zlecenie...

Boj? si?, ?e przez dwa lata siedzenia w domu naprawd? nie mam ?adnej wiedzy i umiej?tno?ci, a je?li jakie? by?y to zapomnia?am. Czy która? z Was mia?a podobne obawy? Przera?a Was podj?cie pracy zarobkowej? Ja mam 26 lat i tak naprawd? nie chc? pracowa? w zawodzie, ale odmówienie osobie zapraszaj?cej mnie na rozmow? by?o poza moim zasi?giem (w g?owie od razu g?osik: to co, dalej chcesz nie mie? pieni?dzy i nic nie robi?? nie wymagaj za du?o od ?ycia, zrób co? ze sob?).

Nie pozostaje mi nic innego jak pój?cie na t? rozmow?, ale potrzebuj? wsparcia i jakiego? nie wiem...podzielenia si? do?wiadczeniami ze strony innych osób, które maj? za sob? podobne trudne do?wiadczenia w bardzo pó?nym rozpoczynaniu kariery zawodowej. smile

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez zaklopotana123451 (2016-05-19 14:26:55)

Odp: Pierwsza rozmowa o prac? - ogromny l?k

Witaj. Sama studiuj? pedagogik? i je?li jest tak, jak piszesz - nie chcesz pracowa? w zawodzie, to nie rób tego, bo skrzywdzisz przede wszystkim dzieci (ju? nie wspominaj?c o tym, ?e równie? siebie). Je?li kto? pracuje z dzie?mi, to naprawd? musi to czu? i chcie? tego bardzo. Zupe?nie inaczej sprawa wygl?da?aby, gdyby by?a to praca z jakimi? przedmiotami i popracowa?aby? sobie tam troch? czasu, bo nie masz innej pracy akurat w danej chwili. Ale tutaj masz pracowa? z ?ywymi istotami, z lud?mi, wi?c prosz? Ci?, zastanów si? dobrze nad t? decyzj?.

3

Dziękuję za odpowiedź, nie kończyłam studiów pedagogicznych, a psychologię (ha ha) - tak czy inaczej, praca z dziećmi to chyba i tak jedyna dziedzina w której ewentualnie mogłabym i chciałabym pracować w obszarze psychologii. Zdecydowanie wolę jednak, tak jak mówisz "pracę z przedmiotami" - lubię pracę przy komputerze (dorywczo zajmuję się pisaniem tekstów na zamówienie), i kontakt z maszyną przedkładam nad kontakt z ludźmi, dlatego...po cichu mam nadzieję, że mnie nie przyjmą.

Tylko wtedy będę się zachowywać tak, żeby mnie nie przyjęto i kolejna samospełniająca się przepowiednia: "jesteś do niczego" zostanie urzeczywistniona sad
Tak jak piszesz, ważne jest tutaj dobro dziecka, a ja boję się, że moje lęki i kompleksy wypłyną w trakcie rozmowy, od razu negując jakąkolwiek moją przydatność w pracy z maluchami.

To po prostu nie idź na tę rozmowę, zadzwoń i powiedz, że nie przyjdziesz, a jeśli nie dasz rady tego zrobić, to po prostu nie idź tam. Bo naprawdę to NIE MA SENSU. Jeśli wolisz pracę z przedmiotami, to szukaj takich prac, np. biurowe, a jeśli potrzebujesz kwalifikacji do tego, to zrób te kwalifikacje. I pracuj w takim miejscu, w którym będziesz chciała pracować. Nie patrz na opinię innych osób, rodziny. Skup się na tym, czego Ty pragniesz.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Pierwsza rozmowa o prac? - ogromny l?k

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024