Problemy w stosunkach z płcią przeciwną (sfera związku itd) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Problemy w stosunkach z płcią przeciwną (sfera związku itd)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Problemy w stosunkach z płcią przeciwną (sfera związku itd)

Cześć wszystkim! Dopiero założyłam to konto, w nadziei na poznanie różnych punktów widzenia co do mojego małego problemu.
Otóż: sądzę, że nie nadaję się na życie z drugą osobą. Już teraz zdaję sobie z tego sprawę i staram się przez to unikać romansów, żeby nie zawieść potencjalnych wielbicieli (choć pewnie jeszcze takowych nie mam). Problem leży po części w mojej psychice, a po części w temperamencie. Otóż nie mam ojca od małego i jestem dlatego dosyć nieufna w stosunku do mężczyzn: zarówno do rówieśników, starszych kolegów brata czy nauczycieli.
Co do sfery koleżeństwa, wszystko jest okej, potrafię pożartować z chłopcami (mam charakter chłopczycy, chociaż ubieram się normalnie jak dziewczyna w moim wieku i jestem hetero bez cienia wątpliwości). Jeśli natomiast zdarzy się sytuacja, że jakiś chłopak poczuje do mnie miętę, zaraz się odsuwam, bo szczerze... boję się tego.
Nie wiem sama czemu. Czasem myślę, że to przez brak taty, że nie było go ze mną. Z drugiej strony mam ognisty temperament, cenię sobie niezależność i samowystarczalność, dlatego bycie z kimś też mnie trochę obawia, nie ze względu na np. brak wolności (choć wolność, zaraz po rodzinie cenię sobie najbardziej) a raczej boję się, że przez moje deficyty w empatii czy też w kontaktach z płcią przeciwną inna osoba nie będzie szczęśliwa i tak czy inaczej zostanę sama.... Może ktoś coś doradzić, pomóc? Nie wiem, czy wybrać się na terapię, bo trochę mi wstyd, a jestem bardzo dumną niestety osobą i boję się, że wyśmieją mnie inni że ,,BOI SIĘ FACETÓW'', ,,DZIWACZKA! LUDZI SIĘ OBAWIA!'', ,,DZIEWICA! Nawet się nie całowała z facetem!''

....

Zobacz podobne tematy :
Odp: Problemy w stosunkach z płcią przeciwną (sfera związku itd)

Witaj.
No masz duży problem, którym powinnaś się dobrze zająć. Ten strach przed bliskością, przed mężczyznami na pewno z czegoś wynika i musisz do tego dotrzeć. Jeżeli myślisz o terapii, to jest to dobry pomysł i nikt Cię nie ma prawa tam wyśmiać, że przychodzisz z powodu takiego problemu. To jest poważny problem, który właśnie na terapii się rozwiązuje. Jeśli chcesz w przyszłości mieć lepsze kontakty z mężczyznami i stworzyć rodzinę, to radzę Ci zacząć w tym kierunku coś robić. I nie myśl o ludziach, myśl o sobie! smile

3

Odp: Problemy w stosunkach z płcią przeciwną (sfera związku itd)

Spokojnie. W Twoim problemie nie ma nic nienormalnego. Wszyscy w jakimś momencie życia doświadczyli podobnego lęku przed bliskością, w mniejszym bądź w większym stopniu. Z Twojego opisu wyczytałam właśnie to: lęk przed bliskością.
U źródeł tkwi najczęściej brak pozytywnych wzorców w rodzinie. W Twoim przypadku brak ojca uniemożliwił Ci oswojenie się ze związkiem między kobietą a mężczyzną. Zabrakło wzorca, a to budzi lęk i niepewność w kontaktach z płcią przeciwną.
Każdy kto miał możliwość obserwowania takiej relacji w naturalny sposób przyswaja takie wzorce, rozwija umiejętności interpersonalne, poznaje na czym polega związek i jaką niesie odpowiedzialność. Jednocześnie potrafi odróżnić zwykłą odpowiedzialność od tej nadmiernej, która Ciebie charakteryzuje. Za fasadą nadmiernej odpowiedzialności kryje się najzwyklejszy lęk. Przejmujesz na siebie całą odpowiedzialność za powodzenie, bądź niepowodzenie relacji. Wynika to z tego, że nie jesteś w stanie myśleć w kategoriach „my”, tylko skupiasz się na „ja”. Jednocześnie „ja” jest tak niepewne siebie, że odczuwa lęk przed utratą tożsamości. Okazujesz go pisząc o utracie wolności.
Sposobem na to jest szczere spojrzenie na siebie, na swoje dobre i złe strony, na swoje lęki i obawy. Rozpoznanie ich i właściwa ocena pozwolą na zmiany. Dopóki nie wiesz kim tak naprawdę jesteś, nie będziesz mogła w sposób świadomy żyć i kierować swoim zachowaniem. Budowanie relacji w takim stanie rzeczywiście będzie bardzo trudne, bo Twój partner odbierze Twoje zachowanie jako odrzucenie. O pozory w związku nie będzie trudno, bo takie osoby jak Ty bardzo boją się zdemaskowania lęku oraz emocjonalnego dystansu jaki budują.
Terapia jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Możesz się do niej też przygotować. Początkiem jest szczera i odważna introspekcja, stawienie czoła lękom.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Problemy w stosunkach z płcią przeciwną (sfera związku itd)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024